Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Πιέζουν για αύξηση ΦΠΑ και κατάργηση 14ου μισθού οι Βρυξέλλες

Στο έλεος των ελεγκτών, για να μην βαρέσουμε κανόνι

Αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες καταστάσεις βρίσκεται πλέον η Ελλάδα και η Ευρώπη. Στο παιχνίδι μπαίνει «για τα καλά» πλέον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ... στο τραπέζι πέφτουν πλέον λύσεις απελπισίας όπως η αύξηση του ΦΠΑ ή και κατάργηση του 14ου μισθού!

Η ανάληψη δεσμεύσεων για πρόσθετα και ακόμα πιο σκληρά μέτρα, είναι η άλλη όψη της απόφασης για «πολιτική στήριξη» προς τη χώρα μας, η οποία δεν συνοδεύτηκε τελικά όμως από την λέξη «εγγύηση» της ευρωζώνης για τα χρέη και τα δάνεια της Ελλάδας.

Η αρχή έγινε από τον πρόεδρο της ΕΕ Βαν Ρομπέι, ο οποίος έχοντας στο πλευρό του του Ζοζέ Μπαρόζο διάβασε το σχετικό ανακοινωθέν: "Υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και τη δέσμευσή της να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο, περιλαμβανομένης της λήψης πρόσθετων μέτρων, για να διασφαλίσει ότι οι φιλόδοξοι στόχοι που τέθηκαν στο πρόγραμμα σταθερότητας για το 2010 και τα επόμενα χρόνια θα επιτευχθούν".

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Γιώργος Παπανδρέου έκαμψε τις αντιρρήσεις της Γερμανίδας καγκελαριου, που μέχρι την τελευταία στιγμή δίσταζε να δώσει το "πράσινο φως" σε σχέδιο σωτηρίας της Αθήνας, καθώς άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στην περίπτωση που τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα.

Όχι νέα μέτρα, σε αυτήν την φάση...

Η Αθήνα, πάντως, υποστηρίζει ότι σε αυτή τη φάση τουλάχιστον δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων. Παρόλα αυτά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας από τις Βρυξέλλες σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού παραδέχτηκε απαντώντας σε σχετική ερώτηση πως «οι ξένοι μας ζητάνε κατάργηση του 14ου μισθού».

Γεγονός όμως είναι ότι η τριπλή «επιτροπία» από Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ θα υποκαταστήσει ως ένα βαθμό τον έλληνα υπουργό Οικονομικών και μέρος της «εθνικής κυριαρχίας» που έχασε η χώρα μας, λόγω της οικτρής οικονομικής της κατάστασης.

Κάθε μήνα οι ελεγκτές θα βλέπουν την πορεία των οικονομικών του κράτους (έσοδα, έξοδα, έλλειμμα) και αμέως όταν χρειαστεί θα δίνουν «σήμα» στο εξωτερικό ό,τι «πέφτουν έξω οι προβλέψεις» και στην κυβέρνηση να «απασφαλίσει» το πακέτο μέτρων που φύλαγε.

Τις λεπτομέρειες θα καθορίσουν τη ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ το πρώτο κρας-τεστ με τους ελεγκτές μας θα γίνει στις 15 Μαρτίου.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: