Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Ζητούν ιατρεία μόνο από γιατρούς



Επιστολή στο νέο υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο έστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ζητώντας του να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση της υπουργικής απόφασης του Μαρτίου του 2012, με την οποία παραχωρείται το δικαίωμα ίδρυσης ιατρείων, πολυιατρείων, οδοντιατρείων και πολυοδοντιατρείων σε οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο.
«Δυστυχώς οι συνθήκες μάς αναγκάζουν από αυτήν την πρώτη επικοινωνία μας να θέσουμε υπόψη σας ως εξαιρετικά επείγον το θέμα του δικαιώματος λειτουργίας ιατρείων από μη ιατρούς. Η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση (Υ3β/Γ.Π./οικ. 24948 της 13/3/2012), πέραν κάθε λογικής ευρωπαϊκής πρακτικής και κατά τρόπο παράνομο, καταργεί τη δυνατότητα εφαρμογής του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, καθώς παραχωρεί το δικαίωμα ίδρυσης ιατρείων, πολυιατρείων, οδοντιατρείων και πολυοδοντιατρείων σε οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο», αναφέρει στην επιστολή του ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ).
Επίσης προσθέτει ότι «η ρύθμιση αυτή δεν αποτελεί απαίτηση του μνημονίου, καθώς αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Έχει αμαρτωλή ιστορία, στην οποία πρωταγωνίστησαν οι προκάτοχοί σας, που διέρρηξαν τις παραδοσιακές σχέσεις των αστικών κομμάτων με τον επιστημονικό κόσμο της χώρας για άδηλους σκοπούς. Επιπλέον δεν εξυπηρετεί με κανέναν τρόπο την πολυπόθητη για τη χώρα μας ανάπτυξη. Ειρήσθω εν παρόδω η μόνη αναπτυξιακή πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας με τη νομοθέτηση των Μονάδων Ημερησίας Νοσηλείας, όταν υπεγράφη η εν λόγω υπουργική απόφαση, παρεπέμφθη στις καλένδες του ΚΕΣΥ».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΘ Αθανάσιο Εξαδάκτυλο με την υπουργική απόφαση της 13ης Μαρτίου 2012 πλέον μπορεί οποιοσδήποτε να ανοίγει ιατρείο και να απασχολεί γιατρούς, χωρίς ο ίδιος να υπόκειται σε κανόνες ιατρικής δεοντολογίας. Αυτό έχει ως συνέπεια κάποιοι ιδιώτες που δεν έχουν σχέση με την ιατρική να πουλάνε «μεσιτεία» σε γιατρούς.
«Κανείς δεν μας λέει ποιος θα έχει την ευθύνη, αν συμβεί κάτι στον ασθενή. Ο επιχειρηματίας που θα ανοίγει το ιατρικό κέντρο ή οι γιατροί με τους οποίους θα συνεργάζεται;», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος.
Πηγή:thestival.gr
 enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: