Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Θέλει ψήφο εμπιστοσύνης, δηλώνει ότι δεν τον ενδιαφέρει η καρέκλα

Υπαρκτό το ζήτημα εξόδου από το ευρώ, προειδοποίησε ο Γιώργος Παπανδρέου


http://img.protothema.gr/048107AF3C143A39EA3538CF39F01E2E.jpg
«Δεν με ενδιαφέρει να επανεκλεγώ μ' ενδιαφέρει να σώσουμε την πατρίδα. Να το ξέρει ο κόσμος» με τα λόγια αυτά ο πρωθυπουργός μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής δήλωσε ξεκάθαρα ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον κ. Αντώνη Σαμαρά για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, αρκεί όμως «να εγκριθεί η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και εκταμιευτεί η 6η δόση», ζήτησε μάλιστα ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές του προκειμένου «η συζήτηση για την νέα συνεργασία» να γίνει με τους καλύτερους όρους.

Αναλυτικά ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «η θέση μου είναι κρυστάλλινη να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για ένα τέτοιο σχήμα (σ.σ. συνεργασίας)» πρόσθεσε όμως ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με την παραίτηση της σημερινής κυβέρνησης και την προσφυγή στις κάλπες καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έθετε την χώρα εκτός ευρώ, «άλλωστε», αναρωτήθηκε «μηπως υπάρχει έτοιμη κυβέρνηση να κυβερνήσει;».

Συγκεκριμένα είπε «εδώ δεν παίζουμε- να εξασφαλίσουμε δανειακή σύμβαση και μετά να πάμε σε εκλογές. Όμως αν έπεφτε σήμερα η κυβέρνηση θα είχαμε παρατεταμένη ακυβερνησία που θα έριχνε την χώρα στο κενό. Δεν μπορούμε σε αυτή την περίοδο να αφήσουμε κενό εξουσίας. Να το κάνουμε σωστά χωρίς κινδύνους για την χώρα».

Πέταξε όμως το γάντι και στον κ. Σαμαρά λέγοντας «Αναρωτιέμαι αν η συναινετική διάθεση του κ. Σαμαρά κράτησε μόνο λίγες ώρες. Ακουσα τις γνωστές κορώνες , αν είναι να συνεργαστούμε σωστά χρειάζεται να χτίσουμε προσεκτικά ένα κλίμα συνεννόησης μεταξύ μας και να φύγουμε από τακτικισμούς» πα΄ντως ξεκαθάρισε ότι «θα επιμείνω στην ανάγκη συνεννόησης. Καλώ τον Σαμαρα να επανεξετάσει την θέση του να επανέλθει στην αίθουσα και να πάρει μέρος στην συζήτηση. Να τοποθετηθεί με βάση το εθνικό συμφέρον».

Νωρίτερα, μιλώντας ενώπιον των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε ότι "αν η αντιπολίτευση έρθει στο τραπέζι εμείς είμαστε έτοιμοι να πάμε στη ψήφιση της συμφωνίας χωρίς να προχωρήσουμε σε άλλες λύσεις".
Μάλιστα ο πρωθυπουργός χαιρέτησε την σημερινή στάση του Αντώνη Σαμαρά και πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι από εδώ και πέρα άσκοπα "όχι" δεν θα ακούσουμε. Θα πρέπει να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση με τη ΝΔ για να δούμε πως θα προχωρήσουμε».

Επιπροσθέτως ο πρωθυπουργός είπε ότι η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου «πρέπει να εφαρμοστεί το γρηγορότερο» ενώ απευθυνόμενος κυρίως στην Κ.Ο του είπε «Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης ώστε με αυτή να προχωρήσουμε όχι μόνο στα αναγκαία μέτρα αλλά και στην έναρξη συζητήσεων για την νέα συνεργασία. Η χώρα θα πάει μπροστά και θα πάει ενώνοντας τις δυνάμεις μας».

Επιχειρώντας να αιτιολογήσει την ανακοινωθείσα πρόθεσή του να διενεργηθεί δημοψήφισμα για την έγκριση του πακέτου βοήθειας που συμφωνήθηκε στις 26 Οκτωβρίου από την ΕΕ, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι "υποχρεώθηκε να προτείνει το δημοψήφισμα" επειδή αντί στήριξης εισέπραξε "από άρνηση μέχρι και ύβρεις" από τις περισσότερες πολιτικές δυνάμεις. "Να πάρει θέση και να αποφασίσει ο λαός", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός που για άλλη μια φορά προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι δεν έχουν περάσει και ότι αν δεν εφαρμόσουμε την συμφωνία "θα γλιστρήσουμε εύκολα στην έξοδο από το ευρώ".

Δεν υπάρχουν σχόλια: