Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε τρεις δόσεις εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών

Μετά το PSΙ, στο τέλος χρήσης και το 2013


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών σε τρεις δόσεις φέρεται να εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, με το συνολικό πακέτο να ενδέχεται να φτάσει ακόμη και τα 50 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η καταβολή τριών δόσεων, η πρώτη μετά την ολοκλήρωση του PSI, η δεύτερη προς το τέλος της τρέχουσας χρήσης (με βάση και την έκθεση της Black Rock) και η τρίτη τον επόμενο χρόνο.

Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζονται το υπουργείο Οικονομικών και τα στελέχη της τρόικας, η πρώτη δόση (συνολικού ύψους 23 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την πρόβλεψη της δανειακής σύμβασης), πρέπει να δοθεί στο τραπεζικό σύστημα μετά την ολοκλήρωση του PSI. Αυτή συναρτάται άμεσα με τις απώλειες που θα υποστούν τα χαρτοφυλάκια ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες. Οι συγκεκριμένες απώλειες θα πιστοποιηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η δεύτερη δόση αναμένεται να χορηγηθεί προς το τέλος της τρέχουσας χρήσης. Θα έχουν προηγηθεί οι εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος, τόσο για τις ζημίες από το PSI, όσο και για το ύψος των νέων προβλέψεων για τα υγιή κεφάλαια που θα απαιτούνται με βάση τους ελέγχους που διενέργησε η Black Rock.

Η τρίτη δόση προγραμματίζεται να δοθεί το 2013 και θα είναι σε άμεση συνάρτηση από την απαίτηση της τρόικας για περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση του εγχώριου πιστωτικού συστήματος και για αύξηση του βασικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 10%.

Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ο στόχος του όλου προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι να απορροφηθούν οι «κραδασμοί» από το «κούρεμα» και την ανταλλαγή των ομολόγων που κατέχουν και ταυτόχρονα να επιτευχθούν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας σε επίπεδα υψηλότερα του 9% εφέτος και του 10% το 2013, όπως απαιτεί η Τράπεζα της Ελλάδος.

Παράλληλα, οι ίδιοι παράγοντες δηλώνουν ότι, με την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος στήριξης, θα καταστεί εφικτό στη συνέχεια να διατεθεί από τις τράπεζες ρευστότητα προς την οικονομία και κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: