Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Δρομολογείται η πώληση του ακινήτου στην Κασσιόπη της Κέρκυρας

Επισπεύδονται οι διαδικασίες

(Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Η έναρξη μιας νέας διαδικασίας αξιοποίησης κρατικής περιουσίας ετοιμάζεται την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να προχωρήσει στη διαγωνιστική διαδικασία για το ακίνητο στην Κασσιόπη της Κέρκυρας.

Το εμβαδόν του γεωτεμαχίου είναι περίπου 490 στρέμματα και περισσότερο από το ήμισυ αποτελεί ιδιωτική δασική έκταση, ενώ σε αυτό υπάρχει και μία μικρή φυσική λίμνη.

Η αξιοποιήσιμη έκταση εκτιμάται σε περίπου 178.000 τ.μ. Το ακίνητο έχει μια ακτογραμμή μήκους περίπου 725μ.

Συνορεύει με τη Χερσόνησο της Κασσιόπης, στην Κέρκυρα. Παραθαλάσσια έκταση που τοποθετείται 38 χλμ. βόρεια από την πόλη της Κέρκυρας, που διαθέτει και διεθνή αερολιμένα.

Όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα του Ταμείου, ο συνολικός αριθμός των ξένων τουριστών ξεπερνά τις 700.000 ετησίως, σύμφωνα με το ξενοδοχειακό επιμελητήριο Ελλάδος.

Η πλειοψηφία των τουριστών είναι Άγγλοι και ακολουθούν οι Γερμανοί και οι Ρώσοι.

Σημειώνεται ακόμη ότι το ακίνητο είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και βρίσκεται σε περιοχή της Κέρκυρας με χαμηλή μέχρι σήμερα αξιοποίηση.

Με δεδομένο ότι στην περιοχή του ακινήτου βρίσκονται ιδιοκτησίες υψηλού προφίλ, όπως το κτήμα Rothschild, η δυνατότητα αξιοποίησής του και η απορρέουσα αξία θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Το ακίνητο προτείνεται για αποκλειστική χρήση ή για ανάπτυξη συγκροτήματος με έμφαση σε παραθεριστικές κατοικίες και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις / υπηρεσίες τουρισμού αναψυχής.

Το Ελληνικό Δημόσιο σκοπεύει να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διευκολύνει την αξιοποίηση και ανάπτυξη του ακινήτου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Βαβέλ!



Βαβέλ!
Είναι απολύτως βέβαιο ότι το πολιτικό σκηνικό την επομένη των επικείμενων εκλογών δεν θα μοιάζει με ότι έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα.

Το ΠΑΣΟΚ έχει κατακερματιστεί. Η αντίσταση, η αμφισβήτηση, τα νέα ιδεολογικά ρεύματα, ο σοσιαλισμός, ο αντιαυταρχισμός, τα παλιά αντάρτικα, η αίγλη των τριτοκοσμικών επαναστατικών κινημάτων, οι εναλλακτικές θεωρίες, οι ανικανοποίητοι σεβντάδες, αποτελούν παρελθόν για το κόμμα του ιδρυτή του.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος το φαβορί. Ένας φιλόδοξος αυταρχικός πολιτικός, που θα επιχειρήσει να καθίσει στην ίδια καρέκλα που καθόταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Σε άλλο… κόμμα όμως!

Ο Χρήστος Παπουτσής, το αουτσάιντερ. Ένας νεοέλληνας ρομαντικός που ζει ακόμα στην εποχή όπου η ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ αποτελούσαν το ίδιο συνδικάτο, θα επιχειρήσει το δικό του πείραμα πλασάροντας την ιδεολογία του «προδομένου λαού» και την «ελληνικότητα» σε έναν απίθανο… χημικό συνδυασμό με το φόβητρο της επαράτου δεξιάς.

Ο Χάρης Καστανίδης, ο «αιρετικός». Δεν είναι καθόλου βέβαιο το πολιτικό του μέλλον αφού όπως όλα δείχνουν κινδυνεύει να συνθλιβεί στα βράχια των νέων πολιτικών δεδομένων. Πολλοί πάντως είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η ίδρυση του κόμματος την οποία εξήγγειλε είναι ένα βήμα προκειμένου να έχει στα χέρια ένα καλό διαπραγματευτικό χαρτί για την επόμενη μέρα.

Από την άλλη πλευρά η Νέα Δημοκρατία δεν βρίσκεται στην καλύτερη… φόρμα της. Ο κ. Σαμαράς διέγραψε 21 βουλευτές και φαίνεται ανόρεκτος να διαπραγματευτεί μαζί τους την επανένταξη τους στο κόμμα. Ο Κώστας Καραμανλής στην παρούσα φάση φαίνεται να είναι στο πλευρό του δηλώνοντας στους στενούς του συνεργάτες ότι «εγώ δεν θα κάνω στον Αντώνη ότι μου έκανε ο Έβερτ».

Αλλά παρ’ όλα αυτά οι «καραμανλικοί» δεν φαίνεται να είναι ευχαριστημένοι από την στάση πολλών στενών συνεργατών του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο ο κ. Σαμαράς φιλοδοξεί ότι μέχρι τις εκλογές θα έχει «μαζέψει» όλες τις υγιείς δυνάμεις του κόμματός του με στόχο-όπως ισχυρίζεται- της αυτοδυναμία.

Την ίδια ώρα πολιτικοί παρατηρητές αλλά και έμπειροι δημοσκόποι συχνά-πυκνά επισημαίνουν ότι η περιβόητη αυτοδυναμία είναι μάλλον όνειρο άπιαστο. Κατά συνέπεια αυτό που εξόχως προβληματίζει το σύνολο του πολιτικού κόσμου είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η διαχείριση της επομένης των εκλογών.

Το επικρατέστερο σενάριο- το οποίο διατύπωσε με παρρησία ο κ. Λοβέρδος και δέχτηκε τα γνωστά υποκριτικά πυρά- είναι μια κυβέρνηση την οποία θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, αφού όλα δείχνουν ότι πρώτο κόμμα θα είναι η Νέα Δημοκρατία.

Εν πολλοίς θα είναι ο κ. Σαμαράς πρωθυπουργός με υπουργό Εξωτερικών τον κ. Βενιζέλο και υπουργό Οικονομικών τον κ. Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος δέχεται πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Θα αποδεχθεί όμως ο κ. Σαμαράς να μετέχει σε ένα τέτοιο πολιτικό μόρφωμα; Ουδείς μέχρι αυτή την ώρα είναι σε θέση να προσδιορίσει αλλά ούτε να κάνει υποθέσεις για τις οριστικές αποφάσεις του προέδρου της ΝΔ. Το μόνο το οποίο ως υπόθεση εργασίας θα μπορούσε να λεχθεί είναι ότι οι εξελίξεις είναι αυτές που θα καθορίσουν την στάση των πρωταγωνιστών της πολιτικής σκηνής.


Τάκης Χατζής
http://newpost.gr

Read more...

Ταξιδιωτική Οδηγία του Υπουργείου Εξωτερικών της ΔΑΝΙΑΣ για την Ελλάδα!!...



Η κατάσταση στην Ελλάδα .
Λόγω των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων στην Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να είχε εφαρμόσει μια σειρά σοβαρών προσπαθειών για μεταρρυθμίσεις. Αυτό έχει οδηγήσει σε ένα μεγάλο κύμα απεργιών και διαδηλώσεων τους τελευταίους μήνες.
ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
Αυτήν την...
περίοδο υπάρχουν τακτικά διαδηλώσεις στην πλατεία Συντάγματος μπροστά από τη Βουλή τωνΕλλήνων στο κέντρο της Αθήνας.
Οι διαδηλώσεις είναι ειρηνικές συνήθως με τους συμμετέχοντες όλων των ηλικιών.
Μερικές διαδηλώσεις, ωστόσο, κατέληξαν σε βίαιες ταραχές..
attikanea.blogspot.com



Read more...

Οκτώ εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας για πετρέλαιο σε Κρήτη και Ιόνιο

Έληξε στις τρεις μετά το μεσημέρι η προθεσμία


Μεγαλύτερο κάθε προσδοκίας αποδεικνύεται ότι είναι το ενδιαφέρον ξένων εταιρειών με παγκόσμια εμβέλεια για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών στον ελλαδικό χώρο. Στις τρεις μετά το μεσημέρι εξέπνευσε η σχετική προθεσμία και, όπως έγινε γνωστό, συνολικά οκτώ μεγάλες εταιρίες εξειδικευμένες στον τομέα των σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό Υδρογονανθράκων, με παγκόσμια παρουσία και εμπειρία, κατέθεσαν προσφορές στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για τη πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών, μη αποκλειστικής χρήσης, στο Ιόνιο Πέλαγος και στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης.

Αιτήσεις συμμετοχής, συγκεκριμένα, κατέθεσαν οι εταιρίες :

1) TGS-NOPEC GEOPHYSICAL COMPANY ASA

2) DOLPHIN GEOPHYSICAL

3) ION GEOPHYSICAL CORPORATION

4) SPEC PARTNERS LTD

5) CGGVERITAS

6) PETROLEUM GEO-SERVICES (PGS)

7) SPECTRUM GEO LIMITED

8) FUGRO MULTICLIENT SERVICES AS


Η αξιολόγηση των προσφορών θα ολοκληρωθεί από την αρμόδια Επιτροπή του ΥΠΕΚΑ στις αρχές Απριλίου, προκειμένου ο ανάδοχος, ή οι ανάδοχοι, να προχωρήσει άμεσα στις έρευνες και ακολούθως στην ερμηνεία των δεδομένων που θα προκύψουν, καθώς στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι να προκηρύξει εντός του 2012 Διεθνείς Διαγωνισμούς για έρευνα και εκμετάλλευση Υ/Α σε Ιόνιο και νότια Κρήτη.

Νωρίτερα, ο αρμόδιος υφυπουργός Ενέργειας κ. Γιάννης Μανιάτης πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρουκαι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις.

Ο ίδιος έχει εκτιμήσει ότι σε ορίζοντα 15 - 20 ετών η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει έσοδα 10 - 15 δισ. δολαρίων από την εκμετάλλευση εγχώριων κοιτασμάτων πετρελαίου που εκτιμώνται σε 400 - 500 εκατ. βαρέλια.

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ.

Σημειώνεται ότι ήδη έχουν προκηρυxue;i διαγωνισμοί για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων σε διαπιστωμένα κοιτάσματα της Δυτικής Ελλάδας.

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για περιοχές στα Ιωάννινα, στον Πατραϊκό Κόλπο και στο Κατάκωλο, όπου τα αποθέματα εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να αποφέρουν για τα επόμενα 20 με 25 χρόνια στο Δημόσιο έσοδα 15 με 20 δισ। δολάρια, με τιμές βαρελιού 80 έως 100 δολάρια.
protothema.gr

Read more...

Αδήλωτο το εκατομμύριο του Κούβελου!

Έσκασε βόμβα...



Νέες διαστάσεις προσλαμβάνει η υπόθεση με το έμβασμα του ενός εκατομμυρίου δολαρίων προς το εξωτερικό καθώς σύμφωνα με το πόρισμα των ορκωτών ελεγκτών η συγκεκριμένη τραπεζική κίνηση αλλά και ο τραπεζικός λογαριασμός όπου κατέληξε δεν ήταν δηλωμένα στο σχετικό «πόθεν έσχες».

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου «πόθεν έσχες» Βαγγέλης Αργύρης «από τον έλεγχο προέκυψε ότι η δήλωση περιουσιακής κατάστασης που υποβλήθηκε στις 30/6/2011 δεν αναφέρθηκε ο τραπεζικός λογαριασμός του κ. Κούβελου στον οποίο πήγε το 1.000.000 δολάρια στις 4/3/2011».

Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος «αδήλωτος» λογαριασμός διατηρείται σε τράπεζα του Λονδίνου και ότι εκτός του ενός εκατ. δολαρίων προϋπήρχαν περίπου 12.000 λίρες Αγγλίας. Σύμφωνα δε με τον κ. Κούβελο, ο λογαριασμός χρησιμοποιούνταν κυρίως από τον γιό του, ο οποίος σπουδάζει στην βρετανική πρωτεύουσα.

Επιπροσθέτως, ο κ. Αργύρης σημείωσε ότι «με επιστολή του προς την επιτροπή ο κ. Κούβελος δηλώνει ότι : “εκ παραδρομής δεν αναφέρεται στην δήλωσή μου καθότι η κίνηση του ποσού έγινε από ρευστοποίηση μετοχών στις ΗΠΑ για συμμετοχή σε αγορά ποσοστού σε υπο ναυπήγηση πλοίου».

Πάντως, ο κ. Αργύρης επισήμανε ότι «από τον έλεγχο του πόθεν έσχες οικονομικού έτους 2011, χρήσης 2010, δεν προκύπτει αύξηση της περιουσιακής κατάστασης που δεν δικαιολογείται». Πρόσθεσε όμως ότι «η επιτροπή αφού έλαβε υποψη τις εξηγήσεις του κ. Κούβελου κρίνει ότι ανακύπτει ζήτημα εφαρμογής του άρθρου.3 παρ. 3,4 του Νόμου 3213/2003».

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας μιλούσε στην Βουλή για «επιχειρηματική δραστηριότητα του συζύγου μου, γνωστή μέχρι το 2009-2010 που δημοσιεύθηκε το πόθεν έσχες, δηλαδή και οι μετοχές του και τα πάντα". Η ίδια προσέθετε ότι "η δουλειά του κυρίου Νικολούδη είναι να ψάχνει το «βρώμικο» χρήμα. Αυτήν τη στιγμή μιλάμε για γνωστοποιημένη επιχειρηματική δράση, δημοσιοποιημένη στα πόθεν έσχες»...

Ανάλογα, ο κ. Κούβελος υποστήριζε ότι «τα χρήματα του εμβάσματος είναι προϊόν ναυτιλιακού συναλλάγματος σε δολάρια ΗΠΑ και όχι σε ευρώ, δηλωμένα νομίμως στο πόθεν έσχες μου»

Προσέθετε, δε, ότι το συγκεκριμένο ποσό ήταν μέρος, μόνο, των χρημάτων.

Από την πλευρά του ο Ισίδωρος Κούβελος προέβη στην παρακάτω δήλωση :


«Αποδείχθηκε με αδιάσειστα στοιχεία μετά το προσύμφωνο αγοράς του πλοίου που κατέθεσα στην επιτροπή της Βουλής, ότι συμφωνία ναυπήγησης πλοίου υπάρχει και διαψεύστηκαν όλοι όσοι ισχυρίστηκαν ότι επιχειρήθηκε εξαγωγή χρημάτων λόγω κρίσης.

Αποδείχθηκε επίσης ότι ήταν πλήρως δηλωμένη τόσο η προέλευση αυτών των χρημάτων (από μετοχές στις ΗΠΑ) όσο και οι πράξεις ρευστοποίησής τους.

Αποδείχθηκε λοιπόν ότι και το «Πόθεν» υπάρχει και το «Έσχες».

Ο σχετικός τραπεζικός λογαριασμός στο Λονδίνο που ανοίχθηκε το Μάρτιο του 2011 για την αγορά του πλοίου θεώρησα ότι θα έπρεπε να δηλωθεί στη δήλωση που αφορά το οικονομικό έτος 2011.

Δεν υπήρχε άλλωστε κανένας λόγος να μην περιλάβω χρήματα τα οποία υπήρχαν στο Πόθεν Έσχες και εμφανίζονταν και σ’ αυτή τη δήλωση μέσω της ρευστοποίησης των μετοχών.

Παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζεται ότι δεν υπάρχει επαύξηση της περιουσίας μου που δεν δικαιολογείται, προκειμένου να καλυφθούν ατυχέστατοι χειρισμοί που έγιναν από την αρχή και είχαν ως μοναδικό στόχο την σπίλωση της γυναίκας μου, η φαρσοκωμωδία συνεχίζεται.

Ως εδώ। Ζητώ το θέμα να πάει στον εισαγγελέα, προκειμένου να μπορέσω κι εγώ να αποδείξω τα προφανή».
protothema.gr
Read more...

Ρωγμές στη σιδηρά πειθαρχία του Δημοσιονομικού Συμφώνου πριν στεγνώσει το μελάνι

Αμείλικτη η συγκυρία


Το σύμφωνο υπογράφηκε στη Σύνοδο Κορυφής από όλα τα μέλη της ΕΕ πλην Βρετανίας και Τσεχίας
Το σύμφωνο υπογράφηκε στη Σύνοδο Κορυφής από όλα τα μέλη της ΕΕ πλην Βρετανίας και Τσεχίας (Φωτογραφία: Associated Press )


Βρυξέλλες
Τη λογική πίσω από τη σκληρή πειθαρχία του Δημοσιονομικού Συμφώνου υπονομεύουν ήδη οι ευρωπαϊκοί προϋπολογισμοί: Ενώ το μελάνι των, αρχικών, υπογραφών δεν έχουν ακόμη στεγνώσει -και η Ιρλανδία σκοπεύει να το θέσει στην κρίση των πολιτών της- Ισπανία και Ολλανδία αναβάλλουν για αργότερα τη μείωση των ελλειμμάτων τους.

Προβλήματα μάλιστα μπορεί να υπάρξουν ακόμη στη Γερμανία, όπου το λεγόμενο συνταγματικό φρένο είναι μεν ήδη μέρος του Συντάγματος αλλά η εφαρμογή ευρωπαϊκού Συμφώνου -που έχει πιο «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα- μπορεί να προσκρούσει στους προϋπολογισμούς των κρατιδίων.

Η Ισπανία ανακοίνωσε τη Δευτέρα έκρηξη στο 8,51% του ΑΕΠ του δημοσιονομικού της ελλείμματος το 2011, τη στιγμή που έχει δεσμευθεί να το μειώσει στο 4,4% το 2012 και στο 3% το 2013. Ο νέος στόχος μπήκε την Παρασκευή στο 5,8% για φέτος, κρατώντας το 3% για τον επόμενο χρόνο.

Η Μαδρίτη «θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της στον τομέα της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά οι συνθήκες έχουν μεταβληθεί» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος, λέγοντας πως «η οικονομική κατάσταση είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με πριν από έναν χρόνο».

Όμως, η πραγματική έκπληξη έρχεται από την Ολλανδία, χώρα που επέδειξε υπερβολική προθυμία διατυπώνοντας επικρίσεις για τη δημοσιονομική χαλαρότητα των ευρωπαίων εταίρων της, η οποία βρίσκεται ωστόσο με τη σειρά της αναγκασμένη να κάνει οικονομίες εξαιτίας της επιδείνωσης περισσότερο από το προβλεπόμενο της οικονομικής συγκυρίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε με αυστηρότητα χθες την κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της μετά την ανακοίνωση των αναθεωρημένων επί τα χείρω οικονομικών προβλέψεων του Κεντρικού Γραφείου του ολλανδικού Προγράμματος Οικονομικών Προβλέψεων.

Το ινστιτούτο προβλέπει έλλειμμα 4,5% του ΑΕΠ για το 2012, αλλά το κυριότερο είναι ότι δεν προβλέπεται να πλησιάσει το όριο του 3% του ΑΕΠ ούτε την επόμενη χρονιά, αφού ακόμη και το 2014 θα βρίσκεται στο 4,1% και το 2015 στο 3,3%.

«Η Ολλανδία είναι μία χώρα που ακούγεται πολύ η φωνή της όταν πρόκειται για την ενίσχυση των κανόνων της δημοσιονομικής επιτήρησης» στην Ευρωζώνη, «είναι λοιπόν φυσιολογικό να σκεφτεί κανείς ότι θα εφαρμόσουν την ίδια προσέγγιση και στη δική τους πολιτική» δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εκτός της Ισπανίας και της Ολλανδίας, και άλλες πλούσιες χώρες της ευρωζώνης κινδυνεύουν να δυσκολευτούν να βάλουν στο σωστό δρόμο τα δημοσιονομικά τους εγκαίρως, εγείροντας την πιθανότητα να χρειασθεί να ανακληθούν στην τάξη από τις Βρυξέλλες.

Μία τέτοια περίπτωση είναι η Γαλλία. Το Λογιστήριο του Κράτους ανακοίνωσε στις αρχές του Φεβρουαρίου ότι ο στόχος μείωσης του ελλείμματος στο 4,5% αυτή τη χρονιά είναι δύσκολο να επιτευχθεί και ότι θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να επιστρέψει στο όριο του 3% το 2013.

Εάν οι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας αμβλυνθούν, ακόμη και ελαφρώς, για την Ολλανδία και την Ισπανία, αυτό θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας προκαλώντας την οργή χωρών όπως το Βέλγιο που αναγκάσθηκε να προχωρήσει σε επώδυνες δημοσιονομικές περικοπές για να καλύψει τους στόχους, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας.

«Φανταστείτε να το καταφέρει η Ισπανία: αυτό θα αποσταθεροποιούσε ολόκληρο το εγχείρημα» δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης.

Στον αυστηρό τόνο που υιοθέτησε χθες στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέναντι στην Ισπανία, προστέθηκαν οι αυστηρές φωνές και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Είναι «προφανές ότι η Ισπανία οφείλει να κάνει τα πάντα για να αποδείξει στο εξωτερικό ότι παραμένει προσηλωμένη στον στόχο να μην εγκαταλείψει την οδό της δημοσιονομικής σταθεροποίησης» επέμεινε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Απροσδόκητο πρόβλημα, τέλος, μπορεί να κρύβεται στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας: Όπως σημειώνει το Reuters, το συνταγματικό φρένο χρέους δίνει στα γερμανικά κρατίδια -δημοσιονομικά αυτόνομα έναντι του Βερολίνου- προθεσμία μέχρι το 2020, αλλά το ευρωπαϊκό Σύμφωνο μπορεί να έχει εφαρμογή πρακτικά πολύ νωρίτερα.

Η εφαρμογή του Συμφώνου στη Γερμανία θα γίνει έναντι του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, και άρα υπάρχει πάντα ο περίπλοκος και -πολιτικά «ναρκοθετημένος»- δρόμος της ολιστικής, διακρατιδιακής, εξισορρόπησης των δημοσιονομικών στοιχείων.

Η εικόνα πάντως ανά κρατίδιο ποικίλλει αρκετά: Ενδεικτικά, η Βαυαρία έχει ήδη διαρθρωτικό πλεόνασμα 950 εκατ. ευρώ και η Σαξονία 2 δισ. ευρώ, ενώ το έλλειμμα του αυτόνομου Βερολίνου βρίσκεται στο 1,1 δισ. ευρώ και η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο, έχει έλλειμμα 2,9 δισ. ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό


Read more...

«Κλείδωσε» για τις 18 Μαρτίου η εκλογή νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη βάση...




Την Κυριακή 18 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, από τη βάση, όπως αποφάσισε ομόφωνα το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, το οποίο ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η...

διεξαγωγή Εθνικής Συνδιάσκεψης το διήμερο 9 και 10 Μαρτίου στο ΣΕΦ και εν συνεχεία η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, το μεσημέρι του Σαββάτου 10 Μαρτίου, για την επικύρωση των υποψηφιοτήτων, οι οποίες πρέπει να πληρούν όλους τους όρους του Καταστατικού του Κινήματος.

Στην Κεντρική Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα συμμετέχουν οι κύριοι Καρχιμάκης, Ασκούνης, Ανδρουλάκης, Μίχας, Σαλαγιάννης, Ανωμερίτης, Έξαρχος και οι κυρίες Χαλάτση, Κοππά, Αντωνίου και Σκύρα.


«Οι φιλοδοξίες των υποψήφιων διαδόχων θα κριθούν από την κοινωνία»

«Οι θεμιτές φιλοδοξίες του καθενός, θα κριθούν στην κοινωνία» τόνισε νωρίτερα, αναφερόμενος εμμέσως στους υποψήφιους για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου κατά την τοποθέτηση του στο Πολιτικό Συμβούλιο.

Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι στην επερχόμενη Εθνική Συνδιάσκεψη θα συζητηθεί ανοιχτά το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον το κινήματος, ενώ αναφερόμενος στις διαδικασίες για την εκλογή προέδρου υπογράμμισε ότι «η ενότητά μας πρέπει να στηρίζεται σε γερές βάσεις. Σε αρχές και αξίες. Όλοι οφείλουμε να εγγυηθούμε τις δημοκρατικές κατακτήσεις στο Κίνημά μας».

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «με γνώμονα το συμφέρον της χώρας, πρέπει να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των αποφάσεών μας», και προσέθεσε ότι το κόμμα, δεν έχει λόγο ύπαρξης αν δεν προασπίζεται το δημόσιο συμφέρον.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, ο κ. Παπανδρεου υπογράμμισε ότι «τώρα όλα είναι στο χέρι μας, ώστε να εγγυηθούμε ότι θα κάνουμε πράξη όλα όσα χρειάζονται για να βγει η χώρα με ασφάλεια από την κρίση και παράλληλα ό,τι απαιτείται για να μην αντιμετωπίσουμε στο μέλλον μια παρόμοια κατάσταση και να κάνουμε όλες εκείνες τις αλλαγές με τις οποίες θα διαμορφώσουμε ένα νέο τοπίο».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ο ίδιος ενδιαφέρεται για τη «δημοσιονομική υπευθυνότητα» και όχι για τη «δημοσιονομική λιτότητα», ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή στρατηγική για την ανάπτυξη.

Εξάλλου, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ πήρε πάνω του όλο το βάρος της σωτηρίας της χώρας, και μετά από αυτό όλοι μιλούν εκ του ασφαλούς...

newpost.gr



Read more...

Toυ δέσμευσαν τον τραπεζικό λογαριασμό με υπόλοιπο…20 ευρώ!!...



Ακόμη και 20 ευρω κατάσχει πλέον η εφορία από τους πολιτες...
Σύμφωνα με στοιχεία που διαβιβάστηκαν σήμερα στη Βουλή από το Υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνεται ότι... σε πολίτη που είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο ύψους 6.754 ευρώ, του δεσμεύτηκε από την εφορία τραπεζικός λογαριασμός του στην EUROBANK με υπόλοιπο 20,20 ευρώ!
Τι να πει κανεις...



Read more...

Στη Βουλή δικογραφίες κατά Παπουτσή - Παπακωνσταντίνου...



Στη Βουλή διαβιβάστηκαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης οι δύο δικογραφίες που σχηματίστηκαν από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, σε βάρος του... τέως υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου με την ιδιότητα του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Η πρώτη σχηματίστηκε μετά από αίτημα του πρύτανη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και αφορά «την εγκληματικότητα γύρω από τα Προπύλαια».

Η δεύτερη είναι «μηνυτήρια αναφορά του δικηγόρου Γεωργίου Στεφανίδη κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, για πράξεις και παραλείψεις, που φέρεται να τέλεσε κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του».
ΑΠΕ-ΜΠΕ



Read more...

Γυρίζω στην Αθήνα περισσότερο αισιόδοξος, δήλωσε ο πρωθυπουργός

«Η ανάπτυξη είναι πλέον προτεραιότητα»


Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος
Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Γυρίζω στην Αθήνα περισσότερο αισιόδοξος, δήλωσε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Είναι πλέον σαφές ότι η ανάπτυξη αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της Ευρώπης, είπε.

Έχει έρθει η ώρα να αντικαταστήσουμε τον κύκλο της ύφεσης με έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι αυτό είναι πλέον κατανοητό και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Προχωράμε χωρίς καθυστέρηση σε μέτρα ανάπτυξης, που θα αλλάξουν το κλίμα, ανέφερε και στη συνέχεια έθεσε τις προτεραιότητες:

  • αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ με προτεραιότητα σε προγράμματα που στηρίζουν τις επιχειρήσεις και δίνουν δουλειά σε ανέργους,
  • αξιοποίηση πόρων για να «ξεκολλήσουν» τα έργα κατασκευής αυτοκινητοδρόμων,
  • εξεύρεση πόρων για στήριξη των επενδύσεων
  • ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για επαρκή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας
  • καλύτερη οργάνωση των εξαγωγών για να σταθεροποιηθεί η καλή εικόνα των τελευταίων χρόνων,
  • επιτάχυνση των διαδικασιών για αξιοποίηση των ΑΠΕ και των υποθαλάσσιων πηγών ενέργειας.
Επιπλέον, υπογράμμισε τις προσπάθειες για έναν αποδοτικότερο φοροεισπρακτικό μηχανισμό, για τον περιορισμό της παραοικονομίας, καθώς και για ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα.

«Η Ευρώπη μας δίνει ψήφο εμπιστοσύνης, ας μην την διαψεύσουμε, αντίθετα ας διαψεύσουμε όσους πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να τα καταφέρει» ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα μπορεί και θα το αποδείξει.

Ακόμη, είπε ότι φεύγει αυτή τη φορά από τις Βρυξέλλες έχοντας την πεποίθηση ότι τα πράγματα μπορεί να οδηγηθούν σε καλύτερο δρόμο, κυρίως επειδή η ΕΕ έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να στηρίξει την Ελλάδα.

Σε ερώτηση εάν στην επόμενη Σύνοδο του Ιουνίου θα βρίσκεται στην ίδια θέση απάντησε: «όταν η κυβέρνηση ολοκληρώσει το έργο της, θα ληφθούν οι αποφάσεις για την ημερομηνία προκήρυξης εκλογών. Κι άλλες σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εκλογές».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Παραδόθηκε ο δράστης της ομηρείας στην Κομοτηνή...



Αίσιο τέλος είχε στις 12.40 π.μ. η επιχείρηση της αστυνομίας για τη σύλληψη του 52χρονου ενόπλου και την απελευθέρωση των δύο ομήρων που κρατούσε από το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Helesi PLC, στη βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής. Ο δράστης, που πυροβόλησε και τραυμάτισε την...
Πέμπτη τρεις ανθρώπους στο χώρο της επιχείρησης, ύστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις πείσθηκε και απελευθέρωσε τους δύο ομήρους, ενώ στη συνέχεια έδωσε το κυνηγητικό του όπλο και παραδόθηκε στους άνδρες των ΕΚΑΜ.



Ο άνδρας οπλισμένος με κυνηγετική καραμπίνα εισέβαλε στη μία χθες το μεσημέρι στο εργοστάσιο και πυροβόλησε έξι φορές τον ιδιοκτήτη του, έναν εργαζόμενο και έναν αστυνομικό που έσπευσε στο περιστατικό.

Ο δράστης πήρε ομήρους δύο άνδρες. Δυνάμεις των ΕΚΑΜ αναπτύχθηκαν περιμετρικά του εργοστασίου, αναμένοντας εντολή προκειμένου να επέμβουν.

O 52χρονος δράστης ήταν εργαζόμενος στην εταιρεία, από την οποία και απολύθηκε.

Ο ίδιος προσδοκούσε να επαναπροσληφθεί σε άλλη εταιρεία του ίδιου επιχειρηματία, η οποία έχει ως δραστηριότητα την κατασκευή πλαστικών κάδων απορριμμάτων για ανακύκλωση. Μάλιστα, του το είχε υποσχεθεί ο ιδιοκτήτης. Δεν κράτησε όμως την υπόσχεσή του και έτσι ο δράστης προχώρησε στην ομηρία.
Ο δράστης έθεσε ως αίτημα στους αστυνομικούς την καταβολή δεδουλευμένων ύψους περίπου 31.000 ευρώ που - όπως υποστήριζε- του χρωστά η εταιρία.

Επίσης, αργότερα ζήτησε και έλαβε από την ομάδα των διαπραγματευτών φάρμακα, ψυχογενούς χαρακτήρα, στο πλαίσιο αγωγής που λαμβάνει.

Οι αστυνομικοί διατηρούσαν τηλεφωνική επικοινωνία με τους δύο οδηγούς, τους οποίους κρατούσε ομήρους ο 52χρονος σε χώρο της εταιρίας.

Το απόγευμα της Πέμπτης η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση περιγράφοντας τα γεγονότα ως εξής:

«Σήμερα περί ώραν 13:00 ο Μανίκας Δημήτριος, ετών 52, εισέβαλλε ένοπλος με κυνηγετική καραμπίνα, στο εργοστάσιο της εταιρείας Helesi ΑΕ στην ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής. Εισήλθε στο γραφείο του Διευθύνοντα Συμβούλου Αθανασίου Ανδριανόπουλου, ετών 51, και πυροβόλησε τραυματίζοντας τον υπάλληλο Εμίλ Ιλεν Μαρίνοβ, ετών 30, στα πόδια και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο στο λαιμό στο χέρι και στα πλευρά.

»Αιμόφυρτος ο δεύτερος προσπάθησε να διαφύγει, ο δράστης τον καταδίωξε, αλλά η παρέμβαση άλλων εργαζομένων επέτρεψε την σωτήρια διαφυγή του υπαλλήλου αλλά και του καταδιωκόμενου. Στη συνέχεια ο δράστης με την απειλή του όπλου έθεσε σε ομηρία δύο άλλους εργαζομένους και «οχυρώθηκε» στο γραφείο της διοίκησης. Η κατάσταση της ομηρίας ευρίσκεται σε εξέλιξη.

»Επί τόπου επιχειρούν ειδικοί διαπραγματευτές και αστυνομικές δυνάμεις για την απελευθέρωση των ομήρων.

»Οι τραυματισθέντες νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής εκτός κινδύνου, ενώ όμηροι παραμένουν οι εργαζόμενοι Γκριτσέλης Δημήτριος, ετών 64, και Διγγάρης Θεοφάνης, ετών 51.

»Ο δράστης, εργαζόταν ως υπάλληλος γραφείου στις εγκαταστάσεις της Κομοτηνής από 20.07.2000 έως την απόλυση του, την 31.08.2011, καθόσον επί μακρόν επεδείκνυε ασταθή ανάρμοστη και παραβατική συμπεριφορά στο χώρο εργασίας»...
ΝΕΑ.



Read more...

ΠΑΣΟΚ: Συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου το μεσημέρι...



Συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου, θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι.

Αντικείμενο συζήτησης θα είναι η προετοιμασία Εθνικής Συνδιάσκεψης και του Εθνικού Συμβουλίου το επόμενο Σαββατοκύριακο, στο οποίο θα... ανακοινωθούν επισήμως οι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος.

Την υποψηφιότητα του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Χρήστος Παπουτσής, λέγοντας ότι είναι ώρα ευθύνης και απόφασης για να αλλάξουμε σελίδα μέσα από μια διακυβέρνηση προοδευτικής κατεύθυνσης...
skai.gr



Read more...

"OK" από το Eurogroup για εκταμίευση 58,7 δισ. ευρώ

Πιστή εφαρμογή ζητούν οι Ευρωπαίοι



Στις 9 Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η προθεσμία ανταλλαγής παλαιών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου και οι ευρωπαίοι θα έχουν πλήρη εικόνα για τα αποτελέσματα του PSI αναμένονται οι τελικές αποφάσεις των χωρών της ευρωζώνης για την παροχή του συνόλου της βοήθειας των 130 δισ.ευρώ προς την Ελλάδα.

Οι κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν για το ακριβές ποσό της οικονομικής βοήθειας που θα παρέχουν στο πλαίσιο του δεύτερου ελληνικού προγράμματος όταν θα είναι γνωστά τα αποτελέσματα του PSI και έχουν εφαρμοστεί όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες. Στο μεταξύ η ελληνική πλευρά καλείται να εφαρμόσει με ταχύτατους ρυθμούς όσα έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους και δανειστές.

Την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν περίπου το μισό από το προϋπολογισθέν ποσό για την αναχρηματόδοτηση παλαιών δανείων της Ελλάδας δαιτηρώντας την πίεση ώστε η Αθήνα να μην "εκτροχιαστεί" από το πλαίσιο των ονομαστικών στόχων που έχουν τεθεί.

Στην ανακοίνωση του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ επισημαίνεται ότι "ένα επιτυχημένο PSI με υψηλό ποσοστό συμμετοχής και μιατελική θετική αξιολόγηση όλων των προαπαιτούμενων ενεργειών αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις τόσο για την έκδοση των ομολόγων του EFSF όσο και για το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα".

"Είχε καιρό να ακούσει η Ελλάδα καλά λόγια. Ο ελληνικός λαός, που υποβάλλεται σε θυσίες και κάνει μια τεράστια προσπάθεια, η ελληνική δημόσια διοίκηση, θέλει να ακούσει έναν καλό λόγο", επισήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και υποστήριξε ότι το Eurogroup "υποδέχθηκε με πολύ θετικό τρόπο όλες τις προσπάθειες που έκανε η Ελλάδα τις τελευταίες μέρες προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να καλύψει τις 100 προαπαιτούμενες ενέργειες που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί, προκειμένου να εγκριθεί το πρόγραμμα και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που συνδέονται με το PSI".

Ο υπουργός των Οικονομικών υπογράμμισε ότι "δεν έχουμε κανένα περιθώριο επανάπαυσης ή χαλάρωσης, πρέπει να συνεχίζουμε, πρέπει να εφαρμόσουμε όλα όσα έχουμε αναλάβει να εφαρμόσουμε".


Στις Βρυξέλλες, ο κ. Βενιζέλος υπέγραψε με τον αντιπροεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Όλι Ρεν το μνημόνιο συνεργασίας για το νέο πρόγραμμα. Το μνημόνιο προσυπογράφει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος ενώ επισυνάπτονται σε αυτό οι δεσμευτικές επιστολές των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προς τον προεδρο του Eurogroup.

Ο κ. Βενιζέλος υπέγραψε επίσης σήμερα με τον επικεφαλής του EFSF κ. Κλάους Ρέγκλινγκ τις πέντε κρίσιμες συμβάσεις:

- Τη σύμβαση για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών

- Τη σύμβαση για τις εγγυήσεις που παρέχει το EFSF προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωσύστημα για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια εφαρμογής του PSI

- Τη σύμβαση για τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ με τα οποία χρηματοδοτείται από τον επίσημο τομέα η ανταλλαγή των ομολόγων (sweetener)

- Τη σύμβαση για την κάλυψη από το EFSF των δεδουλευμένων τόκων του ελληνικού δημοσίου χρέους μέχρι στιγμής

- Τη σύμβαση για το σχήμα συγχρηματοδότησης (co-financing) μεταξύ επίσημου και ιδιωτικού τομέα που συνιστά ένα απο τα κρίσιμα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του PSI.

Τις συμβάσεις αυτές προσυπέγραψε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ। Γ. Προβόπουλος, την δε πρώτη από αυτές και ο πρόεδρος του ΔΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Π. Θωμόπουλος.
protothema.gr

Read more...

Οριστικοποιήθηκε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους

Στα 21,6 εκατ. για την Ελλάδα

(Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Σε 21.651.199 ευρώ θα διαμορφωθεί για την Ελλάδα το ύψος του προγράμματος που αφορά στη δωρεάν διανομή τροφίμων στους απόρους για τη φετινή χρονιά, μετά τις σχετικές αποφάσεις που ελήφθησαν σε επίπεδο ΕΕ.

Η Επιτροπή έχει αυξήσει στα 500 εκατ. ευρώ το συνολικό ποσό για την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος, απ' το οποίο σύμφωνα με εκτιμήσεις θα επωφεληθούν 18-19 εκατ. άνθρωποι σε 20 κράτη μέλη.

Τα υψηλότερα ποσά, 95 εκατ. ευρώ και 80 εκατ. ευρώ, κατανέμονται στην Ιταλία και την Ισπανία αντίστοιχα. Στη χώρα μας, το πρόγραμμα υλοποιήθηκε πέρυσι με επιτυχία από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς διανεμήθηκαν δωρεάν 14.000 τόνοι βασικών τροφίμων όπως ρυζιού, ζυμαρικών και τυριών, συνολικής αξίας 20 εκατ. ευρώ σε 250.000 δικαιούχους.

Στο «καλάθι» των τροφίμων που θα διανεμηθούν φέτος πρόκειται να συμπεριληφθεί και το ελαιόλαδο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε τρεις δόσεις εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών

Μετά το PSΙ, στο τέλος χρήσης και το 2013


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών σε τρεις δόσεις φέρεται να εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, με το συνολικό πακέτο να ενδέχεται να φτάσει ακόμη και τα 50 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η καταβολή τριών δόσεων, η πρώτη μετά την ολοκλήρωση του PSI, η δεύτερη προς το τέλος της τρέχουσας χρήσης (με βάση και την έκθεση της Black Rock) και η τρίτη τον επόμενο χρόνο.

Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζονται το υπουργείο Οικονομικών και τα στελέχη της τρόικας, η πρώτη δόση (συνολικού ύψους 23 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την πρόβλεψη της δανειακής σύμβασης), πρέπει να δοθεί στο τραπεζικό σύστημα μετά την ολοκλήρωση του PSI. Αυτή συναρτάται άμεσα με τις απώλειες που θα υποστούν τα χαρτοφυλάκια ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες. Οι συγκεκριμένες απώλειες θα πιστοποιηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η δεύτερη δόση αναμένεται να χορηγηθεί προς το τέλος της τρέχουσας χρήσης. Θα έχουν προηγηθεί οι εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος, τόσο για τις ζημίες από το PSI, όσο και για το ύψος των νέων προβλέψεων για τα υγιή κεφάλαια που θα απαιτούνται με βάση τους ελέγχους που διενέργησε η Black Rock.

Η τρίτη δόση προγραμματίζεται να δοθεί το 2013 και θα είναι σε άμεση συνάρτηση από την απαίτηση της τρόικας για περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση του εγχώριου πιστωτικού συστήματος και για αύξηση του βασικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 10%.

Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ο στόχος του όλου προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι να απορροφηθούν οι «κραδασμοί» από το «κούρεμα» και την ανταλλαγή των ομολόγων που κατέχουν και ταυτόχρονα να επιτευχθούν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας σε επίπεδα υψηλότερα του 9% εφέτος και του 10% το 2013, όπως απαιτεί η Τράπεζα της Ελλάδος.

Παράλληλα, οι ίδιοι παράγοντες δηλώνουν ότι, με την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος στήριξης, θα καταστεί εφικτό στη συνέχεια να διατεθεί από τις τράπεζες ρευστότητα προς την οικονομία και κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Εκλογές από Συνέδριο ζητάει η ομάδα των 7 υφυπουργών

Εκλογές από Συνέδριο ζητάει η ομάδα των 7 υφυπουργών
Με κοινή τους επιστολή, επτά υφυπουργοί της Κυβέρνησης, ζητούν η εκλογή του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ να γίνει από Συνέδριο και όχι με προσφυγή στη βάση.



Παραθέτουμε την κοινή επιστολή που αναρτήθηκε στο site του Θάνου Μωραίτη:

«Πολλοί τους τελευταίους μήνες έχουν επικαλεστεί τη φράση «πρώτα η χώρα και μετά η παράταξη». Υπηρετήσαμε όπως και όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ τη θέση αυτή. Αναλάβαμε ιστορικές ευθύνες δεκαετιών και γενεών οι οποίες όμως έχουν ονοματεπώνυμο. Οι ευθύνες είναι ξεκάθαρες για όσους κυβέρνησαν τη χώρα επί δεκαετίες υπηρετώντας το πελατειακό κράτος, την μηχανική συσσώρευσης χρέους και την ατολμία. Για αυτούς που επέλεξαν την ασφάλεια της «ακινησίας» από τις επώδυνες και δύσκολες επιλογές μεταφέροντας την ευθύνη στις επόμενες γενιές.

Τολμήσαμε στην πρόσφατη κοινή μας δήλωση – εκφράζοντας την αγωνία πολλών περισσοτέρων – να πούμε την αλήθεια. Δηλώσαμε ξεκάθαρα ότι προτεραιότητα είναι η προστασία της χώρας και της κοινωνικής συνοχής, η αποφυγή της πτώχευσης και η συνέχιση της προσπάθειας από κυβέρνηση με την ευρύτερη δυνατή πολιτική στήριξη. Επιβεβαιώνεται καθημερινά, ότι ο αγώνας αυτός είναι σκληρός και το αποτέλεσμα καθόλου δεδομένο, όπως κάποιοι εκ δεξιών και εξ αριστερών ισχυρίζονταν λαϊκίζοντας ασύστολα. Οι εκλογές, με συναίνεση των κομμάτων που εκπροσωπούν τη μεγάλη πλειοψηφία του Κοινοβουλίου δεν έγιναν το Φλεβάρη και έχουν μετατεθεί. Θα πραγματοποιηθούν στην ημερομηνία που θα συμφωνηθεί από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Στην ίδια κοινή μας δήλωση σημειώναμε ότι η διαδικασία εκλογής Προέδρου στο ΠΑΣΟΚ «πρέπει να ξεκινήσει μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης και την εξασφάλιση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας με καταστατικές διαδικασίες, χωρίς διευθετήσεις και μετά από ειλικρινή, επώδυνο, δημοκρατικό διάλογο». Πήραμε τη θέση αυτή, γιατί προτάξαμε τη διαχείριση της εθνικής κρίσης από τις εσωκομματικές εξελίξεις.

Ήρθε η ώρα για τα επόμενα βήματα, τα όποια όμως δεν μπορούν να γίνουν ούτε βασιζόμενα στη «σοφία» της βαρωνίας ούτε σε προσωπικές στρατηγικές που μπορεί να προκαλέσουν νέες περιπέτειες και δεινά στην παράταξη. Σήμερα διαπιστώνουμε δυστυχώς, ότι οι έκτακτες συνθήκες της περιόδου δεν επιτρέπουν να εφαρμοστεί, ελπίζουμε για τελευταία φορά, μια μεγάλη τομή και κατάκτηση στη λειτουργία των κομμάτων που πρώτο το ΠΑΣΟΚ κατοχύρωσε. Γιατί δεν υπάρχουν στοιχειώδεις πολιτικές, οργανωτικές και οικονομικές προϋποθέσεις που θα επέτρεπαν την διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας με μαζικές ψηφοφορίες σε όλη την επικράτεια. Μένουμε προσηλωμένοι στις ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες και την εμπιστοσύνη στη λαϊκή βάση του κινήματός μας, προτείνουμε όμως ότι στις παρούσες συνθήκες πρέπει να μετατραπεί η επικείμενη προγραμματική συνδιάσκεψη σε Θεσμικό Συνέδριο Εκλογής νέου Προέδρου.

Σήμερα, όλοι οι υποψήφιοι, έχουν ύψιστη υποχρέωση να συνθέσουν και όχι να συνδιαλλαγούν.

Το ΠΑΣΟΚ δε μπορεί πλέον να συνεχίσει να λειτουργεί ούτε ως αρχηγικό κόμμα, ούτε ως άθροισμα «προσωπικοτήτων». Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να λειτουργήσει ως άθροισμα υπογραφών. Αν το ΠΑΣΟΚ εξακολουθήσει στον δρόμο της παθογένειας και της καταστροφικής εσωστρέφειας τότε ο επόμενος Πρόεδρος νομοτελειακά θα ζήσει μόνος με τους «επιτελείς» του στο άδειο πολιτικά καβούκι της Ιπποκράτους κινδυνεύοντας να γίνει ο τελευταίος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ…

Ο νέος πρόεδρος μπορεί και πρέπει να στηριχθεί στη συλλογικότητα και την δημοκρατική λειτουργία.

Να ξεκινήσει την διαδικασία ενός ειλικρινούς, επώδυνου διαλόγου.

Να προχωρήσει σε μια διαδικασία πολιτικής και οργανωτικής ανασύνθεσης.

Με μια νέα καταστατική διακήρυξη η οποία θα περιγράφει με σαφήνεια και τόλμη το ιδεολογικό πλαίσιο της προοδευτικής παράταξης αλλά και τους στόχους για τη χώρα.

Αυτή είναι η ιστορική ευθύνη του νέου Προέδρου και η μεγάλη πρόκληση για όλους μας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ

ΘΑΝΟΣ ΜΩΡΑΙΤΗΣ

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΞΥΝΙΔΗΣ

ΜΑΝΩΛΗΣ ΟΘΩΝΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ
http://newpost.gr
Read more...

Ξεκινούν οι νομικές διαδικασίες για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

Σε έξι τομείς θα κριθούν οι φορείς


(Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Μετά την εκκίνηση των διαδικασιών για την αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών στο δημόσιο τομέα, προχωρά και ο σχεδιασμός για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς συγκροτείται στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τριμελής Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή προκειμένου να συντάξει το Προεδρικό Διάταγμα για την αξιολόγηση του προσωπικού.

Η Επιτροπή αποτελείται από δύο εκπροσώπους του Συμβουλίου της Επικρατείας και ένα Νομικό Σύμβουλο του Κράτους, σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντίνος Ρόβλιας.

Σε ό,τι αφορά τις οργανικές μονάδες και τους φορείς του Δημοσίου τα κριτήρια αξιολόγησης διαμορφώθηκαν και αφορούν έξι βασικούς τομείς. Ρόλο θα παίξει και η βαθμολόγηση των πολιτών, καθώς και ο πρότερος βίος (κακοδιαχείρηση, διαφθορά, κτλ) των φορέων.

Αντιδράσεις υπάρχουν από την ΑΔΕΔΥ που εκφράζει φόβους για προσπάθεια μεταφοράς αρμοδιοτήτων στον ιδιωτικό τομέα και περαιτέρω διάλυση του κοινωνικού κράτους.

Σε έξι τομείς θα κριθούν οι φορείς

Οι φορείς και οι οργανικές μονάδες του δημοσίου, θα αξιολογηθούν σε έξι βασικούς τομείς, σύμφωνα με τα κριτήρια που διαμορφώθηκαν από εξειδικευμένα στελέχη από τη Γαλλία, σύμφωνα με το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ των δύο πλευρών, Ελλάδας και Γαλλίας.

Οι τομείς αυτοί, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αφορούν:

  • Τις πολιτικές, τους στόχους και τις αρμοδιότητες των φορέων.
  • Τη στελέχωση και το προσωπικό.
  • Τις ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών.
  • Το κόστος των οργανικών μονάδων.
  • Την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των μονάδων.
  • Τις συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα.
Σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση θα έχουν και οι πολίτες που θα βαθμολογούν τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε βάθος πενταετίας.

Επίσης, θα καταγράφονται και τα φαινόμενα κακοδιαχείρησης, κακοδιοίκησης, διαφθοράς και γραφειοκρατίας, που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Επιπλέον, θα αξιολογηθεί και θα διερευνηθεί η δυνατότητα εάν κάποια αρμοδιότητα ή πολιτική που ασκείται από φορέα μπορεί να μεταφερθεί στον ιδιωτικό τομέα, ένα θέμα που έχει προαναγγείλει ο αρμόδιος υπουργός.

Ωστόσο, οι δημόσιοι υπάλληλοι και η ΑΔΕΔΥ, ειδικά πάνω σε αυτό το θέμα, υποστηρίζουν ότι η κατάργηση κρατικών αρμοδιοτήτων και η μεταφορά τους στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες απολύσεις υπαλλήλων και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους.

Από την πλευρά του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιμένει ότι στόχος είναι να αυξηθεί η παραγωγικότητα και η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα, και να μειωθεί το κόστος λειτουργίας του με τη διατήρηση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των διαδικασιών θα είναι η μετακίνηση χιλιάδων υπαλλήλων, που θα φέρει επιπλέον η μείωση στις δομές των υπουργείων κατά 30%, μετά την πρωτοβουλία του υπουργείου από τον περασμένο Σεπτέμβριο για την κατάρτιση νέων οργανογραμμάτων σε όλα τα υπουργεία.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Κατσέλη - Μαρκόπουλος μαζι?...



Μπορεί πολλοί να υποστηρίζουν ότι ο Κώστας Μαρκόπουλος θα συνεργαστεί με τον Πάνο Καμμένο και το κίνημα Ανεξάρτητοι Έλληνες αλλά σύμφωνα με αυτούς που γνωρίζουν υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο ο... Κώστας Μαρκόπουλος και η Λούκα Κατσέλη να συνεργαστούν .

Ήδη οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ των δυο για κοινή κάθοδο στις εκλογές με ένα κόμμα με έντονα αντιμνημονιακά στοιχεία .

Πάντως αν υλοποιηθεί αυτή η συνεργασία μην εκπλαγήται αν συμμετάσχουν και άλλοι διαγραμμένοι βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία .



Read more...

Δεν εχει καταλαβει τιποτα...





O υπουργός Περιβάλλοντος Γ.Παπακωνσταντίνου δεν έχει καταλαβει μάλλον τίποτα. Τι κι αν ηταν υπουργος Οικονομικών , αποφάσισε σε τέτοιους καιρούς να ... δωσει 21.000 ευρώ για την φύλαξη του ΥΠΕΚΑ για δύο μόνο μήνες!

Πιο συγκεκριμένα , για τους δυο αυτούς μήνες (Ιανουάριο και Φεβρουάριο), η φύλαξη των κτιρίων του ΥΠΕΚΑ κόστισε 20.910,00 ευρω.
Ιδού και τα έγγραφα:































πηγη apospasma.gr


Read more...

Μέτρα για την ανάπτυξη της οικονομίας ζήτησε ο Σαμαράς

Ικανοποίηση στη ΝΔ από τις επαφές στις Βρυξέλλες



Ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα του ταξιδιού του κ. Αντώνη Σαμαρά στις Βρυξέλλες εμφανίζεται η ΝΔ. Η συνάντηση που είχε ο κ. Σαμαράς με την καγκελάριο της Γερμανίας κ. Αγγέλα Μέρκελ δείχνει σύμφωνα με την λεωφόρο Συγγρού την βελτίωση του των σχέσεων της ΝΔ με τα ευρωπαϊκά συντηρητικά κόμματα που ήταν παγωμένες για μεγάλο διάστημα λόγω της παλαιότερης αντιμνημονιακής στάσης της ΝΔ.

Στην αλλαγή στάσης των ευρωπαίων συντηρητικών συνέβαλε η στροφή του κ. Σαμαρά υπέρ του μνημονίου και οι δεσμεύσεις του ότι θα εφαρμόσει αταλάντευτα το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης μετά τις εκλογές καθώς επίσης και η πρόσφατη επίθεσή του εναντίον της Αριστεράς.

Πάντως στις συναντήσεις του ο κ. Σαμαράς όπως δήλωσε επισήμανε την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την Ανάκαμψη και την Ανάπτυξη της οικονομίας.

«Σήμερα στο ΕΛΚ, και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις μου με Μέρκελ, Γιούνκερ και Ντολ, επανέλαβα την ανάγκη: Να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε συμφωνήσει και ήδη ψηφίσαμε. Και Να λάβουμε άμεσα μέτρα για την Ανάκαμψη και Ανάπτυξη της Οικονομίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς και υπογράμμισε ότι χωρίς Ανάκαμψη, ούτε οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν, ούτε το χρέος θα καταστεί βιώσιμο. Είπε ακόμη ότι συζητήθηκαν συγκεκριμένες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες ώστε, άμεσα, να περιορισθεί η ύφεση και να μειωθεί η ανεργία, ειδικά των νέων.

Συγκεκριμένα ανέφερε ο κ. Σαμαράς:

-Να ενεργοποιηθούν τα Ευρωπαϊκά κονδύλια (ΕΣΠΑ).
-Να αξιοποιηθούν οι πόροι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
-Να δημιουργηθεί μια Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
-Να τονωθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, να χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να ενισχυθούν οι εξαγωγές.
- Να απεμπλακούν, επιτέλους, τα μεγάλα έργα υποδομής.

Κλείνοντας ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στην ανθρώπινη πλευρά της κρίσης ενώ επανέλαβε ότι σύντομα θα γίνουν εκλογές. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η κρίση δεν είναι απλώς οικονομική, καθώς δοκιμάζονται, με πρωτοφανή σκληρότητα, οι πολίτες και απειλείται η κοινωνική συνοχή. Αυτό το αρνητικό κλίμα πρέπει να αντιστραφεί το ταχύτερο. Ώστε να περάσουμε, το ταχύτερο δυνατόν, από το φόβο για τα χειρότερα, στη σταθεροποίηση της οικονομίας και στην αποκατάσταση της ψυχολογίας της αγοράς. Και - πιστέψτε με - το 50% της αγοράς είναι η ψυχολογία. Για να επιστρέψει η ελπίδα στους Έλληνες. Και αυτήν την ελπίδα, θα φέρουν οι εκλογές που έρχονται!»

Κατά την παρουσία του στις Βρυξέλλες, ο κ। Σαμαράς συμμετείχε στην συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ενώ πραγματοποίησε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Γιουρογκρούπ κ. Ζακ-Κλοντ Γιούνκερ, τον Επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κ. Γιόζεφ Ντόλ, και την Καγκελάριο της Γερμανίας κ. Άγκελα Μέρκελ.
protothema.gr
Read more...

Βαλσαμώστε τους...



Το 1981 με τον Αντρέα, το 1989 πάλι με τον Αντρέα, μετά το 1996 αμέσως με τον Σημίτη, το 2004 με τον Γιώργο, μετά το 2007 φανατικά υπέρ του Γιώργου και τώρα...φανατικοί Βενιζελικοί.

Δημήτρης Ρέππας και Κώστας Σκανδαλίδης ή αλλιώς οι ... αθάνατοι δεινόσαυροι του ΠΑΣΟΚ. Επιβιώνουν πάντα και...


...παντού, ο χρόνος δεν τους αγγίζει.

Ο Σκανδαλίδης εδώ και μήνες στρατολογεί ανθρώπους υπέρ του Ευάγγελου Βενιζέλου ενώ ο Δημήτρης Ρέππας ήταν εκείνος που σχεδίασε μαζί του την προσωπική διαφορά στο ενιαίο μισθολόγιο, η οποία κι έτρεψε την τρόικα σε φυγή.

Ο Ρέππας μάλιστα ήταν ο πρώτος που εγκατέλειψε τη βάρκα του Παπανδρεϊσμού όταν την είδε να βουλιάζει, την εποχή που πολλοί χαρακτήριζαν "προδότες" όσους σήμερα προσπαθούν να διατηρήσουν ζωντανό το υγιές κομμάτι των ιδεών του Γιώργου Παπανδρέου.

Είναι γνωστό ότι μιας πυρηνικής καταστροφής θα επιβίωναν μονάχα οι κατσαρίδες. Προσθέστε και τους Ρέππα-Σκανδαλίδη...
parapolitiki.com



Read more...

Βύθιση πλοίου στο Μεσολόγγι λόγω μετατόπισης φορτίου

Δεν έχει προκληθεί ρύπανση


(Φωτογραφία: Associated Press )


Αθήνα
Φορτηγό πλοίο βυθίστηκε, στη διάρκεια εκφόρτωσης, στο λιμάνι Πλατυγιάλι Μεσολογγίου.

Το πλοίο «Γεράσιμος», είχε καταπλεύσει στο λιμάνι προκειμένου να φορτώσει ελαιοπυρήνα, αλλά λόγω μετατόπισης του φορτίου πήρε κλίση και αφού εγκαταλείφθηκε από το πλήρωμά του, έξι Έλληνες και δύο Ρουμάνους, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους, βυθίστηκε εντός του λιμανιού.

Μέχρι στιγμής δεν έχει προκληθεί θαλάσσια ρύπανση, ενώ για την αποφυγή ενός τέτοιου ενδεχομένου έχει τοποθετηθεί πλωτό φράγμα γύρω από το πλοίο. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία αναμένεται να μεριμνήσει για το πώς θα ανελκυστεί ή θα απομακρυνθεί το πλοίο από την περιοχή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ξεκλείδωσαν τα 30 δισ. ευρώ, μετά το PSI οι υπογραφές για το υπόλοιπο δάνειο

Απομένουν και προαπαιτούμενες ενέργειες


Η Ελλάδα «έχει λάβει όλα τα μέτρα που της ζητήσαμε, τα πάντα προχωρούν καλά» ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup (κέντρο, μαζί την επικεφαλής του ΔΝΤ και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών)
Η Ελλάδα «έχει λάβει όλα τα μέτρα που της ζητήσαμε, τα πάντα προχωρούν καλά» ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup (κέντρο, μαζί την επικεφαλής του ΔΝΤ και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών) (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Βρυξέλλες, Βέλγιο
Την εκταμίευση του αναγκαίου ποσού, περίπου 30 δισ. ευρώ, για την υλοποίηση του PSI ενέκρινε το Eurogroup στις Βρυξέλλες, ωστόσο οι τελικές υπογραφές για το υπόλοιπο δάνειο των 130 δισ. στην Ελλάδα αναμένεται να πέσουν στην επόμενη συνεδρίαση της 12ης Μαρτίου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας υπουργός Ευ.Βενιζέλος και ο διοικητής της ΤτΕ Γ.Προβόπουλος υπέγραψαν τις συμβάσεις με το EFSF που άπτονται των εγγυήσεων του μηχανισμού στα νέα ομόλογα, της τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης και των υπόλοιπων στοιχείων για το «κούρεμα».

Ο Γιούνκερ χαιρέτισε ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα από την Αθήνα αλλά -μένοντας ουσιαστικά πιστός στην αρχική του θέση- τόνισε ότι απομένει η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών και ότι πριν από την τελική απόφαση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το PSI.

«Η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα μέτρα που της ζητήσαμε, τα πράγματα προχωρούν καλά», δήλωσε ο Γιούνκερ μετά το πέρας της συνόδου του Eurogroup.

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η έκθεση της τρόικας η οποία θα οριστικοποιεί τις λεπτομέρειες του νέου μνημονίου που θα συνοδεύσει τη δεύτερη δανειακή σύμβαση.

Επανέλαβε δε πως η αποδέσμευση του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα εξαρτάται ακόμη από την επιτυχία της μερικής διαγραφής του χρέους της από τους ιδιώτες πιστωτές της.

«Το Eurogroup υπενθύμισε ότι η επιτυχία του PSI με τη σημαντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών και η θετική τελική αποτίμηση των μέτρων που έχει λάβει η Ελλάδα είναι οι απαραίτητοι όροι για την αποδέσμευση (...) του νέου πακέτου βοήθειας προς τη χώρα» σημείωσε ο Γιούνκερ.

Όλα αυτά, επισήμανε, πρέπει να γίνουν σύντομα, ώστε τη Δευτέρα 12 Μαρτίου στο προγραμματισμένο Eurogroup να μπορεί να κλειδώσει το δεύτερο δάνειο.

Οι υπουργοί Οικονομικών εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, όπως αναφέρει η ανακοίνωση Γιούνκερ, για την υιοθέτηση των απαραίτητων μέτρων από την ελληνική Βουλή, και ενώ «οι λίγες εκκρεμείς δράσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα».

Το συμβούλιο έδωσε επίσης εντολή στο EFSF να προχωρήσει στις απαραίτητες δράσεις για το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικού χρέους ενώ συμφώνησαν στις προβλέψεις για ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Θετικό κλίμα απέναντι στην Αθήνα


Μετά τη συνάντηση του Eurogroup, ο Ευ.Βενιζέλος έκανε λόγο για θετικό κλίμα απέναντι στην Αθήνα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είχε καιρό η Ελλάδα να ακούσει καλά λόγια, και σήμερα τα άκουσε».

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, συνέχισε, υποδέχθηκαν «με πολύ θετικό τρόπο όλες τις προσπάθειες» που έγιναν τις τελευταίες ημέρες. «Φυσικά δεν έχουμε κανένα περιθώριο επανάπαυσης ή χαλάρωσης» σημείωσε.

Το μόνο που απομένει, συνέχισε ο Ευ.Βενιζέλος, είναι η γραπτή επιβεβαίωση της τρόικας ότι η Ελλάδα έχει πράξει τα δέοντα κάτι που, όπως είπε, θα συμβεί αμέσως μόλις μεταφρασθούν στα αγγλικά ορισμένες νομοθετικές ρυθμίσεις που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων. Σχετικά δε με το PSI, έκανε λόγο για «εξαιρετικά δελεαστική» προσφορά προς τους ιδιώτες επενδυτές.

Από την πλευρά του, και ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε πεπεισμένος πως η Ευρωζώνη θα μπορεί την επόμενη εβδομάδα να ολοκληρώσει θετικά την αξιολόγηση των ελληνικών κινήσεων.

«Διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι χρειαζόταν» ανέφερε ο Ιταλός πρωθυπουργός μεταξύ του eurogroup και τη Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Η διαδικασία του PSI πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα» σημείωσε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...