Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Κάναμε περισσότερα από ό,τι ζήτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο δανεισμός το επόμενο στοίχημα της Ελλάδος

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των μέτρων από την κυβέρνηση άρχισαν έστω και οριακά να φαίνονται οι πρώτες θετικές επιπτώσεις.

Τα spread των 10ετων ομολόγων του ελληνικού δημοσίου σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά έχουν υποχωρήσει περί των 280 μονάδων βάσης ενώ οι διεθνείς πιστοληπτικοί οίκοι αξιολόγησης (S&P, Fitch ) υποστηρίζουν ότι τα μέτρα είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Μάλιστα η Fitch σε ανακοίνωση της "καλωσορίζει" τα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο σημειώνει ότι δεν αναμένεται άμεση αλλαγή στην αξιολόγηση της Ελλάδας ή το outlook, όπως μετέδωσε το Reuters. "Τα μέτρα βοηθούν την Ελλάδα, καθώς φαίνεται πως προχωρούν σε πιο αποφασιστικές δράσεις για τη μείωση του ελλείμματος. Λογικά, αυτό θα ενισχύσει την προθυμία των αγορών να δανείσουν την Ελλάδα ", τόνισε ο Chris Pryce, αναλυτής του οίκου. Ερωτηθείς εάν το νέο πακέτο θα οδηγήσει σε αλλαγή της αξιολόγησης ΒΒΒ+ για την Ελλάδα ή του αρνητικού outlook, δήλωσε: "Δεν νομίζω ότι θα προχωρήσουμε σε άμεσες αλλαγές, αλλά είναι προφανές ότι είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.".

Το ερώτημα είναι εάν τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση επαρκούν και δεν θα ληφθούν νέα εντός του έτους. Με πιθανότερο είναι ότι αρκούν. Το έλλειμμα εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά περίπου 4,8 δισ ευρω ενώ επιπλέον 3% θα μειωθεί το 2011 και 2% το 2012. Ήδη το διαθέσιμο εισόδημα μιας οικογένειας δημοσίων υπαλλήλων είτε εργαζομένων στις ΔΕΚΟ όπου το δημόσιο έχει την πλειοψηφία των μετοχών μειώνεται άμεσα κατά τουλάχιστον 20% εξαιτίας της περικοπής των επιδομάτων , των επιδομάτων του Πάσχα, της άδειας , και των Χριστουγέννων , της αύξησης του ΦΠΑ, των φόρων στα ποτά τα καύσιμα αλλά και στην επιβολή ειδικού φόρου στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Είναι σαφές ότι αλλά περιθώρια δεν υπάρχουν για μειώσεις των αποδοχών. Το άμεσο μεγάλο στοίχημα
της κυβέρνησης είναι τώρα με πιο επιτόκιο θα δανειστούμε τις επόμενες ημέρες από τις διεθνείς αγορές. (ανεξάρτητα με το σχέδιο που φαίνεται να καταρτίζει η Γερμανία και η Γαλλία ) . Εάν τα επιτόκια συνεχίσουν να αποκλιμακώνονται τότε δεν αποκλείεται τα έχουν υποχωρήσει έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας πέριξ των 250 μονάδων βάσεων . Δηλαδή η Ελλάδα να εκδώσει ομόλογα 10ετους διάρκειας με επιτόκιο πέριξ του 5,6 -5,7%.


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: