Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

«Οι ενδείξεις στηρίζουν την τουρκική εκδοχή» Αποκλιμάκωση και ψυχραιμία ζητά το ΝΑΤΟ από Ρωσία-Τουρκία


Αποκλιμάκωση και ψυχραιμία ζητά το ΝΑΤΟ από Ρωσία-Τουρκία
  (Φωτογραφία:  Associated Press )

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία όλες τις πλευρές να δράσουν με σύνεση και να συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Μιλώντας μετά την έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ -η οποία πραγματοποιήθηκε ύστερα από τουρκικό αίτημα-, είπε ότι η κατάσταση είναι σοβαρή, αλλά επιθυμεί να ανανεωθούν οι επαφές ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία.

Τόνισε ότι οι ενδείξεις χωρών του ΝΑΤΟ στηρίζουν την τουρκική εκδοχή των γεγονότων.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι δεν έχει υπάρξει επικοινωνία μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας μέχρι στιγμής.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Κάρμεν Ρομέρο σημείωσε ότι η Συμμαχία «παρακολουθεί στενά την κατάσταση» και βρίσκεται σε στενή επαφή με τις τουρκικές Αρχές».

ΓΓ του ΟΗΕ: Να υπάρξει αξιόπιστη έρευνα

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν κάλεσε την Τρίτη να ληφθούν «επείγοντα μέτρα για να κατευνασθούν οι εντάσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίτς.
Ο Μπαν Γκι-μουν «ελπίζει ότι μια αξιόπιστη και ολοκληρωμένη έρευνα για το συμβάν αυτό θα επιτρέπει να διευκρινιστούν οι περιστάσεις (υπό τις οποίες σημειώθηκε η κατάρριψη) και να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο να επαναληφθεί», πρόσθεσε ο Ντουζαρίτς.

Η Τουρκία ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ότι κατέρριψε ένα «αγνώστου ταυτότητας» αεροσκάφος το οποίο όπως ανέφερε ο πρεσβευτής της παραβίασε τον εναέριο χώρο της και υπερασπίστηκε το δικαίωμά της να το κάνει.

Σε επιστολή του που απηύθυνε προς το 15μελές ΣΑ του ΟΗΕ και τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Μπαν Γκι-μουν, ο πρεσβευτής της Τουρκίας στα ΗΕ Γιασάρ Χαλίτ Τσεβίκ σημείωσε ότι δύο αεροσκάφη πλησίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο το πρωί της Τρίτης και προειδοποιήθηκαν δέκα φορές μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε λεπτών να αλλάξουν πορεία.
Σύμφωνα με την επιστολή του Τσεβίκ τα δύο αεροσκάφη πέταξαν κατόπιν πάνω από ένα μίλι (1,6 χλμ.) εντός του εναέριου χώρου της Τουρκίας. Ο πρεσβευτής ανέφερε ότι δεν είναι γνωστό σε ποια χώρα ανήκαν τα αεροσκάφη.
«Μετά την παραβίαση το πρώτο αεροσκάφος βγήκε από τον τουρκικό εθνικό εναέριο χώρο. Το δεύτερο αεροσκάφος εβλήθη ενώ βρισκόταν στον τουρκικό εθνικό εναέριο χώρο από ένα τουρκικό μαχητικό F-16 το οποίο εκτελούσε περιπολία στην περιοχή» προσθέτει ο Τσεβίκ στην επιστολή του, η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.
«Το δεύτερο αεροσκάφος συνετρίβη στη συριακή πλευρά των συνόρων Τουρκίας-Συρίας».
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι το ρωσικό Σουχόι που κατερρίφθη δέχθηκε επίθεση ενώ βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Συρίας και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες».
Ερωτηθείς εάν η Ρωσία θα εγείρει θέμα στο ΣΑ, ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν απάντησε: «δεν γνωρίζω, ίσως».
Ο Τσεβίκ διεμήνυσε στην επιστολή του ότι η Άγκυρα «δεν θα διστάσει να ασκήσει τα δικαιώματά της, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, για να προστατεύσει την ασφάλεια των πολιτών της και των συνόρων της».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: