Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

«Δεν προχωρούμε σε δημοψήφισμα, γρήγορα η εφαρμογή της συμφωνίας», λέει ο Βενιζέλος

Από «όποιο κυβερνητικό σχήμα»

O Ευ.Βενιζέλος υπογράμμισε πως βασικό στόχος είναι η όσο το δυνατόν γρηγορότερη εκταμίευση της έκτης δόσης
O Ευ.Βενιζέλος υπογράμμισε πως βασικό στόχος είναι η όσο το δυνατόν γρηγορότερη εκταμίευση της έκτης δόσης (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Την ανάγκη ξεκάθαρου μηνύματος στους Ευρωπαίους εταίρους πως η Αθήνα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε δημοψήφισμα και θα εργαστεί ταχύτατα για την κύρωση της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής με «όποιο κυβερνητικό σχήμα» υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, επικροτώντας το «παράθυρο συναίνεσης που άνοιξε». Βασικός στόχος είναι η άμεση εκταμίευση της επόμενης δόσης το συντομότερο δυνατό, πριν τα μέσα Δεκεμβρίου, με το βλέμμα στα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου.

Μιλώντας στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε τα «δέκα βήματα αναγκαία για τη σωτηρία της χώρας».

Το πρώτο είναι η επιβεβαίωση προς τους Ευρωπαίους εταίρους ότι η Ελλάδα, χωρίς καθυστέρηση και περισπάσεις, θα κάνει ό,τι πρέπει να γίνει για την εφαρμογή της απόφασης της 27ης Οκτωβρίου. Ο ΥΠΟΙΚ προανήγγειλε πως θα σταλούν επιστολές για το πλαίσιο στο οποίο θα «κινηθεί όχι η κυβέρνηση, αλλά η πατρίδα».

Η ξεκάθαρη επισήμανση πως δεν προχωρούμε σε δημοψήφισμα.

Πως προδιαγράφεται ένα παράθυρο συναίνεσης, έστω και αργά, εξέλιξη η οποία -ανεξαρτήτως προθέσεων και σκοπιμοτήτων- κεντρικής σημασίας.

«Έχοντας το βίωμα των Καννών», υποστήριξε ο Ευ.Βενιζέλος, η Αθήνα θεωρεί πως εφόσον υπάρχει συναίνεση, περιττεύει το δημοψήφισμα.

Γύρω από την πολιτική θέση πως στηρίζουμε και υπερψηφίζουμε όλοι τις αποφάσεις της Συνόδου, μπορεί να κινηθεί η χώρα ανεξάρτητα από το κυβερνητικό σχήμα, με δεδομένη την εμπέδωση της συναίνεσης. «Αλλιώς η χώρα δεν στέκεται, δεν αντέχει» είπε χαρακτηριστικά ο ΥΠΟΙΚ.

Ως τέταρτο σημείο, ο Ευ.Βενιζέλος αναφέρθηκε στο εξαιρετικά δυσμενές κλίμα στις αγορά, διαβεβαιώνοντας για την εξασφάλιση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Η ψήφος εμπιστοσύνης δίνεται μέσα σε νέα πολιτικά συμφραζόμενα ώστε να έχουμε ένα κλίμα και μία κυβέρνηση ανάλογη των περιστάσεων, όπως στάθηκε μέχει σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. «Θέλουμε να έρθουν μαζί και άλλη να μοιραστούμε αυτό το βάρς, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να είναι σταθερή ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες της συναίνεσης και να αντιπροσωπεύεται η χώρα».

Το γρηγορότερο δυνατό, και πάντως πριν τα μέσα Δεκεμβρίου, η εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Άμεση εκκίνηση των διαβουλεύσεων με την τρόικα για την νέα δανειακή σύμβαση. Η νεά δανειακή σύμβαση πρέπει να έρθει και να ψηφιστεί στη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία (180 βουλευτών).

Ολοκλήρωση των συνομιλιών με τους ιδιώτες πιστωτές για το «κούρεμα» με στόχο την πλήρη συμμετοχή τους στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: