Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Κινητοποιήσεις από 16/9 Την Πέμπτη η τελική πρόταση της ΟΛΜΕ για τις απεργίες στα σχολεία


Την Πέμπτη η τελική πρόταση της ΟΛΜΕ για τις απεργίες στα σχολεία
Από την συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Την Πέμπτη θα αποφασίσει η ΟΛΜΕ για απεργία του κλάδου τις πρώτες ημέρες του σχολικού έτους. Το ΔΣ της Ομοσπονδίας συνεδριάζει ξανά την Πέμπτη, καθώς έλειπαν από την σημερινή συνεδρίαση οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας οι εκπρόσωποι της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ (Συνεργασία με 3 έδρες στο ΔΣ) πρότειναν 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες απο τις πρώτες ημέρες του σχολικού έτους, και η παράταξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Συσπειρώσεις με 2 έδρες) απεργία διαρκείας.

Η παράταξη της ΔΑΚΕ (Νέα Δημοκρατία με 3 έδρες) δεν έχει ακόμη καταλήξει στην πρότασή της αλλά προσανατολίζεται σε μια 48ωρη απεργία, πρόταση με την οποία συμφωνεί και το ΠΑΜΕ (του ΚΚΕ).

Η παράταξη της ΠΑΣΚ (ΠAΣOΚ με 1 έδρα) έχει προτείνει δύο 48ωρες απεργίες.

Σε κάθε περίπτωση, οι κινητοποιήσεις αυτές, εφόσον αποφασιστούν, θα γίνουν πιθανότατα από τις 16 Σεπτεμβρίου και μετά.

Oι τοπικές ενώσεις των καθηγητών (ΕΛΜΕ) θα πραγματοποιήσουν συνελεύσεις κατά την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, ενώ έως τις 10 Σεπτεμβρίου -στις 11 αρχίζουν τα μαθήματα- θα συγκληθεί η ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ για να ληφθεί η οριστική απόφαση.

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνει πιθανότατα τις επόμενες ημέρες και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) που συνεδριάζει επίσης σήμερα, Τρίτη, για να συγκροτηθεί σε σώμα το νέο ΔΣ της, ενώ αμέσως μετά θα τεθεί σε ψηφοφορία το θέμα της συμμετοχής στις απεργίες της ΟΛΜΕ. Απεργίες έχει εξαγγείλει και η ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ).

Πάντως, η πρόταση στην οποία καταλήγουν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που ουσιαστικά διοικούν αυτή την περίοδο το ΔΣ της ΟΛΜΕ, είναι απεργία από τις 16 Σεπτεμβρίου (την δεύτερη εβδομάδα δηλαδή της σχολικής χρονιάς) και στην συνέχεια επαναλαμβανόμενες συνελεύσεις των καθηγητών, με στόχο κάθε εβδομάδα η απεργία να παρατείνεται.

Οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚ διαφωνούν με την απεργία διαρκείας, αλλά συμφωνούν με απεργία συγκεκριμένης διάρκειας, τις πρώτες ημέρες του σχολικού έτους. Το ΠΑΜΕ δεν στηρίζει την απεργία, αλλά προτείνει 48ωρες κινητοποιήσεις στα σχολεία.

Στο νέο 11μελές διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ (από δύο έδρες κατέχει τώρα τρεις) και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (από μία έδρα έχει δύο) είναι πλέον ισχυρές, χωρίς όμως αυτονομία κινήσεων. Κι αυτό γιατί δεν συγκεντρώνουν τις έξι ψήφους που απαιτούνται ώστε να ληφθεί απόφαση κατά πλειοψηφία. Η ΠΑΣΚ αντί για τρεις έδρες έχει πλέον μόνο μια στο νέο ΔΣ της ΟΛΜΕ, ενώ οι παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΠΑΜΕ έχουν 3 και 2 έδρες αντίστοιχα.

Νομοσχέδιο και μετατάξεις

Με «σκωτσέζικο ντους» μοιάζει πλέον η κατάθεση από το υπουργείο Παιδείας του νέου νομοσχεδίου για το Λύκειο στην Βουλή, αλλά και οι πολυαναμενόμενες μετατάξεις 4.700 εκπαιδευτικών από την δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Κι αυτό γιατί οι πληροφορίες που διαρρέουν από το κτίριο του Αμαρουσίου, μεταθέτουν κάθε ημέρα τις πληροφορίες αυτές, για την ...επομένη.

Πάντως, το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο, στο οποίο «κόβονται» και «ράβονται» αυτή την στιγμή άρθρα της τελευταίας στιγμής, αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στην Βουλή για ψήφιση. Υπενθυμίζεται ότι τα άρθρα του που αφορούν το πρόγραμμα της Α' Λυκείου θα εφαρμοστούν από εφέτος. Θα ψηφιστεί, δηλαδή, ώς τις 6 Σεπτεμβρίου και πέντε ημέρες μετά θα πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται σε σχολεία στα οποία δεν υπάρχει ακόμη ενημέρωση για την τελική μορφή του.

Οι μετατάξεις των εκπαιδευτικών αναμένεται επίσης να ανακοινωθούν σήμερα Τρίτη, εκτός αν... δεν ανακοινωθούν. Κατά την χθεσινή ημέρα οι πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας ήταν ότι οι μετατάξεις θα ανακοινωθούν την Τρίτη. Σήμερα όμως κανείς δεν ήταν βέβαιος στο κτίριο του Αμαρουσίου για την ακρίβεια αυτής της πληροφορίας. Κατ' επέκταση μπορεί να ανακοινωθούν στην διάρκεια της ημέρας, αλλά μπορεί να ανακοινωθούν και αύριο, Τετάρτη.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: