Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΕΒΕΡΤ


Μια από τις πλέον εμβληματικές φυσιογνωμίες της μεταπολιτευτικής περιόδου, ο Μιλτιάδης Έβερτ, έχασε την Τετάρτη τη μάχη με το θάνατο σε ηλικία 72 ετών.Ο εκλιπών πολιτικός και ιδρυτικό μέλος της ΝΔ απεβίωσε μετά από πολυήμερη νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής του Ιπποκρατείου. Τις τελευταίες ημέρες ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ νοσηλευόταν σε κωματώδη κατάσταση...

Συλλυπητήρια από Κ. Παπούλια κυβέρνηση και κόμματα
«Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο του Μιλτιάδη Έβερτ, ενός μαχητικού πολιτικού» αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στο συλλυπητήριο μήνυμά του για τον θάνατο του πρώην προέδρου της ΝΔ Μιλτιάδη Έβερτ.
«Η πορεία του χαρακτηρίστηκε από συνέπεια και αγωνιστικότητα για τις ιδέες και τις αρχές του. Στους οικείους του εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια», καταλήγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Τη λύπη του για το θάνατο του Μιλτιάδη Έβερτ, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας τον εκλιπόντα «μαχητικό πολιτικό, που αγωνιζόταν με σθένος για τις ιδέες και τις αρχές του». Και πρόσθεσε ότι «η παρουσία του στο δημόσιο βίο της χώρας υπήρξε έντονη και καθοριστική. Αποτέλεσε μια από τις βασικές και σταθερές συνιστώσες της συντηρητικής παράταξης».
Αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία που είχε με τον Μ. Έβερτ όταν ήταν υπουργός Παιδείας, καθώς και για την ελεύθερη ραδιοφωνία, κι αυτό, όπως ανέφερε, «παρά τις διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές μας αναφορές».
O πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, μόλις πληροφορήθηκε για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Έβερτ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Μόλις πληροφορήθηκα, στη Φραγκφούρτη όπου βρίσκομαι, τη θλιβερή είδηση για το θάνατο του Μιλτιάδη Έβερτ, πρώην Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Ενός Αγωνιστή της Παράταξης, του τόπου, της Δημοκρατίας. Γιατί αυτό υπήρξε ο Έβερτ, πάνω απ όλα: Αγωνιστής! Η Ελλάδα έγινε φτωχότερη σήμερα. Στην οικογένειά του τα θερμά συλλυπητήρια όλων μας».
«Με οδύνη αποχαιρετώ τον σημαντικό Πολιτικό, τον ξεχωριστό Άνθρωπο, τον μεγάλο Φίλο. Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια» δήλωσε ο τέως πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής.
Την είδηση ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του στην οικογένειά του.
«Ο Μιλτιάδης Έβερτ έφυγε νωρίς. Πρόλαβε όμως να προσφέρει πολλά στην πολιτική μας ζωή. Θεωρώ όμως πως ο δημόσιος βίος δεν του απέδωσε αυτά που πραγματικά του ανήκαν» σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος.


Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι με βαθιά λύπη πληροφορήθηκε την απώλεια του πρώην προέδρου της ΝΔ, Μιλτιάδη Έβερτ.
«Ο Μιλτιάδης Έβερτ ήταν ευπατρίδης της πολιτικής. Πνεύμα μαχητικό, ενωτικό και δημιουργικό για τη Νέα Δημοκρατία, την κεντροδεξιά παράταξη και τη χώρα. Πολιτικός που αγάπησε και δούλεψε για την Αθήνα και την αυτοδιοίκηση και συνέδεσε την πορεία του στην πολιτική με σημαντικές αλλαγές και με έργο που σφράγισε κρίσιμους τομείς του δημόσιου βίου. Είχε αρχές και πιστεύω και ακόμη και όταν συγκρούονταν, ποτέ δεν έχανε το ανθρώπινο πρόσωπο της πολιτικής», τόνισε η κα Μπακογιάννη και εξέφρασε στην οικογένειά του τα θερμά της συλλυπητήρια.
Στην απώλεια ενός πραγματικού ευπατρίδη της πολιτικής και της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης, αναφέρεται ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, σε δήλωσή του για τον θάνατο του Μιλτιάδη Έβερτ.Η παράταξη θρηνεί, τονίζει και προσθέτει ότι «από σήμερα η πολιτική είναι ακόμα πιο φτωχή».
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εξέφρασε την βαθιά του λύπη για την απώλεια του Μιλτιάδη Έβερτ.
Τη θλίψη της για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της ΝΔ Μιλτιάδη Έβερτ, εξέφρασε με ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική Αριστερά. Χαρακτηρίζει τον Μ. Έβερτ «έντιμο πολιτικό, συνεπή στις ιδέες του», ο οποίος είχε και «μεγάλη κοινοβουλευτική παρουσία». Αναφέρεται επίσης στη σημαντική συμβολή του στη δημιουργία της ελεύθερης ραδιοφωνίας.
Από την πλευρά του, ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Τσούκαλης επεσήμανε ότι «ο Μιλτιάδης Έβερτ υπηρέτησε με πάθος και αυταπάρνηση τις ιδέες του αλλά και το κόμμα του, ενώ συνέδεσε τη δημαρχία της Αθήνας με τη σύσταση του Ραδιοφωνικού Σταθμού».
Η προσωπική διαδρομή του Μιλτιάδη Έβερτ
Ο Μιλτιάδης Έβερτ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939 και ήταν γιος του Αγγέλου Έβερτ, ο οποίος υπηρέτησε ως Αστυνομικός Διευθυντής Αθηνών επί γερμανικής Κατοχής (1941-1944) και αργότερα, την δεκαετία του '50, ανέλαβε την αρχηγία της Αστυνομίας Πόλεων.
Σπούδασε Οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ. Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα και υπήρξε, μεταξύ άλλων, οικονομικός και διοικητικός διευθυντής στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
Η πολιτική σταδιοδρομία
Όντας φοιτητής της ΑΣΟΕΕ ο Μιλτιάδης Έβερτ ασχολήθηκε με την πολιτική, ενταχθείς το 1957 στην νεολαία της ΕΡΕ, την ΕΡΕΝ, της οποίας ανέλαβε, το 1963, πρόεδρος. Την περίοδο εκείνη ξεκινά η στενή του σχέση με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον μετέπειτα ιδρυτή της ΝΔ, τον οποίο θεωρούσε «πολιτικό» του πατέρα.
Το 1974 έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα και εξελέγη βουλευτής στην Α' Αθηνών. Δυο χρόνια αργότερα συμμετείχε για πρώτη φορά σε κυβερνητικό σχήμα, ως υφυπουργός Οικονομικών.
Στις δημοτικές εκλογές του 1986 εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων, με ποσοστό 54,5%. Επί της δημαρχίας του δημιουργήθηκε ο πρώτος δημοτικός σταθμός στην Ελλαδα, ο Αθήνα 9,84.
Στις 3 Νοέμβριου του 1993, μετά την εκλογική ήττα της ΝΔ και την παραίτηση Μητσοτάκη εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ.Παρέμεινε στην ηγεσία του κόμματος μέχρι τις 21 Μαρτίου του 1997, όποτε νέος πρόεδρος εξελέγη ο Κώστας Καραμανλής.
Στις 19 Σεπτεμβρίου του 2009 ανακοίνωσε με επιστολή του προς τον τότε πρωθυπουργό την αποχώρηση του από την πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: