Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Εξεταστική για την οικονομία συζητά το ΠΑΣΟΚ

Σκληρός Γιώργος κατά ΝΔ

Το ενδεχόμενο να προτείνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την καταστροφική οικονομική πολιτική και την παραποίηση των οικονομικών μεθεγών, που καταρράκωσαν την αξιοπιστία της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, μετά τα όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εμφανίστηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σχεδόν εξοργισμένος με όσα αντιμετωπίζει κάθε φορά, που επιχειρεί να πείσει για την αξιοπιστία των λεγομένων του.

«Σε κάθε μάχη που δίνω, τα βρίσκω μπροστά μου» τόνισε ο κ. Παπανδρέου, κατηγορώντας τους γαλάζιους κυβερνώντες ότι «λεηλατούσαν μέχρι και το παρά πέντε. Χωρίς καμία ντροπή απέναντι στον Ελληνικό λαό, που σήμερα άναυδος παρακολουθεί τη χώρα να διασύρεται διεθνώς λόγω των επιλογών τους».

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε μία άνευ προηγουμένου επίθεση στην κυβέρνηση της ΝΔ, λέγοντας ότι «τους μήνες αυτούς αποκαλύφθηκε σε όλο του το μεγαλείο η εγκληματική πολιτική του πρόσφατου παρελθόντος» και ότι «τα τελευταία χρόνια η χώρα μας γνώρισε έναν κατήφορο χωρίς προηγούμενο». Πρόσθεσε δε ότι «υπάρχουν ιστορικές ευθύνες για τον κατήφορο αυτό. Καλά θα κάνουν οι υπαίτιοι να είναι πιο σοβαροί και μετρημένοι στα λόγια τους. Να μην προκαλούν τους Έλληνες που σήμερα στριμώχνονται γιατί αυτοί είχαν επιλέξει να περνάν καλά στις πλάτες τους τόσα χρόνια. Έχουν ανυπολόγιστες ευθύνες για τη μεγάλη δοκιμασία που βιώνουν σήμερα η Ελλάδα και οι Έλληνες. Κάποιοι απομύζησαν μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο τη χώρα και το Κράτος σηκώθηκαν και έφυγαν χωρίς ίχνος αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού».

Ο κ. Παπανδρέου ευχήθηκε «να μην ασκηθεί ποτέ ξανά τόσο ανεύθυνη, αδιαφανής και φαύλη εξουσία, διοίκηση και διακυβέρνηση στην πατρίδα μας», ενώ επέρριψε ευθύνες και σε όσους «από ιδιοτέλεια ή μικροκομματική βλέψη τόσα χρόνια χάιδεψαν αυτή τη διεφθαρμένη εξουσία ή μας εξίσωναν με μια καταστροφική κυβέρνηση, προσφέροντας κατά βάθος άλλοθι σε αυτή».

Επισήμανε δε ότι «τα όσα αντιπολιτευτικά λέγαμε τα τελευταία χρόνια ωχριούν μπροστά στην πραγματικότητα που ο καθένας μας βρήκε στον ανάλογο τομέα ευθύνης του. Η σπατάλη, η διαφθορά, η πελατειακή διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, οι πολιτικές υπέρ των ισχυρών και ενάντια στο γενικό συμφέρον της χώρας, το ξεχαρβάλωμα της δημόσιας διοίκησης λόγω κομματικών και αναξιοκρατικών παρεμβάσεων είναι οι αιτίες».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει εισηγηθεί εδώ και καιρό τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, που θα διερευνήσει ακόμη και ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών της ΝΔ, όμως ο κ. Παπανδρέου προσπαθούσε να ζυγίσει τα οφέλη και τις ζημιές από μία τέτοια κίνηση σε σχέση με την συναινετική διάθεση, που έδειχνε, τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη η ΝΔ. Επειδή όμως εκτιμάται ότι μακρά και σταθερή συναίνεση δεν πρόκειται να δώσει ο Αντώνης Σαμαράς σε τυχόν νέα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης, η αντεπίθεση με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής θα ήταν μία πρώτης τάξης ευκαιρία για να αποκαλυφθούν όλες οι υπαίτιοι της σημερινής κατάστασης, που υπαγορεύει αυτά τα μέτρα.
.protothema.gr/

Read more...

Συρρίκνωση 2% για την οικονομία το 2009

Βαθαίνει η ύφεση της ελληνικής οικονομίας, καθώς κατά τη διάρκεια του 2009 σημειώθηκε συρρίκνωση 2% έναντι 1,2% που προέβλεπε το ΠΣΑ. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, συνεχίστηκε και το δ’ τρίμηνο του έτους η πτωτική πορεία της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, μείωση 2,6% παρουσίασε το ΑΕΠ σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας ΕΣΥΕ . Σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, υποχώρησε κατά 0,8%.

Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις του ΑΕΠ για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2009 έχουν αναθεωρηθεί βάσει νέων στοιχείων κλαδικών δεικτών (μεταποίηση, κατασκευές, τουρισμός, εμπόριο, κλπ). Η σημαντικότερη μεταβολή οφείλεται στην αναθεώρηση του δείκτη κύκλου εργασιών στο τομέα υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης.

Αναφορικά με την Ευρωζώνη, η οικονομική ανάκαμψη παρέμεινε στάσιμη το τέταρτο τρίμηνο του 2009, με το ΑΕΠ να καταγράφει οριακή αύξηση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat

Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, ενώ συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008 συρρικνώθηκε κατά 2,1%, σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία.
nooz.gr

Read more...

Παπανδρέου: "Δίνουμε σκληρή μάχη"

Σκληρά λόγια κατά της ΝΔ, αλλά και εναντίον της ΕΕ χρησιμοποίησε κατά την ομιλία του στο υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός. Χαρακτήρισε "εγκληματική" την πολιτική του πρόσφατου παρελθόντος, ενώ άφησε αιχμές εναντίον της ΕΕ, καταλογίζοντας της "ατολμία", με αποτέλεσμα η Ελλάδα να γίνει "πειραματόζωο" στη μάχη της Ευρωζώνης με τις αγορές. Αναφερόμενος στη Eurostat, είπε ότι κρύφτηκε πίσω από την Ελλάδα. "Η χώρα δίνει μάχη, σημείωσε και πρόσθεσε: "Θα κάνουμε τα πάντα για να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε".

Στο υπουργικό Συμβούλιο, όπου έγινε ο απολογισμός των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής- ο κ. Παπανδρέου ξεκίνησε την ομιλία του σημειώνοντας ότι "αποκαλύφθηκε η εγκληματική πολιτική του πρόσφατου παρελθόντος: Η σπατάλη, η διαφθορά, η πελατειακή διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, το ξεχαρβάλωμα της δημόσιας διοίκησης λόγω κομματικών παρεμβάσεων". Πρόκειται για τα αίτια και τις ρίζες του κακού που απαιτούν ριζοσπαστικές αλλαγές, όπως είπε: "Με πολιτικές που αλλάζουν τα κακώς κείμενα".

Υπογράμμισε ότι οι αλλαγές αυτές "απαιτούν το χρόνο τους". "Οι ευεργετικές συνέπειες των μεγάλων αλλαγών θα φαίνονται καθώς εμπεδώνονται. Θα πάρουν όμως το χρόνο τους. Αυτό σημαίνει να συνεχίζουμε και να προωθούμε τις μεγαλύτερες αλλαγές γιατί χρειάζονται χρόνο ωρίμανσης, για να φανούν τα απ΄ τα αποτελέσματα για τον πολίτη και την κοινωνία", τόνισε.

Και πρόσθεσε: "Ο αγώνας της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα επικεντρώθηκε στο να δοθεί η απαραίτητη πίστωση εμπιστοσύνης στη χώρα μας για να υλοποιηθούν οι απαραίτητες αλλαγές". "Ζητάμε ανάσα ζωής", είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι για γίνουν πράξη οι μεγάλες αλλαγές "πρέπει να ξεφύγουμε από την κρίση".

Κατόπιν επισήμανε ότι "βρεθήκαμε ξεκρέμαστοι μπροστά στις διεθνείς αγορές", σημειώνοντας ότι η Ελλάδα "δεν είναι μία υπερδύναμη για να δώσει μόνη της αυτή τη μάχη". Έκανε λόγο για "εικασίες διεθνώς" που "δημιούργησαν ψυχολογία επικείμενης κατάρρευσης", κατηγορώντας τα όργανα της ΕΕ για "έλλειψη συντονισμού".

Είπε, δε, χαρακτηριστικά: "Υπήρξαν πολλαπλοί γιατροί με διαφορετική συνταγογράφηση πάνω από τον ασθενή που λέγεται Ελλάδα. Υπήρξε προσπάθεια να κρύψουν ευθύνες τους πίσω από την Ελλάδα". Και κατηγόρησε ευθέως την προηγούμενη διακυβέρνηση: "Υπήρξε σκόπιμη παραποίηση των δεδομένων από τη ΝΔ".

"Μπροστά σε ένα πρωτόγνωρο για την ευρωζώνη φαινόμενο, γίναμε πειραματόζωο. Αυτή η μάχη δεν τέλειωσε, μόλις ξεκίνησε με σημαντική απόφαση της ΕΕ να στηρίξει τις προσπάθειες της Ελλάδας και της Ευρωζώνης", συμπλήρωσε.

"Είμαστε μέλος της Ευρωζώνης και ήταν αναγκαίο να αποφασίσει η Ευρώπη τι θέλει. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν χθες ήταν σημαντικές για την ΕΕ. Σήμερα δοκιμάζεται η αξιοπιστία της ΕΕ, να επανορθώσει πιθανά λάθη της και για αυτόν τον λόγο θα είναι ιδιαιτέρως αυστηρή. Εύκολα θα εννοηθεί ότι η Ελλάδα είναι πηγή όλων των δεινών. Χρειάζεται να ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη που μας δείχνει η ΕΕ", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου. Πρόσθεσε, δε, ότι "η σημερινή Ευρώπη δεν έχει αντιληφθεί τη δύναμη της", τονίζοντας ότι πρέπει να τεθούν επί τάπητος οι αναγκαίες ρυθμίσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Βέλη εξαπέλυσε κατά της ηγεσίας της προηγούμενης διακυβέρνησης, λέγοντας ότι η "χώρα μας γνώρισε έναν κατήφορο χωρίς προηγούμενο τα τελευταία χρόνια" και πως "κάποιοι απομύζησαν μέχρι εκεί που δεν πάει το κράτος, και σηκώθηκαν και έφυγαν δίχως ίχνος ντροπής. Ευθύνες έχουν όσοι από μικροκομματική βλέψη τόσα χρόνια χάιδεψαν αυτήν την αντίληψη εξουσίας". Και τόνισε ότι "καλό θα ήταν οι υπαίτιοι να είναι πιο σοβαροί και μετρημένοι στα λόγια τους", καθώς- όπως είπε- "υπάρχουν ευθύνες για αυτό τον κατήφορο".

"Πείσαμε μετά από μεγάλη προσπάθεια τους εταίρους μας, τίποτα όμως δεν είναι δεδομένο και πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά", τόνισε και συμπλήρωσε: "Όσα πέρασε και περνάει η χώρα μας είναι μάθημα ζωής για όλους. Ένα μάθημα για το μέλλον για να μην φτάσουμε ποτέ ξανά σε αυτό το σημείο. Μόνο με επιμονή θα πιάσουν τόπο οι προσπάθειες. Όλοι θα έχουν τα μάτια τους στραμμένα πάνω μας θα επιτηρούν κάθε μας επιλογή". "Το πατριωτικό μας καθήκον είναι να δείξουμε ότι μπορούμε να διορθώσουμε τα του οίκου μας", πρόσθεσε.

Ο κ. Παπανδρέου κατέληξε λέγοντας ότι στο υπουργικό Συμβούλιο συζητώνται έξι νομοσχέδια που αφορούν σε μεγάλα θέματα της χώρας μας, με αιχμή τη διαφάνεια και την ανάπτυξη, και ζήτησε από όλους "συστηματική και επίμονη δουλειά".

"Μαζί με τους πολίτες που στηρίζουν την αλλαγή πορείας στη χώρα, θα τα καταφέρουμε, δεν έχουμε κάτι να φοβηθούμε. Δεν υπάρχει ατολμία, θα φύγουμε μπροστά να ανοίξουμε ένα νέο αισιόδοξο κεφάλαιο στην ιστορία μας. Θα κάνουμε τα πάντα για να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε", τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

"Τα μέλη της ευρωζώνης θα λάβουν αποφασιστικά και συντονισμένα μέτρα για να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα στο σύνολό της", επισημαίνεται στη δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες με αφορμή την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

"Την βούλησή μας να αλλάξουμε, εκτίμησαν, αξιολόγησαν και διαπίστωσαν οι εταίροι μας. Πείσαμε μετά από μεγάλη προσπάθεια και χρειάζεται να συνεχίσουμε. Δηλώνω ότι θα τα καταφέρουμε, θα ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας", δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, μετά το πέρας του άτυπου Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των επαφών στις Βρυξέλλες, η χώρας μας τίθεται υπό την εποπτεία της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο πρώτος έλεγχος για την εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο- εάν πάρουμε "κάτω από τη βάση", τότε αναμένεται να ληφθούν νέα μέτρα.

Ζαν-Κλοντ Τρισέ

Από την πλευρά του, ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, εξέφρασε τη βούληση της Κεντρικής Τράπεζας να συνεργαστεί με την Κομισιόν στην επίβλεψη της εφαρμογής των προτάσεων από την Ελλάδα.

Η ΕΚΤ θα συνεργαστεί επίσης με την Κομισιόν στις προτάσεις για τα απαραίτητα επιπλέον μέτρα, όπως είπε, σημειώνοντας: "Μπορείτε να βασίζεστε στην μόνιμη εγρήγορσή μας σε αυτό το θέμα". Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει ό,τι χρειαστεί, συμπεριλαμβανομένης και της λήψης επιπρόσθετων μέτρων, προκειμένου να διασφαλιστούν οι φιλόδοξοι στόχοι της και συγκεκριμένα η μείωση κατά 4% του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2010.

"Καλωσορίζουμε την υποστήριξη για την Ελλάδα από τους ευρωπαίους εταίρους της" δήλωσε αξιωματούχος του ΔΝΤ, μετά τις αποφάσεις της συνόδου των Βρυξελλών, τονίζοντας ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να προσφέρει τεχνογνωσία και υποστήριξη.
nooz.gr

Read more...

Ικανοποιημένος ο Τρισέ από την απόφαση για Ελλάδα

Χαιρετίζει την ευρω-δέσμευση ο πρόεδρος της ΕΚΤ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ χαιρέτισε τη δέσμευση των ευρωπαίων ηγετών για τη στήριξη της Ελλάδας.

"Εκτιμώ τη δέσμευση των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ να λάβουν αποφασιστικά και συντονισμένα μέτρα , εάν είναι αναγκαίο, για να εγγυηθούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ", δηλώνει ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ χαιρετίζει επίσης τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει "ό,τι είναι αναγκαίο, περιλαμβανομένων των συμπληρωματικών μέτρων" για την επίτευξη των "φιλόδοξων στόχων" της μείωσης των ελλειμμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεργασθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εποπτεία της εφαρμογής του ελληνικού σχεδίου και στην επεξεργασία νέων μέτρων, εάν υπάρξει ανάγκη, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

.protothema.gr


Read more...

Πιέζουν για αύξηση ΦΠΑ και κατάργηση 14ου μισθού οι Βρυξέλλες

Στο έλεος των ελεγκτών, για να μην βαρέσουμε κανόνι

Αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες καταστάσεις βρίσκεται πλέον η Ελλάδα και η Ευρώπη. Στο παιχνίδι μπαίνει «για τα καλά» πλέον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ... στο τραπέζι πέφτουν πλέον λύσεις απελπισίας όπως η αύξηση του ΦΠΑ ή και κατάργηση του 14ου μισθού!

Η ανάληψη δεσμεύσεων για πρόσθετα και ακόμα πιο σκληρά μέτρα, είναι η άλλη όψη της απόφασης για «πολιτική στήριξη» προς τη χώρα μας, η οποία δεν συνοδεύτηκε τελικά όμως από την λέξη «εγγύηση» της ευρωζώνης για τα χρέη και τα δάνεια της Ελλάδας.

Η αρχή έγινε από τον πρόεδρο της ΕΕ Βαν Ρομπέι, ο οποίος έχοντας στο πλευρό του του Ζοζέ Μπαρόζο διάβασε το σχετικό ανακοινωθέν: "Υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και τη δέσμευσή της να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο, περιλαμβανομένης της λήψης πρόσθετων μέτρων, για να διασφαλίσει ότι οι φιλόδοξοι στόχοι που τέθηκαν στο πρόγραμμα σταθερότητας για το 2010 και τα επόμενα χρόνια θα επιτευχθούν".

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Γιώργος Παπανδρέου έκαμψε τις αντιρρήσεις της Γερμανίδας καγκελαριου, που μέχρι την τελευταία στιγμή δίσταζε να δώσει το "πράσινο φως" σε σχέδιο σωτηρίας της Αθήνας, καθώς άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στην περίπτωση που τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα.

Όχι νέα μέτρα, σε αυτήν την φάση...

Η Αθήνα, πάντως, υποστηρίζει ότι σε αυτή τη φάση τουλάχιστον δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων. Παρόλα αυτά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας από τις Βρυξέλλες σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού παραδέχτηκε απαντώντας σε σχετική ερώτηση πως «οι ξένοι μας ζητάνε κατάργηση του 14ου μισθού».

Γεγονός όμως είναι ότι η τριπλή «επιτροπία» από Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ θα υποκαταστήσει ως ένα βαθμό τον έλληνα υπουργό Οικονομικών και μέρος της «εθνικής κυριαρχίας» που έχασε η χώρα μας, λόγω της οικτρής οικονομικής της κατάστασης.

Κάθε μήνα οι ελεγκτές θα βλέπουν την πορεία των οικονομικών του κράτους (έσοδα, έξοδα, έλλειμμα) και αμέως όταν χρειαστεί θα δίνουν «σήμα» στο εξωτερικό ό,τι «πέφτουν έξω οι προβλέψεις» και στην κυβέρνηση να «απασφαλίσει» το πακέτο μέτρων που φύλαγε.

Τις λεπτομέρειες θα καθορίσουν τη ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ το πρώτο κρας-τεστ με τους ελεγκτές μας θα γίνει στις 15 Μαρτίου.
protothema.gr


Read more...

ΔΙΟΡΘΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΥΕΛΛΑ...


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Διορθωτικές κινήσεις στο μέτρο της σύνδεσης των αποδείξεων με το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών μετά τη θύελλα αντιδράσεων και την απειλή πρόσθετων φόρων για πληθώρα φορολογουμένων με μεσαία εισοδήματα αλλά και μικρότερα. Το ενδεχόμενο διορθώσεων άφησε χθες ανοιχτό με δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος προκειμένου να μην αδικηθούν, όπως...
είπε, οι έχοντες μικρά και μεσαία εισοδήματα.
Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναγνωρίζουν ότι πράγματι, με την αρχική εξαγγελία του μέτρου, μεγάλες κατηγορίες φορολογουμένων δεν θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ύψος αποδείξεων και να διασφαλίσουν το αφορολόγητο.
Έτσι, εναλλακτικά εξετάζεται ήδη είτε να μειωθεί το όριο των απαιτούμενων αποδείξεων επί του δηλούμενου εισοδήματος από το 30% στο 20% είτε να διευρυνθεί η λίστα των αποδείξεων που θα αναγνωρίζονται. «Θα μπορούσε να διευρυνθεί η λίστα. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να προστεθούν οι λογαριασμοί κινητής τηλεφωνίας», λέει αρμόδιο στέλεχος παραπέμποντας και στη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου που θα προηγηθεί της κατάθεσής του στη Βουλή στις αρχές Μαρτίου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν αποκλείεται παράλληλα να καθορισθούν ποσοστά κλιμακούμενα από 10% έως 30%, ανάλογα με το ύψος του ετησίου εισοδήματος.
Με την αρχική μορφή του μέτρου όπως παρουσιάστηκε την περασμένη Τρίτη από τον υπουργό Οικονομικών, φορολογούμενοι με ετήσιο δηλούμενο εισόδημα από 6.000 έως 12.000 ευρώ θα πρέπει να υποβάλουν στην Εφορία αποδείξεις αξίας ίσης με το 10% του εισοδήματός τους, ποσοστό που διευρύνεται στο 30% για εισοδήματα από 12.000 έως 40.000 ευρώ.
Κρύβει αδικίες
Και αυτός ο διαχωρισμός ενσωματώνει αδικίες. Φορολογούμενος με εισόδημα 12.000 ευρώ χρειάζεται αποδείξεις 1.200, αλλά φορολογούμενος με εισόδημα 12.500 χρειάζεται αποδείξεις 3.750. Παράλληλα φορολογούμενος με εισόδημα 40.000 ευρώ χρειάζεται αποδείξεις 12.000- όπως όμως και ο φορολογούμενος με εισόδημα 300.000, που προφανώς δεν θα έχει καμία δυσκολία στη συγκέντρωσή τους.
Το βασικότερο, όμως, πρόβλημα του μέτρου είναι η εξαίρεση από τις αποδείξεις που «χτίζουν» το αφορολόγητο των βασικών μηνιαίων δαπανών των νοικοκυριών όπως οι τόκοι στεγαστικών δανείων, το ενοίκιο, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, τα εισιτήρια αεροπλάνων, τρένων, λεωφορείων, πλοίων κ.λπ., και βέβαια όλων των δαπανών που αποτελούν τεκμήρια (αυτοκίνητα, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, σκάφη αναψυχής κ.λπ.).
2,5 δισ. από τους νέους φόρους
Σχολιάζοντας τα νέα φορολογικά μέτρα, η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Αlpha Βank εκτιμά ότι θα οδηγήσουν σε πρόσθετα έσοδα 1,5 δισ. ευρώ ενώ επιπλέον 935 εκατ. θα προκύψουν από την αύξηση των φόρων στα καύσιμα. «Επομένως, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο συμβάλλει στη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 8,7% του ΑΕΠ το 2010, αλλά και στην επίτευξη της περαιτέρω μείωσής του τα επόμενα έτη» αναφέρεται στο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της τράπεζας.
/fimotro


Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΟ "ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ"...






fimotro

Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ"...





Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ATHENS NEWS...





Read more...

ΑΝΑΣΑ ΜΕ ΣΚΛΗΡΟΥΣ ΟΡΟΥΣ...


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Δ. Καρανασοπούλου

Τριπλή επιτήρηση, στην οποία πλέον καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επιβλήθηκε από την Ένωση στην Ελλάδα, ενώ άνοιξε ο δρόμος από τώρα για τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την επίτευξη του στόχου της μείωσης του ελλείμματος κατά 4% το 2010. Στη χθεσινή άτυπη σύνοδο κορυφής οι «27» επέλεξαν να εκδώσουν πολιτική δήλωση στήριξης της Ελλάδας. Ωστόσο δεν ξεκαθάρισαν με ποιον ακριβώς τρόπο...
θα τη συνδράμουν, εφόσον βρίσκεται προ του ορατού ενδεχομένου να μην μπορεί να δανειστεί στις αγορές. Η εξειδίκευση και οι λεπτομέρειες, αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τη συνεδρίαση του «γιουρογκρούπ» την ερχόμενη Δευτέρα, όπως είπε ο πρόεδρός του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αφού στο μεταξύ οι τεχνοκράτες θα δουλέψουν πυρετωδώς για να διαμορφώσουν τη φόρμουλα.
Πάντως, οι πολύωρες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, το σκληρό παζάρι μεταξύ των εταίρων, αλλά και η ανοιχτή παραδοχή από τον κ. Παπανδρέου ότι η Ελλάδα βρίσκεται υπό τριπλή επιτήρηση και ουσιαστικά έχει χάσει ένα κομμάτι από την εθνική κυριαρχία της εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο διαχειρίστηκε τα οικονομικά της, έκαναν φανερή τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.
Παρά τις πιεστικές ερωτήσεις που δέχθηκαν όλοι οι ηγέτες- περιλαμβανομένου του κ. Παπανδρέου- κανείς τους δεν θέλησε να αποκαλύψει το «μυστικό» της στήριξης για τις δανειακές ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες υπολογίζονται σε 55 δισ. ευρώ για το 2010 και το αργότερο τον Απρίλιο θα χρειαστούν 11 δισ. ευρώ. Ωστόσο, παρά τις προθέσεις να καθυστερήσει η ανακοίνωση της φόρμουλας, κοινοτικές πηγές έλεγαν ότι αυτό πρέπει να επισπευσθεί, καθώς ήδη οι αγορές έδειξαν ότι δεν ικανοποιούνται από πολιτικές αποφάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το δανειακό πρόβλημα της Ελλάδας θα λυθεί μέσω δανείων από χώρες της ευρωζώνης που προθυμοποιούνται να μετέχουν στο εγχείρημα, ή μέσω εγγυήσεων, ή- το πιθανότερο- μέσω της αγοράς ελληνικών ομολόγων σε χαμηλό επιτόκιο. Ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φέιμαν δήλωσε ότι «δεν ξέρουμε πώς θα οργανωθεί το εγχείρημα, αλλά αναμένω πως θα είναι μια συνεργασία μεταξύ χωρών της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Δεν μιλούμε για δωρεά ή επιδοτήσεις, συζητούμε για δάνεια με επιτόκιο που παρέχουμε για να βοηθήσουμε μια χώρα προκειμένου να αποφύγουμε αναστατώσεις στις αγορές και κρίσεις που κανείς δεν μπορεί να χειριστεί πλέον».
Παράλληλα γερμανικές πηγές μιλούσαν για δάνεια ή δέσμευση για αγορά ελληνικών ομολόγων, ενώ ο κ. Γιούνκερ έκανε λόγω για ένα «ταμείο», στο οποίο θα συνεισφέρουν οι χώρες της ευρωζώνης όσο νομίζουν η καθεμιά και το οποίο θα χρησιμεύσει για την παροχή δανείων ή αγορά ομολόγων της Ελλάδας.
Σε αντίθεση με τον κ. Γιούνκερ, οι πρωταγωνιστές του κοινού ανακοινωθέντος δεν θέλησαν να αποκαλύψουν τίποτε για το σχέδιο συνδρομής της Ελλάδας. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι «η Ελλάδα είναι χώρα μέλος της Ένωσης και δεν μπορούμε να την αφήσουμε να καταρρεύσει. Από την άλλη, υπάρχουν και κανόνες τους οποίους η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Βαν Ρόμπαϊ είπε ότι «ζητήσαμε από την Ελλάδα να εφαρμόσει με αυστηρότητα και αποφασιστικότητα τις αποφάσεις για τη μείωση των ελλειμμάτων». Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο τόνισε πως «η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο, ακόμη και να λάβει πρόσθετα μέτρα».
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είπε με έμφαση πως «τη συνεισφορά της Γαλλίας και της Γερμανίας δεν θα μας την υπαγορεύσουν οι αγορές- δεν θα σας πω σήμερα ποια θα είναι η στήριξη! Η Ελλάδα θα κάνει αυτό που πρέπει και τα θεσμικά όργανα θα την παρακολουθούν».
Στο μεταξύ, η πολιτική απόφαση των «27» για την Ελλάδα αφού σημείωνε πως η χώρα μας δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια, επεφύλασσε σκληρούς όρους:
●Κατ΄ αρχήν, η επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας και της εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό του ελλείμματος δεν θα γίνεται πλέον από την Κομισιόν μόνο, αλλά στη διαδικασία θα μετέχουν και το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
●Το ΔΝΤ με την τεχνογνωσία που διαθέτει θα υποδείξει ποια πρόσθετα μέτρα θα απαιτηθούν για την επίτευξη του στόχου. Η πρώτη αποτίμηση από τους επιτηρητές θα γίνει τον Μάρτιο- οπότε και θα πρέπει να αναμένονται.
fimotro


Read more...

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ... ΕΠΙΤΗΡΗΤΕΣ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Δαράτος

Σαφής είναι η πολιτική στήριξη που αποφάσισαν να δώσουν οι 27 ηγέτες στην Ελλάδα, η οποία συνοψίζεται σε μια περιεκτική δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Eνωσης Χέρμαν βαν Ρομπουί. Σύμφωνα με τη δήλωση αυτή που απευθύνεται προφανώς και στις διεθνείς αγορές: «Εμείς, οι 16 ηγέτες της Ενωσης (σ.σ.: μόνο οι 16 της Ευρωζώνης λόγω άρνησης Βρετανών και Σουηδών για ανάμειξη ολόκληρης της Ενωσης) υποστηρίζουμε...
πλήρως την αποφασιστικότητα και τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να πράξει ό,τι χρειασθεί, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης συμπληρωματικών μέτρων (σ.σ.: υπαρκτό το εναλλακτικό σχέδιο Β’), ώστε να διασφαλισθεί ότι οι φιλόδοξοι στόχοι που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα Σταθερότητας για το 2010 και τα επόμενα χρόνια θα επιτευχθούν».
«Καλούμε» -συνεχίζει η πολιτική δήλωση του κ. Βαν Ρομπουί- «την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει όλα αυτά τα μέτρα με αποφασιστικό τρόπο για την αποτελεσματική μείωση των ελλειμμάτων κατά 4% το 2010. Καλούμε το συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ στη συνεδρίασή του της 16ης Φεβρουαρίου να υιοθετήσει συμπεράσματα για την Ελλάδα με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής και τα πρόσθετα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα».
«Η Επιτροπή» -συνεχίζει ο κ. Βαν Ρομπουί- «θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των συστάσεων σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα προτείνει τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα (σ.σ.: σχέδιο Β’) βάσει της τεχνογνωσίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μια πρώτη αξιολόγηση θα γίνει τον Μάρτιο (σ.σ.: ήδη την έχει προγραμματίσει η Κομισιόν). Τα μέλη της Ευρωζώνης θα λάβουν αποφασιστικά και συντονισμένα μέτρα για να διασφαλισθεί η οικονομική σταθερότητα στο σύνολό της.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε καμία οικονομική στήριξη από τις χώρες της Ενωσης» καταλήγει η δήλωση του κ. Βαν Ρομπουί, ο οποίος στην εισαγωγή της δήλωσής του αυτής θύμισε ότι «όλα τα μέλη της Ευρωζώνης πρέπει να εφαρμόζουν υγιείς πολιτικές, σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί (σ.σ.: Συνθήκη της Λισαβόνας και Σύμφωνο Σταθερότητας). Εχουμε μια κοινή ευθύνη για την οικονομική και νομισματική σταθερότητα στην Ευρωζώνη» τόνισε ο ίδιος.
Ακριβώς βάσει αυτού του τμήματος της δήλωσης Βαν Ρομπουί στηρίζεται και η πρόθεση του Γιούρογκρουπ, που ανήγγειλε στο χθεσινό άτυπο συμβούλιο κορυφής ο πρόεδρός του, Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, να συζητήσει στη σύνοδο που θα γίνει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες τη θέσπιση ενός μηχανισμού στήριξης των οικονομιών όλων ανεξαιρέτως των χωρών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν άμεσα και ζωτικά προβλήματα.
Τα μέτρα που θα υιοθετηθούν (μια συλλογή χρηματοοικονομικών εργαλείων, ελέχθη χαρακτηριστικά) θα καλύπτουν θεωρητικά και πρακτικά όλες τις χώρες με, φυσικά, πρώτη και καλύτερη την Ελλάδα. Θα πρόκειται για μέτρα που θα λαμβάνονται επιλεκτικά και κατά περίπτωση υπέρ κάθε χώρας της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζει προβλήματα χρηματοδότησής της.
Οι χρηματοδοτήσεις (δάνεια, εγγυήσεις δανείων, διαθέσιμοι πόροι από προϋπολογισμούς άλλων κοινοτικών χωρών κ.λπ.) που θα αποφασίζονται θα κατανέμονται μεταξύ των άλλων χωρών της Ευρωζώνης ανάλογα με τις δυνατότητες της κάθε μίας από αυτές. Οι παρεμβάσεις δηλαδή θα γίνονται κατά περίπτωση και βήμα βήμα, δηλαδή δεν πρόκειται να λαμβάνονται άμεσα και μαζικά όλα τα μέτρα που θα περιλαμβάνει αυτός ο μηχανισμός στήριξης και διάσωσης κάθε εθνικής οικονομίας.
Με αυτόν τον γενικό και αόριστο τρόπο καλύπτεται πλήρως και η Ελλάδα η οποία, όπως τόνισε στην πολιτική δήλωσή του ο κ. Βαν Ρομπουί, «η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε καμία οικονομική στήριξη».
Ανάγκες
Είναι όμως γνωστό ότι η Αθήνα έχει ανάγκη για να χρηματοδοτήσει τις κρατικές ανάγκες 50 με 55 δισ. ευρώ μέσα στο 2010. Αρα θα είναι η πρώτη που θα ζητήσει την ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού.
Ενδιαφέρον εμφανίζει και η αδιαφορία των κοινοτικών εταίρων της Ελλάδας για τη με οποιονδήποτε τρόπο συμμετοχή του ΔΝΤ στην ομάδα ελέγχου της πορείας της ελληνικής οικονομίας. Το ότι αυτό περιλαμβάνεται στη δήλωση του κ. Βαν Ρομπουί οφείλεται στην επιθυμία της Ελλάδας που θέλει να εκμεταλλευθεί τη μεγάλη τεχνογνωσία του σε περιπτώσεις αποτελεσματικής αντιμετώπισης της κατάρρευσης των οικονομιών πολλών χωρών του κόσμου όλες τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά και συνιστά κατά την ελληνική άποψη και ένα σαφές μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι αυτός ο κολοσσός τεχνογνωσίας που διαθέτει ένα πολύπειρο μηχανισμό για την ανάκαμψη των οικονομιών βρίσκεται κι αυτός στο πλευρό της Ελλάδας.
Σε αυτό πρέπει να προστεθεί και προσωπική σχέση εμπιστοσύνης που έχει αναπτύξει ο κ. Παπανδρέου με τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Γάλλο σοσιαλδημοκράτη Ντομινίκ Στρος Καν.
Ως προς την εφαρμογή «πρόσθετων» μέτρων στην Ελλάδα, αυτά θα λαμβάνονται μόνον αν υπάρχει μόνιμη και προφανώς διαρκής απόκλιση της ελληνικής οικονομίας από τους δεσμευτικούς στόχους που περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας συν τα πρόσθετα μέτρα που είχε αναγγείλει ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου.
Ο μηχανισμός
O μηχανισμός στήριξης των οικονομιών της Eυρωζώνης που αντιμετωπίζουν κινδύνους θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές:
τα διμερή δάνεια, κυρίως από τη Γερμανία και τη Γαλλία
άνοιγμα γραμμής παροχής πιστώσεων σε μια χώρα, κάτι που εφαρμόζει ήδη το ΔΝΤ (Standby Facility υπό ιδιαίτερα αυστηρούς δημοσιονομικούς όρους χορήγησης) και θέλει να το μιμηθεί και η Ευρωζώνη
πολυμερή δανειοδότηση. Η κατανομή του ύψους του δανείου από κάθε κοινοτική χώρα θα προσδιορίζεται με βάση μια κλείδα κατανομής ανάλογης προς το ΑΕΠ της κάθε χώρας που θέλει να πάρει μέρος στον δανεισμό.
εγγυήσεις δανείων π.χ. στις εκδόσεις ελληνικών ομολογιακών δανείων.
fimotro


Read more...

ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΕ ΑΝΤΙΤΙΜΟ ΤΗΝ ΤΡΙΠΛΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ...


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Κρουστάλλη

Την πολιτική στήριξη και την αλληλεγγύη της ΕΕ στην προσπάθεια που καταβάλλει για να σταθεροποιήσει την οικονομία εξασφάλισε χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου. Επειτα από έναν μαραθώνιο επαφών και διαβουλεύσεων ο Πρωθυπουργός κατοχύρωσε μια νέα περίοδο χάριτος για να αποδώσουν τα μέτρα που έχει ανακοινώσει, χωρίς όμως να αποτρέψει τον κίνδυνο να κληθεί σύντομα να επιβάλει πρόσθετα μέτρα, ενώ ταυτόχρονα αναγκάστηκε...
να αποδεχθεί μια «τριπλή επιτήρηση» της πολιτικής του: από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Βρισκόμαστε ήδη σε διαδικασία επιτήρησης» δήλωσε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη που έδωσε μετά τη λήξη της Συνόδου. «Δεν το κρύβω» συνέχισε. «Δεν πρέπει να το κρύβουμε. Αφαιρέθηκε ένα κομμάτι της κυριαρχίας μας έτσι όπως χειριστήκαμε τα οικονομικά μας θέματα. Ας κάνουμε τώρα τη δουλειά μας με σκοπό η Ελλάδα να γίνει ξανά κυρίαρχη της τύχης της».
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η αξιοπιστία που χάσαμε «θα κατακτηθεί με κόπο και ιδρώτα». Διευκρίνισε επίσης ότι ζήτησε ο ίδιος προ διμήνου τη συνδρομή του Ντομινίκ Στρος-Καν και ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την έχει παράσχει «σε θέματα τεχνικής φύσεως». «Η ΕΕ δεν έχει ανάλογη τεχνογνωσία» είπε. Ωστόσο διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν θα στραφεί στο ΔΝΤ για να αναζητήσει δανεισμό αλλά στις αγορές. Απέδωσε το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει τεθεί υπό επιτήρηση «με σκληρό τρόπο» στην πολιτική των τελευταίων ετών.
Απέρριψε όμως την κριτική ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. «Ηταν και θέμα της αντίδρασης των αγορών, οι οποίες θεωρούσαν ότι η Ελλάδα δεν είναι αξιόπιστη» εξήγησε.
O κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει καθετί για να ανακτήσει την αξιοπιστία και την ισχύ της Ελλάδας. «Αυτό είναι αίτημα και του ελληνικού λαού, το οποίο εκφράζεται μέσα από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και τα επιπλέον μέτρα. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να πετύχουμε τον στόχο της μείωσης του ελλείμματος κατά 4%» συμπλήρωσε. Αυτή τη βούλησή μας αξιολόγησαν οι εταίροι μας, είπε ο Πρωθυπουργός, και πρόσθεσε: «Πραγματικά αγωνιστήκαμε και παλέψαμε για να τους πείσουμε».
Χαρακτήρισε πολύ σημαντική την απόφαση για την Ελλάδα και για την ευρωζώνη. «Είναι ένα καθαρό μήνυμα για συντονισμένη δράση, αν χρειαστεί, προκειμένου να εξασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα στο σύνολο της ευρωζώνης» είπε.
fimotro


Read more...

ΒΟΜΒΕΣ ΓΙΑ SIEMENS, ΓΑΜΠΡΙΤΣΟ ΚΑΙ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ...


Ο μόνος από τους πολιτικούς -αν και όχι μάχιμος καθώς δεν συμμετείχε στις τελευταίες εκλογές- ο οποίος είχε το θάρρος να σχολιάσει την κατάθεση της Μπουγάτσου και του Τέλλογλου. Ο Τατούλης χθες το βράδυ τα έριξε άσχημα... στα ΜΜΕ γιατί έθαψαν την είδηση για το μικρό κόμμα που χρηματοδοτήθηκε από την Siemens (ΠΟΛ.ΑΝ) σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο Τάσος Τέλλογλου, αλλά τα έριξε άσχημα και γιατί κανένα ΜΜΕ δεν μετέδωσε την είδηση για τον Γαμπρίτσο που προέκυψε από την κατάθεση της Αριστέας Μπουγάτσου. Είναι έξω από τον χορό γιαυτό μιλάει τώρα; Μάλλον όχι. Πάντοτε μιλούσε και αυτό πλήρωσε στην πολιτική του καριέρα...
fimotro

Read more...

Έχασε το τρένο προς τη Βουλή η δικογραφία - «φωτιά»


Κατέθεσε για δεύτερη ημέρα στην εξεταστική επιτροπή για τη Siemens η Αριστέα Μπουγάτσου


Αναφερόταν σε υπουργούς της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ

Την ύπαρξη δικογραφίας με τρανταχτά ονόματα υπουργών της Ν.Δ. αλλά και του ΠΑΣΟΚ που αφορά στην “αμαρτωλή” σύμβαση των 160 εκατ. ευρώ της Siemens με τον “Προαστιακό” και δεν έφτασε ποτέ στη Βουλή αναφέρθηκε σήμερα η δημοσιογράφος, Αριστέα Μπουγάτσου, καταθέτοντας για δεύτερη συνεχή ημέρα ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι όταν ο ανακριτής, Δ. Οικονόμου, αποφάσισε να στείλει την υπόθεση στο κοινοβούλιο, το Μάιο του 2009, η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. έκλεισε τη Βουλή, με πρόφαση τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δημοσιογράφος κατέθεσε ότι στη δικογραφία αναφέρονται τα ονόματα των Χρήστου Βερελή, Μιχάλη Λιάπη, Κωστή Χατζηδάκη και Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο ανακριτής είχε στην διάθεση του μαρτυρικές καταθέσεις που καταλόγιζαν ευθύνες στα πολιτικά αυτά στελέχη αρκετούς μήνες πριν κλείσει η Βουλή. Ο ίδιος πρωτοανέλαβε την υπόθεση τον Νοέμβριο του 2006. Ένα χρόνο μετά (Νοέμβριος 2007) την έθεσε στο αρχείο. Ωστόσο, μετά από σχετική παραγγελία της εισαγγελέως Ξένια Δημητρίου (Οκτώβριος 2008) την επανενεργοποίησε.

"Σκανδαλώδεις" συμβάσεις ΟΤΕ

Η δημοσιογράφος αναφέρθηκε και στις “αμαρτωλές” συμβάσεις της Siemens με τον ΟΤΕ, υπογραμμίζοντας ότι Οργανισμός δεν ενεργοποίησε σε καμία σύμβαση με την SIEMENS τις ρήτρες που διέθετε ως «όπλο» προκειμένου να κοστίσει φθηνότερα στο ελληνικό δημόσιο.

Επικαλέστηκε δε τη μαρτυρία του Γερμανού διαχειριστή των “μαύρων ταμείων” Χούμπερτ, ο οποίος είχε καταθέσει ότι “η Siemens λάδωνε στελέχη και συνδικαλιστές, ώστε να τύχει ευνοικότερης μεταχείρισης σε σχέση με άλλους ανταγωνιστές”.

Αναφορές στον Μιχ. Χριστοφοράκο

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τον πρώην ισχυρό άνδρα της Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκο, υποστηρίζοντας ότι μοίραζε ποσά, ώστε να κάμψει την τιμή και την συνείδηση των εμπλεκομένων. Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε, το καλοκαίρι του 2004 ο κ. Χριστοφοράκος τροφοδοτήθηκε με έξι εμβάσματα ύψους 3,7 εκατ. ευρώ μέσω εταιριών συμβούλων, τα οποία στην συνέχεια μοιράστηκαν σε διάφορα πρόσωπα.

Η επόμενη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, με την κατάθεση του Γ. Μαντζουράνη, συνηγόρου του πρώην στελέχους του ΟΤΕ, Γ. Σκαρπέλη.

enet.gr


Read more...

Ασφαλή τα ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα έως το 2013

[0521loverdos.jpg]Ανακοίνωση, με την οποία ξεκαθαρίζει, εκ νέου, ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή στο καθεστώς συνταξιοδότησης όσων έχουν θεμελιωμένα και ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα έως και το 2013, εξέδωσε η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας.
Η ανακοίνωση εκδόθηκε «επειδή, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις, εξακολουθούν ορισμένοι να κινδυνολογούν και να εξωθούν εργαζομένους στην....
.

....πρόωρη συνταξιοδότηση», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όπως ξεκαθαρίζεται «οι εργαζόμενοι αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα, οποτεδήποτε, και μετά την ψήφιση του νέου νόμου, να ασκήσουν το δικαίωμά τους με το καθεστώς που ισχύει σήμερα».

Οι κ.κ. Λοβέρδος και Κουτρουμάνης χαρακτηρίζουν «επιζήμια για τους ίδιους τους εργαζομένους αλλά και για τα οικονομικά των Ταμείων τη σύγχυση που εξακολουθούν κάποιοι να δημιουργούν», υπογραμμίζοντας ότι «η θέση της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη».

Read more...

Ένα νέο μοντέλο αντίληψης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση


[hellen.jpg]Αυθεντική έκφραση της Δημοκρατίας η Τοπική Αυτοδιοίκηση δίνει στους πολίτες δυνατότητα δράσης αλλά και την ευκαιρία να ασκήσουν ουσιαστική εξουσία, λύνοντας άμεσα και καίρια τα προβλήματα που τους απασχολούν. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να αφορούν την καθημερινότητα και να μην είναι «μείζονα εθνικά θέματα», αλλά ποιος υποτιμά την ποιότητα ζωής που χάνουμε όταν η καθημερινότητά μας απορυθμίζεται;

Δίνοντας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τη σημασία που της αξίζει και πιστεύοντας στο θεσμό, δεν μπορούμε να μη φωνάξουμε για άλλη μια φορά ότι κουραστήκαμε να βλέπουμε τη Δημοτική Αρχή του Γαλατσίου να παραμένει ίδια και απαράλλαχτη, εδώ και χρόνια. Τα γεγονότα και οι περιστάσεις φωνάζουν ότι οι αλλαγές στο σύστημα έπρεπε να έχουν γίνει χτες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να δώσει και να κερδίσει αγώνες, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δεν μπορεί όλα να αλλάζουν, να βρίσκονται πλέον σε οριακό σημείο και εμείς να παραμένουμε θεατές ενός παρωχημένου μοντέλου άσκησης δημοτικής εξουσίας, βασισμένου στην πελατειακή αντίληψη. Μια εξουσία που εξακολουθεί να εφαρμόζει πάγιες τακτικές εξυπηρετώντας συμφέροντα και σκοπιμότητες, χωρίς να προσφέρει στον πολίτη τα αυτονόητα.

Πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε: μια δημοτική αρχή που κινείται με βάση την εξυπηρέτηση μικρών και μεγάλων συμφερόντων ή θέλουμε λύσεις στα προβλήματά μας, βάσει ολοκληρωμένου σχεδιασμού που θα αφήσει παρακαταθήκη και στις επόμενες γενιές.

Πιστεύουμε σε ένα νέο μοντέλο αντίληψης για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Πρέπει να ενισχυθεί και να αναπτυχθεί ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης. Αυτό απαιτεί ανανέωση, διαφάνεια, εκσυγχρονισμό, ικανότητα και αποτελεσματικότητα που θα απορρέουν και από το νέο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Νέα διοικητική οργάνωση για να βαδίσουμε από τα παρωχημένα σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα μάχεται για να προσφέρει στους δημότες καλύτερες και αποτελεσματικές υπηρεσίες, με λιγότερο κόστος. Καλύτερη και ουσιαστική λειτουργία των Παιδικών Σταθμών, φροντίδα και ασφάλεια στους δημότες μας που έχουν ανάγκη, καθώς και στα άτομα τρίτης ηλικίας, βελτίωση της εικόνας των σχολείων, περισσότερους ελεύθερους χώρους πρασίνου, περισσότερη καθαριότητα, καλύτερη συγκοινωνία για την εξυπηρέτηση των κατοίκων, δηλαδή απλά, αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας.


Επιλέγουμε μια Αυτοδιοίκηση δυναμική και αποτελεσματική, μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα εκφράζει το νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας. Η ανάπτυξη είναι ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο συνδέεται με την εξέλιξη των θεσμών και το οποίο πρέπει να κερδίσουμε.

Γνώμονας κάθε δράσης πρέπει να είναι ο πολίτης και αποτέλεσμα η επιβεβαίωση της σημασίας του ρόλου και της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να αξιοποιήσει ορθολογικά τη δύναμή της, να ξεφύγει από την λογική της εξάρτησης, να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να παραμένει κολλημένη στα παλαιά πρότυπα.

Έχουμε συγκροτημένη αντίληψη για το Δήμο, για τις ανάγκες που καλείται να υπηρετήσει, αλλά και για τον τρόπο που θα το πετύχει αυτό. Μέσα από αυτό το πρίσμα, προσπαθούμε να κρίνουμε τα θέματα που ανακύπτουν.

Έλενα Ζέρβα

«Πρωτοβουλία πολιτών του Γαλατσίου»


Read more...

Μέτρα λιτότητας, νεοφιλελεύθερης όψης... Την εξουσία την έχει η άρχουσα τάξη...


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΕΦΑΝΟ ΤΖΟΥΜΑΚΑ
Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνεί με τα μέτρα της κυβέρνησης
* Μέτρα λιτότητας, νεοφιλελεύθερης όψης
* Την εξουσία την έχει η άρχουσα τάξη
Μπορεί να μπερδευτήκαμε, ίσως και να εκπλαγήκαμε, αλλά φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ είναι καζάνι που βράζει. Τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου έχουν δημιουργήσει αρνητικό κλίμα στην κυβερνητική παράταξη και στον κόσμο της, που από τα αντιδεξιά προεκλογικά συνθήματα, βλέπει να εφαρμόζεται από την κυβέρνησή του η δεξιά πολιτική. Η συζήτηση με τον Στέφανο Τζουμάκα, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργό, από αυτήν την άποψη είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Δηλώνει χωρίς περιστροφές ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι μέτρα λιτότητας, νεοφιλελεύθερης όψης, ότι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ θα αντιδράσει άμεσα και ότι τα... μικρόφωνα είναι στα χέρια άλλων.
Ολόκληρη η συνέντευξη στην "Εποχή"



Read more...