Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά του δημοψηφίσματος

Απειλούν ότι θα καταψηφίσουν αν φτάσει η πρόταση στην ολομέλεια


http://img.protothema.gr/9DDD539B0DDB721FEB0B32F0D4008A01.jpg
Την αντίθεσή τους στην διενέργεια ενός δημοψηφίσματος που θα βάλει σε κρίση την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας εκφράζουν δημόσια τουλάχιστον δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – πέραν του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου - , αφήνοντας με αυτό τον τρόπο να εννοηθεί ότι θα εμποδίσουν -καταψηφίζοντας στην Ολομέλεια της Βουλής- ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Συγκεκριμένα, οι κυρίες Βάσω Παπανδρέου, Τόνια Αντωνίου, Χαρά Κεφαλίδου, Εύα Καϊλη και οι κ.κ. Κώστας Καρτάλης, Πυθαγόρας Βαρδίκος, Δημήτρης Λιντζέρης, Μίμης Ανδρουλάκης, Νίκος Σαλαγιάννης και Οδυσσέας Βουδούρης έχουν ξεκαθαρίσει ότι διαφωνούν με την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε δημοψήφισμα το οποίο ενδεχομένως να θέσει την χώρα εκτός ζώνης του ευρώ.

Αναλυτικά, η κυρία Κεφαλίδου χαρακτήριζε «αψυχολόγητη» την απόφαση του κ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα, το ίδιο και η κυρία Καϊλή, ο κ. Καρτάλης μίλησε για «αιφνιδιασμό» και άφησε να εννοηθεί ότι καταψηφίσει την σχετική πρόταση όταν έρθει στην βουλή.

Ο κ. Βουδούρης είπε ότι «το δημοψήφισμα δεν θα υπερισχύσει και θα επικρατήσει η λογική» ενώ ο κ. Βαρδίκος ανέφερε πως «δεν θα στεναχωρηθώ ένα τελικά δεν γίνει». Οι κυρίες Παπανδρέου και Αντωνίου καθώς και οι κ.κ. Λιντζέρης, Ανδρουλάκης και Σαλαγιάννης εκτίμησαν ότι η καλύτερη λύση είναι εκλογές ή κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και όχι το δημοψήφισμα.

Πάντως, ένας επιπλέον προβληματισμός στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι μεταξύ των δέκα που εκδηλώνουν ανοιχτά την αντίθεσή τους με την διενέργεια του δημοψηφίσματος βρίσκονται και δύο – Βουδούρης, Βαρδίκος – οι οποίοι ανήκουν στο προεδρικό μπλοκ, στους υποστηρικτές δηλαδή του κ. Παπανδρέου.
Ορατό το ενδεχόμενο να καταψηφιστεί το δημοψήφισμα και από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

Τα συγκεκριμένα δεδομένα, δημιουργούν έναν επιπλέον πονοκέφαλο στους συνεργάτες του πρωθυπουργού για το τι θα γίνει στην περίπτωση που η πρόταση για δημοψήφισμα φτάσει στην βουλή και κληθούν οι βουλευτές να αποφασίσουν αν το αποτέλεσμα του θα είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση ή όχι (σ.σ. πριν δηλαδή τεθεί το ερώτημα στους πολίτες).

Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση που τεθεί ως κρίσιμο εθνικό θέμα απαιτείται η θετική ψήφος 151 βουλευτών, ενώ αν έρθει ως ψηφισμένο νομοσχέδιο και άρα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα χρειάζονται 180 ψήφοι. Όμως και στις δύο περιπτώσεις είναι αμφίβολο αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία.

Πάντως, έμπειρα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος λένε ότι «ακόμα και αν ο πρωθυπουργός λάβει πράσινο φως από τους ευρωπαίους για την διενέργεια δημοψηφίσματος, θα του ανάψουν «κόκκινο» οι βουλευτές στην Ολομέλεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: