Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ... ΕΠΙΤΗΡΗΤΕΣ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Δαράτος

Σαφής είναι η πολιτική στήριξη που αποφάσισαν να δώσουν οι 27 ηγέτες στην Ελλάδα, η οποία συνοψίζεται σε μια περιεκτική δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Eνωσης Χέρμαν βαν Ρομπουί. Σύμφωνα με τη δήλωση αυτή που απευθύνεται προφανώς και στις διεθνείς αγορές: «Εμείς, οι 16 ηγέτες της Ενωσης (σ.σ.: μόνο οι 16 της Ευρωζώνης λόγω άρνησης Βρετανών και Σουηδών για ανάμειξη ολόκληρης της Ενωσης) υποστηρίζουμε...
πλήρως την αποφασιστικότητα και τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να πράξει ό,τι χρειασθεί, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης συμπληρωματικών μέτρων (σ.σ.: υπαρκτό το εναλλακτικό σχέδιο Β’), ώστε να διασφαλισθεί ότι οι φιλόδοξοι στόχοι που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα Σταθερότητας για το 2010 και τα επόμενα χρόνια θα επιτευχθούν».
«Καλούμε» -συνεχίζει η πολιτική δήλωση του κ. Βαν Ρομπουί- «την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει όλα αυτά τα μέτρα με αποφασιστικό τρόπο για την αποτελεσματική μείωση των ελλειμμάτων κατά 4% το 2010. Καλούμε το συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ στη συνεδρίασή του της 16ης Φεβρουαρίου να υιοθετήσει συμπεράσματα για την Ελλάδα με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής και τα πρόσθετα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα».
«Η Επιτροπή» -συνεχίζει ο κ. Βαν Ρομπουί- «θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των συστάσεων σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα προτείνει τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα (σ.σ.: σχέδιο Β’) βάσει της τεχνογνωσίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μια πρώτη αξιολόγηση θα γίνει τον Μάρτιο (σ.σ.: ήδη την έχει προγραμματίσει η Κομισιόν). Τα μέλη της Ευρωζώνης θα λάβουν αποφασιστικά και συντονισμένα μέτρα για να διασφαλισθεί η οικονομική σταθερότητα στο σύνολό της.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε καμία οικονομική στήριξη από τις χώρες της Ενωσης» καταλήγει η δήλωση του κ. Βαν Ρομπουί, ο οποίος στην εισαγωγή της δήλωσής του αυτής θύμισε ότι «όλα τα μέλη της Ευρωζώνης πρέπει να εφαρμόζουν υγιείς πολιτικές, σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί (σ.σ.: Συνθήκη της Λισαβόνας και Σύμφωνο Σταθερότητας). Εχουμε μια κοινή ευθύνη για την οικονομική και νομισματική σταθερότητα στην Ευρωζώνη» τόνισε ο ίδιος.
Ακριβώς βάσει αυτού του τμήματος της δήλωσης Βαν Ρομπουί στηρίζεται και η πρόθεση του Γιούρογκρουπ, που ανήγγειλε στο χθεσινό άτυπο συμβούλιο κορυφής ο πρόεδρός του, Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, να συζητήσει στη σύνοδο που θα γίνει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες τη θέσπιση ενός μηχανισμού στήριξης των οικονομιών όλων ανεξαιρέτως των χωρών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν άμεσα και ζωτικά προβλήματα.
Τα μέτρα που θα υιοθετηθούν (μια συλλογή χρηματοοικονομικών εργαλείων, ελέχθη χαρακτηριστικά) θα καλύπτουν θεωρητικά και πρακτικά όλες τις χώρες με, φυσικά, πρώτη και καλύτερη την Ελλάδα. Θα πρόκειται για μέτρα που θα λαμβάνονται επιλεκτικά και κατά περίπτωση υπέρ κάθε χώρας της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζει προβλήματα χρηματοδότησής της.
Οι χρηματοδοτήσεις (δάνεια, εγγυήσεις δανείων, διαθέσιμοι πόροι από προϋπολογισμούς άλλων κοινοτικών χωρών κ.λπ.) που θα αποφασίζονται θα κατανέμονται μεταξύ των άλλων χωρών της Ευρωζώνης ανάλογα με τις δυνατότητες της κάθε μίας από αυτές. Οι παρεμβάσεις δηλαδή θα γίνονται κατά περίπτωση και βήμα βήμα, δηλαδή δεν πρόκειται να λαμβάνονται άμεσα και μαζικά όλα τα μέτρα που θα περιλαμβάνει αυτός ο μηχανισμός στήριξης και διάσωσης κάθε εθνικής οικονομίας.
Με αυτόν τον γενικό και αόριστο τρόπο καλύπτεται πλήρως και η Ελλάδα η οποία, όπως τόνισε στην πολιτική δήλωσή του ο κ. Βαν Ρομπουί, «η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε καμία οικονομική στήριξη».
Ανάγκες
Είναι όμως γνωστό ότι η Αθήνα έχει ανάγκη για να χρηματοδοτήσει τις κρατικές ανάγκες 50 με 55 δισ. ευρώ μέσα στο 2010. Αρα θα είναι η πρώτη που θα ζητήσει την ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού.
Ενδιαφέρον εμφανίζει και η αδιαφορία των κοινοτικών εταίρων της Ελλάδας για τη με οποιονδήποτε τρόπο συμμετοχή του ΔΝΤ στην ομάδα ελέγχου της πορείας της ελληνικής οικονομίας. Το ότι αυτό περιλαμβάνεται στη δήλωση του κ. Βαν Ρομπουί οφείλεται στην επιθυμία της Ελλάδας που θέλει να εκμεταλλευθεί τη μεγάλη τεχνογνωσία του σε περιπτώσεις αποτελεσματικής αντιμετώπισης της κατάρρευσης των οικονομιών πολλών χωρών του κόσμου όλες τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά και συνιστά κατά την ελληνική άποψη και ένα σαφές μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι αυτός ο κολοσσός τεχνογνωσίας που διαθέτει ένα πολύπειρο μηχανισμό για την ανάκαμψη των οικονομιών βρίσκεται κι αυτός στο πλευρό της Ελλάδας.
Σε αυτό πρέπει να προστεθεί και προσωπική σχέση εμπιστοσύνης που έχει αναπτύξει ο κ. Παπανδρέου με τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Γάλλο σοσιαλδημοκράτη Ντομινίκ Στρος Καν.
Ως προς την εφαρμογή «πρόσθετων» μέτρων στην Ελλάδα, αυτά θα λαμβάνονται μόνον αν υπάρχει μόνιμη και προφανώς διαρκής απόκλιση της ελληνικής οικονομίας από τους δεσμευτικούς στόχους που περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας συν τα πρόσθετα μέτρα που είχε αναγγείλει ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου.
Ο μηχανισμός
O μηχανισμός στήριξης των οικονομιών της Eυρωζώνης που αντιμετωπίζουν κινδύνους θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές:
τα διμερή δάνεια, κυρίως από τη Γερμανία και τη Γαλλία
άνοιγμα γραμμής παροχής πιστώσεων σε μια χώρα, κάτι που εφαρμόζει ήδη το ΔΝΤ (Standby Facility υπό ιδιαίτερα αυστηρούς δημοσιονομικούς όρους χορήγησης) και θέλει να το μιμηθεί και η Ευρωζώνη
πολυμερή δανειοδότηση. Η κατανομή του ύψους του δανείου από κάθε κοινοτική χώρα θα προσδιορίζεται με βάση μια κλείδα κατανομής ανάλογης προς το ΑΕΠ της κάθε χώρας που θέλει να πάρει μέρος στον δανεισμό.
εγγυήσεις δανείων π.χ. στις εκδόσεις ελληνικών ομολογιακών δανείων.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: