Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

«Δώρο» 970.000 ευρώ στη ΓΣΕΕ από την Διαμαντοπούλου...



Απίστευτη πρόκληση δια χειρός κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία, με υπουργική απόφαση, επιχορηγεί τους συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ με 970.000 ευρώ.

Δηλαδή, την ώρα που η ... κυβέρνηση λαμβάνει τα σκληρότερα μέτρα που εξοντώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά, το υπουργείο Παιδείας μοιράζει απλόχερα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.

Σε απόφαση που υπογράφηκε στις 29.07.2011 από τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης του υπουργείου Παιδείας αναφέρεται: «επιχορηγούμε το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, για το 2011, με το ποσό του 970.000 ευρώ».

Ως εξοργιστική αντίφαση σημειώνεται ότι την ημέρα που το υπουργείο της κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου επιχορηγούσε το Ινστιτούτο της συνδικαλιστικής οργάνωσης με το υπέρογκο ποσό, το υπουργείο Οικονομικών κατέθετε τροπολογία με την οποία μπαίνει «λουκέτο» σε δεκάδες φορείς του Δημοσίου, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Παράλληλα, την ώρα που η απόφαση δημοσιευόταν στην ιστοσελίδα της Διαύγειας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλίας Μόσιαλος έδινε διευκρινήσεις για το πώς και πόσοι υπάλληλοι θα βγουν σε εφεδρεία.
newscode.gr



Read more...

Κατηγορώ του Πρωτόπαπα στην κυβέρνηση για την εργασιακή εφεδρεία...



Ευθύνες στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις σε συγχωνεύσεις οργανισμών του Δημοσίου, με αποτέλεσμα την εργασιακή εφεδρεία για 30.000 δημοσίους υπαλλήλους επέρριψε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του... ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, μέσα από το ραδιοφωνικό σταθμό «Flash».

Ο κ. Πρωτόπαπας, χωρίς να κατονομάσει τα στελέχη της κυβέρνησης, που ήταν επιφορτισμένα με το έργο αυτό, υποστήριξε πως θα έπρεπε να είχαν φτιαχτεί μηχανισμοί αξιολόγησης των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα και να έχουν προχωρήσει οι συγχωνεύσεις των οργανισμών και των φορέων του Δημοσίου, οι οποίοι έχουν εξαγγελθεί και δεν γίνονται.

"Αν είχαν γίνει αυτά, η τρόικα δεν θα μας ζητούσε σήμερα 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι να μπουν στην εργασιακή εφεδρεία", τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας.
enet.gr



Read more...

«Αγανακτισμένοι» και στη Wall Street!

Μετά την Πουέρτα ντελ Σολ και το Σύνταγμα…



http://img.protothema.gr/AA1C90EE7037521D5C0A1152EB0B0B08.jpg
Περίπου δύο εβδομάδες έχουν περάσει από τότε που οι «Αγανακτισμένοι» της Wall Street, αποφάσισαν να «εγκατασταθούν» στην πλατεία Λίμπερτι του Μανχάταν δίπλα από το αμερικανικό Χρηματιστήριο.

Και μπορεί αρχικά το σχέδιο Occupy Los Angeles να μην είχε τραβήξει την προσοχή των media, τις τελευταίες ημέρες όμως, το θέμα κάνει το γύρω του κόσμου και ο αριθμός των διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για την απληστία των επιχειρήσεων, όλο και αυξάνεται.

Οι διαδηλωτές, δηλώνουν εξοργισμένοι από την αυξανόμενη άδικη κατανομή του πλούτου και την πλήρη απουσία νομικών επιπτώσεων προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Wall Street που ευθύνονται για την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Με κεντρικό σύνθημα το «Οι Νεοϋορκέζοι λένε αρκετά στην απληστία της Wall Street», οι διαδηλωτές εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, παρά τις πιέσεις που δέχονται από την αστυνομία και τις δεκάδες συλλήψεις συντρόφων τους την προηγούμενη εβδομάδα

Την Παρασκευή, πάνω από 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά έξω από την Wall Street, ενώ πραγματοποίησαν και πορεία μέχρι το αρχηγείο της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης.

«Οι τραπεζίτες είναι όλοι ναζί», «οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη», «η αστυνομία της Νέας Υόρκης προστατεύει τους εκατομμυριούχους και τη Wall Street» ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές.

Οι Αγανακτισμένοι» της Wall Street, έχουν μάλιστα απευθύνει κάλεσμα το Σάββατο για συμβολική κατάληψη και άλλων πόλεων, εκτός της Νέας Υόρκης.

Λος Άντζελες, Βοστόνη, Ντένβερ, Σικάγο, Σαν Φρανσίσκο, Οκλαχόμα, Όστιν, Λας Βέγκας, Ινδιανάπολη είναι οι πόλεις τις οποίες σκοπεύουν σήμερα να «καταλάβουν» οι ακτιβιστές.

Οι Αμερικανοί «Αγανακτισμένοι», προχώρησαν στη δημιουργία του κινήματος από το online περιοδικό Adbusters, τον περασμένο Ιούλιο, επηρεασμένοι από όσα συνέβησαν στις χώρες της «αραβικής άνοιξης», αλλά και την Ισπανία και την Ελλάδα.

Το περιοδικό «ονόμασε» ημέρα έναρξης των κινητοποιήσεων την 17η Σεπτεμβρίου που συμπίπτει με την ημέρα εορτασμού του αμερικανικού συντάγματος.

Μέσω Twitter και Facebοok λοιπόν, οι διαδηλωτές έκαναν πραγματικότητα την ιδέα της εφημερίδας βγαίνοντας με τα σακίδια και τους υπνόσακούς τους έξω από το Χρηματιστήριο τη Νέας Υόρκης.
Read more...

Πορεία αντιεξουσιαστών στο κέντρο της Αθήνας

Διαδήλωση αλληλεγγύης στους κατηγορουμένους για συμμετοχή στον «Επαναστατικός Αγώνας»


http://img.protothema.gr/5115199B5CBAF68A4228D9929E1732AD.jpg
Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα συγκέντρωση αντιεξουσιαστών στο κέντρο της Αθήνας.

Περίπου 700 άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος και αυτή την ώρα πραγματοποιούν πορεία προς την πλατεία Κάνιγγος.

Οι αντιεξουσιαστές πραγματοποιούν διαδήλωση αλληλεγγύης στους κατηγορουμένους για συμμετοχή στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας».

Υπενθυμίζεται ότι η δίκη θα πραγματοποιηθεί στις 5 Οκτωβρίου στις φυλακές Κορυδαλλού.
Read more...

Τη Δευτέρα ξεκινά η διάθεση της φοροκάρτας από τις τράπεζες

Προαιρετική χρήση

Η φοροκάρτα θα έχει όψη πιστωτικής κάρτας, δεν θα περιλαμβάνει προσωπικά στοιχεία και η χρήση της θα είναι προαιρετική
Η φοροκάρτα θα έχει όψη πιστωτικής κάρτας, δεν θα περιλαμβάνει προσωπικά στοιχεία και η χρήση της θα είναι προαιρετική (Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Από την ερχόμενη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η διάθεση της φοροκάρτας από τις τράπεζες.

Οι φορολογούμενοι προαιρετικά μπορούν να την προμηθευτούν ώστε να καταγράφουν σ' αυτήν τις αποδείξεις από τις αγορές τους.

Η χρήση της φοροκάρτας στοχεύει να απαλλάξει τους φορολογουμένους από τη συλλογή των αποδείξεων, αφού το ποσό αγορών που θα περιλαμβάνεται σε αυτήν θα λαμβάνεται υπόψη για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος.

Υπενθυμίζεται ότι για τα εφετινά εισοδήματα, που θα δηλωθούν του χρόνου στην εφορία, το αφορολόγητο όριο είναι 5.000 ευρώ και οι φορολογούμενοι για να ωφεληθούν από το σύνολο του θα πρέπει να συλλέξουν αποδείξεις για το 25% του εισοδήματος τους και μέχρι 15.000 ευρώ.

Η φοροκάρτα θα έχει όψη πιστωτικής κάρτας, αλλά δεν θα περιλαμβάνει προσωπικά στοιχεία. Θα είναι λευκή και στην μπροστινή όψη της θα αναγράφονται «Κάρτα Αποδείξεων», το σλόγκαν «δίνω την κάρτα, συλλέγω έξοδα» και ένας 10ψήφιος κωδικός. Στην πίσω όψη θα υπάρχει μαγνητική ταινία, όπως στις πιστωτικές κάρτες.

Η κάρτα θα ενεργοποιείται είτε με SMS στον αριθμό 54053 της ΓΓΠΣ (ΑΦΜ, κενό και ο κωδικός) είτε μέσω Διαδικτύου στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://link.minfin.gr/karta και ο φορολογούμενος θα κάνει αντιστοίχιση του ΑΦΜ του με τον 10ψήφιο κωδικό της κάρτας.

Έτσι, κανείς άλλος πλην της ΓΓΠΣ δεν θα γνωρίζει σε ποιον φορολογούμενο αντιστοιχεί η κάθε κάρτα. Ειδικό γραφείο που θα απαντά σε ερωτήµατα των καταναλωτών θα δηµιουργηθεί στο υπουργείο Οικονοµικών, στο τηλέφωνο 211-0007111.

Σε κάθε συναλλαγή των καταναλωτών, είτε είναι με μετρητά είτε με πιστωτική κάρτα, οι καταστηματάρχες θα περνούν από τα μηχανήματα POS (Point of Sales, που χρησιμοποιούνται για τις πιστωτικές) τη φοροκάρτα, η οποία θα καταγράφει τη συναλλαγή. Τα στοιχεία στη συνέχεια θα αποστέλλονται στη ΓΓΠΣ. Οι φορολογούμενοι θα έχουν πρόσβαση στις προσωπικές τους μερίδες μέσω του Διαδικτύου.

Οι τράπεζες το µόνο που θα βλέπουν θα είναι ότι σε µια συγκεκριµένη ηµεροµηνία ο χρήστης µε έναν αριθµό κάρτας αγόρασε ένα προϊόν από μια επιχείρηση.

Στο τέλος κάθε ηµέρας, η τράπεζα θα δίνει στη ΓΓΠΣ αναλυτική κατάσταση των συναλλαγών που έγιναν µε τις φοροκάρτες που εκδόθηκαν από το δίκτυό της. Η ΓΓΠΣ, µε τη σειρά της, θα περνά τα ποσά αυτά στον «λογαριασµό αφορολογήτου» καθενός από τους κατόχους τους, ενώ παράλληλα θα µπορεί να έχει άµεση εικόνα για τον τζίρο των επιχειρήσεων και τον ΦΠΑ που οφείλουν.

Με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, ορίζονται 27 τραπεζικά ιδρύματα και δύο εταιρείες, στις οποίες θα μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες για να πάρουν τη φοροκάρτα τους:

Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς, Αγροτική, T-BANK, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Γενική, Marfin, Attica Bank, Emporiki, Millenium, Τράπεζα Κύπρου, Proton, Probank, FBB, Ελληνική Πανελλήνια, Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου, Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων Hellas Pay Υπηρεσίες Πληρωμών Α.Ε και Ν. Πετρακόπουλος ΑΕΒΕ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Δεν θα πληρώσει το χαράτσι για τα ακίνητα ο Τσίπρας


http://newpost.gr
Δεν θα πληρώσει το χαράτσι για τα ακίνητα ο Τσίπρας
Στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων(ΚΕΘΕΑ) θα δώσει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας τα χρήματα του ειδικού τέλους για τα ακίνητα που θα κληθεί να πληρώσει μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

Για την επιλογή του να μην πληρώσει το «χαράτσι» για τα ακίνητα που επιβάλλει η κυβέρνηση μέσω ΔΕΗ μίλησε σήμερα, Σάββατο, κατά την έναρξη της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ) του ΣΥΝ.

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι θα καταθέσει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπέρ ΔΕΗ μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στις υπηρεσίες της για το ηλεκτρικό ρεύμα και το υπόλοιπο ποσό που αφορά το ειδικό τέλος για τα ακίνητα θα το δώσει στο ΚΕΘΕΑ.



Πηγή: tovima.gr

Read more...

Σκληρή απάντηση Ραγκούση στον Παυλόπουλο


http://newpost.gr
Σκληρή απάντηση Ραγκούση στον Παυλόπουλο
Με τις διαπιστώσεις του ΑΣΕΠ οι οποίες έχουν επισήμως περιληφθεί στις ετησίες εκθέσεις της ανεξάρτητης αρχής τα έτη 2008, 2009 και 2010 απαντά ο υπουργός Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Ραγκούσης στα όσα την Παρασκευή το βράδυ ο βουλευτής της ΝΔ, Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε κατά την παρέμβασή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ραγκούσης επισημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε την υπαγωγή όλων των προσλήψεων στο ΑΣΕΠ(Ν. 3812/2009) και αποχώρησε ότι από την ψηφοφορία στη Βουλή για τη σύσταση του ΕΙΣΕΠ για τις προαγωγές (Ν. 3839/2010) εξηγώντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταψήφισε «δυο νόμους της απόλυτης διαφάνειας και αξιοκρατίας στις προσλήψεις και τις προαγωγές των δημοσίων υπαλλήλων».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Το ΑΣΕΠ στην ετήσια έκθεσή του για το 2008, μεταξύ άλλων, διαπίστωνε :
«…συνέχιση της κάλυψης θέσεων του δημόσιου τομέα με διαδικασίες εκτός ελέγχου του ΑΣΕΠ…»
«…χρήση –ή, ορθότερα, κατάχρηση– της σύναψης συμβάσεων ανάθεσης έργου, που στην ουσία είναι ψευδώνυμες συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, (με τις οποίες) παρακάμπτεται και καταστρατηγείται το σύστημα προσλήψεων…»
«…διογκούμενη φαλκίδευση του συστήματος προσλήψεων και επαπειλούμενη επαναφορά τού καθεστώτος πελατειακών σχέσεων…»
«…υποψήφιοι… μπορούν να προσέλθουν με εξασφαλισμένη σχεδόν την επιτυχία τους σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ λόγω της αδυναμίας των λοιπών να τους συναγωνισθούν σε μόρια τα οποία εκείνοι απέκτησαν με την ανάθεση σε αυτούς δήθεν έργου ή λόγω της συμμετοχής τους σε προγράμματα STAGE, διαδικασίες δηλαδή οι οποίες δεν ελέγχονται από το ΑΣΕΠ…»
«…Παραβιάζεται η αρχή της ισότητας έναντι των υποψηφίων εκείνων που δεν έχουν τη δυνατότητα να προσλαμβάνονται με συμβάσεις έργου ή να μετέχουν σε προγράμματα STAGE, όπου η επιλογή γίνεται εκτός διαδικασιών του ΑΣΕΠ…»

Αντίθετα, το ΑΣΕΠ στην ετήσια έκθεση του 2009, διαπίστωνε :
«…Όσον αφορά τις νομοθετικές ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά το 2009, η πλέον σημαντική ήταν η ψήφιση στην εκπνοή του έτους του θεμελιώδους νόμου 3812/2009, με τον οποίο επήλθαν σημαντικές αλλαγές τόσο στο πεδίο αρμοδιοτήτων της ανεξάρτητης αρχής όσο και στις εφαρμοζόμενες διαδικασίες για την πλήρωση θέσεων στο δημόσιο τομέα…»

Το ΑΣΕΠ στην ετήσια έκθεση του 2010, διαπιστώνει :
“Το έτος 2010 αποτέλεσε σταθμό στην πορεία του ΑΣΕΠ υπό την έννοια ότι υπήρξε το πρώτο έτος εφαρμογής του θεμελιώδους Ν. 3812/2009, ο οποίος ψηφίστηκε στην εκπνοή του προηγούμενου έτους (ΦΕΚ 234/Α/28.12.2009). Ο θεμελιώδης αυτός νόμος διαφοροποίησε σημαντικά τα δεδομένα στο χώρο των προσλήψεων καθώς, ενσωματώνοντας μια σειρά από ρυθμίσεις που είχαν προταθεί επανειλημμένα από το ΑΣΕΠ, αποκατέστησε την αποτελεσματικότητα του ρόλου του ΑΣΕΠ στις προσλήψεις του δημόσιου τομέα όπως την είχε εννοήσει ο Ν. 2190/1994 (νόμος Πεπονή), και την εννοεί και το άρθρο 103 παρ. 7 του Συντάγματος, φιλοσοφία του οποίου ήταν η δημιουργία μίας ανεξάρτητης αρχής επιφορτισμένης με την ευθύνη της εφαρμογής, απ’ αρχής μέχρι τέλους, ενός αμερόληπτου και αξιοκρατικού συστήματος προσλήψεων...»

«…επιπλέον, το 2010 σηματοδότησε μια εξίσου θεμελιώδους σημασίας επέκταση των αρμοδιοτήτων της ανεξάρτητης αρχής, με την καθοριστική συμμετοχή μελών του ΑΣΕΠ στο συσταθέν με το Ν. 3839/2010 (ΦΕΚ 51/Α/29.3.2010) Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙΣΕΠ) και την ανάθεση στο ΑΣΕΠ όλης της ευθύνης για τη διενέργεια της γραπτής εξέτασης που προβλέπει ως βαθμολογούμενο κριτήριο το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων…”

“…επίσης οριστικά αντιμετωπίζεται και το ζήτημα των εξαιρέσεων από το σύστημα προσλήψεων του ΑΣΕΠ που εισάγονταν με διατάξεις νόμου οι οποίες εξουσιοδοτούσαν υπουργούς ή άλλους φορείς του δημόσιου τομέα να καθορίζουν ειδικά κριτήρια και διαδικασίες επιλογής ή ακόμη και να περιορίζουν το ΑΣΕΠ σε έναν τυπικό έλεγχο «νομιμότητας», προκειμένου να αποφεύγουν τον πλήρη και ουσιαστικό έλεγχό του κατά τις διαδικασίες πλήρωσης θέσεων συγκεκριμένων υπηρεσιών…»

“….αποκατέστησε την αρχή της ισότητας όλων των υποψηφίων που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς, καθόσον κρίθηκε άδικη η πρόταξη εκείνων που έχουν τη δυνατότητα να προσλαμβάνονται με οποιασδήποτε μορφής σύμβαση στους φορείς του δημόσιου τομέα...”


Επισυνάπτονται οι τρεις εκθέσεις του ΑΣΕΠ για τα έτη 2008, 2009 και 2010.

Ετησία Έκθεση: 2008
Eτήσια Έκθεση: 2009
Ετήσια Έκθεση: 2010
Read more...

Στην Αθήνα την Τετάρτη ο Γερμανός αντικαγκελάριος με συνοδεία επιχειρηματιών

Συνομιλίες με Χρυσοχοΐδη

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Ρέσλερ
Ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Ρέσλερ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Επικεφαλής πολυπληθούς επιχειρηματικής αποστολής θα φτάσει την προσεχή Τετάρτη στην Αθήνα ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Τεχνολογίας Φίλιπ Ρέσλερ.

Ο Γερμανός υπουργός θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με τον οποίο συναντήθηκε και στην αρχή της εβδομάδας στο Βερολίνο στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου για την «Ημέρα Γερμανικής Βιομηχανίας» που οργάνωσε η Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI).

Στόχος της επίσκεψης του κ. Ρέσλερ, ο οποίος θα συνοδεύεται από Γερμανούς επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν κυρίως στους τομείς της ενέργειας και της διαχείρισης αποβλήτων, είναι να αποτυπωθούν συγκεκριμένες επενδυτικές πρωτοβουλίες, ενώ θα υπογραφεί και ελληνογερμανικό σύμφωνο οικονομικής συνεργασίας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Με τον εμίρη και τον πρωθυπουργό του Κατάρ συναντάται το απόγευμα ο Γ.Παπανδρέου

Επανέρχεται το θέμα των επενδύσεων

Ο Γιώργος Παπανδρέου σε παλαιότερη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Κατάρ
Ο Γιώργος Παπανδρέου σε παλαιότερη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Κατάρ (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Με τον εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θανί και τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών, Χαμάντ Μπιν Τζασίμ Μπιν Τζαμπίρ Αλ Θανί θα συναντηθεί στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου ο Γιώργος Παπανδρέου.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της υπογραφής επενδυτικής συμφωνίας στην οποία προχωρά το Κατάρ στην Ελλάδα.

Ο κ. Παπανδρέου είχε συναντηθεί με τον εμίρη και τον περασμένο Ιούνιο. Η συνάντηση των δύο ανδρών ήταν άτυπη και είχε πραγματοποιηθεί στον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης, όπου διέμενε ο ηγέτης του εμιράτου.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε υπογράψει το 2010 μνημόνιο συνεργασίας με το Κατάρ ύψος 5 δισ. ευρώ.

Το μνημόνιο συνεργασίας, μολονότι δεν είναι δεσμευτικό, δήλωσε την πρόθεση οικονομικής συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας.

Ωστόσο, μία από τις επενδύσεις η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί -αυτή στον Αστακό- ακυρώθηκε.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι επενδυτικός όμιλος από το Κατάρ συμμετέχει και στο νέο σχήμα που προκύπτει από τη συνένωση της Alpha με την Eurobank.




Newsroom ΔΟΛ


Read more...

"Τρίζουν καρέκλες για το ντου στο Πεντάγωνο"

Για τραμπουκισμό κάνει λόγο ο Μπεγλίτης


http://img.protothema.gr/E67D2C3D65D9D6D06BA0F09CA044D3C5.jpg

Τριγμούς στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκαλεί η εισβολή των αγανακτισμένων αποστράτων που από τον υπουργό Άμυνας χαρακτηρίστηκε σαν τραμπουκισμός και αντιδημοκρατική ενέργεια.

Οι συνταξιούχοι διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν έξω από την πύλη του Πενταγώνου επί της λεωφόρου Μεσογείων, επιχείρησαν να μπουν μέσα στο στρατόπεδο Παπάγου για να επιδώσουν το ψήφισμα της συγκέντρωσής τους στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Όμως ο υπουργός κ. Πάνος Μπεγλίτης βρισκόταν στη Βουλή και ο υφυπουργός κ. Κώστας Σπηλιόπουλος στη Ρόδο. Έπειτα από συνεννοήσεις, συμφωνήθηκε να περάσουν μέσα στο υπουργείο οι πρόεδροι των σωματείων που διοργάνωσαν τη διαμαρτυρία. Όμως την ώρα που οι συνδικαλιστές απόστρατοι περνούσαν την περιστρεφόμενη πόρτα, πολλοί εξαγριωμένοι διαδηλωτές έσπασαν τις γυάλινες θύρες και μπήκαν στο Πεντάγωνο.

Προκάλεσαν πολλές φθορές στην είσοδο του υπουργείου και κατευθύνθηκαν στο προαύλιο του Πενταγώνου και φώναζαν συνθήματα κάτω από το γραφείο του υπουργού, χωρίς να γνωρίζουν ότι ο κ. Μπεγλίτης βρισκόταν στη Βουλή. Κατά πληροφορίες, έπειτα από παρέμβαση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ πτεράρχου Γιάννη Γιάγκου συμφωνήθηκε να περάσει στον πέμπτο όροφο του υπουργείου μια αντιπροσωπεία αποστράτων.

Η προϋπόθεση που ετέθη ήταν να αποχωρήσουν άμεσα οι εξαγριωμένοι απόστρατοι και να επιστρέψουν στο πεζοδρόμιο της Μεσογείων. Την ώρα εκείνη, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος εμφανίστηκε στο χώρο που βρίσκονταν οι συγκεντρωμένοι. Οι απόστρατοι υποδέχθηκαν τον αρχηγό ΓΕΣ με αποδοκιμασίες, τον καλούσαν να παραιτηθεί και τελικώς έπιασαν συζήτηση μαζί του. Παραλλήλως, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντούσε τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής χωρίς όμως να έχει εκπληρωθεί η συμφωνία περί αποχώρησης των αγανακτισμένων συνταξιούχων στρατιωτικών.

Οι διαδηλωτές, που υπολογίζονται σε λιγότερους από 100, βγήκαν τελικώς από το Πεντάγωνο έπειτα από δύο ώρες.

Το ερώτημα ποιοι αξιωματικοί έχουν ευθύνες για την εισβολή των απόστρατων στο υπουργείο Άμυνας θα διακριβωθεί μόλις ο εισαγγελέας του Στρατοδικείου ολοκληρώσει την ένορκη διοικητική εξέταση που ζήτησε ο κ. Μπεγλίτης.

Παραλλήλως, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, κυρία Ελένη Ράικου, αναμένεται να διερευνήσει την τέλεση τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων.

Υπό το πρίσμα των εξελίξεων της Παρασκευής, οι θέσεις κάποιων αξιωματικών -όσο ψηλά κι αν βρίσκονται στην ιεραρχία των ενόπλων δυνάμεων- μοιάζει επισφαλής, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα και εντοπιστούν οι υπεύθυνοι για τα πρωτοφανή επεισόδια...
Read more...

Προσωρινή αναπηρική σύνταξη με παράλληλη διατήρηση της άδειας άσκησης επαγγέλματος

Εγκύκλιος του υπουργείου

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Δικαίωμα διατήρησης της άδειας άσκησης επαγγέλματος θα έχουν οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που συνταξιοδοτούνται λόγω αναπηρίας για όσο χρόνο κρίνονται προσωρινά ανάπηροι από τις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές, σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας.

Η δυνατότητα των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, στους οποίους χορηγείται προσωρινή σύνταξη λόγω αναπηρίας, να διατηρήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, προβλέπεται από το άρθρο 50 του νόμου για την «Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας», με το οποίο αντιμετωπίστηκε ένα χρόνιο πρόβλημα, που απασχολούσε τους ασφαλισμένους του Οργανισμού.

Είχε παρουσιαστεί, σε πολλές περιπτώσεις, το φαινόμενο, ασφαλισμένοι οι οποίοι είχαν κριθεί προσωρινά ανάπηροι από τις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές και έπαιρναν κανονικά τη σύνταξη για δυο, τέσσερα, έξι ή και περισσότερα χρόνια, να τη «χάνουν» στη συνέχεια, λόγω μείωσης του ποσοστού της αναπηρίας κάτω του 67%.

Το αποτέλεσμα ήταν οι ασφαλισμένοι αυτοί, έχοντας ήδη διακόψει το επάγγελμά τους, να καθίστανται άνεργοι αλλά και χωρίς σύνταξη. Σε διευκρινιστική εγκύκλιο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, αναφέρει ότι προϋπόθεση για τη λήψη της προσωρινής αναπηρικής σύνταξης, με παράλληλη διατήρηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, είναι η καταβολή των ανάλογων εισφορών και η μη αυτοαπασχόληση.

Η κανονική καταβολή των εισφορών αποτελεί προϋπόθεση για συνταξιοδότηση και για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, οι οποίοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και επιλέγουν να διατηρήσουν το επάγγελμά τους για 12 μήνες, από την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση, σύμφωνα με άλλη εγκύκλιο του υπουργού Εργασίας.

Και στις δυο περιπτώσεις οι εισφορές δεν μπορούν να ρυθμιστούν και πρέπει να έχουν καταβληθεί οπωσδήποτε μέχρι την έναρξη συνταξιοδότησης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Προϋπολογισμό με έλλειμμα 6,5% για το 2012 φέρνει η κυβέρνηση

Η ύφεση «κατάπιε» μέτρα 1 δισ. ευρώ και ζητάει νέα


http://img.protothema.gr/033CC306B334D3A2DBB9B6AD46A30F68.jpg
Στο 8,1% του ΑΕΠ «κλειδώνει» για φέτος το δημόσιο έλλειμμα σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που καταθέτει αύριο η κυβέρνηση, βάζοντας πλέον στόχο για μείωσή του σε 6,5% ως το τέλος του 2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συσκέψεις που είχε με την Τρόικα ως χθες και που θα συνεχιστούν και σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και οι ξένοι ελεγκτές συμφώνησαν ότι, παρά τα πρόσθετα μέτρα όπως το ειδικό τέλος ακινήτων, το έλλειμμα φέτος θα πρέπει να κλείσει στο 8,1% (αντί 7,6% που υπολογιζόταν αρχικά) επειδή το ΑΕΠ μειώθηκε δραστικά λόγω της μεγαλύτερης από το προσδοκώμενο ύφεσης και, ως εκ τούτου, θα είναι μεγαλύτερο ως ποσοστό του, αν και σε απόλυτα νούμερα το έλλειμμα δεν θα ξεπεράσει τις προβλέψεις (18-19 δισ. ευρώ για φέτος).

Με αυτά τα δεδομένα, η δραματική ύφεση φέτος «εξαφάνισε» θυσίες 1 δισ. ευρώ αφού, αν δεν υποχωρούσε το ΑΕΠ, το έλλειμμα θα ήταν 7,6% με τα νέα μέτρα και δεν θα απαιτούντο πρόσθετα.

Με «γραμμή εκκίνησης» για τη νέα χρονιά το 8,1%, το προσχέδιο που θα παρουσιάσει την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών στο υπουργικό συμβούλιο θα έχει ελαφρώς προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της ύφεσης που θα αποτιμάται σε 2,0%-2,5% του ΑΕΠ για το 2012. Ωστόσο τίποτα δεν φαίνεται ακόμα ικανό να ανακόψει τα αρνητικά ρεκόρ ύφεσης, που έφτανε στο 7% στο β΄ τρίμηνο του 2011 και τώρα τείνει να φτάσει ίσως και στο 10%.

Έτσι η κυβέρνηση, για να μειώσει το έλλειμμα στα 15 δισ. ευρώ -από περίπου 18 δισ. φέτος- θα χρειαστεί σχεδόν διπλάσια μέτρα και ακόμα μεγαλύτερες θυσίες.

Read more...

Αρχίζει η διαδικασία για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων

Αποκλειστικά ηλεκτρονικά

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Από το Σάββατο 1 Οκτωβρίου ξεκινάει επίσημα η διαδικασία ηλεκτρονικής υποδοχής αιτήσεων για τη ρύθμιση αυθαιρέτων κατασκευών.

Οι αιτήσεις θα γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά και μέσω μηχανικού. Η καταβολή τόσο του τέλους υπαγωγής όσο και του προστίμου θα γίνεται αποκλειστικά στις Τράπεζες.

Η διαδικασία έχει ως εξής:
  1. Ο πολίτης απευθύνεται σε μηχανικό για τον έλεγχο κατ’ αρχάς της κατασκευής του, καθώς με βάση τις προβλέψεις του νόμου 4014/2011 τα ακίνητα μπορούν να μεταβιβαστούν μόνο με την βεβαίωση μηχανικού ότι δεν περιλαμβάνει κατασκευή με πολεοδομική παράβαση ή ότι έχει υπαχθεί στη ρύθμιση. Εφόσον ο πολίτης αποφασίσει την ένταξη του ακινήτου του στη ρύθμιση ο μηχανικός αναλαμβάνει την διεκπεραίωση της αίτησης καθώς ο αριθμός μητρώου μηχανικού του ΤΕΕ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα. Ο μηχανικός κάνει αυτοψία, αναλαμβάνει τη συλλογή των στοιχείων που απαιτούνται για την συμπλήρωση της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση και υπολογίζει το «προσωρινό πρόστιμο».
  2. Συμπληρώνει και υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτηση και το σύστημα εκδίδει έναν «μοναδικό αριθμό» για το αυθαίρετο, εντολή για πληρωμή του κατάλληλου «τέλους υπαγωγής» στη ρύθμιση (παραβόλου), καθώς και το ύψος των πληρωμών σε σχέση με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλεγεί.
  3. Το τέλος καταβάλλεται από τον πολίτη (και ηλεκτρονικά μέσω web banking) σε Τραπεζικό ίδρυμα της επιλογής. Η πληρωμή πιστοποιείται αυτόματα στο σύστημα εντός 24 ωρών και ενεργοποιείται η διαδικασία ένταξης. Ακολουθούν οι πληρωμές των δόσεων για τις οποίες ενημερώνεται αυτόματα το σύστημα, με την πρώτη από αυτές να καταβάλλεται εντός του έτους. Στον πολίτη δίνεται κωδικός που θα του επιτρέπει την ενημέρωσή του για την καταχώρηση των δόσεων και το οφειλόμενο υπόλοιπο μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
  4. Συγκεντρώνονται ή συντάσσονται τα απαιτούμενα σχέδια και άλλα στοιχεία (εντός τετραμήνου από την καταχώριση της αίτησης) και βάσει αυτών γίνεται ο υπολογισμός του «τελικού προστίμου» και ο επαναπροσδιορισμός του ποσού των δόσεων από το σύστημα.
  5. Ο μηχανικός υποβάλλει στο σύστημα το σύνολο των απαιτούμενων στοιχείων και σχεδίων. Με τη διαπίστωση της πληρότητας αυτών, εκδίδεται αυτόματα «ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥ». Πρόκειται για τυποποιημένο έντυπο στο οποίο θα αναφέρονται όλα τα στοιχεία του ενταγμένου στη ρύθμιση αυθαιρέτου. Η βεβαίωση είναι απαραίτητη για τη μεταβίβαση του αυθαιρέτου
  • Δείτε τα δικαιολογητικά και περισσότερες λεπτομέρειες για το πλαίσιο της ρύθμισης
Από την Παρασκευή και για το επόμενο δίμηνο, λειτουργεί Κέντρο Εξυπηρέτησης στο ΥΠΕΚΑ με τηλεφωνικό κέντρο, το οποίο θα δέχεται ερωτήματα και επισκέψεις από τις 8:00 π.μ. – 8:00 μ.μ. για το ζήτημα.

Αντίστοιχα, το ΤΕΕ διοργανώνει μετά από ανάθεση του Υπουργείου ειδικό «Help Desk».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Η εφεδρεία επί τάπητος στη νέα συνάντηση Βενιζέλου-Ρέππα με την τρόικα

Λίγο πριν το Υπουργικό Συμβούλιο

Σαββατοκύριακο με έντονες διαπραγματεύσεις για τους Δημήτρη Ρέππα και Ευάγγελο Βενιζέλο
Σαββατοκύριακο με έντονες διαπραγματεύσεις για τους Δημήτρη Ρέππα και Ευάγγελο Βενιζέλο (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Συνεχίζονται και το Σάββατο οι συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών Ευ.Βενιζέλου και Διοικητικής Μεταρρύθυμισης Δ.Ρέππα με τους επικεφαλής της τρόικας προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της εργασιακής εφεδρείας εν όψει και του έκτακτου Υπουργικού Συμβουλίου της Κυριακής.

Το θέμα της εφεδρείας, όπως και το ενιαίο μισθολόγιο τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης και την Παρασκευή.

Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για τη συνάντηση με την τρόικα, λέγοντας ότι οι συζητήσεις και οι διεργασίες θα συνεχιστούν.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, σχετικά με την εργασιακή εφεδρεία, η κυβέρνηση προτάσσει το ήπιο σενάριο, που προβλέπει την ένταξη σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας όσων είναι κοντά στη σύνταξη ή όσων έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα χρόνια, αλλά παραμένουν στο Δημόσιο.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν Τα Νέα του Σαββάτου, οι εκπρόσωποι της τρόικας εκφράζουν έντονη δυσπιστία για τους χειρισμούς των αρμόδιων υπουργείων στο θέμα της μείωσης του Δημοσίου.

Παρά το γεγονός ότι οι τρόικα επέστρεψε με στόχο να κλείσουν όλα τα ζητήματα και να προχωρήσει στη σύνταξη της έκθεσης που θα «απελευθερώσει» την 6η δόση, από τις πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα προκύπτει ότι απογοητεύτηκε από την έλλειψη προετοιμασίας, αλλά και την εικόνα των καταλήψεων σε βασικά υπουργεία.

Μάλιστα, ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται ιδιαίτερα στο θέμα: Μίσος, οργή και απειλές «συνθέτουν» -κατά τα γερμανικά ΜΜΕ- το σκηνικό κάθε άφιξης των ελεγκτών της τρόικας στην Αθήνα, τα οποία σκιαγραφούν με τα μελανότερα χρώματα τον αποκλεισμό των υπουργείων Μεταφορών και Οικονομικών από διαδηλωτές πριν τη συνάντηση του κλιμακίου με τις ηγεσίες τους.

Οι ελεγκτές, γράφει χαρακτηριστικά η Welt, όταν φτάνουν στην Ελλάδα «ζουν σε έναν κόσμο... που πρέπει να τους προστατεύει η αστυνομία, να τους φυλάει σε ξενοδοχεία, να συνοδεύει τα οχήματά τους», κάνοντας λόγο για μία «ζωή συνεχούς άγχους, σαν εφιάλτη».

Αγαπημένη αναφορά των γερμανικών ΜΜΕ από τα γεγονότα της Παρασκευής είναι όμως η εξής μία φράση των διαδηλωτών: Το «δεν υποχωρούμε, θα χυθεί αίμα» φιγουράρει ψηλά στις αναφορές τόσο της Welt, όσο και του Spiegel, της Sueddeutsche Zeitung, του n-tv, της Zeit και της γερμανικής υπηρεσίας του Reuters για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Και όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης; Οι γερμανικές εφημερίδες έδωσαν μεν αρκετή σημασία στις επισημάνσεις Γερμανών πολιτικών πως εάν το Βερολίνο παρουσίαζε μέτρα ανάλογα με τα ελληνικά, η αντίδραση των Γερμανών θα ήταν εξοργισμένη, αλλά αυτό δεν περιορίζει τις επικρίσεις τους.

Σε κάθε περίπτωση, καθοριστική όχι μόνο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου στήριξης στην Ελλάδα, αλλά και για πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI) είναι η έκθεση της τρόικας.

Ουσιαστικά, όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι της ευρωζώνης, η έκθεση θα καθορίσει και το ύψος οποιασδήποτε αναθεώρησης της περικοπής του χρέους, που θα υποστεί ο ιδιωτικός τομέας στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου διάσωσης της χώρας. Η έκθεση της τρόικας αναμένεται να έχει καταρτιστεί σε διάστημα δύο με τριών εβδομάδων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...