Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Παπανδρέου: "Δίνουμε σκληρή μάχη"

Σκληρά λόγια κατά της ΝΔ, αλλά και εναντίον της ΕΕ χρησιμοποίησε κατά την ομιλία του στο υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός. Χαρακτήρισε "εγκληματική" την πολιτική του πρόσφατου παρελθόντος, ενώ άφησε αιχμές εναντίον της ΕΕ, καταλογίζοντας της "ατολμία", με αποτέλεσμα η Ελλάδα να γίνει "πειραματόζωο" στη μάχη της Ευρωζώνης με τις αγορές. Αναφερόμενος στη Eurostat, είπε ότι κρύφτηκε πίσω από την Ελλάδα. "Η χώρα δίνει μάχη, σημείωσε και πρόσθεσε: "Θα κάνουμε τα πάντα για να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε".

Στο υπουργικό Συμβούλιο, όπου έγινε ο απολογισμός των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής- ο κ. Παπανδρέου ξεκίνησε την ομιλία του σημειώνοντας ότι "αποκαλύφθηκε η εγκληματική πολιτική του πρόσφατου παρελθόντος: Η σπατάλη, η διαφθορά, η πελατειακή διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, το ξεχαρβάλωμα της δημόσιας διοίκησης λόγω κομματικών παρεμβάσεων". Πρόκειται για τα αίτια και τις ρίζες του κακού που απαιτούν ριζοσπαστικές αλλαγές, όπως είπε: "Με πολιτικές που αλλάζουν τα κακώς κείμενα".

Υπογράμμισε ότι οι αλλαγές αυτές "απαιτούν το χρόνο τους". "Οι ευεργετικές συνέπειες των μεγάλων αλλαγών θα φαίνονται καθώς εμπεδώνονται. Θα πάρουν όμως το χρόνο τους. Αυτό σημαίνει να συνεχίζουμε και να προωθούμε τις μεγαλύτερες αλλαγές γιατί χρειάζονται χρόνο ωρίμανσης, για να φανούν τα απ΄ τα αποτελέσματα για τον πολίτη και την κοινωνία", τόνισε.

Και πρόσθεσε: "Ο αγώνας της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα επικεντρώθηκε στο να δοθεί η απαραίτητη πίστωση εμπιστοσύνης στη χώρα μας για να υλοποιηθούν οι απαραίτητες αλλαγές". "Ζητάμε ανάσα ζωής", είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι για γίνουν πράξη οι μεγάλες αλλαγές "πρέπει να ξεφύγουμε από την κρίση".

Κατόπιν επισήμανε ότι "βρεθήκαμε ξεκρέμαστοι μπροστά στις διεθνείς αγορές", σημειώνοντας ότι η Ελλάδα "δεν είναι μία υπερδύναμη για να δώσει μόνη της αυτή τη μάχη". Έκανε λόγο για "εικασίες διεθνώς" που "δημιούργησαν ψυχολογία επικείμενης κατάρρευσης", κατηγορώντας τα όργανα της ΕΕ για "έλλειψη συντονισμού".

Είπε, δε, χαρακτηριστικά: "Υπήρξαν πολλαπλοί γιατροί με διαφορετική συνταγογράφηση πάνω από τον ασθενή που λέγεται Ελλάδα. Υπήρξε προσπάθεια να κρύψουν ευθύνες τους πίσω από την Ελλάδα". Και κατηγόρησε ευθέως την προηγούμενη διακυβέρνηση: "Υπήρξε σκόπιμη παραποίηση των δεδομένων από τη ΝΔ".

"Μπροστά σε ένα πρωτόγνωρο για την ευρωζώνη φαινόμενο, γίναμε πειραματόζωο. Αυτή η μάχη δεν τέλειωσε, μόλις ξεκίνησε με σημαντική απόφαση της ΕΕ να στηρίξει τις προσπάθειες της Ελλάδας και της Ευρωζώνης", συμπλήρωσε.

"Είμαστε μέλος της Ευρωζώνης και ήταν αναγκαίο να αποφασίσει η Ευρώπη τι θέλει. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν χθες ήταν σημαντικές για την ΕΕ. Σήμερα δοκιμάζεται η αξιοπιστία της ΕΕ, να επανορθώσει πιθανά λάθη της και για αυτόν τον λόγο θα είναι ιδιαιτέρως αυστηρή. Εύκολα θα εννοηθεί ότι η Ελλάδα είναι πηγή όλων των δεινών. Χρειάζεται να ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη που μας δείχνει η ΕΕ", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου. Πρόσθεσε, δε, ότι "η σημερινή Ευρώπη δεν έχει αντιληφθεί τη δύναμη της", τονίζοντας ότι πρέπει να τεθούν επί τάπητος οι αναγκαίες ρυθμίσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Βέλη εξαπέλυσε κατά της ηγεσίας της προηγούμενης διακυβέρνησης, λέγοντας ότι η "χώρα μας γνώρισε έναν κατήφορο χωρίς προηγούμενο τα τελευταία χρόνια" και πως "κάποιοι απομύζησαν μέχρι εκεί που δεν πάει το κράτος, και σηκώθηκαν και έφυγαν δίχως ίχνος ντροπής. Ευθύνες έχουν όσοι από μικροκομματική βλέψη τόσα χρόνια χάιδεψαν αυτήν την αντίληψη εξουσίας". Και τόνισε ότι "καλό θα ήταν οι υπαίτιοι να είναι πιο σοβαροί και μετρημένοι στα λόγια τους", καθώς- όπως είπε- "υπάρχουν ευθύνες για αυτό τον κατήφορο".

"Πείσαμε μετά από μεγάλη προσπάθεια τους εταίρους μας, τίποτα όμως δεν είναι δεδομένο και πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά", τόνισε και συμπλήρωσε: "Όσα πέρασε και περνάει η χώρα μας είναι μάθημα ζωής για όλους. Ένα μάθημα για το μέλλον για να μην φτάσουμε ποτέ ξανά σε αυτό το σημείο. Μόνο με επιμονή θα πιάσουν τόπο οι προσπάθειες. Όλοι θα έχουν τα μάτια τους στραμμένα πάνω μας θα επιτηρούν κάθε μας επιλογή". "Το πατριωτικό μας καθήκον είναι να δείξουμε ότι μπορούμε να διορθώσουμε τα του οίκου μας", πρόσθεσε.

Ο κ. Παπανδρέου κατέληξε λέγοντας ότι στο υπουργικό Συμβούλιο συζητώνται έξι νομοσχέδια που αφορούν σε μεγάλα θέματα της χώρας μας, με αιχμή τη διαφάνεια και την ανάπτυξη, και ζήτησε από όλους "συστηματική και επίμονη δουλειά".

"Μαζί με τους πολίτες που στηρίζουν την αλλαγή πορείας στη χώρα, θα τα καταφέρουμε, δεν έχουμε κάτι να φοβηθούμε. Δεν υπάρχει ατολμία, θα φύγουμε μπροστά να ανοίξουμε ένα νέο αισιόδοξο κεφάλαιο στην ιστορία μας. Θα κάνουμε τα πάντα για να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε", τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

"Τα μέλη της ευρωζώνης θα λάβουν αποφασιστικά και συντονισμένα μέτρα για να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα στο σύνολό της", επισημαίνεται στη δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες με αφορμή την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

"Την βούλησή μας να αλλάξουμε, εκτίμησαν, αξιολόγησαν και διαπίστωσαν οι εταίροι μας. Πείσαμε μετά από μεγάλη προσπάθεια και χρειάζεται να συνεχίσουμε. Δηλώνω ότι θα τα καταφέρουμε, θα ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας", δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, μετά το πέρας του άτυπου Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των επαφών στις Βρυξέλλες, η χώρας μας τίθεται υπό την εποπτεία της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο πρώτος έλεγχος για την εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο- εάν πάρουμε "κάτω από τη βάση", τότε αναμένεται να ληφθούν νέα μέτρα.

Ζαν-Κλοντ Τρισέ

Από την πλευρά του, ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, εξέφρασε τη βούληση της Κεντρικής Τράπεζας να συνεργαστεί με την Κομισιόν στην επίβλεψη της εφαρμογής των προτάσεων από την Ελλάδα.

Η ΕΚΤ θα συνεργαστεί επίσης με την Κομισιόν στις προτάσεις για τα απαραίτητα επιπλέον μέτρα, όπως είπε, σημειώνοντας: "Μπορείτε να βασίζεστε στην μόνιμη εγρήγορσή μας σε αυτό το θέμα". Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει ό,τι χρειαστεί, συμπεριλαμβανομένης και της λήψης επιπρόσθετων μέτρων, προκειμένου να διασφαλιστούν οι φιλόδοξοι στόχοι της και συγκεκριμένα η μείωση κατά 4% του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2010.

"Καλωσορίζουμε την υποστήριξη για την Ελλάδα από τους ευρωπαίους εταίρους της" δήλωσε αξιωματούχος του ΔΝΤ, μετά τις αποφάσεις της συνόδου των Βρυξελλών, τονίζοντας ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να προσφέρει τεχνογνωσία και υποστήριξη.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: