Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Μήνυμα "Κοινωνικής Συμφωνίας" για την επέτειο έναρξης του Κυπριακού Απελευθερωτικού Αγώνα


Αθήνα, 30/03/12

Από το Γραφείο Τύπου της «Κοινωνικής Συμφωνίας» εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση/μήνυμα με την ευκαιρία της επετείου της 1ης Απριλίου, ημερομηνίας έναρξης του Κυπριακού Απελευθερωτικού Αγώνα του 1955-59.

«Η 1η Απριλίου, που συμβολίζει την έναρξη του Κυπριακού Απελευθερωτικού Αγώνα το 1955, έχει ήδη γίνει κτήμα του αντιαποικιακού κινήματος για το δικαίωμα των λαών να ζουν και να αποφασίζουν οι ίδιοι για τη ζωή.

Η επέτειος αυτή παραπέμπει και στις 24 του ίδιου μήνα, όταν πριν οκτώ χρόνια, ο κυπριακός λαός βρέθηκε αντιμέτωπος με μια νέα προσπάθεια επιβολής της βούλησης του νεοαποικισμού: το γνωστό «σχέδιο Αννάν» προς το οποίο αντιστάθηκε και το απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία.

Γι’ αυτό σήμερα, που οι πολύμορφες διεθνείς κρίσεις μαστίζουν τον κόσμο μας, η σκέψη μας είναι στραμμένη προς αυτούς που θυσιάστηκαν για την Κύπρο στον αγώνα του 1955-59 και έδωσαν παραδείγματα ηρωισμού, τόλμης και αντίστασης.

Οι κίνδυνοι είναι ακόμα υπαρκτοί, ελλοχεύουν και εξακολουθούν να επιβουλεύονται το μέλλον όλων μας».


Read more...

ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΑΙΜΟΥ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ...........

Νέα δημοσκόπηση: Επτά κόμματα στη Βουλή- Μένει εκτός ο ΛΑΟΣ


Νέα δημοσκόπηση: Επτά κόμματα στη Βουλή- Μένει εκτός ο ΛΑΟΣ
Προβάδισμα 3,4% δίνει στη Νέα Δημοκρατία νέα δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και παρουσιάστηκε από τον καθηγητή Στατιστικής του Πανεπιστημίου, κ. Κ. Πανά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra και τον δημοσιογράφο Γιάννη Παπαγιάννη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσμα της δημοσκόπησης, προκύπτει επτακομματική Βουλή ενώ στην πρόθεση ψήφου των πολιτών τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:

ΝΔ 18,4%
ΠΑΣΟΚ 15
ΣΥΡΙΖΑ 10,4%
Ανεξάρτητοι Έλληνες 10,3%
ΚΚΕ 7,7%
Δημοκρατική Αριστερά 5,7%
Χρυσή Αυγή 5,1%
Δημοκρατική Συμμαχία 1,1%
Οικολόγοι 2,8%
ΛΑΟΣ 0,5%
Κοινωνική Συμφωνία 0,1%
Άλλο κόμμα 4,3%

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 9,5% των ερωτηθέντων δηλώνουν πως δεν έχουν ακόμα αποφασίσει ποιο κόμμα θα ψηφίσουν ενώ η λευκή ψήφος συγκεντρώνει ποσοστό 4,7%

Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, πως σε ποσοστό 55%, οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τα δύο μεγάλα κόμματα ενώ το 50,7% επιθυμεί μάλλον την εκλογή ενός αντι-μνημονιακό κόμμα για να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας μετά τις εκλογές.

Το 61% των πολιτών, τέλος, δεν πιστεύει πως θα υπάρξει αυτοδυναμία ενός κόμματος από τις βουλευτικές εκλογές।
http://newpost.gr
Read more...

Ερώτηση της Μαρίας Κυριακοπούλου

Για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις του άρθρου 21 παρ। 1 εδ. β΄ του ν. 4038/12 των κάθε είδους ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το ΤΑΝ

30-3-2012

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γεώργιο Κουτρουμάνη

Θέμα: «Υπαγωγή στις ρυθμίσεις του άρθρου 21 παρ. 1 εδ. β΄ του ν. 4038/12 των κάθε είδους ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το ΤΑΝ»

Κύριε Υπουργέ,

Με το άρθρο 21 του ν. 4038/2012 δόθηκε η δυνατότητα στους ασφαλισμένους κάποιων ασφαλιστικών φορέων, όπως του ΙΚΑ, να αποπληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους με ευνοϊκούς όρους και μεγάλη έκπτωση.

Ανάλογη ρύθμιση δεν ισχύει για τους ασφαλισμένους στο ΤΑΝ (Ταμείο Ασφάλισης Νομικών), με αποτέλεσμα νέοι δικηγόροι που έχουν λάβει δάνεια, σεισμόπληκτοι ή πυρόπληκτοι ή δικηγόροι που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές κλπ. να μην μπορούν να προβούν σε κάποια ρύθμιση με το Ταμείο τους σε μία περίοδο που το επάγγελμά τους διέρχεται κρίση, στο πλαίσιο της γενικότερης δημοσιονομικής ύφεσης.

Για λόγους ίσης μεταχείρισης των ασφαλισμένων του ΤΑΝ με τους ασφαλισμένους των άλλων ταμείων, αλλά και για λόγους αναλογικότητας στην περίοδο οικονομικής κρίσης που διανύουμε, κρίνεται εύλογο να δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών προς το ΤΑΝ.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

- Υπάρχουν λόγοι που δικαιολογούν τη διάκριση αυτή;

- Πώς θα αντιμετωπίζατε μια ενδεχόμενη νομοθετική ρύθμιση για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις του άρθρου 21 παρ. 1 εδ. β΄ του ν. 4038/12 των κάθε είδους ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το ΤΑΝ;

Η ερωτώσα βουλευτής

Μαρία Η. Κυριακοπούλου


Read more...

Αθώοι Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου για το έλλειμμα ...




Ευθύνες στον Παπαθανασίου. Διαβάστε ολόκληρο το πόρισμα...
Αθωωτικό για τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου είναι το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής καθώς η πράσινη πλειοψηφία "είδε" πολιτικές ευθύνες μόνο στον Γιάννη Παπαθανασίου!

Το πόρισμα του... πόρισμα του ΠΑΣΟΚ που είναι και πόρισμα της εξεταστικής λέει ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τα έπραξε όλα σωστά και δεν μπορούσε να κάνει τίποτα διαφορετικό ενώ συμπεραίνει ότι ο Γιάννης Παπαθανασίου έχει σαφέσταστες πολιτικές ευθύνες διότι: "γνώριζε ήδη από τις αρχές του 2009 τον εκτροχιασμό της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, και παρόλα αυτά δεν προέβη, ως όφειλε, στη λήψη, από την αρχή του έτους, διαρθρωτικών και άλλων μέτρων ικανών να μετριάσουν ή και να ανατρέψουν τη δυναμική διόγκωσης του ελλείμματος, αντιθέτως επέλεξε την τακτική της αναβλητικότητας και της παραπομπής της επίλυσης των προβλημάτων στο απώτερο μέλλον".

Επίσης επειδή σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ αποσιώπησε την πραγματική εικόνα της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, προβαίνοντας στην διατύπωση την 2.10.2009 της πρόβλεψης, μέσω της ΕΣΥΕ, για έλλειμμα 6%, πρόβλεψη που βρισκόταν σε πλήρη διάσταση με τα πραγματικά στοιχεία που έθεταν υπόψη του οι αρμόδιες υπηρεσίες, χαρακτηριζόταν από υποεκτίμηση των δαπανών και υπερεκτίμησή των εσόδων και συνοδευόταν από την αποστολή ελλιπών στοιχείων στην Eurostat.




















πηγη parapolitika.gr



Read more...

ΝΔ: Συνυπεύθυνος ο Βενιζέλος με Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου

Το έλλειμμα διογκώθηκε από μόνο του, λέει το πόρισμα...



Για συγκάλυψη κατηγορεί τον Ευάγγελο Βενιζέλο η ΝΔ και επικρίνει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετείχαν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το έλλειμμα του 2009 για προσπάθεια κουκουλώματος.

Ειδικότερα, τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής, μετά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκαν προκειμένου όχι μόνο να «αθωώσουν» τους τραγικούς χειρισμούς της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ αλλά να εξυμνήσουν τον τρόπο αντίδρασής της, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για όλα φταίει γενικά και αόριστα η «έλλειψη θεσμικής γνώσης της ευρωζώνης»!!!

Ειδικότερα, στις δύο τελευταίες σελίδες του πορίσματος των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ επιχειρείται μια άκομψη υπεράσπιση των χειρισμών της πολιτικής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και κυρίως του τότε υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου σημειώνοντας ουσιαστικά ότι η κρίση δανεισμού ήταν αναπόφευκτη. Επιπροσθέτως, γίνεται αυθαίρετη ερμηνεία ακόμα και των ξεκάθαρων δηλώσεων του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου ο οποίος είχε δηλώσει ότι η αποφυγή της κρίσης δανεισμού ήταν «δύσκολη αλλά όχι αναπόφευκτη» ακόμα και κατά τους πρώτους μήνες διακυβερνησης ΠΑΣΟΚ αρκεί να λαμβάνονταν « γενναία και σκληρά μέτρα».

Πως ερμήνευσε η επιτροπή τις δηλώσεις Προβόπουλου; Ως μια «θεωρητική» προσέγγιση!!!

Αφού λοιπόν αποδυναμώνουν τις σαφείς επικρίσεις του κ. Προβόπουλου για τους χειρισμούς του κ. Παπακωνσταντίνου καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «κατέστη, λοιπόν, προφανές ότι μετά την ανακοίνωση πρόβλεψης ελλείμματος ύψους 12,5% στις 21.10.2009 η αρμόδια πολιτική ηγεσία της τότε Κυβέρνησης αφενός εντατικοποίησε την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής για το τελευταίο δίμηνο του 2009 στα πλαίσια, όμως, των τότε δεδομένων, λαμβάνοντας μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ και αφετέρου προέβη στη λήψη δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων για το επόμενο έτος κατά την κατάρτιση του Προϋπολογισμού του 2010 σε συνεννόηση και με τους εταίρους μας».

»Σημειώνεται ότι κάθε περαιτέρω θεωρητική ανάλυση αναφορικά με τη δυνατότητα λήψης σκληρότατων μέτρων το τελευταίο δίμηνο του 2009, αλλά και την αποτελεσματικότητα παρόμοιων μέτρων πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα εξής αντικειμενικά δεδομένα: τις θεσμικές αδυναμίες σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης, την έλλειψη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρόβλεψης για την αντίδραση των διεθνών αγορών που τελούσαν υπό καθεστώς φόβου μετά την κρίση του 2008 και την έλλειψη εμπιστοσύνης (από τους εταίρους μας αλλά και τις διεθνείς αγορές) προς τις ελληνικές στατιστικές αρχές και άρα για το πραγματικό ύψος τους ελλείμματος. Τα παραπάνω δεδομένα καταδεικνύουν ότι μέτρα στο τέλος του 2009, ακόμα και στο θεωρητικό επίπεδο της πιο σκληρής εκδοχής τους, δεν θα απέτρεπαν την επερχόμενη κρίση δανεισμού, και την ανάγκη δημιουργίας μηχανισμών, προγραμμάτων στήριξης και μιας ευρύτατης και μακρόχρονης προσαρμογής εκ μέρους της χώρας».

»Άλλωστε, η ολοκληρωμένη και με την απόσταση του χρόνου εκ των υστέρων ανάλυση των γεγονότων της εποχής εκείνης, επιβάλλει να επισημανθεί το γεγονός ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρωζώνη αντιμετώπισαν μια κρίση χωρίς καμμία θεσμική γνώση, χωρίς ιστορικό προηγούμενο, της οποίας ούτε το εύρος, ούτε οι μετέπειτα συνέπειες είχαν εκτιμηθεί στη σωστή τους διάσταση με τα δεδομένα της εποχής εκείνης».

Η ανακοίνωση της ΝΔ

"Κατέληξαν σε ένα κείμενο οπερέτα, που συνιστά πρόκληση για τους Έλληνες, οι οποίοι απαιτούν - και δικαιούνται - να μάθουν όλη την αλήθεια", επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΝΔ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΝΔ: "Ο κ. Βενιζέλος οφείλει, σήμερα, να απολογηθεί για αυτά που διέπραξε η Επιτροπή Προστασίας των κυρίων Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου.

Οι βουλευτές του στη, δήθεν, “Εξεταστική”, δικαίωσαν τις ενστάσεις που είχε αναπτύξει, από την αρχή, η ΝΔ και απέδειξαν ότι εκτελούσαν διατεταγμένη κομματική εντολή, κουκουλώματος και διαστρέβλωσης, στην οποία ταιριάζει μια και μόνο λέξη: Ντροπή.

Αγνόησαν το πόρισμα του Οικονομικού Εισαγγελέα, που ζητούσε να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου για το φούσκωμα του ελλείμματος του 2009, με την αυθαίρετη ένταξη των ΔΕΚΟ και υπέγραψαν ένα προκατασκευασμένο κείμενο, προεκλογικής σκοπιμότητας, άσχετο με την υπόθεση που, δήθεν, θα διερευνούσαν.

Αγνόησαν τις καταγγελίες των μελών του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ - μελών που οι ίδιοι διόρισαν - για την αυθαιρεσία που διέπραξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Αγνόησαν αδιάσειστα στοιχεία, όπως οι αποκαλύψεις για μυστική αλληλογραφία του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ με το ΔΝΤ.

Αγνόησαν ευρωπαϊκά κείμενα, που επισημαίνουν ότι η ένταξη των ΔΕΚΟ δεν αποτελεί ευρωπαϊκή πρακτική.

Αγνόησαν το πόρισμα της Επιτροπής που συγκρότησε η ίδια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να αξιολογήσει το έλλειμμα του 2009.

Αρνήθηκαν να καλέσουν μάρτυρες που γνωρίζουν την αλήθεια.

Κατέληξαν σε ένα κείμενο οπερέτα, που συνιστά πρόκληση για τους Έλληνες, οι οποίοι απαιτούν - και δικαιούνται - να μάθουν όλη την αλήθεια.

Μπροστά σ’ όλα αυτά, η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει τις ανεκδιήγητες πρακτικές του ΠΑΣΟΚ και επαναλαμβάνει τη δέσμευση του Προέδρου της Αντώνη Σαμαρά ότι - αμέσως μετά τις εκλογές - θα προχωρήσει στη σύσταση μιας και μόνον Εξεταστικής, που θα διερευνήσει το πώς έσυραν τη χώρα στο μνημόνιο".

Από την πλευρά του ο Γιάννης Παπαθνασίου, υπουργός Οικονομικών επί Νέας Δημοκρατίας δήλωσε τα εξής:

"Αυτοί που οδήγησαν την Ελλάδα σε απώλεια εθνικής κυριαρχίας, στη φτώχεια και στην ανεργία, προκαλούν για μια ακόμα φορά. Υποτιμούν τη μνήμη και τη νοημοσύνη της ελληνικής κοινωνίας.

Το 2009 η Νέα Δημοκρατία, παρά τα λάθη και τις καθυστερήσεις, είπε την αλήθεια. Ζήτησε την ψήφο των πολιτών για να λάβει άμεσα μέτρα μείωσης του ελλείμματος. Ενώ το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την ψήφο των πολιτών με το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν» και με ψεύτικες υποσχέσεις για αυξήσεις μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών.

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Κάποιοι πήραν το κόστος να πουν την αλήθεια και κάποιοι, ενώ την ήξεραν, είπαν ψέματα. Οι πολίτες ξέρουν, κρίνουν και σε αυτές τις εκλογές θα αποδώσουν τις πολιτικές ευθύνες που αναλογούν στον καθένα".

Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ

Απογοητευτική χαρακτήρισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, τη στάση της ΝΔ απέναντι στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, κατηγορώντας τη Λ. Συγγρού ότι επιχειρεί να μετατρέψει το ζήτημα σε «πεδίο μικροκομματικής διαμάχης».

«Προκαλεί λύπη, η στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής. Προκαλεί λύπη, να αμφισβητεί μια μείζονα διαδικασία της Βουλής, την οποία επιδεικτικά αγνόησε και από την οποία απείχε», ανέφερε η κ. Γεννηματά. Τόνισε ακόμη ότι είναι «απογοητευτικό» να μην έχει ακόμη συνειδητοποιήσει η ΝΔ «τις ευθύνες της για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και την οικονομική κρίση».

Σημείωσε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να παρακολουθήσει τη ΝΔ σε αυτή την άγονη, όπως είπε, αντιπαράθεση. «Η ευθύνη του μέλλοντος είναι αυτή που έχει σημασία και σε αυτήν πρέπει να επιμείνουμε. Αυτήν αφορούν τα μεγάλα και κρίσιμα διλήμματα των επικείμενων εκλογών», κατέληξε.


protothema.gr

Read more...

Περισσότερες από 60 τροπολογίες σε ένα 24ωρο!

Απίστευτη γελοιοποίηση της Βουλής...


Σε νομοθετική παιδική χαρά έχει μετατραπεί τα τελευταία 24ωρα η Βουλή, λόγω των επικείμενων εκλογών, καθώς μια σειρά τροπολογιών και αλλαγών μπαίνουν από τα ορθάνοιχτα παράθυρα και γίνονται κατευθείαν νόμος του κράτους, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος έχει ζητήσει πλήρη ενημέρωση!

Είναι ενδεικτικό ότι σε διάστημα επτά εργάσιμων ημερών, από την περασμένη Δευτέρα έως τη Μεγάλη Τρίτη, θα ψηφιστούν πέντε νομοσχέδια, των οποίων η βασική αρχή αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

Το γεγονός όμως ότι διανύουμε ήδη μια όψιμη προεκλογική περίοδο, δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία σε υπουργούς και βουλευτές όλων των κομμάτων να εντάξουν τροπολογίες -άσχετες τις περισσότερες φορές με το αντικείμενο του αρχικού νομοσχεδίου-, προκειμένου να ικανοποιήσουν συμφέροντα υποστηρικτών, επιχειρηματιών και ψηφοφόρων!

Ειδικότερα, το τελευταίο 24ώρο έχουν κατατεθεί συνολικά 60 τροπολογίες σε τρία νομοσχέδια, νούμερο πρωτοφανές για τα κοινοβουλευτικά χρονικά.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το επιτελείου του νομοθετικού έργου της Βουλής, κατά τη χθεσινή ψηφοφορία του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού του υπουργείου Περιβάλλοντος στην Ολομέλεια κατατέθηκαν συνολικά 27 τροπολογίες (βουλευτικές και υπουργικές).

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο δεν έχει προλάβει ακόμα να μπει στην Ολομέλεια, καθώς συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή έχει δεχθεί έως τώρα περι τις 17 τροπολογίες και έπεται συνέχεια.

Το ίδιο ισχύει και για το νομοσχέδιο του κ. Μάκη Βορίδη για τα ταξί, το οποίο επίσης μπαινει στην Ολομέλεια της ερχόμενη εβδομάδα. Εως αυτή την στιγμή έχουν κατατεθεί 15 βουλευτικές τροπολογίες και μια υπουργική.

Πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι απομένει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, όπου και εκεί αναμένεται να υπάρξει κινητικότητα।
protothema.gr

Read more...

Άμεσες πρωτοβουλίες για αντιμετώπιση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους προτείνει η "Κοινωνική Συμφωνία"


Αθήνα, 30/03/12

ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ»

Η διαμόρφωση του ιδιωτικού χρέους σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, και κυρίως η εντεινόμενη αδυναμία νοικοκυριών και επιχειρήσεων να εκπληρώσουν με συνέπεια τις δανειακές τους υποχρεώσεις απαιτεί άμεσα την ανάληψη πρωτοβουλιών από την Κυβέρνηση.

Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο συνολικός δανεισμός προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αγγίζει σήμερα τα 250 δισεκ. ευρώ. Μόνο τα νοικοκυριά οφείλουν σήμερα προς τις τράπεζες σχεδόν 113 δισεκ. ευρώ, από τα οποία το 69% αφορά στεγαστικά δάνεια (78 δισεκ. ευρώ), ενώ το 29% καταναλωτικά δάνεια (32,7 δισεκ. ευρώ).

Το πιο ανησυχητικό φαινόμενο είναι η ραγδαία αύξηση του ποσοστού των δανείων σε καθυστέρηση. Μέσα σε μόλις ένα χρόνο, ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων ανήλθε σε 14,7% τα τέλη Σεπτεμβρίου 2011 από 10,5% στο τέλος Δεκεμβρίου 2010. Την πιο εκρηκτική εικόνα παρουσιάζουν τα καταναλωτικά δάνεια, το ποσοστό των οποίων βρίσκεται σε καθυστέρηση φθάνει το 26,4% (Σεπ. 2011) από 20% ένα χρόνο πριν, ενώ κατακόρυφη είναι και η αύξηση των καθυστερήσεων στα επιχειρηματικά δάνεια (από 8,8% των Δεκ. 2012 σε 13% τον Σεπ. 2011).

Η συνεχιζόμενη ύφεση, που το 2012 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει ακόμα και το 7%, οδηγεί σε περαιτέρω καθίζηση της αγοράς, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες. Ταυτόχρονα, χιλιάδες νοικοκυριά έχουν υποστεί τον τελευταίο χρόνο μία απότομη και απρόσμενη μείωση των πραγματικών τους εισοδημάτων, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει το 50-60%, με συνέπεια να έχει ανατραπεί πλήρως ο οικονομικός τους προγραμματισμός και να μην μπορούν να καταβάλουν τις δόσεις στεγαστικών ή καταναλωτικών δανείων που είχαν λάβει.

Η αδυναμία εξυπηρέτησης του ιδιωτικού χρέους, με την ένταση που έχει αρχίσει να εκδηλώνεται, κινδυνεύει να μετατραπεί σε βραδυφλεγή βόμβα για την Ελληνική οικονομία. Η Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να ενεργήσουν σήμερα, ώστε να αποτρέψουν μία γενικευμένη «στάση πληρωμών» από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η οποία θα δημιουργήσει κοινωνικές εκρήξεις και θα αποσταθεροποιήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο νόμος 3869/2010 δίνει ήδη μια μεγάλη ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά που είναι υπερχρεωμένα και αποδεδειγμένα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Περίπου 180.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με βάση τα στοιχεία της ΓΣΕΒΒΕ, αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας και δεν προστατεύονται σε περίπτωση αποδεδειγμένης αδυναμίας εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους, ενώ το 58% των εμπορικών επιχειρήσεων, με βάση την ΕΣΕΕ, επιδείνωσαν την πιστοληπτική τους ικανότητα.

Η αντιμετώπιση, επομένως, του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους πρέπει να είναι άμεση:

  • Με ρυθμίσεις επιχειρηματικών και επαγγελματικών δανείων στο πνεύμα των ρυθμίσεων του νόμου 3816/2010.
  1. Με περίοδο χάριτος δύο ετών, χωρίς καταβολή τόκων και κεφαλαίου, με αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου.
  2. Με αναστολή επί διετία της χρεολυτικής αποπληρωμής του άληκτου κεφαλαίου με αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου και καταβολή των τόκων στη διάρκεια της αναστολής.
  3. Με παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου κατά τρία έτη
  • Με «κούρεμα» δανείων φυσικών προσώπων που έχουν υποστεί πολύ μεγάλη μείωση των πραγματικών τους εισοδημάτων, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν μόνιμη ή πρόσκαιρη αδυναμία πληρωμής των οφειλών τους (η «Κοινωνική Συμφωνία» έχει καταθέσει πρόταση νόμου, προτείνοντας το «κούρεμα» των ιδιωτικών δανείων να γίνεται μέσω δικαστηρίων).
  • Με πρόβλεψη ώστε το ύψος των μηνιαίων τοκοχρεωλυτικών δόσεων να μην υπερβαίνει το 30% του ύψους των συνολικών μηνιαίων καθαρών εισοδημάτων του οφειλέτη.

Οι ρυθμίσεις αυτές, θα επιτρέψουν σε χιλιάδες επιχειρήσεις να παραμείνουν «ζωντανές», διατηρώντας θέσεις εργασίας, και βιώσιμες, αποπληρώνοντας με συνέπεια τις οφειλές τους. Ταυτόχρονα, θα δώσουν τη δυνατότητα σε χιλιάδες νοικοκυριά να ανασυνταχθούν και να μπορέσουν να προσαρμοστούν ομαλά στη νέα δυσμενή οικονομική πραγματικότητα.

Η Κυβέρνηση μαζί με την Τράπεζα της Ελλάδος, οφείλουν να αναλάβουν πρωτοβουλία, ώστε η αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους να γίνει σε συνεργασία με τα Ευρωπαϊκά όργανα, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για να διασφαλιστεί η απαραίτητη ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών τραπεζών.

Όλα τα ελληνικά κόμματα οφείλουν να διατυπώσουν σήμερα τη θέση τους απέναντι στο οξύ αυτό κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα.


Read more...

Αποχωρεί και ο Σπ. Βούγιας!


Εκτός ψηφοδελτίων ΠΑΣΟΚ ο Βούγιας!Ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επικείμενες εθνικές εκλογές ανακοίνωσε σήμερα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Βούγιας.

Όπως αναφέρει ο ίδιος στην ανακοίνωσή του: «Ενημέρωσα τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο για την απόφασή μου να μην είμαι υποψήφιος βουλευτής στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Οι βασικοί λόγοι σχετίζονται με τις δραματικές συνέπειες της ολικής (οικονομικής, κοινωνικής, πολιτισμικής και ηθικής) κρίσης ταυτότητας που βιώνει η Ελληνική κοινωνία αλλά και τη γενικευμένη αμφισβήτηση του ευρύτερου πολιτικού συστήματος (κυβέρνηση, αντιπολίτευση, συνδικάτα, τοπική αυτοδιοίκηση, ΜΜΕ).

Ειδικότερα αναφέρομαι στη συνεχή απαξίωση και τη συλλήβδην ενοχοποίηση όλων των πολιτικών, καθώς και στον παραλογισμό, το λαϊκισμό και τη δημαγωγία που χαρακτηρίζουν το δημόσιο διάλογο και ακυρώνουν το νόημα της δημοκρατίας αλλά και της ίδιας της πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος των βουλευτών είναι σήμερα εξ΄αρχής εξασθενημένος, οι αποφάσεις που καλούνται να λάβουν συχνά προδιαγεγραμμένες και υπό πίεση, ενώ έχει διαρραγεί η σχέση εμπιστοσύνης και η αξιοπιστία τους στη συνείδηση των πολιτών και κυρίως των νέων ανθρώπων.

Μέσα σ΄αυτές τις συνθήκες αισθάνομαι την προσωπική ανάγκη να επαναπροσδιορίσω την ουσιαστική και πάντως μη-επαγγελματική σχέση μου με την πολιτική, με την πόλη και τη δουλειά μου। Να επανεκτιμήσω πιο αντικειμενικά την όποια προσφορά μου, όπως και τα λάθη και τις παραλείψεις μου. Να κατανοήσω και να αποκαταστήσω, όσο αυτό είναι δυνατό, τη σχέση και την επαφή με τους συμπολίτες μου. Να συμβάλω, όσο μπορώ, στην αποκατάσταση του ρήγματος που έχει δημιουργηθεί, χωρίς να καλύπτομαι από την απόσταση και τη θεσμική προστασία της θέσης του βουλευτή.»
http://papaioannou

Read more...

Ικανοποίηση στο Eurogroup για τα μέτρα στην Ελλάδα το τελευταίο δίμηνο

Θετικός ο ρυθμός εφαρμογής


Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τους ομολόγους του για την πορεία του και την περαιτέρω αύξηση της συμμετοχής των κατόχων ομολόγων ξένου δικαίου στο PSI
Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τους ομολόγους του για την πορεία του και την περαιτέρω αύξηση της συμμετοχής των κατόχων ομολόγων ξένου δικαίου στο PSI (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Κοπεγχάγη, Δανία
Την ικανοποίησή του για την εφαρμογή του προγράμματος και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ολοκλήρωση των αξόνων του προγράμματος, που αφορούν στους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, πριν το κλείσιμο της βουλής για τη διενέργεια των εθνικών εκλογών, εξέφρασε το Eurogroup, όπως δηλωσε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Σύμφωνα με τη δήλωση του υπουργού, ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την πορεία υλοποίησης του οικονομικού προγράμματος, το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα και το «Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εφαρμογή του προγράμματος και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ολοκλήρωση των αξόνων του προγράμματος, που αφορούν στους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τη διενέργεια των εθνικών εκλογών.»

Έγινε, επίσης, ειδικότερη συζήτηση για την εξέλιξη του PSI. Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τους ομολόγους του για την πορεία του και την περαιτέρω αύξηση της συμμετοχής των κατόχων ομολόγων ξένου δικαίου.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, οι Ευρωπαίοι εταίροι ενεργοποιούνται περισσότερο προς την κατεύθυνση ενθάρρυνσης και προτροπής των ομολογιούχων για περαιτέρω αύξηση της συμμετοχής, παρά την μέχρι τώρα θετική και πέραν των προσδοκιών ανταπόκριση των ομολογιούχων.

Σε αυτό το πλαίσιο, διευκρινίζει, εντάσσεται και η δήλωση του προέδρου του Eurogroup, κ. Γιούνκερ, ο οποίος παροτρύνει την περαιτέρω ανταπόκριση των ομολογιούχων, τονίζοντας, πως δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει καλύτερη προσφορά από την παρούσα.

Τέλος, στη σημερινή συνάντηση επιτεύχθηκε συμφωνία για την ενίσχυση της χρηματοδοτικής ικανότητας των μηχανισμών στήριξης της Ευρωζώνης, πέραν των ορίων που είχαν συμφωνηθεί από την Σύνοδο Κορυφής, κατέληξε ο κ. Σαχινίδης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Εκσυγχρονιστές στη ΔΗΜΑΡ

Τουλάχιστον αρκετοί από αυτούς. Όπως ο Στέφανος Μανίκας, πρώην υπουργός του Κώστα Σημίτη. Όπως θυμίζουν ΤΑ ΝΕΑ ο Στέφανος Μανίκας πρώην υπουργός του Κώστα Σημίτη μαζί με άλλους τέσσερις πρώην «λοχαγούς» του Σημίτη (Γιώργος Θωμάς, Βαγγέλης Μαλέσιος, Γιάννης Νικολάου, Μηνάς Σταυρακάκης) είχαν παραιτηθεί από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ τον περασμένο Δεκέμβριο. Ταυτόχρονα είχαν συγκροτήσει και δική τους κίνηση «για μια νέα σοσιαλδημοκρατική συμφωνία».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ο Στέφανος Μανίκας συζητούσε χθες στο «Φίλιον» με τον Σπύρο Λυκούδη, στενότερο συνεργάτη του Φώτη Κουβέλη। Το ραντεβού δεν ήταν τυχαίο, εδώ και καιρό υπάρχει φλερτ ανάμεσα στις δύο πλευρές και φαίνεται ότι θα επισημοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις για συμπόρευση του σχήματος με τη ΔΗΜΑΡ.

http://www.enikos.gr/politics/28639,Eksygxronistes_sth_DHMAR.html


Read more...

Τα πανεπιστήμια έχουν ήδη λάβει το 25% της χρηματοδότησή τους, λέει ο Γ.Μπαμπινιώτης

Νέα «καρφιά» κατά Διαμαντοπούλου

Ο υπουργός Παιδείας Γ.Μπαμπινιώτης υπεραμύνεται των χειρισμών του και επιστρέφει τα βέλη στην προκάτοχό του Αννα Διαμαντοπούλου
Ο υπουργός Παιδείας Γ.Μπαμπινιώτης υπεραμύνεται των χειρισμών του και επιστρέφει τα βέλη στην προκάτοχό του Αννα Διαμαντοπούλου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα

Στην αντεπίθεση πέρασε ο υπουργός Παιδείας Γ.Μπαμπινιώτης για το θέμα της εφαρμογής του νόμου για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ο κ. Μπαμπινιώτης δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Παρασκευής ότι τα πανεπιστήμια έως τις 6 Μαρτίου είχαν ήδη λάβει το 25% της ετήσιας χρηματοδότησής τους. Το επιχείρημα της σύνδεσης της χρηματοδότησης με την εκλογή συμβουλίων έχει καταπέσει, σημείωσε και τόνισε ότι με τις απειλές δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ο νόμος, αντίθετα μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπαμπινιώτης σημείωσε ότι ο διάλογος που έχει αρχίσει με τους πρυτάνεις θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της ηρεμίας στα πανεπιστήμια και ότι αυτός είναι ο τρόπος που θα οδηγήσει στην πραγματική εφαρμογή του νόμου.

Ερωτηθείς εάν η αποσύνδεση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων από την υποχρέωση εκλογής συμβουλίων αποτελεί δικαίωση για τις μειοψηφίες που πολέμησαν την εφαρμογή του νόμου, ο κ. Μπαμπινιώτης ανέφερε ότι έως τις 6 Μαρτίου έχει καταβληθεί το 25% της χρηματοδότησης.

Δεν θα έπρεπε να έχει δοθεί τίποτα· από τη στιγμή που έχει δοθεί το 25% έχει καταπέσει αυτό το επιχείρημα, σημείωσε. Τόνισε, δε, ότι έως τον Ιούνιο είναι αδύνατον να υπάρχουν τα συμβούλια, με όσα έχουν συμβεί έως τώρα. Για να εφαρμοστεί ο νόμος πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με αυτήν την κατάσταση.

Ο Γ.Μπαμπινιώτης υπογράμμισε ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος και πως ο ίδιος τον εφαρμόζει με την τακτική που ακολουθεί. «Εγώ ανέλαβα αυτήν την κατάσταση και προσπαθώ να κάνω ένα διάλογο και να αποκαταστήσω την ηρεμία» σημείωσε.

Απαντώντας στις επικρίσεις είπε: «Μου ζήτησαν να βοηθήσω. Ήρθα να βοηθήσω. Ας με βοηθήσουν για να βοηθήσω».


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Είχαν για δοκιμή στη “Διαύγεια” την έκθεση για τη χρεοκοπία της Αργεντινής!

Τουλάχιστον …δεν την διάβαζαν να δουν τι σημαίνει ΔΝΤ;


Με την αμερικανική έκθεση για την χρεοκοπία της Αργεντινής εκπαιδεύτηκαν τα κρατικά στελέχη στη λειτουργία του προγράμματος ανάρτησης των κυβερνητικών αποφάσεων στο διαδίκτυο, «Διαύγεια»!

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το «protothema.gr», η έκθεση που υποβλήθηκε στο Κογκρέσο με θέμα, «Η αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής», αποτέλεσε την τελική δοκιμή των δυνατοτήτων του πολυδιαφημισμένου προγράμματος που σχεδιάστηκε από την ομάδα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού, κ. Γιώργου Παπανδρέου!

Στο πλαίσιο αυτό, η 19σέλιδη μελέτη του Αμερικανού οικονομικού αναλυτή, Jeff Hornbeck, με τίτλο, «Argentina’s Sovereign Dept Restructuring», «ανέβηκε» στη «Διαύγεια» στις 30 Σεπτεμβρίου 2010, μία μέρα πριν την επίσημη λειτουργία του, παίρνοντας Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης, 4ΙΕΦ1-9.

Έκτοτε και καθ’όλη τη διάρκεια τόσο των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα όσο και της εφαρμογής των επώδυνων μέτρων στους πολίτες αυτής της χώρας φιγούραρε στην επίσημη ιστοσελίδα της ελληνικής κυβέρνησης η έκθεση για την καταστροφική επέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αργεντινή!

Από την ενδιαφέρουσα αυτή ιστορία, που είναι για γέλια και για κλάματα, προκύπτει αβίαστα το ερώτημα: Αφού η έκθεση αυτή περιφερόταν μεταξύ πρωθυπουργικού γραφείου και κυβερνητικού επιτελείου, κανείς δεν μπήκε στον κόπο να την ξεφυλλίσει; Κανείς δεν διάβασε τον εμπειρογνώμονα του αμερικανικού Κογκρέσου να λέει χωρίς περιστροφές: «Υπάρχουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τις αποφάσεις του ΔΝΤ. Ακόμα και το ΔΝΤ συμφωνεί ότι ίσως έχει προκαλέσει μεγαλύτερο κακό από όσο βοήθησε την Αργεντινή με το να τη δανείζει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα τόσο μεγάλα ποσά μέσα σε μία έκρυθμη κατάσταση»!

Κανείς δεν έλαβε υπόψη του ότι οι ΗΠΑ, κατά τον πιο επίσημο τρόπο, ξεκαθαρίζουν ότι «το ΔΝΤ δεν επιβάλλει τις πολιτικές σε μία χώρα αλλά προτείνει πολιτικές χρησιμοποιώντας τη μοναδική απειλεί που έχει να σταματήσει να δανείζει»; Σε κάθε περίπτωση πάντως, στο αμερικανικό έγγραφο επισημαίνεται η αποτελεσματικότητα της κίνησης της Αργεντινής τον Αύγουστο του 2004 να ανακοινώσει «ότι ενδέχεται να παγώσει τη συμφωνία με το ΔΝΤ», ζητώντας περισσότερο χρόνο και ελευθερία.



Η… μπάλα στην εξέδρα με την απάντηση

Απευθυνθήκαμε στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θέτοντας το ερώτημα για ποιο λόγο αναρτήθηκε η συγκεκριμένη έκθεση στο πρόγραμμα «Διαύγεια».

Η απάντηση που λάβαμε είναι πραγματικά αφοπλιστική: «Τα έγγραφα που αναφέρετε αφορούν σε δοκιμαστικές καταχωρίσεις κατά τη φάση της εκπαίδευσης πριν την επίσημη λειτουργία του ΔΙΑΥΓΕΙΑ, δεν πρόκειται για αναρτήσεις κάποιου Φορέα του ΔΙΑΥΓΕΙΑ».

Για την ιστορία και μόνο, την επόμενη κιόλας στιγμή της απάντησης προς το protothema.gr, η αμερικανική μελέτη για την χρεοκοπία της Αργεντινής κατέβηκε από τον κυβερνητικό ιστότοπο.

http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=186825
Read more...

Ποιες φοροαπαλλαγές κόβονται αμέσως μετά τις εκλογές– Δεν τη γλυτώνουν ούτε οι ανάπηροι


Ποιες φοροαπαλλαγές κόβονται αμέσως μετά τις εκλογές– Δεν τη γλυτώνουν ούτε οι ανάπηροι
Ότι απέμεινε από φοροαπαλλαγή, θα το…σφάξουν μετά τις εκλογές κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να χάσουμε μερικές εκατοντάδες ευρώ ο καθένας. Στο… καναβάτσο, θα βρεθούν κυρίως αυτοί που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας αλλά και όσοι αποπληρώνουν στεγαστικό δάνειο καθώς η έκπτωση για τους τόκους της κύριας κατοικίας θα περάσει στη… λήθη.
ΛΑΟΣ και ΠΑΣΟΚ φαίνεται να τα είπαν και να τα συμφώνησαν για το ψαλίδισμα των φορολογικών απαλλαγών κατά τη χθεσινή ημέρα συνέχισης του διαλόγου για τη διαμόρφωση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Ενός διαλόγου από τον οποίο έχει ήδη αποχωρήσει η Νέα Δημοκρατία λόγω των «παιχνιδιών» που έγιναν με τα τεκμήρια των αυθαιρέτων.
Βέβαια, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εκλογές. Αυτό όμως δεν σημαίνει και πολλά πράγματα για τις φοροαπαλλαγές καθώς για την περαιτέρω περικοπή τους φαίνεται να πιέζει η τρόικα και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


Τι σημαίνει ψαλίδισμα φορολογικών απαλλαγών;


Κινδυνεύει το πρόσθετο αφορολόγητο των 2000 ευρώ που έχει δοθεί στα άτομα με αναπηρία
. Ήδη φέτος, αυτοί οι άνθρωποι θα πληρώσουν περισσότερο. Κι αυτό διότι πέρυσι, από το φορολογητέο εισόδημα αφαιρούσαν 2.400 ευρώ ενώ τώρα, απλώς θα προστίθεται στο αφορολόγητο όριο το ποσό των 2.000 ευρώ

Από τις δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης
, αφαιρείται από τον φόρο ποσοστό 10% ενώ η έκπτωση δεν μπορεί να υπερβεί τις 3.000 ευρώ. Αν καταργηθεί αυτή η έκπτωση, οι ασθενείς δεν θα γλιτώνουν τίποτα.

Τα ενοίκια κύρια κατοικίας
εξασφαλίζουν πλέον μια μικρή φορολογική έκπτωση η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ. Το ίδιο και τα φροντιστήρια των παιδιών. Αν κοπούν όμως αυτές οι εκπτώσεις θα χάσουμε από 100-200 ευρώ ο καθένας.

Στα δάνεια κύριας κατοικίας
, μετά από γενναίο ψαλίδισμα, η μόνη έκπτωση που έχει απομείνει είναι ένα ποσοστό 10% επί των τόκων. Αν καταργηθεί και αυτή η έκπτωση, ο φορολογούμενος θα χάσει επιπλέον 500 ευρώ αν υποτεθεί ότι πληρώνει περίπου 5.000 ευρώ τον χρόνο σε τόκους.

Η τελευταία έκπτωση έχει να κάνει με τα
ασφάλιστρα ζωής. Ποσοστό 10% επί του ποσού που καταβάλλουμε στην ασφαλιστική εταιρεία, αφαιρείται από τον φόρο. Ωστόσο, η δαπάνη δεν μπορεί να υπερβεί τα 120 ευρώ για τον παντρεμένο ή τα 240 ευρώ για τον έγγαμο που σημαίνει ότι η έκπτωση φόρου δεν μπορεί να υπερβεί τα 120 ή 240 ευρώ. Κατάργηση της έκπτωσης, προσθέτει και αυτό το ποσό στις απώλειες.

Αρίστος Οικονομίδης
http://moneypost.gr

Read more...

Στην Εφορία τα στοιχεία όσων δεν πληρώνουν το χαράτσι μέσω ΔΕΗ...



Στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και από εκεί στην Εφορία θα αποστέλλονται, μετά το πέρας 4 μηνών, τα στοιχεία όσων ιδιοκτητών κατοικιών δεν έχουν καταβάλλει το ειδικό τέλος ακινήτων, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Όσον ...

αφορά στους ιδιοκτήτες ακινήτων που απαλλάσσονται από την καταβολή του ειδικού τέλους αλλά έχουν λάβει τον λογαριασμό της Δ.Ε.Η., καλούνται να πληρώσουν όλο το ποσό που αναγράφεται και στη συνέχεια να υποβάλλουν αίτηση στην Εφορία προκειμένου να τους επιστραφεί το ποσό που αντιστοιχεί στο ειδικό τέλος.

Η σχετική αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από φωτοτυπία του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και δήλωση του φόρου ακίνητης περιουσίας του 2011 ή 2012 του ιδιοκτήτη.

Σχετικά με την επιβολή του μειωμένου συντελεστή (0,5) για τον υπολογισμό του τέλους σε πολύτεκνους διευκρινίζεται ότι ισχύει μόνο εφόσον υπάρχουν τέσσερα ή και περισσότερα παιδιά.

Σημειώνεται πως το μειωμένο τέλος δεν ισχύει στην περίπτωση που το ακίνητο βρίσκεται σε ζώνη με τιμή άνω των 3.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο...
dete.gr



Read more...

Εντολή Παπαδήμου να αποφεύγονται οι «εκτός θέματος» τροπολογίες στα νομοσχέδια

Δυσφορία για την εμπλοκή του κυβερνητικού έργου


O πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος
O πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Η εμπλοκή που σημειώνεται στην προώθηση του κυβερνητικού έργου, λόγω της προεκλογικής τακτικής των κομμάτων, έχει προκαλέσει τη δυσφορία του πρωθυπουργού Λ.Παπαδήμου. Το φαινόμενο ένταξης διαφόρων άσχετων τροπολογιών σε κρίσιμα νομοσχέδια, που προκαλούν την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης και οδηγούν στην απόσυρση των νομοσχεδίων, προκάλεσε την παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με Τα Νέα, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον υπουργό Επικρατείας Γ.Σταυρόπουλο να απευθύνει επιστολή προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ζητώντας να αποφεύγεται η προώθηση στη Βουλή νομοσχεδίων, τροπολογιών, καθώς και η έκδοση υπουργικών αποφάσεων που δεν είναι ενταγμένες στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας.

Η προεκλογική τακτική των τροπολογικών είχε έως σήμερα θύματα ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο ο αρμόδιος υπουργός Κ.Σκανδαλίδης αναγκάστηκε να αποσύρει ενώ είχε ξεκινήσει η συνεδρίαση στην Ολομέλεια, τον νόμο για τα ΑΕΙ λόγω της προώθησης της τροπολογίας Μπαμπινιώτη περί χρηματοδότησης των ΑΕΙ και το άρθρο 148 του πολυνομοσχεδίου - σκούπας του υπουργείου Υποδομών, το οποίο προκάλεσε μίνι κρίση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ύστερα από έντονη παρέμβαση του βουλευτή του κόμματος Κ.Καρτάλη.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα ότι ο κ. Παπαδήμος προτίθεται να είναι ιδιαίτερα αυστηρός ως προς την τήρηση της εντολής που απέστειλε χθες προς τους υπουργούς της κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι αυτό που προέχει είναι η ψήφιση των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τις θέσεις της Κοινωνικής Συμφωνίας παρουσίασαν Κατσέλη και Καστανίδης

«Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι εδώ»

Η Λούκα Κατσέλη, ο Χάρης Καστανίδης και στελέχη της Κοινωνικής Συμφωνίας στη διάρκεια της πολιτικής εκδήλωσης
Η Λούκα Κατσέλη, ο Χάρης Καστανίδης και στελέχη της Κοινωνικής Συμφωνίας στη διάρκεια της πολιτικής εκδήλωσης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Θεσσαλονίκη
Τις θέσεις και τις προτάσεις της Κοινωνικής Συμφωνίας παρουσίασαν στη Θεσσαλονίκη η πρόεδρος του κόμματος Λούκα Κατσέλη και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χάρης Καστανίδης, σε εκδήλωση που έγινε στο δημαρχείο και στην οποία μίλησαν και οι βουλευτές Μαρία Κυριακοπούλου, Βούλα Τεκτονίδου, Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος και Γιώργος Κασσάρας.

«Δεν έφυγα από το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι εδώ, ασπάστηκε νεοσυντηρητικές, νεοφιλελεύθερες απόψεις και δεν έχει καμιά σχέση με το ΠΑΣΟΚ για το οποίο αγωνιστήκαμε», είπε η κ. Κατσέλη. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε τις «κόκκινες γραμμές» και σημείωσε πως «ο πολιτικός που δεν έχει το ανάστημα να πει όχι, δεν πρέπει να είναι στην πολιτική», ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η χώρα μας ενδέχεται να υποστεί και «δεύτερη χρεοκοπία».

«Μαζί μπορούμε να ξαναφτιάξουμε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη και να διαπραγματευθούμε σκληρά για το μέλλον της Ελλάδας, ενάντια στην ανεργία, για να μην φεύγουν οι νέοι στο εξωτερικό», είπε η κ. Κατσέλη. Πρόσθεσε πως η ίδια και ο κ. Καστανίδης διαπραγματεύθηκαν κι έδωσαν μάχες στα υπουργεία από τα οποία πέρασαν και αυτός είναι ο λόγος που απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση. Τάχθηκε υπέρ του «κουρέματος» των δανείων όσων έχουν υποστεί μείωση του εισοδήματος άνω του 20% και προανήγγειλε ότι την άλλη εβδομάδα η Κοινωνική Συμφωνία θα καταθέσει πρόταση νόμου για «κοινωνικά τιμολόγια».

«Είχα πολλά χρόνια να ακούσω ξένους να εγκρίνουν τη διεξαγωγή εκλογών στην Ελλάδα και να εύχονται ποια κόμματα θέλουν να κερδίσουν», παρατήρησε ο κ. Καστανίδης και είπε ότι οι παρεμβάσεις εκπροσώπων της Τρόικας σχετικά με τις εκλογές στη χώρα μας του θυμίζουν τη δεκαετία του 1960 όταν οι ξένοι είχαν δυνάμεις στην Ελλάδα που εκπροσωπούσαν τα συμφέροντα τους.

Κατήγγειλε κλίμα συνεχών εκφοβισμών και απειλών, που έχουν καταστήσει τον Έλληνα ταπεινωμένο και προδομένο και τόνισε πως στην Ιρλανδία θα γίνει το δημοψήφισμα που δεν έγινε στην Ελλάδα, διότι εδώ «πουλήθηκε εκ των έσω με απειλές».

Χωρίς να τον κατονομάσει ο κ. Καστανίδης αναφέρθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και το σύνθημα του «αρχίζουμε». «Από πού και με τι αρχίζουν; Δεν έχουν παρελθόν; Δεν υπέγραψαν το δεύτερο Μνημόνιο; Ντρέπονται για το παρελθόν τους; Εμείς είμαστε υπερήφανοι για το παρελθόν μας. Εμείς δεν αρχίζουμε. Εμείς επιμένουμε να εκπροσωπούμε τον ευρωπαϊκό δημοκρατικό σοσιαλισμό», υπογράμμισε.

Ονομαστικά ο κ. Καστανίδης επιτέθηκε εναντίον του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, για τη δήλωση του περί «ανακατάληψης» των πόλεων, σχετικά με το θέμα των λαθρομεταναστών. Επιτέθηκε και εναντίον του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, για τον οποίο υπενθύμισε τη δήλωση του ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα μπορούσε να είναι υποψήφιος σε αποικία.

Όσο η εκδήλωση ήταν σε εξέλιξη προσήλθαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος. Ως οικοδεσπότης ο κ. Μπουτάρης πήρε τον λόγο και είπε ότι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και με άλλους πολιτικούς αρχηγούς, διότι, όπως παρατήρησε, «ο Δήμος πρέπει να τα έχει καλά με το κουβέρνο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Αυξάνουν τη δόμηση στα νησιά με νόμο του …Βορίδη!

Κόντρες στη Βουλή για τα «πραξικοπήματα»


Σε εικόνα ξεκούρδιστης μπάντας και όχι σοβαρής κυβέρνησης παραπέμπουν τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Βουλή. Το γεγονός ότι οι τελευταίες ημέρες του κοινοβουλίου, πριν την διάλυσή του δηλαδή λόγω εκλογών, συνδυάζονται από αυξημένο νομοθετικό έργο έχει δώσει την ευκαιρία σε υπουργούς και βουλευτές να εντάσσουν μια σειρά διατάξεις, ρυθμίσεις και τροπολογίες, άσχετες με το αντικείμενο των νομοσχεδίων και με σαφή προεκλογική στόχευση αλλά και εκ διαμέτρου αντικρουόμενες μεταξύ τους!

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι επιλέχθηκε να ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις για τα ταξί, άρθρο που προβλέπει αύξηση του οικοδομικού συντελεστή για τουριστικά συγκροτήματα αν και την ίδια περίοδο στην Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, το οποίο και υπερψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης από την Ολομέλεια της Βουλής, με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Ακόμα χειρότερα το συγκεκριμένο άρθρο ρυθμίζει το θέμα με τέτοιο τρόπο που ανατρέπει πλήρως τα συμπεράσματα της διαβούλευσης που είχε κάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος για το ίδιο ζήτημα!

Το γεγονός αυτό δείχνει από την μια την χαοτική ασυνεννοησία των μελών της κυβέρνησης και από την άλλη τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται μεταξύ των υπουργών εις βάρος των πολιτών.

Τα όσα διαμείφθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής είναι ενδεικτικά. Αναλυτικά, κατά την διάρκεια της συζήτησης για του ν/χ για το νέο οικοδομικό κανονισμό ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης ανέφερε για το χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό ότι «ξέρω ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει καταρτίσει σχέδιο μια κοινή υπουργική απόφαση… την ίδια ακριβώς στιγμή που το υπουργείο Περιβάλλοντος δρομολογεί αυτή τη ρύθμιση σε άλλο νομοσχέδιο που έχει έρθει στην Βουλή , το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, υπάρχει το άρθρο 148 που έχει προταθεί από το υπουργείου Πολιτισμού το οποίο ανατρέπει πλήρως το ειδικό χωροταξικό του τουρισμού σε ότι αφορά τις οργανωμένες περιοχές υποδοχής τουριστικών εγκαταστάσεων και στα γκόλφ» και συμπλήρωσε όπως «για να δώσω ένα παράδειγμα το υπουργείο περιβάλλοντος μιλά για τη δυνατότητα κατασκευής μεγάλων τουριστικών συγκροτημάτων σε νησιά άνω των 90 τετραγωνικών χιλιομέτρων και με την προϋπόθεση ότι η εγκατάσταση που καλύπτει είναι 0,2% ενώ το άρθρο 148 του άλλου νομοσχεδίου λέει ότι θα πρέπει να έιναι πάνω από 70 τ.χ. και να καλύπτει το 1% του νησιού. Πρόκειται για μια τεράστια διαφορά που δείχνει δυστυχώς ότι υπάρχει μια νομοθετική απόκλιση μεταξύ δύο ή τριών βασικών υπουργείων αυτής της κυβέρνησης»!

Επιπροσθέτως, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης απάντησε ότι «έτσι όπως διατυπώνεται το άρθρο 148 στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών διαφωνούμε κάθετα. Είναι στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή του χωροταξικού όπως ακριβώς βγήκε από το δικό μαςυπουργείο στη διαβούλευση… πιστεύω ότι ο κ. Βορίδης θα το πάρει πίσω».
.protothema.gr

Read more...