Στο 30% περικόπτονται τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργικό συμβούλιο. Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ...
Για τη χειρότερη δημοσιονομική κατάσταση που έχει δει ποτέ η χώρα μας, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, ανακοινώνοντας τα επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης.
«Στα μάτια των πιστωτών της η χώρα δεν μπορεί να ελέγξει τα δημοσιονομικά της ενώ μέχρι πρόσφατα έκρυβε και το πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πεταλωτής.
«Οι σημερινές προσπάθειες εντάσσονται στην μεγάλη προσπάθεια για ανασυγκρότηση της οικονομίας, ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και ισοκατανομής των βαρών.
Προβλέφτηκε επίδομα αλληλεγγύης, αυξήθηκαν οι δαπάνες για την εκπαίδευση, εισπράχτηκε η έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης και επίκειται και η είσπραξη από τους κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας», συμπλήρωσε.
Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο φορολογικό, έκανε λόγο για μείωση του φορολογικού βάρους στα χαμηλά εισοδήματα και αύξηση στους υψηλούς εισοδηματίες. Ο κ. Πεταλωτής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αντιμετώπιση φοροδιαφυγής με ηλεκτρονικά τιμολόγια, την αυστηροποίηση ποινών καθώς και τη φορολόγηση των ακινήτων της της Εκκλησίας.
«Προχωρούν έργα μηχανοργάνωσης για να μπορεί ο πολίτης να παρακολουθεί την εξέλιξη του προϋπολογισμού», συμπλήρωσε.
Τα βασικά σημεία των περικοπών
Κατά 30% θα περικοπούν τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων καθώς και το επίδομα αδείας για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Από τις περικοπές αυτές αναμένεται ότι θα υπάρξουν έσοδα περί τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, η κυβέρνηση αναμένει επιπλέον εξοικονόμηση 4,8 δισ. ευρώ τα οποία θα προκύψουν κατά 50% από την επιβολή νέων φόρων και κατά 50% από την περιστολή δαπανών.
Όσον αφορά την αύξηση του ΦΠΑ, αυτός θα αυξηθεί κατά μία μονάδα στο μικρό κλιμάκιο, από 4,5 στο 5%, από 9% στο 10%, και κατά 2 μονάδες στο μεγάλο κλιμάκιο που θα ανέλθει από το 19% στο 21%.
Επίσης θα επιβληθεί φόρος 20% στα ποτά και τα τσιγάρα και θα υπάρξει αύξηση της τιμής της βενζίνης κατά 8 λεπτά και κατά 3 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης θα παραμείνει στις ίδιες τιμές.
Η περικοπή των επιδομάτων των μισθωτών από 10% που είχε αρχικά τεθεί θα ανέλθει στο 12%.
Αναγκαία τα μέτρα δήλωσε ο πρωθυπουργός, στην ατζέντα και το ΔΝΤ
Για «δύσκολες αποφάσεις που δεν ήταν απλώς επιλογή, αλλά ήταν ανάγκη να πάρουμε», έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι οι συγκεκριμένες αποφάσεις είναι αναγκαίες για την επιβίωση της χώρας μας, της οικονομίας μας, για να φύγει η Ελλάδα από τη δίνη και των κερδοσκόπων και της δυσφήμησης.
«Να ανασάνουμε, για να μπορέσουμε να δώσουμε και αυτή τη μάχη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση δίνουν μαζί και δίπλα στον ελληνικό λαό τη μάχη για μια πιο δίκαιη κοινωνία, για τις μεγάλες αλλαγές που θα φέρουν ανάπτυξη, δουλειές και προοπτική στον τόπο.
Παπούλιας: Θα ανταποκριθεί ο λαός, όταν πειστεί για τα μέτρα
«Κύριε Πρόεδρε, δύσκολες αποφάσεις σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απευθυνόμενος προς τον Κάρολο Παπούλια κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Δύσκολες μέρες», είπε από την πλευρά του ο κ. Παπούλιας.
«Δύσκολες μέρες, αλλά αναγκαία τα όσα αποφασίσαμε. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις σε μια δύσκολη κατάσταση», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα μας βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα, των πιστωτών και των διεθνών αγορών και πρόσθεσε πως, «δείχνουμε, η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός ότι μπορεί αξιόπιστα να παίρνει αποφάσεις».
«Αναμένουμε δικαίως πια την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και είναι η άλλη πλευρά αυτής της συμφωνίας», τόνισε ο κ. Παπανδρέου και έκανε λόγο για ιστορική ευθύνη και της Ευρώπης.
Ακόμη, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «είναι πια αυτό το αναγκαίο βήμα για να πάμε σε μια μάχη για μεγάλες αλλαγές» και μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας του πολίτη, ώστε να ξέρει πλέον ότι η πολιτεία σέβεται τον ίδιο και τα χρήματά του και του δημιουργεί προοπτικές για εργασία και ανάπτυξη.
«Αυτή τη μάχη δίνουμε και θα τη δώσουμε όλοι, η κυβέρνηση μαζί και δίπλα με τον ελληνικό λαό», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Κύριε πρόεδρε, είναι σωστά αυτά που λέτε», είπε ο κ. Παπούλιας. Υπογράμμισε δε, ότι «πρέπει να αποκτήσουμε την κοινωνική αξιοπιστία με κοινωνική ευαισθησία και νομίζω ότι σε αυτό θα ανταποκριθεί ο ελληνικός λαός, όταν πειστεί ότι είναι σωστά και δίκαια τα μέτρα και ότι πρέπει να προσφέρουν περισσότερα αυτοί που έχουν περισσότερα».
Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε με τη σειρά του, ότι πρέπει να είναι αναλογικά τα βάρη.
Ο πρωθυπουργός, ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρωτοβουλία του να αναλάβει το Ταμείο Στήριξης για την οικονομία της χώρας, κάτι που πρότεινε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.
Ο πρωθυπουργός συναντάται αυτήν την ώρα με τους προέδρους της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, της ΓΣΕΒΕΕ, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και του ΣΕΒ.
fimotro
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου