Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΛΟΥΚΕΤΟ 225.000 ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ


Ρεπορτάζ: Χρήστος Κολωνας
(απο ΕΘΝΟΣ)
Ρολά... κατεβάζουν μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2012 μία στις τέσσερις, δηλαδή 225.000, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με κίνδυνο απώλειας 320.000 θέσεων απασχόλησης, ενώ η οικονομική ύφεση και το «στέγνωμα» της αγοράς γεννούν νέο κίνημα στάσης πληρωμών προς το Δημόσιο, αντίδραση που...
εκδηλώνεται από το 35% των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων.Αλλες 215.000 εμπορικές επιχειρήσεις και βιοτεχνίες είναι στο «κόκκινο». Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από νέα μεγάλη έρευνα της Marc Α.Ε. που έκανε τον Ιανουάριο σε 1.200 μικρομεσαίες επιχειρήσεις για λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας και όπως σχολίασε ο πρόεδρος Δ. Ασημακόπουλος: «Γίνεται μάχη για την αναδιανομή του 60% του τζίρου, με πρωταγωνιστές μεγάλα πολυεθνικά κεφάλαια και τράπεζες που περιμένουν να αγοράσουν τα πάντα ολιγοπωλώντας την αγορά». Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Marc A.E. υποστήριξε ότι «οι επιχειρήσεις έφαγαν το... λίπος τους και τώρα τρώνε τις... σάρκες τους», αναφερόμενος στη «βροχή» των λουκέτων.

Απεργούν οι έμποροι
Την ίδια στιγμή, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου προανήγγειλε τριήμερη κινητοποίηση στις 21 με 23 Φεβρουαρίου, που θα κορυφωθεί την τελευταία ημέρα με κλείσιμο των καταστημάτων, διαμαρτυρόμενη για τα φορολογικά μέτρα αλλά και για την άρση των εμποδίων που θα επιτρέψει την επέλαση των malls. Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, δείχνουν επιδείνωση της κατάστασης σε σχέση με την προηγούμενη που έγινε τον Ιούλιο.

Οι μικρομεσαίοι έχουν έλθει σε οικονομικό αδιέξοδο, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους.

Περισσότερες από τέσσερις στις δέκα καθυστερούν τη μισθοδοσία των εργαζομένων τους, αν κι επτά στους δέκα λένε ότι δεν «ψαλίδισαν» μισθούς. Μία στις τέσσερις χρωστά στο ΙΚΑ, τρεις στις δέκα στην εφορία, στις τράπεζες και στα ενοίκια, ενώ τρεις στις δέκα οφείλουν ποσά σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.).

Ηδη δεν πληρώνει το 35%
«Οχι πληρωμές στο Δημόσιο», λέει το 51,7%

Με τους φόρους και τις τράπεζες τα βάζουν οι... Βενιαμίν της αγοράς. Το αποτέλεσμα είναι το 35%, ή περισσότεροι από ένας στους τρεις, να προτείνει ως οργανωμένη μορφή αντίδρασης τη στάση πληρωμής των οφειλών του προς το Δημόσιο. Πρώτη πρόταση με 37% είναι η συμμετοχή στον κοινωνικό διάλογο. Σε ερώτηση με δικαίωμα πολλαπλών επιλογών, το ποσοστό εκείνων που λένε να σταματήσουν τις πληρωμές στο Δημόσιο ανεβαίνει στο 51,7%. Η απαισιοδοξία είναι διάχυτη, τόσο ως προς την έξοδο από την κρίση όσο και ως προς την πολιτική διαχείρισή της, αφού οκτώ στους δέκα θεωρούν ότι οι επιπρόσθετοι φόροι που πληρώνουν θα... χαθούν. Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, εννιά στους δέκα μικρομεσαίους (85,9%) εκφραζουν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στην άρνηση της χρηματοδότησής τους και φτάνουν στο σημείο, μάλιστα, να πουν ότι προτιμούν να στηριχτούν οι μικρές επιχειρήσεις, έστω κι αν αυτό οδηγήσει και σε κλείσιμο μιας τράπεζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: