Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

"Αναγκαιότητα για την επιβίωση της χώρας"


Ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο για τις "δύσκολες αποφάσεις" που ελήφθησαν. Χαρακτήρισε τη λήψη των μέτρων "αναγκαιότητα για την επιβίωση της χώρας", προκειμένου- όπως είπε- "να φύγει από τη δίνη των κερδοσκόπων και της δυσφήμισης" και "να ανασάνουμε για να δώσουμε τη μάχη για μία πιο δίκαιη κοινωνία, για τις μεγάλες αλλαγές που θα φέρουν ανάπτυξη".

"Δύσκολες αποφάσεις αυτές τις δύσκολες ώρες" είπε ο κ. Παπανδρέου στον Κάρολο Παπούλια, στο σύντομο διάλογο που είχαν κατά την υποδοχή του στο Προεδρικό Μέγαρο. "Αν ο ελληνικός λαός πειστεί ότι είναι δίκαια τα μέτρα θα συμβάλλει στην υλοποίηση τους", απάντησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τους Προέδρους της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), της Εθνικής Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Ανοιχτό το σενάριο για το ΔΝΤ

Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ, εάν δεν λάβει η χώρα μας την αναμενόμενη στήριξη από την Ε.Ε "Τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης, εμείς αναλάβαμε τις ευθύνες μας. Σε περίπτωση που η Ευρώπη δεν αναλάβει τις δικές της ευθύνες, το σενάριο του ΔΝΤ είναι ανοιχτό", σημείωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου.

Αποφάσεις για πρόσθετα μέτρα

Στο 30% περικόπτονται τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ.

Από τις περικοπές αυτές αναμένεται ότι θα υπάρξουν έσοδα περί τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά από τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν σε λίγο, η κυβέρνηση αναμένει επιπλέον εξοικονόμηση 4,8 δισ. ευρώ τα οποία θα προκύψουν κατά 50% από την επιβολή νέων φόρων και κατά 50% από την περιστολή δαπανών.

Ο ΦΠΑ θα αυξηθεί κατά μία μονάδα στο μικρό του κλιμάκιο, το οποίο από 9% θα ανέλθει στο 10% και κατά 2 μονάδες στο μεγάλο κλιμάκιο που θα ανέλθει από το 19% στο 21%.

Επίσης θα επιβληθεί φόρος 20% στα ποτά και τα τσιγάρα και θα υπάρξει αύξηση της τιμής της βενζίνης κατά 8 λεπτά και κατά 3 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης θα παραμείνει στις ίδιες τιμές.

Όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη δεν θα υπάρξουν περικοπές στα δώρα των συνταξιούχων ενώ δεν θα υπάρξει επέκταση των περικοπών στον ιδιωτικό τομέα.

Αντίθετα η περικοπή των επιδομάτων των μισθωτών από 10% που είχε αρχικά ειπωθεί θα ανέλθει στο 12%.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: