Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Η εφεδρεία επί τάπητος στη νέα συνάντηση Βενιζέλου-Ρέππα με την τρόικα

Λίγο πριν το Υπουργικό Συμβούλιο

Σαββατοκύριακο με έντονες διαπραγματεύσεις για τους Δημήτρη Ρέππα και Ευάγγελο Βενιζέλο
Σαββατοκύριακο με έντονες διαπραγματεύσεις για τους Δημήτρη Ρέππα και Ευάγγελο Βενιζέλο (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Συνεχίζονται και το Σάββατο οι συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών Ευ.Βενιζέλου και Διοικητικής Μεταρρύθυμισης Δ.Ρέππα με τους επικεφαλής της τρόικας προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της εργασιακής εφεδρείας εν όψει και του έκτακτου Υπουργικού Συμβουλίου της Κυριακής.

Το θέμα της εφεδρείας, όπως και το ενιαίο μισθολόγιο τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης και την Παρασκευή.

Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για τη συνάντηση με την τρόικα, λέγοντας ότι οι συζητήσεις και οι διεργασίες θα συνεχιστούν.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, σχετικά με την εργασιακή εφεδρεία, η κυβέρνηση προτάσσει το ήπιο σενάριο, που προβλέπει την ένταξη σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας όσων είναι κοντά στη σύνταξη ή όσων έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα χρόνια, αλλά παραμένουν στο Δημόσιο.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν Τα Νέα του Σαββάτου, οι εκπρόσωποι της τρόικας εκφράζουν έντονη δυσπιστία για τους χειρισμούς των αρμόδιων υπουργείων στο θέμα της μείωσης του Δημοσίου.

Παρά το γεγονός ότι οι τρόικα επέστρεψε με στόχο να κλείσουν όλα τα ζητήματα και να προχωρήσει στη σύνταξη της έκθεσης που θα «απελευθερώσει» την 6η δόση, από τις πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα προκύπτει ότι απογοητεύτηκε από την έλλειψη προετοιμασίας, αλλά και την εικόνα των καταλήψεων σε βασικά υπουργεία.

Μάλιστα, ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται ιδιαίτερα στο θέμα: Μίσος, οργή και απειλές «συνθέτουν» -κατά τα γερμανικά ΜΜΕ- το σκηνικό κάθε άφιξης των ελεγκτών της τρόικας στην Αθήνα, τα οποία σκιαγραφούν με τα μελανότερα χρώματα τον αποκλεισμό των υπουργείων Μεταφορών και Οικονομικών από διαδηλωτές πριν τη συνάντηση του κλιμακίου με τις ηγεσίες τους.

Οι ελεγκτές, γράφει χαρακτηριστικά η Welt, όταν φτάνουν στην Ελλάδα «ζουν σε έναν κόσμο... που πρέπει να τους προστατεύει η αστυνομία, να τους φυλάει σε ξενοδοχεία, να συνοδεύει τα οχήματά τους», κάνοντας λόγο για μία «ζωή συνεχούς άγχους, σαν εφιάλτη».

Αγαπημένη αναφορά των γερμανικών ΜΜΕ από τα γεγονότα της Παρασκευής είναι όμως η εξής μία φράση των διαδηλωτών: Το «δεν υποχωρούμε, θα χυθεί αίμα» φιγουράρει ψηλά στις αναφορές τόσο της Welt, όσο και του Spiegel, της Sueddeutsche Zeitung, του n-tv, της Zeit και της γερμανικής υπηρεσίας του Reuters για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Και όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης; Οι γερμανικές εφημερίδες έδωσαν μεν αρκετή σημασία στις επισημάνσεις Γερμανών πολιτικών πως εάν το Βερολίνο παρουσίαζε μέτρα ανάλογα με τα ελληνικά, η αντίδραση των Γερμανών θα ήταν εξοργισμένη, αλλά αυτό δεν περιορίζει τις επικρίσεις τους.

Σε κάθε περίπτωση, καθοριστική όχι μόνο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου στήριξης στην Ελλάδα, αλλά και για πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI) είναι η έκθεση της τρόικας.

Ουσιαστικά, όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι της ευρωζώνης, η έκθεση θα καθορίσει και το ύψος οποιασδήποτε αναθεώρησης της περικοπής του χρέους, που θα υποστεί ο ιδιωτικός τομέας στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου διάσωσης της χώρας. Η έκθεση της τρόικας αναμένεται να έχει καταρτιστεί σε διάστημα δύο με τριών εβδομάδων.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: