Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Ώρα αποφάσεων για το μέλλον ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ



Συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών για το μέλλον των ΕΑΣ, της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ
Έως το τέλος Αυγούστου πρέπει να υποβληθούν στην τρόικα οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το μέλλον των δύο αμυντικών βιομηχανιών της χώρας, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και ΕΛΒΟ, αλλά και της ΛΑΡΚΟ, καθώς αποτελούν προαπαιτούμενο για την καταβολή της δόσης του Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα, η όλη διαδικασία για την αναδιάρθρωση των τριών εταιρειών, η οποία θα είναι διαφορετική για κάθε μια επιχείρηση, πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, διεξήχθησαν στο υπουργείο Οικονομικών διαδοχικές συσκέψεις, υπό τον υπουργό, Γιάννη Στουρνάρα και με τη συμμετοχή της αναπληρώτριας υπουργού Εθνικής Άμυνας, Φώφης Γεννηματά (για ΕΑΣ και ΕΛΒΟ) και του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Μάκη Παπαγεωργίου (για ΛΑΡΚΟ).
Καθ' όλη τη διάρκεια των συσκέψεων, είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο εργαζόμενοι στις τρεις επιχειρήσεις, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια αναδιαρθρώσεων και το ενδεχόμενο απολύσεων.
Σημειώνεται, ότι οι εργαζόμενοι στα ΕΑΣ είναι απλήρωτοι επί 8 μήνες και έχουν προχωρήσει σε επίσχεση, ενώ στην ΕΛΒΟ οι εργαζόμενοι είναι 4 μήνες απλήρωτοι. Στην ΕΛΒΟ, έχει προχωρήσει το σχέδιο αποχωρήσεων του προσωπικού και από τους 1.200 εργαζόμενους έχουν μείνει 350 άτομα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τα μέλη των διοικήσεων των εταιρειών που συμμετείχαν στις συσκέψεις, αλλά και από τους εκπροσώπους των εργαζομένων, ανά εταιρεία φέρεται να προκρίνονται, έως τώρα, τα εξής:
Για τα ΕΑΣ, το μείζον πρόβλημα είναι εκείνο των κρατικών ενισχύσεων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που χορηγήθηκαν την περίοδο 2004- 2012, και για τις οποίες προέκυψε πρόσφατα θέμα επιστροφής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αντίθετες με την κοινοτική νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων.
Η λύση που προτείνεται είναι η διάσπαση του αμυντικού σκέλους των ΕΑΣ (που έχει λάβει το 93%- 95% των ενισχύσεων) από το πολιτικό σκέλος.
Έτσι, βάσει συγκεκριμένου άρθρου της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο επιτρέπει την κατ' εξαίρεση παροχή ενισχύσεων για λόγους εθνικής άμυνας, θα επιχειρηθεί να περιοριστεί η επιστροφή μόνο στο 5%- 7% του τμήματος των ενισχύσεων που δόθηκαν για μη αμυντικούς σκοπούς.
Στη συνέχεια, προτείνεται η ένταξη των ΕΑΣ στο άρθρο 14 Β του ν. 3429 (στο οποίο εντάχθηκε πριν από μερικές εβδομάδες με τροπολογία η ΕΡΤ) και που προβλέπει την κατάργηση- συγχώνευση- αναδιάρθρωση μονάδων και την απόσπαση περιουσιακών στοιχείων. Θεωρείται κομβικό σημείο η επανεκκίνηση της εταιρείας, καθώς στο σκέλος των πυρομαχικών υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον.
Οι σύμβουλοι του Δημοσίου που έχουν ετοιμάσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, έχουν, μεταξύ άλλων, προτείνει τη συρρίκνωση της επιχείρησης κατά 80% σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα.
Η εταιρεία διαθέτει εγκαταστάσεις σε Υμηττό, Αίγιο, Ελευσίνα, Μάντρα και Λαύριο, ενώ απασχολεί περίπου 850 εργαζομένους. Επίσης, έχει δύο θυγατρικές εταιρείες: την Ηλεκτρομηχανική Κύμης και τη Μεταλλοβιομηχανική Ηπείρου, που κατασκευάζει τις μήτρες για τα νομίσματα του ευρώ. Το 2011, η ΕΑΣ ΑΕ παρουσίασε αρνητικά ίδια κεφάλαια 538 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις άνω του 1,1 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται, ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ταχθεί υπέρ της συνέχισης λειτουργίας της επιχείρησης, δεδομένου ότι εκτελούνται συμβόλαια των ενόπλων δυνάμεων, η διακοπή των οποίων ίσως δημιουργήσει προβλήματα εθνικής ασφάλειας.
Για την ΕΛΒΟ, προτείνεται η ένταξη στο άρθρο 14Α του ν. 3429/2005 για την ειδική εκκαθάριση δημόσιων επιχειρήσεων, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Πτωχευτικού Κώδικα, και ο ορισμός εκκαθαριστή από το υπουργείο Οικονομικών.
Για την επιχείρηση εκκρεμεί το ήμισυ της επιχορήγησης του 2013, ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας να μην μπορεί να προχωρήσει η εκτέλεση προγραμμάτων, ενώ τα χρέη της είναι 25 εκατ. ευρώ (έναντι 800 εκατ. ευρώ των ΕΑΣ, τα οποία, όμως, έχουν πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία).Το Δημόσιο, ως βασικός μέτοχος, έχει συμμετάσχει με 90 εκατ. ευρώ στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Το 2012 έκλεισε για την ΕΛΒΟ με ζημίες 19,2 εκατ. ευρώ (αναμένεται εφέτος να μειωθούν στα 15 εκατ. ευρώ), με μείωση του κύκλου εργασιών κατά 91% και ίδια κεφάλαια 6,9 εκατ. ευρώ.
Τέλος, στη ΛΑΡΚΟ απασχολούνται 1.000 εργαζόμενοι και η εταιρεία έχει συσσωρευμένα χρέη που υπερβαίνουν τα 300 εκατ. ευρώ, με σοβαρό το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητήσει την επιστροφή του συνόλου των κρατικών επιχορηγήσεων που έχει λάβει η εταιρεία, ύψους 130 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνεται η τμηματική πώληση του εργοστασίου και των μεταλλείων.
Ο σύμβουλος του Δημοσίου έχει προτείνει τη λύση της ένταξης της επιχείρησης στις διατάξεις του άρθρου 99 του πτωχευτικού δικαίου, προκειμένου η εταιρεία να προστατευτεί από τους πιστωτές της και ειδικά από τη ΔΕΗ, η οποία έχει κινηθεί δικαστικά εναντίον της μεταλλουργίας για οφειλή περίπου 300 εκατ. ευρώ.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Read more...

Παγορόπουλος: Δεν ξαναμπαίνω στο δικαστήριο ...


 

...αν δεν με συνοδεύσει ο κ. Αδαμόπουλος... 
Σε γραφείο του δικαστηρίου βρίσκεται ο δικηγόρος του Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Παγορόπουλος, και έχει καλέσει τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, Γιάννη Αδαμόπουλο, ωστε να...
ξαναμπούν μαζί στην αίθουσα και να δοθούν οι δέουσες εξηγήσεις από τον πρόεδρο για το επεισόδιο - όταν έδωσε εντολή στην Αστυνομία, να οδηγήσουν τον δικηγόρο εκτός δικαστηρίου...

Read more...

Ένταση στη δίκη Τσοχατζόπουλου...




Αποβλήθηκε ο δικηγόρος του Άκη.
Ολοι οι διάλογοι...
Ένταση προκλήθηκε νωρίτερα στη δίκη του Ακη Τσοχατζόπουλου, με τις επίμονες ερωτήσεις του προέδρου για την ουσία της...
υπόθεσης του μαύρου πολιτικού χρήματος, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος να ζητήσει την ολιγόλεπτη απομάκρυνση συνηγόρου του πρώην υπουργού από την αίθουσα.
Σε ερωτήσεις της εισαγγελέα Αδειλίνη, που σε μία αποστροφή του λόγου της έκανε λόγο για "αμαρτωλά χρήματα", ο Ακης Τσοχατζόπουλος μίλησε για προκατάληψη από την πλευρά της εισαγγελικού λειτουργού.

Συνήγορος Τσοχατζόπουλου: Έχετε πάρει απόφαση!
Πρόεδρος: Πάρτε τον κ. συνήγορο έξω να ηρεμήσει. Πού είναι η φρουρά;
Υπεράσπιση Σμπώκου: Διαμαρτύρομαι! Αποβάλλατε συνήγορο από την αίθουσα με συνοδεία αστυνομικού;
Πρ: Πώς θα γίνει κύριε; Ζούγκλα θα το κάνουμε;
Υπερ. Σμπώκου: διαμαρτύρομαι! Διώξατε συνήγορο;
Πρ: Στη βουλή μπορείτε να τα κάνετε αυτά, εδώ όχι!
Υπερ. Σμπώκου: Ο πρόεδρος πρέπει να έχει νηφαλιότητα!
Πρ: Σας έχουμε ανεχθεί και πολύ μάλιστα! Δεν έχετε δικαίωμα να παρεμβαίνετε!

Το δικαστήριο διέκοψε για λίγα λεπτά προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Read more...

Άκης: Μου άφησαν ανοίγματα οι εκλογές....




crimenet.gr

Έρρικα Βαλλιάνου

Στη δεύτερη συνέχεια της απολογίας του ο Άκης Τσοχατζόπουλος, αφού άνοιξε με μια περίληψη της κρίσης στα Ίμια, συνέχισε με την αγορά του σπιτιού στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
- Η τιμή του ακινήτου ήταν...
1.380.000 ευρώ κι εμείς το πήραμε 1.100.000 ευρώ με βαριά υποθήκη και δάνεια. Στήθηκε όμως μια επικοινωνιακή καταιγίδα τον Ιούνιο του 2010 και γίναμε έρμαιο των ΜΜΕ. Με ευθύνη του Γ. Παπανδρέου και των προσκυνητών του έγιναν τρεις διώξεις σε έξι εβδομάδες. Οι εφημερίδες μας «πυροβολούσαν» κάθε Κυριακή. Τι είναι; Ένα σπίτι περίπου 200 τετραγωνικά με τυφλό υπόγειο για βοηθητικές εγκαταστάσεις, πλυντήρια, ψυγεία και λοιπά. Αυτό είναι το μεγάλο παλάτι! Εγώ κι η οικογένειά μου μπήκαμε στο στόχαστρο διαπόμπευσης και διαβολής που δεν έχει γνωρίσει πολιτικός στη μεταπολίτευση και μετά. Οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας τα έκαναν πλακάκια εναντίον μου.
Ο πρόεδρος άρχισε να τον ρωτά για την εταιρεία Torcaso, ο Άκης Τσοχατζόπουλος την απέδωσε εξ ολοκλήρου στον Ζήγρα, εκείνος του φώναζε από το εδώλιο «Πες την αλήθεια» και μετά άρχισε να ερωτάται για τα σημειώματα που βρέθηκαν προς τον Σμπώκο:
- Είναι προσωπικές σημειώσεις και προσωπικά δεδομένα, είπε. Είναι σκέψεις μου, δεν ζητούσα τίποτα από τον κ. Σμπώκο. Μπόσκο έλεγα κάποιον φίλο μου από τη Σερβία, βοσκό αποκαλούσα έναν άλλο φίλο μου. Είναι προσωπικές σκέψεις και δεν δέχομαι ερωτήσεις, είπε χάνοντας την αυτοκυριαρχία του ο Τσοχατζόπουλος και ζητώντας διακοπή, αλλά δεν παρέλειψε να πει:
- Αυτό σας ενδιαφέρει κύριε πρόεδρε; Δεν σας ενδιαφέρει να μάθετε πώς όλα αυτά που τα πήραν από το προσωπικό αρχείο δέκα εισαγγελείς που εισέβαλλαν στο σπίτι μου, διέρρευσαν στον Τύπο;

Read more...

Στα ράφια τα ληγμένα προϊόντα από την επόμενη εβδομάδα...





Τρόφιμα με χαμηλότερη τιμή, αλλά με την ημερομηνία λήξεως να έχει παρέλθει θα βρεθούν στα ράφια των καταστημάτων και των σούπερ μάρκετ από την επόμενη εβδομάδα. Η πώλησή τους θα γίνεται με αυστηρές προϋποθέσεις, ενώ προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες.

Με...
ενημερωτικό του έγγραφο το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας ανακοίνωσε πως η διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας επιτρέπεται από την 1η Σεπτεμβρίου. Εξαίρεση αποτελούν τα προϊόντα που χαρακτηρίζονται ως ευαλλοίωτα από τη νομοθεσία.

Τα ληγμένα τρόφιμα θα πρέπει να βρίσκονται σε ξεχωριστό ράφι, με πινακίδα που θα επισημαίνει με κεφαλαία γράμματα πως πρόκειται για προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας και βέβαια θα πρέπει να έχουν χαμηλότερη τιμή. Παράλληλα απαγορεύεται η διάθεσή τους σε χώρους ομαδικής εστίασης.

Ο χρόνος διάθεσης αυτών των προϊόντων δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:

Τη μία εβδομάδα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.

Τον ένα μήνα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.

Τους τρεις μήνες στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.

Παράλληλα ανακοινώθηκαν και τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε περίπτωση παραβάσεων. Αυτά έχουν ως εξής:

Ελλειψη πινακίδας με την ένδειξη «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ», 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος. Μη διακριτός διαχωρισμός τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας από τα υπόλοιπα τρόφιμα, 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

Παραποίηση (αντικατάσταση ή τροποποίηση) της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, 2.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

Διάθεση τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας σε χώρους ομαδικής εστίασης, 5.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

Μη τήρηση υποχρέωσης πώλησης τροφίμων με την ένδειξη «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ» σε χαμηλότερη τιμή, 2.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

Ανακοίνωση του υφυπουργού Ανάπτυξης

Το έγγραφο του Επιμελητηρίου προκάλεσε αναστάτωση στους καταναλωτές. Προκειμένου να μη δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις στο καταναλωτικό κοινό, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Θανάσης Σκορδάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δεν υπάρχει απολύτως καμία διάταξη στο νέο Αγορανομικό Κώδικα, που να αφορά σε προϊόντα, των οποίων η διάρκεια ζωής έχει λήξει. Επίσης, τίποτε δεν αλλάζει από όσα ίσχυαν εδώ και δεκαετίες σχετικά με τα προϊόντα περιορισμένης διατηρησιμότητας. Απλώς, το καθεστώς γίνεται αυστηρότερο, σύμφωνα και με τις προβλέψεις της ΕΕ.

Είναι επιτέλους ώρα να σταματήσει η κινδυνολογία επί ανύπαρκτων θεμάτων. Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για κάθε Έλληνα πολίτη, ο δημόσιος λόγος οποιουδήποτε κρίνεται από τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που επιδεικνύει».

TA NEA

Read more...

Γκάφα Βενιζέλου;...




Eγκυροι και έμπειροι διπλωμάτες υποψιάζονται ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών δε θα αποφύγει μία τεράστια διπλωματική γκάφα.
Ήδη χθες, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι...
επίκειται επίσημη επίσκεψη Βενιζέλου στην Αίγυπτο. Ως εδώ καλά. Όμως, η κυβέρνηση της Αιγύπτου δεν έχει εκπληρώσει τους όρους που έχει συμφωνήσει με την διεθνή κοινότητα, έχει αναδειχθεί κατόπιν επέμβασης του στρατού και ανατροπής του εκλεγμένου πρωθυπουργού και -για να το πω κομψά- θεωρείται κάπως… πραξικοπηματική. Και ο Ευάγγελος Βενιζέλος κινδυνεύει να γίνει ο πρώτος εκπρόσωπος χώρας που θα αναγνωρίζει αυτή την κυβέρνηση η οποία κινείται στα όρια (ή μήπως τα έχει ξεπεράσει;) της διεθνούς νομιμότητας…

matrix24.gr

Read more...

BOMBA! Δικαίωση για Καραμανλή-Μολυβιάτη!...


Η Βουλή αποκαλύπτει: Μόνο επί Καραμανλή δόθηκαν χρήματα με διαφανείς διαδικασίες

Καταπέλτης για το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση του Γιωργου Παπανδρέου είναι το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής για την...
αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών από τις πυρκαγιές του 2007. Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο στο πόρισμά της η Επιτροπή επιρρίπτει ευθύνες για το πάγωμα της χρηματοδότησης της αποκατάστασης κυρίως της Ηλείας στην διακυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου υποστηρίζοντας ότι οδήγησε το Ταμείο Μολυβιάτη, το οποίο μέχρι τότε έδινε λεφτά στις πυρόπληκτες περιοχές σε ειδική εκκαθάριση κατ' απαίτηση της τρόικας.

«Μετά από εκείνο το χρονικό σημείο (σ.σ 2010), υπήρξε παύση χρηματοδότησης έργων», χωρίς μάλιστα να ολοκληρωθούν ούτε και κατοικίες πυρόπληκτων. Τα χρήματα (σ.σ χθες ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι το υπόλοιπο είναι 92 εκατομμύρια ευρώ) μεταφέρθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ετέθησαν υπό τους περιορισμούς των δημοσίων δαπανών που έθεσε η τρόικα, το καλοκαίρι του 2011, κατ΄ εφαρμογή του πρώτου Μνημονίου Συνεργασίας.

Η εξέλιξη αυτή δεν είχε ανακοινωθεί αλλά έγινε γνωστή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. «Έκτοτε τόσο μέσα από κοινοβουλευτικές πιέσεις όσο και από εξωκοινοβουλευτικές διαμαρτυρίες που έφτασαν ως την κατάθεση μήνυσης κατά παντός υπευθύνου, ασκήθηκε επαρκής πίεση από βουλευτές όλων των κομμάτων και, εν τέλει, διασφαλίστηκε ότι αυτά τα χρήματα θα κατετίθεντο σε έναν Ειδικό Λογαριασμό και παραμένουν, ως και σήμερα, διαθέσιμα, για τους πυρόπληκτους» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα της Επιτροπής της Βουλής στην οποία προεδρεύει η βουλευτής της Ν.Δ Διονυσία Αυγερινοπούλου.

Παράλληλα στο πόρισμά της η Επιτροπή, δικαιώνοντας Κώστα Καραμανλή και Πέτρο Μολυβιάτη ξεκαθαρίζει ότι μόνο στα δύο πρώτα χρόνια λειτουργία του Ταμείου, δηλαδή μέχρι το 2009 δόθηκαν λεφτά για την αποκατάσταση της Ηλείας "με διαφανείς διαδικασίες άνευ γραφειοκρατικών περιορισμών και καθυστερήσεων. "Είναι ενδεικτικό ότι τα μισά χρήματα του Ταμείου δόθηκαν κατά τα δύο πρώτα χρόνια από την ίδρυσή του, η πορεία χρηματοδότησης, όμως, των έργων μέσα από το Ταμείο αυτό δεν ήταν στη συνέχεια απρόσκοπτη» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, τους τελευταίους μήνες, το θέμα άνοιξε ξανά και έγινε δυνατή και πάλι η χρηματοδότηση των πυρόπληκτων περιοχών από το πρώην Ταμείο Μολυβιάτη με τα υπόλοιπα κονδύλια, ενώ γίνεται ειδική αναφορά στη δέσμευση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι «τα χρήματα που υπολείπονται θα διατεθούν αποκλειστικά σε έργα αποκατάστασης, ανοίγοντας παράλληλα τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν και νέα έργα»...

Ι.Δ
parapolitika.gr



Read more...

ΓΣΕΒΒΕ - Έρχονται 40.000 λουκέτα το επόμενο 6μηνο...


Χειρότερο θα είναι για τις επιχειρήσεις το δεύτερο εξάμηνο του 2013, αφού περίπου 110.000 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην έγκαιρη καταβολή των μισθών, πάνω από τις μισές δηλώνουν αντιμέτωπες με...
το φάσμα του λουκέτου το επόμενο εξάμηνο και αναμένεται η καθαρή μείωση των επιχειρήσεων να είναι 40.000.
Η εικόνα είναι "μαύρη" κι άραχνη τόσο στην Αττική όσο και στην περιφέρεια με κύκλους της αγοράς να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το μέλλον δεκάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή, ειδικά και μετά τη λήξη των εκπτώσεων που δεν έβαλαν "ζεστό" χρήμα στα ταμεία των εμπορικών καταστημάτων.
Μόλις το 2,7% των επιχειρήσεων αναμένεται να κάνει προσλήψεις το δεύτερο εξάμηνο του 2013
Η έμμεση ή άμεση αναδιάρθρωση του εργασιακού κόστους είναι το τελικό καταφύγιο στο οποίο αναμένεται να προχωρήσουν μαζικά το επόμενο διάστημα και η κατάσταση που επικρατεί εκτιμάται ότι ελλοχεύει τον κίνδυνο απώλειας 85.000 - 90.000 θέσεων συνολικής απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί), ενώ το 63,3% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις.
Αυτά προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από την έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρεία Marc ΑΕ για το δεύτερο εξάμηνο του 2013.
Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δε μπορούν να αντεπεξέλθουν και οδηγούνται είτε στη μείωση των ωρών εργασίας ή και σε μειώσεις μισθών.
Σύμφωνα με την έκθεση, το 65,7% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι έχει προχωρήσει κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 σε μείωση ωρών εργασίας, ή/και σε μείωση αποδοχών. Το 49,3% των επιχειρήσεων έχει προχωρήσει σε άμεση αναπροσαρμογή μισθολογικού κόστους, μειώνοντας αποδοχές.
Πάνω από τις μισές επιχειρήσεις (50,5%) που απασχολούν προσωπικό έχουν προχωρήσει σε έμμεση μείωση του μισθολογικού κόστους, μειώνοντας ώρες ή ημέρες εργασίας
Το αντίστοιχο ποσοστό για το έτος 2010 ήταν 30% και για το 2012 ήταν 40,5%.
Το 40,5% των επιχειρήσεων τοποθετεί χρονικά την ανάκαμψη της αγοράς από το 2020 και μετά (το 15,8% θεωρεί ότι δεν θα έρθει ποτέ) ενώ η κατάσταση που διαμορφώνεται δεν αποκλείεται στο επόμενο εξάμηνο να έχει ανεβάσει τους οφειλέτες προς την εφορία πάνω από το 40% ενώ υψηλό θα διατηρηθεί το ποσοστό οφειλετών και προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Από την έρευνα προκύπτει ότι οι απώλειες θέσεων μισθωτής εργασίας για το δεύτερο εξάμηνο του 2013 θα πλησιάσουν τις 45.000. Μόλις το 2,7% των επιχειρήσεων αναμένεται να κάνει προσλήψεις. Οι νέες επιχειρήσεις (έως 5 έτη λειτουργίας) εμφανίζονται να προχωρούν σε περισσότερες προσλήψεις συγκριτικά με τις υπόλοιπες (9,1%).

Οφειλές και λειτουργικό κόστος

1) Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών των επιχειρήσεων αφορά τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις. Το ποσοστό των επιχειρήσεων που έχουν καθυστερημένες οφειλές στον ΟΑΕΕ ανήλθε στο 43,2% (από 42% τον Ιανουάριο), στο ΙΚΑ ανήλθε στο 22,6% (από 17,3%). Οι επιχειρήσεις που καθυστερούν να αποπληρώσουν οφειλές προς την εφορία αυξήθηκαν στο 34,1% (από 31,9%)

2) Το 63,3% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί το 2013 στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Μάλιστα το 57,2% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι δεν θα είναι σε θέση ανταποκριθεί στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις του τρέχοντος εξαμήνου. Η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών δεν φαίνεται να υιοθετείται από τις επιχειρήσεις καθώς μόνο το 20-25% αυτών που οφείλουν δηλώνει ότι ενδέχεται να κάνει χρήση της ρύθμισης

Οικονομική και πολιτική κατάσταση χώρας

1) Για τη γενική οικονομική κατάσταση της χώρας, το 76,5% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι η κρίση βαθαίνει με αμείωτους ρυθμούς. Μόλις το 10% θεωρεί ότι υπάρχουν ορατά σημάδια ανάκαμψης για το 2014. Πάνω από τις μισές επιχειρήσεις βλέπουν την ανάκαμψη τουλάχιστον σε βάθος πενταετίας (το 15,8% ποτέ)

2) Μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις. Στο ερώτημα «ποιο κόμμα θεωρείτε ότι εκφράζει καλύτερα τα συμφέροντά σας», περίπου το 60% δήλωσε κανένα (ΝΔ 10,7%, ΣΥΡΙΖΑ 9,8%, ΧΑ 5,3%, ΚΚΕ 3,5%, ΠΑΣΟΚ 1,5%, ΔΗΜΑΡ 1%, κα)

Διακοπές - Οικονομική δυνατότητα

1) Το 66,1 των επιχειρηματιών και αυταπασχολούμενων δήλωσε ότι φέτος δεν θα κάνει διακοπές (έναντι 64,8% τον Ιούλιο 2012)

2) Μόλις το 32,1% αυτών που θα κάνουν διακοπές θα χρησιμοποιήσει κάποιο τουριστικό κατάλυμα (ξενοδοχείο ή δωμάτιο). Με δεδομένο ότι μόνο 1 στους 3 επιχειρηματίες θα πάει διακοπές καταγράφεται με τον πιο ενδεικτικό τρόπο η κατάρρευση του εσωτερικού τουρισμού. Άμεση ανάγκη για ανασχεδιασμό των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού για τους αυτοαπασχολούμενους, με δεδομένο ότι τα τελευταία τρία χρόνια καταβάλλουν και αντίστοιχες εισφορές...
newsmessinia

Read more...

Σταυρίδης σε νορβηγική εφημερίδα: "Οι Έλληνες είναι ηλίθιοι"...


Με χυδαίο τρόπο μίλησε σε νορβηγική εφημερίδα ο πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης, για όσους αντιστέκονται στις ιδιωτικοποιήσεις λέγοντας...
στα αγγλικά “άντε γαμηθείτε” και ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισε ηλίθιους τους Έλληνες για τον τρόπο που αντιδρούν στα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων.

Αξιοσημείωτο, δε, ότι αυτή την άποψη την εξέφρασε ενώ ήταν ακόμα πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.

Όπως αναφέρει το "the press project", που δημοσιεύει απόσπασματα της επίμαχης συνέντευξης στην εφημερίδα "Bergens Tidente" σοκαρίστηκε μέχρι και η Νορβηγίδα δημοσιογράφος που πήρε τη συνέντευξη όταν άκουσε τον Στέλιο Σταυρίδη να λέει ότι ονειρεύεται μια Ελλάδα που θα είχε Νορβηγούς αντί για Έλληνες.

Σε ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις πολιτών για τα σχέδια στο πάρκο του Ελληνικού ο Σ. Σταυρίδης είπε: “Κάνουν απλως κήρυγμα. Λένε μόνο όχι, όχι, όχι! Άντε γαμήσου /γαμηθείτε (fuck you). Πες μου πώς θα γίνει. Συγγνώμη έτσι έχει η κατάσταση. Μη μου λες γιατί δεν μπορεί να γίνει, αυτό είναι κοινή λογική. Πες μου πώς θα γίνει, πώς θα το κάνουμε πραγματικότητα”.

Σαν να μην έφτανε αυτό ο πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ μίλησε και για τη νοημοσύνη των Ελλήνων. “Αν οι Έλληνες είχαν έστω μέτρια νοημοσύνη, ο Πειραιάς θα ήταν μεγαλύτερο λιμάνι κι απ’ το Αμβούργο, εδώ και 10 χρόνια. Μακάρι να ζούσα στη Νορβηγία. Ή μακάρι να είχα γύρω μου Νορβηγούς και να ζω στην Ελλάδα”, είπε ακόμα για να λάβει την απάντηση από τη δημοσιογράφο: “Μα, έχουμε μεγάλο δημόσιο τομέα στη Νορβηγία”.

“Ναι, αλλά δεν έχετε αρκετό ήλιο” της απάντησε ο Σ. Σταυρίδης και της είπε δείχνοντας μάλιστα διαφημιστικά φυλλάδια για τα δωμάτια που νοικιάζει στην Κεφαλονιά “Εδώ θα έπρεπε να βρίσκεστε τώρα. Νοικιάζουμε και βίλες” όπως αναφέρει κείμενο-λεζάντα της έντυπης νορβηγικής εφημερίδας.

Ακόμα χαρακτήρισε “ευλογία Θεού” τις ιδιωτικοποιήσεις επειδή όπως είπε “φέρνουν επενδύσεις, θέσεις εργασίας και πλούτο”.

Δεν παρέλειψε, δε, γι’ αυτή του την τοποθέτηση να αυτοεπαινεθεί λέγοντας “ Ποιος άλλος βγαίνει να το πει αυτό, πως είναι ευλογία; Έχετε ακούσει κανέναν πολιτικό να το λέει αυτό στην Ελλάδα; Πολλοί λίγοι, τρεις, τέσσερις, πέντε. Ίσως ο πρωθυπουργός και άλλοι τρεις. Αλλά είναι γεγονός”...

enet

Read more...

Οι πυρόπληκτοι της Ηλείας δεν είδαν το χρώμα του χρήματος...


Μέσα από την έρευνά τους και τα στοιχεία που συνέλεξαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τα οποία έστειλαν και στο γραφείο του πρωθυπουργού, αποκαλύπτουν και καταγγέλλουν...
ότι τα χρήματα είτε δεν έφτασαν ποτέ στους πυρόπληκτους, που τα είχαν άμεση ανάγκη, είτε εξαφανίστηκαν μέσα από περίεργες διαδρομές και δαιδαλώδεις νομοθετικές ρυθμίσεις.

Οπως αναφέρουν, με υπουργική απόφαση ανοίχθηκε αρχικά ο Ειδικός Λογαριασμός Αρωγής Πυροπλήκτων (ΥΑ 53006/Α0024/07 ΦΕΚ 1722Β/29-8-2007), όπου κατατίθετο η ιδιωτική οικονομική βοήθεια από τον απανταχού ελληνισμό, ίσως και πέραν αυτού, καθότι οι θλιβερές εκείνες ημέρες, και λόγω της φλεγόμενης Αρχαίας Ολυμπίας, έτυχαν παγκόσμιας προσοχής μέσω των διεθνών ΜΜΕ. Από τα πρώτα κιόλας εικοσιτετράωρα, εκατομμύρια ευρώ άρχισαν να συρρέουν στο λογαριασμό, εμφανίζοντας ραγδαία δυναμική προσφοράς, και τελικά συγκεντρώθηκε το υπέρογκο ποσό των περίπου 215.000.000 ευρώ!

Το ταμείο διευρύνθηκε

Μία εβδομάδα μετά, με άλλη υπουργική απόφαση που κυρώθηκε με τον Ν. 3644/07, ΦΕΚ 289 Α/24-12-2007, ο εν λόγω ειδικός λογαριασμός μετατράπηκε σε Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτακτων Αναγκών και διαχειριστής του τοποθετήθηκε ο κ. Μολυβιάτης, για πιο διαφανή διαχείριση όσον αφορά τη διάθεση της βοήθειας.

«Ομως ο σκοπός του ταμείου δεν παρέμεινε η "αρωγή πυροπλήκτων", αλλά διευρύνθηκε σε "χρηματοδότηση προγραμμάτων στήριξης και ενίσχυσης πληγέντων από θεομηνίες, πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές ή ακραία φυσικά φαινόμενα". Με τη διεύρυνση αυτή έγινε ταυτόχρονα και η κήρυξη ως πυρόπληκτων νομών, εκτός της Ηλείας, και των όμορων Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Αχαΐας. Αν και με τα στοιχεία που έχουμε, και οι τρεις μαζί προστεθέντες νομοί είχαν υποστεί μόνο το 9% των καταστροφών εκείνης της περιόδου έναντι του 86% που είχε η Ηλεία μόνη της, ποτέ το ΕΤΑΕΑ δεν λειτούργησε ούτε κατ' αναλογία ούτε κατά περίπτωση», αναφέρουν τα μέλη της Κίνησης για την Ηλεία και προσθέτουν:

«Με αυτόν τον τρόπο δόθηκε η δυνατότητα στην πολιτεία να διαθέσει, εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου 2007, το ήμισυ και πλέον της φιλανθρωπικής βοήθειας του ΕΤΑΕΑ στις παραπάνω περιφερειακές ενότητες, και μάλιστα για έργα τα οποία, όπως προκύπτει από τις κατανομές, βάσει επίσημων στοιχείων δεν αφορούν ούτε σε ποσοστό 20% αποκατάσταση ζημιών από πυρκαγιές ή άλλες θεομηνίες, και τα οποία βεβαίως θα έπρεπε να είχαν καλυφθεί από πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού και όχι από την ανθρωπιστική βοήθεια».

Οπως καταγγέλλουν, για τους Ηλείους το αποτέλεσμα όλων αυτών των τροποποιήσεων είναι ότι δεν έχουν εισπράξει μέχρι σήμερα μια ελάχιστη έστω αποζημίωση, ούτε καν για τα θύματα, αλλά και ότι στο νομό συνολικά έχουν φτάσει μόνο 3.800.000 ευρώ για έργα που ξεκίνησαν, αλλά έμειναν ημιτελή λόγω διακοπής της χρηματοδότησης από «γραφειοκρατικές καθυστερήσεις» που διήρκεσαν 6 χρόνια!

Τα μέλη της Κίνησης για την Ηλεία αποκαλύπτουν επίσης το παράδοξο ότι πριν από περίπου δύο μήνες, και 6 χρόνια μετά την πρώτη δόση, σε συνέχεια της ίδιας μεθοδολογίας και εν όψει δημοτικών εκλογών, ανακοινώθηκε στον Τύπο ότι είναι πολιτική απόφαση να χρηματοδοτηθούν, μαζί με την Ηλεία, και τα δημοτικά διαμερίσματα των τεχνηέντως χαρακτηρισθεισών πυρόπληκτων Αχαΐας, Μεσσηνίας και Αρκαδίας από τα υπόλοιπα 95.000.000 ευρώ του ΕΤΑΕΑ. Κι όλα αυτά την ώρα που τα επίσημα στατιστικά στοιχεία αναφέρουν ότι η Ηλεία το 2007 υπέστη το 86,24% των απωλειών, έναντι 13,76% όλων των υπόλοιπων περιοχών της Ελλάδας, από την πιο καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε ποτέ τη χώρα.

Αναφορά στα χρήματα του Ταμείου Μολυβιάτη έκανε προχθές και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων ότι:

«Τα χρήματα του Ταμείου Μολυβιάτη ακόμα παραμένουν αναξιοποίητα. Παρ' όλα τα μικρά βήματα που έγιναν τους τελευταίους μήνες, τα χρήματα του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατατέθηκαν σε ξένες προς τους πυρόπληκτους ανάγκες, χωρίς κανείς να εξηγήσει γιατί, και καμία έρευνα δεν έχει γίνει...»...
enet.gr

Read more...

Στο πλαίσιο ενδεχόμενης επέμβασης Διαψεύδει το υπουργείο Άμυνας αίτημα συνδρομής των ΗΠΑ για τη Συρία


Διαψεύδει το υπουργείο Άμυνας αίτημα συνδρομής των ΗΠΑ για τη Συρία
Η βάση της Σούδας (φωτ. αρχείου)   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Κυβερνητικές πηγές διέψευσαν την Τρίτη δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η Ουάσινγκτον έχει ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση συνδρομή στο πλαίσιο των σχεδιασμών για ενδεχόμενη επέμβαση στη Συρία.

Σύμφωνα με τηλεγραφήματα του ΑΠΕ, επίσημη πηγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανέφερε: «Ουδέποτε υπεβλήθη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας αίτημα εκ μέρους της Ουάσιγκτον, επίσημα ή ανεπίσημα, για την παροχή ελληνικής συνδρομής».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ουάσιγκτον ζήτησε και επισήμως την ελληνική συνδρομή, με διευκολύνσεις για διέλευση πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων και χρήση των στρατιωτικών βάσεων της χώρας, κυρίως της Σούδας και της Καλαμάτας, στο πλαίσιο των σχεδιασμών για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Μιλώντας για το θέμα της Συρίας, ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε: «Θέλουμε να καταδικαστεί απερίφραστα η χρήση χημικών όπλων, η οποία είναι ειδεχθές έγκλημα, προσβάλλει κάθε ανθρωπιστικό ιδεώδες, προσβάλλει το Διεθνές Δίκαιο. Πρέπει η αντίδραση να είναι καθαρή και απόλυτη» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι πρέπει «να διαφυλαχθεί η προοπτική της πολιτικής διαδικασίας. Πρέπει να διαφυλαχθεί η δυνατότητα για τη λεγόμενη "Γενεύη ΙΙ", μέσα από την οποία μπορεί να δοθεί μια οριστική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της Συρίας που είναι επίσης μια χώρα καθοριστική για την ευρύτερη περιοχή».

Εμείς, διαβεβαίωσε ο κ. Βενιζέλος, «προετοιμαζόμαστε από κάθε άποψη και είμαστε σε επαφή με όλες τις ευρωπαϊκές και άλλες χώρες, γιατί και με τις χώρες του Αραβικού κόσμου έχουμε πολύ στενή συνεργασία και επαφή προς την κατεύθυνση αυτή».

Ο κ. Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον (με πρωτοβουλία της δεύτερης), ενώ για το θέμα της Συρίας συζήτησε και με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών και με τον Βέλγο ομόλογό του.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ


Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει σε ανακοίνωσή του την κατηγορηματική του αντίθεση σε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

«Η κυβέρνηση πρέπει να διαβεβαιώσει τον ελληνικό λαό ότι όχι μόνο θα αρνηθεί τη χρησιμοποίηση της βάσης της Σούδας για μια επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Συρία, αλλά ότι θα αντιταχθεί σε κάθε σχέδιο για στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Ένας νέος πόλεμος στην πολύπαθη Μέση Ανατολή θα έχει καταστροφικές συνέπειες, ενώ σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει τα στρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδας» προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Αυτό που αποτελεί ζητούμενο είναι η πολιτική επίλυση του ζητήματος με ειρηνικό τρόπο, η ουσιαστική παρέμβαση του ΟΗΕ στις εξελίξεις με στόχο την άμεση κατάπαυση του πυρός και τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών, η διασφάλιση των θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων του συριακού λαού, καθώς και η δυνατότητά του να αποφασίσει ο ίδιος για το μέλλον του, χωρίς ντόπιους και ξένους δυνάστες» καταλήγει η ανακοίνωση.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Read more...

Κινητοποιήσεις από 16/9 Την Πέμπτη η τελική πρόταση της ΟΛΜΕ για τις απεργίες στα σχολεία


Την Πέμπτη η τελική πρόταση της ΟΛΜΕ για τις απεργίες στα σχολεία
Από την συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Την Πέμπτη θα αποφασίσει η ΟΛΜΕ για απεργία του κλάδου τις πρώτες ημέρες του σχολικού έτους. Το ΔΣ της Ομοσπονδίας συνεδριάζει ξανά την Πέμπτη, καθώς έλειπαν από την σημερινή συνεδρίαση οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας οι εκπρόσωποι της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ (Συνεργασία με 3 έδρες στο ΔΣ) πρότειναν 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες απο τις πρώτες ημέρες του σχολικού έτους, και η παράταξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Συσπειρώσεις με 2 έδρες) απεργία διαρκείας.

Η παράταξη της ΔΑΚΕ (Νέα Δημοκρατία με 3 έδρες) δεν έχει ακόμη καταλήξει στην πρότασή της αλλά προσανατολίζεται σε μια 48ωρη απεργία, πρόταση με την οποία συμφωνεί και το ΠΑΜΕ (του ΚΚΕ).

Η παράταξη της ΠΑΣΚ (ΠAΣOΚ με 1 έδρα) έχει προτείνει δύο 48ωρες απεργίες.

Σε κάθε περίπτωση, οι κινητοποιήσεις αυτές, εφόσον αποφασιστούν, θα γίνουν πιθανότατα από τις 16 Σεπτεμβρίου και μετά.

Oι τοπικές ενώσεις των καθηγητών (ΕΛΜΕ) θα πραγματοποιήσουν συνελεύσεις κατά την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, ενώ έως τις 10 Σεπτεμβρίου -στις 11 αρχίζουν τα μαθήματα- θα συγκληθεί η ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ για να ληφθεί η οριστική απόφαση.

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνει πιθανότατα τις επόμενες ημέρες και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) που συνεδριάζει επίσης σήμερα, Τρίτη, για να συγκροτηθεί σε σώμα το νέο ΔΣ της, ενώ αμέσως μετά θα τεθεί σε ψηφοφορία το θέμα της συμμετοχής στις απεργίες της ΟΛΜΕ. Απεργίες έχει εξαγγείλει και η ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ).

Πάντως, η πρόταση στην οποία καταλήγουν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που ουσιαστικά διοικούν αυτή την περίοδο το ΔΣ της ΟΛΜΕ, είναι απεργία από τις 16 Σεπτεμβρίου (την δεύτερη εβδομάδα δηλαδή της σχολικής χρονιάς) και στην συνέχεια επαναλαμβανόμενες συνελεύσεις των καθηγητών, με στόχο κάθε εβδομάδα η απεργία να παρατείνεται.

Οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚ διαφωνούν με την απεργία διαρκείας, αλλά συμφωνούν με απεργία συγκεκριμένης διάρκειας, τις πρώτες ημέρες του σχολικού έτους. Το ΠΑΜΕ δεν στηρίζει την απεργία, αλλά προτείνει 48ωρες κινητοποιήσεις στα σχολεία.

Στο νέο 11μελές διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ (από δύο έδρες κατέχει τώρα τρεις) και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (από μία έδρα έχει δύο) είναι πλέον ισχυρές, χωρίς όμως αυτονομία κινήσεων. Κι αυτό γιατί δεν συγκεντρώνουν τις έξι ψήφους που απαιτούνται ώστε να ληφθεί απόφαση κατά πλειοψηφία. Η ΠΑΣΚ αντί για τρεις έδρες έχει πλέον μόνο μια στο νέο ΔΣ της ΟΛΜΕ, ενώ οι παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΠΑΜΕ έχουν 3 και 2 έδρες αντίστοιχα.

Νομοσχέδιο και μετατάξεις

Με «σκωτσέζικο ντους» μοιάζει πλέον η κατάθεση από το υπουργείο Παιδείας του νέου νομοσχεδίου για το Λύκειο στην Βουλή, αλλά και οι πολυαναμενόμενες μετατάξεις 4.700 εκπαιδευτικών από την δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Κι αυτό γιατί οι πληροφορίες που διαρρέουν από το κτίριο του Αμαρουσίου, μεταθέτουν κάθε ημέρα τις πληροφορίες αυτές, για την ...επομένη.

Πάντως, το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο, στο οποίο «κόβονται» και «ράβονται» αυτή την στιγμή άρθρα της τελευταίας στιγμής, αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στην Βουλή για ψήφιση. Υπενθυμίζεται ότι τα άρθρα του που αφορούν το πρόγραμμα της Α' Λυκείου θα εφαρμοστούν από εφέτος. Θα ψηφιστεί, δηλαδή, ώς τις 6 Σεπτεμβρίου και πέντε ημέρες μετά θα πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται σε σχολεία στα οποία δεν υπάρχει ακόμη ενημέρωση για την τελική μορφή του.

Οι μετατάξεις των εκπαιδευτικών αναμένεται επίσης να ανακοινωθούν σήμερα Τρίτη, εκτός αν... δεν ανακοινωθούν. Κατά την χθεσινή ημέρα οι πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας ήταν ότι οι μετατάξεις θα ανακοινωθούν την Τρίτη. Σήμερα όμως κανείς δεν ήταν βέβαιος στο κτίριο του Αμαρουσίου για την ακρίβεια αυτής της πληροφορίας. Κατ' επέκταση μπορεί να ανακοινωθούν στην διάρκεια της ημέρας, αλλά μπορεί να ανακοινωθούν και αύριο, Τετάρτη.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...