Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

«Ανεύθυνα» κατά τον Π.Μπεγλίτη τα σενάρια άσκησης για «εσωτερική καταστολή»

«Στο πλαίσιο ειρηνευτικών αποστολών»

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Π.Μπεγλίτης
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Π.Μπεγλίτης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
«Εντελώς ανεύθυνες και ατυχείς» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης τις αναφορές σε «δήθεν ασκήσεις ‘εσωτερικής καταστολής’» του στρατού, που προκάλεσαν αίσθηση στην κοινή γνώμη, αλλά και αντικείμενο αντιπαράθεσης στη Βουλή.

Όπως εξήγησε ο κ. Μπεγλίτης, η στρατιωτική άσκηση στο Κιλκίς, πλάνα από την οποία φαίνονται σε βίντεο που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο τις προηγούμενες ημέρες, ήταν η άσκηση «Καλλίμαχος» της 71ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας, που έγινε στο πλαίσιο ευρωπαϊκών ειρηνευτικών αποστολών.

Όπως πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, η εξάσκηση της ικανότητας των μονάδων μας, που μετέχουν σε μεγάλο αριθμό διεθνών αποστολών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, να αντιμετωπίσουν διάφορες καταστάσεις κρίσης κατά τη διάρκεια της αποστολής τους, είναι ζήτημα εξωτερικής αμυντικής πολιτικής και όχι ζήτημα ελληνικής εσωτερικής πολιτικής.

«Είναι υποχρέωση όλων μας, όταν αναφερόμαστε στο συνταγματικό πλαίσιο της λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων να είμαστε προσεκτικοί και ακριβείς στις εκφράσεις μας και να μην επιχειρούμε να εμπλέξουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις στην πολιτική συγκυρία για να εξυπηρετηθούν τρέχουσες ανάγκες του κομματικού λόγου», κατέληξε ο κ. Μπεγλίτης.

Το θέμα είχε προκαλέσει αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους στο Κοινοβούλιο, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν εξηγήσεις από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας που ήταν παρών.

Ο κ. Μπεγλίτης είχε αρχικώς δηλώσει άγνοια και τόνισε ότι ζήτησε πλήρη πληροφόρηση. «Η κυβέρνηση και το υπουργείο δεν συναίνεσε σε ασκήσεις εδάφους, είτε του ΝΑΤΟ είτε της ΕΕ που θα συνδέονταν με την εσωτερική κατάσταση και τις εσωτερικές οικονομικές - κοινωνικές εξελίξεις. Ζήτησα να σταματήσει η άσκηση» είπε ο κ. Μπεγλίτης απαντώντας στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Από την κυβέρνηση έλεγαν ότι τέτοιες ασκήσεις γίνονται σε πολλές χώρες όπου υπάρχουν δυνάμεις του ΝΑΤΟ και πως πρόκειται για ασκήσεις που αφορούν σε προετοιμασία δράσης στο πλαίσιο ειρηνευτικών αποστολών για απεγκλωβισμό αμάχων, και πως δεν έχουν σχέση με καταστολή διαδηλώσεων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: