Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΦΠΑ, 'ΨΑΛΙΔΙ' ΣΕ ΔΩΡΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ


Απο Εnet.gr

Περικοπές 30% στα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων και στο επίδομα αδείας, αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης για καύσιμα, τσιγάρα και ποτά, περαιτέρω μειώσεις στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και πάγωμα των συντάξεων για το 2010 περιλαμβάνει το πακέτο των σκληρών πρόσθετων μέτρων που οριστικοποίησε το υπουργικό συμβούλιο...


Οι συντελεστές του ΦΠΑ στις υπόλοιπες κατηγορίες θα είναι από 4,5% στο 5% και από το 9% στο 10%. Παράλληλα ο ειδικός φόρος κατανάλωσης θα επιβαρύνει το πετρέλαιο κίνησης κατά 3 λεπτά του ευρώ, ενώ η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης δεν θα αλλάξει.

Επίσης θα επιβληθεί φόρος 20% στα ποτά και τα τσιγάρα.

Παράλληλα θα υπάρξει πάγωμα των συντάξεων για το 2010, ενώ δεν θα γίνουν περικοπές στα δώρα των συνταξιούχων.

Η περικοπή στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων από το 10% που είχε ειπωθεί αρχικά, θα φθάσει το 12%.

Τα έσοδα των 4,8 δις θα προέλθουν κατά 2,4 δις από την αύξηση των εσόδων και κατά 2,4 δις από τη μείωση των δαπανών.

Οι ανακοινώσεις για τα μέτρα-σοκ θα γίνουν σε λίγο στη Βουλή από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιώργο Πεταλωτή και θα εξειδικευτούν από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη Τύπου, ενώ θα επικυρωθούν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι περικοπές θα ισχύσουν στους μισθούς των υπαλλήλων του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ, αλλά όχι και στον ιδιωτικό τομέα. Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν, ένας δημόσιος υπάλληλος με μισθό στα 1000 ευρώ καθαρά θα έχει ετήσια απώλεια περίπου 600 ευρώ.

Ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου με τους προέδρους της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), της Εθνικής Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Το Σαββατοκύριακο όλα τα κυβερνητικά στελέχη θα επισκεφθούν την περιφέρεια για να ενημερώσουν σχετικά με την αναγκαιότητα των μέτρων.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: