Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Μειώνουν τα "δώρα" τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ...


Με απόφαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ πέραν της μέχρι τώρα μείωσης των αποδοχών των βουλευτών, προτείνεται για το έτος 2010 επιπλέον μείωση κατά 50% στο επίδομα αδείας, 50% στο δώρο Πάσχα και 50% στο δώρο Χριστουγέννων.




Read more...

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ





prasinogalatsi.gr



Read more...

IKANOΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο ΡΕΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΡΑ...


Η σημερινή ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για τη λήψη νέων πρόσθετων μέτρων αποτελεί μια κρίσιμη καμπή στη ιστορία των δημοσιονομικών και οικονομικών εξελίξεων της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν, ο οποίος τόνισε παράλληλα ότι αυτό που προέχει τώρα, είναι να εφαρμοστούν πλήρως και έγκαιρα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Ειδικότερα, σε συνάντηση που είχε με ομάδα διαπιστευμένων ανταποκριτών στις Βρυξέλλες, ο Ρεν είπε ότι η Ελλάδα επιδεικνύει αποφασιστικότητα και ενότητα για τη μεταρρύθμιση της χώρας, αλλά... και για να θέσει υπό έλεγχο το δημοσιονομικό έλλειμμα. Σύμφωνα με τον Ολι Ρεν, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα βοηθήσουν την Ελλάδα να ανακτήσει την αξιοπιστία της έναντι των αγορών και των ευρωπαίων εταίρων, αλλά και να συμβάλει ώστε να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των αγορών. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν,είπε ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα ισχύσει από τις 15 Μαρτίου, ενώ η μείωση των επιδομάτων στους μισθούς του δημοσίου θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου.
Τόνισε ότι αναμένεται αυτά τα μέτρα να υιοθετηθούν από την ελληνική Βουλή την Παρασκευή και απηύθυνε έκκληση για τη μέγιστη δυνατή συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο Ολι Ρεν σημείωσε ακόμη ότι η Επιτροπή είναι παρούσα για να βοηθήσει την Ελλάδα και την ελληνική κοινωνία και τόνισε πως ο ίδιος έχει πολλούς Ελληνες φίλους εντός και εκτός Ελλάδας, που επιθυμούν να δουν πραγματικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία.
Τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα είχαμε μια «οικονομική, πολιτική και στατιστική έκρηξη του ελληνικού δημοσιονομικού ελλείμματος», γεγονός που οδήγησε την ΕΕ να λάβει αποφάσεις για τη διόρθωση του ελλείμματος.
Ο κοινοτικός επίτροπος εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα, επικεντρώνονται στον τομέα των δαπανών, τονίζοντας ότι είναι μόνιμου χαρακτήρα και πως θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας που είναι η "Αχίλλειος πτέρνα" της χώρας τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, «η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ζούσε πάνω από τις δυνατότητες της, κάτι που κανένα κράτος δεν μπορεί να πράττει επ' άπειρον».
Ο Φιλανδός επίτροπος διευκρίνισε ακόμη ότι εφόσον εφαρμοστούν πλήρως, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι επαρκή για φέτος, συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι θα απαιτηθεί περαιτέρω δημοσιονομική σταθεροποίηση το 2011 και το 2012.
Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων για το αν υπάρχει σχέδιο στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ, ο κοινοτικός επίτροπος απέφυγε να διευκρινίσει ποιες είναι οι προθέσεις των Βρυξελλών, επαναλαμβάνοντας ότι εφόσον κριθεί αναγκαίο η ΕΕ έχει τους μηχανισμούς και τα μέσα σε ευρωπαϊκό πλαίσιο προκειμένου να διασφαλίσει με αποφασιστικό και συντονισμένο τρόπο την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης.
fimotro


Read more...

Κάναμε περισσότερα από ό,τι ζήτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο δανεισμός το επόμενο στοίχημα της Ελλάδος

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των μέτρων από την κυβέρνηση άρχισαν έστω και οριακά να φαίνονται οι πρώτες θετικές επιπτώσεις.

Τα spread των 10ετων ομολόγων του ελληνικού δημοσίου σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά έχουν υποχωρήσει περί των 280 μονάδων βάσης ενώ οι διεθνείς πιστοληπτικοί οίκοι αξιολόγησης (S&P, Fitch ) υποστηρίζουν ότι τα μέτρα είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Μάλιστα η Fitch σε ανακοίνωση της "καλωσορίζει" τα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο σημειώνει ότι δεν αναμένεται άμεση αλλαγή στην αξιολόγηση της Ελλάδας ή το outlook, όπως μετέδωσε το Reuters. "Τα μέτρα βοηθούν την Ελλάδα, καθώς φαίνεται πως προχωρούν σε πιο αποφασιστικές δράσεις για τη μείωση του ελλείμματος. Λογικά, αυτό θα ενισχύσει την προθυμία των αγορών να δανείσουν την Ελλάδα ", τόνισε ο Chris Pryce, αναλυτής του οίκου. Ερωτηθείς εάν το νέο πακέτο θα οδηγήσει σε αλλαγή της αξιολόγησης ΒΒΒ+ για την Ελλάδα ή του αρνητικού outlook, δήλωσε: "Δεν νομίζω ότι θα προχωρήσουμε σε άμεσες αλλαγές, αλλά είναι προφανές ότι είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.".

Το ερώτημα είναι εάν τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση επαρκούν και δεν θα ληφθούν νέα εντός του έτους. Με πιθανότερο είναι ότι αρκούν. Το έλλειμμα εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά περίπου 4,8 δισ ευρω ενώ επιπλέον 3% θα μειωθεί το 2011 και 2% το 2012. Ήδη το διαθέσιμο εισόδημα μιας οικογένειας δημοσίων υπαλλήλων είτε εργαζομένων στις ΔΕΚΟ όπου το δημόσιο έχει την πλειοψηφία των μετοχών μειώνεται άμεσα κατά τουλάχιστον 20% εξαιτίας της περικοπής των επιδομάτων , των επιδομάτων του Πάσχα, της άδειας , και των Χριστουγέννων , της αύξησης του ΦΠΑ, των φόρων στα ποτά τα καύσιμα αλλά και στην επιβολή ειδικού φόρου στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Είναι σαφές ότι αλλά περιθώρια δεν υπάρχουν για μειώσεις των αποδοχών. Το άμεσο μεγάλο στοίχημα
της κυβέρνησης είναι τώρα με πιο επιτόκιο θα δανειστούμε τις επόμενες ημέρες από τις διεθνείς αγορές. (ανεξάρτητα με το σχέδιο που φαίνεται να καταρτίζει η Γερμανία και η Γαλλία ) . Εάν τα επιτόκια συνεχίσουν να αποκλιμακώνονται τότε δεν αποκλείεται τα έχουν υποχωρήσει έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας πέριξ των 250 μονάδων βάσεων . Δηλαδή η Ελλάδα να εκδώσει ομόλογα 10ετους διάρκειας με επιτόκιο πέριξ του 5,6 -5,7%.


protothema.gr

Read more...

"Όχι" της Ελλάδας στη μεταλλαγμένη πατάτα

Μια μέρα μετά την έγκριση που έδωσε η ΕΕ στην καλλιέργεια μεταλλαγμένης πατάτας, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή δήλωσε ότι η χώρα μας θα απαγορεύσει την καλλιέργεια της γενετικά τροποποιημένης πατάτας Αmflora επί ελληνικού εδάφους.

Η εθνική στρατηγική που προωθούμε, πρόσθεσε η κ. Μπατζελή, στηρίζεται σ' ένα μοντέλο ποιοτικής, πιστοποιημένης και φιλικής προς το περιβάλλον γεωργίας και όχι στη μαζική και εντατική παραγωγή με αμφίβολα αποτελέσματα για τη δημόσια υγεία και τους φυσικούς πόρους.

- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένης πατάτας του γερμανικού ομίλου BASF, δίνοντας το πρώτο τέτοιου είδους πράσινο φως εδώ και δώδεκα χρόνια στην ΕΕ, όπου οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (ΓΤΟ) προκαλούν έντονη αμφισβήτηση.
nooz.gr

Read more...

ΣΟΥΜΠΙΤΟΙ!...


Άρχισαν οι προφυλακίσεις και έρχονται δυο ακόμα για άλλη υπόθεση μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Πριν από λίγο μ,ε βούλευμά του, το Δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε την προφυλάκιση των Σοφοκλή και Θόδωρου Πρινιωτάκη καθώς και του Γιώργου Αποστολίδη, οι οποίοι απολογήθηκαν για την πορεία του δομημένου ομολόγου των... 280 εκατ. ευρώ που κατέληξε υπερτιμολογημένο σε τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία.
Το Δικαστικό Συμβούλιο τάχθηκε υπέρ της άποψης του εισαγγελέα, Αντώνη Λιόγα, ο οποίος είχε ζητήσει να προφυλακιστούν διαφωνώντας με τον εφέτη ανακριτή, Ιωάννη Λέκκα, που είχε την άποψη ότι έπρεπε να αφεθούν ελεύθεροι με καταβολή εγγύησης ύψους 500.000 ευρώ. Για τον λόγο αυτό το θέμα έφθασε στο Συμβούλιο Εφετών, που έκρινε ότι και οι τρεις είναι επικίνδυνοι να διαπράξουν εκ νέου αδικήματα, εφόσον παραμείνουν ελεύθεροι.
/fimotro


Read more...

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ αγαπήθηκε γιατί μια μέρα ο Ανδρέας Παπανδρέου έβαλε τέλος στο “yes men”. Είναι η ώρα να πράξουμε το ίδιο.


ΔΗΛΩΣΗ Γ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
03/03/2010
Τα μέτρα των Βρυξελλών χωρίς αντίμετρα ΠΑ.ΣΟ.Κ οδηγούν σε διάλυση το κοινωνικό κεκτημένο
Ο Σοσιαλισμός είναι όραμα.
Η Σοσιαλιστική Διακυβέρνηση είναι εμπράγματη συνθήκη. Είναι συμβόλαιο με το λαό. Είναι η καρδιά της 3ης του Σεπτέμβρη που χτυπά δυνατά σε πείσμα των Παγκόσμιων Τραπεζιτών που γίνονται Παγκόσμιοι Κυβερνήτες.
Τούτες τις μέρες το διακύβευμα δεν είναι οι αριθμοί. Το διακύβευμα είναι ο άνθρωπος. Ο κάθε άνθρωπος που προχωρά στη ζωή με τον ιδρώτα του και χτίζει ελπίδες και όνειρα αντί για παλάτια.
Ο κάθε άνθρωπος, που ψήφισε στις 4 Οκτώβρη ΠΑ.ΣΟ.Κ ψήφισε για να βρει καταφύγιο μετά τη δεξιά λεηλασία. Το ντόμινο των μέτρων θα γίνει τσουνάμι που θα παγώσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Την οικονομία στο σύνολό της. Άλλα όμως υποσχεθήκαμε στο λαό που μας εμπιστεύθηκε.
Η περικοπή μισθών και επιδομάτων δεν είναι περικοπή προνομίων. Είναι το πέρασμα στην απέναντι πλευρά. Στη φτώχεια.
Τούτες τις ώρες ο λαός κοιτάζει ψηλά προς την ηγεσία και περιμένει κάποιος να ορθώσει ανάστημα.
Κάποιος να πει το νέο όχι. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ αγαπήθηκε γιατί μια μέρα ο Ανδρέας Παπανδρέου έβαλε τέλος στο “yes men”. Είναι η ώρα να πράξουμε το ίδιο.



Read more...

Η επαναφορά δημιουργίας νεοφεουδαρχικών εργασιακών σχέσεων πρέπει να σταματήσει...


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ AΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΑΣΟΚ
Η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ παίρνει αναγκαστικά το σκληρότερο πακέτο μέτρων και φαίνεται να οδηγεί αναπόφευκτα σε φτώχεια και εξαθλίωση το μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού λαού. Η δε ευχή του Όλι Ρεν στα ελληνικά “καλό κουράγιο”, επισφραγίζει τις πολιτικές που οδηγούν πιθανώς, στη στήριξη του ευρωπαϊκού νομίσματος, αλλά θα εξοντώσουν τους λαούς της Ευρώπης.
Η περικοπή δώρων, επιδομάτων και συντάξεων θα εξαντλήσουν και τα τελευταία αποθέματα υπομονής και στοιχειώδους διαβίωσης του ελληνικού λαού. Αύξηση των συντελεστών του Φ.Π.Α θα οδηγήσει την πραγματική οικονομία σε ύφεση και στην δημιουργία μονοπολίων που θα εκμεταλλεύονται τον λαό. Πάγωμα των αυξήσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σημαίνει αύξηση του κεφαλαίου και δημιουργία νέων κολίγων.
Η επαναφορά δημιουργίας νεοφεουδαρχικών εργασιακών σχέσεων πρέπει να σταματήσει και η κυβέρνηση να απαντήσει με συνέπεια και αποτελεσματικότητα στην κρίση που διέρχεται η χώρα. Η κρίση δεν απαιτεί μόνο μείωση του ελλείμματος αλλά και σταθερό οικονομικό πρόγραμμα που θα οδηγήσει στην οικονομική ανάπτυξη. Η χώρα χρειάζεται νέο πολιτικό και παραγωγικό μοντέλο, όπου τα βάρη δεν θα είναι μονομερή και θα εγγυούνται την υπεράσπιση ενός δημόσιου αγαθού υπέρ του συνόλου του.
Η Αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑ.ΣΟ.Κ στις κρίσιμες αυτές συνθήκες και αναλογιζόμενη τις ιστορικές ευθύνες των σοσιαλιστικών μας ιδεών θα αγωνίζεται πάντα σθεναρά για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού και το εθνικό συμφέρον της χώρας. Το αίμα που θα χύσει ο ελληνικός λαοός οφείλει να το εισπράξει σε συγκεκριμένη προοπτική βελτίωσης και όχι σε αόριστες υποσχέσεις και ευχές.



Read more...

Περικοπές επιδομάτων- αύξηση φόρων

Ο Γ. Παπανδρέου στη συνέχεια είδε τα προεδρεία ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΕΣΕΒΕ και ΣΕΒ. Το απόγευμα θα συνέλθει το πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα ανακοινώσει αναλυτικά ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.



Read more...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ


Aπο kathimerini.gr

Στο 30% περικόπτονται τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργικό συμβούλιο. Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ...


Για τη χειρότερη δημοσιονομική κατάσταση που έχει δει ποτέ η χώρα μας, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, ανακοινώνοντας τα επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης.

«Στα μάτια των πιστωτών της η χώρα δεν μπορεί να ελέγξει τα δημοσιονομικά της ενώ μέχρι πρόσφατα έκρυβε και το πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πεταλωτής.

«Οι σημερινές προσπάθειες εντάσσονται στην μεγάλη προσπάθεια για ανασυγκρότηση της οικονομίας, ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και ισοκατανομής των βαρών.

Προβλέφτηκε επίδομα αλληλεγγύης, αυξήθηκαν οι δαπάνες για την εκπαίδευση, εισπράχτηκε η έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης και επίκειται και η είσπραξη από τους κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο φορολογικό, έκανε λόγο για μείωση του φορολογικού βάρους στα χαμηλά εισοδήματα και αύξηση στους υψηλούς εισοδηματίες. Ο κ. Πεταλωτής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αντιμετώπιση φοροδιαφυγής με ηλεκτρονικά τιμολόγια, την αυστηροποίηση ποινών καθώς και τη φορολόγηση των ακινήτων της της Εκκλησίας.

«Προχωρούν έργα μηχανοργάνωσης για να μπορεί ο πολίτης να παρακολουθεί την εξέλιξη του προϋπολογισμού», συμπλήρωσε.

Τα βασικά σημεία των περικοπών

Κατά 30% θα περικοπούν τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων καθώς και το επίδομα αδείας για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Από τις περικοπές αυτές αναμένεται ότι θα υπάρξουν έσοδα περί τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, η κυβέρνηση αναμένει επιπλέον εξοικονόμηση 4,8 δισ. ευρώ τα οποία θα προκύψουν κατά 50% από την επιβολή νέων φόρων και κατά 50% από την περιστολή δαπανών.

Όσον αφορά την αύξηση του ΦΠΑ, αυτός θα αυξηθεί κατά μία μονάδα στο μικρό κλιμάκιο, από 4,5 στο 5%, από 9% στο 10%, και κατά 2 μονάδες στο μεγάλο κλιμάκιο που θα ανέλθει από το 19% στο 21%.

Επίσης θα επιβληθεί φόρος 20% στα ποτά και τα τσιγάρα και θα υπάρξει αύξηση της τιμής της βενζίνης κατά 8 λεπτά και κατά 3 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης θα παραμείνει στις ίδιες τιμές.

Η περικοπή των επιδομάτων των μισθωτών από 10% που είχε αρχικά τεθεί θα ανέλθει στο 12%.

Αναγκαία τα μέτρα δήλωσε ο πρωθυπουργός, στην ατζέντα και το ΔΝΤ

Για «δύσκολες αποφάσεις που δεν ήταν απλώς επιλογή, αλλά ήταν ανάγκη να πάρουμε», έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι οι συγκεκριμένες αποφάσεις είναι αναγκαίες για την επιβίωση της χώρας μας, της οικονομίας μας, για να φύγει η Ελλάδα από τη δίνη και των κερδοσκόπων και της δυσφήμησης.

«Να ανασάνουμε, για να μπορέσουμε να δώσουμε και αυτή τη μάχη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση δίνουν μαζί και δίπλα στον ελληνικό λαό τη μάχη για μια πιο δίκαιη κοινωνία, για τις μεγάλες αλλαγές που θα φέρουν ανάπτυξη, δουλειές και προοπτική στον τόπο.

Παπούλιας: Θα ανταποκριθεί ο λαός, όταν πειστεί για τα μέτρα

«Κύριε Πρόεδρε, δύσκολες αποφάσεις σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απευθυνόμενος προς τον Κάρολο Παπούλια κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Δύσκολες μέρες», είπε από την πλευρά του ο κ. Παπούλιας.

«Δύσκολες μέρες, αλλά αναγκαία τα όσα αποφασίσαμε. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις σε μια δύσκολη κατάσταση», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα μας βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα, των πιστωτών και των διεθνών αγορών και πρόσθεσε πως, «δείχνουμε, η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός ότι μπορεί αξιόπιστα να παίρνει αποφάσεις».

«Αναμένουμε δικαίως πια την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και είναι η άλλη πλευρά αυτής της συμφωνίας», τόνισε ο κ. Παπανδρέου και έκανε λόγο για ιστορική ευθύνη και της Ευρώπης.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «είναι πια αυτό το αναγκαίο βήμα για να πάμε σε μια μάχη για μεγάλες αλλαγές» και μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας του πολίτη, ώστε να ξέρει πλέον ότι η πολιτεία σέβεται τον ίδιο και τα χρήματά του και του δημιουργεί προοπτικές για εργασία και ανάπτυξη.

«Αυτή τη μάχη δίνουμε και θα τη δώσουμε όλοι, η κυβέρνηση μαζί και δίπλα με τον ελληνικό λαό», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Κύριε πρόεδρε, είναι σωστά αυτά που λέτε», είπε ο κ. Παπούλιας. Υπογράμμισε δε, ότι «πρέπει να αποκτήσουμε την κοινωνική αξιοπιστία με κοινωνική ευαισθησία και νομίζω ότι σε αυτό θα ανταποκριθεί ο ελληνικός λαός, όταν πειστεί ότι είναι σωστά και δίκαια τα μέτρα και ότι πρέπει να προσφέρουν περισσότερα αυτοί που έχουν περισσότερα».

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε με τη σειρά του, ότι πρέπει να είναι αναλογικά τα βάρη.

Ο πρωθυπουργός, ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρωτοβουλία του να αναλάβει το Ταμείο Στήριξης για την οικονομία της χώρας, κάτι που πρότεινε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.

Ο πρωθυπουργός συναντάται αυτήν την ώρα με τους προέδρους της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, της ΓΣΕΒΕΕ, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και του ΣΕΒ.

fimotro

Read more...

Οι νέοι διοικητές των Νοσοκομείων...


Οι νέοι διοικητές και οι αναπληρωτές διοικητές των νοσοκομείων της Αττικής που ορίστηκαν από την Υπουργό Υγείας Mαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είναι οι εξής:
1H YΠΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Α΄ Νοσοκομεία άνω των 400 κλινών
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ -ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ - ΑΝΑΠΛ. ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
Ευαγγελισμός Θεοδώρου Μιχάλης Σμήναρχος ε.α.
Κάραλης Γιώργος Διοίκηση Επιχειρήσεων - Διοίκηση & Οικονομία της Υγείας
Σωτηρία Στεφάνου Γιάννης Γιατρός ΕΣΥ -Παθολόγος-Λοιμοξιολόγος
Τουρουτσίκας Νίκος Διοίκηση Μονάδων Υγείας-Πρόνοιας
ΚΑΤ Παπαφράγκας Βαγγέλης Μικροβιολόγος - Διευθυντής ΕΣΥ
Καρράς Κων/νος Οικονομολόγος - Διοίκηση Υγείας
Γεν. Κρατικό «Γεννηματάς» ...

Ανωμερίτης Λεωνίδας Φαρμακοποιός - πρώην Αντινομάρχης Υγείας & Πρόνοιας
Κοκολιού Μαρία ΤΕΙ Νοσηλευτικής
Παίδων «Αγ. Σοφία» Παπασάββας Μανώλης Διοίκηση Υγείας - Οργάνωση Διοίκησης Νοσοκομείων
Θεάκου Ρεγγίνα Γιατρός Χειρουργός
Λαϊκό Ζερβού Φανή Οικονομολόγος με ειδίκευση σε Κοινωνική Ασφάλιση -
Υγεία
Καλπακτσόγλου Θέμις Διοίκηση Επιχειρήσεων
Αλεξάνδρα Λαδάς Σπύρος Οικονομία - Διοίκηση Μονάδων Υγείας-Πρόνοιας -
ΥΥΚΑ
Ζώτος Παύλος Οικονομολόγος
Ελ. Βενιζέλου Φαλδαμής Νίκος Οικονομολόγος
Αδαμοπούλου Μαρίνα Ιατρός Δερματολόγος - Αντινομάρχης Υγείας Αθήνας
Αμαλία Φλέμιγκ Θωμόπουλος Νίκος Ηλεκτρολόγος - Μηχανολόγος
Μπουλούκου Ευανθία Διοίκηση Επιχειρήσεων - Οργάνωση & Διοίκηση Νοσηλευτικών Υπηρεσιών
Σισμανόγλειο Οικονόμου Όλγα Διευθύντρια Φαρμακοποιός ΕΣΥ
Παπαχρήστου Αργυρώ Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων - Διοίκηση Νοσοκομείων
Β΄ Νοσοκομεία κάτω 400 κλινών
Πολυκλινική Αμούργης Παντελής Δικηγόρος
Παίδων Πεντέλης Τζουμάνη Αλεξάνδρα Παθολόγος - Διαβητολόγος, Αναπληρώτρια Διευθύντρια ΕΣΥ
Γ.Ν. Πατησίων Μπιλιάνης Κώστας Νομικός - Διοίκηση Μονάδων Υγείας
Οφθαλμιατρείο Αθηνών
Μαϊσογλου Βαρβάρα Οικονομολόγος
2η ΥΠΕ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Α΄ Νοσοκομεία άνω 400 κλινών
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ - ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ - ΑΝΑΠΛ.ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δαφνί» Παπαδόπουλος Γιώργος Αρχιτέκτων-Μηχανικός - Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας
Σκλαβούνος Λάμπρος Εκπαιδευτικός - Διαχείριση Ανθρωπίνων Πόρων
Αττικόν Λαμπίρης Ηλίας Καθηγητής Ορθοπεδικός - τέως Βουλευτής
Παπαχρήστος Β. Χρήστος Δημόσια Διοίκηση - Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας
Γενικό Κρατικό Νίκαιας «Αγ. Παντελεήμων» Ρέσσος Χρήστος Γιατρός ΕΣΥ - Αναπληρωτής Διευθυντής ΜΕΘ
Απέργης Νίκος Οικονομολόγος - Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά
Αντικαρκινικό Πειραιά «Μεταξά» Δημητριάδου Χαρίκλεια Οικονομολόγος με ειδίκευση στη Διοίκηση Νοσοκομείων
Γκερλές Δημήτρης Διοίκηση Οικονομία - Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά
Πειραιά «Τζάννειο» Μαλαχίας Γεώργιος Γιατρός - Διευθυντής Ακτινολόγος ΕΣΥ
Παπαχρήστος Γ. Χρήστος Διοίκηση Οικονομικών Υγείας
Ελευσίνας «Θριάσιο» Λιόσης Αγγελος Γιατρός Χειρουργός - Πρόεδρος Ν.Σ. Δυτικής Αττικής, πρώην Αντινομάρχης Υγείας
Χονδρονικόλα Αφροδίτη Οδοντίατρος
Β΄ Νοσοκομεία κάτω 400 κλινών
Γ.Ν. Δυτ. Αττικής
Γιούργας Αχιλλέας, Χημικός Μηχανικός - Διοίκηση Επιχειρήσεων
Γ.Ν. ΚΥ Κυθήρων Μαραυγάκη Ευαγγελία, Διοίκηση Υγείας - ΤΕΙ Νοσηλευτικής
Νοσοκομεία Ειδικών Διατάξεων
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
Γ.Ν. Ν. Ιωνίας «Κωνσταντοπούλειο» Λίτσας Κώστας Γιατρός Παθολόγος
Μπαλαούρα Όλγα Παιδαγωγικά - Εθνική και Κοινοτική Διοίκηση
Κοργιαλένειο - Μπενάκειο Ερυθρός Σταυρός Λωτίδης Λάζαρος Δικηγόρος - πρώην Υφυπουργός
Πετρόχειλος Ιωάννης Κοινωνιολόγος - Διοίκηση Φροντίδας Υγείας
Ασκληπιείο Βούλας Καρκατζός Αλέξανδρος Ναυπηγός-Μηχανολόγος - Διοίκηση Επιχειρήσεων
Κουλούρη Φωτεινή Πολ. Επιστήμων - Δημόσια Διοίκηση στην Υγεία - ΥΥΚΑ
Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» Μπίνης Θανάσης Χημικός-Μηχανικός - Διοίκηση Επιχειρήσεων
Σαμαρά-Κοντογιάννη Αικατερίνη Κοινωνιολόγος - Οργάνωση Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
Ελπίς Δημοτικό Νοσοκομείο Γιάνναρος Θεόδωρος Βιολόγος
Επίσης ορίζονται ως Πρόεδροι:
στο Ε.Κ.Κ.Α.: Αλτάνης Παναγιώτης, Κοινωνικός Λειτουργός
στο Κέντρο Αποκατάστασης Τυφλών : Τσιλιμιγκάκη Παρασκευή, Κοινωνική Λειτουργός




Read more...

Ο Παπανδρέου στον Παπούλια




ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ένα απόσπασμα απ’ όσα είπε ο Γιώργος στο Παπούλια. Πάντως είναι πολύ πιασμένος, καμιά σχέση με τις άλλες φορές…



troktikovideo



Read more...

Oι δηλώσεις Παπανδρέου



ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε τι είπε ο Παπανδρέου καθώς έφευγε απο το προεδρικό Μέγαρο και αφού είπε στον Παπούλια πως μας έσκισε...



video



Read more...

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ....στην "σοσιαλιστική" βαρβαρότητα της κυβέρνησης




"Λεφτά Υπάρχουν" είχε δηλώσει επανειλημμένως κατά την πανηγυρική και ελπιδοφόρα προεκλογική εκστρατεία του ο Γιώργος Παπανδρέου, και πολλοί τον πίστεψαν.

Βλέπετε, ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται, όπως λέει και η παροιμία.


Πιστεύει κανείς αυτό που έχει ανάγκη να πιστέψει....

Νάσος

stoxasmos

Read more...

Ο κοσμάκης πληρώνει τις ατασθαλίες των πολιτικών... ο κατάπτυστος νόμος της ασυλίας τους θα ισχύσει και μετά τα σημερινά χαράτσια;


Το ανέκδοτο της δεοντολογίας στη Βουλή

Είναι σίγουρο ότι το έλλειμμα θα ήταν πολύ μικρότερο αν ακολουθούσαμε τις νόρμες της υπόλοιπης Ευρώπης. Οχι θεωρητικά -π.χ. να είμαστε παραγωγικοί, να μη διαλύουμε επιτροπές και οργανισμούς που η χρησιμότητά τους έχει λήξει εδώ και δεκαετίες- αλλά στα πολύ πρακτικά.

Αν, για παράδειγμα, εφαρμόζαμε τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων, θα γλιτώναμε ένα βουνό λεφτά. Για όσους δεν θυμούνται, η λέξη «Κουρουπητός» ήταν παλιά στην Ευρωπαϊκή Ενωση κάτι σαν τα «greek statistics»· μια κοροϊδία προς τα όργανα της Ε.Ε. που μας κόστισε 5,4 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν είναι η μόνη περίπτωση που πληρώσαμε ακριβά τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες των κυβερνήσεων και τοπικών φορέων. Σε δεκάδες άλλα ζητήματα, υπουργοί, δήμαρχοι και φορείς κλωθογυρίζουν με τις αποφάσεις ανά χείρας αναβάλλοντας την εφαρμογή τους.
Το συζητάνε έτσι, το κουβεντιάζουν αλλιώς κι επειδή φοβούνται το βραχυχρόνιο πολιτικό κόστος, μας φορτώνουν μερικά εκατομμύρια σε πρόστιμα.

Δεν εθελοτυφλούν· ξέρουν ότι αργά ή γρήγορα η χώρα θα αναγκαστεί να συμμορφωθεί προς τις αποφάσεις. ..
Απλώς στο ενδιάμεσο κάνουν τη δουλειά τους προστατεύοντας το μικροπολιτικό τους κεφάλαιο. Τα δε φύλακτρα τα πληρώνουμε εμείς οι φορολογούμενοι. Ο,τι έγινε, δηλαδή, σε εθνική κλίμακα με την οικονομία γίνεται σε μικροκλίμακα με μύριες όσες αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων.

Υπάρχουν και κάποιες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που δεν μεταφράζονται σε λεφτά, αλλά κοστίζουν περισσότερο. Πλήττουν την αξιοπιστία της χώρας, το έλλειμμα της οποίας (όπως σωστά λέει ο πρωθυπουργός) μας οδήγησε να ζητιανεύουμε τη στήριξη των Ευρωπαίων προκειμένου να δανειστούμε.

Η χώρα μας, για παράδειγμα, έχει καταδικαστεί δύο φορές για το θέμα της βουλευτικής ασυλίας. Παρ’ όλα αυτά το πολιτικό μας προσωπικό σφυρίζει αδιάφορα. Πάνε στη Βουλή οι αιτήσεις των εισαγγελικών αρχών για χορήγηση αδείας άσκησης ποινικής δίωξης και οι βουλευτές πάντα ψηφίζουν κατά. Ετσι σήμερα, για μία ακόμη φορά, η Βουλή θα δείξει και θα διδάξει στον ελληνικό λαό το ήθος της. Ζητήθηκε η άρση ασυλίας των κ. Αργύρη Ντινόπουλου (Ν.Δ.) και Κυριάκου Βελόπουλου (ΛΑΟΣ), αλλά το αποτέλεσμα είναι προδικασμένο.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας (sic) της Βουλής, υπό την προεδρία του κ. Γρηγόρη Νιώτη και απαρτιζόμενη -καλά είναι να θυμόμαστε τα ονόματα- από τους κ. Κωνσταντίνο Σκανδαλίδη (ΠΑΣΟΚ), Δημήτριο Παπουτσή (ΠΑΣΟΚ), Κωνσταντίνο Τζαβάρα (Ν.Δ.), Αντώνιο Σκυλλάκο (ΚΚΕ), Αστέριο Ροντούλη (ΛΑΟΣ) και Βασίλειο Μουλόπουλο (ΣΥΡΙΖΑ), αποφάσισε κατά πλειοψηφία να προτείνει στο σώμα της Βουλής τη μη άρση της ασυλίας και των δύο.

Υπενθυμίζεται ότι και οι δύο δεν κατηγορούνται για κάτι που έπραξαν ως βουλευτές: ο κ. Ντινόπουλος κατηγορείται για πράξεις του ως δήμαρχος Βριλησσίων και ο κ. Βελόπουλος μηνύθηκε για μια προσωπική του αντιδικία με κάποιον πολίτη.

Παρ’ όλα αυτά η Επιτροπή Δεοντολογίας θεώρησε τις διώξεις «πολιτικές» και μάλιστα, στην «έκθεσή» της προς τους βουλευτές, δεν αναφέρει καν τον λόγο για τον οποίο ζητείται η άρση της ασυλίας.

Γι’ αυτό μάλλον λαθεύουν οι Ευρωπαίοι. Δεν χρειαζόμαστε οικονομική επιτήρηση. Με τους βουλευτές που έχουμε, μάλλον πολιτική επιτήρηση απαιτείται.

stoxasmos

Read more...

Casus belli η κατάργηση του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα

Κάποιοι εργοδότες το σκέφτονται, αλλά...

Βέτο στην κατάργηση του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα ,βάζει το Υπουργείο Εργασίας "κόβοντας τον αέρα" σε εργοδότες που σκόπευαν να "ψαλιδίσουν" θεμελιώδεις κατακτήσεις των εργαζομένων, με πρόσχημα την κρίση και τις αντίστοιχες περικοπές που δρομολογούνται στο Δημόσιο.

Η προοπτική κατάργησης του 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα αποτελεί ‘κοκκινη γραμμή’ για τα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα, τα οποία έχουν απειλήσει να τινάξουν στον αέρα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, τονίζοντας ότι και ο Άρειος Πάγος με απόφασή του έχει χαρακτηρίσει τον 14ο μισθό ως ετήσιες αποδοχές που υπόκεινται και σε κρατήσεις.

Η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας (Λοβέρδος, Κουτρουμάνης) ήταν κατηγορηματική ως προς το ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης του 14ου μισθού αφού η περικοπή θα στερούσε από έσοδα περίπου 350 εκατ. ευρώ ετησίως τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα έσοδα για τον Ιανουάριο ήταν οριακά αυξημένα (ΙΚΑ + 3,5%, ΟΑΕΕ +0,82%), ενώ η εισφοροδιαφυγή αγγιζει τα 8 δισ ευρώ.

Ο ΣΕΒ αλλά και οι εκπρόσωποι των εμπόρων και των επαγγελματοβιοτεχνών τίθενται επισήμως κατά της κατάργησης του δώρου του Πάσχα και του επιδόματος αδείας, τονίζοντας ότι η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος θα στεγνώσει ακόμα περισσότερο την πολύπαθη αγορά.

Πάντως ανεπίσημα στελέχη από το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και το ΕΒΕΑ δεν αποκλείουν το μέτρο ως μία λύση για τη μείωση του μισθολογικού κόστους.
.protothema.gr

Read more...

Αναστέλλεται και η επιστροφή ΦΠΑ...


Εγκύκλιο που προβλέπει την αναστολή επιστροφών ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις μέχρι τις 31 Μαΐου 2010 εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, διευκρινίζοντας ότι η αναστολή των επιστροφών κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να διενεργηθούν οι απαραίτητοι προσωρινοί ή τακτικοί έλεγχοι γι' αυτές.




Read more...

«Aπάντηση» στα μέτρα από την "Αριστερή Πρωτοβουλία"...


Πυρετωδώς ετοιμάζουν την ιδεολογικοπολιτική απάντηση της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» του ΠΑΣΟΚ…
Κείμενο συντάσσεται, γράφεται, αναδιατυπώνεται και σε λίγο θα «σκάσει» σαν βόμβα!
Άσχετο: Λέτε να δούμε κι αυτό; Να καταντήσουν κάποιοι, «υπερασπιζόμενοι» τον πατριωτικό χαρακτήρα των μέτρων, σαν εκείνους που για ν’ αποδείξουν ότι η πυρηνική καταστροφή στο Τσερνομπίλ ήταν «ανύπαρκτη», έτρωγαν ωμα μαρούλια στις συνοικιακές πλατείες…



Read more...

"Αναγκαιότητα για την επιβίωση της χώρας"


Ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο για τις "δύσκολες αποφάσεις" που ελήφθησαν. Χαρακτήρισε τη λήψη των μέτρων "αναγκαιότητα για την επιβίωση της χώρας", προκειμένου- όπως είπε- "να φύγει από τη δίνη των κερδοσκόπων και της δυσφήμισης" και "να ανασάνουμε για να δώσουμε τη μάχη για μία πιο δίκαιη κοινωνία, για τις μεγάλες αλλαγές που θα φέρουν ανάπτυξη".

"Δύσκολες αποφάσεις αυτές τις δύσκολες ώρες" είπε ο κ. Παπανδρέου στον Κάρολο Παπούλια, στο σύντομο διάλογο που είχαν κατά την υποδοχή του στο Προεδρικό Μέγαρο. "Αν ο ελληνικός λαός πειστεί ότι είναι δίκαια τα μέτρα θα συμβάλλει στην υλοποίηση τους", απάντησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τους Προέδρους της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), της Εθνικής Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Ανοιχτό το σενάριο για το ΔΝΤ

Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ, εάν δεν λάβει η χώρα μας την αναμενόμενη στήριξη από την Ε.Ε "Τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης, εμείς αναλάβαμε τις ευθύνες μας. Σε περίπτωση που η Ευρώπη δεν αναλάβει τις δικές της ευθύνες, το σενάριο του ΔΝΤ είναι ανοιχτό", σημείωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου.

Αποφάσεις για πρόσθετα μέτρα

Στο 30% περικόπτονται τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ.

Από τις περικοπές αυτές αναμένεται ότι θα υπάρξουν έσοδα περί τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά από τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν σε λίγο, η κυβέρνηση αναμένει επιπλέον εξοικονόμηση 4,8 δισ. ευρώ τα οποία θα προκύψουν κατά 50% από την επιβολή νέων φόρων και κατά 50% από την περιστολή δαπανών.

Ο ΦΠΑ θα αυξηθεί κατά μία μονάδα στο μικρό του κλιμάκιο, το οποίο από 9% θα ανέλθει στο 10% και κατά 2 μονάδες στο μεγάλο κλιμάκιο που θα ανέλθει από το 19% στο 21%.

Επίσης θα επιβληθεί φόρος 20% στα ποτά και τα τσιγάρα και θα υπάρξει αύξηση της τιμής της βενζίνης κατά 8 λεπτά και κατά 3 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης θα παραμείνει στις ίδιες τιμές.

Όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη δεν θα υπάρξουν περικοπές στα δώρα των συνταξιούχων ενώ δεν θα υπάρξει επέκταση των περικοπών στον ιδιωτικό τομέα.

Αντίθετα η περικοπή των επιδομάτων των μισθωτών από 10% που είχε αρχικά ειπωθεί θα ανέλθει στο 12%.
nooz.gr


Read more...

Δέσμη πρόσθετων μέτρων

Εγκρίθηκε το νέο πακέτο οικονομικών μέτρων από το υπουργικό Συμβούλιο και αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Αποφασίσθηκε, μείωση κατά 30% του δώρου Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας. Μείωση κατά 12% των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων. Πάγωμα των συνάξεων και αύξηση του ΦΠΑ έως 2%. Αύξηση φόρου κατά 20% σε ποτά και τσιγάρα, 9 λεπτά η αύξηση της βενζίνης. Συνέντευξη Τύπου θα δώσει ο υπουργός Οικονομικών για να εξειδικεύσει τις κυβερνητικές αποφάσεις.

"Ανάγκη και όχι επιλογή τα μέτρα", επανέλαβε ο πρωθυπουργός σε δήλωση του εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Γ. Παπανδρέου στη συνέχεια θα δει τα προεδρεία ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΕΣΕΒΕ και ΣΕΒ.

Tα μέτρα που ενέκρινε το υπουργικό Συμβούλιο είναι:

* Μείωση κατά 30% του δώρου Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας στο δημόσιο

* Μείωση κατά 12% των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων.

* Πάγωμα των συνάξεων
- δεν θα υπάρξει περικοπή επιδομάτων στους συνταξιούχους.

* Αύξηση του ΦΠΑ. Ο χαμηλός συντελεστής από 4,5 αυξάνεται σε 5% . Κατά μία μονάδα αυξάνεται ο μέσος συντελεστής 9% που αφορά μεταξύ άλλων στα τρόφιμα και κατά 2 μονάδες αυξάνεται ο υψηλός συντελεστής 19%. Στόχος η εξοικονόμηση 1,5 δισ. ευρώ. Δεν επηρεάζεται η επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες.

* Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε ποτά και τσιγάρα, σε ποσοστό έως 20% προκειμένου να εισπραχθούν έσοδα 1,2 δισ. ευρώ.

* Αύξηση του ειδικού φόρου καύσιμα: Η βενζίνη επιβαρύνεται με 9 λεπτά το λίτρο και με 4 λεπτά το πετρέλαιο κίνησης.

* Αύξηση ειδικού τέλους ταξινόμησης για οχήματα άνω των 1.600 κ.ε κατά 25%.

* Επιβολή φόρου πολυτελείας έως και 36% σε είδη, όπως πίνακες ζωγραφικής, κοσμήματα και άλλα τιμαλφή.

* Επιβολή ειδικού φόρου σε πανάκριβα αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής.

* Ρύθμιση για όσους δεν έχουν υποβάλλει δηλώσεις εισοδήματος, ΦΠΑ κ.λπ., με μικρή προσαύξηση και δυνατότητα ευνοϊκής εξόφλησης εφάπαξ με έκπτωση 10% ή σε δόσεις με έκπτωση 5%.

* Ενεργοποίηση σχεδίου είσπραξης για τα ληξιπρόθεσμα με δημιουργία «call center» στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, δηλαδή τηλεφωνικής όχλησης σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, με κατάσχεση και πλειστηριασμό των περιουσιακών τους στοιχείων σε περίπτωση μη ανταπόκρισης.

Ανοιχτό το σενάριο για το ΔΝΤ

Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ, εάν δεν λάβει η χώρα μας την αναμενόμενη στήριξη από την Ε.Ε "Τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης, εμείς αναλάβαμε τις ευθύνες μας. Σε περίπτωση που η Ευρώπη δεν αναλάβει τις δικές της ευθύνες, το σενάριο του ΔΝΤ είναι ανοιχτό", σημείωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου.

Μπαράζ κινητοποιήσεων

Κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις η ΑΔΕΔΥ- προκήρυξε νέα 24ωρη απεργία για τις 16 Μαρτίου και τετράωρη στάση εργασίας στις 8 του μηνός. Θα υπάρξουν κινητοποιήσεις και από τη ΓΣΕΕ, όπως είπε στον Flash 96 ο Γιάννης Παναγόπουλος.

Συνταξιούχοι πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στην πλατεία παλαιού δημαρχείου και κατευθύνθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ το απόγευμα το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση στην Ομόνοια και την πλατεία Κοραή του Πειραιά.

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν εκπαιδευτικοί έξω από το υπουργείο οικονομικών.

Στην Αθήνα και την Τετάρτη στελέχη του διεθνούς οίκου S&P. Θα έχουν συνάντηση με την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη.

Είμαστε σε κατάσταση πολέμου τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, προειδοποιώντας ότι ενδεχομένως δεν θα έχουμε να πληρώσουμε όχι τον 14ο μισθό αλλά τους κανονικούς μισθούς ή και τις συντάξεις.

Αγορές

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,07 % και διαμορφώνεται στα 1,3617 δολάρια. Το ευρώ διαπραγματεύεται στα 120,8417 γιεν, στο 0,9061 με τη Στερλίνα και στο 1,4628 με το Ελβετικό Φράγκο. Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί οριακά σε ποσοστό 0,03% έναντι του γιέν και διαμορφώνεται στα 88,745 γιέν. Το δολάριο διαπραγματεύεται στο 0,6654 με τη Στερλίνα και στο 1,0742 με το Ελβετικό φράγκο.

Στην αγορά ομολόγων, κάτω από τις 289 μονάδες βάσης υποχωρεί το σπρεντ του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, έναντι του γερμανικού. Πτωτικά και τα σπρεντ των Ιταλικών (83μ.β.), Ισπανικών(73 μ.β.), Πορτογαλικών(90 μ.β.).

Ανοδικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές

Από τις σπάνιες φορές που η Ελλάδα επηρεάζει την πορεία των ασιατικών αγορών, κι όμως σήμερα, στα ρεπορτάζ των διεθνών πρακτορείων για τις αγορές της Ασίας και της ευρύτερης περιοχής του Ειρηνικού, αναφέρουν ότι ανοδικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές διαγράφοντας τις απώλειες του MSCI Asia Pacific Index για το 2010, εν μέσω εικασιών ότι τα αυστηρά μέτρα στην Ελλάδα θα τονώσουν την εμπιστοσύνη της παγκόσμιας ανάκαμψης.

Την Τρίτη, στις ΗΠΑ ο Standard & Poor’s 500 Index αναρριχήθηκε 0,2% φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις 20 Ιανουαρίου, μετά τις εταιρικές εξαγορές και την πιθανότητα εύρεσης λύσης στα οικονομικά θέματα της Ελλάδας. Σήμερα η χώρα θα ανακοινώσει μέτρα που περιλαμβάνουν φόρους στα τσιγάρα, το αλκοόλ, τις πωλήσεις και μεγαλύτερες περικοπές στα μπόνους των δημοσίων υπαλλήλων.

Διεθνής Τύπος


Πρώτα θέμα σε όλα τα οικονομικά έντυπα διεθνώς και πολύ πολύ ψηλά και στα πολιτικά φύλλα, έντυπα και ηλεκτρονικά, βρίσκονται να μέτρα λιτότητας. Όλα τα δημοσιεύματα επικαλούνται την φράση του πρωθυπουργού ότι η χώρα μας βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου.

WSJ: Η Ελλάδα παρουσιάζει νέα αυστηρά μέτρα – το περίγραμμα των νέων αυστηρών μέτρων.

Αssociated Press: Οδυνηρές νέες περικοπές ανακοινώνει η Ελλάδα για να βγει από την κρίση.

ΒΒC: Οι έλληνες περιμένουν το νέο γύρο της περικοπές εξόδων και αύξησης των φόρων.

Bloomberg: 2,4 δισ ευρώ θα εξοικονομήσει η ελληνική κυβέρνηση.

2,4 δισ ευρώ θα εξοικονομήσει η ελληνική κυβέρνηση με τα νέα μέτρα, σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται δήλωση του Σπύρου Βούγια. Το πρακτορείο αναφέρει στο ρεπορτάζ του δύο ημέρες πριν από τη συνάντηση Παπανδρέου στο Βερολίνο με την Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, η κυβέρνηση παπανδρέου ανακοινώνει σκληρά μέτρα λιτότητας, μετά τις νέες τρύπες που ανακάλυψε στον προϋπολογισμό και ανακοινώνει σειρά μέτρων που θα αποφέρουν 4,8 δις. ευρώ, 6,5 δις. δολ.
nooz.gr

Read more...

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΦΠΑ, 'ΨΑΛΙΔΙ' ΣΕ ΔΩΡΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ


Απο Εnet.gr

Περικοπές 30% στα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων και στο επίδομα αδείας, αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης για καύσιμα, τσιγάρα και ποτά, περαιτέρω μειώσεις στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και πάγωμα των συντάξεων για το 2010 περιλαμβάνει το πακέτο των σκληρών πρόσθετων μέτρων που οριστικοποίησε το υπουργικό συμβούλιο...


Οι συντελεστές του ΦΠΑ στις υπόλοιπες κατηγορίες θα είναι από 4,5% στο 5% και από το 9% στο 10%. Παράλληλα ο ειδικός φόρος κατανάλωσης θα επιβαρύνει το πετρέλαιο κίνησης κατά 3 λεπτά του ευρώ, ενώ η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης δεν θα αλλάξει.

Επίσης θα επιβληθεί φόρος 20% στα ποτά και τα τσιγάρα.

Παράλληλα θα υπάρξει πάγωμα των συντάξεων για το 2010, ενώ δεν θα γίνουν περικοπές στα δώρα των συνταξιούχων.

Η περικοπή στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων από το 10% που είχε ειπωθεί αρχικά, θα φθάσει το 12%.

Τα έσοδα των 4,8 δις θα προέλθουν κατά 2,4 δις από την αύξηση των εσόδων και κατά 2,4 δις από τη μείωση των δαπανών.

Οι ανακοινώσεις για τα μέτρα-σοκ θα γίνουν σε λίγο στη Βουλή από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιώργο Πεταλωτή και θα εξειδικευτούν από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη Τύπου, ενώ θα επικυρωθούν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι περικοπές θα ισχύσουν στους μισθούς των υπαλλήλων του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ, αλλά όχι και στον ιδιωτικό τομέα. Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν, ένας δημόσιος υπάλληλος με μισθό στα 1000 ευρώ καθαρά θα έχει ετήσια απώλεια περίπου 600 ευρώ.

Ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου με τους προέδρους της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), της Εθνικής Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Το Σαββατοκύριακο όλα τα κυβερνητικά στελέχη θα επισκεφθούν την περιφέρεια για να ενημερώσουν σχετικά με την αναγκαιότητα των μέτρων.
fimotro


Read more...

ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ 10ΕΤΙΑ


Ρεπορτάζ: Kατερίνα Κοκκαλιάρη (απο ΕΘΝΟΣ)

Με βάση την καλύτερη δεκαετία θα υπολογίζονται από το 2018 οι συντάξεις σε όλα τα Ταμεία, με τις αλλαγές να τρέχουν σε... δόσεις και να ολοκληρώνονται το 2030. Στόχος είναι να οδηγηθούμε σταδιακά στον υπολογισμό των συντάξεων με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου...


Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα βρίσκονται στην τελική ευθεία και οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν στα μέσα Μαρτίου.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το Ασφαλιστικό πραγματοποίησε χθες την προτελευταία συνεδρίασή της και ολοκληρώνει το έργο της την ερχόμενη Τρίτη.

Βασικός «κορμός» της μεταρρύθμισης είναι η καθιέρωση βασικής σύνταξης σε συνδυασμό με τη χορήγηση κινήτρων ασφάλισης για όσους εργάζονται και μετά τη συμπλήρωση 15ετίας.

Στόχος είναι οι ασφαλισμένοι να εξασφαλίζουν μια καλή σύνταξη με τη συμπλήρωση 35ετίας και του 63ου έτους της ηλικίας.

Ο υπουργός Εργασίας Αν. Λοβέρδος και ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης επεξεργάζονται εναλλακτικά σενάρια για το ύψος των συντάξεων σε συνάρτηση με διαφορετικούς συντελεστές.

Στάση αναμονής τηρούν τα συνδικάτα, που επισημαίνουν πως οι προωθούμενες αλλαγές δεν πρέπει να οδηγούν σε μείωση των συντάξεων.

Το τελικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων αναμένεται να προβλέπει τα ακόλουθα:

* Το 2018 ο υπολογισμός των συντάξεων σε όλα τα Ταμεία (και στο Δημόσιο) θα γίνεται με βάση την καλύτερη δεκαετία (ωστόσο έχει υπάρξει πρόταση και για τον υπολογισμό των τελευταίων δεκαέξι ετών).
* Σήμερα υπάρχουν διαφορές στους ασφαλιστικούς φορείς και ενδεικτικά αναφέρεται πως στο ΙΚΑ λαμβάνεται υπόψη η καλύτερη πενταετία της τελευταίας δεκαετίας.
* Το 2030 θα ολοκληρωθούν οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, με στόχο να λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του ασφαλιστικού βίου.
* Η βασική σύνταξη θα χορηγείται με τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης σε ηλικία 65 ετών (60 για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα).

Ωστόσο βασική σύνταξη -ή τουλάχιστον ένα τμήμα αυτής- τελικά θα δικαιούνται και όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και πριν από τα 65 έτη (π.χ. αν αποχωρούν με 35ετία).

Πάντως για το θέμα αυτό -δηλαδή αν η βασική σύνταξη πρέπει να καταβάλλεται και πριν από τα 65 έτη- έχουν εκφραστεί διαφορετικές απόψεις στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

* Οσοι παραμένουν στην αγορά εργασίας και μετά τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης θα παίρνουν «μπόνους», με ένα μεικτό «σύστημα» συντελεστών που μπορεί να αλλάζει ακόμα και ανά πενταετία.

Οι συντελεστές δεν έχουν ακόμα κλειδώσει, αλλά εξετάζεται ένα σενάριο κλιμάκωσής τους από 1,5% έως 2%. Τη μεγαλύτερη προσαύξηση θα παίρνουν όσοι συνεχίζουν να εργάζονται και μετά τη συμπλήρωση 30 ετών ασφάλισης.

* Τη βασική σύνταξη θα δικαιούνται όσοι έχουν συμπληρώσει 35 έτη διαμονής στη χώρα, αλλά και οι ανασφάλιστοι σε ηλικία 65 ετών και εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που θα τεθούν.
* Από τις προωθούμενες ρυθμίσεις εξαιρούνται ωστόσο οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ.

Τι προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο
Φραγμός στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

Τέλος στις πρόωρες συντάξεις -με στόχο η μέση ηλικία συνταξιοδότησης να διαμορφωθεί το 2015 στα 63 έτη- θέλει να βάλει η κυβέρνηση. Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας ξεκινά αυστηρούς ελέγχους για να εντοπίσει περιπτώσεις παράνομης καταβολής συντάξεων ή επιδομάτων (π.χ. του ΕΚΑΣ).

Χθες ο υφυπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, ανέφερε πως θα γίνει έλεγχος στους ασφαλισμένους που παίρνουν δύο ή και τρεις συντάξεις. Εκτιμάται πως πάνω από 16.000 συνταξιούχοι παίρνουν παράνομα ολόκληρες και τις δύο συντάξεις, ενώ κανονικά η μία θα έπρεπε να καταβάλλεται μειωμένη. Οι έλεγχοι αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις 20 Μαρτίου, με στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων για τα Ταμεία. Αλλωστε, στο παρελθόν έχουν έρθει στο φως υποθέσεις όπου συντάξεις χορηγούνται ακόμα και σε νεκρούς!

Τα κυριότερα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι τα εξής:

* Απαγορεύεται με νομοθετική παρέμβαση κάθε εθελουσία - πρόωρη συνταξιοδότηση που ανατρέπει τα δεδομένα του ασφαλιστικού συστήματος.
* Καθιερώνεται κοινό καθεστώς απασχόλησης των συνταξιούχων, είτε αυτοί προέρχονται από τον δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η αναστολή της σύνταξης όταν ο συνταξιούχος βρίσκεται σε ηλικία κάτω των 55 ετών.
* Θεσπίζεται ενιαίο καθεστώτος για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Σημειώνεται πως στον ιδιωτικό τομέα σε όσα επαγγέλματα βγουν από τη λίστα έρχεται αύξηση του ορίου ηλικίας κατά μία πενταετία.
* Δημιουργούνται μόνο τρία ταμεία: μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών. Το μέτρο θα εφαρμοστεί σταδιακά μέχρι και το 2020.
* Διαχωρίζονται οι κλάδοι σύνταξης από τους κλάδους υγείας.

Στο μέτωπο των ορίων ηλικίας, η κυβέρνηση θα προχωρήσει από το 2013 στη σταδιακή εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης αντρών και γυναικών στο Δημόσιο. Από τις αλλαγές απειλούνται 140.000 γυναίκες, που θα δουν τα όρια ηλικίας να αυξάνονται από 5 έως και 17 έτη.

Παράλληλα, το 2013 θα τεθεί σε ισχύ η διάταξη του νόμου Πετραλιά για τη σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των μητέρων ανηλίκων στα ειδικά ταμεία μισθωτών και στους φορείς των εργαζομένων στον Τύπο. Για τις ασφαλισμένες στο ΙΚΑ η αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 50 στα 55 έτη -που «πάγωσε» φέτος- μπορεί να ξεκινήσει το 2011.
fimotro


Read more...

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΣΑΡΚΟΖΙ ΣΤΙΣ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ


Απο ΤΟ ΒΗΜΑ Οnline

Το Παρίσι θα επισκεφθεί την Κυριακή 7 Μαρτίου ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί...


Η επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στο Παρίσι θα γίνει δύο μέρες μετά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.

«Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα επισκεφθεί το Παρίσι στις 7 Μαρτίου για να συναντηθεί το απόγευμα με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί» ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου.

Η «έκτακτη» μετάβαση του πρωθυπουργού στο Παρίσι εκλαμβάνεται ως προσπάθεια να εξασφαλιστεί η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη διάσωση της οικονομίας της χώρας.

Ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με την καγκελάριο της Γερμανίας την Παρασκευή -συνάντηση που έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών συζητήσεων και προβλέψεων για το τι θα ανακοινωθεί αμέσως μετά- στον απόηχο των νέων σκληρών μέτρων που αποφασίστηκαν για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ, ο Γιώργος Παπανδρέου έστειλε στενό συνεργάτη του στο Βερολίνο για συνομιλίες με Γερμανούς αξιωματούχους.

Πολύ πιθανό θεωρείται πως μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση, ο κ. Παπανδρέου και η Γερμανίδα καγκελάριος θα ανακοινώσουν κάποιες πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση του δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου.

fimotro

Read more...

ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΣΤΗΝ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.


Σήμερα που όλοι οι Έλληνες εργαζόμενοι θρηνούν την ουσιαστική απώλεια του 14ου μισθού, αλλά και του 13ου μέσω των έμμεσων φόρων, θα υπενθυμίσουμε τι γίνεται με το μισθολογικό θέμα στην Κτηματολόγιο Α.Ε. γιατί συμβολίζει με απόλυτο τρόπο, το πως οδηγηθήκαμε ως χώρα σε αυτό το σημείο. Η Κτηματολόγιο Α.Ε. (μαζί με την Αττικό Μετρό Α.Ε. και την Εγνατία Οδό Α.Ε.) εξαιρέθηκαν - με παρέμβαση Σουφλιά - από το Νόμο Αλογοσκούφη περί ΔΕΚΟ το 2005. Η Κτηματολόγιο Α.Ε. δεν διαθέτει Κανονισμό Εργασίας, ούτε Μισθολόγιο. Αποτέλεσμα , όλων αυτών, η ασυδοσία την τελευταία πενταετία, στην παροχή μισθών, η ασυδοσία στις προαγωγές, τις υπερωρίες και την άνιση μεταχείριση. Και για να γίνουμε συγκεκριμένοι : Η Κτηματολόγιο Α.Ε. απασχολεί... σχεδόν 400 εργαζόμενους. Σχεδόν οι 350 κινούνται σε "νορμαλ" επίπεδα μισθοδοσίας, αν και εκεί υπάρχουν σκανδαλώδεις αδικαιολόγητες διαφορές, αρκετών εκατοντάδων Ευρώ. Οι υπόλοιποι 50, δηλαδή το 10% της εταιρίας, αμοίβονται σκανδαλωδώς. Πλουτίζουν εις βάρος των υπολοίπων, επί πολλά χρόνια. Θέλετε παραδείγματα; Τα 50 αυτά υψηλόβαθμα στελέχη λαμβάνουν από 4.000 € εως 5.000 € το μήνα. Δηλαδή 200% παραπάνω από τις κλαδικές τους συμβάσεις. Τα ίδια 50 άτομα σε επιτροπές, σε Bonus, σε υπερωρίες (σε αρκετές περιπτώσεις οι αμοιβές από υπερωρίες ξεπερνούν τα 10.000 το χρόνο). Οι περισσότεροι εξ' αυτών προήχθησαν χωρίς καμία διαδικασία. "Εις υγεία των κοροϊδων", όπως είπε εχθές ο Πρωθυπουργός. Χαρακτηριστική περίπτωση η Τόνια Ζούμπου. Προήχθη ανευ διαγωνισμού επί Γούλα σε Προϊστάμενη Εσωτερικού Ελέγχου, λαμβάνει εδώ και δύο χρόνια, σχεδόν 5.000 €, συν υπερωρίες (!) χωρίς να χτυπάει κάρτα και χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα, αφού προϊσταται...του εαυτού της. Σιγά, μην έκανε...Εσωτερικό Έλεγχο στα πεπραγμένα Γούλα. Η Κτηματολόγιο Α.Ε., της πλήρωσε πολλές χιλιάδες Ευρώ, το Μεταπτυχιακό της, στο οποίο είχε ως υπεύθυνο καθηγητή τον...Αντιπρόεδρο της Κτηματολογίο Α.Ε. και έτσι η κυρία...Ζούμπηξε 150.000 € μέσα σε δύο χρόνια, όσα θα βγάλει ένας νορμαλ εργαζόμενος του Κτηματολογίου μέχρι το....2020 ! Ε, πως να μην εξοργιστούν οι εργαζόμενοι; Το χειρότερο είναι πως διατηρείται στη θέση της ακόμα και σήμερα, 5 μήνες μετά τις εκλογές. Ίσως φταίει...το ταλέντο της...στις προφορικές συνεντέυξεις. Έτσι όμως φτάσαμε στην κατάσταση που φτάσαμε...άλλοι 13 (πλέον) μισθούς και άλλες...26 !
/fimotro

Read more...

ΣΕ ΛΙΓΟ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ...


Το πακέτο των νέων οικονομικών μέτρων οριστικοποιείται σήμερα στη Βουλή με την κρίσιμη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ενώ... ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα ενημερώσει τους δημοσιογράφους. Τα νέα μέτρα αναμένεται να ακακοινωθούν λίγο μετά τις 11:00.
Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τους προέδρους της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας ΓΣΕΕ , της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων ΑΔΕΔΥ , της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), της Εθνικής Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ΕΣΕΕ και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών ΣΕΒ.
«Την ώρα που ο πρωθυπουργός ανακοινώνει μέτρα σε βάρος της εργατικής τάξης (σφαγιάζοντας τα δικαιώματά της) οι συνέταιροι της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, οι ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, συναντιούνται μαζί της. Προστρέχουν οι πρόθυμοι για να στηρίξουν την αντιλαϊκή πολιτική, για να δώσουν γη και ύδωρ», σχολίασε το ΠΑΜΕ.
Χθες κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός διακήρυξε την απόφασή του να λάβει όσα κι όποια μέτρα είναι αναγκαία για τη σωτηρία της πατρίδας από την επαπειλούμενη χρεοκοπία.
O πρωθυπουργός αποσαφήνισε ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν το μεσημέρι «σηματοδοτούν μια ανατροπή ακόμη και με όσα πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ, ιδεολογικά και πολιτικά», τόνισε την απόφασή του «να μη λιποτακτήσει» και να προειδοποιήσει ότι «μια λεπτή γραμμή χωρίζει το σήμερα, το τώρα, από την ημέρα που θα ζητήσουμε ένα ακόμη δάνειο από τους πιστωτές μας και θα βρούμε πόρτες κλειστές ή δυσβάσταχτα επιτόκια».
Ο κ. Παπανδρέου έθεσε σε αναστολή τα προεκλογικά προτάγματα του ΠΑΣΟΚ, καθώς η οδυνηρή πραγματικότητα επιβάλλει «σκληρά, αλλά αναγκαία μέτρα, καθώς αυτό που μας απειλεί πρωταρχικά δεν είναι η ύφεση, αλλά κάτι ακόμη χειρότερο. Να βρεθούμε σε αδυναμία δανεισμού, ασφυξία πληρωμών για μισθούς και συντάξεις».
Με κριτική διάθεση για το παρελθόν και χωρίς εξαιρέσεις, ουσιαστικά κάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και τους πολίτες να θέσουν τέλος στο μεταπολιτευτικό μοντέλο πολιτικής στάσης - συμπεριφοράς και ενός ιδιωτικού και δημόσιου ήθους που οδήγησε τη χώρα σε πλήρη ανυποληψία και την κοινωνία σε κατάρρευση.

fimotro

Read more...

ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ...


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Κατασχέσεις καταθέσεων μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου επιστρατεύει τώρα το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να πιάσει τον στόχο για είσπραξη 2 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές. Μετά την κινητοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για να εισπραχθούν τα 519 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμων...
οφειλών από 26.165 φορολογούμενους που έχουν ακίνητη περιουσία αξίας μεγαλύτερης των 5 δισ. ευρώ, στο στόχαστρο μπαίνουν και οι καταθέσεις. Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να εξαντλήσει την αυστηρότητά του έναντι όσων συνειδητά χρωστούν στο Δημόσιο, ενώ έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Έτσι, χωρίς δεύτερη σκέψη οφειλέτες που έχουν τη δυνατότητα να ξεπληρώσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και δεν το κάνουν με τη θέλησή τους, θα έρθουν αντιμέτωποι με την παρέμβαση των δικαστικών τμημάτων των εφοριών.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως σήμερα τα συγκεκριμένα τμήματα είναι «διαλυμένα», όπως τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που αναγνωρίζει πως η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως από τη δεξαμενή των 30 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών, μόλις 8-10 δισ. ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα, και εξ αυτών στόχος είναι να εισπραχθούν φέτος 2 δισ. ευρώ.
Έρχονται «ράμπο»
Για να εισπραχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα το ταχύτερο δυνατό, το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει νέο σώμα «ράμπο» με ειδική αποστολή την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών. «Δημιουργείται ένα σώμα, που θα πάει σε μεγάλες εφορίες και θα προχωρήσει στην είσπραξη αυτών των ποσών. Στόχος μας είναι στο τρέχον έτος να εισπράξουμε αντί για 1,2 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός, 2 δισ. ευρώ», είπε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος προσθέτοντας πως ήδη έχουν εισπραχθεί 200 εκατ. ευρώ.
Στο νέο σώμα θα μετέχουν εφοριακοί και δικαστικοί υπάλληλοι που θα αναλαμβάνουν τα περαιτέρω μετά την αποστολή ατομικών ειδοποιητηρίων για την τακτοποίηση της οφειλής, και αφού ο οφειλέτης δεν έχει ανταποκριθεί εντός συγκεκριμένων προθεσμιών. Τότε θα αποστέλλονται ειδοποιήσεις λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, με καταθέσεις και ακίνητα να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των κατασχέσεων. Βέβαια, σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι από τους οφειλέτες τις έχουν μεταφέρει σε τράπεζες του εξωτερικού.
Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, το Δημόσιο δεν μπορεί να προχωρήσει σε κατασχέσεις ακινήτων και κινητών αξιών του οφειλέτη εφόσον το χρέος του δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ. Το πρόβλημα του υπουργείου Οικονομικών όμως δεν είναι τα μικροποσά αλλά τα μεγάλα «ψάρια», καθώς εκτιμώνται σε περισσότερους από 10.000 οι οφειλέτες του Δημοσίου που χρωστούν περισσότερα από 100.000
fimotro


Read more...

ΛΟΥΚΕΤΑ ΓΙΑ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ...


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Αυστηρά πρόστιμα έως 50.000 ευρώ αλλά και λουκέτο σε επιχειρήσεις που παραβιάζουν την ασφαλιστική και εργασιακή νομοθεσία προβλέπει το τελικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τα εργασιακά, το οποίο εντός των προσεχών ημερών τίθεται σε δημόσια διαβούλευση. Το νομοσχέδιο, το...
οποίο παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ», αποτελείται από 25 άρθρα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) στο ΙΚΑ αλλά και για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των ευέλικτα απασχολουμένων.
Το υπουργείο Εργασίας, μαζί με νομοθετικές ρυθμίσεις που θα προωθηθούν αργότερα για τη λειτουργία του ΣΕΠΕ (Επιθεωρητές Εργασίας), θα επιδιώξει να βάλει φραγμό στην ασυδοσία που επικρατεί στην αγορά εργασίας με δεδομένο ότι η άγρια λιτότητα και η ανεργία οδηγούν όλο και περισσότερους σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης (ξεπερνούν το 1 εκατ.) καθώς και σε αναζήτηση δεύτερης ή και τρίτης δουλειάς. Είναι γεγονός, ότι η ελληνική αγορά εργασίας παρουσιάζει τον υψηλότερο βαθμό παράνομης ευελιξίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις του ΣΕΠΕ, το ποσοστό ανασφάλιστων που απασχολούνται στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 20%-22% (7 στους 10 είναι Έλληνες). Παράλληλα παρατηρείται εκτεταμένη παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων σε όλο το φάσμα της εργατικής νομοθεσίας (ύψος μισθού, καταβολή δεδουλευμένων, ωράρια, πληρωμή υπερωριών, χορήγηση αδειών κ.λπ.).

14 βασικά σημεία
Τα 14 βασικά σημεία του νομοσχεδίου, με τον τίτλο «Εγγυήσεις κατά της εργασιακής ανασφάλειας και άλλες διατάξεις», προβλέπουν τα εξής:

1Μερική απασχόληση: Κάθε συμφωνία για παροχή εργασίας με καθεστώς μερικής απασχόλησης υποβάλλεται εντός 8 ημερών στην Επιθεώρηση Εργασίας, διαφορετικά τεκμαίρεται ότι καλύπτει σχέση εργασίας με πλήρη απασχόληση. Επίσης, αν υπάρχει ωράριο μικρότερο από το κανονικό, η εργασία θα παρέχεται συνεχώς και μία φορά την ημέρα και ο απασχολούμενος κάτω των 4 ωρών θα λαμβάνει αποδοχές προσαυξημένες κατά 7,5% και για παροχή εργασίας πέραν της συμφωνημένης προσαύξηση 10%.

2Μπλοκάκια: Η συμφωνία για παροχή υπηρεσιών ή έργου για ορισμένο ή αόριστο χρόνο θα τεκμαίρεται ότι υποκρύπτει σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, εφόσον η εργασία παρέχεται αυτοπροσώπως, αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο στον ίδιο εργοδότη, για τρεις συνεχείς μήνες, αναφέρεται στο νομοσχέδιο. Η ηγεσία του υπουργείου συζητά ωστόσο να ισχύσει το εξάμηνο.

3Για την άδεια μισθωτού: Θα επιτρέπεται η κατάτμηση της άδειας σε περισσότερες των δύο περιόδων ύστερα από αίτηση του μισθωτού.

4Για την ενοικίαση εργαζομένων: Στις συμβάσεις που θα συναφθούν ή θα ανανεωθούν μετά τη ψήφιση του νέου νόμου, η ενοικίαση εργαζομένων θα γίνεται με τους ίδιους όρους εργασίας (αμοιβές, ωράρια, ασφάλιση στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ κ.α.) που έχει το προσωπικό του έμμεσου εργοδότη και σε καμία περίπτωση κατώτερες από εκείνες της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η ενοικίαση θα έχει διάρκεια 12 μηνών (μαζί με τις ανανεώσεις) και 18 μηνών (σε περίπτωση αναπλήρωσης μισθωτού), διαφορετικά θα μετατρέπεται η σύμβαση σε αορίστου χρόνου. Το ίδιο και αν δεν μεσολαβεί μεταξύ των ανανεώσεων διάστημα 45 ημερολογιακών ημερών. Πρόστιμα 2.936- 29.360 ευρώ θα προβλέπονται για κάθε παράβαση.

5Βιβλία: Όλες οι επιχειρήσεις (και όχι μόνο οι βιομηχανικές και βιοτεχνίες) θα τηρούν βιβλίο υπερωριών (χωρίς υποχρέωση θεώρησής του) και θα το φυλάσσουν για πέντε έτη. Σε περίπτωση αλλαγής ωραρίου εργαζομένου θα ενημερώνουν το ΣΕΠΕ την ίδια ημέρα και για άλλες αλλαγές (επωνυμίας, προσλήψεις κ.ά.) εντός 15 ημερών.

6Εργασία τα Σάββατα: Η εργασία που παρέχεται την 6η ημέρα με παραβίαση πενθημέρου, πέρα από τις άλλες κυρώσεις, θα αμείβεται με προσαυξημένο κατά 100% ημερομίσθιο, σύμφωνα με το αρχικό κείμενο (το υπουργείο συζητά προσαύξηση 50%).

7Τηλεργασία: Καθιερώνεται περίοδος προσαρμογής τριών μηνών, μετά την παρέλευση των οποίων εντός 15 ημερών ο εργοδότης ή ο εργαζόμενος μπορεί να ζητήσει την επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς (κανονικής εργασίας).

8Εκ περιτροπής εργασία: Σε περίπτωση περιορισμού της δραστηριότητας, ο εργοδότης μπορεί, αντί να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας, να επιβάλει εκ περιτροπής απασχόληση έως 6 μήνες μέσα στο έτος (σήμερα δεν ισχύει κανένας χρονικός περιορισμός).

9Διαθεσιμότητες: Το πρόγραμμα δεν θα μπορεί να υπερβεί τους τρεις μήνες ετησίως, θα αποφασίζεται υποχρεωτικά ύστερα από διαβούλευση (και υποχρεωτικά ύστερα από την έγκριση του υπουργού Εργασίας αν πρόκειται για ΔΕΚΟ) και σε περίπτωση παραβίασης η επιχείρηση θα καταβάλλει πλήρεις αποδοχές.

10Διευθέτηση του χρόνου εργασίας: Για να εφαρμοστούν ελαστικά ωράρια εργασίας, ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία των συνδικάτων (τον λόγο θα έχουν τα κλαδικά σωματεία ή οι ομοσπονδίες σε επιχειρήσεις με λιγότερα από 5 άτομα).

11Πρόστιμο 500- 50.000 ευρώ θα επιβάλλουν οι επιθεωρητές Εργασίας σε εργοδότες που αρνούνται τον έλεγχο, ενώ λουκέτα θα αποφασίζει και ο υπουργός.

12Καθιερώνεται για απασχόληση παρανόμως διαμένοντος στη χώρα αλλοδαπού νέο πρόστιμο 3.000-15.000 ευρώ.

13Προσαυξημένες κατά 70% εισφορές θα καλούνται να πληρώσουν όσοι υποβάλλουν Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) χωρίς να έχουν καταβάλει τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

14Συγκροτείται τμήμα παρακολούθησης των οικονομικών συναλλαγών ακόμη και μέσω των τραπεζών των οφειλετών.
fimotro


Read more...