Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

IKANOΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο ΡΕΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΡΑ...


Η σημερινή ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για τη λήψη νέων πρόσθετων μέτρων αποτελεί μια κρίσιμη καμπή στη ιστορία των δημοσιονομικών και οικονομικών εξελίξεων της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν, ο οποίος τόνισε παράλληλα ότι αυτό που προέχει τώρα, είναι να εφαρμοστούν πλήρως και έγκαιρα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Ειδικότερα, σε συνάντηση που είχε με ομάδα διαπιστευμένων ανταποκριτών στις Βρυξέλλες, ο Ρεν είπε ότι η Ελλάδα επιδεικνύει αποφασιστικότητα και ενότητα για τη μεταρρύθμιση της χώρας, αλλά... και για να θέσει υπό έλεγχο το δημοσιονομικό έλλειμμα. Σύμφωνα με τον Ολι Ρεν, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα βοηθήσουν την Ελλάδα να ανακτήσει την αξιοπιστία της έναντι των αγορών και των ευρωπαίων εταίρων, αλλά και να συμβάλει ώστε να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των αγορών. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν,είπε ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα ισχύσει από τις 15 Μαρτίου, ενώ η μείωση των επιδομάτων στους μισθούς του δημοσίου θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου.
Τόνισε ότι αναμένεται αυτά τα μέτρα να υιοθετηθούν από την ελληνική Βουλή την Παρασκευή και απηύθυνε έκκληση για τη μέγιστη δυνατή συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο Ολι Ρεν σημείωσε ακόμη ότι η Επιτροπή είναι παρούσα για να βοηθήσει την Ελλάδα και την ελληνική κοινωνία και τόνισε πως ο ίδιος έχει πολλούς Ελληνες φίλους εντός και εκτός Ελλάδας, που επιθυμούν να δουν πραγματικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία.
Τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα είχαμε μια «οικονομική, πολιτική και στατιστική έκρηξη του ελληνικού δημοσιονομικού ελλείμματος», γεγονός που οδήγησε την ΕΕ να λάβει αποφάσεις για τη διόρθωση του ελλείμματος.
Ο κοινοτικός επίτροπος εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα, επικεντρώνονται στον τομέα των δαπανών, τονίζοντας ότι είναι μόνιμου χαρακτήρα και πως θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας που είναι η "Αχίλλειος πτέρνα" της χώρας τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, «η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ζούσε πάνω από τις δυνατότητες της, κάτι που κανένα κράτος δεν μπορεί να πράττει επ' άπειρον».
Ο Φιλανδός επίτροπος διευκρίνισε ακόμη ότι εφόσον εφαρμοστούν πλήρως, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι επαρκή για φέτος, συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι θα απαιτηθεί περαιτέρω δημοσιονομική σταθεροποίηση το 2011 και το 2012.
Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων για το αν υπάρχει σχέδιο στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ, ο κοινοτικός επίτροπος απέφυγε να διευκρινίσει ποιες είναι οι προθέσεις των Βρυξελλών, επαναλαμβάνοντας ότι εφόσον κριθεί αναγκαίο η ΕΕ έχει τους μηχανισμούς και τα μέσα σε ευρωπαϊκό πλαίσιο προκειμένου να διασφαλίσει με αποφασιστικό και συντονισμένο τρόπο την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: