Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΕ ΑΝΤΙΤΙΜΟ ΤΗΝ ΤΡΙΠΛΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ...


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Κρουστάλλη

Την πολιτική στήριξη και την αλληλεγγύη της ΕΕ στην προσπάθεια που καταβάλλει για να σταθεροποιήσει την οικονομία εξασφάλισε χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου. Επειτα από έναν μαραθώνιο επαφών και διαβουλεύσεων ο Πρωθυπουργός κατοχύρωσε μια νέα περίοδο χάριτος για να αποδώσουν τα μέτρα που έχει ανακοινώσει, χωρίς όμως να αποτρέψει τον κίνδυνο να κληθεί σύντομα να επιβάλει πρόσθετα μέτρα, ενώ ταυτόχρονα αναγκάστηκε...
να αποδεχθεί μια «τριπλή επιτήρηση» της πολιτικής του: από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Βρισκόμαστε ήδη σε διαδικασία επιτήρησης» δήλωσε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη που έδωσε μετά τη λήξη της Συνόδου. «Δεν το κρύβω» συνέχισε. «Δεν πρέπει να το κρύβουμε. Αφαιρέθηκε ένα κομμάτι της κυριαρχίας μας έτσι όπως χειριστήκαμε τα οικονομικά μας θέματα. Ας κάνουμε τώρα τη δουλειά μας με σκοπό η Ελλάδα να γίνει ξανά κυρίαρχη της τύχης της».
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η αξιοπιστία που χάσαμε «θα κατακτηθεί με κόπο και ιδρώτα». Διευκρίνισε επίσης ότι ζήτησε ο ίδιος προ διμήνου τη συνδρομή του Ντομινίκ Στρος-Καν και ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την έχει παράσχει «σε θέματα τεχνικής φύσεως». «Η ΕΕ δεν έχει ανάλογη τεχνογνωσία» είπε. Ωστόσο διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν θα στραφεί στο ΔΝΤ για να αναζητήσει δανεισμό αλλά στις αγορές. Απέδωσε το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει τεθεί υπό επιτήρηση «με σκληρό τρόπο» στην πολιτική των τελευταίων ετών.
Απέρριψε όμως την κριτική ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. «Ηταν και θέμα της αντίδρασης των αγορών, οι οποίες θεωρούσαν ότι η Ελλάδα δεν είναι αξιόπιστη» εξήγησε.
O κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει καθετί για να ανακτήσει την αξιοπιστία και την ισχύ της Ελλάδας. «Αυτό είναι αίτημα και του ελληνικού λαού, το οποίο εκφράζεται μέσα από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και τα επιπλέον μέτρα. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να πετύχουμε τον στόχο της μείωσης του ελλείμματος κατά 4%» συμπλήρωσε. Αυτή τη βούλησή μας αξιολόγησαν οι εταίροι μας, είπε ο Πρωθυπουργός, και πρόσθεσε: «Πραγματικά αγωνιστήκαμε και παλέψαμε για να τους πείσουμε».
Χαρακτήρισε πολύ σημαντική την απόφαση για την Ελλάδα και για την ευρωζώνη. «Είναι ένα καθαρό μήνυμα για συντονισμένη δράση, αν χρειαστεί, προκειμένου να εξασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα στο σύνολο της ευρωζώνης» είπε.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: