Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Και ένα «μπράβο» στον Παπανδρέου

«Αξίζει τον σεβασμό μας…»


http://img.protothema.gr/7351523DA24E356FC62AA985B777C77D.jpg
Ο Αμερικανός οικονομικός αναλυτής Robert Kuttner βγάζει το καπέλο στον Ελληνα πρωθυπουργό μέσα από το ειδησεογραφικό του site www.prospect.org γράφοντας ένα κείμενο που στηρίζει τον Έλληνα Πρωθυπουργό με τίτλο «Μπράβο Παπανδρέου».

Ο Kuttner σεβαστό μέλος του think tank Demos, αρθρογράφος του Business Week και της Boston Globe, είναι και ο συγγραφέας γνωστών πολιτικο-οικονομικών βιβλίων όπως το «Obama's Challenge».

Στο άρθρο του, ο Kuttner αναλύει ποια είναι για αυτόν η πρόθεση του πρωθυπουργού πίσω από την κίνηση του δημοψηφίσματος. Αναφέρει ότι από την μια πλευρά ο Παπανδρέου «φοβάται να είναι ο μόνος υπαίτιος της οικονομικής καταστροφής της χώρας του» καθώς και ότι έχει κουραστεί από την δυσαρέσκεια του λαού του απέναντι στην πολιτική λιτότητα που έχει επιβληθεί από την ΕΕ.

Αλλά πιο πολύ από όλα σύμφωνα με τον Kuttner: «ο Παπανδρέου παίζει το ένα και μοναδικό χαρτί που έχει - αν οι τραπεζίτες αποχωρήσουν από την εθελούσια συμμετοχή στο haircut, η Ελλάδα θα πτωχεύσει. Και ο Παπανδρέου θέλει αυτή την απόφαση να την πάρει ο λαός του και όχι οι τεχνοκράτες».

Σύμφωνα με το άρθρο, στα παρασκήνια παίζονται τα εξής παιχνίδια:

Ο Charles Dallara που διαπραγματεύεται εκ μέρους των τραπεζών, συμφώνησε για το haircut αλλά οι τράπεζες ήδη προσπαθούν να μειώσουν την χασούρα τους, παίζοντας με τις λεπτομέρειες της συμφωνίας ενώ παράλληλα πολλές τράπεζες αθόρυβα έχουν ήδη φορτώσει τα τοξικά ελληνικά ομόλογα σε hedge funds, τα οποία είναι άγνωστο πόσα είναι διατεθειμένα να χάσουν.

Ο Kuttner εξηγεί ότι ακόμα και αν τράπεζες και hedge funds συμφωνήσουν να χάσουν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, θέλουν τα χρήματα τους. Οι Ευρωπαίοι θα βοηθήσουν την Ελλάδα μέσω του EFSF αλλά αυτό σημαίνει και άλλα χρέη. Εκτός από όλα τα προβλήματα που έχει ήδη η Ελλάδα από μόνη της (ταμεία, τράπεζες) υπάρχουν και οι επιχειρήσεις που είναι χρεωμένες. Και τα βοηθήματα μέσω ESFS δεν τα εγγυάται ακόμα κανείς.

Κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται σε μόνιμη λιτότητα και νέα μέτρα για να καθησυχάζει αγορές και τράπεζες. Εφόσον τα περιθώρια έχουν στενέψει τόσο, ο Kuttner παρατηρεί ότι «η Ελλάδα ίσως έχει λιγότερο να χάσει με απλή χρεοκοπία. Τουλάχιστον αυτό δηλώνει η "απειλή" Παπανδρέου».

«Μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο πανικός στις αγορές σήμερα, ήταν μάλλον αυτό που ήθελε ο Παπανδρέου», γράφει ο οικονομολόγος. Κάτι που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έδειξε ότι ελπίζει μέσα από τα λεγόμενα του χτες στην Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι οι αγορές θα καταλαγιάσουν σύντομα και τότε η πορεία της Ελλάδας στο ευρώ θα είναι σταθερή.

Σύμφωνα με τον Kuttner, ο Έλληνας πρωθυπουργός μέσω της κίνησης του δημοψηφίσματος λέει στη ουσία σε Ευρώπη και αγορές: «Αν θέλετε οι Έλληνες να συνεχίσουν να σφίγγουν το ζωνάρι, δεν μπορείτε να αλλάζετε τους όρους της συμφωνίας με υπεκφυγές. Με το να ζητά από τους συμπατριώτες του να αποφασίσουν, ο Παπανδρέου μετατρέπεται από έναν ατζέντη των ξένων αυστηρών μέτρων σε έναν ηγέτη των Ελλήνων».

Ο οικονομολόγος υποθέτει ότι «αν το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα και η ΕΕ κρατήσουν το λόγο τους και "στριμώξουν" τους τραπεζίτες τότε μάλλον ο Παπανδρέου θα προσπαθήσει να πείσει τον λαό να πει ναι στο δημοψήφισμα. Αν η πολιτική και οικονομική ελίτ προσπαθεί να ξεφύγει τότε οι Έλληνες θα βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα και μάλλον θα δούμε μια χρεοκοπία».

Για τον ίδιο, ήρθε επιτέλους η ώρα κάποιος να αντιπαρατεθεί στην αυστηρότητα που πιέζουν οι τράπεζες, και ο Παπανδρέου δείχνει επιτέλους πραγματικά σημάδια ηγεσίας. Παρότι για τον Kuttner είμαστε η χώρα της δημοκρατίας, αυτή τη στιγμή είμαστε σε δυσμενή θέση και απελπισμένοι αλλά ο Πρωθυπουργός της χώρας «τελεί μια νευρική, τζογαδόρικη αλλά γενναία πράξη που αξίζει τον σεβασμό μας».

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: