Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Βαβέλ!



Βαβέλ!
Είναι απολύτως βέβαιο ότι το πολιτικό σκηνικό την επομένη των επικείμενων εκλογών δεν θα μοιάζει με ότι έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα.

Το ΠΑΣΟΚ έχει κατακερματιστεί. Η αντίσταση, η αμφισβήτηση, τα νέα ιδεολογικά ρεύματα, ο σοσιαλισμός, ο αντιαυταρχισμός, τα παλιά αντάρτικα, η αίγλη των τριτοκοσμικών επαναστατικών κινημάτων, οι εναλλακτικές θεωρίες, οι ανικανοποίητοι σεβντάδες, αποτελούν παρελθόν για το κόμμα του ιδρυτή του.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος το φαβορί. Ένας φιλόδοξος αυταρχικός πολιτικός, που θα επιχειρήσει να καθίσει στην ίδια καρέκλα που καθόταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Σε άλλο… κόμμα όμως!

Ο Χρήστος Παπουτσής, το αουτσάιντερ. Ένας νεοέλληνας ρομαντικός που ζει ακόμα στην εποχή όπου η ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ αποτελούσαν το ίδιο συνδικάτο, θα επιχειρήσει το δικό του πείραμα πλασάροντας την ιδεολογία του «προδομένου λαού» και την «ελληνικότητα» σε έναν απίθανο… χημικό συνδυασμό με το φόβητρο της επαράτου δεξιάς.

Ο Χάρης Καστανίδης, ο «αιρετικός». Δεν είναι καθόλου βέβαιο το πολιτικό του μέλλον αφού όπως όλα δείχνουν κινδυνεύει να συνθλιβεί στα βράχια των νέων πολιτικών δεδομένων. Πολλοί πάντως είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η ίδρυση του κόμματος την οποία εξήγγειλε είναι ένα βήμα προκειμένου να έχει στα χέρια ένα καλό διαπραγματευτικό χαρτί για την επόμενη μέρα.

Από την άλλη πλευρά η Νέα Δημοκρατία δεν βρίσκεται στην καλύτερη… φόρμα της. Ο κ. Σαμαράς διέγραψε 21 βουλευτές και φαίνεται ανόρεκτος να διαπραγματευτεί μαζί τους την επανένταξη τους στο κόμμα. Ο Κώστας Καραμανλής στην παρούσα φάση φαίνεται να είναι στο πλευρό του δηλώνοντας στους στενούς του συνεργάτες ότι «εγώ δεν θα κάνω στον Αντώνη ότι μου έκανε ο Έβερτ».

Αλλά παρ’ όλα αυτά οι «καραμανλικοί» δεν φαίνεται να είναι ευχαριστημένοι από την στάση πολλών στενών συνεργατών του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο ο κ. Σαμαράς φιλοδοξεί ότι μέχρι τις εκλογές θα έχει «μαζέψει» όλες τις υγιείς δυνάμεις του κόμματός του με στόχο-όπως ισχυρίζεται- της αυτοδυναμία.

Την ίδια ώρα πολιτικοί παρατηρητές αλλά και έμπειροι δημοσκόποι συχνά-πυκνά επισημαίνουν ότι η περιβόητη αυτοδυναμία είναι μάλλον όνειρο άπιαστο. Κατά συνέπεια αυτό που εξόχως προβληματίζει το σύνολο του πολιτικού κόσμου είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η διαχείριση της επομένης των εκλογών.

Το επικρατέστερο σενάριο- το οποίο διατύπωσε με παρρησία ο κ. Λοβέρδος και δέχτηκε τα γνωστά υποκριτικά πυρά- είναι μια κυβέρνηση την οποία θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, αφού όλα δείχνουν ότι πρώτο κόμμα θα είναι η Νέα Δημοκρατία.

Εν πολλοίς θα είναι ο κ. Σαμαράς πρωθυπουργός με υπουργό Εξωτερικών τον κ. Βενιζέλο και υπουργό Οικονομικών τον κ. Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος δέχεται πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Θα αποδεχθεί όμως ο κ. Σαμαράς να μετέχει σε ένα τέτοιο πολιτικό μόρφωμα; Ουδείς μέχρι αυτή την ώρα είναι σε θέση να προσδιορίσει αλλά ούτε να κάνει υποθέσεις για τις οριστικές αποφάσεις του προέδρου της ΝΔ. Το μόνο το οποίο ως υπόθεση εργασίας θα μπορούσε να λεχθεί είναι ότι οι εξελίξεις είναι αυτές που θα καθορίσουν την στάση των πρωταγωνιστών της πολιτικής σκηνής.


Τάκης Χατζής
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: