Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Παπανδρέου: «Λέω ναι στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας»









Παπανδρέου: «Λέω ναι στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας»
«Εγώ ζήτησα την ψήφο εμπιστοσύνης προκειμένου να ξεκινήσουν χωρίς αβεβαιότητες οι συζητήσεις και οι προτάσεις για το σχηματισμό εθνικής ενότητας» είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το Βήμα της Βουλής.



Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η θέση του είναι πάγια: «Άμεσα να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη δημιουργία ενός τέτοιου κυβερνητικού σχήματος, αφού πρώτα διασφαλιστεί η σταθερότητα στη χώρα και η έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης».

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά να γυρίσει πίσω στην αίθουσα προκειμένου να υπάρξει συνεργασία και εθνική συνεννόηση όπως είπε.

Το μεσημέρι ο κ. Σαμαράς είπε ότι ια ψηφίσει την δανειακή σύμβαση προτείνοντας μεταβατική κυβέρνηση. Εξέφρασα την ικανοποίηση μου για την απόφαση αυτή. Πρέπει να καθίσουμε να συζητήσουμε, εγώ δεν απέκλεισα κανένα θέμα. Δεν είμαι γατζωμένος σε καμία καρέκλα. Άρα λοιπόν ας συζητηθούν όλα, αλλά να συζητηθούν!», είπε ο κ. Παπανδρέου।
newpost.gr

Read more...

Θέλει ψήφο εμπιστοσύνης, δηλώνει ότι δεν τον ενδιαφέρει η καρέκλα

Υπαρκτό το ζήτημα εξόδου από το ευρώ, προειδοποίησε ο Γιώργος Παπανδρέου


http://img.protothema.gr/048107AF3C143A39EA3538CF39F01E2E.jpg
«Δεν με ενδιαφέρει να επανεκλεγώ μ' ενδιαφέρει να σώσουμε την πατρίδα. Να το ξέρει ο κόσμος» με τα λόγια αυτά ο πρωθυπουργός μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής δήλωσε ξεκάθαρα ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον κ. Αντώνη Σαμαρά για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, αρκεί όμως «να εγκριθεί η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και εκταμιευτεί η 6η δόση», ζήτησε μάλιστα ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές του προκειμένου «η συζήτηση για την νέα συνεργασία» να γίνει με τους καλύτερους όρους.

Αναλυτικά ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «η θέση μου είναι κρυστάλλινη να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για ένα τέτοιο σχήμα (σ.σ. συνεργασίας)» πρόσθεσε όμως ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με την παραίτηση της σημερινής κυβέρνησης και την προσφυγή στις κάλπες καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έθετε την χώρα εκτός ευρώ, «άλλωστε», αναρωτήθηκε «μηπως υπάρχει έτοιμη κυβέρνηση να κυβερνήσει;».

Συγκεκριμένα είπε «εδώ δεν παίζουμε- να εξασφαλίσουμε δανειακή σύμβαση και μετά να πάμε σε εκλογές. Όμως αν έπεφτε σήμερα η κυβέρνηση θα είχαμε παρατεταμένη ακυβερνησία που θα έριχνε την χώρα στο κενό. Δεν μπορούμε σε αυτή την περίοδο να αφήσουμε κενό εξουσίας. Να το κάνουμε σωστά χωρίς κινδύνους για την χώρα».

Πέταξε όμως το γάντι και στον κ. Σαμαρά λέγοντας «Αναρωτιέμαι αν η συναινετική διάθεση του κ. Σαμαρά κράτησε μόνο λίγες ώρες. Ακουσα τις γνωστές κορώνες , αν είναι να συνεργαστούμε σωστά χρειάζεται να χτίσουμε προσεκτικά ένα κλίμα συνεννόησης μεταξύ μας και να φύγουμε από τακτικισμούς» πα΄ντως ξεκαθάρισε ότι «θα επιμείνω στην ανάγκη συνεννόησης. Καλώ τον Σαμαρα να επανεξετάσει την θέση του να επανέλθει στην αίθουσα και να πάρει μέρος στην συζήτηση. Να τοποθετηθεί με βάση το εθνικό συμφέρον».

Νωρίτερα, μιλώντας ενώπιον των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε ότι "αν η αντιπολίτευση έρθει στο τραπέζι εμείς είμαστε έτοιμοι να πάμε στη ψήφιση της συμφωνίας χωρίς να προχωρήσουμε σε άλλες λύσεις".
Μάλιστα ο πρωθυπουργός χαιρέτησε την σημερινή στάση του Αντώνη Σαμαρά και πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι από εδώ και πέρα άσκοπα "όχι" δεν θα ακούσουμε. Θα πρέπει να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση με τη ΝΔ για να δούμε πως θα προχωρήσουμε».

Επιπροσθέτως ο πρωθυπουργός είπε ότι η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου «πρέπει να εφαρμοστεί το γρηγορότερο» ενώ απευθυνόμενος κυρίως στην Κ.Ο του είπε «Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης ώστε με αυτή να προχωρήσουμε όχι μόνο στα αναγκαία μέτρα αλλά και στην έναρξη συζητήσεων για την νέα συνεργασία. Η χώρα θα πάει μπροστά και θα πάει ενώνοντας τις δυνάμεις μας».

Επιχειρώντας να αιτιολογήσει την ανακοινωθείσα πρόθεσή του να διενεργηθεί δημοψήφισμα για την έγκριση του πακέτου βοήθειας που συμφωνήθηκε στις 26 Οκτωβρίου από την ΕΕ, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι "υποχρεώθηκε να προτείνει το δημοψήφισμα" επειδή αντί στήριξης εισέπραξε "από άρνηση μέχρι και ύβρεις" από τις περισσότερες πολιτικές δυνάμεις. "Να πάρει θέση και να αποφασίσει ο λαός", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός που για άλλη μια φορά προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι δεν έχουν περάσει και ότι αν δεν εφαρμόσουμε την συμφωνία "θα γλιστρήσουμε εύκολα στην έξοδο από το ευρώ".

Read more...

Εγκύκλιος της ΓΣΕΕ για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συμβάσεις εργασίας

«Εγχειρίδιο» προς τα σωματεία

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Το νομικό πλαίσιο γύρω από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συμβάσεις εργασίας με βάση το μεσοπρόθεσμο, και ιδιαίτερα τις επιχειρησιακές, παρουσιάζει η ΓΣΕΕ σε επείγουσα εγκύκλιό της προς τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες.

Στην εγκύκλιο, που συντάχθηκε από τις νομικές υπηρεσίες της Συνομοσπονδίας και υπογράφουν ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γ.Παναγόπουλος και ο γενικός γραμματέας Ν.Κιουτσούκης, εξετάζονται μεταξύ άλλων οι ρυθμίσεις του άρθρου 37 σχετικά με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την εκπροσώπηση των εργαζομένων στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, το άρθρο 37 δεν έχει αναδρομική ισχύ και όλες οι Συλλογικές Συμβάσεις που έχουν ήδη συναφθεί μέχρι τη δημοσίευση το νόμου και το χρονικό πεδίο ισχύος τους καταλαμβάνει ολόκληρο το 2011 ή/και χρονικό διάστημα μετά το 2011, συνεχίζουν να παράγουν κανονιστική δέσμευση για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες.

Συγκεκριμένα, η Συνομοσπονδία αναφέρει ότι:

α) Οι επιχειρησιακές ΣΣΕ ισχύουν για το σύνολο του προσωπικού της επιχείρησης και για το νεοπροσλαμβανόμενο προσωπικό.

β) Οι κλαδικές και οι ομοιεπαγγελματικές ΣΣΕ, που έχουν ήδη κηρυχθεί γενικά υποχρεωτικές ισχύουν για το σύνολο των εργαζομένων και των εργοδοτών/επιχειρήσεων του κλάδου (κλαδικές), για το σύνολο των εργαζομένων του επαγγέλματος, ανεξαρτήτως του είδους της επιχείρησης (ομοιοεπαγγελματικές) και για τους νεοπροσλαμβανόμενους.

γ) Οι κλαδικές και οι ομοιοεπαγγελματικές ΣΣΕ, που δεν έχουν κηρυχθεί γενικά υποχρεωτικές, ισχύουν για τα μέλη των οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών που δεσμεύονται από αυτές και για τους νεοπροσλαμβανόμενους που είναι μέλη των αντίστοιχων οργανώσεων.

Οι συμβάσεις αυτές, αναφέρει η ΓΣΕΕ, διέπονται πλήρως από την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, (όπως προβλέπεται από τα άρθρα 7 και 11 του ν. 1876/1990).

Σε ότι αφορά τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των εργαζομένων κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, το άρθρο 37 του νέου νόμου δίνει τη δυνατότητα σε «ενώσεις προσώπων» να συνάπτουν Συλλογικές Συμβάσεις, αρμοδιότητα που μέχρι τώρα είχαν μόνο τα εργασιακά σωματεία και οι υπερκείμενες συνδικαλιστικές.

Η εγκύκλιος επισημαίνει, ότι για τις ενώσεις προσώπων δεν ισχύουν οι εγγυήσεις υπέρ της δημοκρατικής εκλογής των εκπροσώπων των εργαζομένων και της ελεύθερης και ανεμπόδιστης συνδικαλιστικής δράσης που ισχύουν για τα σωματεία ούτε η προστασία των συνδικαλιστών από εργοδοτικά αντίποινα για τη συνδικαλιστική δράση και κυρίως από την απόλυση.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ενημερωθούν ότι οι εργοδότες θα σπεύσουν να επωφεληθούν από αυτή τη σημαντική έλλειψη μέσων και προστασίας των «ενώσεων προσώπων».

Επισημαίνεται ακόμη, ότι η μόνη δημοκρατική και αποτελεσματική εκπροσώπηση είναι μέσω των σωματείων, και ότι στις επιχειρήσεις που υπάρχει επιχειρησιακό σωματείο, δεν μπορεί να συσταθεί η «ένωση προσώπων» του άρθρου 37 με τα 3/5 του προσωπικού για υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ.

Τέλος, η ΓΣΕΕ ζητά από τις Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα να ενημερώνουν τους εργαζόμενους, ώστε να μην συναινούν στη μονομερή από τον εργοδότη δυσμενή τροποποίηση των όρων εργασίας τους.

Και αυτό, επισημαίνει, γιατί είναι παράνομη η μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας που επιχειρείται από τους εργοδότες με την άσκηση πίεσης για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων υπό την απειλή της απόλυσης. Οι εργαζόμενοι πρέπει να ενθαρρύνονται να ενημερώνουν τα συνδικάτα, ώστε να υπάρχει δυνατότητα άμεσης συνδικαλιστικής παρέμβασης για την αποτροπή αυτών των παράνομων και καταχρηστικών πρακτικών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Παραίτηση -και όχι συγκυβέρνηση- ζητεί από τον πρωθυπουργό ο Α.Σαμαράς

Αποχωρεί από τη συζήτηση

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Ζήτησα την παραίτηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ώστε να πάει η χώρα σε εκλογές σε συνθήκες ομαλότητας. Αν κατάλαβε ότι θέλω να συγκυβερνήσω μαζί του, κατάλαβε λάθος, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο κ. Σαμαράς, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη συζήτηση. «Φεύγω. Δεν θα παραμείνω στη συζήτηση για εμπιστοσύνη σε μία κυβέρνηση που φυλλορροεί» είπε χαρακτηριστικά.

«Σήμερα με δημόσια παρέμβασή μου ζήτησα να ανακληθεί το επικίνδυνο για τη χώρα δημοψήφισμα, να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός και να πάμε σε εκλογές μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες» είπε ο κ.Σαμαράς.

«Είπα στον Παπανδρέου να παραιτηθεί, αλλά αυτός δεν παραιτείται» είπε. «Παραιτηθείτε για να δώσει ο λαός τη δύναμη στο νέο πρωθυπουργό» κάλεσε εκ νέου τον πρωθυπουργό από το βήμα της Βουλής.

Και πρόσθεσε: «Δεν ζήτησα οικουμενική κυβέρνηση, ούτε συγκυβέρνηση, μικρής, μακράς ή μεσαίας διάρκειας. Ζήτησα προσωρινή κυβέρνηση περιορισμένης δικαιοδοσίας μέχρι να φτάσει η χώρα στις εκλογές. Ζήτησα πρωθυπουργό κοινής αποδοχής».

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε, επίσης, τον πρωθυπουργό ότι λέει ψέματα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. «Η χώρα δεν έχει κυβέρνηση, δεν έχει αξιοπιστία. Λέει ψέματα με μεγάλη ευκολία» είπε.

«Ο κ.Παπανδρέου μάς έμπλεξε σε έναν κυκεώνα» τόνισε και πρόσθεσε ότι ήταν ο μόνος τελικά που ήθελε το δημοψήφισμα.

«Ο κ.Παπανδρέου είπε στο εξωτερικό ότι οι Έλληνες δεν θέλουν το ευρώ και γι'αυτό πρότεινε δημοψήφισμα. Ποιός είναι λοιπόν ο πρωθυπουργός της δραχμής;» αναρωτήθηκε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Έξω του τράβηξαν το αυτί και γι'αυτό έκανε σήμερα αυτή την τούμπα».

«Εγγυώμαι την πορεία του τόπου προς τη λύτρωση των εκλογών» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, ολοκληρώντας την ομιλία του στη Βουλή.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

CNN: «Ο Παπανδρέου ίσως πρέπει να ετοιμάζει το ελικόπτερο που θα τον σώσει...»









CNN: «Ο Παπανδρέου ίσως πρέπει να ετοιμάζει το ελικόπτερο που θα τον σώσει...»
Την τύχη του Αργεντίνου πρωθυπουργού Φερνάντο ντε λα Ρούε θα είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε περίπτωση που γινόταν δημοψήφισμα και το έχανε, γράφει ο πολιτικός αναλυτής Hans Joachim Voth στην ιστοσελίδα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN, επιχειρώντας έναν παραλληλισμό γεγονότων ανάμεσα στην Αργεντινή του 2001 και την Ελλάδα του 2011.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εξελίξεις στις δύο αυτές χώρες έχουν πολλά κοινά σημεία, με κυριότερο αυτό της απότομης προσγείωσης στην οικονομική πραγματικότητα.

Και στις δύο χώρες, ο κόσμος για ένα λίγο αλλά ικανό χρονικό διάστημα πίστεψε ότι η οικονομία ευημερούσε και ειδικά στην Ελλάδα μετά την εισαγωγή της χώρας στο ευρώ, όλα φαίνονταν ιδανικά. Όμως εν μία νυκτί τα πράγματα ανατράπηκαν και οι δύο χώρες αποδείχθηκαν ανίκανες να διαχειριστούν την κρίση.

Και αν η Αργεντινή κατάφερε να ορθοποδήσει και να φέρει σε μια τάξη τα δημόσια οικονομικά της, στην Ελλάδα το εγχείρημα θα είναι ακόμη πιο δύσκολο δεδομένου ότι ανήκει σε μια Ένωση χωρίς να έχει την ελευθερία να υποτιμήσει το νόμισμα της και να ξαναρχίσει από την αρχή.

Οι κοινωνικές αναταράξεις στην Αργεντινή οδήγησαν τον ντε λα Ρουέ να φυγαδευτεί με ελικόπτερο αφού οι ογκώδεις διαδηλώσεις δεν του άφησαν άλλο τρόπο διαφυγής από το οργισμένο πλήθος.


«Ίσως ο Παπανδρέου θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι βρίσκεται σε αναμονή ένα ελικόπτερο στο προεδρικό μέγαρο (σ.σ. μάλλον εννοεί το Μέγαρο Μαξίμου) σε περίπτωση που χρειαστεί να σωθεί από τους εξαγριωμένους διαδηλωτές», καταλήγει o Voth.


A।A.
newpost.gr

Read more...

«Εάν πάμε τώρα σε εκλογές, όλα είναι στον αέρα» υποστηρίζει ο Ευ.Βενιζέλος

Απάντηση στον Αντ.Σαμάρα

Επικριτικός για την αποχώρηση των βουλευτών της ΝΔ ο υπουργός Οικονομικών, λέγοντας πως η κίνηση «τραυματίζει το κλίμα συναίνεσης»
Επικριτικός για την αποχώρηση των βουλευτών της ΝΔ ο υπουργός Οικονομικών, λέγοντας πως η κίνηση «τραυματίζει το κλίμα συναίνεσης» (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Το αίτημα άμεσης διενέργειας εκλογών από τη Νέα Δημοκρατία απέρριψε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «εάν προκηρυχθούν τώρα εκλογές, όλη η δέσμη των αποφάσεων της Συνόδου, η έκτη δόση, το νέο πακέτο στήριξης και η στήριξη του τραπεζικού συστήματος, είναι όλα στον αέρα».

Μιλώντας την Πέμπτη από τη βήμα της Βουλής στη συζήτηση για την πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης, ο Ευ.Βενιζέλος υποστήριξε πως το Υπουργικό Συμβούλιο «είχε δεχθεί πολύ θερμά το παράθυρο συναίνεσης» που είχε δώσει το μεσημέρι ο Αντ.Σαμαράς, λέγοντας πως εξίσου θετικά υποδέχθηκε και η Ευρώπη τη διάθεση συναίνεσης, κάτι που «θεωρείται φυσικό στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπως στην Ιρλανδία και τη Πορτογαλία».

«Πόση διάρκεια είχε τελικά η διάθεση συναίνεσης;» αναρωτήθηκε ο Ευ.Βενιζέλος. Στην Ευρώπη, συνέχισε, «απορούν γιατί δεν υπάρχουν οι συνθήκες ενότητας και στην Ελλάδα, ζητούν πράγματα από τη χώρα, όχι από την κυβέρνηση».

«Όταν είμαστε στο εξωτερικό, δεν υπάρχει κυβέρνηση και αντιπολίτευση» ανέφερε, λέγοντας πως η αρχή της συνέχειας του κράτους είναι βασική της λειτουργίας των κρατών.

«Γνωρίζει ο Σαμαράς πως εάν προκηρυχθούν εκλογές, όλη η δέσμη των αποφάσεων της Συνόδου, η έκτη δόση, το νέο πρόγραμμα στήριξης, το πρόγραμμα PSI, η στήριξη της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, είναι στον αέρα;» ανέφερε ο Ευ.Βενιζέλος.

Επανερχόμενος στα όσα είπε στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ νωρίτερα, ο υπουργός ανέφερε πως «στα νέα πολιτικά συμφραζόμενα» η ψήφος εμπιστοσύνης πρέπει να εξασφαλίσει την υπόσταση μίας κυβέρνησης σταθερής που μπορεί να εκπροσωπήσει τη χώρα.

«Ειλικρινά δεν αντέχω την κατάσταση αυτή, πρέπει να πείσουμε το εσωτερικό της χώρας για το αυτονόητο» είπε χαρακτηριστικά.

Επικρίνοντας δε την αποχώρηση των βουλευτών της ΝΔ μετά την ομιλία Σαμαρά, ο Ευ.Βενιζέλος είπε πως η κίνηση «τραυματίζει το κλίμα συναίνεσης» που υπήρχε το μεσημέρι.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Έκρηξη» Β.Παπανδρέου και Α.Διαμαντοπούλου στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

Για κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου στην έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ
Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου στην έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Την έκρηξη της Αννας Διαμαντοπούλου, αλλά και τη σκληρή τοποθέτηση της Βάσως Διαμαντοπούλου, προκάλεσε η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, από την οποία απουσίαζε αναφορά σε παραίτηση της κυβέρνησης και του ιδίου για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.

Αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, ζήτησε τον λόγο η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου «να καταστήσει σαφές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα το πλαίσιο που κατέληξε το Υπουργικό Συμβούλιο».

«Περίμενα πως με βάση τα όσα είχαν συμφωνηθεί νωρίτερα στο υπουργικό συμβούλιο θα ξεκινούσε άμεσα η συζήτηση για το πλαίσιο βάσει του οποίου θα γίνουν οι επαφές με τη ΝΔ για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας» είπε η υπουργός Παιδείας.

«’Όχι εκλογές, Όχι δημοψήφισμα, και άμεσες συζητήσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ευθύνης μέχρι να ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή η νέα δανειακή σύμβαση» τόνισε η κυρία Διαμαντοπούλου.

Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι είναι αυτό το πλαίσιο και τόνισε: «Κυβέρνηση εθνικής ευθύνης είναι η δικής μας».

Ακολούθησε η τοποθέτηση της Βάσως Παπανδρέου, αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του Ευάγγελου Βενιζέλου, με την οποία η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, ότι «είστε εκτός τόπου και χρόνου».

«Φαίνεται ότι έχουμε άγνοια τι γίνεται στην ελληνική κοινωνία. Είχα προτείνει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, όμως είναι τελείως διαφορετική η δική σου θέση. Business as usual» είπε η κυρία Παπανδρέου και συμπλήρωσε:

«Βάζεις τη χώρα και την παράταξη σε περιπέτειες. Περίμενα την παραίτηση του Υπουργικού Συμβουλίου και αύριο ο Παπούλιας να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Λυπάμαι» κατέληξε η Βάσω Παπανδρέου.

Νωρίτερα, ο βουλευτής κ. Δ.Λιντζέρης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει θετικά στην αυριανή διαδικασία, αν δεν ακούσει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι η διαδικασία για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας ξεκινά και προχωρεί βσει συγκεκριμένου πλαισίου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Δεν προχωρούμε σε δημοψήφισμα, γρήγορα η εφαρμογή της συμφωνίας», λέει ο Βενιζέλος

Από «όποιο κυβερνητικό σχήμα»

O Ευ.Βενιζέλος υπογράμμισε πως βασικό στόχος είναι η όσο το δυνατόν γρηγορότερη εκταμίευση της έκτης δόσης
O Ευ.Βενιζέλος υπογράμμισε πως βασικό στόχος είναι η όσο το δυνατόν γρηγορότερη εκταμίευση της έκτης δόσης (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Την ανάγκη ξεκάθαρου μηνύματος στους Ευρωπαίους εταίρους πως η Αθήνα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε δημοψήφισμα και θα εργαστεί ταχύτατα για την κύρωση της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής με «όποιο κυβερνητικό σχήμα» υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, επικροτώντας το «παράθυρο συναίνεσης που άνοιξε». Βασικός στόχος είναι η άμεση εκταμίευση της επόμενης δόσης το συντομότερο δυνατό, πριν τα μέσα Δεκεμβρίου, με το βλέμμα στα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου.

Μιλώντας στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε τα «δέκα βήματα αναγκαία για τη σωτηρία της χώρας».

Το πρώτο είναι η επιβεβαίωση προς τους Ευρωπαίους εταίρους ότι η Ελλάδα, χωρίς καθυστέρηση και περισπάσεις, θα κάνει ό,τι πρέπει να γίνει για την εφαρμογή της απόφασης της 27ης Οκτωβρίου. Ο ΥΠΟΙΚ προανήγγειλε πως θα σταλούν επιστολές για το πλαίσιο στο οποίο θα «κινηθεί όχι η κυβέρνηση, αλλά η πατρίδα».

Η ξεκάθαρη επισήμανση πως δεν προχωρούμε σε δημοψήφισμα.

Πως προδιαγράφεται ένα παράθυρο συναίνεσης, έστω και αργά, εξέλιξη η οποία -ανεξαρτήτως προθέσεων και σκοπιμοτήτων- κεντρικής σημασίας.

«Έχοντας το βίωμα των Καννών», υποστήριξε ο Ευ.Βενιζέλος, η Αθήνα θεωρεί πως εφόσον υπάρχει συναίνεση, περιττεύει το δημοψήφισμα.

Γύρω από την πολιτική θέση πως στηρίζουμε και υπερψηφίζουμε όλοι τις αποφάσεις της Συνόδου, μπορεί να κινηθεί η χώρα ανεξάρτητα από το κυβερνητικό σχήμα, με δεδομένη την εμπέδωση της συναίνεσης. «Αλλιώς η χώρα δεν στέκεται, δεν αντέχει» είπε χαρακτηριστικά ο ΥΠΟΙΚ.

Ως τέταρτο σημείο, ο Ευ.Βενιζέλος αναφέρθηκε στο εξαιρετικά δυσμενές κλίμα στις αγορά, διαβεβαιώνοντας για την εξασφάλιση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Η ψήφος εμπιστοσύνης δίνεται μέσα σε νέα πολιτικά συμφραζόμενα ώστε να έχουμε ένα κλίμα και μία κυβέρνηση ανάλογη των περιστάσεων, όπως στάθηκε μέχει σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. «Θέλουμε να έρθουν μαζί και άλλη να μοιραστούμε αυτό το βάρς, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να είναι σταθερή ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες της συναίνεσης και να αντιπροσωπεύεται η χώρα».

Το γρηγορότερο δυνατό, και πάντως πριν τα μέσα Δεκεμβρίου, η εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Άμεση εκκίνηση των διαβουλεύσεων με την τρόικα για την νέα δανειακή σύμβαση. Η νεά δανειακή σύμβαση πρέπει να έρθει και να ψηφιστεί στη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία (180 βουλευτών).

Ολοκλήρωση των συνομιλιών με τους ιδιώτες πιστωτές για το «κούρεμα» με στόχο την πλήρη συμμετοχή τους στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Δεν φεύγει ο Παπανδρέου και επιμένει στην ψήφο εμπιστοσύνης!

Κυβέρνηση εθνικής ευθύνης ζήτησε η Διαμαντοπούλου


http://img.protothema.gr/D7C7BB289B80F6EE21E9BC8FE1EC4AC1.jpg
Κανονικά προχωρά ο Γιώργος Παπανδρέου στην διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Το ξεκαθάρισε αυτό στ διάρκεια της ομιλίας του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι αμέσως μετά θα ξεκινήσουν διαδικασίες συνεννόησης με τη ΝΔ προκειμένου να επιτευχθεί συναίνεση σχετικά με την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει ο τόπος.

Ωστόσο, η υπουργός Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια νέα κυβέρνηση εθνικής ευθύνης για να απαντήσει ο πρωθυπουργός ότι οι συναινετικές διαδικασίες θα ακολουθήσουν.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί κυβέρνηση με σταθερή πλειοψηφία ούτως ώστε και οι συναινετικές διαδικασίες να προχωρήσουν και να ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών η δανειακή σύμβαση αλλά και να καταστεί εφικτή η εκταμίευση της δόσης.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε πιο αποστασιοποιημένος σε σχέση με το δημοψήφισμα, αναφέροντας ότι «η απόφαση για το αν και όχι θα κάνουμε δημοψήφισμα ήταν και είναι δική μας. Μπορεί να έχουμε κηδεμονία οικονομική, αλλά οι δημοκρατικοί μας θεσμοί είναι δικό μας θέμα».

«Το δημοψήφισμα είναι η απάντηση σε όλα τα σενάρια εντός και εκτός Ελλάδας.

Εμπιστεύομαι τη σοφία και την ωριμότητα του ελληνικού λαού. Πιστεύω βαθιά στη δημοκρατία», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι όταν ανακοίνωσε το δημοψήφισμα, «ο πολίτης είδε ότι όχι μόνο τον υπολογίζουμε αλλά του δίνουμε το λόγο»

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «θα βάζαμε ως ερώτημα την έγκριση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου αλλά ουσιαστικά αν η απάντηση ήταν «όχι» τότε ουσιαστικά οι εταίροι μας θα έβλεπαν ότι αρχίζει ο δρόμος για την έξοδο της χώρας από το ευρώ».

Ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε γιατί κάνει εντύπωση το ερώτημα για το αν θέλουμε να μείνουμε ή όχι στο ευρώ, δεδομένου ότι από την αρχή της κρίσης το ζητούμενο είναι αν η χώρα θα καταφέρει να μείνει στην ευρωζώνη.

«Το δημοψήφισμα είναι η καθοριστική απάντηση σε όλα τα σενάρια εντός και εκτός Ελλάδας για την έξοδο της χώρας από το ευρώ"» σημείωσε.

Read more...

Κυβέρνηση εθνικής ευθύνης ζήτησε η Διαμαντοπούλου









Κυβέρνηση εθνικής ευθύνης ζήτησε η Διαμαντοπούλου
Με παρέμβασή της εκτός της διαδικασίας η Άννα Διαμαντοπούλου ζήτησε από τον πρωθυπουργό αντικείμενο της συνεδρίασης της Κ.Ο να είναι η συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ευθύνης.


Ο Γ। Παπανδρέου εμφανώς αιφνιδιασμένος δέχθηκε τη συζήτηση αλλά ώστε να μπει ένα πλαίσιο γιατί όπως είπε μία τέτοια κυβέρνηση είναι θέμα γενικότερης πολιτικής που συναρτάται με τις εθνικές επιδιώξεις.
newpost.gr

Read more...

Αυτό που διακυβεύεται είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ, είπε ο πρωθυπουργός στην ΚΟ

Παράταση της αβεβαιότητας



Αθήνα
Με έναν απολογισμό των τελευταίων δύο ετών ξεκίνησε την ομιλία του στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Οι στόχοι ήταν τρεις και τους πετύχαμε, είπε ο πρωθυπουργός: Να μην βγει η χώρα από το ευρώ, να μην χαθούν οι καταθέσεις των πολιτών και να βγούμε από την κρίση πιο γρήγορα και με λιγότερο πόνο.

Πρόσθεσε ότι η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου αποτελεί ορόσημο για τη χώρα.

«Η Ελλάδα ήταν ένα πειραματόζωο, αλλά καταφέραμε να βελτιώσουμε τους όρους τις συμφωνίας. Πληρώσαμε, μάθαμε και διαπραγματευτήκαμε πολλά» είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «εδώ και δύο χρόνια τρέχουμε για να κρατηθεί η Ελλάδα στα πόδια της και είμαστε περήφανοι για ό,τι έχουμε καταφέρει».

«Οι θυσίες των πολιτών έχουν πιάσει τόπο και όχι απλώς εφήμερο, αλλά έχουν πιάσει βαθειές ρίζες για το μέλλον της χώρας. Και μόνο αυτή η διαγραφή χρέους είναι πολύ μεγαλύτερη από τις θυσίες. Αποτελεί δικαίωση του Έλληνα πολίτη για όσα τραβήξαμε και τραβάμε» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Ζήσαμε τραγικές σκηνές μετά την 27η Οκτωβρίου, που δεν μας τιμούν και μας βλάπτουν ως χώρα, είπε ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στα επεισοδία στη διάρκεια των παρελάσεων σε όλη τη χώρα.

Για το δημοψήφισμα

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα ανέφερε ότι ήταν αποκλειστικώς «δική μας η απόφαση». «Μπορεί να έχουμε κηδεμονία οικονομική, αλλά οι δημοκρατικοί θεσμοί είναι θέμα του ελληνικού Κοινοβουλίου και μόνο, και το έχω ξεκαθαρίσει πολλές φορές» τόνισε.

Συμπλήρωσε πως αυτό που διακυβεύεται είναι η συμμετοχή στο ευρώ και πως όταν το λέμε αυτό μάς λένε εκβιαστές.

«Οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί τον τελευταίο καιρό και η πιστή τήρησή τους είναι η υποχρέωσή μας για να μείνουμε στο ευρώ» τόνισε.

Δεν μπορεί να αποφασίζουν οι αγορές και να μην αποφασίζουν οι λαοί, δεν μπορεί οι οίκοι αξιολόγησης να έχουν μεγαλύτερη δύναμη από τα Κοινοβούλια, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως ανέφερε ότι έγινε αποδέκτης σχολίων από ηγέτες του εξωτερικού για το γεγονός ότι υπάρχουν τόσες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντώνη Σαμαρά είχε ο πρωθυπουργός

Κρίσιμες εξελίξεις

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν πριν από λίγο ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά με αφορμή τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή η ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Νωρίτερα, ο κ.Σαμαράς ζήτησε το σχηματισμό προσωρινής μεταβατικής κυβέρνησης με αποκλειστική αρμοδιότητα την επικύρωση της δανειακής σύμβασης από την παρούσα Βουλή και την άμεση διεξαγωγή εκλογών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ορόσημο για τη χώρα η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου, είπε ο πρωθυπουργός στην ΚΟ

Παράταση της αβεβαιότητας



Αθήνα
Με έναν απολογισμό των τελευταίων δύο ετών ξεκίνησε την ομιλία του στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Οι στόχοι ήταν τρεις και τους πετύχαμε, είπε ο πρωθυπουργός: Να μην βγει η χώρα από το ευρώ, να μην χαθούν οι καταθέσεις των πολιτών και να βγούμε από την κρίση πιο γρήγορα και με λιγότερο πόνο.

Πρόσθεσε ότι η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου αποτελεί ορόσημο για τη χώρα.

«Η Ελλάδα ήταν ένα πειραματόζωο, αλλά καταφέραμε να βελτιώσουμε τους όρους τις συμφωνίας. Πληρώσαμε, μάθαμε και διαπραγματευτήκαμε πολλά» είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «εδώ και δύο χρόνια τρέχουμε για να κρατηθεί η Ελλάδα στα πόδια της και είμαστε περήφανοι για ό,τι έχουμε καταφέρει».

«Οι θυσίες των πολιτών έχουν πιάσει τόπο και όχι απλώς εφήμερο, αλλά έχουν πιάσει βαθειές ρίζες για το μέλλον της χώρας. Και μόνο αυτή η διαγραφή χρέους είναι πολύ μεγαλύτερη από τις θυσίες. Αποτελεί δικαίωση του Έλληνα πολίτη για όσα τραβήξαμε και τραβάμε» συνέχισε ο πρωθυπουργός.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Επίτευγμα ότι η ΝΔ στηρίζει τη δανειακή σύμβαση» είπε ο Παπανδρέου στο Υπουργικό

Απομακρύνεται παραίτηση και δημοψήφισμα

Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να μιλήσει στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στην Ολομέλεια της Βουλής
Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να μιλήσει στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στην Ολομέλεια της Βουλής (Φωτογραφία: Icon Photopress )


Αθήνα
Απομακρύνεται το θέμα του δημοψηφίσματος, όπως και το ενδεχόμενο παραίτησης του Γιώργου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα όσα είπε στο έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο.

Στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός χαιρέτισε τη στάση της ΝΔ να στηρίξει τη δανειακή σύμβαση, τονίζοντας ότι εφόσον υπήρξε αυτή η εξέλιξη δεν χρειάζεται δημοψήφισμα.

«Το διακύβευμα είναι, ανεξάρτητα από το ερώτημα που θα είχε τεθεί στο δημοψήφισμα, η υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου» επεσήμανε.

«Αυτή ήταν η μόνη εναλλακτική λύση εφ' όσον δεν υπήρχε ευρύτερη συναίνεση και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων. Το δημοψήφισμα θα έδινε ισχυρή απάντηση σε όσους ήθελαν τη χώρα εκτός ευρώ. Αντιθέτως, η απόρριψη των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου είτε μέσω δημοψηφίσματος είτε μέσω εκλογών είτε μέσω της Βουλής είτε με τη μη εφαρμογή της συμφωνίας συνεπάγεται έξοδο από το ευρώ».

«Σηκώσαμε τεράστιο βάρος» τόνισε ο κ. Παπανδρέου «για να σώσουμε την Ελλλάδα. Είμαστε μέχρι σήμερα κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας αλλά πάντα επιδιώκαμε ευρύτερη συνεργασία στη βάση κοινών στόχων και συγκλίσεων. Χαιρετίζουμε τη στάση της ΝΔ και την απόφασή της να στηρίξει στη Βουλή την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου.»

Μάλιστα ο κ. Παπανδρέου συμπλήρωσε ότι είπε στην Ανγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί ότι αν η Αντιπολίτευση ερχόταν στο τραπέζι να συμφωνήσει για τη σύμβαση, έτσι κι αλλιώς δεν θα χρειαζόταν δημοψήφισμα.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ζητά από τους Ν.Αθανασάκη και Δ.Ρέππα να μεταβούν στα γραφεία της ΝΔ, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της συνεργασίας.

Όσο για τους όρους που έθεσε η ΝΔ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αρκετοί είναι αντιφατικοί και γενικόλογοι, ωστόσο, «θα τα δούμε όλα αυτά», για να συνεχίσει:

«Εδώ είπαμε να ψηφίσουμε, για να μην σύρουμε τη χώρα, ούτε σε δημοψήφισμα, ούτε σε εκλογές. Εν πάση περιπτώσει, εγώ τουλάχιστον χαίρομαι, έστω κι αν δεν πάμε σε δημοψήφισμα, που δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός, χαίρομαι που όλη αυτή η συζήτηση, τουλάχιστον, έφερε πολλούς σε μια τάξη λογικής.

» Όμως, το πραγματικό πρόβλημα υπάρχει, παραμένει, δεν έχουμε φύγει από τη δίνη. Ακόμα κι αν πάμε σε οποιαδήποτε διαδικασία συνεργασίας, πρέπει να καταλάβουμε ότι το πραγματικό πρόβλημα παραμένει. Η συνεννόηση, από τη δική μας πλευρά, θα γίνει με σοβαρότητα και με βάση το εθνικό συμφέρον.

» Το ζητούμενο είναι να προχωρήσουμε, με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, στην εφαρμογή ενός ευεργετικού για την Ελλάδα προγράμματος. Είναι πολιτικό το θέμα, όχι διαδικαστικό. Είναι βαθιά πολιτικό.»

Ωστόσο, προς το παρόν, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει θέμα διαπραγμάτευσης, με τους Αθανασάκη και Ρέππα.

Προτού ξεκινήσει το Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τα όσα έγιναν στις Κάννες.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Οργή στη ΝΔ για τους ισχυρισμούς του ΠΑΣΟΚ

Δεν υπάρχει επικοινωνία με συνεργάτες του πρωθυπουργού, λέει το περιβάλλον Σαμαρά


http://img.protothema.gr/0B3B8D9ACA45565F96FEDDA471693DD4.jpg
"Δεν μιλάμε με κανέναν κ. Αθανασάκη ή με οποιονδήποτε από την κυβέρνηση" λέει με κατηγορηματικότητα και οργή το επιτελείο της λεωφόρου Συγγρού διαψεύδοντας τις πληροφορίες που προέρχονται από κυβερνητικούς κύκλους ότι "οι κ.κ. Νίκος Αθανασάκης και Δημήτρης Ρέππας έχουν ξεκινήσει διαδιακασία συνεννόησης με τη ΝΔ για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.

"Η πρότασή του κ. Σαμαρά είναι σαφής, δεν επιδέχεται καμία ερμηνεία ή παρερμηνεία και δεν δεχόμαστε καμία συζήτηση με κανέναν" προσθέτουν. Λένε ακόμη ότι δεν υπήρξε ούτε πρόκειται να υπάρξει καμία επικοινωνία με τον κ. Παπανδρέου ή με οποιονδήποτε συνεργάτη του. Η ΝΔ θεωρεί ότι "ο κ. Παπανδρέου είναι παρελθόν, τελεί υπό παραίτηση και δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτε μαζί του. Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση ακυβερνησίας. Αν η πρότασή μας γίνει δεκτή τότε θα λειτουργήσουν οι θεσμικές διαδικασίες". Λένε ακόμη ότι "ο κ. Παπανδρέου πρέπει να παραιτηθεί και τυπικά για να απεμπλακούν οι προβλεπόμενες θεσμικές διαδικασίες με την ενεργοποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας".

Πληροφορίες από την κυβέρνηση ανέφεραν ότι δύο απεσταλμένοι του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου αναμένεται να αναχωρήσουν για τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού.

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος εξέφρασε το απόγευμα της Πέμπτης την ετοιμότητα της κυβέρνησης να ξεκινήσει συνομιλίες με τη ΝΔ επί της πρότασης Σαμαρά, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Καλωσορίζουμε την απόφαση της ΝΔ να στηρίξει τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει με σοβαρότητα για την πρόταση, όπως εξετάζει και άλλες προτάσεις, για το συμφέρον της χώρας.

Πάντως, δύο ειδικοί "διαπραγματευτές" του πρωθυπουργού κατά πληροφορίες προερχόμενες από συνεργάτες του κ. Παπανδρέου θα συνομιλήσουν με τους στενούς συνεργάτες του κ. Αντώνη Σαμαρά για το θέμα της δημιουργίας μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας -αποστολή της οποίας θα είναι η διασφάλιση της 6ης δόσης και αμέσως μετά η διενέργεια πρόωρων εκλογών, κατά πάσα πιθανότητα τον Ιανουάριο του 2012.

Οι δύο ειδικοί "απεσταλμένοι" που ελέχθη ότι πρόκειται να μεταβούν στο γραφείο του κ. Σαμαρά με εντολή του κ. Παπανδρέου είναι ο υπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Ρέππας και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού, κ. Νίκος Αθανασάκης.

Ωστόσο, με δήλωσή του στη ΝΕΤ στις 4 το μεσημέρι, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, υποστήριξε οργισμένος ότι δεν υπάρχει σε εξέλιξη καμία συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ.

Read more...

Γ. Παπανδρέου: «Ζητούμενο η ευρύτερη δυνατή συναίνεση»...



Ο Γιώργος Παπανδρέου στην εισήγηση του στο υπουργικό συμβούλιο είπε τα εξής:
«Καθυστερήσαμε λίγο, γιατί θέλαμε να ακούσουμε τι θα πει και η Αντιπολίτευση. Θα μιλήσω και γι’ αυτά, αλλά νομίζω ότι μάλλον... αποτελεί δικαίωση των αποφάσεών μας. Μεγάλη η απόφαση της Αντιπολίτευσης να στηρίξει το πακέτο.

Πρώτα απ’ όλα, αγαπητοί συνάδελφοι, κάθε φορά που βρισκόμαστε, λέμε πόσο δραματική είναι η στιγμή – και είναι πολύ δραματική, και σήμερα.

Ας δούμε τι διακυβεύεται.

Άκουσα ότι υπήρξε έκπληξη χθες από τις δηλώσεις των εταίρων μας. Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί υπήρξε έκπληξη, πραγματικά, δεν καταλαβαίνω γιατί είχαμε την οποιαδήποτε έκπληξη. Έκπληξη μου έκανε εμένα το γεγονός, ότι υπήρξε έκπληξη.

Σε ανύποπτο χρόνο και εγώ και πολλοί άλλοι, είχαμε πει ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η συμμετοχή μας στο ευρώ. Όχι ότι το θέτουμε εμείς, αλλά έχει τεθεί επί τάπητος εκ των πραγμάτων. Και όσοι δεν το κατανοούσαν, όταν το λέγαμε, μας αποκαλούσαν «εκβιαστές», ότι θέτουμε ανύπαρκτα διλήμματα.



Read more...

"Κάλπες" στην Κοινοβουλευτική Ομάδα σκέφτεται ο Γιώργος !

Ποια στάση θα κρατήσουν οι βενιζελικοί βουλευτές


http://img.protothema.gr/7E3A64CA8F69F073DFD752EA842E9E54.jpg

Στην αντεπίθεση σχεδιάζει να περάσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για να αντιμετωπίσει τη διογκούμενη αμφισβήτηση από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει ο ίδιος να υπάρξει διαδικασία στην κοινοβουλευτική ομάδα για την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στο πρόσωπό του και να καλέσει όποιον διαφωνεί και θέλει να είναι υποψήφιος να το τολμήσει.

Σε αυτή την περίπτωση είναι αβέβαιη η στάση που θα τηρήσει το βενιζελικό μπλοκ. Ένα μέρος του μπλοκ λέει ότι πρέπει να εκδηλωθεί η αμφισβήτηση με υποψηφιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου, ένα άλλο όμως προβληματίζεται και δεν συμφωνεί. Πιθανόν να ξεκαθαρίσει τη στάση του με βάση αφενός τους συσχετισμούς στην ΚΟ και αφετέρου τις δεσμεύσεις του κ. Παπανδρέου για τις περαιτέρω κινήσεις και εάν αυτές περιλαμβάνουν και μπορεί να φέρουν ως αποτέλεσμα μία κυβέρνηση συνεργασίας. Και φυσικά εφόσον έχει προηγηθεί υπαναχώρηση του πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα, επί του οποίου έχουν εκδηλωθεί οι αντιδράσεις των βενιζελικών βουλευτών και του ίδιου του κ. Βενιζέλου . Από πολλές πλευρές θεωρείται δύσκολο πάντως να κάνει πίσω ο υπουργός Οικονομικών και τότε δεν αποκλείεται ακόμη και διάσπαση.

Στην περίπτωση που υπάρξει σύγκρουση Παπανδρέου – Βενιζέλου ο ομάδα των Λοβέρδου, Ραγκούση, Διαμαντοπούλου – στους οποίους προστέθηκε και ο Ηλίας Μόσιαλος – δεν πρόκειται να στηρίξει τον υπουργό Οικονομικών, χωρίς να αποκλείεται να κινηθεί σε κάποια τρίτη γραμμή.

Σε σύσκεψη των «τεσσάρων» αποφασίστηκε να είναι υποψήφιος ο κ. Λοβέρδος μόνο στην περίπτωση, που ο κ. Παπανδρέου αποχωρήσει οικειοθελώς.
Read more...

Διελκυστίνδα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ο σχηματισμός μεταβατικής κυβέρνησης

Καταιγιστικές εξελίξεις



Αθήνα
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δείχνει η ΝΔ ως μοναδικό αρμόδιο για τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, ξεκαθαρίζοντας σε όλους τους τόνους πως δεν δέχεται ως μεσολαβητές από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ τους Νίκο Αθανασάκη και Δημήτρη Ρέππα, τους οποίους εξουσιοδότησε ο Γιώργος Παπανδρέου για να προχωρήσουν σε συνεννοήση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο τόνισε ότι με την απειλή του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ κάμφθηκε η αντίρρηση του Αντώνη Σαμαρά για σχηματισμό κυβέρνηση ενότητας και άνοιξε ο δρόμος για συνεργασία.

Από τη ΝΔ, ωστόσο, τονίζεται ότι δεν υπάρχει καμία επαφή με στελέχη της κυβέρνησης και ξεκαθαρίζουν πως δεν συζητούν για κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά για μεταβατική κυβέρνηση.

Επίσης, αναφέρουν ότι είναι αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας να ορίσει τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη μεταβατική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά και τις διευκρινίσεις που εξέδωσε ακολούθως η Συγγρού, η ΝΔ δέχεται μόνο μια μεταβατική κυβέρνηση περιορισμένης χρονικής διάρκειας, που θα έχει αποκλειστική αρμοδιότητα να επικυρώσει τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου και ακολούθως να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Η ΝΔ, επίσης, θέλει πρόσωπα κοινής αποδοχής που δεν θα είναι πολιτικά στελέχη κομμάτων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ρέππας - Αθανασάκης στα γραφεία της ΝΔ …διαψεύδει η ΝΔ

Σε αναζήτηση σημείου επαφής


http://img.protothema.gr/8889ACDFFD8DB900CECC678A66195753.jpg
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή την ώρα, δύο απεσταλμένοι του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου αναμένεται να αναχωρήσουν για τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού.

Οι δύο ειδικοί "διαπραγματευτές" του πρωθυπουργού κατά πληροφορίες θα συνομιλήσουν με τους στενούς συνεργάτες του κ. Αντώνη Σαμαρά για το θέμα της δημιουργίας μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας -αποστολή της οποίας θα είναι η διασφάλιση της 6ης δόσης και αμέσως μετά η διενέργεια πρόωρων εκλογών, κατά πάσα πιθανότητα τον Ιανουάριο του 2012.

Οι δύο ειδικοί "απεσταλμένοι" που μεταβαίνουν στο γραφείο του κ. Σαμαρά με εντολή του κ. Παπανδρέου είναι ο υπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Ρέππας και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού, κ. Νίκος Αθανασάκης.

Ωστόσο, με δήλωσή του στη ΝΕΤ στις 4 το μεσημέρι, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει σε εξέλιξη καμία συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ.

Read more...

Χαιρετίζω τη στάση του Σαμαρά...



Όχι στο δημοψήφισμα, με γέφυρα στη ΝΔ...
Τέρμα η ιστορία του δημοψηφίσματος. Προωθείται το σενάριο συγκυβέρνησης.
Ο Παπανδρέου πριν από λίγο χαιρέτησε τη στάση του Σαμαρά για την αναγκαιότητα της δανειακής σύμβασης και είπε πως είναι έτοιμος να κουβεντιάσει μαζί του.
Το ... δημοψήφισμα ήταν απαραίτητο, εφόσον δεν υπήρχε συναίνεση είπε ο Παπανδρέου .
Και μια τυχόν αρνητική απάντηση για τη δανειακή σύμβαση θα μας έθετε εκτός ευρώ.
Όλα δείχνουν πως μπήκε το νερό στο αυλάκι για την πολυσυζητημένη συγκυβέρνηση...



Read more...

«Περιμένουμε καλές ειδήσεις, όχι λαϊκισμό από την Ελλάδα» λέει ο Μεντβέντεφ

Επικρίσεις σε Αθήνα και Ευρώπη

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ με τον Νικολά Σαρκοζί στις Κάννες
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ με τον Νικολά Σαρκοζί στις Κάννες (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Κάννες, Γαλλία
«Ο κόσμος περιμένει καλές ειδήσεις από την Ελλάδα, όχι ειδήσεις εξωτικές και λαϊκιστικές» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ενώπιον επιχειρηματιών από χώρες της G20 στις Κάννες, αναφερόμενος στην αβεβαιότητα που ανέκυψε μετά την ανακοίνωση του Γ.Παπανδρέου περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι δεν προχωρούν ούτε γρήγορα, ούτε δυναμικά σε ενέργειες προς αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

«Όλος ο κόσμος περιμένει ασφαλώς καλές ειδήσεις από την Ελλάδα, καλές και όχι ειδήσεις εξωτικές και λαϊκιστικές» είπε ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στην αβεβαιότητα στην οποία έχει βυθιστεί το μέλλον της Ευρωζώνης μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.

«Ελπίζω ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε πάρα πολύ» επισήμανε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης πως οι Ευρωπαίοι δεν προχωρούν αρκετά γρήγορα στα μέτρα για την καταπολέμηση της κρίσης του χρέους και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους.

«Δεν θα ήθελα να πληγώσω κανέναν, όμως οι ενέργειες των εταίρων μας θα έπρεπε να είναι πολύ πιο δυναμικές και πολύ πιο σθεναρές για να αποκαταστήσουν την τάξη, αλλιώς θα είμαστε για καιρό ακόμη όμηροι αυτών των προβλημάτων» ανέφερε.

Υπενθύμισε εξάλλου πως η Ρωσία θα συμμετείχε «σε προγράμματα χρηματοπιστωτικής βοήθειας προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τουλάχιστον μέσω του ΔΝΤ».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό


Read more...

Το «ναι» Βενιζέλου στο δημοψήφισμα- Πώς έθεσε πρώτος το δίλημμα για Ευρωζώνη και ευρώ! (vid)










Το «ναι» Βενιζέλου στο δημοψήφισμα- Πώς έθεσε πρώτος το δίλημμα για Ευρωζώνη και ευρώ! (vid)
Και όμως, ο Ευ. Βενιζέλος, τρεις μέρες πριν, τη Δευτέρα, μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για το δημοψήφισμα, ήταν ο πρώτος που έθεσε το εκβιαστικό δίλλημα «ναι ή όχι στην Ευρωζώνη, ναι ή όχι στο ευρώ»! Σας παραθέτουμε ολόκληρη την παράγραφο που εμπεριέχει την επίμαχη δήλωση και το σχετικό βίντεο.

Προσθέτουμε ότι αυτός ήταν και ο λόγος που οδήγησε τον Ανδρέα Λοβέρδο να χαρακτηρίσει απαράδεκτο τέτοιου είδους διακύβευμα στη Βουλή. Πως έγινε και λίγο αργότερα (από το κρεβάτι του πόνου) άρχισε η διαφοροποίηση και πως έφτασε στη σημερινή δήλωση, μόνον ο κ. Βενιζέλος μπορεί να το εξηγήσει.

Διαβάστε τη δήλωση: «Τώρα ο ίδιος ο πολίτης μετά την στήριξη που θα προσφέρει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη κυβέρνηση, θα κληθεί να απαντήσει με μια λογική συνοχή και συνέπεια, με αρχή, μέση και τέλος: Είμαστε υπέρ της Ευρώπης; Είμαστε υπέρ της Ευρωζώνης; Είμαστε υπέρ του ευρώ; Θεωρούμε ότι το ισοζύγιο είναι θετικό; Θεωρούμε ότι πρέπει να μείνουμε σ’ αυτή την ομάδα των ανεπτυγμένων κρατών και δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω στην Ελλάδα της δραχμής, ή στην Ελλάδα του ’60 ή του ’50; Θεωρούμε ότι πρέπει να είμαστε συνεπείς και υπεύθυνοι; Θεωρούμε ότι είναι καλό να χρωστάς στις τράπεζες διεθνώς 100 δις λιγότερα και όχι 100 δις περισσότερα; Είναι καλό το χρέος σου να τείνει προς το 120% και όχι προς το 240%»;


Δείτε το βίντεο. Στο 24.53 ο κ. Βενιζέλος θέτει καθαρά το δίλημμα στην ομιλία του για το ευρώ :


2011-10-31. Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην ΚΟ ΠΑΣΟΚ σχετικά με δημοψήφισμα from Evangelos Venizelos on Vimeo.

Σχετικό θέμα: «Όχι» Βενιζέλου στο δημοψήφισμα- Κρίσιμες ώρες για το πολιτικό μέλλον του κ. Παπανδρέου
newpost.gr
Read more...

H κίνηση της Βάσως...



Επιστολή, με την οποία θα ζητούν συγκρότηση κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας για να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή συμφωνία και η έκτη δόση, ώστε να αποτραπεί η ... χρεοκοπία, έχουν έτοιμη τουλάχιστον 15 με 20 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Η πρωτοβουλία ανήκει στη Βάσω Παπανδρέου, που, σε συνεργασία με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Ντίνος Βρεττός, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτρης Καρύδης κα) και της ΝΔ (Άρης Σπηλιωτόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Ευάγγελος Αντώναρος κ.α.) υπέγραψαν το κείμενο, όμως μετά την παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ζήτησε μεταβατική κυβέρνηση για τη δανειακή σύμβαση, αποφάσισαν να παγώσουν την κίνησή τους, αναμένοντας τις εξελίξεις.

Οι βουλευτές συναντήθηκαν στο γραφείο του κ. Βρεττού στον 1ο όροφο της Βουλής, συνέταξαν το κείμενο, έβαλαν και τις υπογραφές, όμως, την ώρα που ετοιμάζονταν να την δώσουν στη δημοσιότητα, ξεκίνησε η ομιλία του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος ζήτησε μεταβατική κυβέρνηση και εκλογές.

Η διακοματική επιστολή αναφέρει:

Πρόταση μελών του ελληνικού κοινοβουλίου

"Το μέλλον της χώρας κρέμεται απο μια κλωστή. Οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών άλλαξαν άρδην τα δεδομένα και απαιτούν άμεσο και σαφή επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων και της στρατηγικής όλων μας. Η κυβερνητική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν πρέπει να καταλήξει σε εθνική κρίση. Γι αυτό το λόγο χρειάζεται η συστράτευση όσο το δυνατόν περισσότερων κοινοβουλευτικών δυνάμεων προκειμένου να διασφαλιστούν :

1 Η επιβεβαιώση της αδιαμφισβήτητης παρουσίας της χώρας στην Ε.Ε και φυσικά της παραμονής μας στην ευρωζώνη.

2 Η κύρωση του πλαισίου συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου απο την υφιστάμενη Βουλή με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πλειοψηφία

3 Η εξασφάλιση της επιβίωσης της χώρας με την έγκαιρη εκταμίευση της 6ης δόσης μέσα απο τις προβλεπόμενες διαδικασίες

Για τον λόγο αυτό θεωρούμε απαραίτητη την άμεση συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας που θα αναλάβει την εκπλήρωση των εθνικών επιδιώξεων και στην συνέχεια θα οδηγήσει την χώρα το συντομότερο δυνατό και με ασφάλεια σε εθνικές εκλογές".
protothema.gr



Read more...

Αναγκάστηκε να απειλήσει με δημοψήφισμα, για να πάρει ευθύνες ο Σαμαράς...



Στις πρώτες διαρροές που υπάρχουν μέσα από το υπουργικό φαίνεται να είναι οι δηλώσεις του Παπανδρέου προς τους υπουργούς του ότι... έπρεπε να απειλήσει με δημοψήφισμα για να αναλάβει τις ευθύνες του ο Σαμαράς.



Read more...

Δεν παραιτείται...





Δεν πάει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το βράδυ μιλάει στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ...
Δεν παραιτείται ο Παπανδρέου ούτε το υπουργικό συμβούλιο. Το σενάριο ότι.... θα πήγαινε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να καταθέσει την εντολή φαίνεται να ανατρέπεται.
Το βράδυ μιλάει στην κοινοβουλευτική ομάδα....



Read more...

Τον Λ.Παπαδήμο επικεφαλής κυβέρνησης συνεργασίας προτείνει ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ

Ραγδαίες οι πολιτικές εξελίξεις



Αθήνα
Ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζουν πρόταση για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με επικεφαλής τον πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκά Παπαδήμο, ανέφεραν πηγές από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στο Reuters.

Εν τω μεταξύ, η επικεφαλής της γενικής γραμματείας του πρωθυπουργού Ρεγγίνα Βάρτζελη δήλωσε στο Reuters ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει παραιτηθεί και δεν σκοπεύει να το κάνει.

Πριν από λίγο ξεκίνησε η συνεδρίαση του κρίσιμου Υπουργικού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια του οποίου κορυφαίοι υπουργοί αναμένεται να ζητήσουν από τον Γιώργο Παπανδρέου να παραιτηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο φέρεται να είπε ότι η εξαγγελία του δημοψηφίσματος ανάγκασε τον κ. Σαμαρά να αποδεχθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Ανδρέα Λοβέρδου, Αννας Διαμαντοπούλου, Γιάννη Ραγκούση και Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος φαίνεται να προσχωρεί στην ομάδα των τριών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Μόσιαλος δεν κλήθηκε το πρωί στον «πρωινό καφέ» των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού.

Οι «4», κατά πληροφορίες, θα κάνουν παρέμβαση στο Υπουργικό, λέγοντας ότι αυτό που προέχει είναι να μην γίνει το δημοψήφισμα.

Πάντως, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η ρήξη του κ. Παπανδρέου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος τα ξημερώματα, μόλις προσγειώθηκε στην Αθήνα επιστρέφοντας από τις Κάννες, δήλωσε την αντίθεσή του με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Σε δηλώσεις τους υπουργοί και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ζητούν να διασφαλιστεί η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, καθώς και η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Πολλές είναι και οι φωνές που ζητούν σπό τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε προκήρυξη εκλογών με μεταβατική κυβέρνηση.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Ώρα μηδέν» για την κυβέρνηση, σε εξέλιξη το πλέον κρίσιμο Υπουργικό Συμβούλιο

Ημέρα πολιτικών εξελίξεων

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις μετά την απόφαση των Καννών για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι στο ευρώ και το «όχι» Βενιζέλου στο δημοψήφισμα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τη 1 το μεσημέρι το πλέον κρίσιμο Υπουργικό Συμβούλιο από την ημέρα που ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ τη διακυβέρνηση της χώρας.

Οι πληροφορίες πάντως είναι συγκεχυμένες. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, στην αρχή της συνεδρίασης, ο κ. Παπανδρέου φέρεται να είπε ότι «αναγκαστήκαμε να θέσουμε θέμα δημοψηφίσματος για να πείσουμε τον κ. Σαμαρά να αναλάβει τις ευθύνες του».

Αργότερα, πάντως, έγινε γνωστό από άλλους συνεργάτες του πρωθυπουργού ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησής του, τουλάχιστον έως ότου υπάρξει συνεννόηση για την «επόμενη μέρα».

Ο κ. Παπανδρέου είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τα όσα έγιναν στις Κάννες.

Νέα συνάντηση δεν έχει οριστεί έως το μεσημέρι της.

Πάντως, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν άρει την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση και ζητούν από τον πρωθυπουργό να διευκολύνει τις εξελίξεις.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Ανδρέα Λοβέρδου, Αννας Διαμαντοπούλου, Γιάννη Ραγκούση και Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος φαίνεται να προσχωρεί στην ομάδα των τριών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Μόσιαλος δεν κλήθηκε νωρίτερα στον «πρωινό καφέ» των πλέον στενών συνεργατών του πρωθυπουργού.

Ήδη, είναι δεδομένη η ρήξη του κ. Παπανδρέου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο, ο οποίος τα ξημερώματα μόλις προσγειώθηκε στην Αθήνα, από τις Κάννες, δήλωσε την αντίθεσή του με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Πληροφορίες φέρουν ορισμένους υπουργούς να έχουν συναντηθεί ή επικοινωνήσει ήδη με τον Ευ.Βενιζέλο.

Παράλληλα, σειρά υπουργών και βουλευτών έχουν ταχθεί κατά του δημοψηφίσματος και έχουν προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αν και επισήμως έχουν άρει την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση η Εύα Καϊλή και η Έλενα Παναρίτη, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι πλήθος βουλευτών δεν στηρίζουν πλέον την κυβέρνηση.

Ορισμένοι βουλευτές έχουν θέσει θέμα παραίτησης του Γ.Παπανδρέου. Ειδικότερα, ο Δ.Λιντζέρης δήλωσε ότι ο κ. Παπανδρέου αποτελεί παρελθόν. Έχει κάψει την αξιοπιστία του ο πρωθυπουργός δήλωσε ο Μ.Ανδρουλάκης στον ΒΗΜΑ 99,5 και ζήτησε να διευκολύνει τις εξελίξεις, ώστε να μην αναγκαστεί το ΠΑΣΟΚ να αναλάβει την πρωτοβουλία. Ο Δ.Κρεμαστινός έθεσε επίσης θέμα αξιοπιστίας του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι «μπορεί να εμφανίζεται η Ελλάδα μια τριτοκοσμική χώρα».

Από την πλευρά του, πάντως, ο Χρ.Παπουτσής δήλωσε ότι η Δημοκρατία και η ηθική έχουν τους κανόνες τους· ας περιμένουμε να μιλήσει πρώτα ο πρωθυπουργός.

Πολλά ήταν τα στελέχη που ζητούσαν από νωρίς το πρωί τη σύγκληση των κομματικών οργάνων. Ο Κώστας Σκανδαλίδης ζήτησε πρώτος να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ εντός της ημέρας. Ορισμένοι θέτουν και θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.

Νηφαλιότητα στις πολιτικές διεργασίες ήταν το μήνυμα του Τηλλέμαχου Χυτήρη, καθώς και του Απόστολου Κακλαμάνη.

Σε κάθε περίπτωση, αντικείμενο των συνεδριάσεων τόσο του Υπουργικού Συμβουλίου, όσο και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι η επόμενη ημέρα, μετά τη αναμενόμενη παραίτηση της κυβέρνησης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Υπαναχώρηση Ρέππα;...



Αποστάσεις από τον πρωθυπουργό κρατά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος σύμφωνα με συνεργάτες του, από χθες το βράδυ υπογραμμίζει την... αναγκαιότητα ύπαρξης κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ο κ. Ρέππας, φέρεται να τονίζει ότι είναι «εθνικό κεκτημένο το ευρώ, δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος για την παραμονή μας στο ευρωπαϊκό νόμισμα». Ξεκαθαρίζει, μάλιστα, πως δεν πρότεινε σε καμία περίπτωση την άμεση λύση του δημοψηφίσματος.
voria.gr



Read more...

