Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Κορώνα- γράμματα παίζει ο Καρατζαφέρης την παραμονή του στην κυβέρνηση









Κορώνα- γράμματα παίζει ο Καρατζαφέρης την παραμονή του στην κυβέρνηση
Ως ιδιαίτερα κρίσιμη για την κυβέρνηση Παπαδήμου, ως προς τη σύνθεση και την τρικομματική υποστήριξή της, θεωρείται η τρέχουσα εβδομάδα. Η πολιτική συγκυρία, οι οικονομικές εξελίξεις αλλά και τα κοινωνικά μελλούμενα με αφορμή τα προβλεπόμενα από τη νέα δανειακή σύμβαση, καθιστούν εύθραυστη τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Με το ΠΑΣΟΚ να αποτελεί –λόγω των εσωκομματικών διεργασιών- τον πιο αδύναμο κρίκο στη συνοχή της μεταβατικής κυβέρνησης και την ΝΔ να παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της περί του πλαισίου της δανειακής σύμβασης και όχι επί του περιεχομένου, ο ΛΑ.Ο.Σ. μετατρέπεται σε ρυθμιστή της ενδοκυβερνητικής ισορροπίας. Ένα ρόλο όμως τον οποίο ο Γιώργος Καρατζαφέρης ήλπιζε ότι ποτε δε θα αναλάμβανε- τουλάχιστον υπό αυτήν τη μορφή.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις και η κατακόρυφη άνοδος των κομμάτων της ευρύτερης Αριστεράς έχει θορυβήσει τον Πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. ο οποίος βρίσκεται πλέον ενώπιον του κρίσιμου διλήμματος για το αν θα ωφεληθεί πολιτική από την παραμονή του ή από την αποχώρησή του από την κυβέρνηση.

Για τον ίδιο τον κ. Καρατζαφέρη, η προσαρμογή των κυβερνητικών δεδομένων αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχιση της στήριξής της. Στον πρωθυπουργό φαίνεται να έχει μεταφέρει τη νέα μορφή που θα πρέπει να έχει η κυβέρνηση ώστε να συνεχίσει το κόμμα του να τη στηρίζει επωμιζόμενο το κόστος από τη μνημονιακή πολιτική.

Η μορφή αυτή σχηματικά περιλαμβάνει ανασύνθεση της κυβέρνησης χωρίς αναπληρωτές υπουργούς, με τη συμμετοχή των τριών πολιτικών αρχηγών ως αντιπροέδρων, με σχήμα αποτελούμενο από 15 υπουργούς και ισάριθμους υφυπουργούς και με ποσοστιαία συμμετοχή περίπου 40%-40%-20% (ΠΑΣΟΚ- ΝΔ- ΛΑ.Ο.Σ.).

Η βασικότερη προϋπόθεση που θέτει ο κ. Καρατζαφέρης είναι η μετάθεση της συζήτησης για το χρόνο των εκλογών στις καλένδες, προσβλέποντας στη σταδιακή ανάσχεση της κοινωνικής αντίδρασης στις οικονομικές πολιτικές και συνεπώς στην αποδυνάμωση της αριστεράς, ώστε να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη κοινοβουλευτική παρουσία του κόμματός του μετά τις εκλογές. Τείχος μπροστά στις προϋποθέσεις που θέτει ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. επιμένει να υψώνει η ΝΔ με τον Αντώνη Σαμαρά να αποσαφηνίζει ότι ο κυβερνητικός ανασχηματισμός παραμένει προνόμιο του Πρωθυπουργού αλλά αφ’ ενός τα πρόσωπα και αφ’ ετέρου τα χαρτοφυλάκια που θα αναλάβουν, διατηρούνται στη διακριτική ευχέρεια του ιδίου.

Φυσικά, περί παράτασης του χρόνου των εκλογών, ούτε λόγος, με τον Πρόεδρο της ΝΔ να υποστηρίζει σταθερά ότι η προσφυγή στην κάλπη θα εκτονώσει την κοινωνική οργή αλλά και θα παραχωρήσει στο κόμμα που θα αναδειχθεί από τη λαϊκή ετυμηγορία, το κοινωνικό έρεισμα να διαπραγματευθεί με τους πιστωτές υπό νέες συνθήκες και πολιτικά δεδομένα.

Στην Συγγρού μάλιστα, έχουν πάψει πλέον να προβληματίζονται για τη στάση που θα πρέπει να τηρήσει η «γαλάζια» πλευρά, στην περίπτωση της αποχώρησης του ΛΑ.Ο.Σ. από την κυβέρνηση, αγνοώντας τις αντιμνημονιακές «σειρήνες» της «λαϊκής δεξιά» και εκτιμώντας ότι οι ευρύτερες μάζες των πολιτών που προέρχονται από το λεγόμενο «κοινωνικό κέντρο» αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της αποστολής Παπαδήμου και της επιτυχίας της στον υψηλότερο δυνατό βαθμό, πιστώνοντας στα κόμματα που θα συμμετάσχουν σε αυτή, την ειλικρινή τους πρόθεση να βοηθηθεί η χώρα, πέραν και πάνω από πολιτικάντικης μορφής κομματικά οφέλη.


Πάνος Ρασσιάς
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: