Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Τρίτη και Τετάρτη συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

Αποφάσεις για τα χρονοδιαγράμματα


Ο Γ.Παπανδρέου στο κλείσιμο των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ
Ο Γ.Παπανδρέου στο κλείσιμο των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Λίγες ώρες έπειτα από την επικύρωση της πρότασης του από το Εθνικό Συμβούλιο για εκλογή νέου προέδρου έπειτα από την ολοκλήρωση του PSI και της νέας δανειακής σύμβασης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συγκαλεί την Τρίτη σύσκεψη για το πολυνομοσχέδιο με τους αρμόδιους εισηγητές, αρμόδιο Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο και υπουργούς.

Τρίτη και Τετάρτη (ημέρες απεργίας) θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο, την πρώτη ημέρα για θέματα απασχόλησης, παρουσία και του υπουργού Εργασίας Γ.Κουτρουμάνη και την επόμενη ημέρα για να συζητηθούν οι προτάσεις που κατατέθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο και για να καθοριστούν τα χρονοδιαγράμματα.

Αναλυτικά, θα ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τη σύγκληση Προγραμματικής Συνδιάσκεψης, τη νέα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, στην οποία θα κατατεθούν και οι υποψηφιότητες για την ηγεσία, τις εθνικές εκλογές και πώς θα οδηγηθεί σε αυτές το ΠΑΣΟΚ, καθώς και τον προγραμματισμό του τακτικού Συνεδρίου μετά τις εθνικές εκλογές.

Δεδομένο είναι, πάντως, ότι η εκλογή ηγεσίας θα γίνει από τη βάση του Κινήματος, όπως αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα για τη νέα αξιολόγηση του Μνημονίου

Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται οι επικεφαλής


Την επόμενη εβδομάδα θα έρθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας
Την επόμενη εβδομάδα θα έρθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Aθήνα
Ξεκινά την Τρίτη η έκτη αξιολόγηση του Μνημονίου από την τρόικα που θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό την διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα και για την νέα δανειακή σύμβαση.

Τα χαμηλόβαθμα στελέχη της τρόικας αρχίζουν την Τρίτη τους ελέγχους τους, ενώ οι επικεφαλής των κλιμακίων Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα, όπως είπε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής.

«Οι αξιωματούχοι της τρόικα θα είναι στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Το τεχνικό κλιμάκιο θα έρθει αύριο. Δεν υπάρχει κάποια καθυστέρηση. Συμβαίνει αυτό που γνωρίζαμε», δήλωσε.

Εν όψει της έλευσης της τρόικας, θα γίνουν αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η τρόικα θα επισκεφθεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, την Ελληνική Στατιστική Αρχή, την Τράπεζα της Ελλάδος, τα υπουργεία που εμπλέκονται στην εφαρμογή του Μνημονίου και φορείς όπως το Ταμείο Αξιοποιήσεως της Ιδιωτική Περιουσίας του Δημοσίου και την Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ, προκειμένου να συλλέξουν τα νέα στοιχεία για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Οι εκπρόσωποι ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ θα συγκεντρώσουν και θα επεξεργασθούν στοιχεία για τα έσοδα και τις δαπάνες του Προϋπολογισμού, για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για τις εισροές κοινοτικών πόρων μετά την αναθεώρηση των κανόνων χρηματοδοτήσεως του ΕΣΠΑ, στοιχεία για τα έσοδα και τις δαπάνες του Κοινωνικού Προϋπολογισμού, για τις δαπάνες των φορέων κοινωνικής ασφαλίσεως, αλλά και των ΟΑΕΔ, ΟΕΕ και ΟΕΚ, των νοσοκομείων κ.ά.

Τέλος, βάρος θα δοθεί στην απόδοση της αναδιαρθρώσεως των ΔΕΚΟ και των συγχωνεύσεων ή καταργήσεων δημοσίων οργανισμών και στην επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2011-2015.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Οι βενιζελικοί θέλουν νέο κόμμα από τον Βενιζέλο!









Οι βενιζελικοί θέλουν νέο κόμμα από τον Βενιζέλο!
Όποιος έμαθε ότι ορισμένα από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου που πρόσκεινται στον Ευάγγελο Βενιζέλο, την περασμένη Παρασκευή έφυγαν από τη συνεδρίαση λέγοντας ότι η διάσπαση άρχισε, δύσκολα θα πίστευε ότι η τοποθέτηση του υπουργού οικονομικών στο Εθνικό Συμβούλιο, μια μέρα μετά, θα λειτουργούσε κατευναστικά.

Η αντίφαση είναι σαφής- κρύβει ταυτοχρόνως μια δεύτερη, μεγαλύτερη διάσταση απόψεων.

Είναι ελάχιστοι οι υποστηρικτές του Ευ. Βενιζέλου που μπορούν να αποδεχθούν ότι δεν θα διεκδικήσει την προεδρία προκειμένου να παραμείνει υπουργός του Παπαδήμου και να διαχειριστεί το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση. Εδώ που τα λέμε, έχουν το δίκιο τους. Δεν στήριζαν για να γίνει υπουργός, για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ τον στήριζαν.

Ο εγκλωβισμός του Βενιζέλου στην καρέκλα του «τσάρου» έχει αποσταθεροποιήσει την πλειοψηφία των υποστηρικτών του. Η χθεσινή του αποστροφή ότι το χρονοδιάγραμμα εκλογής νέου προέδρου πρέπει να επανεξεταστεί, τους δίνει λίγες ελπίδες- λίγες όμως, γιατί οι ημέρες περνούν και ο Βενιζέλος ήθελε εκλογές στις… 15 Ιανουαρίου, δηλαδή χθες!

Ωστόσο, πλανώνται πλάνη οικτρά όσοι πιστεύουν ότι ο κίνδυνος διάσπασης του ΠΑΣΟΚ έχει παρέλθει, μετά τη δημοσιοποίηση από την πλευρά του Βενιζέλου της απόφασης ότι δεν θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ, αλλά θα μείνει στο μετερίζι της κυβέρνησης.

Αντιθέτως! Η πλειοψηφία των υποστηρικτών του Ευ. Βενιζέλου, «τρεις στους πέντε» λέει χαρακτηριστικά στενός του συνεργάτης, προτείνουν στον αντιπρόεδρο και υπουργό οικονομικών, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, να προχωρήσει στην ίδρυση ενός… νέου ΠΑΣΟΚ, ενός νέου κόμματος.

Οφείλουμε να τονίσουμε ότι ο Βενιζέλος αποκρούει τις προτάσεις των υποστηρικτών του, έστω και αν τονίζει ότι το χρονοδιάγραμμα του Γιώργου είναι αυτό που τον οδηγεί έξω από την κούρσα της διαδοχής. Έστω και αν πιστεύει ότι οι συμφωνία των υπολοίπων κορυφαίων με την πρόταση για εκλογές τον Μάρτιο, είχε στόχο να τον θέσει εκτός τροχιάς διεκδίκησης.

ΥΓ1: Τα περί 250 υπογραφών μελών του Εθνικού Συμβουλίου που συμφωνούσαν με τον Βενιζέλο, όπως αντιληφθήκατε ήταν μεγάλο παραμύθι.

ΥΓ2: Ο «κηπουρός» Πετσάλνικος, με δική του πρωτοβουλία είπε ότι τον Μάρτιο μπορεί να είναι υποψήφιος και ο Γιώργος; Αν όχι, κομμάτι δύσκολο να τη γλυτώσει τη διάσπαση το ΠΑΣΟΚ. Και δεν θα μιλάμε πλέον μόνον για τους βενιζελικούς…


Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Read more...

Αλλαγές- έκπληξη με μειώσεις σε ΦΠΑ, έκτακτες εισφορές και ειδικούς φόρους









Αλλαγές- έκπληξη με μειώσεις σε ΦΠΑ, έκτακτες εισφορές και ειδικούς φόρους
Αλλαγή στο µείγµα οικονοµικής πολιτικής θα επιχειρήσει η κυβέρνηση του κ. Λουκά Παπαδήµου µε το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστηµα το οποίο θα περιλαµβάνει φορολογικές ελαφρύνσεις σε τοµείς που έπληξαν την οικονοµική δραστηριότητα, όπως ο ΦΠΑ και οι φόροι στα ακίνητα.

Ετσι, η µείωση του ΦΠΑ, των έκτακτων εισφορών, των ειδικών φόρων κατανάλωσης, των επιβαρύνσεων στα ακίνητα και των χαρατσιών βρίσκονται στο τραπέζι. Οσον αφορά τον περιορισµό των ελλειµµάτων, αυτός θα επιχειρηθεί κυρίως από τη συρρίκνωση των εξόδων. Αλλωστε, η πολιτική των φορολογικών επιδροµών αποδείχθηκε αναποτελεσµατική, αφού το έλλειµµα παραµένει υψηλό εξαιτίας της αδυναµίας των προηγούµενων κυβερνήσεων του ΠαΣΟΚ να κλείσουν τις µαύρες τρύπες των δηµόσιων δαπανών και να βάλουν πάτο στο βαρέλι.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η διαµόρφωση του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήµατος να λαµβάνει υπόψη τις πραγµατικές υποχρεώσεις και δυνατότητες νοικοκυριών και επιχειρήσεων. «Το νέο φορολογικό θα πρέπει να έχει αναπτυξιακή διάσταση» λένε στο Μέγαρο Μαξίµου. Προς την κατεύθυνση αυτή θεωρείται ότι θα πρέπει να υπάρχουν ριζικές τοµές. Κατ’ αρχάς θα πρέπει η νέα φορολογική νοµοθεσία να είναι απλοποιηµένη, κωδικοποιηµένη και περιορισµένη σε έκταση.

Ιδιαίτερη έµφαση θα δοθεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής µε την υιοθέτηση διεθνών πρακτικών ώστε να οδηγούνται οι φοροφυγάδες στη φυλακή. Επιπλέον αλλαγές θα υπάρξουν και στον εισπρακτικό µηχανισµό.

O πρωθυπουργός θεωρεί ότι οι αλλαγές στο φορολογικό σύστηµα αποτελούν βασική διαρθρωτική αλλαγή για την ανάκαµψη της οικονοµίας και την έξοδο της χώρας από την κρίση. Στόχος των αλλαγών είναι να περιοριστούν τα φορολογικά ελλείµµατα και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονοµίας. Ο κ. Παπαδήµος εντάσσει τις αλλαγές στο φορολογικό σύστηµα σε ένα ολοκληρωµένο πλαίσιο διαρθρωτικών αλλαγών που θεωρεί ότι είναι απαραίτητο για τη δηµιουργία ενός ρεαλιστικού σχεδίου για τη δηµοσιονοµική εξυγίανση της ελληνικής οικονοµίας και την έξοδο της χώρας από την κρίση, µεσοπρόθεσµα. «Χωρίς τέτοιου είδους διαρθρωτικές αλλαγές η δηµοσιονοµική προσαρµογή δεν αρκεί είτε είµαστε στο ευρώ είτε όχι» επισηµαίνουν κυβερνητικές πηγές.

Βεβαίως, ο Πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι το εγχείρηµα θα πρέπει να στηριχθεί πολιτικά χωρίς επιφυλάξεις από τα τρία κόµµατα που συµµετέχουν στην κυβέρνηση. Προς την κατεύθυνση αυτή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονοµικών κ. Ευ. Βενιζέλος , την ερχόµενη εβδοµάδα, θα αποστείλει στα κόµµατα πρόσκληση σε διάλογο. Ηδη ο επικεφαλής του οικονοµικού γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Γκίκας Χαρδούβελης έχει λάβει από τον αναπληρωτή τοµεάρχη της Νέας ∆ηµοκρατίας κ. Ι. Βρούτση τις προτάσεις της Νέας ∆ηµοκρατίας για το νέο φορολογικό σύστηµα.

Σε κάθε περίπτωση, η ψήφιση ενός νέου φορολογικού πλαισίου από τα τρία κόµµατα που συµµετέχουν στην κυβέρνηση θα είναι έµπρακτη απόδειξη συναίνεσης προς τους ευρωπαίους εταίρους µας και δανειστές µας και θα συµβάλει θετικά προς τη χορήγηση του νέου δανείου των 130 δισ. ευρώ.


Πηγή: tovima।gr
http://newpost.gr

Read more...

Κορώνα- γράμματα παίζει ο Καρατζαφέρης την παραμονή του στην κυβέρνηση









Κορώνα- γράμματα παίζει ο Καρατζαφέρης την παραμονή του στην κυβέρνηση
Ως ιδιαίτερα κρίσιμη για την κυβέρνηση Παπαδήμου, ως προς τη σύνθεση και την τρικομματική υποστήριξή της, θεωρείται η τρέχουσα εβδομάδα. Η πολιτική συγκυρία, οι οικονομικές εξελίξεις αλλά και τα κοινωνικά μελλούμενα με αφορμή τα προβλεπόμενα από τη νέα δανειακή σύμβαση, καθιστούν εύθραυστη τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Με το ΠΑΣΟΚ να αποτελεί –λόγω των εσωκομματικών διεργασιών- τον πιο αδύναμο κρίκο στη συνοχή της μεταβατικής κυβέρνησης και την ΝΔ να παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της περί του πλαισίου της δανειακής σύμβασης και όχι επί του περιεχομένου, ο ΛΑ.Ο.Σ. μετατρέπεται σε ρυθμιστή της ενδοκυβερνητικής ισορροπίας. Ένα ρόλο όμως τον οποίο ο Γιώργος Καρατζαφέρης ήλπιζε ότι ποτε δε θα αναλάμβανε- τουλάχιστον υπό αυτήν τη μορφή.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις και η κατακόρυφη άνοδος των κομμάτων της ευρύτερης Αριστεράς έχει θορυβήσει τον Πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. ο οποίος βρίσκεται πλέον ενώπιον του κρίσιμου διλήμματος για το αν θα ωφεληθεί πολιτική από την παραμονή του ή από την αποχώρησή του από την κυβέρνηση.

Για τον ίδιο τον κ. Καρατζαφέρη, η προσαρμογή των κυβερνητικών δεδομένων αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχιση της στήριξής της. Στον πρωθυπουργό φαίνεται να έχει μεταφέρει τη νέα μορφή που θα πρέπει να έχει η κυβέρνηση ώστε να συνεχίσει το κόμμα του να τη στηρίζει επωμιζόμενο το κόστος από τη μνημονιακή πολιτική.

Η μορφή αυτή σχηματικά περιλαμβάνει ανασύνθεση της κυβέρνησης χωρίς αναπληρωτές υπουργούς, με τη συμμετοχή των τριών πολιτικών αρχηγών ως αντιπροέδρων, με σχήμα αποτελούμενο από 15 υπουργούς και ισάριθμους υφυπουργούς και με ποσοστιαία συμμετοχή περίπου 40%-40%-20% (ΠΑΣΟΚ- ΝΔ- ΛΑ.Ο.Σ.).

Η βασικότερη προϋπόθεση που θέτει ο κ. Καρατζαφέρης είναι η μετάθεση της συζήτησης για το χρόνο των εκλογών στις καλένδες, προσβλέποντας στη σταδιακή ανάσχεση της κοινωνικής αντίδρασης στις οικονομικές πολιτικές και συνεπώς στην αποδυνάμωση της αριστεράς, ώστε να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη κοινοβουλευτική παρουσία του κόμματός του μετά τις εκλογές. Τείχος μπροστά στις προϋποθέσεις που θέτει ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. επιμένει να υψώνει η ΝΔ με τον Αντώνη Σαμαρά να αποσαφηνίζει ότι ο κυβερνητικός ανασχηματισμός παραμένει προνόμιο του Πρωθυπουργού αλλά αφ’ ενός τα πρόσωπα και αφ’ ετέρου τα χαρτοφυλάκια που θα αναλάβουν, διατηρούνται στη διακριτική ευχέρεια του ιδίου.

Φυσικά, περί παράτασης του χρόνου των εκλογών, ούτε λόγος, με τον Πρόεδρο της ΝΔ να υποστηρίζει σταθερά ότι η προσφυγή στην κάλπη θα εκτονώσει την κοινωνική οργή αλλά και θα παραχωρήσει στο κόμμα που θα αναδειχθεί από τη λαϊκή ετυμηγορία, το κοινωνικό έρεισμα να διαπραγματευθεί με τους πιστωτές υπό νέες συνθήκες και πολιτικά δεδομένα.

Στην Συγγρού μάλιστα, έχουν πάψει πλέον να προβληματίζονται για τη στάση που θα πρέπει να τηρήσει η «γαλάζια» πλευρά, στην περίπτωση της αποχώρησης του ΛΑ.Ο.Σ. από την κυβέρνηση, αγνοώντας τις αντιμνημονιακές «σειρήνες» της «λαϊκής δεξιά» και εκτιμώντας ότι οι ευρύτερες μάζες των πολιτών που προέρχονται από το λεγόμενο «κοινωνικό κέντρο» αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της αποστολής Παπαδήμου και της επιτυχίας της στον υψηλότερο δυνατό βαθμό, πιστώνοντας στα κόμματα που θα συμμετάσχουν σε αυτή, την ειλικρινή τους πρόθεση να βοηθηθεί η χώρα, πέραν και πάνω από πολιτικάντικης μορφής κομματικά οφέλη.


Πάνος Ρασσιάς
http://newpost.gr

Read more...

Να είναι υποψήφιος και πάλι στις εκλογές σχεδιάζει ο Γιώργος

Ανατροπή δεδομένων



http://img.protothema.gr/5E19F4A926623EC915F9AF07E8E8E789.jpg

Στην πολιτική – και όχι μόνο, αλλά ειδικά σε αυτή - ο χρόνος είναι από τις πιο σημαντικές παραμέτρους για το πώς διαμορφώνονται τα πράγματα και καθορίζονται οι εξελίξεις. Αν και φαινομενικά το εθνικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε κάποια διαδικαστικά θέματα, το πλέον ουσιώδες από τη διήμερη συνεδρίαση είναι ότι έδωσε στον Γιώργο Παπανδρέου πολύ χρόνο για να παραμείνει ισχυρός στο πολιτικό παιχνίδι και να διαμορφώσει τη στρατηγική του. Μία στρατηγική, που συνοψίζεται στο σύνθημα «δικαίωση της διετούς κυβερνητικής πολιτικής του». Στην πραγματικότητα ο κ. Παπανδρέου δεν είναι ένας πολιτικός, που τελεί σε αποχώρηση, αλλά απολύτως ενεργός στο πολιτικό παίγνιο και με στόχο την ολική επαναφορά του, μετά την άτακτη παράδοση της πρωθυπουργίας σε κυβέρνηση συνεργασίας τον περασμένο Νοέμβριο, εξαιτίας της αδυναμίας του να χειριστεί το οικονομικό πρόβλημα της χώρας.

Με την απόφαση του εθνικού συμβουλίου καθίσταται πλέον εξαιρετικά πιθανό να είναι και πάλι ο κ. Παπανδρέου επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες εθνικές εκλογές. Η απόφαση προσδιορίζει τη διαδικασία και περίπου το χρόνο της εκλογής προέδρου. Στη διαδικασία αυτή ο κ. Παπανδρέου μπορεί να είναι παρών, καθώς δεν έχει πει ποτέ δημόσια ότι αποχωρεί, ενώ τα χρονικά δεδομένα, που έχουν τεθεί τον ευνοούν. Συγκεκριμένα υπάρχουν τρία ενδεχόμενα για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα με το πρόβλημα χρέους, που καθορίζει και τις πολιτικές εξελίξεις:
Πρώτο σενάριο: να ναυαγήσει το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και το νέο δανειακό πρόγραμμα της χώρας, οπότε επέρχεται χρεοκοπία και αρνητικές επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία, όπως χρεοκοπία. Σε αυτή την περίπτωση καταρρέει η κυβέρνηση Παπαδήμου και προκαλούνται αμέσως εθνικές εκλογές, με αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ να μην έχει χρόνο για να εκλέξει με κάλπες νέο αρχηγό. Η εναλλακτική πρόταση, που πλάσαρε η Άννα Διαμαντοπούλου να εκλεγεί ο υποψήφιος πρωθυπουργός, σε μία τέτοια περίπτωση από την κοινοβουλευτική ομάδα, έχει μηδαμινή σημασία, καθώς το ερώτημα είναι τότε, ποιος θα βρεθεί για να φορτωθεί την εκλογική συντριβή του ΠΑΣΟΚ σε μία διαλυμένη χώρα και ένα υπό κατάρρευση πολιτικό σκηνικό.

Δεύτερο σενάριο: και πιο πιθανό ίσως, είναι να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, περί τα μέσα με τέλη Μαρτίου. Όλα αυτά απαιτούν σκληρές πολιτικές, κοινοβουλευτικές και κοινωνικές μάχες, καθώς το πρόγραμμα, που θα αναγκαστεί να υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση για να εξασφαλίσει το νέο δανεισμό, θα συναντήσει ισχυρές πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις. Σε τέτοιες συνθήκες είναι σχεδόν αδύνατο να στήσει το ΠΑΣΟΚ εσωκομματικές κάλπες για να εκλέξει αρχηγό, ενώ με την ολοκλήρωση της οικονομικής διαδικασίας, η ΝΔ θα αποσύρει τη στήριξή της από την κυβέρνηση Παπαδήμου και θα ζητήσει εκλογές, όπως προβλέπει η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών.
Έτσι αναμένεται να συμβούν δύο πράγματα: Αφενός το ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει τον αναγκαίο χρόνο για την εκλογή νέου προέδρου, αφετέρου είναι πολύ λογικό η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου να οδηγήσει τον κ. Παπανδρέου να μιλήσει για επιτυχία της δικής του πολιτικής για τη «σωτηρία της χώρας», άρα πρέπει ο ίδιος να κριθεί από τον ελληνικό λαό.
Τρίτο σενάριο: είναι να πάρει κι άλλο χρόνο η κυβέρνηση Παπαδήμου για να προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές και να μην γίνουν εκλογές αμέσως μετά την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και την ολοκλήρωση του PSI. Τότε, υποτίθεται, ότι θα υπάρχει χρόνος για να γίνουν οι εσωκομματικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ, αλλά το κρισιμότερο είναι σε αυτή την περίπτωση το ερώτημα γιατί να μην είναι και πάλι υποψήφιος ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος στο μεταξύ θα έχει ανασυντάξει τον κομματικό μηχανισμό του. Ορισμένοι ευελπιστούν ότι αντικειμενικός σκοπός του κ. Παπανδρέου είναι να παραμείνει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έως τον Ιούνιο, ώστε να επανεκλεγεί στην προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και μετά θα αποχωρήσει, αλλά αυτό είναι περισσότερο ευσεβής πόθος, παρά αντικειμενικό πολιτικό δεδομένο.

Κοινός παρονομαστής σε όλα αυτά είναι το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να πει στο εθνικό συμβούλιο ότι αποχωρεί από την ηγεσία και δεν προτίθεται να είναι υποψήφιος. Όσο για την προσέγγιση, που λέει ότι ο κ. Παπανδρέου θα αναγκαστεί να φύγει υπό το βάρος των αρνητικών δημοσκοπήσεων και της πιθανής μεγάλης ήττας στις εθνικές εκλογές, μάλλον αυταπατάται, αφού ο πρώην πρωθυπουργός δεν πτοήθηκε από τέτοια δεδομένα ούτε το 2008, όταν κατρακυλούσε το ΠΑΣΟΚ στα γκάλοπ, ενώ είναι αμφίβολο εάν έχει σημασία για τους σχεδιασμούς του, η εκλογική συντριβή του κόμματος, καθώς μπορεί να ελπίζει σε μακροπρόθεσμη επανάκαμψη του Κινήματος, με βάση την εμπειρία από τη λειτουργία του δικομματισμού στη χώρα.

Read more...

Ζητούν από Μέρκελ και Σαρκοζί να χάσουν λιγότερα

«Χοντραίνει» το παιχνίδι για το PSI


http://img.protothema.gr/7737442BAF0963A1CF8C59FADBF289ED.jpg
Παρέμβαση των Νικολά Σαρκοζί και Άνγκελα Μέρκελ στο ζήτημα του ελληνικού προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI) προσανατολίζονται να ζητήσουν οι ιδιώτες πιστωτές, σύμφωνα με δημοσίευματων Financial Times, προκειμένου να αρθεί το διαφαινόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις αναφορικά με το ποσοστό των απωλειών που θα υποστούν οι τράπεζες και άλλοι κάτοχοι ομολόγων.

Την ίδια ώρα, να μην κινδυνεύσει ο στόχος για απομείωση του ελληνικού χρέους κατά 50% από την απαίτηση για πολύ υψηλά επιτόκια στα ομόλογα που θα ανταλλαγούν, ζητά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και σημειώνει ότι στην Ελλάδα δεν χρειάζονται πλέον μόνο δημοσιονομικά μέτρα, αλλά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα.

Σε σημερινή συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία, ο κ. Σόιμπλε αναγνωρίζει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα και επαναλαμβάνει ότι στόχος παραμένει το χρέος να φθάσει το 120% έως το 2020.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι αυτό δεν θα επιτευχθεί νωρίτερα, διότι, όπως λέει, «πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία, η οποία και πάλι υποχωρεί». Τονίζει ότι τα δημοσιονομικά μέτρα δεν αρκούν και αναδεικνύει την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές και ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα, «για να φέρουμε την ελληνική οικονομία πάλι στην ανάπτυξη».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζει αυτονόητο ότι επιδιώκουν το υψηλότερο δυνατό επιτόκιο, αλλά προειδοποιεί για τον κίνδυνο να μην επιτευχθεί ο αρχικός στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιτίας τέτοιων απαιτήσεων. Επιπλέον, ασκεί κριτική σε όποιους από τους πιστωτές προβαίνουν σε δημόσιες δηλώσεις, θεωρώντας ότι έτσι «ασκείται πολιτική συμφερόντων».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους διεθνείς Οίκους Αξιολόγησης και την πρόσφατη υποβάθμιση χωρών της Ευρωζώνης, ο κ. Σόιμπλε τονίζει την ανάγκη η Ευρώπη να βάλει κανόνες στη λειτουργία τους, διασφαλίζοντας ότι δεν εξυπηρετούν δικά τους επιχειρηματικά συμφέροντα.

«Οι Οίκοι Αξιολόγησης ασκούν πολιτική επιρροή, αλλά το ερώτημα είναι αν ενεργούν με πολιτικά κίνητρα. Συχνά έχω την εντύπωση ότι επιδιώκουν και οι ίδιοι τη δημοσιότητα», σημειώνει και ζητεί όρους διαφάνειας στη λειτουργία τους. Επιμένει, ωστόσο, ότι «η Ευρώπη παραμένει η ισχυρότερη οικονομική περιοχή του κόσμου».

Το μεγαλύτερο αγκάθι στη διαπραγμάτευση, για την οποία έχει άμεση ενημέρωση και δυνατότητα παρέμβασης ο ίδιος ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, εστιάζεται στο επιτόκιο των νέων ομολόγων που θα λάβουν οι πιστωτές μετά το κούρεμα.

Η πρόταση που μεταφέρει ο κ. Νταλάρα για λογαριασμό των τραπεζών, ζητά επιτόκιο πάνω από 5% και μέχρι 5,5%. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Read more...

Παναττική γενική απεργία την Τρίτη - Κινητοποιήσεις και στα μέσα μεταφοράς

Συγκεντρώσεις στην Αθήνα

Ακινητοποιημένο θα μείνει το μετρό, στάσεις εργασίας στα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς
Ακινητοποιημένο θα μείνει το μετρό, στάσεις εργασίας στα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς (Φωτογραφία: Icon Photopress )


Αθήνα
Απεργία οργανώνει την Τρίτη το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), καλώντας όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες να συμμετέχουν. Στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στην πλ. Κλαυθμώνος. Κινητοποίηση και από το ΠΑΜΕ, που καλεί σε συγκέντρωση στις 11:00 στην Ομόνοια.

Λόγω της απεργίας, τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας, ενώ ακινητοποιημένο θα παραμείνει το μετρό.

Συγκεκριμένα:

  • 24ωρη απεργία κήρυξαν οι εργαζόμενοι στο μετρό
  • Στάση εργασίας και από τους εργαζομένους στον Ηλεκτρικό (ΗΣΑΠ) από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.
  • Στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 07:30 και από τις 22:00 έως τη λήξη της βάρδιας εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.
  • Στο τραμ, οι εργαζόμενοι θα κάνουν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 08:00 και από τις 22:00 έως τη λήξη της βάρδιας.
  • Ακινητοποιημένοι θα μείνουν οι συρμοί του προαστιακού από τις 05:00 έως τις 07:00, από τις 10:00 έως τις 13:00 και από τις 22:00 έως τα μεσάνυχτα.
Επίσης, οι εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων ενώσεων του Τύπου και των ΜΜΕ συμφώνησαν κατά τη συνεδρίαση του διασωματειακού τους οργάνου να προχωρήσουν σε 48ωρη απεργία (Τρίτη - Τετάρτη), την οποία έχουν ήδη κηρύξει οι ομοσπονδίες τους (ΠΟΕΣΥ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΠΟΕΠΤΥΜ).

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Επτά στα δέκα αφεντικά θα διώξουν κι άλλο κόσμο

Πού θα φτάσει η ανεργία στην χώρα;


http://img.protothema.gr/D599DAB7898FC80C75B0B4005D59ACD5.jpg

H σύγχρονη κοινωνικη μάστιγα προσλαμβάνει όλο και πιο εφιαλτικές διαστάσεις και, πλέον, οι συνέπειες της διεύρυνσής της φαίνεται ότι θα απειλήσουν με διαλυτικά φαινόμενα την χώρα. Την ώρα που ήδη εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι συνωστίζονται στα γραφεία του ΟΑΕΔ για το επίδομα και που επίσης εκατοντάδεις χιλιάδες άλλοι δεν έχουν καν δικαίωμα σε αυτό, καθώς έχουν ήδη καταστεί μακροχρόνια άνεργοι, επτά στις δέκα επιχειρήσεις αναφέρουν σε σχετικές έρευνες ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα προχωρήσουν σε νέες μειώσεις προσωπικού.

Με βάση την Τριμηνιαία Ηλεκτρονική Έρευνα"HR Pulse" της ICAP και σύμφωνα με απαντήσεις που δόθηκαν έως και λίγες μέρες πριν τις Γιορτές:

• 7 στις 10 εταιρείες θα έχουν μειώσει το προσωπικό τους, σε διάστημα 6 μηνών,
• 3 στις 10 εταιρείες θα έχουν προβεί σε μειώσεις μισθών σε διάστημα 6 μηνών,
• όλοι ανεξαιρέτως απήντησαν ότι μελετούν μέτρα μείωσης του κόστους, αλλά λίγοι έχουν εισάγει διαδικασίες μείωσης κόστους που συνδέονται με πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις,
• σχετικά λίγοι μέχρι τώρα έχουν προβεί σε σημαντικές περικοπές παροχών προς το προσωπικό.

Θυμίζουμε εδώ ότι, με βάση τις πλέον πρόσφατες ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι άνεργοι προσεγγίζουν πλέον στην χώρα μας το 1 εκατομμύριο πολίτες, ενώ με βάση τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, ο μη οικονομικά ενεργός πληθυσμός έχει ξεπεράσει τον ενεργό.

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ.

Σε ένα ενδιαφέρον, αλλά πιο αγοραίο στοιχείο, σύμφωνα με τους δείκτες ανθρώπινου δυναμικού (HR Metrics) που για πρώτη φορά συλλέγονται συστηματικά και δείχνουν μεταξύ άλλων ότι ο μέσος όρος κόστους μισθοδοσίας για έναν Director είναι €105.000 ευρώ ενώ ο αντίστοιχος για έναν Manager / Supervisor κυμαίνεται στα €55.000 ευρώ.

Σχετικά με την έρευνα, ο κ. Γιώργος Χάρος, Εκτελεστικός Διευθυντής ICAP People Solutions, δήλωσε σχετικά: «Η ανταπόκριση της αγοράς στην πρώτη αυτή έρευνα για θέματα Ανθρώπινου Δυναμικού ήταν πολύ θετική. Η έρευνα αυτή έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό σε μία καθημερινότητα των επιχειρήσεων που αλλάζει και που η συντεταγμένη πληροφόρηση θα συμβάλει στην ορθή λήψη αποφάσεων. Οι επαγγελματίες του Ανθρώπινου Δυναμικού έχουν την ανάγκη να γνωρίζουν τί συμβαίνει δίπλα τους και γύρω τους ώστε να μπορούν να λαμβάνουν έγκαιρα σημαντικές αποφάσεις και να τεκμηριώνουν τις επιλογές τους».

Read more...

Δεν αποτελεί επιλογή η επιστροφή στη δραχμή, επισημαίνει ο Λουκάς Παπαδήμος

Αισιόδοξος για το PSI

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος
Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Στην πρώτη του συνέντευξη από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Λουκάς Παπαδήμος ξεκαθάρισε, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ότι η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή δεν αποτελεί επιλογή. Όσον αφορά στο PSI, δήλωσε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «είμαστε κοντά σε συμφωνία». Απέρριψε πάντως ότι η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί περισσότερους πόρους από τα 130 δισ. ευρώ ή μεγαλύτερο «κούρεμα» για το χρέος της.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την απόλυτη πεποίθησή του ότι η χώρα θα τα καταφέρει να ολοκληρώσει με επιτυχία τις διαδικασίες τόσο για το PSI, όσο και για τη νέα δανειακή σύμβαση και δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει. «Ο στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε τις δύο διαδικασίες και να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει στο παρελθόν... και είμαστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε» είπε.

Για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι η κυβέρνηση, τα κόμματα που τη στηρίζουν και η συντριπτική πλειοψηφία του λαού στηρίζουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Σε εκείνους που αντιτάσσονται στην παραμονή στο ευρώ, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι τα χρόνια πριν από την ένταξη στην ευρωζώνη, οι προσπάθειες για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω της νομισματικής ισοτιμίας έφεραν μόνο προσωρινά αποτελέσματα, ενώ συνοδεύονται από υψηλό πληθωρισμό και χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Αυτό που χρειάζεται η ελληνική οικονομία για να αναπτυχθεί «είναι θεμελιώδεις δομικές αλλαγές» και άρα «από την εμπειρία μας προκύπτει ότι η έξοδος από το ευρώ, δεν είναι πραγματικά επιλογή».

Όσον αφορά στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων, ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι «στο διάστημα των περασμένων εβδομάδων έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των ομολογιούχων και της Ελλάδας» και οι δύο πλευρές βρίσκονται «κοντά σε συμφωνία».

«Χρειάζεται λίγη περισσότερη σκέψη πως θα "συναρμολογήσουμε" τα επιμέρους στοιχεία. Έτσι, όπως ξέρετε, υπάρχει μια μικρή παύση στις διαβουλεύσεις. Αλλά είμαι βέβαιος ότι θα συνεχιστούν και θα καταλήξουν σε συμφωνία που θα είναι αποδεκτή από κοινού» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας, δε, στα σενάρια περί αναγκαιότητας περισσότερων πόρων (από τα 130 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου) ή μεγαλύτερου «κουρέματος» από το 50%, ο κ. Παπαδήμος τόνισε: «Δεν θα χρειαστεί. Πιστεύω ότι τα κεφάλαια που ανακοινώθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής, σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη διαδικασία, θα πρέπει να είναι αρκετά για να στηρίξουν την ελληνική οικονομία».

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο σημειώνει στο ρεπορτάζ ότι ο Λουκάς Παπαδήμος είναι ένας τεχνοκράτης, με ανάλογη εκφορά λόγου, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αντιλαμβάνεται τις κοινωνικές επιπτώσεις στις οποίες «μεταφράζεται» η μείωση του ελλείμματος της χώρας.

Αναγνωρίζοντας την απελπισία που φέρνει στην ελληνική κοινωνία η ύφεση και η ανεργία, ο πρωθυπουργός παρατήρησε: «Ξεκάθαρα, η διαδικασία είναι επίπονη, αλλά οι επιπτώσεις αυτές είναι προσωρινές».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ο πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων.

«Τα κέρδη που θα έχουμε από έναν συνδυασμό μεταρρυθμίσεων και τροποποίησης της αγοράς εργασίας θα είναι πιο μόνιμα και θα αποτελέσουν καλύτερη βάση για μείωση της ανεργίας, βελτίωση των εξαγωγών και βιώσιμη ανάπτυξη σε ορθότερη και πιο μόνιμη βάση» σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα και προανήγγειλε περισσότερες μεταρρυθμίσεις έως το τέλος του 2012.

«Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, στη βάση του κόστους εργασίας, δείχνουν ότι έχουμε κερδίσει 5% σε ανταγωνιστικότητα», ενώ πρόσθεσε ότι «μπορεί η διαδικασία αυτή να έχει δυσμενή αποτελέσματα βραχυπρόθεσμα, αλλά δουλεύει».

Όσον αφορά στην συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν μειωθεί κατά 110.000 έως 120.000 τα τελευταία δύο χρόνια, μέσω της συνταξιοδότησης και της μη ανανέωσης συμβάσεων. Όπως είπε, στο μέλλον θα καταργηθούν ολόκληρα τμήματα.

Για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, ο κ. Παπαδήμος ανέφερε πως πέρσι ψηφίστηκε νόμος για το άνοιγμα σειράς ειδικοτήτων και πρόσθεσε: «Ό,τι δεν έγινε πέρσι, θα γίνει φέτος».

Στην πρώτη του συνέντευξη από την ανάληψη των καθηκόντων του, στις 11 Νοεμβρίου 2011, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι έχει τη στήριξη του ελληνικού λαού.

«Είμαι πεπεισμένος ότι οι πολίτες, η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, αντιλαμβάνονται ότι οι πολιτικές που ακολουθούνταν στο παρελθόν πρέπει να αλλάξουν, προκειμένου να βελτιώσουμε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Άρα υπάρχει, πιστεύω, ισχυρή στήριξη από τους πολίτες, παρά τις αυξανόμενες κοινωνικές εντάσεις» δήλωσε ο Λ.Παπαδήμος.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σωστή, δίκαιη και έντιμη η πρόταση Παπανδρέου δήλωσε ο Μ.Χρυσοχοΐδης

«Να ξαναφτιάξουμε την Ελλάδα από την αρχή»


Ο Μ.Χρυσοχοΐδης επιμένει στην υποψηφιότητά του
Ο Μ.Χρυσοχοΐδης επιμένει στην υποψηφιότητά του (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Μία ημέρα μετά την έγκριση από το Εθνικό Συμβούλιο της πρότασης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για ανάδειξη ηγεσίας το Μάρτιο, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε την τοποθέτηση του Γ.Παπανδρέου «σωστή, δίκαιη και έντιμη». Σχετικά με το ενδεχόμενο να είναι εκ νέου υποψήφιος ο κ. Παπανδρέου, ο υπουργός Ανάπτυξης υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει απαντήσει ενώπιον του Πολιτικού Συμβουλίου για το ζήτημα. Ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης επιμένει στην υποψηφιότητά του, με σύνθημα: «Να ξαναφτιάξουμε την Ελλάδα από την αρχή».

Σχολιάζοντας τα όσα διεξήχθησαν στο διήμερο Εθνικό Συμβούλιο, ο Μ.Χρυσοχοΐδης επισήμανε πως «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι εδώ, δεν ήταν εκεί χθες, γιατί δεν υπήρξε στοιχειώδης αυτοκριτική» και σημείωσε ότι «έπρεπε να υπάρξει κατάθεση ψυχής και πνεύματος για το τι έχει συμβεί, ποια τα λάθη και που χρειάζονται διαφορετικές απαντήσεις».

Επισήμανε ότι «το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αναζητήσει με ποιο τρόπο θα ξαναβρεί την ψυχή του» και πρόσθεσε: «Οφείλουμε να πάμε στον κόσμο να συζητήσουμε».

Ανέφερε, δε, ότι το δικό του σύνθημα είναι: «Πρέπει να ξαναφτιάξουμε την Ελλάδα από την αρχή. Να επικρατήσει η αλήθεια, η δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη. Και μετά να φτιάξουμε την οικονομία, έτσι ώστε να στηρίζεται στην εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα, γιατί μόνο έτσι θα βγούμε από την κρίση».

Ερωτηθείς για τις επιθέσεις που δέχεται μετά την κριτική που άσκησε στις αποφάσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου, ο Μ.Χρυσοχοΐδης αναρωτήθηκε: «Κάθε φορά που διαφωνεί ένας υπουργός θα παραιτείται; Εγώ έχω πει τις απόψεις μου και προφορικά και γραπτώς. Αλλά το βασικό που ξεχνούν αυτοί που τα λενε αυτά είναι ότι πριν από δύο μήνες η κυβέρνησή μας κατέρρευσε».

Χαρακτήρισε «απόλυτα σωστή, δίκαιη και έντιμη την πρόταση του Γ.Παπανδρέου» για εσωκομματικές εκλογές τον Μάρτιο και παρατήρησε ότι «θα γίνουν όλα σωστά και θα γίνουν όλα πριν από την προεκλογική [για τις εθνικές εκλογές] περίοδο».

Κληθείς να σχολιάσει τις προθέσεις του Γ.Παπανδρέου, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι εάν επιθυμεί να είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ είναι δικαίωμά του, ωστόσο πρόσθεσε: «Υπάρχει, πάντως, μια δήλωση του ενώπιον του Πολιτικού Συμβουλίου και μένω σε αυτήν».

Σε εκείνη τη συνεδρίαση του Πολτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου είχε δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να είναι υποψήφιος ούτε για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ούτε για πρωθυπουργός. Ωστόσο, με δηλώσεις τους τόσο ο Φ.Πετσάλνικός, όσο και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Π.Μπεγλίτης έχουν αφήσει το ενδεχόμενο ανοιχτό.


Ερωτηθείς σχετικά, κ. Χρυσοχοΐδης επέμεινε στη δική του υποψηφιότητα, ενώ στο ερώτημα εάν έχει τις απαιτούμενες υπογραφές για την υποψηφιότητά του, σημείωσε πως «δεν είναι αυτό το ζητούμενο αυτήν την ώρα».

Σε ερώτηση εάν έχει βρει κοινή γραμμή πλεύσης με τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο υπουργός Ανάπτυξης περιορίστηκε να δηλώσει ότι μιλά με όλους.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...