Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011

«Ανεύθυνα» κατά τον Π.Μπεγλίτη τα σενάρια άσκησης για «εσωτερική καταστολή»

«Στο πλαίσιο ειρηνευτικών αποστολών»

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Π.Μπεγλίτης
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Π.Μπεγλίτης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
«Εντελώς ανεύθυνες και ατυχείς» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης τις αναφορές σε «δήθεν ασκήσεις ‘εσωτερικής καταστολής’» του στρατού, που προκάλεσαν αίσθηση στην κοινή γνώμη, αλλά και αντικείμενο αντιπαράθεσης στη Βουλή.

Όπως εξήγησε ο κ. Μπεγλίτης, η στρατιωτική άσκηση στο Κιλκίς, πλάνα από την οποία φαίνονται σε βίντεο που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο τις προηγούμενες ημέρες, ήταν η άσκηση «Καλλίμαχος» της 71ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας, που έγινε στο πλαίσιο ευρωπαϊκών ειρηνευτικών αποστολών.

Όπως πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, η εξάσκηση της ικανότητας των μονάδων μας, που μετέχουν σε μεγάλο αριθμό διεθνών αποστολών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, να αντιμετωπίσουν διάφορες καταστάσεις κρίσης κατά τη διάρκεια της αποστολής τους, είναι ζήτημα εξωτερικής αμυντικής πολιτικής και όχι ζήτημα ελληνικής εσωτερικής πολιτικής.

«Είναι υποχρέωση όλων μας, όταν αναφερόμαστε στο συνταγματικό πλαίσιο της λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων να είμαστε προσεκτικοί και ακριβείς στις εκφράσεις μας και να μην επιχειρούμε να εμπλέξουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις στην πολιτική συγκυρία για να εξυπηρετηθούν τρέχουσες ανάγκες του κομματικού λόγου», κατέληξε ο κ. Μπεγλίτης.

Το θέμα είχε προκαλέσει αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους στο Κοινοβούλιο, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν εξηγήσεις από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας που ήταν παρών.

Ο κ. Μπεγλίτης είχε αρχικώς δηλώσει άγνοια και τόνισε ότι ζήτησε πλήρη πληροφόρηση. «Η κυβέρνηση και το υπουργείο δεν συναίνεσε σε ασκήσεις εδάφους, είτε του ΝΑΤΟ είτε της ΕΕ που θα συνδέονταν με την εσωτερική κατάσταση και τις εσωτερικές οικονομικές - κοινωνικές εξελίξεις. Ζήτησα να σταματήσει η άσκηση» είπε ο κ. Μπεγλίτης απαντώντας στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Από την κυβέρνηση έλεγαν ότι τέτοιες ασκήσεις γίνονται σε πολλές χώρες όπου υπάρχουν δυνάμεις του ΝΑΤΟ και πως πρόκειται για ασκήσεις που αφορούν σε προετοιμασία δράσης στο πλαίσιο ειρηνευτικών αποστολών για απεγκλωβισμό αμάχων, και πως δεν έχουν σχέση με καταστολή διαδηλώσεων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Συνεχίζεται ο μαραθώνιος διαπραγματεύσεων μεταξύ τρόικας-Παπακωνσταντίνου

Μετατίθεται η συνέντευξη της τρόικας

Η προγραμματισμένη για το πρωί της Παρασκευής συνέντευξη Τύπου της τρόικας μετατίθεται για «αργότερα μέσα στην ημέρα»
Η προγραμματισμένη για το πρωί της Παρασκευής συνέντευξη Τύπου της τρόικας μετατίθεται για «αργότερα μέσα στην ημέρα» (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Έκλεισαν το οκτάωρο και «γράφουν» υπερωρίες τρόικα και υπουργός Οικονομικών, συνεχίζοντας τις διαπραγματεύσεις και τη μελέτη των στοιχείων για την σύνταξη του τρίτου επικαιροποιημένου μνημονίου που θα συνοδεύσει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου.

Η μεγάλη διάρκεια της σύσκεψης αποδίδεται από κάποιους στις διαφωνίες και τις ενστάσεις που διατυπώνει η τρόικα, ενώ άλλες πληροφορίες την αποδίδουν στη δυσκολία της αποτύπωσης των στοιχείων που πρέπει να περιλαμβάνονται στο τελικό κείμενο του μνημονίου Νο4.

Σε κάθε περίπτωση «αγκάθια» αποτελούν η έλλειψη αξιόπιστων στοιχείων για χρέη ΟΤΑ, νοσοκομείων κτλ -γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στην καταγραφή των ελλειμμάτων και των χρεών της γενικής και της κεντρικής κυβέρνησης-, οι επιχειρησιακές συμβάσεις, ο ρυθμός υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών και των αποκρατικοποιήσεων.

Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται λοιπόν ότι μετρά ακόμη ελλείμματα και χρέη της κεντρικής και γενικής κυβέρνησης, ώστε να καταγραφεί επισήμως αν το έλλειμμα του 2010 θα είναι τελικώς διψήφιο, δηλαδή πάνω από 10%, η μονοψήφιο.

Με όλα αυτά συνδέεται και η ανακοίνωση για τα επίσημα στοιχεία της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο του 2011 τα οποία θα έχουν την έγκριση της τρόικας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προγραμματισμένη για τις 10:00 το πρωί συνέντευξη Τύπου της τρόικας έχει επισήμως μετατεθεί «για αργότερα την ίδια ημέρα», χωρίς ακόμη να είναι γνωστή η ώρα που θα γίνει.

Οι πληροφορίες δε θέλουν τους επικεφαλής της τρόικας να επιστρέφουν στην πλατεία Συντάγματος πολύ νωρίς αύριο το πρωί για τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Οι αβεβαιότητες εντοπίζονται κατά την τρόικα -σύμφωνα με πληροφορίες- στις δαπάνες του ευρύτερου τομέα της Κεντρικής Κυβέρνησης (νοσοκομεία, ταμεία, κ.λπ.), στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και στην επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων.

Σχετικά με τις επιχειρησιακές συμβάσεις, οι επικεφαλής της τρόικας επιθυμούν να δουν πώς θα εφαρμοσθούν αυτές και εάν θα χρειασθούν επιπλέον αλλαγές, ενώ, παράλληλα, αναμένουν τις αναλογιστικές μελέτες για τα επικουρικά ταμεία.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις επαφές τους στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά και στα άλλα υπουργεία που "εμπλέκονται" με το μνημόνιο, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ επικεντρώθηκαν στην ανάγκη επίσπευσης των διαρθρωτικών αλλαγών.

Πάντως, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνουν ότι η εκταμίευση της 4ης δόσης του δανείου θεωρείται δεδομένη, ενώ το ζητούμενο είναι να μην χαθεί η δυναμική στις μεταρρυθμίσεις, πολλές από τις οποίες έχουν ήδη νομοθετηθεί ή αρχίσει να υλοποιούνται.

Οι ίδιοι επισημαίνουν ταυτόχρονα ότι «δεν τίθεται θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, όπως και δεν υπάρχει θέμα αύξησης του ΦΠΑ».

Όσον αφορά στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο 2012- 2015, το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα ύψους 12,77 δισ. ευρώ (5,2% του ΑΕΠ), και που πρέπει να νομοθετηθεί έως τον Μάιο, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι θα υπάρξει ένας διάλογος με τα πολιτικά κόμματα και οικονομολόγους, για τις στοχευμένες δράσεις που θα απαιτηθούν σε δαπάνες και ανάπτυξη και θα εξειδικευθούν για κάθε υπουργείο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Στα 200 ευρώ το πρόστιμο άρνησης πληρωμής διοδίων

Σε παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας μετατρέπεται η άρνηση πληρωμής διοδίων, για την οποία το πρόστιμο θα ανέρχεται σε 200 ευρώ, ενώ θα μπορούν να επιβληθούν και διοικητικές κυρώσεις, όπως αφαίρεση άδειας, διπλώματος και πινακίδων. Παράλληλα, σε πλημμέλημα μετατρέπεται η άρνηση καταβολής κομίστρου στις συγκοινωνίες.

Η προσθήκη κατατέθηκε σήμερα από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών.

Στην τροπολογία η λαθρεπιβίβαση στις αστικές συγκοινωνίες χαρακτηρίζεται ως πράξη με «ιδιαίτερα μεγάλη ηθική απαξία» που «θέτει υπό σοβαρή διακινδύνευση την οικονομική και λειτουργική βιωσιμότητα του συστήματος», καθώς και «παραβατικότητα επηρεάζει εν τέλει και έχει αρνητικό αντίκτυπο στο σύνολο των πολιτών και της κοινωνίας».

Η δε άρνηση ή αποφυγή πληρωμής διοδίων χαρακτηρίζεται «αποκλίνουσα συμπεριφορά, που προκαλεί κωλυσιεργία, επηρεάζει αρνητικά την κυκλοφορία, αλλά και την ασφάλεια και λειτουργία της συγκοινωνιακής εγκατάστασης». Τις παραβάσεις θα βεβαιώνει η αστυνομία.

Την ίδια ώρα, η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος (ΙΝΚΑ) γνωστοποίησε ότι κατέθεσε από κοινού με άλλες Ενώσεις Καταναλωτών, συλλογική αγωγή για το καθεστώς των διοδίων.

«Η νομική αυτή παρέμβαση του ΙΝΚΑ εντάσσεται στον αγώνα των πολιτών εναντίον του μέτρου μέχρι την οριστική κατάργησή του, όπως παλαιότερα έγινε με τις παρασιτικές παρκοεταιρείες» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

«Την ώρα που όλος ο λαός μαστίζεται από την άγρια κρίση, το κλείσιμο της παραγωγικής επιχείρησης, την ανεργία, το βούλιαγμα της αγροτικής παραγωγής, τη φτώχεια και την υπερχρέωση, κάποιοι εργολάβοι, φαίνεται έχουν τον τρόπο, να διατηρούν την ασυλία για τα υπερκέρδη τους, σε βάρος όλου του Ελληνικού Λαού. Απειλούν μάλιστα να αλλάξουν και τον ΚΟΚ για να μετατρέψουν την Αστυνομία σε εισπρακτική εταιρεία των εργολάβων» προσθέτει η ανακοίνωση του ΙΝΚΑ.

Οι Οικολόγοι-Πράσινοι σχολίασαν: «Η επιστράτευση ποινικών κυρώσεων για να εισπραχθεί ένα εισιτήριο του 1,40 ευρώ, αποτελεί ακραίο παραλογισμό। Αν η κυβέρνηση αδυνατεί να σκεφτεί άλλους τρόπους πέρα από την πρόβλεψη ποινικών κυρώσεων και την επιβολή υψηλότατων αυξήσεων σε όσους ήδη πληρώνουν, τότε αδυνατεί και να καταλάβει ότι έτσι δημιουργεί η ίδια έδαφος κοινωνικής αποδοχής για την άρνηση πληρωμής».
tanea.gr
Read more...

Αναμένεται να μεταβιβάσει την εξουσία στον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν μέσα στις επόμενες ώρες Θρίλερ με την «παραίτηση» Μουμπάρακ

«Όλα όσα θέλετε, θα γίνουν» δήλωσε ο διοικητής του αιγυπτιακού στρατού στους διαδηλωτές που έχουν κατακλύσει και σήμερα την πλατεία Ταχρίρ
Κυβερνητικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι προανήγγειλαν ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ θα απευθύνει απόψε διάγγελμα στον αιγυπτιακό λαό, ικανοποιώντας τα αιτήματα του αντικυβερνητικών διαδηλωτών. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος πιθανότατα θα μεταβιβάσει την εξουσία στον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν. Στην Ουάσιγκτον, ο διευθυντής της CIA Λίον Πανέτα, επίσης ανακοίνωσε ότι είναι πολύ πιθανό ο Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί σήμερα ενώ ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για «ιδιαίτερα ρευστή κατάσταση». Πάντως, το αραβικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε ότι ήδη ο Μουμπάρακ έφυγε από το Κάιρο και βρίσκεται στο θέρετρο Σαρμ ελ Σείχ με ανώτατο αξιωματούχο του στρατού. Την ίδια ώρα, ο στρατός ανακοίνωνε ότι παρεμβαίνει για να προστατεύσει το έθνος.

Στο Κάιρο, ο πρωθυπουργός Αχμεντ Σαφίκ επιχείρησε να... καθησυχάσει: «Είναι ακόμη στη θέση του ο πρόεδρος. Όλα κυλούν ομαλά. Όλα είναι στα χέρια του προέδρου», πρόσθεσε.

«Όλα όσα θέλετε, θα γίνουν» είχε δηλώσει νωρίτερα ο διοικητής του αιγυπτιακού στρατού στους διαδηλωτές που έχουν κατακλύσει και σήμερα την πλατεία Ταχρίρ (Ελευθερίας) του Καΐρου, σύμφωνα με δήλωση αυτόπτη μάρτυρα, την οποία επικαλείται το Reuters.

Ο διοικητής απευθύθνθηκε στο πλήθος από μία εξέδρα στην πλατεία-σύμβολο της αντικυβερνητικής εξέγερσης, καλώντας τους διαδηλωτές να τραγουδήσουν τον εθνικό ύμνο και να κρατήσουν την Αίγυπτο ασφαλή.

«Ο λαός απαιτεί την πτώση του καθεστώτος. Και το καθεστώς έπεσε» φώναζαν οι διαδηλωτές.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος της Αιγύπτου δήλωσε στο BBC πως «ελπίζει» ότι πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ θα μεταβιβάσει εντός της ημέρας την εξουσία του στον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν.

Ο ίδιος ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Σαφίκ, δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ ενδέχεται να αποχωρήσει και η κατάσταση στη χώρα θα αποσαφηνιστεί σύντομα.

Το αμερικανικό δίκτυο CNN μετέδωσε την ίδια στιγμή ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ θα μεταβιβάσει στο στρατό την εξουσία ως αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο στρατός

Το ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου συνεδριάζει επί ώρες, ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευθεί το έθνος και να εκπληρωθούν οι προσδοκίες του λαού, μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ΜΕΝΑ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο συνεδρίασε υπό τον Χουσέιν Ταντάουι, τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων και υπουργό Αμυνας, προκειμένου να συζητηθούν τα μέτρα και οι προετοιμασίες που πρέπει να κάνει ο στρατος «για να προστατευθεί το έθνος, τα συμφέροντα και οι προσδοκίες του λαού».

«Το συμβούλιο αποφάσισε να παραμείνει σε συνεχή συνεδρίαση για να συζητηθούν μέτρα που είναι δυνατόν να ληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε। Στην κρατική τηλεόραση προβλήθηκε βίντεο με στιγμιότυπα από το συμβούλιο. Στις εικόνες αυτές δεν εμφανίζονται ούτε ο πρόεδρος Μουμπάρακ, ούτε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Όμαρ Σουλεϊμάν.
.tanea.gr
Read more...

Κατσέλη: Δεν μειώνονται μισθοί και συντάξεις...Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα γίνουν περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων στο δημόσιο, ούτε αυξήσεις φόρων έδωσε σήμερα η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, υπογραμμίζοντας όμως την ανάγκη για μεγαλύτερη ευελιξία και προσαρμογή των εργασιακών σχέσεων. Η... ανταγωνιστικότητα δεν θα επιτευχθεί με την εξαθλίωση του βιοτικού επιπέδου, τόνισε η υπουργός, που εκτιμά όμως ότι σε ορισμένους κλάδους χρειάζεται μείωση μισθών, προκειμένου να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.

Όσο για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, επανέλαβε ότι βάζουν τάξη στην αγορά, καθώς «εργαζόμενοι και εργοδότες κάθονται στο ίδιο τραπέζι και αποφασίζουν με ποιο τρόπο θα πάει η επιχείρηση μπροστά».

Η στήριξη της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων θεωρεί ότι είναι «εθνικό στοίχημα» και εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι παρά το γεγονός ότι η ανεργία αυξάνεται, «δεν θα οδηγηθούμε στα νούμερα που προβλέπουν οι μελέτες. Αυτή την περίοδο προτεραιότητα είναι η στήριξη του ΟΑΕΔ, η καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας και η εισφοροδιαφυγή».

Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τα ασφαλιστικά ταμεία, αν και δε απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν περικοπές, σε περίπτωση που από τις αναλογιστικές μελέτες διαπιστωθεί ότι κάποιο είναι ελλειμματικό.

Τέλος, για το Δημόσιο τομέα, η υπουργός υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνει επιτελικός και σύγχρονος και να υπάρξει περιορισμός στις ΔΕΚΟ. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι δεν θα χρειαστεί να γίνουν απολύσεις από τη στιγμή που εφαρμόζεται ο κανόνας «ένα προς πέντε» και γίνεται διαχείριση ανθρωπίνων πόρων.
ethnos.grRead more...

Μεγάλη κομπίνα με ιδιωτικά κέντρα υγείας...
Δεν έχουν τελειωμό οι αποκαλύψεις με το πάρτι τρωκτικών κάθε είδους, που λυμαίνονται το χώρο της δημόσιας υγείας. Πέραν από τα φαινόμενα υπερτιμολογήσεων, υπερσυνταγογράφησης και υλικών δεύτερης διαλογής, που έχουν αποκαλυφθεί κατά καιρούς, το Capitaltax φέρνει σήμερα στο φως μια... διαφορετική περίπτωση, που ζημιώνει, όμως, σημαντικά τα δημόσια νοσοκομεία.

Η υπόθεση αγγίζει την ευπαθή ομάδα των νεφροπαθών και αφορά...στην παντελή απουσία ελέγχων των οικονομικών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και των συνεργασιών τους με ιδιωτικά κέντρα και αποκαλύφθηκε μετά από έρευνες του σώματος δίωξης οικονομικού εγκλήματος. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ως γνωστόν, οι νεφροπαθείς υποβάλλονται τακτικά σε αιμοκαθάρσεις στα σχετικά κέντρα. Με προεδρικό διάταγμα, το 225/2000, προβλέφθηκε ότι οι ιδιωτικές αυτές μονάδες πρέπει να συμβάλλονται και να συνεργάζονται με ένα δημόσιο νοσοκομείο. Στο πλαίσιο αυτό, το νοσηλευτικό ίδρυμα υποχρεούται να παρέχει στη μονάδα και στον ασθενή το απαιτούμενο προσωπικό και – κυρίως - τα μηχανήματα, που πιθανώς να μην διαθέτει ο ιδιώτης. Από την πλευρά της, η ιδιωτική επιχείρηση πρέπει να αποδίδει στο νοσοκομείο το 5% των εσόδων ανά συνεδρία. Μάλιστα, τα χρήματα αυτά πρέπει να κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό. Τι διαπίστωσε η έρευνα του ΣΔΟΕ;

Ότι από τότε που ισχύει το συγκεκριμένο καθεστώς, δηλαδή τα τελευταία δέκα χρόνια, τα ιδιωτικά αυτά κέντρα δεν έχουν καταβάλει ούτε ένα ΕΥΡΩ στα νοσοκομεία, με τα οποία είναι συμβεβλημένα! Τι σημαίνει αυτό για τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα;

Αν υπολογίσει κανείς ότι – σύμφωνα με τα στοιχεία του συλλόγου νεφροπαθών – σχεδόν οι μισές θεραπείες πραγματοποιούνται στα ιδιωτικά κέντρα, ότι υπάρχουν περί τις 50 τέτοιες μονάδες πανελλαδικά, ότι κάθε νεφροπαθής κάνει 160 θεραπείες το χρόνο, ότι κάθε συνεδρία κοστίζει – στην καλύτερη περίπτωση – 200 ΕΥΡΩ (καθώς υπάρχουν και περιπτώσεις, ανάλογα με τα φάρμακα και τα μηχανήματα που απαιτούνται, όπου το κόστος φτάνει και τα 500 ΕΥΡΩ), και ότι ένα μεσαίου μεγέθους κέντρο πραγματοποιεί περί τις 10.000 θεραπείες κάθε χρόνο, οι απώλειες για τα νοσοκομεία από κάθε μία μονάδα φτάνουν τα 100.000 ΕΥΡΩ το χρόνο. Συνολικά, το σύνολο των ιδιωτικών θεραπευτηρίων κρατάει στο ταμεία του 5 εκατομμύρια ΕΥΡΩ κάθε χρόνο… που σημαίνει ότι στη δεκαετία έχουν χαθεί κοντά στα 50 εκατομμύρια ΕΥΡΩ (οι τιμές προφανώς δεν ήταν οι ίδιες όλες τις χρονιές, αν όμως υπολογίσουμε και τους τόκους για αυτά τα χρήματα, το ποσό προσεγγίζει αυτό το ύψος).

Δηλαδή, με τα χρήματα αυτά από κάθε χρονιά, θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν οι αιμοκαθάρσεις ακόμα 160 νεφροπαθών για το επόμενο έτος!

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη ελέγχονται κέντρα στην Αθήνα και οι έρευνες του ΣΔΟΕ επεκτείνονται σταδιακά και σε μονάδες αιμοκάθαρσης σε όλη την Ελλάδα.

του Νεκτάριου Β. Νώτη
apneagr.blogspot


Read more...

Μονιμοποιείται η Frontex στον Έβρο

Υπό το φόβο νέας έξαρσης της λαθρομετανάστευσης...


http://img.protothema.gr/88690CB9BFEBF3C56E02EAF33A51D424.jpg
Στην πιθανή μονιμοποίηση της υπηρεσίας συνοριακής φύλαξης που απέστειλε η ΕΕ στην Ελλάδα αναφέρεται την Πέμπτη δημοσίευμα του κοινοτικού δελτίου Europolitique.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ομάδα των περίπου 200 συνοριοφυλάκων που απέστειλε εκτάκτως τον περασμένο Νοέμβριο η ΕΕ, για να βοηθήσει στην περιπολία των ελληνοτουρκικών χερσαίων συνόρων, αναμένεται να αποκτήσει το χαρακτήρα μόνιμης αποστολής.

Η νέα μόνιμη υπηρεσία θα αποτελεί βραχίονα της Επιχείρησης «Ποσειδών», η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Frontex ήδη από το 2006, έχοντας ως αποστολή τη φρούρηση των θαλασσίων ελληνοτουρκικών συνόρων, αναφέρει η Europolitique.

Όπως σημειώνει το άρθρο, τα κράτη - μέλη φαίνονται απρόθυμα να παρατείνουν τη λειτουργία της έκτακτης αποστολής, καθώς αυτό καθιστά τη συνεισφορά σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό υποχρεωτική για την κάθε χώρα, ωστόσο, αναγνωρίζεται το γεγονός ότι, αν αποχωρήσουν οι δυνάμεις φύλαξης μετά τη λήξη της σημερινής αποστολής, στις 3 Μαρτίου, η λαθρομετανάστευση θα σημειώσει πάλι άνοδο.

«Δεν γίνεται να υπάρχουν 180 συνοριοφύλακες τη μία μέρα και κανείς την επόμενη» αναφέρει διπλωματική πηγή που επικαλείται η Europolitique.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται αισιόδοξη, καθώς θεωρεί ότι η συμφωνία επανεισδοχής που επιτεύχθηκε με την Τουρκία τον Ιανουάριο θα βοηθήσει σημαντικά στη μείωση των παράνομων μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ πρόκειται να εξετάσουν το ζήτημα στις 24 Φεβρουαρίου.

Read more...

Στηρίζουν όσους δεν πληρώνουν οι συνδικαλιστές στις συγκοινωνίες


Την υποστήριξή τους στο κίνημα «δεν πληρώνω» δήλωσαν το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, τραμ, ηλεκτρικός).

Οι συνδικαλιστές εξήγησαν πως το κίνημα πηγάζει από μία δίκαιη βάση, αυτή του αιτήματος για μείωση της τιμής του εισιτηρίου. Ωστόσο, σημείωσαν ότι δεν συμφωνούν με τις καταστροφές του εξοπλισμού των ακυρωτικών μηχανημάτων, που σημειώθηκαν την περασμένη Κυριακή.

Οι συνδικαλιστές επανέλαβαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών για τις αστικές συγκοινωνίες και προειδοποίησαν ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και μετά την ψήφισή του, ενώ υπογράμμισαν ότι η εφαρμογή του θα οδηγήσει σε συρρίκνωση των υπηρεσιών και την άνοδο των τιμολογίων για τους επιβάτες.

Οι εργαζόμενοι των μέσων σταθερής τροχιάς σημείωσαν ότι η πρόβλεψη του νομοσχεδίου για επιδότηση των αστικών συγκοινωνιών έως και 40% επί του λειτουργικού τους κόστους, θα προκαλέσει εκτίναξη των κομίστρων και σταδιακή μείωση του μεταφορικού έργου (και λόγω των μετατάξεων στους οργανισμούς) κάτι που θα έχει ως τελικό αποτέλεσμα την μελλοντική ιδιωτικοποίηση των φορέων.

Ακόμη, κατήγγειλαν ότι οι εργολαβίες καθαριότητας και φύλαξης στις αστικές συγκοινωνίες «συμπεριφέρονται με όρους οργανωμένου εγκλήματος», ενώ τόνισαν τις μεγάλες απώλειες εσόδων που δημιουργούνται από την καθυστέρηση παραλαβής των έργων επέκτασης των μέσων.

Οι συνδικαλιστές δήλωσαν ότι το επιχείρημα για μεγάλα ελλείμματα των μέσων μεταφοράς αποτελεί «κυνικό ψέμα», καθώς, όπως είπαν, μόνο δύο χρονιές επιδοτήθηκαν με το σύνολο της νόμιμης επιχορήγησης. Τις υπόλοιπες χρονιές, η επιδότηση έφτασε μόλις στο 12% της νόμιμης χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα οι διοικήσεις των οργανισμών να λαμβάνουν δάνεια για την συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας τους και να αντιμετωπίζουν σήμερα μεγάλα τοκοχρεολύσια.

Επίσης, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς,-οι οποίοι φαίνεται να ανεξαρτητοποιούνται από τους συναδέλφους τους στα οδικά μέσα- υπογράμμισαν τις τεράστιες οφειλές των υπουργείων προς τις συγκοινωνιακές επιχειρήσεις, οι οποίες ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω ποσό αφορά ευνοϊκά τιμολόγια για μία σειρά ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Τέλος, τόνισαν ξανά πως απορρίπτουν την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας των οργανισμών, θεωρώντας την αναχρονιστική και αντισυνταγματική.

Οι αυριανές κινητοποιήσεις

Μετρό - ΗΣΑΠ: Στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 08.00-

Τράμ - Τρόλεϊ: Στάση εργασίας από τις 11.00 έως τις 15.00

Λεωφορεία: Στάση εργασίας από τις 11.00 έως τις 15.30

Συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 11.30 και μηχανοκίνητη πορεία στο υπουργείο Υποδομών


Read more...

Συνεχίζονται μέχρι την Παρασκευή οι κινητοποιήσεις των γιατρών

Διάλογος επί συγκεκριμένων θεμάτων

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση των γιατρών στο υπουργείο
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση των γιατρών στο υπουργείο
Αθήνα
Συνεχίζονται οι κινητοποιησεις των νοσοκομειακών γιατρών και η κατάληψη του αμφιθεάτρου του υπουργείου Υγείας μέχρι και την Παρασκευή.

Μέχρι την Παρασκευή απεργούν και οι γιατροί του ΙΚΑ. Οι γιατροί θα συνεδριάσουν εκ νέου την Παρασκευή για να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους με δεδομένο ότι το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στην Ολομέλεια.

Στο κάλεσμα του Ανδρέα Λοβέρδου για διάλογο, οι γιατροί απάντησαν ότι ο διάλογος γίνεται πριν και όχι εκ των υστέρων, ωστόσο, θέτουν σειρά ζητημάτων προς συζήτηση, όπως το θέμα των αμοιβών, της συγχώνευσης των νοσοκομείων και της καταβολής των 5 ευρώ για την εξυπηρέτηση των ασθενών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Οι αλλαγές θα προχωρήσουν παρά τις κινητοποιήσεις, επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός

Ένα ακόμα μήνυμα

(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Ένα ακόμα μήνυμα ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές θα προχωρήσουν, παρά τις κινητοποιήσεις από ορισμένους κλάδους, έστειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κλείνοντας
την ημερίδα του ΥΠΕΞ με τη διάσκεψη των προέδρων των αμερικανοεβραϊκών ενώσεων.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τα κορυφαία στελέχη της ισραηλίτικης διασποράς για τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιεί η κυβέρνηση, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι θα τα καταφέρει.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις εξελίξεις στην Αίγυπτο, τονίζοντας ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή, η ομαλή αποκατάστασή της και να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συμφωνίες.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Άλμα» των τιμών του πετρελαίου μετά τις φήμες για τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Ανησυχία για τη Μέση Ανατολή

Οι φήμες -οι οποίες διεψεύσθηκαν επισήμως- ότι ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας είναι σοβρά άρρωστος η ακόμα και ότι έχει πεθάνει, ώθησαν υψηλότερα έως και 1 δολάριο το βαρέλι τις τιμές του πετρελαίου.

Αργότερα, όμως, οι τιμές υποχώρησαν καθώς οι επενδυτές αγνόησαν τη σχετική φημολογία.

Πηγή από το βασίλειο που επικαλείται το Reuters τόνισε ότι ο Αμπντάλα είναι ζωντανός. «Οι φήμες δεν είναι αληθινές», είπε η πηγή που είναι σύμβουλος μέλους της βασιλικής οικογένειας.

Η έντονη μεταβλητότητα των τιμών αποτυπώνει τη νευρικότητα που υπάρχει στην αγορά, λόγω των γεγονότων στην Αίγυπτο και σε άλλες χώρες της Β.Αφρικής.

«Οι επενδυτές εστιάζουν την προσοχή του στη Μέση Ανατολή και αυτές οι φήμες στηρίζουν τις τιμές», σχολίασε αναλυτής της Global Risk Management.

Η τιμή του αργού πετρελαίου ενισχύθηκε έως τα 87,07 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 50 σεντς, ενώ το Μπρεντ έκανε «άλμα» 1,06 δολαρίου στα 102,88 δολάρια (υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας εβδομάδας), για να υποχωρήσει αργότερα στην περιοχή των 102,40 δολαρίων।
tanea.gr
Read more...

Παπανδρέου: Ανοίγουν τα ολυμπιακά ακίνητα για τους πολίτες


Στους πολίτες θα ανοίξουν τις πόρτες τους τα ολυμπιακά ακίνητα, υποσχέθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός, που επισκέφθηκε τους ηθοποιούς της θεατρικής ομάδας, η οποία χρησιμοποιεί το ολυμπιακό γυμναστήριο στο Φάληρο για τις πρόβες της.

«Έτσι το θέλουμε γενικά το δημόσιο, το κράτος να διευκολύνει και να εξυπηρετεί τον πολίτη, τον εργαζόμενο, τον ηθοποιό», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τον κ. Γιώργο Παπανδρέου συνόδευσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος.

Με αφορμή την περίπτωση της συγκεκριμένης θεατρικής ομάδας, ο κ. Γερουλάνος τόνισε ότι «ανοίγουμε τα Ολυμπιακά ακίνητα για εκείνες τις ομάδες που δεν έχουν χώρο» και υπογράμμισε ότι «είναι τραγικό που αυτοί οι χώροι ήταν κλειστοί τόσο καιρό για τους πολίτες».

Ως παράδειγμα χώρων ολυμπιακών ακινήτων που παρέμεναν αναξιοποίητοι για χρόνια, ο υπουργός αναφέρθηκε στο κωπηλατοδρόμιο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δίνουμε δύο εκατ. ευρώ για τη φύλαξή του, για να είναι κλειστό» και τόνισε ότι «αυτοί οι χώροι πρέπει να αξιοποιηθούν».

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι έχουμε πολλούς σημαντικούς χώρους, όμορφους και σε ωραίες περιοχές, οι οποίοι συμβολίζουν και μια καλή περίοδο για τη χώρα, εκείνη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στην ομάδα «X-ACT», έχει παραχωρηθεί μία αίθουσα στο γυμναστήριο του Τάε κβο ντο στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού «Χώρος στην
Τέχνη», Εκεί, οι ηθοποιοί πραγματοποιούν τις πρόβες τους εν όψει της παράστασης που θα ανεβάσουν.

Συνομιλώντας με τους ηθοποιούς για τα προβλήματα του χώρου τους, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε πως και σε αυτόν τον τομέα πρέπει να σπάσει η γραφειοκρατία και πρόσθεσε πως «σε περιόδους δύσκολες και κρίσης, υπάρχει η ανάγκη για το θέατρο. Η τέχνη μπορεί να φέρει και αλλαγές».

Τέλος, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχει επισκεφθεί πολλά σχολεία και πανεπιστήμια και στο εξωτερικό, σε μερικά από τα οποία θεωρείται τιμή να ανήκει κάποιος στη θεατρική ομάδα.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Πολιτισμού παρακολούθησαν την πρόβα της θεατρικής ομάδας।

.tanea.gr

Read more...

Το Σάββατο η κηδεία του Μιλτιάδη Εβερτ Στη μία το μεσημέρι, από το Α' Νεκροταφείο

Η κηδεία του του πρώην προέδρου της Ν.Δ. Μιλτιάδη Εβερτ, που πέθανε χθες σε ηλικία 72 ετών, θα γίνει το Σάββατο στο Α’ Νεκροταφείο στη μία το μεσημέρι.
Read more...

Νέες στάσεις εργασίας αύριο στα μέσα μεταφοράς Το μετρό και ο ηλεκτρικός θα ακινητοποιηθούν από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί


Νέα στάση εργασίας και μηχανοκίνητη πορεία προς το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προγραμματίζουν για αύριο οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ειδικότερα το μετρό και ο ηλεκτρικός θα ακινητοποιηθούν από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί, τα λεωφορεία τραβούν χειρόφρενο από τις 11 το πρωί έως τις 15:30 ενώ τα τρόλεϊ και το τραμ θα ακινητοποιηθούν από τις 11 έως τις 15:00

Οι δυσκολίες στις μετακινήσεις αναμένεται να κορυφωθούν στις 11:30, οπότε οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες θα συγκεντρωθούν στην Ομόνοια, από όπου θα πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία προς το υπουργείο Μεταφορών.


Read more...

Τον Ιούνιο η ελεύθερη επιλογή γιατρού για όλους τους ασφαλισμένους


Λοβέρδος: «Τελειώνει η ταλαιπωρία των ασθενών»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΒΕΤΖΟΛΓΟΥ,

Άμεσα ξεκινά η εφαρμογή του νόμου για την Υγεία, που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή, καθώς «η αγανάκτηση που βιώνουμε από την επαφή με τον κόσμο, μάς ωθεί να προχωρήσουμε ακόμη και πιο γρήγορα από τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα που προβλέπει ο νόμος», είπε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

«Η άμεση εφαρμογή θα είναιη αρχή του τέλους της ταλαιπωρίας», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασία, Γιώργος Κουτρουμάνης.

Για την εξυπηρέτηση του κοινού και ειδικά για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ που είναι οι «πιο ταλαιπωρημένοι πολίτες», όπως ανέφεραν οι υπεύθυνοι των συναρμόδιων υπουργείων συστήνεται άμεσα Ομάδα Εργασίας προκειμένου να επισπεύσει τη διαδικασία του Ενιαίου Οργανισμού Υπηρεσιών Παροχής Υγείας (ΕΟΥΠΥ).

Το Δ.Σ. αναμένεται να ξεκινήσει δράσεις την 1η Απριλίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «ο πολίτης θα δει άμεσα τη διαφορά στην καθημερινότητά του».

Ο κ. Λοβέρδος ξεκαθάρισε ότι στον νέο οργανισμό οι ασφαλισμένοι δεν θα καταβάλουν κανένα αντίτιμο, όπως γίνεται στα δημόσια νοσοκομεία με τα πέντε ευρώ.

Τιμές φαρμάκων και ανακοστολόγηση ιατρικών πράξεων

Επιπλέον, το υπουργείο αναλαμβάνει από την 1η Απριλίου τις τιμές των φαρμάκων, που ήταν μέχρι σήμερα αρμοδιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης.

Το «απαρχαιωμένο» κοστολόγιο των ιατρικών πράξεων αλλάζει άμεσα με 100 ανακοστολογήσεις μέχρι το τέλος Φεβρουάριου, ενώ μέχρι τον Ιούνιο θα ολοκληρωθεί η ανατίμηση όλων, δηλαδή 10.000 ιατρικών πράξεων.

Ξεκινά διάλογος με εργαζομένους στην Υγεία και πολίτες

Απαντώντας στους γιατρούς που διατείνονται πως ο νέος νόμος δεν προβλέπει τις αμοιβές ανά ιατρική πράξη, ο Ανδρέας Λοβέρδος εξήγησε πως « ο νόμος ρυθμίζει τα κεντρικά θέματα και δίνει εξουσιοδοτήσεις στη διοίκηση να τα ρυθμίσει. Στον ΕΟΠΥΥ θα μεταφερθεί το προσωπικό με τη σχέση εργασίας που έχει, και από δω και πέρα αρχίζουμε το διάλογο με βάση μας το καλό του πολίτη και του νέου συστήματος Υγείας».

Ο ίδιος είπε ότι θα έχει και διάλογο με πολίτες προκειμένου να ακούσει προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν, τα οποία πιθανόν δεν γνωρίζει.

Σε λειτουργία ο συνταγογραφικός έλεγχος

Εν τω μεταξύ, όπως αποκάλυψε η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας κυρία Αθηνά Δρέττα, εντοπίστηκαν δεκαπέντε γιατροί του ΟΑΕΕ, οι οποίοι έγραφαν συνταγές αξίας πάνω από 150।000 ευρώ το μήνα. Από το υπουργείο εξετάζεται η λύση της σύμβασής του με το ταμείο και η παραπομπή των υποθέσεων στον εισαγγελέα.

tanea.gr


Read more...

Αγνοια περί στρατιωτικής άσκησης για «καταστολή εξέγερσης» δηλώνει ο Π.Μπεγλίτης

Προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Άγνοια για τη στρατιωτική άσκηση καταστολής πλήθους και εξεγέρσεων, που διεξήχθη προ ημερών στο Κιλκίς δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης απαντώντας σε ερωτήματα βουλευτών την Πέμπτη. Ανέφερε ότι αν αποδειχθεί ύπαρξη στρατιωτικών ευθυνών, αυτές θα αποδοθούν άμεσα. Στην άσκηση παρουσιάζονταν στρατιωτικές δυνάμεις να καταστέλουν διαδηλωτές που κρατούσαν πανό, όπου αναγράφονταν «ΣΥΡΙΖΑ» και «Ειρήνη».

Το θέμα, στο οποίο ενεπλάκη με στρατιωτική άσκηση η 71η Ταξιαρχία του Κιλκίς με συμμετοχή κληρωτών και επαγγελματιών στρατιωτικών, ετέθη από τους βουλευτές του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη και του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρο Δρίτσα στο περιθώριο της συζήτησης κύρωσης σύμβασης στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

Ο κ. Μπεγλίτης απάντησε ότι ήταν μία άσκηση επί χαρτού κι ότι κι ο ίδιος το πληροφορήθηκε από τον Τύπο.

Όπως είπε, ζήτησε να ενημερωθεί και έδωσε εντολή να σταματήσει αμέσως η άσκηση, ενώ γνωστοποίησε ότι καθημερινά γίνονται ασκήσεις περιφερειακού ή τοπικού χαρακτήρα για τις οποίες, αν είναι ήσσονος σημασίας, δεν ενημερώνεται η πολιτική ηγεσία.

Στη συζήτηση παρενέβη και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος σημείωσε ότι άλλο το ζήτημα, αν ενημερώθηκε ο υπουργός και άλλο αν ήταν παράνομη ή όχι η άσκηση.

Ο κ. Μπεγλίτης απάντησε ότι η ηγεσία δεν συναίνεσε, ούτε πρόκειται να συναινέσει σε τέτοιου είδους ασκήσεις του ΝΑΤΟ, ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ελληνική επικράτεια οι οποίες αφορούν εσωτερικές οικονομικές ή κοινωνικές εξελίξεις.

«Κατανοώ τον προβληματισμό όσον αφορά τη διαδικασία και το περιεχόμενο, αλλά δεν συμμερίζομαι την ανησυχία σας. Αν προκύψουν ευθύνες στρατιωτικών θα αποδοθούν άμεσα», τόνισε ο κ. Μπεγλίτης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνταξιούχων στο Σύνταγμα

Για την κατάσταση στο χώρο της Υγείας


Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Συλλαλητήριο πραγματοποιούν οι συνταξιούχοι στο Σύνταγμα, εκφράζοντας τη δυσφορία τους για την πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας.

Περίπου 300 άτομα, που ζητούν αξιοπρεπείς συντάξεις και βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με πανό και πλακάτ, επιδιώκουν να παραδώσουν ψήφισμα στη Βουλή και στη συνέχεια σκοπεύουν να κατευθυνθούν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κλειστή αυτή την ώρα η Βασιλίσσης Σοφίας από το Χίλτον.Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΛΟΥΚΕΤΟ 225.000 ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ


Ρεπορτάζ: Χρήστος Κολωνας
(απο ΕΘΝΟΣ)
Ρολά... κατεβάζουν μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2012 μία στις τέσσερις, δηλαδή 225.000, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με κίνδυνο απώλειας 320.000 θέσεων απασχόλησης, ενώ η οικονομική ύφεση και το «στέγνωμα» της αγοράς γεννούν νέο κίνημα στάσης πληρωμών προς το Δημόσιο, αντίδραση που...
εκδηλώνεται από το 35% των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων.Αλλες 215.000 εμπορικές επιχειρήσεις και βιοτεχνίες είναι στο «κόκκινο». Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από νέα μεγάλη έρευνα της Marc Α.Ε. που έκανε τον Ιανουάριο σε 1.200 μικρομεσαίες επιχειρήσεις για λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας και όπως σχολίασε ο πρόεδρος Δ. Ασημακόπουλος: «Γίνεται μάχη για την αναδιανομή του 60% του τζίρου, με πρωταγωνιστές μεγάλα πολυεθνικά κεφάλαια και τράπεζες που περιμένουν να αγοράσουν τα πάντα ολιγοπωλώντας την αγορά». Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Marc A.E. υποστήριξε ότι «οι επιχειρήσεις έφαγαν το... λίπος τους και τώρα τρώνε τις... σάρκες τους», αναφερόμενος στη «βροχή» των λουκέτων.

Απεργούν οι έμποροι
Την ίδια στιγμή, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου προανήγγειλε τριήμερη κινητοποίηση στις 21 με 23 Φεβρουαρίου, που θα κορυφωθεί την τελευταία ημέρα με κλείσιμο των καταστημάτων, διαμαρτυρόμενη για τα φορολογικά μέτρα αλλά και για την άρση των εμποδίων που θα επιτρέψει την επέλαση των malls. Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, δείχνουν επιδείνωση της κατάστασης σε σχέση με την προηγούμενη που έγινε τον Ιούλιο.

Οι μικρομεσαίοι έχουν έλθει σε οικονομικό αδιέξοδο, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους.

Περισσότερες από τέσσερις στις δέκα καθυστερούν τη μισθοδοσία των εργαζομένων τους, αν κι επτά στους δέκα λένε ότι δεν «ψαλίδισαν» μισθούς. Μία στις τέσσερις χρωστά στο ΙΚΑ, τρεις στις δέκα στην εφορία, στις τράπεζες και στα ενοίκια, ενώ τρεις στις δέκα οφείλουν ποσά σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.).

Ηδη δεν πληρώνει το 35%
«Οχι πληρωμές στο Δημόσιο», λέει το 51,7%

Με τους φόρους και τις τράπεζες τα βάζουν οι... Βενιαμίν της αγοράς. Το αποτέλεσμα είναι το 35%, ή περισσότεροι από ένας στους τρεις, να προτείνει ως οργανωμένη μορφή αντίδρασης τη στάση πληρωμής των οφειλών του προς το Δημόσιο. Πρώτη πρόταση με 37% είναι η συμμετοχή στον κοινωνικό διάλογο. Σε ερώτηση με δικαίωμα πολλαπλών επιλογών, το ποσοστό εκείνων που λένε να σταματήσουν τις πληρωμές στο Δημόσιο ανεβαίνει στο 51,7%. Η απαισιοδοξία είναι διάχυτη, τόσο ως προς την έξοδο από την κρίση όσο και ως προς την πολιτική διαχείρισή της, αφού οκτώ στους δέκα θεωρούν ότι οι επιπρόσθετοι φόροι που πληρώνουν θα... χαθούν. Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, εννιά στους δέκα μικρομεσαίους (85,9%) εκφραζουν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στην άρνηση της χρηματοδότησής τους και φτάνουν στο σημείο, μάλιστα, να πουν ότι προτιμούν να στηριχτούν οι μικρές επιχειρήσεις, έστω κι αν αυτό οδηγήσει και σε κλείσιμο μιας τράπεζας.

Read more...

ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ Η ΥΓΕΙΑ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Π. Μπουρδάρας
(από την Καθημερινή)
Βαθύτατα τραυματισμένο θα πρέπει να θεωρείται από χθες το όποιο κλίμα συναίνεσης ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ.: Η συζήτηση, στη Βουλή, επί του νομοσχεδίου για μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας, το οποίο επρόκειτο να...
εγκριθεί αργά τη νύχτα με τη στήριξη μόνο των πράσινων βουλευτών, τραυμάτισε βαρύτατα το πολιτικό κλίμα, καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση ουσιαστικά ανανέωσαν το ραντεβού της σύγκρουσης, με φόντο τις συνεχιζόμενες και κλιμακούμενες κινητοποιήσεις των γιατρών του ΕΣΥ αλλά και άλλων κοινωνικών ομάδων.
«Οι τελευταίες ημέρες εκτός από το κακό που έκαναν στους ασφαλισμένους, έδωσαν και ένα καλό: Οταν πούμε ότι θα πολεμήσουμε, δεν κιοτεύουμε. Πάμε για πόλεμο και πολεμάμε μέχρις ότου τελειώσουμε μια ιστορία που έχουμε αναλάβει», είπε ο κ. Α. Λοβέρδος, δίνοντας έτσι τον τόνο των κυβερνητικών διαθέσεων. Εκείνο το οποίο, ωστόσο, προκάλεσε μείζονα αίσθηση, ήταν η αποστροφή του λόγου του υπουργού Υγείας, σύμφωνα με την οποία η Βουλή λειτουργεί κατά τρόπο τέτοιο που δεν υπηρετεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών!
Με αφορμή τις (γνωστές) πάγιες κοινοβουλευτικές διαδικασίες επεξεργασίας των νομοσχεδίων, ο κ. Λοβέρδος υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκειά τους κλήθηκαν να πουν τις θέσεις τους -για το επίμαχο νομοσχέδιο-μόνο οι γιατροί και όλοι όσοι επαγγελματίες βρίσκονται μέσα στο σύστημα. «Τον φουκαρά, αυτός που πλήρωνε 42 χρόνια για να πάει να στηθεί ηλικιωμένος πια στην ουρά, τον ρώτησε κανείς αν του αρέσει; Τον ρώτησε η Βουλή αν του αρέσουν οι γιατροί του ΙΚΑ; Δεν τον ρώτησε, γιατί η Βουλή δεν λειτουργεί έτσι. Γιατί η Βουλή είναι Βουλή των συντεχνιών και αυτό πρέπει να αλλάξει», είπε χαρακτηριστικά.
Μόνη απάντηση
«Η πιο επικίνδυνη συντεχνία στη χώρα είναι αυτή των υπουργών αυτής της κυβέρνησης. Οσοι έγραψαν αυτό το νομοσχέδιο είναι ανίκανοι να ξεχωρίσουν τον ορό από την πάπια», απάντησε ο κ. Κ. Μαρκόπουλος (Ν.Δ.).
Νωρίτερα, η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα τόνιζε: «Σηκώσατε στις πλάτες σας και φέρατε το πιο αντιδραστικό νομοσχέδιο της μεταπολίτευσης. Να είστε βέβαιοι για το εξής: Το επόμενο διάστημα θα ζήσετε τον πραγματικό αντίπαλο, τον εργάτη, τον υπάλληλο, τον μισθωτό, τον συνταξιούχο. Θα νιώσετε έναν πόλεμο που θα είναι αλύπητος»!
Εξίσου επιθετικός προς την κυβέρνηση ήταν από την πλευρά του και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση, βήμα βήμα, ακολουθώντας προφανώς τις εντολές της τρόικας, διαλύει ό,τι έχει απομείνει από τις δημόσιες υποδομές κοινωνικής πρόνοιας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλ. Τσίπρας και απαντώντας προσωπικά στον κ. Λοβέρδο, μεταξύ άλλων σημείωσε: «Εχετε οδηγηθεί στο ατόπημα να χαρακτηρίζετε τους μισούς Ελληνες υποκινούμενους, συντεχνίες, άνομους ακραίους». Στον αντίποδα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ φάνηκε να είναι περισσότερο υποστηρικτικός προς τις κυβερνητικές επιλογές, παρά το γεγονός ότι οι βουλευτές του δήλωσαν πως δεν στηρίζουν με την ψήφο τους το νομοσχέδιο. «Κάνατε ένα βήμα αλλά χρειαζόταν περισσότερη λεβεντιά και περισσότερο θάρρος», είπε ο κ. Γ. Καρατζαφέρης, σημειώνοντας παράλληλα για το θέμα των κινητοποιήσεων: «Ο κόσμος βρίσκεται σε συνεχή ταλαιπωρία με όλα αυτά. Είπαμε, ιερό το δικαίωμα της απεργίας, όμως οι ακραίες εκδηλώσεις και δη οι καταλήψεις δεν ταιριάζουν στη λευκή μπλούζα».
Ο κ. Λοβέρδος σε όλες τις παρεμβάσεις του επέμεινε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί όχι μόνο τη σωστή πολιτική, αλλά και πως έχει τη βούληση για να επιφέρει τις αναγκαίες, όπως τις χαρακτήρισε, αλλαγές: «Τέλος πια στην απαράδεκτη κατάσταση να θέλουμε ως πολιτικό σύστημα και να μην μπορούμε, με τον φόβο του πολιτικού κόστους που κατέστρεψε τη χώρα», είπε και αναφέρθηκε εκ νέου στα φαινόμενα της διαφθοράς που έχουν εντοπιστεί στον χώρο της Υγείας. «Βάλτε κάποιους διοικητές νοσοκομείων στη φυλακή», τον προέτρεψε ο κ. Καρατζαφέρης. Διαφθορά υπάρχει, αλλά το χρησιμοποιείτε σαν άλλοθι για να προωθήσετε τις πολιτικές σας για τους λίγους, σχολίασε η κ. Παπαρήγα. «Για τη διαφθορά ευθύνονται μόνο οι διοικητές των νοσοκομείων ή οι υπουργοί και οι κυβερνήσεις που τους διόριζαν;» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας.
Read more...

ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΖΟΥΝ 90 ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ


Ρεπορτάζ : Ελένη Κωσταρέλου
(από την Ελευθεροτυπία)
Το κόψιμο ή ακόμα και την κατάργηση ορισμένων από τις 980 φοροαπαλλαγές, που κοστίζουν πάνω από 7,87 δισ. ευρώ ετησίως, ρίχνει στο τραπέζι των συζητήσεων, για τα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας, η κυβέρνηση. Η υποχρέωση μείωσης του...
ελλείμματος κάτω από το 3%, βάσει του Μνημονίου, θα εκφραστεί με το πακέτο μέτρων, περίπου 12 δισ. ευρώ, της τριετίας 2012 -2014. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται αυτές τις ημέρες μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και της τρόικας. Στο τραπέζι των συζητήσεων πέφτει η επανεξέταση των 980 φοροαπαλλαγών.

«Υπάρχουν μια σειρά από φορολογικά προνόμια τα οποία, ενδεχομένως, η κοινωνία να θέλει να τα αξιολογήσει εάν σε συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης θα πρέπει να παραχωρούνται» έλεγε με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Σκάι ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, εξηγώντας πως αναφέρεται σε απαλλαγές που επιχορηγούνται από την πολιτεία με τη μορφή κινήτρων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο υπολογισμός του υφυπουργού Οικονομικών: «Αυτές οι φορολογικές απαλλαγές εάν καταργηθούν, για παράδειγμα, στο σύνολό τους, μπορεί να αποφέρουν 5 δισεκατομμύρια· εάν κρατηθούν οι μισές, μπορεί να αποφέρουν 3 δισ. ευρώ».

Από μηδενική βάση πλην «κοινωνικών»

Η επανεξέταση των φοροαπαλλαγών δεν αποκλείεται να γίνει από μηδενική βάση και να οδηγήσει είτε στην ολική κατάργησή τους είτε στην περικοπή ορισμένων εξ αυτών. Αν και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει επισημάνει κατά το παρελθόν ότι δεν τίθεται θέμα κοψίματος των απαλλαγών «κοινωνικής υφής».

Εν τούτοις, εν μέσω οικονομικής κρίσης και δεδομένων των αυξημένων αναγκών σε έσοδα, λόγω της ανάγκης μείωσης τόσο του ελλείμματος όσο και του δημόσιου χρέους, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να βάλει μαχαίρι και στις φοροαπαλλαγές.

Σύμφωνα με υπολογισμούς των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, το ελληνικό Δημόσιο χάνει 7,87 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση από τις 980 φοροαπαλλαγές που έχει νομοθετήσει για 901 κατηγορίες φορολογουμένων.

Το κονδύλι είναι μεγάλο και ως εκ τούτου φαίνεται πως τόσο οι επιτελείς της οδού Νίκης όσο και η τρόικα βλέπουν περιθώρια εξοικονόμησης δαπανών. Αλλωστε, ο περιορισμός των δαπανών αποτελεί τη βατή και σίγουρη λύση, κατά την τρόικα, εν αντιθέσει με τα έσοδα που θεωρούνται αμφίβολης αποτελεσματικότητας.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, όπως έχουν αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό του 2011 που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο, ο χάρτης των 980 απαλλαγών, που κοστίζουν πάνω από 7,87 δισ. ευρώ, έχει ως εξής:

1 Περισσότερα από 3,4 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι κοστίζουν οι 248 εκπιπτόμενες δαπάνες και ειδικές απαλλαγές που απολαύουν τα φυσικά πρόσωπα. Από ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα και ιατρικά μέχρι το αφορολόγητο των μισθωτών - συνταξιούχων, των προστατευόμενων παιδιών, διατροφή μεταξύ συζύγων και άλλες ειδικές απαλλαγές (κάτοικοι παραμεθόριων περιοχών, αγροτικά εισοδήματα κ.λπ.).

Σχεδόν 1 στους 2 φορολογουμένους κάνουν χρήση των εκπτώσεων δαπανών από νοσήλια, δίδακτρα, ασφάλιστρα και ενοίκια. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τα στοιχεία των δηλώσεων οικονομικού έτους 2008, που έχουν δοθεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, οι εκπτώσεις από δωρεές που δήλωσαν 154.967 φορολογούμενοι ανέβασαν την απαλλαγή στα 143,78 εκατ. ευρώ και το κόστος του προϋπολογισμού στα 37,84 εκατ. ευρώ.

Οι 987.148 φορολογούμενοι με ενοίκιο κύριας κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν έχουν συνολικό ποσό απαλλαγής 2,86 δισ. και κοστίζουν περίπου 94 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό. Οι 1,4 εκατ. φορολογούμενοι με ιατρικές δαπάνες έχουν απαλλαγές 826 εκατ. και κοστίζουν 135,6 εκατ. στον προϋπολογισμό.

2 Στα 2,4 δισ. ευρώ υπολογίζεται η απώλεια του προϋπολογισμού από τις απαλλαγές ειδικού φόρου κατανάλωσης σε ενεργειακά προϊόντα, βιομηχανοποιημένα καπνά, αιθυλική αλκοόλη και αλκοολούχα ποτά.

3 Σε περίπου 99 εκατ. ευρώ εκτιμάται το ποσό που χάνει το Δημόσιο από τις απαλλαγές που δηλώνουν 191.256 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Απαλλαγές που αφορούν φόρο εισοδήματος από πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, εκπτώσεις αναπτυξιακών νόμων, μείωση φορολογικού συντελεστή για δραστηριότητες σε νησιά κάτω από 3.000 κατοίκους.

4 Στα 292 εκατ. ανέρχεται το κόστος του προϋπολογισμού από το φόρο εισοδήματος 19.427 νομικών προσώπων. Αφορούν σε μείωση φορολογικού συντελεστή από δραστηριότητα σε νησιά κάτω από 3.000 κατοίκους, εκπτώσεις αναπτυξιακών νόμων κ.λπ.

972 εκατ. για την πρώτη κατοικία

5 Κόστος 972 εκατ. ευρώ έχουν στον προϋπολογισμό οι απαλλαγές σε πρώτη κατοικία, κληρονομιές, δωρεές, γονικές παροχές και γενικώς μεταβιβάσεις ακινήτων ή από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων. Η απαλλαγή της πρώτης κατοικίας κοστίζει 620 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό, οι απαλλαγές από το φόρο κληρονομιών περίπου 68 εκατ. ευρώ και από το ΕΤΑΚ κοντά 165 εκατ. ευρώ.

6 Στα 564 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η απώλεια του προϋπολογισμού από τον ΦΠΑ (μειωμένοι συντελεστές, απαλλαγές ειδικών κατηγοριών).

7 Στα 117 εκατ. ευρώ υπολογίζεται κάθε χρόνο το κόστος από τις απαλλαγές στο τέλος ταξινόμησης για όσους αποκτούν οχήματα (πολύτεκνοι, ανάπηροι, ταξί, τρίτεκνοι κ.ά.).
Read more...

ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΕΒΕΡΤ


Μια από τις πλέον εμβληματικές φυσιογνωμίες της μεταπολιτευτικής περιόδου, ο Μιλτιάδης Έβερτ, έχασε την Τετάρτη τη μάχη με το θάνατο σε ηλικία 72 ετών.Ο εκλιπών πολιτικός και ιδρυτικό μέλος της ΝΔ απεβίωσε μετά από πολυήμερη νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής του Ιπποκρατείου. Τις τελευταίες ημέρες ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ νοσηλευόταν σε κωματώδη κατάσταση...

Συλλυπητήρια από Κ. Παπούλια κυβέρνηση και κόμματα
«Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο του Μιλτιάδη Έβερτ, ενός μαχητικού πολιτικού» αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στο συλλυπητήριο μήνυμά του για τον θάνατο του πρώην προέδρου της ΝΔ Μιλτιάδη Έβερτ.
«Η πορεία του χαρακτηρίστηκε από συνέπεια και αγωνιστικότητα για τις ιδέες και τις αρχές του. Στους οικείους του εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια», καταλήγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Τη λύπη του για το θάνατο του Μιλτιάδη Έβερτ, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας τον εκλιπόντα «μαχητικό πολιτικό, που αγωνιζόταν με σθένος για τις ιδέες και τις αρχές του». Και πρόσθεσε ότι «η παρουσία του στο δημόσιο βίο της χώρας υπήρξε έντονη και καθοριστική. Αποτέλεσε μια από τις βασικές και σταθερές συνιστώσες της συντηρητικής παράταξης».
Αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία που είχε με τον Μ. Έβερτ όταν ήταν υπουργός Παιδείας, καθώς και για την ελεύθερη ραδιοφωνία, κι αυτό, όπως ανέφερε, «παρά τις διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές μας αναφορές».
O πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, μόλις πληροφορήθηκε για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Έβερτ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Μόλις πληροφορήθηκα, στη Φραγκφούρτη όπου βρίσκομαι, τη θλιβερή είδηση για το θάνατο του Μιλτιάδη Έβερτ, πρώην Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Ενός Αγωνιστή της Παράταξης, του τόπου, της Δημοκρατίας. Γιατί αυτό υπήρξε ο Έβερτ, πάνω απ όλα: Αγωνιστής! Η Ελλάδα έγινε φτωχότερη σήμερα. Στην οικογένειά του τα θερμά συλλυπητήρια όλων μας».
«Με οδύνη αποχαιρετώ τον σημαντικό Πολιτικό, τον ξεχωριστό Άνθρωπο, τον μεγάλο Φίλο. Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια» δήλωσε ο τέως πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής.
Την είδηση ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του στην οικογένειά του.
«Ο Μιλτιάδης Έβερτ έφυγε νωρίς. Πρόλαβε όμως να προσφέρει πολλά στην πολιτική μας ζωή. Θεωρώ όμως πως ο δημόσιος βίος δεν του απέδωσε αυτά που πραγματικά του ανήκαν» σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος.


Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι με βαθιά λύπη πληροφορήθηκε την απώλεια του πρώην προέδρου της ΝΔ, Μιλτιάδη Έβερτ.
«Ο Μιλτιάδης Έβερτ ήταν ευπατρίδης της πολιτικής. Πνεύμα μαχητικό, ενωτικό και δημιουργικό για τη Νέα Δημοκρατία, την κεντροδεξιά παράταξη και τη χώρα. Πολιτικός που αγάπησε και δούλεψε για την Αθήνα και την αυτοδιοίκηση και συνέδεσε την πορεία του στην πολιτική με σημαντικές αλλαγές και με έργο που σφράγισε κρίσιμους τομείς του δημόσιου βίου. Είχε αρχές και πιστεύω και ακόμη και όταν συγκρούονταν, ποτέ δεν έχανε το ανθρώπινο πρόσωπο της πολιτικής», τόνισε η κα Μπακογιάννη και εξέφρασε στην οικογένειά του τα θερμά της συλλυπητήρια.
Στην απώλεια ενός πραγματικού ευπατρίδη της πολιτικής και της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης, αναφέρεται ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, σε δήλωσή του για τον θάνατο του Μιλτιάδη Έβερτ.Η παράταξη θρηνεί, τονίζει και προσθέτει ότι «από σήμερα η πολιτική είναι ακόμα πιο φτωχή».
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εξέφρασε την βαθιά του λύπη για την απώλεια του Μιλτιάδη Έβερτ.
Τη θλίψη της για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της ΝΔ Μιλτιάδη Έβερτ, εξέφρασε με ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική Αριστερά. Χαρακτηρίζει τον Μ. Έβερτ «έντιμο πολιτικό, συνεπή στις ιδέες του», ο οποίος είχε και «μεγάλη κοινοβουλευτική παρουσία». Αναφέρεται επίσης στη σημαντική συμβολή του στη δημιουργία της ελεύθερης ραδιοφωνίας.
Από την πλευρά του, ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Τσούκαλης επεσήμανε ότι «ο Μιλτιάδης Έβερτ υπηρέτησε με πάθος και αυταπάρνηση τις ιδέες του αλλά και το κόμμα του, ενώ συνέδεσε τη δημαρχία της Αθήνας με τη σύσταση του Ραδιοφωνικού Σταθμού».
Η προσωπική διαδρομή του Μιλτιάδη Έβερτ
Ο Μιλτιάδης Έβερτ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939 και ήταν γιος του Αγγέλου Έβερτ, ο οποίος υπηρέτησε ως Αστυνομικός Διευθυντής Αθηνών επί γερμανικής Κατοχής (1941-1944) και αργότερα, την δεκαετία του '50, ανέλαβε την αρχηγία της Αστυνομίας Πόλεων.
Σπούδασε Οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ. Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα και υπήρξε, μεταξύ άλλων, οικονομικός και διοικητικός διευθυντής στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
Η πολιτική σταδιοδρομία
Όντας φοιτητής της ΑΣΟΕΕ ο Μιλτιάδης Έβερτ ασχολήθηκε με την πολιτική, ενταχθείς το 1957 στην νεολαία της ΕΡΕ, την ΕΡΕΝ, της οποίας ανέλαβε, το 1963, πρόεδρος. Την περίοδο εκείνη ξεκινά η στενή του σχέση με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον μετέπειτα ιδρυτή της ΝΔ, τον οποίο θεωρούσε «πολιτικό» του πατέρα.
Το 1974 έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα και εξελέγη βουλευτής στην Α' Αθηνών. Δυο χρόνια αργότερα συμμετείχε για πρώτη φορά σε κυβερνητικό σχήμα, ως υφυπουργός Οικονομικών.
Στις δημοτικές εκλογές του 1986 εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων, με ποσοστό 54,5%. Επί της δημαρχίας του δημιουργήθηκε ο πρώτος δημοτικός σταθμός στην Ελλαδα, ο Αθήνα 9,84.
Στις 3 Νοέμβριου του 1993, μετά την εκλογική ήττα της ΝΔ και την παραίτηση Μητσοτάκη εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ.Παρέμεινε στην ηγεσία του κόμματος μέχρι τις 21 Μαρτίου του 1997, όποτε νέος πρόεδρος εξελέγη ο Κώστας Καραμανλής.
Στις 19 Σεπτεμβρίου του 2009 ανακοίνωσε με επιστολή του προς τον τότε πρωθυπουργό την αποχώρηση του από την πολιτική.
Read more...

Πανελλαδική στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ - Πορεία ΠΟΕ-ΟΤΑ

Από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου

(Φωτογραφία: ICON )
Αθήνα
Στάση εργασίας από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου πραγματοποιεί σήμερα, Πέμπτη, η ΑΔΕΔΥ για τα ζητήματα της επικουρικής ασφάλισης. Στις 13:00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (Σταδίου 31).

Αυτή την ώρα, 150 άτομα της ΠΟΕ-ΟΤΑ πραγματοποιούν πορεία από την πλατεία Καραϊσκάκη προς το υπουργείο Εσωτερικών στην Κλαυθμώνος.

Η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει σε ανακοίνωσή της: «Η κυβέρνηση και η Τρόικα μετά την επίθεση στις κύριες συντάξεις και τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, υλοποιεί το σχέδιο για την περικοπή των δικαιωμάτων μας στον τομέα της επικουρικής ασφάλισης. Στα πλαίσια του αντι-ασφαλιστικού νόμου, το κράτος αποχωρεί από την επικουρική ασφάλιση. Με την πολιτική αυτή περιορίζονται τα δικαιώματα των ασφαλισμένων και τα Ασφαλιστικά Ταμεία μετατρέπονται σε Ταμεία ελάχιστων προνοιακών επιδομάτων».

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, το Τ.Π.Δ.Υ. παρουσιάζει έλλειμμα 1,7 δισ. ευρώ, το έλλειμμα στο Μ.Τ.Π.Υ έχει φτάσει τα 240 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα οργανικό έλλειμμα παρουσιάζει και το ΤΕΑΔΥ. Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερεί η χορήγηση του εφάπαξ για τρία (3) και πλέον χρόνια, να μην χορηγείται το 13ο μέρισμα στους ασφαλισμένους του Μ.Τ.Π.Υ.

Η ΑΔΕΔΥ θα προκηρύξει 24ωρη απεργία μαζί με την ΓΣΕΕ στις 23 Φεβρουαρίου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στο 13,9% σκαρφάλωσε η ανεργία το Νοέμβριο του 2010

Αύξηση 30,2% σε ένα έτος

«Θερίζει» η ανεργία στις ηλικίες 15-24 (35,6%) και 25-34 ετών (17,9%)
«Θερίζει» η ανεργία στις ηλικίες 15-24 (35,6%) και 25-34 ετών (17,9%) (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Στο 13,9% σκαρφάλωσε το ποσοστό ανεργίας το Νοέμβριο του 2010, έναντι 13,5% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 160.624 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2009 (30,2%) και κατά 8.530 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2010 (1,2%), για να διαμορφωθούν σε 692.577 άτομα.

Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός διαμορφώθηκε σε 4.320.927 άτομα.

Οι απασχολούμενοι εκτιμάται ότι διαμορφώθηκαν σε 4.307.054 άτομα, μειωμένοι κατά 157.176 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2009 (3,5%) και κατά 62.489 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2010 (1,4%).

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις ηλικίες 15-24 ετών (35,6%) και 25-34 ετών (17,9%).

Τέλος, κατά περιφέρεια, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (16,2%), στα νησιά του Ιονίου (16,2%) και στη Δυτική Μακεδονία (15,4%).

Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε Βόρειο Αιγαίο (9,7%), Πελοπόννησο (10,9%) και Ήπειρο (12,8%).

Κατά φύλο, στις γυναίκες η ανεργία ανήλθε στο 17% από 13,3% το Νοέμβριο του 2009 και στους άνδρες στο 11,6% από 8,8%.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Παράταση λιτότητας και μετά το μνημόνιο...ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΒΑΙΟΣ
Σχέδιο μείωσης του ελλείμματος κατά 14 δισ. ευρώ για την τριετία 2013-2015- Αναζητούνται ευρύτερες συναινέσεις...
Το σχέδιο παράτασης της λιτότητας για την εξοικονόμηση 14 δισ. ευρώ κατά τη μετά το μνημόνιο περίοδο παρουσίασε στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου .
Η παρουσίαση του προγράμματος υπό...

τον γενικό τίτλο «Μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής» αιφνιδίασε πολλούς υπουργούς, κάποιοι εκ των οποίων επισήμαναν τις ενδεχόμενες πολιτικές επιπλοκές που θα προκύψουν από το γεγονός ότι το σχέδιο για την τριετία 2013-2015, το οποίο θα ψηφιστεί το καλοκαίρι, υπερβαίνει τον ορίζοντα της σημερινής Βουλής και τη θητεία της κυβέρνησης, η οποία εκτός απροόπτου λήγει τον Οκτώβριο του 2013.

Το συγκεκριμένο στοιχείο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών και κορυφαίους υπουργούς, αναγκαστικά οδηγεί στη συζήτηση και στην επιδίωξη των ευρύτερων δυνατών συναινέσεων, καθώς το μεσοπρόθεσμο σχέδιο θα έλθει με τη μορφή νόμου στη Βουλή ως τον ερχόμενο Μάιο και θα δεσμεύει και την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν.

Στον πυρήνα του σχεδίου που παρουσίασε ο κ. Παπακωνσταντίνου βρίσκεται η προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος κατά 14 δισ. ευρώ από τα επίπεδα των 17 δισ. ευρώ στα οποία προβλέπεται να βρίσκεται ως το τέλος του 2011, στα 3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών στο Υπουργικό Συμβούλιο, η μείωση αυτή θα καταμερισθεί κατά τα 2/3 σε μειώσεις δαπανών και κατά το 1/3 σε αυξήσεις των εσόδων.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Παπακων σταντίνου τόνισε: * Δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων.

* Δεν θα υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ. * Δεν θα μειωθεί περαιτέρω η αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Αντιθέτως, στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της ανάπτυξης και της επανεκκίνησης της οικονομίας, η αύξηση εσόδων μέσω αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, η μείωση των δαπανών μέσω της κατάργησης δημοσίων οργανισμών και της νέας αξιολόγησης των κοινωνικών παροχών, προκειμένου να γίνουν στοχευμένες και περισσότερο αποτελεσματικές. Επιπλέον, η εξοικονόμηση θα προκύψει από εξορθολογισμό των δαπανών στην Παιδεία, στην Υγεία και στην Ασφάλεια.

Η νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, δεν εντάσσεται στο μνημόνιο, αλλά προκύπτει από τον νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι και προβλέπει την κατάρτιση τριετών προγραμμάτων δημοσιονομικής στρατηγικής και επικαιροποίησή τους κάθε καλοκαίρι.

Με βάση αυτά, το υπουργείο Οικονομικών έλαβε την εντολή και εξουσιοδότηση να συζητήσει με κάθε υπουργείο ξεχωριστά το σχέδιο περιστολής δαπανών και στη συνέχεια να παρουσιάσει στα κόμματα το πλαίσιο της πρότασης. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την κατάρτιση ενός πρώτου σχεδίου συγκεκριμένων προτάσεων ως τον Μάρτιο, ούτως ώστε το νομοσχέδιο να έχει καταρτιστεί ως τον Μάιο και να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή στις αρχές του καλοκαιριού.

«Εμείς θα νομοθετήσουμε σε κάθε περίπτωση, ωστόσο το γεγονός ότι η διάρκεια του προγράμματος υπερβαίνει τη θητεία της κυβέρνησης δημιουργεί την απαίτηση για ανοιχτή συζήτηση και επιδίωξη συναινέσεων με τα κόμματα» σημείωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών.

Μέτρα που υπερβαίνουν την παρούσα Βουλή
Η παρουσίαση του σχεδίου προκάλεσε μια γενικότερη συζήτηση στη χθεσινή συνεδρίαση. Την αρχή έκανε ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος τόνισε ότι το σχέδιο αυτό υπερβαίνει τη σημερινή Βουλή και δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση και γι΄ αυτόν τον λόγο απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και η επιδίωξη της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης. Οπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, ο διάλογος δεν πρέπει να είναι προσχηματικός και σκοπός δεν είναι να εκθέσουμε τα άλλα κόμματα.

Σε ανάλογο πνεύμα, η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι πρέπει να αποσαφηνιστεί αν η κυβέρνηση μιλάει για επικαιροποίηση ή αναμόρφωση του μνημονίου, ώστε να μην προκύπτουν ζητήματα κοινοβουλευτικής τάξης, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδης επισήμανε ότι είναι αναγκαία μια γενικότερη συζήτηση για την πολιτική κατεύθυνση του προγράμματος.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι χρειάζεται σοβαρή και συγκεκριμένη συζήτηση για το τριετές πρόγραμμα. «Δεν θέλουμε να παρουσιάσουμε μια έκθεση ιδεών, αλλά ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα με ιεραρχήσεις, προτεραιότητες και συγκεκριμένη κοστολόγηση» τόνισε ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες.

ΒΗΜΑ


Read more...

Με κάρτα αγορές άνω των € 3.000...ΡΕΠΟΡΤΆΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ
Ανατροπές στις συναλλαγές των καταναλωτών για προϊόντα και υπηρεσίες από την 1η Απριλίου...
Μετρητά τέλος για αγορές αξίας άνω των 3.000 ευρώ από την 1η Απριλίου! Από την ηµεροµηνία αυτή και µετά, κάθε συναλλαγή των καταναλωτών, εφόσον η αξία της υπερβαίνει το ... ποσό των 3.000 ευρώ, θα γίνεται είτε µέσω πιστωτικής κάρτας είτε µέσω χρεωστικής κάρτας είτε µε τραπεζική επιταγή. Πρόκειται για µέτρο που εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική του υπουργείου Οικονοµικών για την αντιµετώπιση της φοροδιαφυγής, αφού έτσι η Εφορία θα µπορεί να ελέγχει πλέον ανά πάσα στιγµή, µέσω των τραπεζών, όλες τις συναλλαγές στην αγορά από ένα σηµαντικό ύψος και άνω. το άρχικο μέτρο που ψηφίστηκε πέρυσι αλλά µέχρι σήµερα δεν έχει ενεργοποιηθεί προέβλεπε την υποχρεωτική εξόφληση µέσω κάρτας ή επιταγής των συναλλαγών των καταναλωτών (αγορές προϊόντων και παροχή υπηρεσιών) όταν τοποσό υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ. Θεωρήθηκε ωστόσο ότι, προκειµένου η αγορά να προσαρµοστεί πιο εύκολα, είναι σκόπιµο κατά τους πρώτους µήνες εφαρµογής του το µέτρο να αφορά συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ και µόνο από την 1η Ιανουαρίου 2012 να ισχύσει το όριο των 1.500 ευρώ.

Τα παραπάνω προβλέπει το σχέδιο της υπουργικής απόφασης που επεξεργάζεται ο γ.γ.του υπουργείου Οικονοµικών ∆ηµήτρης Γεωργακόπουλος, για το οποίο έχει δοθείτο πράσινο φως από τον υπουργό Οικονοµικών Γιώργο Παπακωνσταντίου και αναµένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου.

Γιά ΆΓΟΡΆ μέ δοςέις. Αν τώρα οι αγορές άνω των 3.000 ευρώ γίνονται µε δόσεις, η αξία της συναλλαγής θα εµφανίζεται ολόκληρη στην απόδειξη, ωστόσο ο πελάτης θα επιβαρύνεται τµηµατικά κάθε µήνα µε το ποσό της άτοκης ήέντοκης δόσης, όπως ακριβώς ισχύει σήµερα. Για παράδειγµα, αν κάποιος αγοράσει µια οικοσκευή αξίας 6.000 ευρώ και συµφωνήσει η πληρωµή της να γίνει σε 12 άτοκεςδόσεις, ενώ θα πάρει απόδειξη για όλο το ποσό, θα χρεώνεται κάθε µήνα µε 500 ευρώ στον λογαριασµό της κάρτας του.

Γιά τις έπιχέιρηςέις. Ειδικά όσον αφορά τις επιχειρήσεις,στελέχη του υπουργείου Οικονοµικών επισηµαίνουν ότι βρίσκονται ήδη σε ισχύ οι υποχρεωτικές συναλλαγές µέσω επαγγελµατικών λογαριασµών για ποσά αξίας άνω των 3.000

ευρώ. Πρόκειται γιαρύθµιση που επίσης έχει ψηφιστεί από πέρυσι αλλά καθυστέρησε να εφαρµοστεί. Αυτό που ακόµη δεν ισχύει, αλλά θα καθιερωθεί σύντοµα µε την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, είναι η υποχρέωση των συµβαλλόµενων σε κάθε συναλλαγή ναενηµερώνουν ηλεκτρονικά την κεντρική βάση δεδοµένων του υπουργείου Οικονοµικών.

Η υποχρέωση αυτήεπρόκειτο να εφαρµοστεί από την 1η Ιανουαρίου της φετινής χρονιάς, ωστόσοαναβλήθηκε εξαιτίας διαδικαστικών θεµάτων και δυσκολιών πουεντοπίστηκαν κατά την επεξεργασία του.

Επισηµαίνεται τέλος ότι από την 1η Απριλίου τίθεται σε ισχύ και το µέτρο της φοροκάρτας, όπου θα καταγράφεται η αξία της κάθε συναλλαγής και την οποία θα µπορούννα χρησιµοποιούν προαιρετικά οι φορολογούµενοι στις συναλλαγές τους. Η κάρτα θα είναι ανώνυµη και ο στόχος του υπουργείου Οικονοµικών είναι να αντικαταστήσει τις αποδείξεις.

Η Εφορία θα µπορεί πλέον να ελέγχει όλες τις συναλλαγές µεγάλης αξίας


«ΑΓΚΑΘΙΑ» ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ

μια σειρά από αναπάντητα ερωτήµατα αφορούν την εφαρµογή του µέτρου. τι θα ισχύει, για παράδειγµα, µε καταναλωτές που δεν διαθέτουν χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, αλλά ούτε και πρόσβαση σε τράπεζα; ∆εν θα προχωρά η συναλλαγή;

Μια σκέψη, όπως λένε πηγές του υπουργείου οικονοµικών, είναι σε αυτές τις περιπτώσεις ο έµπορος να κόβει ένα παραστατικό, το οποίο στη συνέχεια θα υποχρεούται να καταθέσει εκείνος στην τράπεζα.

επίσης, τι θα ισχύει αν η συναλλαγή αφορά παροχή υπηρεσιών π.χ. εργασίες ανακαίνισης ενός σπιτιού; ∆ιότι οι περισσότεροι επαγγελµατίες της οικοδοµής συναλλάσσονται µόνο µε µετρητά, ενώ ακόµη και αν η πληρωµή γίνει µέσω επιταγής, ο πελάτης θα επιβαρυνθεί µε προµήθεια προς την τράπεζα. ∆εν αποκλείεται ακόµη ορισµένοι καταναλωτές, στην προσπάθειά τους να αποκρύψουν εισοδήµατα από την εφορία, να ζητούν από τον έµπορο να τους «σπάσει» τη συναλλαγή των 3.000 ευρώ σε µικρότερα ποσά.
ΝΕΑ


Read more...

Πάγκαλος: "Μαζί τα φάγαμε... αφού σας διορίσαμε" ...


Σε απόσπασμα από την ομιλία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, στη Βουλή με θέμα «Κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών οργανισμών και φορέων του Δημοσίου Τομέα», περιγράφεται από τον ίδιο τον κ. Πάγκαλο η αιτία που έχει φέρει την χώρα στην...

σημερινή της κατάσταση.

Στην ερώτηση του ελληνικού λαού... "Πως τα φάγατε;" εκείνος απαντάει "σας διορίσαμε"!

Ούτε λίγο ούτε πολύ επιμένει στην περίφημη έκφραση του "Μαζί τα φάγαμε", μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας και πλήρους διαφθοράς.

Ακολουθεί το επίμαχο απόσπασμα από την ομιλία του Θεόδωρου Πάγκαλου στη Βουλή:

"Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Όταν το 1981 είχα μπει στην Ελληνική Βουλή, μια μέρα καθόμουνα στα πίσω, στα τελευταία καθίσματα που μπορούσε κάποιος να καπνίσει, κάτω από τα μπαλκόνια.

Καπνίζαμε με τον αείμνηστο Τάσο Σεχιώτη, Βουλευτή Αρκαδίας τα τσιμπούκια μας. Ήμασταν και οι δύο νέοι Βουλευτές, για πρώτη φορά εκλεγμένοι αν και δεν είχαμε την ίδια ηλικία, και με ρώτησε “πώς τα πας, βρε, Θόδωρε’’. Του λέω ‘‘καλά, αλλά αυτό που με στενοχωρεί είναι ότι έρχονται και μου ζητάνε διορισμούς’’, “και εμένα το ίδιο” μου απαντάει ο Σεχιώτης.

“Στις συγκεντρώσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όταν λέγαμε ότι θα καταργήσουμε το ρουσφέτι και θα πάψουν οι διορισμοί στο δημόσιο για πολιτικούς λόγους, η αντίδραση ήταν ενθουσιώδης, για την ακρίβεια υπερενθουσιώδης, πώς έρχονται και ζητάν τώρα διορισμούς;” ρώτησα και μου απάντησε αυτός: (όλοι όσοι τον έχουν γνωρίσει μπορούν να εκτιμήσουν το χιούμορ του αναδρομικά) ‘‘μα δεν κατάλαβες, εννοούσαν να μην κάνουν οι άλλοι ρουσφέτια και να κάνουμε εμείς τα δικά μας, για αυτό ήταν ενθουσιώδεις’’.

Πράγματι, έτσι γινόταν επί χρόνια. Μέχρι το σημείο που ήρθατε σήμερα εσείς να μας πείτε ότι διαμορφώθηκε έθιμο, έθιμο συνταγματικής υφής και επιπέδου. Έχει διαμορφωθεί “εθιμικά”, και το ξέρουμε όλοι, όταν λήγει η σύμβαση ορισμένου χρόνου ή το stage που διαρκεί μόνο μερικούς μήνες, να θεωρείται ότι η επέλευση του χρόνου που τυπικά προβλέπεται, είναι απόλυση. Έτσι, δεν απολύεται ποτέ κανείς, έτσι διορίζονται συνεχώς και άλλοι, και έτσι φτάσαμε στο σημείο που βρισκόμαστε.

Η απάντηση στην κατακραυγή που υπάρχει για το πολιτικό προσωπικό της χώρας, ‘‘πώς τα φάγατε τα λεφτά’’ που μας ρωτάει ο κόσμος, η απάντηση είναι αυτή ‘‘σας διορίσαμε’’. Τα φάγαμε όλοι μαζί, μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς, εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής.

Από το 2004 έως το 2008, η χώρα παρήγαγε 3,5% πλεόνασμα δηλαδή, αυξανόταν το Α.Ε.Π. κατά 3,5%, ενώ άλλο ένα 3,5% του Α.Ε.Π. δανειζόμασταν, δηλαδή ετήσια 7%. Φτάσαμε στο σημείο της αδυναμίας πληρωμών. Πού πήγαν αυτά τα λεφτά; Αυξήθηκαν κατά 50% οι δημόσιοι υπάλληλοι και διπλασιάστηκε ο όγκος των μισθολογικών υποχρεώσεων του δημοσίου. Να λοιπόν τι πρόβλημα αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή, κατά πρωτοφανή και καίριο τρόπο" ...
mediasoup.gr


Read more...