Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

«Οι ενδείξεις στηρίζουν την τουρκική εκδοχή» Αποκλιμάκωση και ψυχραιμία ζητά το ΝΑΤΟ από Ρωσία-Τουρκία


Αποκλιμάκωση και ψυχραιμία ζητά το ΝΑΤΟ από Ρωσία-Τουρκία
  (Φωτογραφία:  Associated Press )

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία όλες τις πλευρές να δράσουν με σύνεση και να συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Μιλώντας μετά την έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ -η οποία πραγματοποιήθηκε ύστερα από τουρκικό αίτημα-, είπε ότι η κατάσταση είναι σοβαρή, αλλά επιθυμεί να ανανεωθούν οι επαφές ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία.

Τόνισε ότι οι ενδείξεις χωρών του ΝΑΤΟ στηρίζουν την τουρκική εκδοχή των γεγονότων.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι δεν έχει υπάρξει επικοινωνία μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας μέχρι στιγμής.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Κάρμεν Ρομέρο σημείωσε ότι η Συμμαχία «παρακολουθεί στενά την κατάσταση» και βρίσκεται σε στενή επαφή με τις τουρκικές Αρχές».

ΓΓ του ΟΗΕ: Να υπάρξει αξιόπιστη έρευνα

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν κάλεσε την Τρίτη να ληφθούν «επείγοντα μέτρα για να κατευνασθούν οι εντάσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίτς.
Ο Μπαν Γκι-μουν «ελπίζει ότι μια αξιόπιστη και ολοκληρωμένη έρευνα για το συμβάν αυτό θα επιτρέπει να διευκρινιστούν οι περιστάσεις (υπό τις οποίες σημειώθηκε η κατάρριψη) και να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο να επαναληφθεί», πρόσθεσε ο Ντουζαρίτς.

Η Τουρκία ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ότι κατέρριψε ένα «αγνώστου ταυτότητας» αεροσκάφος το οποίο όπως ανέφερε ο πρεσβευτής της παραβίασε τον εναέριο χώρο της και υπερασπίστηκε το δικαίωμά της να το κάνει.

Σε επιστολή του που απηύθυνε προς το 15μελές ΣΑ του ΟΗΕ και τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Μπαν Γκι-μουν, ο πρεσβευτής της Τουρκίας στα ΗΕ Γιασάρ Χαλίτ Τσεβίκ σημείωσε ότι δύο αεροσκάφη πλησίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο το πρωί της Τρίτης και προειδοποιήθηκαν δέκα φορές μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε λεπτών να αλλάξουν πορεία.
Σύμφωνα με την επιστολή του Τσεβίκ τα δύο αεροσκάφη πέταξαν κατόπιν πάνω από ένα μίλι (1,6 χλμ.) εντός του εναέριου χώρου της Τουρκίας. Ο πρεσβευτής ανέφερε ότι δεν είναι γνωστό σε ποια χώρα ανήκαν τα αεροσκάφη.
«Μετά την παραβίαση το πρώτο αεροσκάφος βγήκε από τον τουρκικό εθνικό εναέριο χώρο. Το δεύτερο αεροσκάφος εβλήθη ενώ βρισκόταν στον τουρκικό εθνικό εναέριο χώρο από ένα τουρκικό μαχητικό F-16 το οποίο εκτελούσε περιπολία στην περιοχή» προσθέτει ο Τσεβίκ στην επιστολή του, η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.
«Το δεύτερο αεροσκάφος συνετρίβη στη συριακή πλευρά των συνόρων Τουρκίας-Συρίας».
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι το ρωσικό Σουχόι που κατερρίφθη δέχθηκε επίθεση ενώ βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Συρίας και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες».
Ερωτηθείς εάν η Ρωσία θα εγείρει θέμα στο ΣΑ, ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν απάντησε: «δεν γνωρίζω, ίσως».
Ο Τσεβίκ διεμήνυσε στην επιστολή του ότι η Άγκυρα «δεν θα διστάσει να ασκήσει τα δικαιώματά της, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, για να προστατεύσει την ασφάλεια των πολιτών της και των συνόρων της».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

ΚΚΕ: Κοροϊδία προς τον λαό, οι δηλώσεις Γεροβασίλη...


ΚΚΕ ΠΕΡΙΣΣΟΣ
«Οι δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου ξεπερνούν κάθε όριο πρόκλησης και κοροϊδίας προς το λαό» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.
Kαι... 
προσθετει: οι πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών, η φοροληστεία, η νέα σφαγή στο ασφαλιστικό, ακόμη και στα επιδόματα του ΕΚΑΣ, τα νέα χαράτσια και οι περικοπές του προϋπολογισμού για το 2016, ύψους 5,7 δισ., βαφτίζονται "επιτυχία" και "προστασία των αδυνάμων"..

Read more...

Αναλαμβάνει «μερίδιο της ευθύνης» Παπαμιμίκος: Κωλύομαι να προεδρεύω της ΚΕΦΕ


Παπαμιμίκος: Κωλύομαι να προεδρεύω της ΚΕΦΕ
Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος  

Αθήνα
Αναλαμβάνω το μερίδιο της πολιτικής ευθύνης που μου αναλογεί, δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, αναφερόμενος στο φιάσκο της εκλογής προέδρου, ενώ συμπλήρωσε ότι κωλύεται να προεδρεύει της Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή από εδώ και στο εξής.

Αυτό που προέχει είναι η ενότητα του κόμματος, η αποφόρτιση του κλίματος, όπως και η γρήγορη ολοκλήρωση των διαδικασιών για την εκλογή προέδρου, ανέφερε το απόγευμα της Τρίτης ο κ. Παπαμιμίκος, ζητώντας «μια μεγάλη, πραγματική συγγνώμη από τα στελέχη, από τα μέλη και τους φίλους της Νέας Δημοκρατίας, για την αναβολή της εκλογικής διαδικασίας της Κυριακής, εξαιτίας ενός τεχνικού προβλήματος».

Αν η αινιγματική δήλωση του Ανδρέα Παπαμιμίκου περί κωλύματος να προεδρεύει της ΚΕΦΕ σημαίνει παραίτηση, τότε σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, πρόεδρος της ΚΕΦΕ ορίζεται ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδος Γιάννης Πλακιωτάκης, τον οποίο όμως πριν από λίγη ώρα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης όρισε αντιπρόεδρο του κόμματος και του παρέδωσε τη μεταβατική προεδρία.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Σταδιακά η ανάρτηση των στοιχείων Άνοιξε η εφαρμογή για τα τέλη κυκλοφορίας


Άνοιξε η εφαρμογή για τα τέλη κυκλοφορίας
  (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Στη διάθεση των οδηγών τέθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης η ηλεκτρονική εφαρμογή για την εκτύπωση των τελών κυκλοφορίας του 2016. Η ανάρτηση των στοιχείων γίνεται σταδιακά.

Οι κάτοχοι οχημάτων θα πρέπει να εξοφλήσουν τα τέλη έως και την 31 Δεκεμβρίου 2015. Διαφορετικά θα επιβαρύνονται με ποσό διπλάσιο των τελών. Η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω του ίντερνετ ή στα υποκαταστήματα των τραπεζών.

Μέσω της ειδικής εφαρμογής οι ιδιοκτήτες μπορούν να δουν την κατάσταση των οχημάτων που έχουν στην κατοχή τους, αλλά και να εκτυπώσουν το έντυπο των τελών κυκλοφορίας του επόμενου έτους.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε την Τρίτη στην ιστοσελίδα της ΓΓΔΕ από την Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Δικαυβέρνησης η ανάρτηση των εντύπων θα είναι σταδιακή. Ήδη πάντως, υπάρχουν διαθέσιμα εκατοντάδες χιλιάδες ειδοποιητήρια.

Σημειώνεται ότι η εκτύπωση των τελών κυκλοφορίας μπορεί να γίνει με ή χωρίς κωδικούς taxisnet:

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Μεϊμαράκης: Παραδίδω την μεταβατική προεδρία...


στον Γ.Πλακιωτάκη...

Την απόφασή του να παραιτηθεί από μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ ανακοίνωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης διευκρινίζοντας ότι...
παραμένει υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ.

Το πρωί ο κ. Μεϊμαράκης ανακοίνωσε την απόφασή του να ορίσει αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας τον μέχρι σήμερα γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννη Πλακιωτάκη.

Παραδίδω την μεταβατική προεδρία στον Γιάννη Πλακιωτάκη, τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης το απόγευμα της Τρίτης.

Θέλοντας να δικαιολογήσει την απόφασή του, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επισήμανε: «Θέλω να διαβεβαιώσω τους Νεοδημοκράτες ότι αυτό το κάνω για την ενότητα του κόμματος. Δεν υπάρχει θέμα διάσπασης»...

Read more...

Το Κρεμλίνο ζητά από τους Ρώσους τουρίστες να φύγουν ...

Το Κρεμλίνο ζητά από τους Ρώσους τουρίστες να φύγουν από την Τουρκία...από την Τουρκία...

Να εγκαταλείψουν την Τουρκία οι Ρώσοι τουρίστες ζητεί αντιπρόεδρος της Δούμα, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά αεροσκάφη.

Ειδικότερα, ο Νικολάι Λέβιτσεφ κατηγόρησε την Άγκυρα ότι στηρίζει... το Ισλαμικό Κράτος, ζήτησε την ακύρωση των πτήσεων ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία, καθώς και την απομάκρυνση όλων των ρώσων πολιτών από την Τουρκία, αναφέρει δημοσιογράφος του βρετανικού Guardian.

Ο Λέβιτσεφ συνέκρινε την επίθεση με τη βομβιστική επίθεση στο ρωσικό Airbus στο Σινά τον περασμένο μήνα, επίθεση για την οποία έχει αναλάβει την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος.


Read more...

Τι προτείνει ο εντεταλμένος σύμβουλος Άμεσα η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού


Άμεσα η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Άμεσα πρόκειται να προχωρήσει η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, σημειώνει ο Γεώργιος Κολλιόπουλος, εντεταλμένος σύμβουλος της εταιρείας.

Ο κ. Κολλιόπουλος προτείνει να προχωρήσει η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού για περιορισμένο αριθμό ετών και σε συνάρτηση με δεσμεύσεις του παραχωρησιούχου για την υλοποίηση και παράδοση έργων της τάξης των 300 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας στο τμήμα Θεσσαλονίκης - Ευζώνων.

Ο ίδιος διατύπωσε την άποψη ότι δεν θα πρέπει να συζητιέται παραχώρηση της Εγνατίας Οδού χωρίς τη συμμετοχή του ίδιου του οργανισμού στην παρακολούθηση (monitoring) της παραχώρησης, καθ' όλη τη διάρκειά της.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνει: «Η Εγνατία Οδός ΑΕ είναι ένας μοναδικά αναπτυγμένος οργανισμός, τολμώ να πω ο μοναδικός που διοικεί 920 χλμ αυτοκινητοδρόμου (σ.σ. 670 χλμ είναι ο βασικός κορμός). Σε ό,τι αφορά λοιπόν την παραχώρηση, θα την περιόριζα σε έναν περιορισμένο αριθμό χρόνων έναντι ανταποδοτικών οφελών -π.χ., στα 15 χρόνια, αλλά αυτό είναι θέμα διαπραγμάτευσης, του τι έχεις και τι πουλάς. Ή αντίστοιχα αυτός ο χρόνος θα συναρτάται και με τα έργα που θα μας παραδώσουν, της τάξης των 250-300 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Ευζώνων. Με απλά λόγια, να πούμε (στον παραχωρησιούχο): πάρε τον δρόμο, δώσε μας 200 εκατ., φτιάξε κι αυτό το κομμάτι των 45 χλμ, ύψους επένδυσης της τάξης των 200-250 εκατ. και φύγε π.χ., στα 19 χρόνια, το πότε ακριβώς θα το βγάλει το μοντέλο. Θα παραδώσουμε και με διόδια την παραχώρηση, προσωρινά μεν. Ή μπορούμε να του πούμε μετά βάλε ηλεκτρονικά διόδια, άλλη μια επένδυση δηλαδή, 40 εκατ. ευρώ, όχι όμως άδικα όπως γίνεται στην Αθήνα όπου υπάρχει ένα rate είτε περνάς έναν σταθμό είτε 40, αλλά με αναλογικό σύστημα χρέωσης. Μπορούμε λοιπόν να είναι αυτά τα δύο τεμάχια της παραχώρησης».

Πρόσθεσε ότι η παρακολούθηση της παραχώρησης από την Εγνατία σε όλη τη διάρκεια παρουσίας του παραχωρησιούχου είναι -κατά την άποψή του- απαραίτητη. Επισήμανε μάλιστα ότι συζήτησε το θέμα του monitoring με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και τα πρώτα μηνύματα που έλαβε είναι θετικά.
Το «μεγάλο καυτό θέμα» για την Εγνατία Οδό είναι τώρα τα 45 χιλιόμετρα οδικού δικτύου στο τμήμα Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, η κατάσταση των οποίων είναι κάθε άλλο παρά ιδανική. «Από τα 920 χιλιόμετρα, αυτά τα 45 είναι το μεγάλο μας κενό. Δεν θα χρειαζόμασταν κανέναν παραχωρησιούχο, αν είχαμε κι αυτό το τμήμα στα χέρια μας. [...] Τα 16 χιλιόμετρα της οδού μετά το παλιό κτήριο των διοδίων, έχουν διατομή αυτοκινητοδρόμου κι εκεί είμαστε καλά. Στα επόμενα 45 χιλιόμετρα υπάρχει το πρόβλημα, το μεγάλο καυτό θέμα» σημείωσε.
Ερωτηθείς για το ποια μπορεί να είναι η πορεία της Εγνατίας Οδού ΑΕ ώς τεχνικής εταιρείας μετά την παραχώρησή της, ο κ. Κολλιόπουλος απάντησε: «Καταπληκτική! Η Εγνατία Οδός μπορεί να γίνει υπουργείο της Ελλάδας. Δεν υπάρχει πουθενά τέτοια οργάνωση. Όλο αυτό πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Αλλιώς θα χαθεί μια επένδυση 7 δισ. ευρώ».
Ο κ. Κολλιόπουλος μίλησε την Τρίτη σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση 15 ετών από την ίδρυση του Παρατηρητηρίου της Εγνατίας Οδού, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

«Γάζωναν» τον ένα χειριστή ενώ έπεφτε με αλεξίπτωτο Νεκροί και οι δύο ρώσοι πιλότοι (φωτογραφίες - video)


Νεκροί είναι, όπως όλα δείχνουν, και οι δύο ρώσοι πιλότοι του μαχητικού που κατέριψαν οι Τούρκοι.
CUkrHpYXIAAe2-m
Νέες φωτογραφίες τους κυκλοφορούν στοδιαδίκτυο όπως κι ένα βίντεο από τα συριακά εδάφη.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο από πυρά ενώ έπεφτε με το αλεξίπτωτό του σκοτώθηκε ο ένας εκ των δύο χειριστών του ρωσικού μαχητικού.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως η χώρα του έχει το δικαίωμα να προασπίσει τα σύνορά της και ν' απαντήσει αν ο εναέριος χώρος της παραβιαστεί παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις.
Σε ομιλία του στην Άγκυρα, ο Νταβούτογλου είπε πως ο κόσμος πρέπει να ξέρει πως η Τουρκία θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν θα προεδρεύσει σε σύσκεψη ασφαλείας σε ανώτατο επίπεδο, στην οποία θα λάβουν μέρος ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων και σειρά υπουργών, σύμφωνα με πηγές της τουρκικής Προεδρίας.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τους εκπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να τους ενημερώσει όπως δήλωσε τούρκος αξιωματούχος.
Εκπρόσωποι των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, της Ρωσίας, της Κίνας, της Γαλλίας και της Βρετανίας κλήθηκαν μετά τη συντριβή του αεροσκάφους κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της Μόσχας. Ο τουρκικός στρατός δήλωσε πως το αεροσκάφος είχε προειδοποιηθεί επανειλημμένα αφού παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, κάτι που η Ρωσία αρνείται.

Read more...

Πούτιν: «Πισώπλατη μαχαιριά»...


...η απώλεια του μαχητικού...
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η απώλεια του Ρωσικου μαχητικού αποτελεί «πισώπλατη μαχαιριά από τους συνεργάτες των τρομοκρατών». 
Στο...
πρώτο του σχόλιο μετά το επεισοδιο ανέφερε: «Δεν μπορώ να περιγράψω με κανέναν άλλο τρόπο».

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι το μαχητικό καταρρίφθηκε 4 χιλιόμετρα από τα τουρκοσυριακά σύνορα, στη Συρία. Υποστήριξε ότι οι πιλότοι δεν αποτελούσαν απειλή... 

Read more...

Χτυπήθηκε και ρωσικό ελικόπτερο;...



-Ρωσικό πολεμικό περνάει τα Δαρδανέλια.
-Ουδέν σχόλιον από την Κομισιόν. Ψυχραιμία ζητάει ο Τουσκ...
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το συριακό παρατηρητήριο ένα ρωσικό ελικόπτερο χτυπήθηκε στη...
Συρία από αντάρτες με αντιαρματικό πύραυλο.

Ρωσικό πολεμικό περνάει τα Δαρδανέλια

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet το πολεμικό πλοίο "Yamal" πέρασε από τα στενά τα Δαρδανελίων και πλέει προς την Μεσόγειο λίγα λεπτά μετά την κατάρριψη του Ρωσικού μαχητικού.

Ουδέν σχόλιον από την Κομισιόν - Ψυχραιμία ζητάει ο Τουσκ 

Έκκληση για ψυχραιμία έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Από την πλευρά της η Κομισιόν δεν προέβη σε κανένα σχόλιο για το περιστατικό μέχρι υπάρξει καλύτερη εικόνα από τις έρευνες. 

πηγη efsyn.gr

Read more...

Νταβούτογλου: Η Τουρκία θα κάνει ότι είναι απαραίτητο...


Νταβούτογλου: Η Τουρκία θα κάνει ότι είναι απαραίτητο για την ασφάλεια της
... για την ασφάλεια της...
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε νωρίτερα, πως, η Τουρκία έχει το δικαίωμα να προασπίσει τα σύνορά της και...
να απαντήσει αν ο εναέριος χώρος της παραβιαστεί παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, σε δηλώσεις που έκανε μετά την κατάρριψη από τουρκικά αεροσκάφη ενός ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους κατά μήκος των συνόρων της χώρας με τη Συρία.

Σε ομιλία του στην Άγκυρα, ο Νταβούτογλου είπε πως ο κόσμος πρέπει να ξέρει πως η Τουρκία θα κάνει "ότι είναι απαραίτητο" προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Τουρκμένοι αντάρτες: «Σκοτώσαμε και τους δύο Ρώσους πιλότους»...


Τουρκμένοι αντάρτες: «Σκοτώσαμε και τους δύο Ρώσους πιλότους» Διοικητές των τουρκμενικών δυνάμεων ισχυρίζονται ότι πυροβόλησαν και τους δύο Ρώσους πιλότους του μαχητικού αεροσκάφους SU-24, το οποίο κατερρίφθη σήμερα από την Τουρκία, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το...
σχετικό δημοσίευμα, οι Τουρκμένοι λένε ότι έχουν στην κατοχή τους και τις δύο σορούς.

Η συγκεκριμένη πληροφορία δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί, αφού υπάρχουν πολλές και αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με την τύχη των δύο πιλότων. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο ίντερνετ κυκλοφορεί ένα σκληρό βίντεο, σταλμένο από τους ίδιους τους αντάρτες, που υποτίθεται ότι δείχνει το ένα από τα δύο θύματα νεκρό, όμως η αυθεντικότητά του παραμένει υπό αμφισβήτηση. 

Read more...

«Μας φώναζαν "κότες θα σας σκοτώσουμε"»...


Σε εξέλιξη η δίκη της Χρυσής Αυγής...
Με την κατάθεση του φίλου του Παύλου Φύσσα και μάρτυρα της δολοφονίας, Γιώργου Δούλβαρη, συνεχίζεται σήμερα η δίκη της Χρυσής Αυγής.
Μας φώναζαν «Κότες θα σας σκοτώσουμε», ανέφερε - Θυμάμαι πέντε-έξι μηχανές να...
κατεβαίνουν δικάβαλες την Τσαλδάρη για να ενωθούν με τους άλλους που ήταν στο Κοράλλι, πρόσθεσε.
 «Τρέξανε όλοι μαζί προς τα εμάς συντονισμένα για να μας επιτεθούν. Ο Παύλος είπε 'φεύγουμε, τρέχουμε'. Όταν έστριψα στο στενό της Τσαλδάρη βλέπω ότι ο Παύλος δεν είναι κοντά μου. Κάνω τον γύρο του τετραγώνου και ψάχνω να δω που είναι ο Παύλος», θυμάται ο φίλος του δολοφονημένου μουσικού στην κατάθεσή του.

Διαβάστε λεπτό προς λεπτό την δίκη της Χρυσής Αυγής, όπως την καταγράφει το thepressproject (κάλυψη από τον Ορέστη Βέλμαχο και τον Μάνο Φραγκιουδάκη)...

Read more...

Ο Μεϊμαράκης όρισε αντιπρόεδρο της ΝΔ, τον Πλακιωτάκη...



Τρέχει να προκαταλάβει τις εξελίξεις στην ΚΟ...
Σε έναν ελιγμό με στόχο να προκαταβάλει τις όποιες εξελίξεις από τη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης τον διορισμό του Γιάννη Πλακιωτάκη στην θέση του αντιπροέδρου του κόμματος. 

 Αυτό θα μπορούσε να αποτελεί τα...
προεόρτια της παραίτησης Μεϊμαράκη από τη θέση του μεταβατικού προέδρου της ΝΔ. Ο Γιάννης Πλακιωτάκης αποτελεί έμπιστο πρόσωπο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και θα αναλάβει να οδηγήσει το κόμμα στις εσωκομματικές εκλογές, εφόσον ο πρώτος παραιτηθεί. 

Η θέση του μεταβατικού προέδρου θα μπορούσε να ανατεθεί στον γενικό γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Παπαμιμίκο, αν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν διόριζε κάποιον άλλο για τη θέση αυτή.

Σημείωνεται ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είχε έρθει σε ανοικτή κόντρα με τον γενικό γραμματέα του κόμματος και πριν το φιάσκο της ακύρωσης των εκλογών για την προεδρία της ΝΔ καθώς ο Ανδρέας Παπαμιμίκος υποστήριξε ανοιχτά την υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα, κάτι που κρίθηκε αντιδεοντολογικό από τους υπόλοιπους υποψήφιους. 

tvxs.gr

Read more...

Κρεμλίνο: «Πολύ σοβαρό περιστατικό» η κατάρριψη του μαχητικού...


Κρεμλίνο: «Πολύ σοβαρό περιστατικό» η κατάρριψη του μαχητικού
Άμεση ήταν η αντίδραση της Μόσχας στην κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, καθώς ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτηρίζει το γεγονός «πολύ σοβαρό», ενώ αναμένεται...
και παρέμβαση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες από ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ακύρωσε την προγραμματισμένη για αύριο επίσκεψή του στην Τουρκία μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού SU-24 από τον τουρκικό στρατό, κάτι που πάντως προς το παρόν δεν επιβεβαιώνει η τουρκική πλευρά. Ο Ρώσος υπουργός, ο οποίος επρόκειτο να έχει συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία για το θέμα της τρομοκρατίας αλλά και για το Κυπριακό, θα συμμετείχε στη συνεδρία της Ομάδας Κοινού Σχεδιασμού του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας – Τουρκίας. 

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήρισε την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Sukhoi Su-24 στη Συρία "πολύ σοβαρό γεγονός", αλλά πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε ότι το ρωσικό μαχητικό βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο πριν από τη συντριβή του, όπως είχε ανακοινώσει προηγουμένως το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, και ζήτησε υπομονή μέχρι την εξακρίβωση του αίτιου της συντριβής.

"Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει κάτι για το αίτιο της συντριβής του μαχητικού μας αεροσκάφους από το υπουργείο Αμυνας. Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι το αεροσκάφος βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο, επάνω από συριακό έδαφος", δήλωσε ο Πεσκόφ τονίζοντας ότι η πρώτη ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας βασίζεται σε προκαταρκτικές πληροφορίες.

"Θα ήταν σφάλμα να κάνουμε αυτή τη στιγμή εκτιμήσεις, να κάνουμε δηλώσεις, χωρίς να έχουμε την ολοκληρωμένη εικόνα", είπε.

"Είναι πιθανόν ότι ο πρόεδρος (της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν) θα θίξει το θέμα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον βασιλιά (της Ιορδανίας Αμπντάλα) και ότι θα υπάρξει κάποια αντίδραση", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Read more...

Δύο νέα βίντεο από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού...


Νεκρός ο ένας πιλότος, αιχμάλωτος ο δεύτερος...
Στη δημοσιότητα έδωσε η τουρκική Hurriyet δύο νέα βίντεο από το σημείο της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά F-16

Στο πρώτο φαίνονται οι...
δύο πιλότοι οι οποίοι εκτοξεύθηκαν από το αεροσκάφος με τα αλεξίπτωτά τους (δείτε τα δύο βίντεο ΕΔΩ).

Νεκρός ο ένας πιλότος, αιχμάλωτος ο δεύτερος 

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο ένας από τους δύο πιλότους του Su-24 είναι νεκρός, ενώ ο έτερος βρίσκεται στα χέρια τουρκμενικών αντάρτικων δυνάμεων.

Όπως μεταδίδει το CNND Turk, ένας πιλότος έχασε τη ζωή του μετά την πτώση με το αλεξίπτωτο, ενώ ο δεύτερος είναι αιχμάλωτος τουρκμένων ανταρτών που κατοικούν στην περιοχή και μάχονται κατά του Μπασάρ Αλ Ασαντ.

Ηaberturk TV via AP
Οι Τουρκμένοι που κατοικούν στην περιοχή της Βόρειας Συρίας, στα σύνορα με την Τουρκία, έχουν ταχθεί κατά του καθεστώτος Ασαντ, ενώ έχουν στραφεί προς την Τουρκία για βοήθεια. Τις τελευταίες ημέρες η Άγκυρα είχε εκφράσει τις αντιδράσεις της για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην περιοχή.

πηγη efsyn.gr

Read more...

Ολη η εισήγηση Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό...



Το πλήρες κείμενο των θέσεων που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος,  κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. 
Ολόκληρη η...
εισήγηση, ΕΔΩ...

πηγη real.gr

Read more...

Βίντεο - Σοκ: Αντιαρματική ρουκέτα χτυπά το ρώσικο συνεργείο του RT...



Τηλεοπτικό συνεργείο του "Russian Today" δέχτηκε επίθεση με αντιαρματική ρουκέτα, κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, ενώ...
στάθμευαν σε περιοχή 

To ένα από τα δύο μέλη του συνεργείου που επέβαιναν στο όχημα τραυματίστηκε σοβαρά.
Δείτε το βίντεο:

Read more...

Επίθεση στην κυβέρνηση από το Κίνημα για τον… τρόπο ανακεφαλαιοποίησης Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η φράση ‘μπιρ-παρά’αποκτά νέο νόημα


Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, υποστηρίζοντας ότι «πανηγυρίζει για την προσέλκυση νέων κεφαλαίων και αποσιωπά το τίμημα».
kinima_logo-thumb-large
Εξηγώντας ότι αυτό επιτεύχθηκε με τρομακτικές απώλειες στην περιουσία αλλά και το ποσοστό συμμετοχής του δημοσίου στις συστημικές τράπεζες, στο Κίνημα τονίζουν με νόημα ότι «με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η φράση ‘μπιρ – παρά’ αποκτά νέο νόημα».
Στην πραγματικότητα, καταλογίζουν στην κυβέρνηση ότι με τις επιλογές της οδήγησε οριστικά σε πλήρη απαξίωση το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα και μαζί με αυτό, το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του ΤΧΣ ύψους τουλάχιστον 23,5 δις, όπως επίσης και τα κεφάλαια που επένδυσαν τα ασφαλιστικά ταμεία στις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις.
Όσο για τις ‘ευρύτερες συναινέσεις’ που αίφνης αναζητά η κυβέρνηση, στο Κίνημα σημειώνουν ότι πράττει ορθά, θυμίζοντας με νόημα πως αν επικρατούσε αυτό το πνεύμα το 2010 στη μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση, θα είχαν αποφευχθεί πολλά δεινά για τον τόπο και τους πολίτες...
Ολόκληρηη ανακοίνωση έχει ως εξής :
Πέντε χρόνια μετά την υπογραφή της πρώτης Συμφωνίας Χρηματοδότησης, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που παραμένει σε πρόγραμμα.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπέγραψε το Τρίτο Μνημόνιο παρά το γεγονός ότι από το 2010 μεσολάβησαν τέσσερις εκλογικές διαδικασίες και αναδείχθηκαν δύο πρωθυπουργοί, οι οποίοι υποσχέθηκαν στον Ελληνικό λαό ότι μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση και τα μνημόνια χωρίς βαθιές τομές και με ένα ανέξοδο,ανώδυνο τρόπο.
Σήμερα, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καταρρέουν όλα όσα αποτέλεσαν ή εκλήφθηκαν ως κατακτήσεις της μεταπολιτευτικής περιόδου, καλά και κακά μαζί.
Από το χαρακτήρα και τις προβλέψεις του ασφαλιστικού συστήματος, μέχρι και το ρόλο που μπορεί και πρέπει να έχουν το κράτος και οι ιδιώτες προκειμένου να διασφαλιστεί μια σταθερή οικονομική ανάπτυξη.
Μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, τα κόμματα της σημερινής κυβέρνησης από τη θέση της αντιπολίτευσης, έθεταν πολύ αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις για το πώς ακριβώς πρέπει να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών. Διεκδικούσαν έναν ισχυρό ρόλο για το δημόσιο στιςσυστημικές τράπεζες και έλεγχο στο σύνολο των διοικήσεων των τραπεζών πουέλαβαν στήριξη από το δημόσιο. Αυτά έλεγαν στις συζητήσεις στη Βουλή από το2010, όταν νομοθετήθηκε ο τρόπος εξυγίανσης ή και ανακεφαλαιοποίησης τωντραπεζών. Όπως επίσης, η συμμετοχή των ιδιωτών στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου να γίνεται σε τιμές πάνω από αυτές του Χρηματιστηρίου και κοντά στις τιμές των προηγούμενων ανακεφαλαιοποιήσεων.
Με τις σημερινές επιλογές της, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ οδήγησε οριστικά σε πλήρη απαξίωση το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα και μαζί με αυτό, το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του ΤΧΣ ύψους τουλάχιστον 23,5 δις, όπως επίσης και τα κεφάλαια που επένδυσαν τα ασφαλιστικά ταμεία στις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις.
Η συμμετοχή των ιδιωτών γίνεται σε τιμές που είναι 50-90% χαμηλότερες από τηχρηματιστηριακή. Αυτό σημαίνει ότι από όλα τα χρήματα που οι Έλληνες δανείστηκαν για να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες, πολύ δύσκολα θα πάρουν ένα μικρό μέρος πίσω.
Όλα αυτά, γιατί καθυστέρησαν στη διαπραγμάτευση και προχώρησαν σε νομοθετικές παρεμβάσεις που έγιναν πολύ αργά σε σχέση με το χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου έπρεπε να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση.
Δέχτηκαν σε συμφωνία με τους εταίρους, να μην συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικούκεφαλαίου για το βασικό σενάριο, το ΤΧΣ, που εκπροσωπεί το δημόσιο.
Σήμερα, πανηγυρίζουν για την προσέλκυση νέων κεφαλαίων και αποσιωπούν τοτίμημα. Ότι δηλαδή, αυτό επιτεύχθηκε με τρομακτικές απώλειες στην περιουσίααλλά και το ποσοστό συμμετοχής του δημοσίου στις συστημικές τράπεζες. Με τηνκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η φράση "μπιρ-παρά" αποκτά νέο νόημα.
Ακόμη χειρότερα, δεν υπήρξε παραμικρή πρόνοια και διασφάλιση ώστε οι επενδυτές που συμμετέχουν στις τράπεζες να είναι σοβαρά επενδυτικά κεφάλαια που διακρατούν τις μετοχές για μεγάλο χρονικό ορίζοντα και όχι κερδοσκοπικά κεφάλαια, τα οποία αποσκοπούν στο άμεσο κέρδος. Συνεπώς, η αβεβαιότητα και η εμπιστοσύνη των επενδυτών στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα είναι δύσκολο να αποκατασταθούν.
Όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα μιας καταστροφικής αντίληψης για τους θεμιτούς και ρεαλιστικούς διαπραγματευτικούς στόχους που έθεσε και συνεχίζει να θέτει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από την επομένη των εκλογών του Ιανουαρίου 2015.
Είναι το αποτέλεσμα της καταστροφικής επιλογής της κυβέρνησης Σαμαρά για την αριστερή παρένθεση. Προτίμησε, στο όνομα του κομματικού οφέλους, να αφήσει τηχώρα χωρίς να ολοκληρώσει την πέμπτη επισκόπηση της Δεύτερης Συμφωνίας και νατην οδηγήσει χωρίς ταμειακά διαθέσιμα σε εκλογές, αφήνοντας την οικονομία καιτις τράπεζες εκτεθειμένες σε υπερβολικούς κινδύνους.
Σήμερα, πλέον όλοι τους, μνημονιακοί και πρώην «ντεμέκ-αντιμνημονιακοί» καινέο-μνημονιακοί τώρα, έχουν αποκαλυφθεί.
Τώρα ο λαός μαθαίνει με το χειρότερο δυνατό τρόπο ποιες ήταν οι πραγματικές τους προθέσεις από το 2010 και ποια ήταν η πραγματική τους αντίληψη για τη χώρα και το δημόσιο συμφέρον.
Και κάτι ακόμη,
Σωστά αναζητά η κυβέρνηση να υπάρξουν ευρύτερες συναινέσεις.
Αν το πνεύμα αυτό επικρατούσε το 2010 στη μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση, όλα τα παραπάνω θα είχαν αποφευχθεί.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

«Αρχιτέκτονας του εμπαιγμού», ο Τσίπρας «Πράσινες» προτάσεις για Αγροτικά και Ασφαλιστικό


Τις προτάσεις τους για τα αγροτικά θέματα κατέθεσαν χθες στο ΠΑΣΟΚ και το ίδιο ετοιμάζονται να κάνουν στο εξής για το Ασφαλιστικό, ξεκινώντας από την σχετική εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ για το θέμα αύριο, Τετάρτη.
pasok
Αντίθετα, υποστηρίζουν πως αν και στην κυβέρνηση οΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει μπει σε …ανάλογο κόπο. «Εδώ και δύο μήνες η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛαποφεύγει συστηματικά να ανακοινώσει τις προτάσεις της για το Ασφαλιστικό»,υποστηρίζει η υπεύθυνη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και ΚοινωνικήςΑλληλεγγύης της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου,καταλογίζοντας στην κυβέρνηση πως αρχικά «κρύφτηκε πίσω από την κουρτίνα τουπορίσματος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που διόρισε» και στη συνέχεια ακολούθησανανεπανάληπτες δηλώσεις, διαψεύσεις και ‘αλληλοαδειάσματα’ από τα πλέον επίσημαχείλη. «Υπουργός και Υφυπουργός διαγκωνίζονταν στα ΜΜΕ εξαγγέλλοντας πότε νέες εισφορές,πότε επανυπολογισμό όλων των συντάξεων και πότε... διάσωση των επικουρικών μέσωτης κατάργησης τους (!), παίζοντας με τις αντοχές συνταξιούχων και ασφαλισμένων»,σημειώνει, τονίζοντας ότι ακόμα και όταν τον εγκάλεσαν στη Βουλή, ο υπουργόςΕργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, «βάπτισε διάλογο τη συζήτηση του πορίσματος τηςΕπιτροπής στο Υπουργικό Συμβούλιο και τις άτυπες συναντήσεις του ιδίου μεορισμένους φορείς!».
Στόχος του ΠΑΣΟΚ όμως δεν είναι οκ.Κατρούγκαλος. Ή τουλάχιστον όχι πρωτίστως αυτός. Στην Χαριλάου Τρικούπη βάλλουν ευθέως κατά του Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς τον «αρχιτέκτονα του εμπαιγμού»,που «βλέποντας το επερχόμενο ναυάγιο, σπεύδει τώρα μέσω συνεντεύξεων νααναγγείλει εθνικό διάλογο για το Ασφαλιστικό». Υποστηρίζουν πως αν αυτή ήτανπραγματικά η πρόθεση της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός θα το έκανε πράξη, αντί νατο ‘προπαγανδίζει’ στα κυριακάτικα φύλλα. «Με τέτοια τερτίπια, τι είδους συγκλίσειςκαι συναινέσεις μπορούν να οικοδομηθούν;», αναρωτιούνται, «ας σοβαρευτούν, έστωστο παρά πέντε, και ας παρουσιάσουν τις προτάσεις τους»...
Όσο για τα αγροτικά, στις προτεραιότητες τουκόμματος για τον παραδοσιακά «ευνοϊκό» για το ΠΑΣΟΚ τομέα, όπως παρουσιάστηκανχθες από την Φώφη Γεννηματά, περιλαμβάνονται :
- Η αποκατάστασητης ομαλής καταβολής των οικονομικών εισροών στους αγρότες που έχουν διακοπεί
- Η ενίσχυσητης παραγωγικής διαδικασίας μέσα από την μέγιστη δυνατή απορρόφηση καιαξιοποίηση κοινοτικών πόρων
- Ένα δίκαιοσύστημα φορολόγησης των αγροτών
- Η εντατικοποίησητων ελέγχων στην αγορά για τη ριζική αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων γεωργικώνκαι κτηνοτροφικών προϊόντων
- Μέτρα μείωσηςτου κόστους παραγωγής
- Εισαγωγή εφαρμοσμένηςέρευνας και καινοτομίας στην πρωτογενή παραγωγή
- Πιστοποίησητων προϊόντων και των παραγωγών τους
- Παρέμβασηγια την ουσιαστική βελτίωση του ισοζυγίου εισαγωγών κρέατος και γάλακτος
- Στήριξη τηςδημιουργίας των συμπράξεων καινοτομίας (cluster) για τη Βιο-Αγροτοδιατροφή
- Αλλαγές στουπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τους σχετικούς οργανισμούς
- Θέσπιση κινήτρωνγια την προώθηση νέων, σύγχρονων και ισχυρών συλλογικών δομών
- Ολοκληρωμένηπολιτική διαχείρισης του νερού
- Συμβουλευτικέςδομές για αγρότες
- Σύγχρονο κοινωνικοασφαλιστικόσύστημα και δίκτυο κοινωνικής προστασίας
- Δωρεάν γηαπό το κράτος, με χρηματοδοτικά κίνητρα για την εγκατάστασή τους, ώστε ναασχοληθούν πιο πολλοί νέοι άνθρωποι με την πρωτογενή παραγωγή
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Πληρωμή έως τις 31 Δεκεμβρίου Αναρτώνται στο Taxis τα νέα τέλη κυκλοφορίας


Αναρτώνται στο Taxis τα νέα τέλη κυκλοφορίας
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Έως την Τετάρτη αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxis τα νέα τέλη κυκλοφορίας, προκειμένου να πληρωθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Για όσους δεν τα πληρώσουν εμπρόθεσμα, προβλέπεται επιβολή προστίμου ίσου με της αξία των τελών.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Τέθηκε σε ισχύ Νέο ποινολόγιο εφορίας: Μικρότερα πρόστιμα, αλλά και ποινικές διώξεις


Νέο ποινολόγιο εφορίας: Μικρότερα πρόστιμα, αλλά και ποινικές διώξεις

Αθήνα
Σε ουσιαστική ισχύ τέθηκε με την έκδοση εγκυκλίου από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων το νέο ποινολόγιο της εφορίας, το οποίο είναι ηπιότερο για μικροπαραβάσεις ή μη έκδοση αποδείξεων αλλά πολύ πιο σκληρό για τους κατά σύστημα φοροφυγάδες.

Την ίδια στιγμή είδαν το φως της δημοσιότητας τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο έως το τέλος Οκτωβρίου. Εφθασαν στο ύψος ρεκόρ των 82,3 δισ. ευρώ, ενώ τα καινούρια χρέη, δηλαδή αυτά που έχουν δημιουργηθεί από τον Ιανουάριο του 2015 έως σήμερα διαμορφώθηκαν στα 10,380 δισ. ευρώ.

Το στοιχεία αυτό αποδεικνύει ότι κάθε μήνα νοικοκυριά και επιχειρήσεις αφήνουν απλήρωτους φόρους 1 δισ. ευρώ. Πάντως, τον περασμένο μήνα Οκτώβριο, ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών παρουσίασε επιβράδυνση καθώς αυξήθηκαν κατά 832 εκατ. ευρώ ενώ τον Σεπτέμβριο οι απλήρωτοι φόροι στην εφορία είχαν εκτιναχθεί στα 1,5 δισ. ευρώ.

Οσον αφορά στις αλλαγές στα πρόστιμα που ισχύουν, περιλαμβάνονται σε εγκύκλιο του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Ιωάννη Μπάκακαι στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρονται ότι τα αυτοτελή πρόστιμα των 250 ευρώ (για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία) και 500 ευρώ (για τα διπλογραφικά βιβλία) που επιβάλλονταν για κάθε απόδειξη που δεν εκδίδονταν καταργούνται.

Δεν ισχύουν επίσης, τα αυτοτελή πρόστιμα που επιβάλλονταν για έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων, ενώ αλλαγές προς το ευνοϊκότερο έχουν γίνει στα πρόστιμα για που επιβάλλονται για μη υποβολή δηλώσεων ή υποβολή ανακριβών δηλώσεων. Παράλληλα, καθιερώνονται νέου τύπου πρόστιμα για την φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ.

Ευνοϊμένοι των αλλαγών αυτών είναι όσοι δεν εκδίδουν αποδείξεις συστηματικά αλλά και όσοι δεν υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ όπως είναι οι γιατροί και οι επιχειρήσεις παροχής ιδιωτικής εκπαίδευσης καθώς πλέον δεν αντιμετωπίζουν την επιβολή κάποιου προστίμου αν εντοπιστούν να μην κόβουν αποδείξεις.

Στις οδηγίες που απέστειλε στις εφορίες με τη μορφή Εγκυκλίου ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων προβλέπονται τα εξής:

1. Για εκπρόθεσμες δηλώσεις ή μη υποβολή δηλώσεων από τις οποίες προκύπτει φόρος για καταβολή καθώς και δηλώσεων απόδοσης παρακρατούμενων φόρων επιβάλλονται τα εξής πρόστιμα:
  • 100 ευρώ όταν ο φορολογούμενος δεν είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων,
  • 250 ευρώ για απλογραφικά βιβλία,
  • 500 ευρώ για διπλογραφικά.
Επιπρόσθετα προβλέπονται πρόστιμα ίσα με  10% έως και 50% του φόρου που αποφεύχθηκε να πληρωθεί λόγω ανακριβούς υποβολής ή μη υποβολής δήλωσης. Δεν επιβάλλονται πρόστιμα σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΦΠΑ ή παρακρατούμενου φόρου εφόσον η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.

2. Παραβάσεις μη ανταπόκρισης φορολογουμένων σε αίτημα της Φορολογικής Διοίκησης για παροχή πληροφοριών ή στοιχείων : 100 - 250-500 ευρώ ανάλογα με τον τύπο των τηρούμενων βιβλίων

3. Εκπρόθεσμη υποβολή, ελλιπής υποβολή ή μη υποβολή δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου( γονικών παροχών, κληρονομιών, δωρεών, κερδών από τυχερά παιχνίδια, μεταβίβασης ακινήτων, ΕΝΦΙΑ φόρος offshore και δηλώσεις Ε9) και κερδών από τυχερά παιχνίδια: πρόστιμο 100 ευρώ.
4. Επανάληψη της ίδιας παράβασης εντός πενταετίας, μετά από νέο φορολογικό έλεγχο: διπλασιασμός του αρχικού προστίμου και σε περίπτωση νέας υποτροπής τετραπλασιασμός.

5. Παραβάσεις συμβολαιογράφων, φυλάκων μεταγραφών και προϊστάμενοι κτηματολογικών γραφείων για παραβάσεις σχετικές με τον ΕΝΦΙΑ: Πρόστιμο ένα τοις χιλίοις επί της αξίας του ακινήτου- δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 300 ευρώ ή υψηλότερο από 1.000 ευρώ.

6. Αυτεπάγγελτες ποινικές διώξεις όμως για υποθέσεις μη έκδοσης αποδείξεων άνω των 10.000 ευρώ, για απόκρυψη φορολογητέας ύλης που οδηγεί σε φόρο πάνω από 100.000 ευρώ ή 50.000 ευρώ ειδικά για ΦΠΑ.

7. Καθιερώνεται νέο καθεστώς προστίμων για τη φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ. Συγκεκριμένα:

  • Σε περίπτωση μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου ή έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο 50% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο, ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα. Εξαιρείται της επιβολής κυρώσεων ο λήπτης που τελούσε σε καλή πίστη κατά την λήψη των στοιχείων.
  • Σε κάθε περίπτωση όπου διαπιστώνεται, κατόπιν ελέγχου, η υποβολή ανακριβών δηλώσεων ή η μη υποβολή δηλώσεων, υποβολή δηλώσεων, με συνέπεια τη μη απόδοση ή την μειωμένη απόδοση ή την επιπλέον έκπτωση ή επιστροφή ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με 50% επί του ποσού του φόρου που θα προέκυπτε από την μη υποβληθείσα δήλωση ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα.
  • Σε περίπτωση άσκησης οικονομικής δραστηριότητας χωρίς να έχει υποβληθεί δήλωση έναρξης εργασιών, παρά την ύπαρξη σχετικής υποχρέωσης, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με ποσοστό 50% επί του ποσού του ΦΠΑ που θα έπρεπε να είχε αποδοθεί για όλη τη διάρκεια λειτουργίας της οικονομικής δραστηριότητας.
  • Σε κάθε πρόσωπο μη υπόχρεο σε υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ που εκδίδει φορολογικά στοιχεία με ΦΠΑ, χωρίς να έχει τέτοια υποχρέωση, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με ποσοστό 50% επί του αναγραφόμενου φόρου που δεν αποδόθηκε.
Ντίνος Σιωμόπουλος
Newsroom ΔΟΛ

Read more...