Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

«Ώρα μηδέν» για την κυβέρνηση, σε εξέλιξη το πλέον κρίσιμο Υπουργικό Συμβούλιο

Ημέρα πολιτικών εξελίξεων

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις μετά την απόφαση των Καννών για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι στο ευρώ και το «όχι» Βενιζέλου στο δημοψήφισμα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τη 1 το μεσημέρι το πλέον κρίσιμο Υπουργικό Συμβούλιο από την ημέρα που ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ τη διακυβέρνηση της χώρας.

Οι πληροφορίες πάντως είναι συγκεχυμένες. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, στην αρχή της συνεδρίασης, ο κ. Παπανδρέου φέρεται να είπε ότι «αναγκαστήκαμε να θέσουμε θέμα δημοψηφίσματος για να πείσουμε τον κ. Σαμαρά να αναλάβει τις ευθύνες του».

Αργότερα, πάντως, έγινε γνωστό από άλλους συνεργάτες του πρωθυπουργού ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησής του, τουλάχιστον έως ότου υπάρξει συνεννόηση για την «επόμενη μέρα».

Ο κ. Παπανδρέου είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τα όσα έγιναν στις Κάννες.

Νέα συνάντηση δεν έχει οριστεί έως το μεσημέρι της.

Πάντως, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν άρει την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση και ζητούν από τον πρωθυπουργό να διευκολύνει τις εξελίξεις.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Ανδρέα Λοβέρδου, Αννας Διαμαντοπούλου, Γιάννη Ραγκούση και Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος φαίνεται να προσχωρεί στην ομάδα των τριών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Μόσιαλος δεν κλήθηκε νωρίτερα στον «πρωινό καφέ» των πλέον στενών συνεργατών του πρωθυπουργού.

Ήδη, είναι δεδομένη η ρήξη του κ. Παπανδρέου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο, ο οποίος τα ξημερώματα μόλις προσγειώθηκε στην Αθήνα, από τις Κάννες, δήλωσε την αντίθεσή του με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Πληροφορίες φέρουν ορισμένους υπουργούς να έχουν συναντηθεί ή επικοινωνήσει ήδη με τον Ευ.Βενιζέλο.

Παράλληλα, σειρά υπουργών και βουλευτών έχουν ταχθεί κατά του δημοψηφίσματος και έχουν προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αν και επισήμως έχουν άρει την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση η Εύα Καϊλή και η Έλενα Παναρίτη, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι πλήθος βουλευτών δεν στηρίζουν πλέον την κυβέρνηση.

Ορισμένοι βουλευτές έχουν θέσει θέμα παραίτησης του Γ.Παπανδρέου. Ειδικότερα, ο Δ.Λιντζέρης δήλωσε ότι ο κ. Παπανδρέου αποτελεί παρελθόν. Έχει κάψει την αξιοπιστία του ο πρωθυπουργός δήλωσε ο Μ.Ανδρουλάκης στον ΒΗΜΑ 99,5 και ζήτησε να διευκολύνει τις εξελίξεις, ώστε να μην αναγκαστεί το ΠΑΣΟΚ να αναλάβει την πρωτοβουλία. Ο Δ.Κρεμαστινός έθεσε επίσης θέμα αξιοπιστίας του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι «μπορεί να εμφανίζεται η Ελλάδα μια τριτοκοσμική χώρα».

Από την πλευρά του, πάντως, ο Χρ.Παπουτσής δήλωσε ότι η Δημοκρατία και η ηθική έχουν τους κανόνες τους· ας περιμένουμε να μιλήσει πρώτα ο πρωθυπουργός.

Πολλά ήταν τα στελέχη που ζητούσαν από νωρίς το πρωί τη σύγκληση των κομματικών οργάνων. Ο Κώστας Σκανδαλίδης ζήτησε πρώτος να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ εντός της ημέρας. Ορισμένοι θέτουν και θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.

Νηφαλιότητα στις πολιτικές διεργασίες ήταν το μήνυμα του Τηλλέμαχου Χυτήρη, καθώς και του Απόστολου Κακλαμάνη.

Σε κάθε περίπτωση, αντικείμενο των συνεδριάσεων τόσο του Υπουργικού Συμβουλίου, όσο και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι η επόμενη ημέρα, μετά τη αναμενόμενη παραίτηση της κυβέρνησης.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: