Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

«Αγανακτισμένοι» και στη Wall Street!

Μετά την Πουέρτα ντελ Σολ και το Σύνταγμα…



http://img.protothema.gr/AA1C90EE7037521D5C0A1152EB0B0B08.jpg
Περίπου δύο εβδομάδες έχουν περάσει από τότε που οι «Αγανακτισμένοι» της Wall Street, αποφάσισαν να «εγκατασταθούν» στην πλατεία Λίμπερτι του Μανχάταν δίπλα από το αμερικανικό Χρηματιστήριο.

Και μπορεί αρχικά το σχέδιο Occupy Los Angeles να μην είχε τραβήξει την προσοχή των media, τις τελευταίες ημέρες όμως, το θέμα κάνει το γύρω του κόσμου και ο αριθμός των διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για την απληστία των επιχειρήσεων, όλο και αυξάνεται.

Οι διαδηλωτές, δηλώνουν εξοργισμένοι από την αυξανόμενη άδικη κατανομή του πλούτου και την πλήρη απουσία νομικών επιπτώσεων προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Wall Street που ευθύνονται για την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Με κεντρικό σύνθημα το «Οι Νεοϋορκέζοι λένε αρκετά στην απληστία της Wall Street», οι διαδηλωτές εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, παρά τις πιέσεις που δέχονται από την αστυνομία και τις δεκάδες συλλήψεις συντρόφων τους την προηγούμενη εβδομάδα

Την Παρασκευή, πάνω από 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά έξω από την Wall Street, ενώ πραγματοποίησαν και πορεία μέχρι το αρχηγείο της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης.

«Οι τραπεζίτες είναι όλοι ναζί», «οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη», «η αστυνομία της Νέας Υόρκης προστατεύει τους εκατομμυριούχους και τη Wall Street» ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές.

Οι Αγανακτισμένοι» της Wall Street, έχουν μάλιστα απευθύνει κάλεσμα το Σάββατο για συμβολική κατάληψη και άλλων πόλεων, εκτός της Νέας Υόρκης.

Λος Άντζελες, Βοστόνη, Ντένβερ, Σικάγο, Σαν Φρανσίσκο, Οκλαχόμα, Όστιν, Λας Βέγκας, Ινδιανάπολη είναι οι πόλεις τις οποίες σκοπεύουν σήμερα να «καταλάβουν» οι ακτιβιστές.

Οι Αμερικανοί «Αγανακτισμένοι», προχώρησαν στη δημιουργία του κινήματος από το online περιοδικό Adbusters, τον περασμένο Ιούλιο, επηρεασμένοι από όσα συνέβησαν στις χώρες της «αραβικής άνοιξης», αλλά και την Ισπανία και την Ελλάδα.

Το περιοδικό «ονόμασε» ημέρα έναρξης των κινητοποιήσεων την 17η Σεπτεμβρίου που συμπίπτει με την ημέρα εορτασμού του αμερικανικού συντάγματος.

Μέσω Twitter και Facebοok λοιπόν, οι διαδηλωτές έκαναν πραγματικότητα την ιδέα της εφημερίδας βγαίνοντας με τα σακίδια και τους υπνόσακούς τους έξω από το Χρηματιστήριο τη Νέας Υόρκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: