Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων...



Το χρονοδιάγραμμα αποκρατικοποίησης 19 περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, που ενέκρινε το ΚΥΣΟΙΠ...
και δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο ΦΕΚ, στο πλαίσιο της επιτάχυνσης των διαδικασιών.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται τα εξής περιουσιακά στοιχεία: 1) Τα δεκατέσσερα περιφερειακά αεροδρόμια, 2) το Ελληνικό, 3) ο Αστέρας Βουλιαγμένης, 4) η περιοχή Αφάντου στη Ρόδο, 5) ο ΔΕΣΦΑ, 6) ο ΟΛΠ, ΟΛΠ 7) ο ΟΛΘ, ΟΛΘ 8) η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η ΕΕΣΤΥ, 9) ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, 10) η Ηλεκτρονική Δημοπρασία III, IV, V, VI και άλλα μικρά ακίνητα, 11) οι μαρίνες, 12) η Εγνατία Οδός, 13) τα ΕΛΠΕ, 14) ο ΟΤΕ, ΟΤΕ 15) η ΔΕΗ, ΔΕΗ 16) η ΕΥΑΘ, ΕΥΑΠΣ 17) η ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΠ 18) η ΔΕΠΑ και 19) τα ΕΛΤΑ.

Αναλυτικά, ανά περιουσιακό στοιχείο προβλέπονται τα εξής:

ΟΤΕ: Μεταφορά του 5% από το Ελληνικό Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ για πώληση - Επιλογή συμβούλων μέχρι τον Μάιο του 2016.

ΕΛΤΑ: Μεταφορά στο νέο υπερταμείο μετά από σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο θα εκπονηθεί μέσα στο τελευταίο εξάμηνο από τη μεταφορά.

ΔΕΣΦΑ: Είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ της Socar και τρίτων επενδυτών για την εξαγορά μειοψηφικού μεριδίου μετοχών. Η συναλλαγή τελεί υπό την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ.

ΟΛΘ: Μεταβίβαση και κατανομή των διοικητικών και λοιπών αρμοδιοτήτων του
ΟΛΘ στην Ελληνική Δημοκρατία / Ρυθμιστική Αρχή Λιμένος με βάση την αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΤΥ: Ημερομηνία δεσμευτικών προσφορών: 31/5/2016.
Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Εξετάζεται η πώληση του 30%.

ΕΛΠΕ: Πρόσληψη συμβούλων μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2016 για την αξιολόγηση εναλλακτικών στρατηγικών επιλογών και υποβολή σχετικών εισηγήσεων.

ΔΕΗ: Στα σχέδια είναι η πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ, ενδεχομένως εντός του 2016. Προωθείται πρόσληψη συμβούλων από το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2016, ενώ η στρατηγική θα αποφασιστεί από το δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ.

ΕΥΑΘ: Έως το τρίτο τρίμηνο το ΤΑΙΠΕΔ θα επιλέξει συμβούλους. Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν: Αξιολόγηση εναλλακτικών επιλογών για την πώληση του 23% των μετοχών. Βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου και έγκριση αναθεωρημένης σύμβασης παραχώρησης από την εταιρεία και το ελληνικό Δημόσιο.

ΕΥΔΑΠ: Η αξιοποίηση προβλέπει την πώληση του 11% των μετοχών, με το ΤΑΙΠΕΔ να κατέχει το 27% των μετοχών. Τα επόμενα βήματα έχουν ως εξής: Το Δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ να ζητήσουν την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους, όπως προβλέπεται από το εταιρικό δίκαιο. Το ΤΑΙΠΕΔ να επιλέξει συμβούλους μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2016. Εκπόνηση επιχειρηματικού σχεδίου.

ΔΕΠΑ: Επιλογή συμβούλων από ΤΑΙΠΕΔ μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2016 - Αξιοποίηση των εναλλακτικών επιλογών και επανεκκίνηση διαδικασίας.

Περιφερειακά Αεροδρόμια: Οικονομικό κλείσιμο και παράδοση αεροδρομίων τον Νοέμβριο του 2016.

Ελληνικό: Επίτευξη συμφωνίας συμβαλλομένων μερών επί μνημονίου κατανόησης έως τη 15η Απριλίου 2016 (παρήλθε) και επικύρωσή της από τη Βουλή.

Αστέρας Βουλιαγμένης: Σχέδιο προεδρικού διατάγματος σε προετοιμασία και έγκριση από το ΚΣΔ έως το τέλος Απριλίου 2016 (η πορεία της αποκρατικοποίησης έχει καθυστερήσει).

Αφάντου Ρόδου: Αναμένεται έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης του αναθεωρημένου σχεδίου προεδρικού διατάγματος για την εκ νέου υποβολή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ηλεκτρονικές δημοπρασίες και μικρά ακίνητα: Συμβόλαιο προς υπογραφή από το ΤΑΙΠΕΔ. έκταση στον Άγιο Μάμα στη Χαλκιδική. Ηλεκτρονική δημοπρασία (11 ακίνητα): Πώληση 10 οικοπέδων και κτηρίων σε Μύκονο, Πήλιο, Ηλεία, Εύβοια, Αχαΐα, Σέρρες και Λέσβο και μίσθωση 50 ετών ενός κτηρίου στη Ρόδο.

Μαρίνες: Το δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ αξιολογεί τις εναλλακτικές επιλογές και εκκρεμεί η τελική απόφαση.

Εγνατία Οδός: Τον Σεπτέμβριο του 2016 ορίζεται η εκτιμώμενη έναρξη της πρώτης φάσης του διαγωνισμού. 

thepressproject.gr

Read more...

Αφιξη το μεσημέρι της Παρασκευής Με εννέα υπουργούς φτάνει ο Πούτιν στην Αθήνα


Με εννέα υπουργούς φτάνει ο Πούτιν στην Αθήνα
Ο ρώσος πρόεδρος Βλ.Πούτιν   (Φωτογραφία:  Associated Press )
Αθήνα
Συνοδευόμενος από εννέα υπουργούς φθάνει στις 3.30 το απόγευμα της Παρασκευής ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Στο αεροδρόμιο θα τον υποδεχτεί ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος.

Εν συνεχεία θα κατευθυνθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Οι συνομιλίες των δύο προέδρων θα διαρκέσουν περίπου μισή ώρα.

Αμέσως μετά ο ρώσος πρόεδρος θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και για διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

Στις 6.30 το απόγευμα θα του παρατεθεί γεύμα εργασίας (στο Μέγαρο Μαξίμου) και αφού υπογραφούν οι συμφωνίες για την ενέργεια και τις επενδύσεις (πιθανότητα για τα τρένα) θα ακολουθήσουν δηλώσεις των κκ. Πούτιν και Τσίπρα.

Στις 19:25 ο ρώσος πρόεδρος θα μεταβεί στο Βυζαντινό Μουσείο συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό. Το βράδυ θα παραμείνει στην Αθήνα και συγκεκριμένα σε ξενοδοχείο στο Καβούρι, όπου από το πρωί της Πέμπτης έχουν αποκλειστεί ολόκληρες περιοχές από την Αστυνομία και απο δυνάμεις ασφαλείας.

Το Σάββατο θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στο Αγιο Ορος. Στην Ιερά Κοινότητα (η οποία έχει γίνει φρούριο από τα μέτρα ασφαλείας) θα παραμείνει περί τις πέντε ώρες.

Η επίσκεψη στο Αγιο Ορος θα αρχίσει με δοξολογία στις Καρυές και εν συνεχεία ο κ. Πούτιν θα επισκεφθεί τη Μονή του Αγίου Παντελεήμονος (ρωσικό μοναστήρι).
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Η Foxconn αντικαθιστά με ρομπότ τους μισούς εργαζόμενους...



Ο μεγάλος προμηθευτής της Apple και της Samsung φέρεται να μείωσε στο μισό τους εργάτες σε ένα από τα μεγάλα εργοστάσιά της, προσλαμβάνοντας 60.000 ρομπότ. Η Foxconn, η οποία έχει δεχτεί καταγγελίες...
για κακομεταχείριση των εργαζομένων μετά από κρούσματα αυτοκτονιών που ήρθαν στο φως, δεν είναι η μοναδική εταιρεία που στρέφεται στις μηχανές.

Στην περιοχή Κουνσάν της επαρχίας Τζιανξού, σημαντικό κατασκευαστικό κέντρο της βιομηχανίας ηλεκτρονικών, συνολικά 35 εταιρείες του Κουνσάν επένδυσαν πέρυσι 4 δισ. γουάν (545 εκατ. ευρώ) για τεχνολογίες αυτοματισμού, αναφέρει η South China Morning Post.

«Το εργοστάσιο της Foxconn έχει μειώσει τους υπαλλήλους του από τις 110.000 στις 50.000 χάρη στην εισαγωγή τω ρομπότ. Έχει καταφέρει να μειώσει τα εργατικά κόστη» δήλωσε στην εφημερίδα ο Σου Γιουλιάν, εκπρόσωπος Τύπου της τοπικής κυβέρνησης.
«Πιθανότατα θα ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες» πρόσθεσε.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του προς το BBC, ο όμιλος Foxconn επιβεβαιώνει ότι επενδύει στα ρομπότ, ισχυρίζεται όμως ότι θα διατηρήσει το εργατικό δυναμικό της.

thepressproject.gr

Read more...

Νέα προθεσμία για την πώληση των ΤΡΑΙΝΟΣΕ - ΕΕΣΣΤΥ...


 
Για τις 22 Ιουνίου μετατέθηκε η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την αποκρατικοποίηση του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ, κατόπιν αιτήματος των ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Η απόφαση ελήφθη από...

το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ. Σημειώνεται ότι η αρχική προθεσμία ήταν η 31η Μαΐου.

Κατά την πρώτη φάση του διαγωνισμού, ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει οι Ιταλικοί Σιδηρόδρομοι, οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι (RZD) και η ελληνική κατασκευαστική εταιρεία ΓΕΚ Τέρνα.

Η απόφαση για την παράταση, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters, ελήφθη κατόπιν αιτήματος των δύο πρώτων υποψήφιων επενδυτών.

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε την τροποποίηση του χρονοδιαγράμματος για τους διαγωνισμούς πώλησης του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ, κατόπιν αιτημάτων των ενδιαφερομένων επενδυτών.

Η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών μετατίθεται για τις 22/6/2016 από τις 31/5/2016...

Read more...

Πιτσιόρλας: Εντός Ιουνίου η παραχώρηση του Ελληνικού...


 
Εντός του Ιουνίου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την παραχώρηση του Ελληνικού, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «ΣΚΑΪ» ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας.

Ο ίδιος σημείωσε πως τα ουσιώδη

ζητήματα της σύμβασης, όπως και το τίμημά της, δεν είναι δυνατό να αλλάξουν, εξηγώντας ότι το ζητούμενο από την πλευρά της κυβέρνησης, είναι να υπάρξουν ορισμένες βελτιώσεις.

«Πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές θέλουν να λυθούν τα θέματά μας καθώς πρόκειται για μεγάλο έργο», υποστήριξε, διευκρινίζοντας πάντως, ότι πιθανό εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας είναι «τα προβλήματα και οι ενστάσεις που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση».

«Αν δεν υπάρξει συναίνεση κατ’ αρχήν, των τοπικών κοινωνιών, τόσο μεγάλο έργο δεν μπορεί να προχωρήσει», σημείωσε ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ. «Η πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε, θέλουμε όμως, να λυθούν όλες οι ανησυχίες και οι ενστάσεις» συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τη σύσταση του νέου υπερταμείου, ο κ. Πιτσιόρλας έκανε λόγο για «θετική εξέλιξη», τονίζοντας πως η Ελλάδα οφείλει να «κάνει τα πάντα» ώστε να αξιοποιήσει τη δημόσια περιουσία της, καθώς αυτό αποτελεί «κλειδί» για την έξοδο από τη λιτότητα που έχει φέρει η κρίση.

«Πρέπει να αποδεχτούμε την πραγματικότητα, να κάνουμε τα πάντα για να βγούμε από την κρίση», που οδηγεί στις μειώσεις μισθών και συντάξεων, επισήμανε, ενδεικτικά.

Καταλήγοντας, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα πετύχει τον στόχο για εισπράξεις 6 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις έως το 2018...

Read more...

Έμειναν μόνο οι σκηνές...


Έμειναν μόνο οι σκηνές...  Ο πολύβουος καταυλισμός της Ειδομένης έχει πλέον σιγήσει… 
Στις σιδηροδρομικές γραμμές βρίσκονται μόνο ορισμένοι εργαζόμενοι που περισυλλέγουν ρούχα, παπούτσια και άλλα αντικείμενα που βρίσκονται πάνω στις ράγες. 

 Μετά από 70 περίπου ημέρες, τα δρομολόγια των τρένων ξεκίνησαν και πάλι. Η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης ολοκληρώθηκε ειρηνικά σήμερα το πρωί, και οι συγκεντρωμένοι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν πλέον μεταφερθεί σε καταλληλότερες δομές φιλοξενίας ανά την Βόρειο Ελλάδα. 

Ορισμένοι από αυτούς, και πιο συγκεκριμένα 783 άτομα, μεταφέρθηκαν στα κέντρα με 18 λεωφορεία. Άλλοι έφυγαν με τα πόδια… Η μικρή προσφυγική «πολιτεία» της Ειδομένης έχει πλέον διαλυθεί, και οι περίπου 100 μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής αναμένεται να επιστρέψουν σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής. Την παρουσία των προσφύγων «μαρτυρούν» πλέον μόνο ορισμένα ρούχα, παπούτσια και παιδικά παιχνίδια που εγκαταλείφτηκαν στις άδειες πλέον σκηνές. 
Επίσκεψη Τόσκα 

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη της επιχείρησης εκκένωσης της Ειδομένης εξέφρασε το μεσημέρι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, που επισκέφτηκε τον άτυπο καταυλισμό συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή γγ του υπουργείου Τζανέτο Φιλιππάκο και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα. 

«Δεν ήρθαμε για πανηγυρισμούς, ήρθαμε για να δούμε τη διαφορετική, πλέον, κατάσταση. Η όλη επιχείρηση εξελίχθηκε, όπως είχε σχεδιαστεί, και όπως έπρεπε. Δηλαδή, με σεβασμό απέναντι στις βασικές αρχές του ανθρωπισμού, απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που ήρθαν εδώ κατατρεγμένοι, είτε για να σώσουν το κεφάλι τους, είτε για να βρουν μία καλύτερη τύχη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τόσκας, και συνέχισε: «Δεν τους εμποδίσαμε εμείς να πάνε όπου ήθελαν. Δεν είναι η Ελλάδα αυτή που έφτιαξε τους φράχτες. Εμείς, όμως, έπρεπε να διαχειριστούμε μία κατάσταση. Ο ανθρωπισμός δεν λέει ότι πρέπει να κρατάς αυτούς τους ανθρώπους εκεί, με όποιο δέλεαρ, στο λασπότοπο της Ειδομένης. Ο ανθρωπισμός λέει, ότι πρέπει να είναι σε οργανωμένους τόπους, όπου το κράτος και όποιοι άλλοι συμπληρωματικά μπορούν, να τους καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Αυτή είναι η επιδίωξή μας. Και, παράλληλα, να οργανωθεί η τυχόν μεταφορά τους προς τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης σύμφωνα με τους κανόνες και τις συμφωνίες που ισχύουν». 

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός, περίπου 5.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν σε οργανωμένους καταυλισμούς. Σε ό,τι αφορά στο γεγονός ότι δεν επετράπη στους δημοσιογράφους να καλύψουν την επιχείρηση (πλην των φωτορεπόρτερ και της κάμερας του ΑΠΕ και του συνεργείου της ΕΡΤ), ο κ. Τόσκας σημείωσε πως «έτσι γίνεται σε όλο τον κόσμο» και εξήγησε: «Φοβόμαστε ότι μπορεί να μην ήταν εύκολα τα πράγματα. Δεν θα ήταν ασφαλές και για εσάς και πάρα πολύ δύσκολο για τη διεξαγωγή της επιχείρησης. Αυτός ήταν ο μοναδικός λόγος της παρεμπόδισης του να είσαστε εσείς εδώ»...
 
 

Read more...