Χαριστική «βολή» από την Βάσω









Χαριστική «βολή» από την Βάσω
«Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» ζήτησε εκ νέου σήμερα η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, η οποία τόνισε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να παρέμβει και στη συνέχεια να διεξαχθούν εκλογές».

Στόχος της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας θα είναι η διασφάλιση της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου και μετά, η προκήρυξη εκλογών, επανέλαβε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου.

«Τα ψέμματα τελείωσαν। Είναι ώρες ευθύνης για όλους και για την κυβέρνηση και για την αντιπολίτευση», ανέφερε
http://newpost.gr

Read more...

Πρέπει να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, τόνισε ο Φώτης Κουβέλης

«Για το συμφέρον όλων»

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστέρας
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστέρας


Αθήνα
Την ανάγκη για άμεση διεξαγωγή εκλογών επανέλαβε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

«Για το συμφέρον όλων η χώρα πρέπει να οδεύσει σε εκλογές. Όλα τα άλλα πολλαπλασιάζουν τα αδιέξοδα και τη ρευστότητα» είπε.

«Η πλέον καθαρή λύση αυτή την ώρα για να μην μετατρέψουμε την κρίση πολιτικής σε κρίση Δημοκρατίας είναι η άμεση προσφυγή σε εκλογές. Η επιλογή αυτή θα δώσει τη δυνατότητα της έκφρασης του ελληνικού λαού για τη διαμόρφωση νέων πολιτικών συσχετισμών και για το περιεχόμενο της πολιτικής διεξόδου από την κρίση» ανέφερε.

»Από την άλλη πλευρά δημιουργεί τεράστια προβλήματα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και οδηγεί σε δύσκολους δρόμους το δίλημμα του -ενδεχομένου πια-δημοψηφίσματος, που επιβάλλεται να μην γίνει.

»Υπάρχει, επίσης, το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα το οποίο διαμορφώνεται από τους Ευρωπαίους, για την τελική κρίση της ελληνικής Βουλής και την επικύρωσης της συμφωνίας έως το τέλος Δεκεμβρίου. Κατά συνέπεια υπάρχει περιθώριο εκλογών, ώστε με την επιλογή καθαρών προγραμματικών θέσεων να υπάρξει έξοδος από την κρίση, πάντα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας».


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΕΦΑΛΙ ΣΤΗ ΔΙΑΔΟΧΗ ΚΑΘΩΣ ΤΟΝ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΟΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΪΚΟΙ


ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΟ FIMOTRO Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΟΤΙ ΘΑ ΘΕΣΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ
Είναι προφανές ότι μετά την αποκάλυψη του Fimotro για τις προθέσεις του Ανδρέα Λοβέρδου, η μάχη της πρωθυπουργικής διαδοχής, ακόμα και στην περίπτωση που θέσουν και άλλοι υποψηφιότητα, φέρνει ως φαβορί τον Ανδρέα Λοβέρδο και όχι τον Ευαγγέλο Βενιζέλο. Και...
αυτό γιατί οι Παπανδρεϊκοί δεν θέλουν να βλέπουν τον Βενιζέλο, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει με τον Λοβέρδο, τον οποίο προτιμούν για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Ήδη ο Α. Λοβέρδος, επιβεβαιώνει το δημοσίευμά μας δηλώνοντας ότι "θα είμαι παρών" σε όλες τις εξελίξεις. Σε λίγο περισσότερες λεπτομέρειες...
Read more...

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΤΩΡΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ-ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ

ΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ Ο ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ
Φαίνεται ότι και ο Κώστας Σκανδαλίδης εγκαταλείπει τον Παπανδρέου. Όπως ενημερώθηκε συνεργάτης του Fimotro, σε εξέλιξη βρίσκεται τώρα τετ α τετ Βενιζέλου-Σκανδαλίδη στο πολιτικό γραφείο του πρώτου στην οδό... Βουκουρεστίου. Είναι προφανές ότι ο Κ. Σκανδαλίδης δεν πάει με την "πράσινη τρόικα" γιατί εκεί βρίσκεται η αντίπαλός του στην Α' Αθηνών Άννα Διαμαντοπούλου. Σε λίγο περισσότερο ρεπορτάζ...

ΣΤΗΝ "ΠΡΑΣΙΝΗ ΤΡΟΪΚΑ" ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΕ ΚΑΙ Ο ΗΛΙΑΣ ΜΟΣΙΑΛΟΣ...

ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO
ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
Μετά τον αποκλεισμό του Ηλία Μόσιαλου από την σημερινή σύσκεψη του Μεγάρου Μαξίμου στην οποία συμμετέχουν οι Ρέππας-Καστανίδης-Έξαρχος-Καρχιμάκης και μερικοί ακόμα, ο υπουργός Επικρατείας προσχώρησε και επισήμως στο στρατόπεδο των Λοβέρδου-Διαμαντοπούλου και...
Ραγκούση. Όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες στην σύσκεψη δεν κλήθηκε ο Ηλίας Μόσιαλος γιατί είχε κρατήσει από την πρώτη στιγμή αποστάσεις από τις πρωτοβουλίες του Γ. Παπανδρέου. Μάλιστα οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού θεωρούν ότι ο Η. Μόσιαλος αποτελεί το τέταρτο μέλος της «ομάδας» Λοβέρδου-Διαμαντοπούλου και Ραγκούση και έτσι δεν θεωρούν ότι θα μπορούσε να μετέχει της συσκέψεως.

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΙΝ AΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ

ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO
ΤΗΛΕΦΩΝΕΙ ΤΩΡΑ ΣΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
ΣΥΜΦΩΝΕΙ Η "ΤΡΟΪΚΑ" ΜΑΖΙ ΤΟΥ
Έντονες διαβουλεύσεις της ομάδας του Ε. Βενιζέλου βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη για να τελειώσουν τον Παπανδρέου πριν το υπουργικό συμβούλιο. Η πληροφορία έφθασε πριν από λίγο στο Μέγαρο Μαξίμου και ο Παπανδρέου ρώτησε τους συνεργάτες του...
"και εγώ τι πρέπει να κάνω τώρα;". Την πρωτοβουλία έχει αναλάβει ο ίδιος ο Ε. Βενιζέλος ο οποίος τηλεφωνεί προσωπικά σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται ότι με την κίνηση Βενιζέλου συμφωνούν και οι τρεις (Λοβέρδο, Διαμαντοπούλου, Ραγκούση). Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι ο Ε. Βενιζέλος εάν θεωρήσει ότι έχει την πλειοψηφία στην Κ.Ο. θα τηλεφωνήσει στον Γ. Παπανδρέου και θα του ζητήσει να παραιτηθεί τώρα! Φαίνεται ότι τώρα ο Βενιζέλος μαζί με την ομάδα των "τριων" έχει την πλειοψηφία για να ρίξει τον Παπανδρέου. Περισσότερα σε λίγο...

ΚΑΝΕΙ ΠΙΣΩ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO
ΤΟ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΕΙ
Νεότερες πληροφορίες από το περιβάλλον του πρωθυπουργού αναφέρουν ότι ο Παπανδρέου αποφάσισε να κάνει πίσω στο θέμα του δημοψηφίσματος. Θα φέρει το θέμα στο υπουργικό συμβούλιο, εκεί θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι επειδή βρίσκεται σε... απόλυτη δυσαρμονία με τους υπουργούς, θα καταψηφιστεί και με την απόφαση αυτή θα συμφωνήσει ο Παπανδρέου. Σε λίγο περισσότερες λεπτομέρειες...
http://fimotro.blogspot.com/
Read more...

ΘΑ ΘΕΣΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΗΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ...


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Θα θέσει υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία της χώρας και την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ ο Α. Λοβέρδος είτε το θέμα διαδοχής του Παπανδρέου τεθεί τώρα, είτε τεθεί αργότερα, εάν και εφόσον υπάρξει κυβέρνησης συνεργασίας. Το Fimotro είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο Α. Λοβέρδος δεν θα...
στηρίξει τον Βενιζέλο, αλλά θα θέσει ο ίδιος υποψηφιότητα και για τα δυο αξιώματα. Εν τω μεταξύ, σε δραματική κατάσταση βρίσκονται οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού. Βάρτζελη, Αθανασάκης, Τόλκας, Ελενόπουλος και μερικοί ακόμα. Ξέρουν ότι μετρούν τις τελευταίες στις μέρες στο Μέγαρο Μαξίμου.
Read more...

"Ο Παπανδρέου είναι παρελθόν"...




Στις 12 το υπουργικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ...
Σε δηλώσεις προχώρησε πριν από λίγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Λιντζέρης, ο οποίος ανέφερε ότι ο ... πρωθυπουργός πρέπει να προχωρήσει σε ομαλές πολιτικές αλλαγές.
Και σημείωσε πως: "Ο Παπανδρέου είναι παρελθόν"!
Ενώ και η κ. Μερεντίτη δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό.
Στις 12 έχει προγραμματιστεί να γίνει το υπουργικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ κατά το οποίο θα παρθούν οι όποιες πολιτικές αλλαγές...



Read more...