Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Αναμένεται να μεταβιβάσει την εξουσία στον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν μέσα στις επόμενες ώρες Θρίλερ με την «παραίτηση» Μουμπάρακ

«Όλα όσα θέλετε, θα γίνουν» δήλωσε ο διοικητής του αιγυπτιακού στρατού στους διαδηλωτές που έχουν κατακλύσει και σήμερα την πλατεία Ταχρίρ
Κυβερνητικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι προανήγγειλαν ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ θα απευθύνει απόψε διάγγελμα στον αιγυπτιακό λαό, ικανοποιώντας τα αιτήματα του αντικυβερνητικών διαδηλωτών. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος πιθανότατα θα μεταβιβάσει την εξουσία στον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν. Στην Ουάσιγκτον, ο διευθυντής της CIA Λίον Πανέτα, επίσης ανακοίνωσε ότι είναι πολύ πιθανό ο Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί σήμερα ενώ ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για «ιδιαίτερα ρευστή κατάσταση». Πάντως, το αραβικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε ότι ήδη ο Μουμπάρακ έφυγε από το Κάιρο και βρίσκεται στο θέρετρο Σαρμ ελ Σείχ με ανώτατο αξιωματούχο του στρατού. Την ίδια ώρα, ο στρατός ανακοίνωνε ότι παρεμβαίνει για να προστατεύσει το έθνος.

Στο Κάιρο, ο πρωθυπουργός Αχμεντ Σαφίκ επιχείρησε να... καθησυχάσει: «Είναι ακόμη στη θέση του ο πρόεδρος. Όλα κυλούν ομαλά. Όλα είναι στα χέρια του προέδρου», πρόσθεσε.

«Όλα όσα θέλετε, θα γίνουν» είχε δηλώσει νωρίτερα ο διοικητής του αιγυπτιακού στρατού στους διαδηλωτές που έχουν κατακλύσει και σήμερα την πλατεία Ταχρίρ (Ελευθερίας) του Καΐρου, σύμφωνα με δήλωση αυτόπτη μάρτυρα, την οποία επικαλείται το Reuters.

Ο διοικητής απευθύθνθηκε στο πλήθος από μία εξέδρα στην πλατεία-σύμβολο της αντικυβερνητικής εξέγερσης, καλώντας τους διαδηλωτές να τραγουδήσουν τον εθνικό ύμνο και να κρατήσουν την Αίγυπτο ασφαλή.

«Ο λαός απαιτεί την πτώση του καθεστώτος. Και το καθεστώς έπεσε» φώναζαν οι διαδηλωτές.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος της Αιγύπτου δήλωσε στο BBC πως «ελπίζει» ότι πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ θα μεταβιβάσει εντός της ημέρας την εξουσία του στον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν.

Ο ίδιος ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Σαφίκ, δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ ενδέχεται να αποχωρήσει και η κατάσταση στη χώρα θα αποσαφηνιστεί σύντομα.

Το αμερικανικό δίκτυο CNN μετέδωσε την ίδια στιγμή ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ θα μεταβιβάσει στο στρατό την εξουσία ως αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο στρατός

Το ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου συνεδριάζει επί ώρες, ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευθεί το έθνος και να εκπληρωθούν οι προσδοκίες του λαού, μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ΜΕΝΑ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο συνεδρίασε υπό τον Χουσέιν Ταντάουι, τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων και υπουργό Αμυνας, προκειμένου να συζητηθούν τα μέτρα και οι προετοιμασίες που πρέπει να κάνει ο στρατος «για να προστατευθεί το έθνος, τα συμφέροντα και οι προσδοκίες του λαού».

«Το συμβούλιο αποφάσισε να παραμείνει σε συνεχή συνεδρίαση για να συζητηθούν μέτρα που είναι δυνατόν να ληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε। Στην κρατική τηλεόραση προβλήθηκε βίντεο με στιγμιότυπα από το συμβούλιο. Στις εικόνες αυτές δεν εμφανίζονται ούτε ο πρόεδρος Μουμπάρακ, ούτε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Όμαρ Σουλεϊμάν.
.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: