Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ


Την πρώτη του συγκέντρωση ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής έκανε σήμερα ο Νίκος Νικολόπουλος. Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης τόνισε ότι : «η φιλοδοξία μας είναι απλή μα και πολύ μεγάλη. Τόσο...
απλή και τόσο μεγάλη, όσο είναι η φωνή της κοινωνίας. Και εμείς θέλουμε να γίνουμε η φωνή των νέων που δεν έχουν δουλειά και μέλλον στην Ελλάδα και των γυναικών που καταδικάζονται σε ανεργία ή σε μισθούς πείνας και καθημερινά αγωνιούν, ακόμα και για το φαγητό των παιδιών τους". Και πρόσθεσε : "Θέλουμε να είμαστε η φωνή των μικρομεσαίων που παραμένουν αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα και είναι καταχρεωμένοι, όχι γιατί το επεδίωξαν, αλλά γιατί η τεράστια ύφεση τους ανάγκασε να μην μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους". Για να καταλήξει : "Θέλουμε να είμαστε η φωνή των συνταξιούχων και των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας που έμειναν με τη μισή σύνταξη και χωρίς δομές υγείας και φροντίδας. Και πέρα από αυτά, θέλουμε να είμαστε η σκληρή φωνή της δίκαιης τιμωρίας των κερδοσκόπων και των κορακιών που λυμαίνονται την περιουσία των Ελλήνων και την ελληνική αγορά. Και όλων εκείνων που πάνω στην φτώχεια του λαού θησαυρίζουν ή που κρατούν τον λαό μακριά από τα κέντρα αποφάσεων. Αυτό είμαστε… Η φωνή της ανατροπής, η φωνή του λαού! Και θα κάνουμε την μάχη για την Αττική, μάχη για όλο τον λαό!».
http://fimotro.blogspot.gr/2014/02/blog-post_8824.html

Read more...

«Σφήνα»...




Ένα βήμα πριν «κλειδώσει» η τελική συνεργασία του «Σχεδίου Β» του Αλέκου Αλαβάνου με την οργάνωση της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς ΑΝΤΑΡΣΥΑ βρίσκονται οι δύο πλευρές.
Εδώ και τρεις μήνες, εκπρόσωποι του...
Αλέκου Αλαβάνου συναντώνται διαρκώς και συζητούν με ηγετικά στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και φαίνεται πως οι δύο φορείς βρίσκονται ένα βήμα πριν τις τελικές ανακοινώσεις, προκειμένου να συγκροτήσουν ένα κοινό ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές. Την πρόοδο που έχει καταγραφεί στις συνομιλίες των δύο πλευρών παραδέχθηκε, με συνέντευξή του στην εφημερίδα Newsmail και ο ίδιος ο Αλέκος Αλαβάνος, υποστηρίζοντας σχετικώς: «Ναι, έχουμε μία σειρά συζητήσεων εδώ και τρεις μήνες, έχουν κάνει βήματα, έχουν και τις δυσκολίες τους, εμείς προσπαθούμε να οδηγηθούμε σε θετική έκβαση».
Βεβαίως, ίσως τρεις μήνες να είναι πολύς χρόνος για να συμφωνήσουν δύο εξωκοινοβουλευτικά αριστερά σχήματα πως θέλουν να μπουν από κοινού «σφήνα» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι όσο… αριστερότερα πάει  κανείς, τόσο περισσότερες συζητήσεις και «διαδικασίες» χρειάζονται. Είναι αυτό που λένε «δείξε μου δύο αριστερούς να σου δείξω μία διάσπαση».

matrix24.gr

Read more...

ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 603 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΕ ΤΑΜΕΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ...


Το μήνα Ιανουάριο το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε πλεόνασμα 603 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 392 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο ...
μήνα του 2013.

Κατά το μήνα αυτό, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 4.467 εκατ. ευρώ, από 4.299 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 5 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, διαμορφώθηκαν σε 3.609 εκατ. ευρώ, από 3.827 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2013.
Πηγή : newmoney.gr 
http://fimotro.blogspot.gr/2014/02/603.html

Read more...

Τσίπρας-Βουδούρης συμφώνησαν για διεύρυνση συνεργασίας...


ΣΥΡΙΖΑ και "Κοινωνία Πρώτα" συμφώνησαν να διευρύνουν τη συνεργασία τους και να εκπονήσουν ένα...
εναλλακτικό σχέδιο ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της χώρας.

Στην ανάγκη συγκρότησης "ενός πλατιού μετώπου για την ανατροπή της καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής", συμφώνησαν κατά τη σημερινή συνάντησή τους, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα και της «Κοινωνίας Πρώτα», με επικεφαλής τον Οδυσσέα Βουδούρη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο γραμματέας Δημήτρης Βίτσας, οι Πάνος Σκουρλέτης και Αλέκος Φλαμπουράρης και από την "Κοινωνία Πρώτα" οι Θεόδωρος Παραστατίδης, Μαρία Δημητροπούλου και Στέλιος Στυλιανίδης.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν, επίσης, στην ανάγκη να ηττηθούν οι νεοφιλεύθερες πολιτικές και να εκπονηθεί ένα εναλλακτικό σχέδιο ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της χώρας, καθώς και στη διεύρυνση της συνεργασίας τους, σε πρώτη φάση, μέσα από τα κινήματα πολιτών και με προσανατολισμό στα προβλήματα που ταλανίζουν τις τοπικές κοινωνίες...

Read more...

Σε ποια περίπτωση παρατείνεται το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας...


Παρατείνεται η παραμονή στο καθεστώς της διαθεσιμότητας και πέραν των 8 μηνών σύμφωνα με τροπολογία που...
κατατέθηκε από τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Θυμίζουμε ότι η οκτάμηνη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών λήγει στις 22 Μαρτίου και μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί οι προσωρινοί πίνακες μόνο για τους εκπαιδευτικούς με δεύτερο πτυχίο.

Στην ουσία δίνεται η δυνατότητα παράτασης της παραμονής σε καθεστώς διαθεσιμότητας πέραν του 8μηνου στην περίπτωση που ο φορέας υποδοχής έχει εκδώσει τους προσωρινούς πίνακες και ο υπάλληλος περιλαμβάνεται σε αυτούς. Στην περίπτωση αυτή η διαθεσιμότητα επεκτείνεται μέχρι την οριστική έκδοση των πινάκων.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 41 με τίτλο «διαθεσιμότητα έως την έκδοση των πινάκων» με βάση τα όσα αναφέρει:

1. Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 101 του Ν. 3528/2007, όπως έχει τροποποιηθεί με την παρ. 3 του άρθρου 90 του Ν. 4172/2013, προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Ο υπάλληλος δεν απολύεται στην περίπτωση που εντός του ως άνω χρονικού διαστήματος, το αρμόδιο όργανο έχει εκδώσει τους πίνακες διάθεσης στους νέους φορείς υποδοχής και ο υπάλληλος συμπεριλαμβάνεται σε αυτούς.»

2. Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 105 του Ν. 3528/2007, όπως έχει τροποποιηθεί με την παρ. 4 του άρθρου 90 του Ν. 4172/2013, προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Ο υπάλληλος δεν απολύεται στην περίπτωση που εντός του ως άνω χρονικού διαστήματος, το αρμόδιο όργανο έχει εκδώσει τους πίνακες διάθεσης στους νέους φορείς υποδοχής και ο υπάλληλος συμπεριλαμβάνεται σε αυτούς.»

3. Μετά το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης 2 της υποπαραγράφου Ζ2 της παρ. Ζ του άρθρου πρώτου του Ν. 4093/2012, όπως έχει τροποποιηθεί με την παρ. 5 του άρθρου 90 του Ν. 4172/2013, προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Η καταβολή των αποδοχών συνεχίζεται και μετά το πέρας του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος των οκτώ (8) μηνών, εφόσον εντός του ως άνω χρονικού διαστήματος, το αρμόδιο όργανο έχει εκδώσει τους πίνακες διάθεσης στους νέους φορείς υποδοχής και ο υπάλληλος συμπεριλαμβάνεται σε αυτούς»...
newsbeast.gr

Read more...

Γεωργία: Καταδικάστηκε σε φυλάκιση ο πρώην πρωθυπουργός...


Σε φυλάκιση 5 ετών καταδικάστηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Γεωργίας, Βάνο Μεραμπισβίλι, για τις κατηγορίες της...
υπεξαίρεσης δημοσίων κονδυλίων και της κατάχρησης εξουσίας.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο της πόλης Κουτάισι τον έκρινε ένοχο ενώ καταδίκασε και τον συγκατηγορούμενό του, τον πρώην υπουργό Υγείας Ζουράμπ Τσιαμπερισβίλι, σε πρόστιμο ύψους 20.000 ευρώ.

Η υπόθεση σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού αφορούσε τα χρήματα που δόθηκαν από τα δημόσια ταμεία σε περισσότερα από 1.000 μέλη του κόμματος κατά την προεκλογική περίοδο για τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2012. Οι εισαγγελικές αρχές τον κατηγορούσαν επίσης ότι αγόρασε εκβιαστικά μια βίλα από μια εταιρεία.

Ο Μεραμπισβίλι ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Ιούλιο του 2012 αλλά παρέμεινε στη θέση αυτή μόνο για τέσσερις μήνες, καθώς το κόμμα του, το Ενωμένο Εθνικό Κίνημα, απώλεσε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Ο Μεραμπισβίλι, ο οποίος ήταν υπουργός Εσωτερικών επί μια οκταετία πριν γίνει πρωθυπουργός, είναι ένας από τους πολλούς στενούς συνεργάτες του πρώην προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι που κατηγορήθηκαν για διαφθορά από τη νέα κυβέρνηση που αναδείχθηκε μετά τις εκλογές. Ο δικηγόρος του, Οτάρ Καχίτζε, δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση στην "παράνομη απόφαση" του δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι η δίωξη είναι πολιτική και έχει ως στόχο "να καταστρέψει το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης".

"Είναι μια πολύ κακή ημέρα, όχι μόνο για τη δικαιοσύνη αλλά και για τη δημοκρατία στη Γεωργία. Η κυβέρνηση, που διέταξε αυτήν την απόφαση, θα το πληρώσει ακριβά", προειδοποίησε από την πλευρά του ο Γκούιγκα Μποκέρια, πρώην σύμβουλος του Σαακασβίλι για θέματα ασφαλείας...
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Επιστολή Σακκά στο indymedia...

Ολόκληρη η επιστολή, έτσι όπως δημοσιεύτηκε στο athens.indymedia... «ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ... ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ. ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΛΗΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ. Το σημερινό κράτος -μόνιμης- έκτακτης ανάγκης στην προσπάθεια να ανοίξει το δρόμο στη νέα αναπτυξιακή επέλαση του κεφαλαίου, εξαπολύει μια σφοδρότατη επίθεση σχεδόν στο σύνολο του κόσμου της εργασίας, επιβεβαιώνοντας πως ο ταξικός πόλεμος, όχι απλά μαίνεται αλλά βρίσκεται και σε οξυμένη φάση. Τα κράτη , ανέκαθεν αποτελούσαν όργανα ταξικής κυριαρχίας. Ένα σύστημα κοινωνικής οργάνωσης που στόχο έχει τον συμβιβασμό των ιστορικά ασυμφιλίωτων αντιθέσεων μεταξύ εκμεταλλευτών και εκμεταλλευόμενων. Η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, απόλυτα ευθυγραμμισμένη στις εντολές των αφεντικών της (ΕΕ, ΔΝΤ), στοχεύει στην άνευ όρων παράδοση της σύγχρονης εργατικής τάξης και στον παροπλισμό της απο κάθε κατάκτηση του παρελθόντος ώστε να την καταστήσει ακόμα πιο εκμεταλλεύσιμη, ακόμα πιο επικερδής για το κεφάλαιο. Το πολιτικό σύστημα καθαρότερα από κάθε άλλη περίοδο, ενεργεί για λογαριασμό της υπερεθνικής οικονομικής ελίτ και για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της. Ενεργεί για λογαριασμό των μεγάλων επενδυτικών εταιριών, ενεργεί για λογαριασμό των τραπεζικών κολοσσών, ενεργεί για λογαριασμό των κρατών-τοκογλύφων, υπηρετεί και εξυπηρετεί την οικονομία των αγορών και του κεφαλαίου. Το καπιταλιστικό σύστημα, το οποίο βρίσκεται στη δίνη μιας απ'τις μεγαλύτερες δομικές κρίσεις στην ιστορία του, τόσο λόγω του βάθους της, όσο και λόγω της πολλαπλής εκδήλωσης αυτής (τραπεζικός τομέας, αγορά ακινήτων, εμπορευμάτων), έχει δημιουργήσει εφάμιλης βαρύτητας κρίση και στο πολιτικό σύστημα εξουσίας. Είναι δεδομένο, πως για το καπιταλιστικό σύστημα, η συσσώρευση του κεφαλαίου πάντα θα αποτελεί νομοτέλεια αλλά και σημείο κρίσης, όχι μόνο για αυτό αλλά και για το πολιτικό -σύστημα-. Η ροή των κεφαλαίων και η κερδοφόρα ανάπτυξή τους η οποία αποτελεί βασική αρχή πάνω στην οποία δομείται ολόκληρο το σύστημα, θα καθορίζει πάντοτε τις πολιτικές χαράξεις των κρατών. Τα ισχυρότερα οικονομικά κράτη εφαρμόζουν πολιτικές μετατόπισης των χρεών, είτε στην ευρωπαϊκή είτε στην παγκόσμια περιφέρεια, προκειμένου να διασφαλίσουν τον ισχυρό γεωγραφικό πυρήνα συγκέντρωσης του κεφαλαίου. Οι κυβερνήσεις των αδύναμων οικονομιών από την άλλη, επιβάλλουν εξοντωτικές πολιτικές λιτότητας, αδιαφορώντας για τις συνθήκες οικονομικής ανέχειας και εξαθλίωσης που αυτές διαμορφώνουν. Καταστρέφουν τη ζωή και τα όνειρα ολόκληρων λαών, υποθηκεύουν το μέλλον τους, ξεριζώνουν κάθε ελπίδα προκειμένου να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της εκάστοτε οικονομικής ελίτ και την εξασφάλιση του συστήματος που τις καθιστά κυρίαρχες. ''Στη δημοκρατία η προπαγάνδα είναι ότι το ρόπαλο σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς'', έχει διατυπώσει ο Ν. Τσόμσκυ. Σήμερα οι ακραίες αντιλαϊκές πολιτικές επιταγές που καλούνται οι κυρίαρχοι να επιβάλλουν, απαιτούν τόσο το ρόπαλο, όσο και την κατασκευή της συναίνεσης απ'την τέταρτη εξουσία. Την εποχή του πρώτου μνημονίου, μεγαλοεκδότες συσκέφτηκαν με τον πρωθυπουργό για τον τρόπο που θα προπαγανδίζονταν τα επαχθή οικονομικά μέτρα ως αναγκαία και για το πώς αυτά θα είχαν τις μικρότερες κοινωνικές αντιδράσεις. Usb stick στάλθηκαν σε μεγαλοδημοσιογράφους με οδηγίες προκειμένου να ευθυγραμμιστούν οι θέσεις τους με την κυβερνητική πολιτική, ενώ είναι γεγονός οτι κάποιοι απομακρύνθηκαν από τις καρέκλες τους, επειδή δεν υπήρξαν όσο αποτελεσματικοί απαιτούσαν οι πολιτικές περιστάσεις. Η αντικειμενικότητα και ο έγκυρος χαρακτήρας της ενημέρωσης των καθεστωτικών μέσων σήμερα, βρίσκεται κάπου ανάμεσα στους ''εκβιασμούς'' της κυβέρνησης προς τους ιδιοκτήτες τους για τη δημοπράτηση των συχνοτήτων και την απελευθέρωση των αδειών εκπομπής -μνημονιακός ορος-, την παύση της χορήγησης δανειών χωρίς εγγυήσεις και φυσικά τα κοινά συμφέροντα που έχουν από την εργασιακή αποσάθρωση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως και οι τρείς μνημονιακές κυβερνήσεις, σκανδαλοδώς έχουν απαλλάξει τους καναλάρχες από τις φορολογικές τους οφειλές τη στιγμή που ο λαός στενάζει από τα χαράτσια και τη λιτότητα. Το άτυπο υπουργείο προπαγάνδας της κυβέρνησης, συνεπικουρούμενο απ' τα καθεστωτικά μμε πασχίζουν να πείσουν είτε με την προπαγάνδα είτε με την καταστολή πως κάθε αντίσταση στην άνιση οικονομική και πολιτική κατανομή του σήμερα, ειναι μάταιη και καταδικασμένη, αφού πάντα θα βρίσκει μπροστά της όλους τους μηχανισμούς, τους θεσμούς, τις λειτουργίες του σημερινού ολοκληρωτικού καθεστώτος. Θέλουν μια κοινωνία σε σύγχυση, παθητική μπροστά στις εξελίξεις και αντιληψιακά παροπλισμένη, ώστε να δέχεται αδιαμαρτύρητα τις ακραίες αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης. Κατασκευάζουν ενα τεχνητό κλίμα ανασφάλειας ώστε τα μνημόνια και τα μέτρα της νέας εξαθλίωσης να εφαρμόζονται αναντίρρητα. Χαρακτηρίζουν τους αναρχικούς αγωνιστές τρομοκράτες και λογοκοπούν σε μια προσπάθεια να πείσουν την κοινή γνώμη πως απειλείται απο τη δράση τους. Πόσο αποτελεσματική όμως μπορεί να είναι αυτη η προπαγάνδα απέναντι στη σημερινή πραγματικότητα; Αν ερωτηθούν οι πάνω απο 4 εκατομμύρια ανθρώποι που ζούν κάτω από το όριο της φτώχειας, ποιός ευθύνεται για την ανέχεια που βιώνουν... Αν ερωτηθούν οι 1,5 εκατομμύριο άνεργοι ποιος ευθύνεται για τον αποκλεισμό τους απο τη σύγχρονη μισθωτή σκλαβιά... Αν ερωτηθούν οι 20 χιλιάδες άστεγοι ποιος ευθύνεται για την εξαθλίωση τους... Αν αναρωτηθούν ποιος ευθύνεται για τις πάνω από τρείς χιλιάδες αυτοκτονίες που έχουν καταγραφεί στα χρόνια των μνημονίων... Αν αναρωτηθούν ποιός ευθύνεται για την τεράστια αύξηση της χρήσης ψυχοφαρμάκων -φαινόμενο απόλυτα συνδεδεμένο με την σημερινή οικονομική και υπαρξιακή ανέχεια- και για ενα σωρό αλλα δείγματα κοινωνικής παρακμής, μήπως η απάντηση που θα πάρουν είναι ''ο Σακκάς'' ή κάποιος απο αυτούς που τα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν ''τρομοκράτη''; Δεν νομίζω... Όποιος θέλει να βρεί τους πραγματικούς τρομοκράτες, ας ψάξει στο υπουργείο οικονομικών και το υπουργείο εργασίας το οποίο ευθύνεται για την οικονομική εξαθλίωση του λαού. Ας ψάξει στο λογιστήριο του κράτους και τα ασφαλιστικά ταμεία που τζογάρανε τα λεφτά των φορολογουμένων στο καζίνο του χρηματιστηρίου. Ας ψάξει στο ΤΑΙΠΕΔ και στις επιτροπές ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Ας ψάξει στα κόμματα και τα λογιστήριά τους που χρεώνουν με τεράστια δάνεια τον λαό για τις προεκλογικές τους εκστρατείες. Ας ψάξει στο υπουργείο δημόσιας τάξης και το υπουργείο ναυτιλίας που εκτελεί συμβόλαια θανάτου στο όνομα της ''μεταναστευτικής πολιτικής''. Τρομοκρατικές ενέργειες για το λαό είναι το ξεπούλημα των ναυπηγείων, των αεροδρομίων, των λιμανιών, του ΟΣΣΕ, της ΕΥΑΘ, των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας. Τρομοκρατικές ενέργειες ειναι οι ολυμπιακοί αγώνες και οι μίζες, ειναι οι φοροαπαλλαγές και τα δάνεια στους έκδοτες και τους καναλάρχες, ειναι η διάλυση της υγείας και της εκπαίδευσης, ειναι η υποθήκευση της ζωής και των ονείρων των επόμενων γενεών... Τα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης, προσπαθούν με τη βρώμικη προπαγάνδα τους να απονοηματοδοτήσουν τους αγώνες των κοινωνικών αγωνιστών και να πείσουν πως η δράση τους στρέφεται κατά της κοινωνίας. Επιδιώκουν, προβάλλοντας τις στημένες επικοινωνιακές κόντρες της κυβέρνησης μεταξύ υποργείου δημόσιας τάξης και δικαιοσύνης, να προλειάνουν το έδαφος για την όξυνση της καταστολής απέναντι στους πολιτικούς κρατούμενους. Η όξυνση της καταστολής που στοχεύει τους αναρχικούς και τους κομμουνιστές στο σήμερα, είναι ξεκάθαρο, πως στοχεύει στον εκφοβισμό και την αποτροπή των αντιστεκόμενων και των εξεγερμένων του αύριο. Αποτελεί προλήπτική καταστολή. Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος που παρουσίασαν τα καθεστωτικά μέσα την ''είδηση'' της φυγοδικίας μου. Ενώ δεν έχω καταδικαστεί απο κανένα δικαστήριο μέχρι σήμερα, για τα δημοσιογραφικά κοράκια ειναι αρκετό πως η αντιτρομοκρατική με έχει κρίνει ένοχο. Έχουν ανάγει την ΔΑΕΕΒ σε μια ανώτερη θεσμική αρχή η οποία κρίνει και αποφαίνεται, ενώ η υπόλοιπη πολιτεία ως παρεκτρέπουσσα, αρνείται να ευθυγραμμιστεί με τα συμπεράσματά της (''η αντιτρομοκρατική τους πιάνει και οι δικαστές τους αφήνουν''...). Σωρεία άθλιων ρεπορτάζ που κάνουν λόγο για υποτιθέμενη ευνοϊκή μεταχείρισή μου από τους δικαστικούς μηχανισμούς, για σκόπιμη αναλγησία, μέχρι και για αριστερό παρακράτος(!), που άνοιξε τη πόρτα της φυλακής και έφυγα... Η γελοιότητα και η σκοπιμότητα κονταροχτυπιούνται με την κοινή λογική... Για την ιστορία να θυμίσω πως εγώ, είμαι αυτός που το 2010 προφυλακίστηκε για συμμετοχή σε ''άγνωστη τρομοκρατική οργάνωση''. Είμαι αυτός που μετά από έξι μήνες προφυλακίστηκα εκ νέου για συμμετοχή στη ΣΠΦ, παρ'όλο που απο την πρώτη στιγμή της σύλληψής μου εχω αρνηθεί τόσο εγώ όσο και η ίδια η οργάνωση οτι είμαι μέλος της. Είμαι αυτός που όταν έληξε η δεκαοκτάμηνη προφυλάκισή μου και έπρεπε να αφεθώ ελεύθερος, προφυλακίστηκα εκ νέου για τις ενέργειες της ίδιας οργάνωσης(!). Ειμαι αυτος που οταν έληξε και η δεύτερη δωδεκάμηνη προφυλάκιση, παρέτειναν την κράτησή μου κατά έξι μήνες ακόμα εντελώς παράτυπα. Είμαι αυτός που έκανε 38 μέρες απεργία πείνας για να αποφυλακιστώ με απόφαση του δεύτερου συμβουλίου μετά από ανακοίνωση στους αρμόδιους οτι σκόπευα να προχωρήσω σε απεργία δίψας σε περίπτωση που θα μου απέρριπταν για δεύτερη φορά το αίτημα. Είμαι αυτός που είχα τη χαρά να νιώσω τι σημαίνει αλληλεγγύη και τι σημαίνει να έχεις συντρόφους... Είμαι αυτός που είχα την πολιτική ικανοποίηση να συσπειρωθεί με αφορμή την υπόθεσή μου ένα πραγματικό κίνημα αλληλεγγύης, γεγονός που καθόρισε και τη νίκη του συγκεκριμένου αγώνα και αυτό, το γνωρίζουν πολύ καλά οι δικαστές και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι. Είμαι αυτός που πέντε μήνες μετά την αποφυλάκισή μου, με συνέλαβε εκ νέου η αντιτρομοκρατική γιατι δεν κοιμήθηκα σπίτι μου(!), ασχέτως αν δεν είχα περιοριστικό όρο που να με υποχρεώνε να διανυκτερεύω στον τόπο διαμονής μου. Παρ'όλα αυτά, αν και το δικαστήριο έκρινε οτι δεν επρέπε να καταδικαστώ, τα δημοσιογραφικά κοράκια είχαν άλλη άποψη... Ευτυχώς που δεν έχουν δικαίωμα -ακόμα- να ασκούν έφεση στις αποφάσεις των δικαστηρίων ο Πρετεντέρης, η Κοσιώνη, η Μίνα Καραμήτρου και οι λοιποί εγκάθετοι σφουγγοκωλάριοι του συστήματος... Το πλημελλειοδικείο κατ'αυτούς, θα έπρεπε να με στείλει στη φύλακη αφού έτσι αποφάσισε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, αφού το αποφάσισε ο Δένδιας, αφού για να τα λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, την προηγούμενη μέρα παραβίασε ο Χ.Ξηρός την άδειά του και αυτό έπρεπε επικοινωνιακά να απαντηθεί. Είμαι αυτός που μια εβδομάδα αργότερα ξανασυλλαμβάνομαι επειδή η αντιτρομοκρατική, υποτίθεται οτι ταυτοποίησε αποτυπώματά μου στο σπίτι της 25ης Μαρτίου στο Χαλάνδρι, τα οποία είχε συλλέξει το 2009, με το γελoίο πρόσχημα οτι δεν είχα σημανθεί το 2010 οταν με συνέλλαβε, παρ'όλο που υπάρχει έκθεση της ΔΑΕΕΒ -η οποία δημοσιοποιήθηκε- που επιβεβαιώνει το αντιθετο. Μετά την απολογία μου σε ανακριτή και εισαγγελέα αφήνομαι τελικά ελεύθερος. Και πάλι όμως τα δημοσιογραφικά κοράκια είχαν διαφορετική άποψη. Και πάλι οι δικαστικές αρχες ''δεν ενήργησαν ως όφειλαν''... Για τους καθεστωτικούς δημοσιογράφους, σωστά ενεργούν οι δικαστές μόνο όταν αφήνουν ελεύθερους τους διεφθαρμένους κρατικούς αξιωματούχους. Όταν αφήνουν ελεύθερους τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Όταν αφήνουν ελεύθερους τους καναλάρχες και τους εκδότες... Για ακόμα μια φορά επιστράτευσαν τη βρώμικη προπαγάνδα τους για να κατασκευάσουν κλίμα τρομοϋστερίας και να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη. Αυτή ήταν, αυτή είναι και αυτή θα είναι πάντα η δουλειά τους· δεκανίκι του συστήματος... Ειδικά σήμερα, που η ανάγκη διάσωσης του οικονομικοπολιτικού συστήματος εξουσίας επιτάσσει τη λειτουργία του ως αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδη ένα σύγχρονο ολοκληρωτικό καθεστώς, οι κυρίαρχοι χρειάζονται όσο ποτε άλλοτε τα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης και τη προπαγάνδα τους. Καλλιεργώντας κλίμα φόβου και τρομοϋστερίας, στοχεύουν στον κοινωνικό αποπροσανατολισμό και εν τέλει στην απομάκρυνση από τα πραγματικά πεδία αγώνα. Δεν χωράει καμία αμφιβολία πως ο αγώνας ενάντια στα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης, αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι για την κοινωνική απελευθέρωση. Οφείλουμε να αντιπαλέψουμε τις λογικές που θέλουν μάταιη κάθε πραγματική αντίσταση, που θέλουν ανώφελο κάθε πραγματικό αγώνα, που θέλουν ανύπαρκτη κάθε προοπτική για την κοινωνική απελευθέρωση απο τα δεσμά του κεφαλαίου και του κράτους. Ειδικά σήμερα, που οι κυρίαρχοι το μόνο που έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν στους σύγχρονους υποτελείς τους ειναι η φτώχεια, η εξαθλίωση, και η καταστολή, σήμερα είναι που μπορούμε και πρέπει να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την υλοποίηση των προταγμάτων μας. Να παρέμβουμε σε πραγματικούς χρόνους και χώρους, διαμορφώνοντας τις εξελίξεις προς την επαναστατική κατεύθυνση. Να αντισταθούμε στις λογικές που θέλουν καταδικασμένη στην ήττα και την αποτυχία κάθε απόπειρα να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Να αντισταθούμε στην κυρίαρχη ηθική που θέλει τον άνθρωπο υποταγμένο και με σκυμμένο το κεφάλι μπροστά στους δυνάστες του. Να αντισταθούμε στην πραγματικότητα που θέλει τον άνθρωπο αδιάφορο και παθητικό στο σήμερα και ανήμπορο και καταδικασμένο στο αύριο. Να αντισταθούμε στις λογικές ανάθεσης και παραίτησης απέναντι σ´ αυτά που μόνοι μας πρέπει να πράξουμε. Να αντιτάξουμε απέναντι στη νομιμοφροσύνη της υποταγής, την παραβατικότητα της αντίστασης και της εξέγερσης. Η συνείδηση φέρει το βάρος της ιστορικής ευθυνής. ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. ΖΗΤΩ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ! Κώστας Σακκάς 17/02/2014» Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Read more...

Ευρεία σύσκεψη στο νησί Αρχισε η καταβολή επιδόματος ενοικίου στην Κεφαλλονιά


Αρχισε η καταβολή επιδόματος ενοικίου στην Κεφαλλονιά
Καταστροφές από το σεισμό στο Ληξούρι   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Την πλήρη επαναλειτουργία του αεροδρομίου Κεφαλλονιάς, την έναρξη από τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, υποβολής αιτήσεων για την επιδότηση ενοικίου-συγκατοίκησης σε δύο γραφεία της υπηρεσίας αποκατάστασης σεισμόπληκτων στο νησί, καθώς και τη λειτουργία περίπου του 70% των σχολείων ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο πλαίσιο σύσκεψης του συντονιστικού οργάνου στην Κεφαλλονιά.

«Είμαστε σε μια διαδικασία πλήρους εξέλιξης και εφαρμογής όλων των μέτρων, τα οποία οδηγούν στην αποκατάσταση των πληγέντων συμπολιτών μας στην Κεφαλλονιά. Ο δρόμος είναι ασφαλώς επώδυνος, από την άλλη πλευρά όμως γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια, έτσι ώστε να υπερβούμε τις δυσκολίες, τη γραφειοκρατία, να γίνουμε ένα αποτελεσματικό κράτος αλληλέγγυο προς τους συμπολίτες μας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Σχετικά με την αποκατάσταση του λιμένος Ληξουρίου και του οδικού δικτύου ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε: «Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάθεσης των μελετών για το λιμάνι του Ληξουρίου. Ήδη ξεκίνησαν προκαταρκτικές εργασίες και για το οδικό δίκτυο, για το οποίο προχωρούν οι μελέτες. Στη συνεχεία, θα ξεκινήσει μια εργολαβία, προκειμένου να έχουμε στην Κεφαλλονιά το οδικό δίκτυο που της αξίζει, ώστε να μπορεί να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο στον τομέα του τουρισμού».

Παράλληλα από σήμερα, Δευτέρα, άρχισε και η καταβολή του επιδόματος ενοικίου «και έτσι σιγά σιγά θα μεταφερθούν σε στέγη όλες οι οικογένειες, οι οποίες δεν μπορούν να επιστρέψουν σπίτι τους προς το παρόν» υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Παράλληλα ο υφυπουργός Εργασίας ανακοίνωσε την έναρξη καταβολής της αποζημίωσης οικοσκευής στα μη κατοικήσιμα σπίτια από την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου με ταυτόχρονη επέκταση των ελέγχων και στα κατοικήσιμα σπίτια, αφού και σε αυτά υπάρχει ανάλογη ζημιά των οικοσκευών. Παράλληλα ανακοίνωσε την οικονομική στήριξη, με εφάπαξ επίδομα, των 355 μακροχρόνια ανέργων, που κατοικούν στο νησί.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΝΙΚΗΤΑ ΤΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΙΚΟ ΜΠΛΟΚ


ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ "ΨΗΛΟΥ" ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΑ
Θεωρούμε απίθανο ο παππούςΜητσοτάκης να βγει ανοιχτά υπέρ τουΝικήτα, είναι ενδεχόμενο να κάνει στην πορεία μια δήλωση αποστασιοποίησης από τα κομματικά χρίσματα κάτι που θα... 
οδηγεί στην ερμηνεία ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του Κακλαμάνη. ΤοFimotro, πάντως είναι σε θέση να γνωρίζει ότι όλο το Μητσοτακικό μπλοκ έχει ενεργοποιηθεί υπέρ του Νικήτα. ΟΆρης μπορεί να στήριξε ανοιχτά την υποψηφιότητα της Ντόρας, στην παρούσα φάση όμως το Μητσοτακικό σύστημα θέλει το Νικήτα. Το γιατί δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να ήθελαν την εκλογή του Άρη για να φύγει από την Β' Αθήνας. Το γιατί στηρίζουν το Νικήτα είναι κάτι που θα φανεί στο μέλλον. Αποκλείεται ο "Ψηλός" να μην έχει κάτι στο πίσω μέρος του μυαλού του...
http://fimotro.blogspot.gr/2014/02/blog-post_5720.html

Read more...

Κι άλλος νεκρός από το επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι "Neknomination"...


Πέθανε λίγες ώρες αφότου κινηματογράφησε τον εαυτό του να πίνει δύο ποτήρια τζιν στα οποία είχε...
βάλει και φακελάκια με τσάι.

Άλλος ένας νεαρός άντρας στη Βρετανία έπεσε θύμα του «Neknomination», της νέας μόδας που επιτάσσει να πίνει κανείς ποτά με… «τρελό» τρόπο.

Ο 20χρονος Bradley Eames από το Νότιγχαμ, πέθανε λίγες ώρες αφότου κινηματογράφησε τον εαυτό του να πίνει δύο ποτήρια τζιν στα οποία είχε βάλει και φακελάκια με τσάι.

«Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να πίνεις», ακούγεται να λέει στο βίντεο, απευθυνόμενος στους διαδικτυακούς του φίλους, κάποιοι από τους οποίους τον προειδοποιούσαν μέσω Facebook ότι το παιχνίδι είναι «επικίνδυνο».

Ωστόσο, εκείνος τους απάντησε λέγοντας ότι θα τους δείξει ποιο είναι το «αφεντικό». Ωστόσο, λίγες ώρες μετά την κατανάλωση του αλκοόλ ο Bradley παραπονέθηκε σε μέλη της οικογένειάς του ότι δεν αισθάνεται καλά και λίγες ώρες αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή, ωστόσο, από τη νεκροψία δεν έχει καταφέρει να εξακριβωθεί ακόμη η ακριβής αιτία του θανάτου του.

Ο Eames είναι το τρίτο θύμα της νέας, θανατηφόρας αυτής μόδας που έχει «χτυπήσει» τη Βρετανία και στην οποία νεαροί πίνουν αλκοόλ μέχρι τελικής πτώσεως, σε συνδυασμό με μία άλλη παράτολμη δραστηριότητα, τραβούν σε βίντεο τα «κατορθώματά » τους και προκαλούν τους φίλους τους να τους «ξεπεράσουν»...
protothema.gr

Read more...

Καταθέσεις 32 εκατ. ευρώ σε Ελβετία, Γερμανία και Αγγλία 143 εφοριακοί τα έβγαλαν πρώτοι έξω


143 εφοριακοί τα έβγαλαν πρώτοι έξω


Οικονομικοί εισαγγελείς ξεσκονίζουν τους λογαριασμούς υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών με καταθέσεις σε  ευρωπαϊκές τράπεζες τη διετία 2009-2010. Ηδη ασκήθηκαν οι πρώτες πέντε διώξεις για εμβάσματα 1.150.000 ευρώ

Από κόσκινο περνούν οι οικονομικοί εισαγγελείς τη λίστα με τους 143 υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, αποσπασμένων και μη, οι οποίοι έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό συνολικού ύψους 32 εκατ. ευρώ την περίοδο 2009-2010. Το «ΘΕΜΑ» αποκαλύπτει τα στοιχεία από την έρευνα για τους μισθωτούς που διατηρούσαν καταθέσεις κροίσων σε Ελβετία, Γερμανία, Αγγλία και Κύπρο, ενώ ήδη ασκήθηκαν οι πρώτες πέντε διώξεις.

Οι 143 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών αλλά και αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες είχαν καταφέρει όχι μόνο να εξασφαλίσουν τα προς το ζην και να αποταμιεύουν τεράστια ποσά, αλλά και να διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς σε Ελβετία, Αγγλία και Κύπρο.  Το ξετύλιγμα του κουβαριού αυτής της ενδιαφέρουσας ιστορίας ξεκίνησε όταν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε τον εξονυχιστικό έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης όλων των δημοσίων υπαλλήλων από το 2009 και εντεύθεν, οι οποίοι εμφανίζονται να έχουν στείλει στο εξωτερικό εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ.

Από την έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών που ξεκίνησε έπειτα από αυτή την παραγγελία διαπιστώθηκε ότι οι 143 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών έβγαλαν στο εξωτερικό το ουκ ευκαταφρόνητο ποσό των 32 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για δεκάδες εφοριακούς, δέκα υπαλλήλους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οκτώ τελωνειακούς, οκτώ στο Γενικό Χημείο του Κράτους, επτά διοικητικούς, αλλά και εννιά αποσπασμένους στην Ελληνική Στατιστική Αρχή, επτά στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και τρεις στη Βουλή.

Για τις τρεις τελευταίες κατηγορίες η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων δήλωσε αναρμόδια να προβεί σε έλεγχο, ο οποίος θα προχωρήσει από άλλη αρμόδια υπηρεσία.

 Η μεγάλη φυγή των εκατομμυρίων ευρώ σημειώθηκε, όπως είναι εύλογο, την κρίσιμη διετία 2009-2010, τότε που οι πολιτικοί προϊστάμενοί τους επιχειρούσαν να καθησυχάσουν τους πολίτες λέγοντας ότι οι καταθέσεις στη χώρα μας είναι απολύτως διασφαλισμένες.

Ωστόσο οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών έσπευσαν πρώτοι να δώσουν το «καλό παράδειγμα» και να εξασφαλίσουν το «περίσσευμα» από τα έσοδά τους (!) στέλνοντάς το σε τράπεζες του εξωτερικού, γνωρίζοντας προφανώς περισσότερα από τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς.

Οι πρώτες διώξεις

Από την πρώτη ανάλυση των στοιχείων εντοπίστηκαν πέντε υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι εμφανίζουν μεγάλες και αδικαιολόγητες διαφορές στις υποβληθείσες δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης. Ειδικότερα έβγαλαν στο εξωτερικό και δεν κατάφεραν να αιτιολογήσουν ποσά ύψους 550.000 ευρώ ο πρώτος, από 200.000 ευρώ οι άλλοι δύο και από 100.000 ευρώ δύο ακόμη υπάλληλοι. Ηδη τους ασκήθηκαν πειθαρχικές διώξεις για παράβαση καθήκοντος και αναξιοπρεπή διαγωγή, ενώ οι φάκελοί τους εστάλησαν στον εισαγγελέα για τη διερεύνηση και ενδεχόμενων ποινικών παραβάσεων.

Σύντομα αναμένονται τα αποτελέσματα της έρευνας για ακόμη επτά υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών.
Το ΣΔΟΕ εντόπισε επίσης μετά την άρση του τραπεζικού απορρήτου καταθέσεις 150.000, 210.000, 300.000, 350.000, 400.000, 460.000 και 730.000 ευρώ, οι οποίες έχουν μπει στο μικροσκόπιο και έχουν δημιουργήσει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την προέλευσή τους, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η υπόθεση ενός ακόμη υπαλλήλου με έμβασμα 170.000 ευρώ.

Εφοριακός με έμβασμα 1,2 εκατ. ευρώ

Τα ποσά των καταθέσεων που περιλαμβάνονται στη δημοσιοϋπαλληλική λίστα θα φανταζόταν κάποιος ότι αφορούν επιχειρηματίες και όχι απλούς μισθωτούς, όπως τελικά συμβαίνει.

 Ο πιο «φτωχός» υπάλληλος έστειλε στο εξωτερικό έμβασμα 22.000 ευρώ, ποσό που θα μπορούσε κάποιος εκείνη την εποχή να έχει συγκεντρώσει κάνοντας οικονομία. Ωστόσο, περίπου δύο στους τρεις έβγαλαν εμβάσματα από 100.000 έως 300.000 ευρώ, ενώ περίπου δέκα είναι εκείνοι που βρέθηκαν με ποσά άνω των 500.000 ευρώ. Δύο μάλιστα ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται εφοριακός με έμβασμα 1.200.000 ευρώ περίπου, ενώ ο δεύτερος ακολουθεί με 1.100.000 περίπου. Πάντως οι εξηγήσεις που έχουν δώσει οι 129 από τους 143 έχουν κριθεί προς το παρόν ικανοποιητικές, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους 14 υπαλλήλους.

Την εποπτεία του όλου εγχειρήματος έχει αναλάβει ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας κ. Γιάννης Δραγάτσης, ο οποίος διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε τέτοιου είδους θέματα. Ο κ. Δραγάτσης με παραγγελία του προς τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, το ΣΔΟΕ και το ΚΕΦΟΜΕΠ ζητά την εξονυχιστική διερεύνηση όλων των λογαριασμών των συγκεκριμένων υπαλλήλων για να διακριβωθεί με βεβαιότητα το νόμιμο της κατοχής τους, ώστε σε αντίθετη περίπτωση να ασκήσει ποινικές διώξεις κατά των επίορκων. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός των λογαριασμών των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών ελέγχονται και εκείνοι των συζύγων τους για το ενδεχόμενο να τους χρησιμοποίησαν σαν «καταφύγιο» για τα αδήλωτα και παράνομα εισοδήματά τους.

Πολεοδόμοι με εμβάσματα εκατομμυρίων

Παράλληλη έρευνα διενεργείται και από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρο Ρακιντζή όσον αφορά στα εμβάσματα που έστειλαν στο εξωτερικό υπάλληλοι σε πολεοδομίες της χώρας. Εντοπίστηκαν 50 πολεοδόμοι που έβγαλαν στο εξωτερικό εμβάσματα συνολικού ύψους 12 εκατ. ευρώ. Οι 14 είχαν εμβάσει ποσά άνω των 300.000 ευρώ. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι πολεοδόμοι της επαρχίας με 30 εμβάσματα συνολικού ποσού 7 εκατ. ευρώ, ενώ βρέθηκαν και 20 εμβάσματα από πολεοδόμους της Αττικής συνολικού ποσού 5 εκατ. ευρώ. Ο ΓΕΔΔ ερευνά την προέλευση των χρημάτων και το πόρισμά του θα διαβιβαστεί στους αρμόδιους εισαγγελείς για τα περαιτέρω.
protothema.gr

Read more...

Σχεδόν δέκα φορές πάνω τα χαράτσια τα τελευταία 5 χρόνια Πώς μας έκλεισαν το σπίτι - Φόρτωσαν με χρέη 3.000.000 ιδιοκτήτες

Πώς μας έκλεισαν το σπίτι - Φόρτωσαν με χρέη 3.000.000 ιδιοκτήτες«Τα λεφτά σας ή τα σπίτια σας» από 3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων ζητά το κράτος – Αύξηση κατά 748% σε φόρους και επιβαρύνσεις από το 2009 έως σήμερα – Περί τα 3,93 δισ. ευρώ προσδοκά να εισπράξει φέτος το Δημόσιο από τα σπίτια – Καταβαραθρώνονται οι τιμές, ο κόσμος παραχωρεί τις ιδιοκτησίες του για να γλιτώσει τον εφιάλτη της Εφορίας Η καταλήστευση της ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια και ολοκληρώνεται φέτος, καθώς το κράτος ζητά να εισπράξει συνολικά φόρους ακινήτων 3,5 δισ. ευρώ από τους ιδιοκτήτες. Με χιλιάδες διατάξεις και υπέρογκους φόρους διάσπαρτους σε παλιούς και νέους νόμους -ακόμα και πριν από το μνημόνιο- το κράτος όχι μόνο έραψε κουστούμι στους ιδιοκτήτες για να πληρώνουν φόρους για εισοδήματα που δεν έχουν, με πρόσχημα τη φοροδιαφυγή την οποία δεν μπορεί να καταπολεμήσει η φορολογική διοίκηση, αλλά ουσιαστικά δεσμεύει και υποθηκεύει την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων. Η νομοθεσία για τους φόρους περιουσίας και εισοδήματος έχει γίνει λάστιχο, οι νόμοι διαρκώς αλλάζουν, τα δικαστήρια δεν προλαβαίνουν να τους ακυρώσουν, οι ελεγκτές της Εφορίας δεν ξέρουν πώς να τους εφαρμόσουν και οι ιδιοκτήτες δεν ξέρουν από πού τους έρχονται φόροι και χαράτσια και πώς να τα πληρώσουν. Το πλέγμα των μέτρων είναι έτσι δομημένο ώστε ο ιδιοκτήτης ακινήτων να φορολογείται από χίλιες μεριές, να φορτώνεται χρέη στην Εφορία και να μην μπορεί να ξεφύγει από πουθενά. Το σχέδιο για δήμευση της ιδιωτικής περιουσίας μπαίνει στην τελική του φάση, μπλοκάροντας έτσι τις μεταβιβάσεις ακινήτων και ζητώντας υποθήκες για γονικές παροχές από 2,4 εκατομμύρια οφειλέτες του Ελληνικού Δημοσίου, με μαζικές κατασχέσεις ακινήτων αλλά και πλειστηριασμούς για χρέη σε Εφορία και τράπεζες, με στόχο να χάσουν οι καταχρεωμένοι πολίτες και την τελευταία «τρύπα» που τους έχει απομείνει για να ζουν. Ολα ξεκίνησαν από τη στιγμή που οι κυβερνήσεις κατέστησαν όλους τους Ελληνες «φόρου υποτελείς». Τα χτυπήματα κάτω από τη μέση ήταν πολλά, αλλά πλέον εκτυλίσσεται το τελευταίο επεισόδιο στο έργο που παίζεται επί τέσσερα χρόνια με σκηνικό τη χώρα μας. Βήμα προς βήμα το σχέδιο που μεθοδικά οργάνωσαν και εφάρμοσαν τα τελευταία χρόνια κυβερνήσεις και δανειστές έχει ως εξής: Εξουθένωση των ιδιοκτητών Με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ και της ΕΛΣΤΑΤ, οι μισθοί έχουν ήδη επιστρέψει… στη δραχμή (στα επίπεδα του 1999 και πριν), ενώ ο «φορολογικός πληθωρισμός» ανεβαίνει και έχει οδηγήσει στα όρια της επισιτιστικής κρίσης τα νοικοκυριά, καθώς το κόστος ζωής των Ελλήνων παραμένει στα επίπεδα του Μαΐου του 2011, με την ανεργία να φτάνει στο 28%. Μοιραία σε εποχές όπου πολλοί χρωστούσαν σε τράπεζες ή δεν είχαν άλλο εισόδημα, άφησαν απλήρωτα χρέη στην Εφορία. Από εκείνη τη στιγμή το κράτος άρχισε να τους ζητάει να του πληρώνουν και… ενοίκιο για τα σπίτια τους! Το μεγάλο κόλπο όμως σε βάρος των ιδιοκτητών στήθηκε το 2011 με το «χαράτσι» στα ακίνητα. Μόλις προ ημερών, αλλά κατόπιν εορτής και αφού 3 εκατομμύρια πολίτες το πλήρωσαν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, το Συμβούλιο της Επικρατείας πήρε θέση και έκρινε αντισυνταγματικό το ΕΕΤΗΔΕ. Μάλιστα, η απόφαση του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ αποδομεί πλήρως το πνεύμα και το γράμμα του νόμου με τον οποίο επιβλήθηκε το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Χώρων. Οι δικαστές έκριναν πως το ΕΕΤΗΔΕ ούτε «έκτακτο» ήταν (αφού συνεχίστηκε και το 2013 ως… Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων - ΕΕΤΑ), ούτε «τέλος» ήταν (αλλά «φόρος»). Ωστόσο η έκδοση της απόφασης συνέπεσε πρακτικά με την καταβολή της τελευταίας από τις δόσεις πληρωμής του ΕΕΤΑ που διαδέχτηκε το ΕΕΤΗΔΕ. Στα χρόνια που εφαρμόστηκε το μέτρο το Δημόσιο εισέπραξε περί τα 4,5 δισ. ευρώ! Η απόφαση δεν είναι ακόμα τελεσίδικη αλλά όποια και αν είναι η τελική κρίση της ολομέλειας, το Δημόσιο θα έχει αντικαταστήσει το αντισυνταγματικό φοροεισπρακτικό μέτρο με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων του 2013. Αν και χιλιάδες ιδιοκτήτες επέλεξαν να πληρώνουν μόνο τον λογαριασμό του ρεύματος και άφησαν απλήρωτο το ΕΕΤΗΔΕ (σχεδόν 1 δισ. ευρώ), οι οφειλές τους έχουν μεταφερθεί ήδη προς είσπραξη στην Εφορία, και μάλιστα με ειδικό Κωδικό Αριθμό Οφειλής. Δέκα φορές πάνω σε πέντε χρόνια Σε εφιάλτη μετέτρεψαν κυβέρνηση και δανειστές το όνειρο του μέσου Ελληνα που επένδυσε τους κόπους μιας ζωής για να φτιάξει ένα σπίτι. Μετά το «μαζί τα φάγαμε» του κ. Θεόδωρου Πάγκαλου, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας ανέδειξε την κατοχή ακίνητης περιουσίας σε «συνώνυμο» της φοροδιαφυγής! Ετσι, επιχείρησε να δικαιολογήσει γιατί οι φόροι ακινήτων σχεδόν δεκαπλασιάστηκαν μέσα σε 5 χρόνια, φτάνοντας τα 3-3,5 δισ. ευρώ τον χρόνο. Συνολικά στα χρόνια της κρίσης υπολογίζεται πως οι ιδιοκτήτες πλήρωσαν πάνω από 15 δισ. ευρώ σε φόρους επειδή έκαναν το «αμάρτημα» να έχουν αγοράσει ακίνητα με τα λεφτά που έβγαζαν. Για την ακρίβεια κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου θα κληθεί στη συνέχεια να πληρώσει, κατά μέσο όρο, περί τα 715 ευρώ σε φόρους, την ώρα που το 2009 πλήρωνε μετά βίας 150 ευρώ. Τους φόρτωσαν με χρέη Αφού «πετσόκοψαν» μισθούς και εισοδήματα με μέτρα του μνημονίου, οι κυβερνήσεις κατέφυγαν στην εύκολη λύση να φορτώσουν νέα φορολογικά βάρη στα ακίνητα, με το αστείο επιχείρημα ότι η απόκτησή τους αποτελεί τεκμήριο εισοδήματος και… προϊόν φοροδιαφυγής! Καθώς οι Ελληνες δεν μπορούν πλέον να εξασφαλίσουν ούτε «τα προς το ζην», με πάνω από 12 φορολογικά νομοσχέδια από το 2009 και μετά, τα 30 δισ. των ανείσπρακτων χρεών προς το Δημόσιο υπερδιπλασιάστηκαν και έφτασαν στα 63 δισ. ευρώ μέσα σε 5 χρόνια! Οι ρυθμίσεις χρεών κατασκευάστηκαν για να αποτύχουν και, παρά τις απειλές της Εφορίας για κατασχέσεις, κάθε μήνα τα ληξιπρόθεσμα χρέη από φόρους και πρόστιμα στην Εφορία αυξάνονται με ρυθμούς περίπου 1 δισ. ευρώ. Ετσι, είναι μαθηματικώς βέβαιο πως τα λεφτά αυτά δεν θα αποπληρωθούν ποτέ στο Ελληνικό Δημόσιο, με τους οφειλέτες να απειλούνται διαρκώς με δήμευση της περιουσίας τους. Ακόμα και όσοι τηρούν τις ρυθμίσεις χρεών για παλιά χρέη στο Δημόσιο, αφήνουν απλήρωτους νέους φόρους. Επειδή το κράτος δεν μπόρεσε ως τώρα να εισπράξει χρήματα από ρυθμίσεις χρεών ή από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, φορτώνει διαρκώς με νέα χαράτσια και πάλι τους ιδιοκτήτες, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μαζικές κατασχέσεις όλων των περιουσιακών στοιχείων τους, τα οποία γνωρίζει συλλέγοντας συνεχώς δηλώσεις και στοιχεία, τα οποία θα παρακολουθούνται πλήρως με το Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο που θα εφαρμοστεί από το 2014. Ο «λογαριασμός» αγγίζει τα 3,7 δισ. Αντί να καταργήσει το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ, η κυβέρνηση το μονιμοποιεί εισάγοντας έναν «ισοδύναμο» φόρο. Τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα πληρώσουν το 2014 όλοι όσοι διαθέτουν κατοικίες, οικόπεδα και αγροτεμάχια ξεχωριστά για κάθε ακίνητο. Πολλοί θα πληρώσουν και συμπληρωματικό φόρο που θα υπολογιστεί στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας με αφορολόγητο όριο και προοδευτική κλίμακα. Από τον νέο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων και τον συμπληρωματικό το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ. Ο φόρος όμως που θα επιβληθεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχεται στο ποσό των 3,24 δισ. ευρώ και αυτό διότι υπολογίζεται ότι μόνο 8 στους 10 θα καταφέρουν να πληρώσουν τους φόρους τους. Το αρχικό σχέδιο, μάλιστα, προέβλεπε έσοδα ύψους μόλις 2,9 δισ. ευρώ, όπως είχε συμφωνηθεί με την τρόικα. Μαζί με περίπου 400 εκατ. ευρώ που οι ίδιοι θα πληρώσουν για ΦΑΠ μέσα στο 2014, ο «λογαριασμός» αγγίζει τα 3,7 δισ. ευρώ σε έναν χρόνο! Κατάρευση τιμών Ολα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να πωλούνται σπίτια όσο-όσο, ακόμα και κάτω από 5.000 ευρώ το διαμέρισμα! Στον πανικό τους να αποφύγουν νέους φόρους και χαράτσια, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων ουσιαστικά χαρίζουν τα σπίτια τους. Αλλά το ληστρικό σχέδιο της υπερφορολόγησης έχει ως αποτέλεσμα να μην τα θέλει κανένας! Ακόμα και αν έχουν κάποιοι τη δυνατότητα να αγοράσουν με δικά τους χρήματα, αφού οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια, φοβούνται διότι δεν ξέρουν τι τους περιμένει αν προβούν σε μια επένδυση και προτιμούν να απέχουν από κάθε αγοραπωλησία όσο εξευτελιστικά χαμηλή τιμή κι αν έχει. Και φόρος πολυτέλειας Στα λεφτά που πλήρωσαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να προστεθούν και οι φόροι εισοδήματος για εισόδημα που δεν έχουν. Εκτός του ΕΕΤΗΔΕ, του ΦΑΠ, του ΕΝΦΙΑ και του Φόρου Υπεραξίας, που θεωρούνται Φόροι Περιουσίας, οι ιδιοκτήτες φορτώθηκαν και τον Φόρο Πολυτελείας που θα τον πληρώσουν και πάλι -μαζί με δεκάδες άλλα χαράτσια που ισχύουν για αυτοκίνητα κ.λπ.- όσοι έχουν ακόμα στην κατοχή τους ένα σπίτι. Ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης επιβλήθηκε και αναδρομικά, ενώ στηρίζεται στο σύστημα των τεκμηρίων που φουσκώνουν πλασματικά το φορολογητέο εισόδημα, επειδή ακόμα και τώρα η Εφορία δεν έχει βρει τρόπο να πιάσει τους πραγματικούς φοροφυγάδες και όσους λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το κράτος τούς ζητάει κάθε χρόνο να υπολογίζουν και τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση επειδή ζουν και αναπνέουν ακόμα μέσα στο σπίτι που με κόπους μιας ζωής απέκτησαν. φορολογούν και τη ζημιά απο το ξεπούλημα Το κόλπο με τις αντικειμενικές Οπως πρώτο αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ», οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων δεν θα μειωθούν μέχρι το 2016. Για να μη χάσει έσοδα λόγω της κρίσης στην κτηματαγορά, το Δημόσιο κρατά τεχνητά στα ύψη τις πλασματικές τιμές που αυθαίρετα υπολογίζει η Εφορία. Αυτό είναι το κλειδί για να βεβαιώνει το Δημόσιο φόρους κατά βούληση, ασχέτως των πραγματικών δεδομένων στην αγορά και την οικονομία. Ακόμα και στο Ψυχικό, όπου με δικαστική απόφαση οι αντικειμενικές τιμές μειώθηκαν ξανά στα επίπεδα του 2007, αυτές ισχύουν μόνο για τον υπολογισμό των τεκμηρίων και του ΦΑΠ, ενώ για τους φόρους μεταβίβασης παραμένουν σε ισχύ οι πολύ υψηλές τιμές που καθορίζει η Εφορία, κλείνοντας κάθε διέξοδο για να βρουν λεφτά ή να γλιτώσουν φόρους μεταβιβάζοντας ακίνητα οι ιδιοκτήτες. Χρειάστηκε να περάσουν τρία χρόνια στο μνημόνιο για να αρχίσουν τα δικαστήρια να αμφισβητούν άδικα μέτρα που πλήττουν το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, όπως το ΕΕΤΗΔΕ, τα οποία οι ιδιοκτήτες αδυνατώντας να πληρώσουν βάρυναν το φορολογικό τους μητρώο με χρέη. Στο σκεπτικό τους οι δικαστές τονίζουν ότι παραβιάστηκε το Σύνταγμα επειδή η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών δεν μπορεί να υπολογίζεται από την επιφάνεια των ακινήτων που κατέχουν, αλλά από τα πραγματικά εισοδήματα που αυτοί δηλώνουν ή εντοπίζει η Εφορία. Oι υπεραξίες Το τελευταίο εφεύρημα του υπουργείου Οικονομικών ήταν να φέρει νόμο που φορολογεί όσους ξεπουλούν τα σπίτια τους. «Βάφτισαν» κέρδος τη ζημία για να ικανοποιήσουν την τρόικα που φοβόταν ότι από το μέτρο το Δημόσιο δεν θα εισπράξει τίποτα. Οπως αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ», το κόλπο είχε στηθεί «επιστημονικά» για να μη γλιτώσει κανείς από τον φόρο. Τώρα όμως στην κυβέρνηση, έπειτα και από παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ, τρέχουν να διορθώσουν το λάθος, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο υπολογισμού του φόρου ώστε να προκύπτει συγκρίνοντας διορθωμένες τιμές αγοράς και πώλησης με βάση τον πληθωρισμό και την πραγματική αξία του νομίσματος, αντί για τις τιμές και μόνο που αναγράφουν συμβόλαια που τα χωρίζουν χρόνια ολόκληρα ή και πολλές δεκαετίες. Τους έμειναν τα απλήρωτα ενοίκια Μέσα στη γενική καχεξία, ξέσπασε και πόλεμος ιδιοκτητών και ενοικιαστών επειδή οι τελευταίοι αδυνατούν να πληρώνουν τα ενοίκια του παρελθόντος. Οσοι ιδιοκτήτες δεν βοήθησαν εγκαίρως τους νοικάρηδές τους να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες μειώνοντας τα ενοίκια, βρέθηκαν σε δεινή θέση όταν ήρθαν σε προστριβές μαζί τους και, τελικά, έμειναν τα σπίτια τους ξενοίκιαστα να ερειπώνουν και οι ίδιοι να πληρώνουν από την τσέπη τους και λογαριασμούς ΔΕΚΟ, κοινόχρηστα, ακόμα και δόσεις του ΕΕΤΗΔΕ που είχαν ήδη αφαιρέσει από το ενοίκιο! Και μέσα σε όλα καταργήθηκε και η διάταξη για εκχώρηση στο Δημόσιο των ανείσπρακτων μισθωμάτων που ίσχυε ως το 2013! Ετσι, οι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να πληρώσουν και επιπλέον φόρο εισοδήματος για ενοίκια που δεν εισέπραξαν ποτέ. Για το συγκεκριμένο πρόβλημα, πάντως, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να επαναφέρει σε ισχύ το μέτρο. «Πόθεν έσχες» και στην α’ κατοικία Υποβολή «πόθεν έσχες» για την αγορά ακίνητου και μείωση ή κατάργηση των αφορολόγητων ορίων για την αγορά α' κατοικίας είναι τα νέα χτυπήματα που θα δεχτούν οι ιδιοκτήτες ακίνητων το 2014. Με τα νέα μέτρα το υπουργείο Οικονομικών επαναφέρει τους ελέγχους «πόθεν έσχες» αλλά τους επεκτείνει και για την αγορά α’ κατοικίας που προστατευόταν και όταν ακόμα ίσχυε το μέτρο στο παρελθόν. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που «εμπνεύστηκαν» στο υπουργείο Οικονομικών, από φέτος όλες οι δαπάνες που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι για να αγοράσουν ακίνητα, δηλαδή σπίτια, λοιπά κτίσματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια κ.λπ. ή να ανεγείρουν οικοδομές θα θεωρούνται «τεκμήρια εισοδήματος», δηλαδή θα λαμβάνονται υπόψη από τις φορολογικές αρχές για τον προσδιορισμό των φορολογητέων εισοδημάτων τους. Το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με τη διατήρηση του ΦΠΑ στο 23% για την αγορά νεόδμητων οικοδομών και την επιβολή του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, αναμένεται να βάλει οριστικά ταφόπλακα στην ήδη ημιθανή αγορά ακινήτων. Ανακαλύπτουν φόρους Με πρόσχημα τους ελέγχους για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και με το ακραίο επιχείρημα πως η ιδιοκτησία ακινήτων αποτελεί προϊόν «μαύρου χρήματος», η φορολογική διοίκηση κινείται πλέον και στα όρια της αυθαιρεσίας, επιβάλλοντας φόρους σε πολίτες, ακόμη και αν δεν προβλέπονται από τον νόμο. Χαμένοι πίσω από νόμους και διατάξεις δεκαετιών που συνεχώς αλλάζουν, ελεγκτές της Εφορίας αντιμετωπίζουν πλέον ως φοροφυγά και υπόλογο για ξέπλυμα χρήματος ακόμα και τον απλό πολίτη που πούλησε σπίτι ή κάποιο αγροτεμάχιο, ζητώντας του να πληρώσει πρόσθετους φόρους και πρόστιμα που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία για τις εταιρείες! Είτε από υπερβάλλοντα ζήλο να βεβαιώσουν φόρους και πρόστιμα, είτε και από άγνοια νόμου (επειδή η νομοθεσία συνεχώς αλλάζει και το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδώσει σαφείς γραπτές οδηγίες), πολλοί ελεγκτές αυθαιρετούν ή διαπράττουν υπέρβαση καθήκοντος κατά τον τακτικό έλεγχο που διενεργούν σε πολίτες. Εσχάτως ελεγκτές της Εφορίας «ανακάλυψαν» ότι ακόμα και οι ιδιώτες που δεν είναι επιτηδευματίες (μισθωτοί, συνταξιούχοι κ.λπ.) και πούλησαν κάποιο ακίνητο τα προηγούμενα χρόνια, θα έπρεπε να το είχαν δηλώσει στο έντυπο Ε1 ως καθαρό κέρδος από επιχείρηση (κωδικός 401) αντί για χρηματικό εισόδημα από διάθεση περιουσιακών στοιχείων (κωδικός 781), που χρησιμεύει σε απλούς πολίτες για να δικαιολογήσουν μελλοντικά το «πόθεν έσχες» τους. Ετσι, σε εποχές που δεν γίνονται πωλήσεις ακινήτων, τα ελεγκτικά συνεργεία του υπουργείου Οικονομικών βρίσκουν να φορολογήσουν αναδρομικά αυτές που έγιναν στο παρελθόν, καλυπτόμενα από μια διάταξη νόμου (το άρθρο 28 του 2398/94) όταν διενεργούν έλεγχο 10ετίας, παρότι η επίμαχη διάταξη αφορά μόνο στις επιχειρήσεις και όχι στα φυσικά πρόσωπα. Μπλόκαραν τις γονικές παροχές Καθώς οι «παράτολμοι» υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων σπανίζουν στις μέρες μας, το κράτος εμμέσως απαγόρευσε στους ιδιοκτήτες να τα προσφέρουν χωρίς κέρδος στα παιδιά τους ως εφόδιο στο ξεκίνημά τους. Με νέα διάταξη, οι σχεδόν 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι που έχουν χρέος στην Εφορία δεν μπορούν να κάνουν συμβόλαια γονικής παροχής επειδή η ΔΟΥ τούς ζητάει να βάλουν πρώτα υποθήκη το ακίνητο στο Δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να επιβαρύνει και τις μεταβιβάσεις ακινήτων μεταξύ συγγενών! Αφού αγοραπωλησίες πια δεν γίνονται και μόνο γονείς και παππούδες μεταβιβάζουν σπίτια στα παιδιά (και εφόσον αυτά τα δεχτούν, με φόβο μήπως μπλέξουν χειρότερα με την Εφορία), στο οικονομικό επιτελείο υπάρχουν εισηγήσεις ότι μπορεί να εισπράξει περισσότερα από τα νοικοκυριά, μειώνοντας κατά 30%-50% το αφορολόγητο όριο των 150.000 ευρώ σε 100.000 ευρώ ή και σε 75.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι, π.χ., για σπίτι αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ, ο φόρος που θα πληρώσει ο γονιός ή το παιδί του θα ανέβει από 2.000 ευρώ σε 2.500 ευρώ. Συμβόλαια με νέα έξοδα και περιπέτειες Ακόμα κι αν οι ιδιοκτήτες εξασφαλίσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για να συντάξουν συμβόλαια και να ξεφορτωθούν σπίτια πριν τους τα αρπάξει το Δημόσιο μέσω της υπερφορολόγησης, πολλοί τρομάζουν όταν ενημερώνονται από τον συμβολαιογράφο ότι θα πρέπει να μπλέξουν σε νέα έξοδα και περιπέτειες. Η σύνταξη ενός συμβολαίου έχει μετατραπεί σε γραφειοκρατικό μαρτύριο αφού πλέον απαιτείται: 1. Βεβαίωση από μηχανικό για το ακίνητο που μεταβιβάζεται. Ανάλογα με το αν υπάρχουν και αυθαιρεσίες στην κατασκευή του ακινήτου, θα εξαρτηθεί η αμοιβή του ή και τα πρόστιμα για την πολεοδομική «τακτοποίηση». 2. Για ακίνητα άνω των 50 τ.μ. απαιτείται και Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης. Θα πρέπει να αναζητήσουν και να πληρώσουν και ενεργειακό επιθεωρητή. 3. Βεβαίωση από τον δήμο όπου βρίσκεται το ακίνητο για τον ΤΑΠ που θα δείχνει αν είναι σωστά τα τετραγωνικά που δηλώνονται στο συμβόλαιο. 4. Να προσφύγουν σε λογιστή-φοροτεχνικό που θα εκδώσει πιστοποιητικό ότι έχουν πληρωθεί οι φόροι ακίνητης περιουσίας. Πέραν της αμοιβής του, αν υπάρχουν οφειλές (ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) θα πρέπει να εξοφληθούν. Αν υπάρχουν μάλιστα περισσότεροι συνιδιοκτήτες, θα εκδοθούν ξεχωριστά βεβαιώσεις για τον καθένα που θα απομειώσουν το τίμημα. protothema.gr

Read more...

Ζ. Βάγκενκνεχτ: "Η τρόικα προκάλεσε μεγάλη δυστυχία. Απέτυχε παταγωδώς"



Τι δηλώνει η αντιπρόεδρος του Die Linke, Ζ. Βάγκενκνεχτ για το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους και τον τρόπο με τον οποίο θα κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ
«Σαν ταύρος σε υαλοπωλείο» συμπεριφέρθηκε η τρόικα σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του γερμανικού κόμματος «Η Αριστερά» (Die Linke), Ζάρα Βάγκενκνεχτ, η οποία ζητά να αφαιρεθεί άμεσα η εξουσία από την τρόικα. Η κ. Βάγκενκνεχτ θεωρεί αναπόφευκτο ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ενώ για τον Αλέξη Τσίπρα πιστεύει ότι θα ασκούσε πολιτική με περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετώπιζε την τρόικα και τη Γερμανία «με περισσότερο τσαγανό».
«Η τρόικα προκάλεσε μεγάλη δυστυχία. Έθεσε τη δημοκρατία εκτός ισχύος, διέλυσε την οικονομία και με τις επιταγές της, όχι μόνο δεν ελάφρυνε το χρέος, αλλά το διόγκωσε. Είναι πολύ εύκολο να διαπιστώσει κανείς ότι απέτυχε παταγωδώς, χάραξε λάθος πολιτική και τώρα επείγει να της αφαιρεθεί άμεσα η εξουσία από τα χέρια», αναφέρει η κ. Βάγκενκνεχτ, σε συνέντευξή της στην Deutsche Welle και, αναφερόμενη στο ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα, επισημαίνει ότι αποτελεί αποτέλεσμα μιας «άγριας» πολιτικής περικοπών, που έριξε τους Έλληνες στη φτώχεια και προκάλεσε κατάρρευση των επενδύσεων στη χώρα.
«Οι Έλληνες απώλεσαν το 40% των εισοδημάτων τους, πρόκειται για μια δραματική εξέλιξη που όμοιά της δεν έχει γίνει σε καμιά άλλη χώρα σε καιρό ειρήνης», δηλώνει η αντιπρόεδρος του Die Linke και προσθέτει: «Εάν συνυπολογίζαμε και τους τόκους, τότε το χρέος θα ήταν το ίδιο υψηλό. Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Αυτή η πολιτική είναι εντελώς λανθασμένη».
Εξηγεί δε την απόφαση του κόμματός της να καταψηφίσει όλα τα πακέτα στήριξης για την Ελλάδα στην Μπούντεσταγκ, λέγοντας ότι «οι πόροι από τα ταμεία στήριξης δεν έφτασαν ποτέ στην Ελλάδα», καθώς «το 94% των πάνω από 200 δισ. ευρώ διοχετεύτηκε στους επενδυτές και στις τράπεζες -με αυτά τα χρήματα δηλαδή δεν στηρίξαμε τις ελληνικές συντάξεις, το ταμείο ανεργίας, δεν έγιναν επενδύσεις στη χώρα, αλλά πήγαν σε πλούσιους, οι οποίοι μέχρι τότε έπλεαν σε πελάγη ευτυχίας για τους υψηλούς τόκους από την Ελλάδα, για να καλύψουν στην ουσία τις απώλειές τους». Αυτή την πολιτική, συνεχίζει η κ. Βάγκενκνεχτ, «την απορρίπτουμε, κυρίως επειδή συνδέεται με άγρια μέτρα λιτότητας, δεν λειτούργησε». «Το χρέος είναι υψηλό. Αυτό δείχνει ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε στην Ελλάδα δεν ήταν για τους ανθρώπους αλλά για τις τράπεζες», υπογραμμίζει και επαναλαμβάνει ότι ένα νέο “κούρεμα” θα είναι αναπόφευκτο.
«Έχω πειστεί ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, το χρέος είναι πολύ υψηλό για να είναι βιώσιμο. Απλά προσπαθούν να αγοράσουν χρόνο», δηλώνει και προσθέτει: «Βέβαια, το πρόβλημα είναι ότι ενδεχόμενο “κούρεμα” θα έπληττε τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, από τη στιγμή που μεγάλο τμήμα του ελληνικού χρέους έχει κρατικοποιηθεί. Αλλά γι' αυτό ευθύνεται η ευρωπαϊκή πολιτική, που θα πρέπει να αναλάβει τώρα και τις συνέπειες. Ήταν μια παραπλανητική πολιτική, απαίτησαν μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, μαζικές απολύσεις στο δημόσιο και ιδιωτικοποιήσεις, χωρίς να ασκήσουν καμιά πίεση στην ελληνική οικονομική ελίτ που ευθύνεται γι' αυτήν την καταστροφή και να την πιέσουν να αναλάβει το κόστος της κρίσης με ένα τσουχτερό κεφαλαιακό φόρο».
Υποστηρίζει δε ότι η κρίση του ευρώ δεν έχει ξεπεραστεί γιατί δεν έχει αντιμετωπιστεί στις ρίζες της και ότι «χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιρλανδία συνεχίζουν να είναι υπερχρεωμένες, λιγότερο ή περισσότερο, και το γεγονός ότι τα ελλείμματα μειώθηκαν δεν οφείλεται στο ότι ξαφνικά έγιναν περισσότερο ανταγωνιστικές, αλλά στην κατάρρευση των επενδύσεων και της κατανάλωσης, και μαζί τους και των εισαγωγών».
Απαντώντας σε ερώτηση για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Αλέξη Τσίπρα, η κ. Βάγκενκνεχτ κάνει λόγο για έναν πολιτικό «εξαιρετικά χαρισματικό, εξαιρετικά δραστήριο», ο οποίος «δεν έρχεται από τον βούρκο των παλαιών διεφθαρμένων κομμάτων, αλλά εκπροσωπεί μια νέα φρέσκια πολιτική». Εξάλλου, στο ερώτημα πώς θα τον έβλεπε κάποια μέρα ως πρωθυπουργό, σημειώνει: «Δεν ξέρω πόσο ακόμη η ελληνική κυβέρνηση θα αρνείται νέες εκλογές, θα εξαρτηθεί και από την έκβαση των ευρωεκλογών. Νομίζω όμως ότι η πολιτική που θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ θα έφερνε περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και περισσότερα κοινωνικά στοιχεία. Και κυρίως θα αντιμετώπιζε την τρόικα και τη Γερμανία με περισσότερο τσαγανό, από ό,τι κάνει η νυν κυβέρνηση».
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
http://news247.gr/

Read more...

Ομιλία του Γ. Παπανδρέου την Πέμπτη στην Αθήνα

Ομιλία του Γ. Παπανδρέου την Πέμπτη στην Αθήνα
Την ερχόμενη Πέμπτη το βράδυ ο πρωην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου θα μιλήσει στην Αθήνα στην αίθουσα της Αιγλης του Ζαππειου η οποία εχει κλειστεί απο αποφοίτους του πανεπιστημίου του Harvard.
Ειναι απο τις ελάχιστες φορές που ο κ. Παπανδρέου μιλάει εντός των συνόρων και μάλιστα οταν του ζητήθηκε, το πρόγραμμα να μην περιλαμβάνει μόνο ομιλια και τίποτε αλλο , αλλά και ερωτήσεις των φοιτητών με απαντησεις απο τον ιδιον ο κ. Παπανδρέου το δέχθηκε με μεγάλη Χαρα. Ετσι μετα την πρόσφατη ομιλια του στο Νεο Δελχί που εντυπωσίασε όλους τους διακεκριμένους οικονομολόγους και πανεπιστημιακούς, ο Γιώργος Παπανδρέου τη Πέμπτη το βράδυ θα μιλήσει στους φοιτητές  του αμερικανικού πανεπιστημίου και οι πληροφοριες αναφέρουν πως θα πρόκειται για μια ακόμη παρέμβαση του με φόντο την εσωτερική οικονομική κατάσταση αλλα και φυσικά τη παγκόσμια οικονομία. Η εκδηλωση ειναι κλειστεί για το κοινό και πρόσβαση θα έχουν μόνο οι συγκεκριμένοι καλεσμένοι.  
http://egiakoumis.com/

Read more...

Τον Απ. Τζιτζικώστα στηρίζει ο Γ. Μπουτάρης

Τον Απ. Τζιτζικώστα στηρίζει ο Γ. Μπουτάρης
Την στήριξή του στον Απόστολο Τζιτζικώστα για τις επικείμενες περιφερειακές εκλογές εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος θα διεκδικήσει εκ νέου τη δημαρχία στις εκλογές του Μαΐου.
«Ευχόμαστε ο Τζιτζικώστας να είναι πάλι περιφερειάρχης. Εγώ, τουλάχιστον, το εύχομαι», είπε ο κ. Μπουτάρης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το θέμα της θαλάσσιας συγκοινωνίας της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Τζιτζικώστας ήταν παρών στη συνέντευξη, και ο κ. Μπουτάρης εξήρε τη συμβολή του για να υπάρξει εξέλιξη στο ζήτημα της θαλάσσιας συγκοινωνίας, ενώ το ίδιο είπε και για τον πρώην υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ Σπύρο Βούγια.
Νωρίτερα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, απέφυγε διακριτικά να δηλώσει προτίμηση ανάμεσα την υποψηφιότητα του κ. Μπουτάρη και του Σταύρου Καλαφάτη, ωστόσο κράτησε αποστάσεις από τις επιλογές της Νέας Δημοκρατίας.
Πηγή Φωτογραφίας: Fosphotos.com / Κωνσταντίνος Τσακαλίδης
http://egiakoumis.com/

Read more...

"Επαναστατική Λαϊκή Αναρχική Δράση": Ανάληψη ευθύνης για 60 εμπρησμούς ΑΤΜ



Με 4σέλιδη προκήρυξη η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση "Επαναστατική Λαϊκή Αναρχική Δράση" αναλαμβάνει την ευθύνη για τον εμπρησμό 60 ΑΤΜ
Τετρασέλιδη προκήρυξη στην "Εφημερίδα των Συντακτών" έστειλε η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση "Επαναστατική Λαϊκή Αναρχική Δράση", με την οποία αναλαμβάνει την ευθύνη για τον εμπρησμό 60 μηχανημάτων ΑΤΜ.
Η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση ξεκίνησε τη δράση της τον Ιούνιο του 2013, σε ΑΤΜ της Λαϊκής Τράπεζας στην Αγία Παρασκευή και ολοκληρώνονται με δύο ΑΤΜ στην Εθνική Τράπεζα της Ανθούπολης Περιστερίου στις 18 Ιανουαρίου 2014.
Παράλληλα,  καλούν αναρχικούς/ές, διεθνιστές και διεθνίστριες να ενδυναμώσουν τον ανοιχτό πόλεμο που έχει κηρυχτεί σε "αφεντικά, κράτος, μπάτσους, δικαστές, εισαγγελείς και δημοσιογράφους".
Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους αστυνομικούς είχε η καθυστέρηση στην ανάληψη ευθύνης, αλλά και το ότι οι τέσσερις εκτυπωμένες σελίδες της προκήρυξης ήταν μέσα σε μια διπλωμένη σελίδα της "Ναυτεμπορικής" της 3ης Ιανουαρίου 2014 με τίτλο: "Εκρηξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο".
http://news247.gr/

Read more...

Συναγερμός: 40 νεκροί μέχρι τώρα από τη γρίπη - Τι πρέπει να προσέχουμε



Σε έξαρση ο ιός της γρίπης στη χώρα μας. Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης
Οχτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από γρίπη μέσα στο Σαββατοκύριακο, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στα 40.
57 άνθρωποι με γρίπη νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Άλλοι τρεις άνθρωποι με συμπτώματα γρίπης εισήχθησαν σήμερα σε ΜΕΘ, δύο στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο και ένας στο Σωτηρία, σύμφωνα πάντα με το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Πρόκειται για πιθανά κρούσματα, ενώ αναμένεται εργαστηριακή επιβεβαίωση. 145 άτομα συνολικά έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ.
Οι εκπρόσωποι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς τα θύματα στην πλειοψηφία τους δεν είχαν εμβολιαστεί παρότι ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (υπερήλικες, χρονίως πάσχοντες, παχύσαρκοι κλπ).
Οι ειδικοί επιστήμονες συμβουλεύουν όλους όσοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν, ακόμη και τώρα, και να λάβουν αντι-ιική αγωγή με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.
Τα μέτρα πρόληψης
Η δραστηριότητα της γρίπης βρίσκεται -κατά πάσα πιθανότητα- στην κορύφωσή της, αλλά παρακολουθούμε στενά το επιδημιολογικό φαινόμενο, τονίζει ο καθηγητής λοιμωξολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Η συμβουλή που μπορούμε να δώσουμε στους πολίτες είναι να αναζητούν έγκαιρα ιατρική βοήθεια με την εκδήλωση του παραμικρού "ύποπτου" συμπτώματος.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών φαρμάκων. Κρίσιμο είναι, επίσης, να τηρούμε να ατομικά μέτρα υγιεινής. Να μένουμε στο σπίτι όταν έχουμε γρίπη, προκειμένου να περιορίζουμε τη διασπορά του ιού.
Η ένταση του φαινομένου που καταγράφεται στην παρούσα επιδημιολογική περίοδο, προκαλεί εντύπωση και αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής ανάλυσης. Η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε σε πολύ υψηλή περίοδο δραστηριότητας. Η μία εκτίμηση είναι ότι η γρίπη ξεκίνησε φέτος πιο νωρίς και τα στοιχεία δείχνουν σημαντικά υψηλότερα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα της προηγούμενης περιόδου. Ενδέχεται να είναι κάποιο επιδημιολογικό φαινόμενο το οποίο παρακολουθούμε.
Η παρατήρηση που έχουμε κάνει στα σοβαρά κρούσματα και στους νεκρούς από γρίπη είναι ότι πρόκειται κυρίως για άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά δεν έχουν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.
http://news247.gr/

Read more...