Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ Η ΥΓΕΙΑ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Π. Μπουρδάρας
(από την Καθημερινή)
Βαθύτατα τραυματισμένο θα πρέπει να θεωρείται από χθες το όποιο κλίμα συναίνεσης ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ.: Η συζήτηση, στη Βουλή, επί του νομοσχεδίου για μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας, το οποίο επρόκειτο να...
εγκριθεί αργά τη νύχτα με τη στήριξη μόνο των πράσινων βουλευτών, τραυμάτισε βαρύτατα το πολιτικό κλίμα, καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση ουσιαστικά ανανέωσαν το ραντεβού της σύγκρουσης, με φόντο τις συνεχιζόμενες και κλιμακούμενες κινητοποιήσεις των γιατρών του ΕΣΥ αλλά και άλλων κοινωνικών ομάδων.
«Οι τελευταίες ημέρες εκτός από το κακό που έκαναν στους ασφαλισμένους, έδωσαν και ένα καλό: Οταν πούμε ότι θα πολεμήσουμε, δεν κιοτεύουμε. Πάμε για πόλεμο και πολεμάμε μέχρις ότου τελειώσουμε μια ιστορία που έχουμε αναλάβει», είπε ο κ. Α. Λοβέρδος, δίνοντας έτσι τον τόνο των κυβερνητικών διαθέσεων. Εκείνο το οποίο, ωστόσο, προκάλεσε μείζονα αίσθηση, ήταν η αποστροφή του λόγου του υπουργού Υγείας, σύμφωνα με την οποία η Βουλή λειτουργεί κατά τρόπο τέτοιο που δεν υπηρετεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών!
Με αφορμή τις (γνωστές) πάγιες κοινοβουλευτικές διαδικασίες επεξεργασίας των νομοσχεδίων, ο κ. Λοβέρδος υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκειά τους κλήθηκαν να πουν τις θέσεις τους -για το επίμαχο νομοσχέδιο-μόνο οι γιατροί και όλοι όσοι επαγγελματίες βρίσκονται μέσα στο σύστημα. «Τον φουκαρά, αυτός που πλήρωνε 42 χρόνια για να πάει να στηθεί ηλικιωμένος πια στην ουρά, τον ρώτησε κανείς αν του αρέσει; Τον ρώτησε η Βουλή αν του αρέσουν οι γιατροί του ΙΚΑ; Δεν τον ρώτησε, γιατί η Βουλή δεν λειτουργεί έτσι. Γιατί η Βουλή είναι Βουλή των συντεχνιών και αυτό πρέπει να αλλάξει», είπε χαρακτηριστικά.
Μόνη απάντηση
«Η πιο επικίνδυνη συντεχνία στη χώρα είναι αυτή των υπουργών αυτής της κυβέρνησης. Οσοι έγραψαν αυτό το νομοσχέδιο είναι ανίκανοι να ξεχωρίσουν τον ορό από την πάπια», απάντησε ο κ. Κ. Μαρκόπουλος (Ν.Δ.).
Νωρίτερα, η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα τόνιζε: «Σηκώσατε στις πλάτες σας και φέρατε το πιο αντιδραστικό νομοσχέδιο της μεταπολίτευσης. Να είστε βέβαιοι για το εξής: Το επόμενο διάστημα θα ζήσετε τον πραγματικό αντίπαλο, τον εργάτη, τον υπάλληλο, τον μισθωτό, τον συνταξιούχο. Θα νιώσετε έναν πόλεμο που θα είναι αλύπητος»!
Εξίσου επιθετικός προς την κυβέρνηση ήταν από την πλευρά του και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση, βήμα βήμα, ακολουθώντας προφανώς τις εντολές της τρόικας, διαλύει ό,τι έχει απομείνει από τις δημόσιες υποδομές κοινωνικής πρόνοιας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλ. Τσίπρας και απαντώντας προσωπικά στον κ. Λοβέρδο, μεταξύ άλλων σημείωσε: «Εχετε οδηγηθεί στο ατόπημα να χαρακτηρίζετε τους μισούς Ελληνες υποκινούμενους, συντεχνίες, άνομους ακραίους». Στον αντίποδα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ φάνηκε να είναι περισσότερο υποστηρικτικός προς τις κυβερνητικές επιλογές, παρά το γεγονός ότι οι βουλευτές του δήλωσαν πως δεν στηρίζουν με την ψήφο τους το νομοσχέδιο. «Κάνατε ένα βήμα αλλά χρειαζόταν περισσότερη λεβεντιά και περισσότερο θάρρος», είπε ο κ. Γ. Καρατζαφέρης, σημειώνοντας παράλληλα για το θέμα των κινητοποιήσεων: «Ο κόσμος βρίσκεται σε συνεχή ταλαιπωρία με όλα αυτά. Είπαμε, ιερό το δικαίωμα της απεργίας, όμως οι ακραίες εκδηλώσεις και δη οι καταλήψεις δεν ταιριάζουν στη λευκή μπλούζα».
Ο κ. Λοβέρδος σε όλες τις παρεμβάσεις του επέμεινε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί όχι μόνο τη σωστή πολιτική, αλλά και πως έχει τη βούληση για να επιφέρει τις αναγκαίες, όπως τις χαρακτήρισε, αλλαγές: «Τέλος πια στην απαράδεκτη κατάσταση να θέλουμε ως πολιτικό σύστημα και να μην μπορούμε, με τον φόβο του πολιτικού κόστους που κατέστρεψε τη χώρα», είπε και αναφέρθηκε εκ νέου στα φαινόμενα της διαφθοράς που έχουν εντοπιστεί στον χώρο της Υγείας. «Βάλτε κάποιους διοικητές νοσοκομείων στη φυλακή», τον προέτρεψε ο κ. Καρατζαφέρης. Διαφθορά υπάρχει, αλλά το χρησιμοποιείτε σαν άλλοθι για να προωθήσετε τις πολιτικές σας για τους λίγους, σχολίασε η κ. Παπαρήγα. «Για τη διαφθορά ευθύνονται μόνο οι διοικητές των νοσοκομείων ή οι υπουργοί και οι κυβερνήσεις που τους διόριζαν;» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: