Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Οι δόσεις καλύπτουν τις ανάγκες Ντάισελμπλουμ: Ίσως τον Σεπτέμβριο η απόφαση για νέα βοήθεια στην Ελλάδα


Ντάισελμπλουμ: Ίσως τον Σεπτέμβριο η απόφαση για νέα βοήθεια στην Ελλάδα
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Οι αποφάσεις των εταίρων στην ευρωζώνη για την Ελλάδα μπορούν να περιμένουν και μετά τις ευρωεκλογές, και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι η αξιολόγηση της τρόικας θα κλείσει θετικά, είπε ο πρόεδρος του Εurogroup, Γ.Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη σύσκεψη, αποδεικνύοντας ότι η στήριξη που θα «έλυνε τα χέρια» της ελληνικής κυβέρνησης, εκτός του ότι αργεί θα δοθεί και με πολλά και ακριβά ανταλλάγματα.

Η απόφαση για νέο πιθανό πρόγραμμα στην Αθήνα μπορεί να έρθει και τον Σεπτέμβριο, τόνισε ο Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι με αυτό συμφωνεί και το ΔΝΤ. Η εκταμίευση των δόσεων, καθησύχασε, καλύπτει την Ελλάδα μέχρι τον Αύγουστο, οπότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για νέα βοήθεια.

Σε ότι αφορά το ελληνικό χρέος επιβεβαίωσε τη δήλωση του Επιτρόπου Όλι Ρεν ότι αυτό θα συζητηθεί μετά το καλοκαίρι.

Τον Αύγουστο οι συζητήσεις για νέα βοήθεια

«Βρισκόμαστε εν μέσω αξιολόγησης. Αν η αξιολόγηση κλείσει θετικά, η απόφαση για μία νέα βοήθεια για την Ελλάδα μπορεί να περιμένει μετά τις ευρωεκλογές», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ.Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των χωρών του ευρώ, σήμερα, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες.

«Πάντα λέγαμε ότι θα κοιτάξουμε το μέλλον όταν η Eurostat επικυρώσει τα ελληνικά στοιχεία. Αυτό θα γίνει τέλος Απριλίου», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι στη συνέχεια η Ευρωομάδα θα αποφασίσει ένα νέο πιθανό πρόγραμμα για την Ελλάδα, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Ερωτηθείς, δε, πότε ακριβώς θα ληφθεί αυτή η απόφαση, ο Γ.Ντάισελμπλουμ απάντησε «μετά το καλοκαίρι».

«Θα μπορούσε να είναι και το Σεπτέμβριο», είπε, σημειώνοντας ότι με αυτό συμφωνεί και το ΔΝΤ.

Συνεχίζοντας, ο Γ.Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι εφόσον ικανοποιηθούν όλες οι προϋποθέσεις του ελληνικού προγράμματος, θα εγκριθούν και οι δόσεις των επόμενων δανείων πριν από τον Μάιο.

«Αυτό θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα έως τον Αύγουστο. Επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος βιασύνης, με βάση τα στοιχεία της Ευρωστατιστικής Υπηρεσίας, να λάβουμε νέες αποφάσεις», πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας ότι από τον Αύγουστο και μετά θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για νέες αποφάσεις.

«Ποιος και πώς θα μειώσει το χρέος»

Ερωτηθείς για το ελληνικό χρέος, ο Γ.Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να μειωθεί, το ζήτημα είναι ποιος θα το κάνει και πώς.

«Αυτό είναι κάτι που θα συζητήσουμε μετά το καλοκαίρι», δήλωσε ο πρόεδρος της ευρωομάδας, στην ίδια γραμμή με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, Όλι Ρεν.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: