Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Ένα νέο μοντέλο αντίληψης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση


[hellen.jpg]Αυθεντική έκφραση της Δημοκρατίας η Τοπική Αυτοδιοίκηση δίνει στους πολίτες δυνατότητα δράσης αλλά και την ευκαιρία να ασκήσουν ουσιαστική εξουσία, λύνοντας άμεσα και καίρια τα προβλήματα που τους απασχολούν. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να αφορούν την καθημερινότητα και να μην είναι «μείζονα εθνικά θέματα», αλλά ποιος υποτιμά την ποιότητα ζωής που χάνουμε όταν η καθημερινότητά μας απορυθμίζεται;

Δίνοντας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τη σημασία που της αξίζει και πιστεύοντας στο θεσμό, δεν μπορούμε να μη φωνάξουμε για άλλη μια φορά ότι κουραστήκαμε να βλέπουμε τη Δημοτική Αρχή του Γαλατσίου να παραμένει ίδια και απαράλλαχτη, εδώ και χρόνια. Τα γεγονότα και οι περιστάσεις φωνάζουν ότι οι αλλαγές στο σύστημα έπρεπε να έχουν γίνει χτες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να δώσει και να κερδίσει αγώνες, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δεν μπορεί όλα να αλλάζουν, να βρίσκονται πλέον σε οριακό σημείο και εμείς να παραμένουμε θεατές ενός παρωχημένου μοντέλου άσκησης δημοτικής εξουσίας, βασισμένου στην πελατειακή αντίληψη. Μια εξουσία που εξακολουθεί να εφαρμόζει πάγιες τακτικές εξυπηρετώντας συμφέροντα και σκοπιμότητες, χωρίς να προσφέρει στον πολίτη τα αυτονόητα.

Πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε: μια δημοτική αρχή που κινείται με βάση την εξυπηρέτηση μικρών και μεγάλων συμφερόντων ή θέλουμε λύσεις στα προβλήματά μας, βάσει ολοκληρωμένου σχεδιασμού που θα αφήσει παρακαταθήκη και στις επόμενες γενιές.

Πιστεύουμε σε ένα νέο μοντέλο αντίληψης για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Πρέπει να ενισχυθεί και να αναπτυχθεί ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης. Αυτό απαιτεί ανανέωση, διαφάνεια, εκσυγχρονισμό, ικανότητα και αποτελεσματικότητα που θα απορρέουν και από το νέο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Νέα διοικητική οργάνωση για να βαδίσουμε από τα παρωχημένα σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα μάχεται για να προσφέρει στους δημότες καλύτερες και αποτελεσματικές υπηρεσίες, με λιγότερο κόστος. Καλύτερη και ουσιαστική λειτουργία των Παιδικών Σταθμών, φροντίδα και ασφάλεια στους δημότες μας που έχουν ανάγκη, καθώς και στα άτομα τρίτης ηλικίας, βελτίωση της εικόνας των σχολείων, περισσότερους ελεύθερους χώρους πρασίνου, περισσότερη καθαριότητα, καλύτερη συγκοινωνία για την εξυπηρέτηση των κατοίκων, δηλαδή απλά, αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας.


Επιλέγουμε μια Αυτοδιοίκηση δυναμική και αποτελεσματική, μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα εκφράζει το νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας. Η ανάπτυξη είναι ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο συνδέεται με την εξέλιξη των θεσμών και το οποίο πρέπει να κερδίσουμε.

Γνώμονας κάθε δράσης πρέπει να είναι ο πολίτης και αποτέλεσμα η επιβεβαίωση της σημασίας του ρόλου και της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να αξιοποιήσει ορθολογικά τη δύναμή της, να ξεφύγει από την λογική της εξάρτησης, να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να παραμένει κολλημένη στα παλαιά πρότυπα.

Έχουμε συγκροτημένη αντίληψη για το Δήμο, για τις ανάγκες που καλείται να υπηρετήσει, αλλά και για τον τρόπο που θα το πετύχει αυτό. Μέσα από αυτό το πρίσμα, προσπαθούμε να κρίνουμε τα θέματα που ανακύπτουν.

Έλενα Ζέρβα

«Πρωτοβουλία πολιτών του Γαλατσίου»

Δεν υπάρχουν σχόλια: