Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Casus belli η κατάργηση του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα

Κάποιοι εργοδότες το σκέφτονται, αλλά...

Βέτο στην κατάργηση του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα ,βάζει το Υπουργείο Εργασίας "κόβοντας τον αέρα" σε εργοδότες που σκόπευαν να "ψαλιδίσουν" θεμελιώδεις κατακτήσεις των εργαζομένων, με πρόσχημα την κρίση και τις αντίστοιχες περικοπές που δρομολογούνται στο Δημόσιο.

Η προοπτική κατάργησης του 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα αποτελεί ‘κοκκινη γραμμή’ για τα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα, τα οποία έχουν απειλήσει να τινάξουν στον αέρα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, τονίζοντας ότι και ο Άρειος Πάγος με απόφασή του έχει χαρακτηρίσει τον 14ο μισθό ως ετήσιες αποδοχές που υπόκεινται και σε κρατήσεις.

Η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας (Λοβέρδος, Κουτρουμάνης) ήταν κατηγορηματική ως προς το ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης του 14ου μισθού αφού η περικοπή θα στερούσε από έσοδα περίπου 350 εκατ. ευρώ ετησίως τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα έσοδα για τον Ιανουάριο ήταν οριακά αυξημένα (ΙΚΑ + 3,5%, ΟΑΕΕ +0,82%), ενώ η εισφοροδιαφυγή αγγιζει τα 8 δισ ευρώ.

Ο ΣΕΒ αλλά και οι εκπρόσωποι των εμπόρων και των επαγγελματοβιοτεχνών τίθενται επισήμως κατά της κατάργησης του δώρου του Πάσχα και του επιδόματος αδείας, τονίζοντας ότι η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος θα στεγνώσει ακόμα περισσότερο την πολύπαθη αγορά.

Πάντως ανεπίσημα στελέχη από το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και το ΕΒΕΑ δεν αποκλείουν το μέτρο ως μία λύση για τη μείωση του μισθολογικού κόστους.
.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: