Το έλλειμμα διογκώθηκε από μόνο του, λέει το πόρισμα...
Ειδικότερα, τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής, μετά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκαν προκειμένου όχι μόνο να «αθωώσουν» τους τραγικούς χειρισμούς της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ αλλά να εξυμνήσουν τον τρόπο αντίδρασής της, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για όλα φταίει γενικά και αόριστα η «έλλειψη θεσμικής γνώσης της ευρωζώνης»!!!
Ειδικότερα, στις δύο τελευταίες σελίδες του πορίσματος των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ επιχειρείται μια άκομψη υπεράσπιση των χειρισμών της πολιτικής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και κυρίως του τότε υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου σημειώνοντας ουσιαστικά ότι η κρίση δανεισμού ήταν αναπόφευκτη. Επιπροσθέτως, γίνεται αυθαίρετη ερμηνεία ακόμα και των ξεκάθαρων δηλώσεων του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου ο οποίος είχε δηλώσει ότι η αποφυγή της κρίσης δανεισμού ήταν «δύσκολη αλλά όχι αναπόφευκτη» ακόμα και κατά τους πρώτους μήνες διακυβερνησης ΠΑΣΟΚ αρκεί να λαμβάνονταν « γενναία και σκληρά μέτρα».
Πως ερμήνευσε η επιτροπή τις δηλώσεις Προβόπουλου; Ως μια «θεωρητική» προσέγγιση!!!
Αφού λοιπόν αποδυναμώνουν τις σαφείς επικρίσεις του κ. Προβόπουλου για τους χειρισμούς του κ. Παπακωνσταντίνου καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «κατέστη, λοιπόν, προφανές ότι μετά την ανακοίνωση πρόβλεψης ελλείμματος ύψους 12,5% στις 21.10.2009 η αρμόδια πολιτική ηγεσία της τότε Κυβέρνησης αφενός εντατικοποίησε την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής για το τελευταίο δίμηνο του 2009 στα πλαίσια, όμως, των τότε δεδομένων, λαμβάνοντας μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ και αφετέρου προέβη στη λήψη δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων για το επόμενο έτος κατά την κατάρτιση του Προϋπολογισμού του 2010 σε συνεννόηση και με τους εταίρους μας».
»Σημειώνεται ότι κάθε περαιτέρω θεωρητική ανάλυση αναφορικά με τη δυνατότητα λήψης σκληρότατων μέτρων το τελευταίο δίμηνο του 2009, αλλά και την αποτελεσματικότητα παρόμοιων μέτρων πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα εξής αντικειμενικά δεδομένα: τις θεσμικές αδυναμίες σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης, την έλλειψη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρόβλεψης για την αντίδραση των διεθνών αγορών που τελούσαν υπό καθεστώς φόβου μετά την κρίση του 2008 και την έλλειψη εμπιστοσύνης (από τους εταίρους μας αλλά και τις διεθνείς αγορές) προς τις ελληνικές στατιστικές αρχές και άρα για το πραγματικό ύψος τους ελλείμματος. Τα παραπάνω δεδομένα καταδεικνύουν ότι μέτρα στο τέλος του 2009, ακόμα και στο θεωρητικό επίπεδο της πιο σκληρής εκδοχής τους, δεν θα απέτρεπαν την επερχόμενη κρίση δανεισμού, και την ανάγκη δημιουργίας μηχανισμών, προγραμμάτων στήριξης και μιας ευρύτατης και μακρόχρονης προσαρμογής εκ μέρους της χώρας».
»Άλλωστε, η ολοκληρωμένη και με την απόσταση του χρόνου εκ των υστέρων ανάλυση των γεγονότων της εποχής εκείνης, επιβάλλει να επισημανθεί το γεγονός ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρωζώνη αντιμετώπισαν μια κρίση χωρίς καμμία θεσμική γνώση, χωρίς ιστορικό προηγούμενο, της οποίας ούτε το εύρος, ούτε οι μετέπειτα συνέπειες είχαν εκτιμηθεί στη σωστή τους διάσταση με τα δεδομένα της εποχής εκείνης».
Η ανακοίνωση της ΝΔ
"Κατέληξαν σε ένα κείμενο οπερέτα, που συνιστά πρόκληση για τους Έλληνες, οι οποίοι απαιτούν - και δικαιούνται - να μάθουν όλη την αλήθεια", επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΝΔ.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΝΔ: "Ο κ. Βενιζέλος οφείλει, σήμερα, να απολογηθεί για αυτά που διέπραξε η Επιτροπή Προστασίας των κυρίων Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου.
Οι βουλευτές του στη, δήθεν, “Εξεταστική”, δικαίωσαν τις ενστάσεις που είχε αναπτύξει, από την αρχή, η ΝΔ και απέδειξαν ότι εκτελούσαν διατεταγμένη κομματική εντολή, κουκουλώματος και διαστρέβλωσης, στην οποία ταιριάζει μια και μόνο λέξη: Ντροπή.
Αγνόησαν το πόρισμα του Οικονομικού Εισαγγελέα, που ζητούσε να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου για το φούσκωμα του ελλείμματος του 2009, με την αυθαίρετη ένταξη των ΔΕΚΟ και υπέγραψαν ένα προκατασκευασμένο κείμενο, προεκλογικής σκοπιμότητας, άσχετο με την υπόθεση που, δήθεν, θα διερευνούσαν.
Αγνόησαν τις καταγγελίες των μελών του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ - μελών που οι ίδιοι διόρισαν - για την αυθαιρεσία που διέπραξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Αγνόησαν αδιάσειστα στοιχεία, όπως οι αποκαλύψεις για μυστική αλληλογραφία του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ με το ΔΝΤ.
Αγνόησαν ευρωπαϊκά κείμενα, που επισημαίνουν ότι η ένταξη των ΔΕΚΟ δεν αποτελεί ευρωπαϊκή πρακτική.
Αγνόησαν το πόρισμα της Επιτροπής που συγκρότησε η ίδια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να αξιολογήσει το έλλειμμα του 2009.
Αρνήθηκαν να καλέσουν μάρτυρες που γνωρίζουν την αλήθεια.
Κατέληξαν σε ένα κείμενο οπερέτα, που συνιστά πρόκληση για τους Έλληνες, οι οποίοι απαιτούν - και δικαιούνται - να μάθουν όλη την αλήθεια.
Μπροστά σ’ όλα αυτά, η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει τις ανεκδιήγητες πρακτικές του ΠΑΣΟΚ και επαναλαμβάνει τη δέσμευση του Προέδρου της Αντώνη Σαμαρά ότι - αμέσως μετά τις εκλογές - θα προχωρήσει στη σύσταση μιας και μόνον Εξεταστικής, που θα διερευνήσει το πώς έσυραν τη χώρα στο μνημόνιο".
Από την πλευρά του ο Γιάννης Παπαθνασίου, υπουργός Οικονομικών επί Νέας Δημοκρατίας δήλωσε τα εξής:
"Αυτοί που οδήγησαν την Ελλάδα σε απώλεια εθνικής κυριαρχίας, στη φτώχεια και στην ανεργία, προκαλούν για μια ακόμα φορά. Υποτιμούν τη μνήμη και τη νοημοσύνη της ελληνικής κοινωνίας.
Το 2009 η Νέα Δημοκρατία, παρά τα λάθη και τις καθυστερήσεις, είπε την αλήθεια. Ζήτησε την ψήφο των πολιτών για να λάβει άμεσα μέτρα μείωσης του ελλείμματος. Ενώ το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την ψήφο των πολιτών με το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν» και με ψεύτικες υποσχέσεις για αυξήσεις μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών.
Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Κάποιοι πήραν το κόστος να πουν την αλήθεια και κάποιοι, ενώ την ήξεραν, είπαν ψέματα. Οι πολίτες ξέρουν, κρίνουν και σε αυτές τις εκλογές θα αποδώσουν τις πολιτικές ευθύνες που αναλογούν στον καθένα".
Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ
Απογοητευτική χαρακτήρισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, τη στάση της ΝΔ απέναντι στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, κατηγορώντας τη Λ. Συγγρού ότι επιχειρεί να μετατρέψει το ζήτημα σε «πεδίο μικροκομματικής διαμάχης».
«Προκαλεί λύπη, η στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής. Προκαλεί λύπη, να αμφισβητεί μια μείζονα διαδικασία της Βουλής, την οποία επιδεικτικά αγνόησε και από την οποία απείχε», ανέφερε η κ. Γεννηματά. Τόνισε ακόμη ότι είναι «απογοητευτικό» να μην έχει ακόμη συνειδητοποιήσει η ΝΔ «τις ευθύνες της για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και την οικονομική κρίση».
Σημείωσε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να παρακολουθήσει τη ΝΔ σε αυτή την άγονη, όπως είπε, αντιπαράθεση. «Η ευθύνη του μέλλοντος είναι αυτή που έχει σημασία και σε αυτήν πρέπει να επιμείνουμε. Αυτήν αφορούν τα μεγάλα και κρίσιμα διλήμματα των επικείμενων εκλογών», κατέληξε.
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου