Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Κινητοποίηση στην κυβέρνηση για να διασφαλιστεί η στήριξη Στις Βρυξέλλες πηγαίνουν Σαμαράς-Στουρνάρας

Η νέα καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ που έχει ανάψει «φωτιές» στο  πολιτικό σκηνικό κινητοποιεί την  κυβέρνηση που θέλει να διασφαλίσει  από κάθε πλευρά τη στήριξη της  χώρας, ιδίως από τη στιγμή που  το σύνολο των προαπαιτούμενων υποχρεώσεών  μας καλύπτεται – με κόστος για  τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Η σεναριολογία για την εκταμίευση προκάλεσε την άμεση αντίδραση του οικονομικού επιτελείου, με τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα να διαβεβαιώνει από το βήμα της Βουλής πως η δόση θα δοθεί και πως ουδείς λόγος ανησυχίας υπάρχει.
Ο υπουργός Οικονομικών όμως δεν μένει στις λεκτικές διαβεβαιώσεις  και ετοιμάζεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες για την συνεδρίαση του Εurogroup, προσδοκώντας σε αυτή τη φάση σε μια «πολιτική δήλωση» για την Ελλάδα και τη στήριξή της από τους εταίρους μας.
Μάλιστα από το Υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται καθησυχαστικοί και διαβεβαιώνουν ότι ακόμη και αν δεν πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα η πολιτική δήλωση, αυτό θα γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενδεχομένως σε ένα έκτακτο Eurogroup, ίσως και πριν από την προσεχή Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, ημέρα κρίσιμη καθώς τότε θα πρέπει να πληρωθούν/αναχρηματοδοτηθούν τα ομόλογα που λήγουν. Κάτι που σε κάθε περίπτωση θα συμβεί και μέσω δημοπρασίας εντόκων γραμματίων που έχει ήδη προκηρυχθεί.
Τις απόψεις που εξέφρασε ο κ. Στουρνάρας από τη Βουλή ήρθε να … ενισχύσει με δηλώσεις του τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι η Ευρωζώνη θα δράσει άμεσα για την Ελλάδα αμέσως μόλις οριστικοποιηθούν όλα τα σχετικά στοιχεία (Σ.Σ: υπονοώντας την περιβόητη έκθεση της Τρόικας, την οποία μάλιστα έψεξε για την καθυστέρηση!), όσο και η δήλωση του προεδρεύοντος του EuroWorking Group, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, ούτε κατά λάθος, ούτε εκ προμελέτης, ούτε με τη λήξη του ομολόγου στις 16 Νοεμβρίου».
Την «εθνική προσπάθεια»  θα ενισχύσει πάντως και ο ίδιος  ο πρωθυπουργός. Ο κ. Σαμαράς θα βρεθεί την Τρίτη στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει σε μια συνάντηση με θέμα τη συνοχή της ΕΕ.
Ωστόσο θεωρείται βέβαιο πως στο περιθώριο της σύσκεψης αυτής θα πραγματοποιήσει επαφές με υψηλόβαθμους Ευρωπαίους παράγοντες. Πληροφορίες μάλιστα, θέλουν τον πρωθυπουργό να έχει ξεκινήσει ήδη γύρω τηλεφωνικών επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Read more...

Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ Καταγγέλλουν unfair Τσίπρα

Ευθεία επίθεση στον Αλέξη  Τσίπρα για τις δηλώσεις του σε γερμανική εφημερίδα με την οποία τονίζει ότι «κανένας σοβαρός επενδυτής δεν θα δαπανήσει τα λεφτά του στην Ελλάδα ξέροντας ότι ο χρόνος της κυβέρνησης τελειώνει» εξαπέλυσαν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ.
 
Καταγγέλλοντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για unfair, για αντεθνική πρόκληση και για προβοκάτσια εναντίον του τόπου, όπως και για μικροκομματική πολιτική, τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και δη από το βήμα της Βουλής, καταφέρθηκαν εναντίον του κυρίου Τσίπρα.
 
«Ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του είναι αποφασισμένοι να διαλύσουν την Ελλάδα», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου αναφερόμενος στις δηλώσεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε: «Μέχρι τώρα μόνον εχθροί της πατρίδας μας έλεγαν τέτοια πράγματα. Και να φανταστείτε ότι αυτά τα λέει σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
 
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του δήλωσε πως " Με τη συνέντευξή του στην Die Zeit ο κ. Τσίπρας κάνει μια αντεθνική πρόσκληση, μια προβοκάτσια εναντίον του τόπου, αφού καλεί τους επενδυτές να προσέξουν γιατί αν επενδύσουν στην Ελλάδα οι συμφωνίες θα ακυρωθούν".
Και κατέληξε λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του κινούνται από μια μικροκομματική οπτική γωνία».
 
Στις κατηγορίες αυτές απάντησε με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ που με τη σειρά του εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «βρίσκεται σε πανικό και κρέμεται από μία κλωστή» και ζητεί να δώσει τις απαντήσεις που οφείλει στην ελληνική κοινωνία.
 
«Η κυβέρνηση εκβίαζε για να περάσουν τα μέτρα και έλεγε ψέματα για την καταβολή της δόσης ή μόνο εκβίαζε και την ενέπαιζαν οι δανειστές;», διερωτάται στην ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Όπως και να έχει, επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ ουσιαστικά και, κινούμενη από την πρώτη στιγμή στην γραμμή της πιστής και απαρέγκλιτης εφαρμογής του μνημονίου, οδηγεί την κοινωνία και την οικονομία στη χρεοκοπία».
.protothema.gr

Read more...

ΣΟΚΑΡΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ Σημίτης: «Αποτυχημένος πρωθυπουργός ο Παπανδρέου»



simitis-apotyximenos-prothypoyrgos-o-papandreoy 
Τα πυρά του στον Γιώργο Παπανδρέου στρέφει μέσω του νέου του βιβλίου «Ο εκτροχιασμός» ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κάνοντας λόγο για αποτυχημένη πολιτική. 

 Το βιβλίο μιλά για τα αίτια της οικονομικής κρίσης  και αποσπάσματα προδημοσίευσε η εφημερίδα Τα Νέα Σαββατοκύριακο.

Ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι η Ελλάδα μπήκε επάξια στην Ευρωζώνη και αποδίδει ευθύνες στους πρωθυπουργόύς που τον διαδέχθηκαν.

Για τον Γιώργο Παπανδρέου, σημειώνει ότι έμοιαζε να αρνείται την πραγματικότητα και χειρίστηκε την κρίση ως επικοινωνιακό τέχνασμα, αποτυγχάνοντας να δρομολογήσει την πορεία προς την ανάκαμψη.

Σημειώνει, ακόμα ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε σοβαρό μειονέκτημα στις διαπραγματεύσεις,καθώς δεν ήταν οικονομολόγος και δεν είχε οικονομική πείρα.

Πάντως, λέει καλά λόγια για την τρικομματική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι έδειξε αποφασιστικότητα, κάτι που στην πρώτη φάση επανασύνδεσης της σχέσης μας με την ευρωζώνη απέδωσε.

Ο κ. Σημίτης εκτιμά ότι ο δρόμος για τη λύση των προβλημάτων θα είναι μακρύς, καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να μην έχει κύρος στην ΕΕ.

Read more...

«Αν δεν πάρουμε τα χρήματα θα καταστραφούμε»...





Aνήσυχος εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης, σχετικά με την τμηματική εκταμίευση της δόσης .

«Αν... δεν πάρουμε τα χρήματα θα καταστραφούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος στην πρωινή εκπομπή του MEGA Σαββατοκύριακο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν διαθέτει πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν ότι το ποσό θα το πάρουμε μέσα στο 2012 είπε: «Δεν έχω πληροφορίες για το ότι θα πάρουμε τη δόση 100%. Εξετάζεται το ενδεχόμενο το ποσό να έρθει τμηματικά. Το είπε χθες ο επικεφαλής του Euroworking Group»..


Read more...

Όποιοι μπερδεύουν τα κινήματα με τις φούσκες...



...είναι τουλάχιστον ανιστόρητοι, επικίνδυνοι και άξιοι χλευασμού...
Την έντονη οργή του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γιάννη Δατσέρη - οτι το ΠΑΣΟΚ είναι φούσκα.
Συγκεκριμένα, σε σχετική του ανακοίνωση, σημειώνει ότι ... οι «δηλώσεις του επικεφαλής του Τομέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιάννη Δατσέρη, διορισμένου από τον Πρόεδρο, δημιουργούν μείζον πολιτικό θέμα».

Ολόκληρη η δήλωση :

«Αφού το μίκρυναν, αφού επικοινωνιακά το εξέθεσαν, αφού το απαξίωσαν, τώρα το χαρακτηρίζουν και φούσκα! Όποιοι έχουν την αντίληψη ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν φούσκα της μεταπολίτευσης είναι αδύνατο να έχουν σχέση με το ίδιο. Όποιοι μπερδεύουν τα κινήματα με τις φούσκες, όποιοι προσβάλλουν την πολιτική ιστορία του ΠΑΣΟΚ, όποιοι δεν μπορούν να αντιληφθούν το μέγεθος της απαξίωσης που οι ίδιοι καλλιεργούν, είναι τουλάχιστον ανιστόρητοι, επικίνδυνοι και άξιοι χλευασμού. Φούσκα δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα, του Γεννηματά, της Μελίνας, του Αλευρά, και τόσων άλλων, την ιστορική μνήμη των οποίων προσβάλλουν. Φούσκα δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ των μεγάλων κοινωνικών κατακτήσεων , του ΕΣΥ, της Αυτοδιοίκησης, της θεσμικής «επανάστασης», της περήφανης εξωτερικής πολιτικής που έτσι εύκολα απαξιώνουν. Φούσκα είναι το ΠΑΣΟΚ των ολίγων, το ΠΑΣΟΚ της ήττας, το ΠΑΣΟΚ των «κολλητών», το ΠΑΣΟΚ του κοινοβουλευτικού ευτελισμού, το ΠΑΣΟΚ των δεξιών πολιτικών, που σήμερα ο ίδιος υπηρετεί. Αλήθεια πόσο μισεί άραγε το ΠΑΣΟΚ; Αλήθεια ποιών τα συμφέροντα υπηρετεί; Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ οφείλει να πάρει θέση και να απαντήσει σε αυτή την προσβολή της ιστορίας του κινήματος».


Read more...

Μετά τη λήξη της προθεσμίας Οκτώ οι «μνηστήρες» για το 33% του ΟΠΑΠ


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Οκτώ επενδυτικοί όμιλοι εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για την πώληση του 33% των μετοχών της ΟΠΑΠ Α.Ε.

Η προθεσμία για την υποβολή της Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος εξέπνευσε την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου.

Στη σχετική πρόσκληση, ανταποκρίθηκαν οι ακόλουθες εταιρίες και κοινοπραξίες:
  • BC Partners
  • Emma Delta Ltd, ένα επενδυτικό κεφάλαιο που το διαχειρίζεται η εταιρία Emma Delta Management Ltd με κύριους μετόχους τους Jiri Smejc (66,7%) και Γιώργο Μελισσανίδη (33,3%)
  • Κοινοπραξία των εταιριών Gauselmann AG (55%), Playtech Ltd (41%) και Helvason Ltd (4%)
  • Κοινοπραξία των εταιριών Intralot Holdings Luxemburg S.A. (34%) και Intralot Investments Ltd (66%)
  • Primrose Treasure Limited, θυγατρική της εταιρίας Fosun international
  • Third Point LLC
  • TPG Capital
  • Triple Five World Group Properties Limited
Οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης μελετούν τις υποβληθείσες προτάσεις και εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να υποβάλουν την εισήγησή τους προς το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Ιωάννης Εμίρης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είμαστε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση της επενδυτικής κοινότητας και την εμπιστοσύνη της στη χώρα, παρά τη δύσκολη συγκυρία. O αριθμός και η ποιότητα των επενδυτικών προτάσεων δείχνει εμπιστοσύνη στις διαδικασίες του ΤΑΙΠΕΔ».Για περισσότερες
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Σε θέσεις μάχης Βενιζέλος και Λοβέρδος...



Η αυριανή ψήφιση του Προϋπολογισμού και η συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα, σε συνδυασμό με την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ., είναι ίσως οι μόνοι λόγοι που στην Ιπποκράτους έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ δεν πραγματοποιούνται ήδη οδομαχίες.

Αν και... ως εικόνα μπορεί να φαντάζει ως υπερβολική η αλήθεια είναι ότι το ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι ένα καζάνι που βράζει και βρίσκεται λίγα μόλις λεπτά πριν εκτιναχθεί το... καπάκι.

Οι διαγραφές των 6 βουλευτών, η αποχώρηση του Μίμη Ανδρουλάκη, η επιστολή Λοβέρδου στον Ευάγγελο Βενιζέλο και η μη ουσιαστική απάντησή της από τον ίδιο, οι δηλώσεις Δατσέρη περί φούσκας και οι γενικότερες εκατέρωθεν δηλώσεις και διαρροές συνιστούν ένα εκρηκτικό σκηνικό.

Ολα δείχνουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται για να ξεκαθαρίσει το τοπίο παρά το γεγονός ότι η πολιτική συγκυρία και η συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση δεν του επιτρέπει για παράδειγμα να μείνει με λιγότερους από 125 βουλευτές. Κι αυτό γιατί και ο ίδιος θέλει, όπως άλλωστε και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, τα δύο κόμματα -ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- να έχουν αθροιστικά τουλάχιστον 151 βουλευτές. Αυτό θα αποτελέσει την ασφαλιστική δικλείδα της δεδηλωμένης σε περίπτωση που η ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη είτε δεν ψηφίσει ένα μελλοντικό νομοσχέδιο, είτε ακόμη χειρότερα αποφασίσει να αποσυρθεί από την κυβέρνηση,

Ανεξαρτήτως αυτών ο κ. Βενιζέλος προετοιμάζεται για σύγκρουση και ξεκαθάρισμα και οι δηλώσεις στενών του συνεργατών,  του τύπου "ο Βενιζέλος θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές" δείχνουν τις διαθέσεις αυτής της πλευράς.

Από την άλλη, όσοι αμφισβητούν τον κ. Βενιζέλο, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος γνωρίζουν ότι στη σημερινή συγκυρία με τους συγκεκριμένους συσχετισμούς στην κοινοβουλευτική ομάδα, ιδίως ενόψει ανασχηματισμού είναι πολύ δύσκολα να υπάρξουν ουσιαστικές εξελίξεις. Αρα, ή θα πρέπει να περιμένουν το Συνέδριο που έχει προγραμματιστεί αρχικά για τις αρχές του 2013 ή να κάνουν κινήσεις που πιθανότατα θα τους φέρουν εκτός ΠΑΣΟΚ.

Ο ανασχηματισμός είναι επίσης ένα κομβικό σημείο για τις εξελίξεις στο πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα της πολιτικής μας ζωής.

Το ενδεχόμενο -που συζητείται όλο και πιο έντονα- να ορκιστεί ο κ. Βενιζέλος αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και η τοποθέτηση βουλευτών σε θέσεις υπουργών και υφυπουργών είναι σαφές ότι δημιουργούν νέα δεδομένα εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας και σταματούν τις φυγόκεντρες τάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα και αναλόγως του αποτελέσματος θα πρέπει να αναμένονται οι εξελίξεις.

iefimerida.gr 


Read more...

Ονοματεπώνυμα υπαλλήλων που αποχωρούν θέλει η τρόικα, λέει ο Spiegel

Διαψεύδει ο Αντ.Μανιτάκης


  (Φωτογραφία:  Associated Press )

Αθήνα
Νέα αναστάτωση φέρνει στους δημοσίους υπαλλήλους δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο η τρόικα δεν απλώς τον αριθμό των υπαλλήλων που θα αποχώρησουν μέχρι το τέλος του 2012, αλλά λίστα με όνομα και επώνυμο.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρόχώρησε στη διάψευση του δημοσιεύματος.

Πάντως, όπως αναφέρει η εφημερίδα Έθνος, το Σάββατο, η συμφωνία κυβέρνησης με την τρόικα προβλέπει τη διαθεσιμότητα 2.000 εργαζομένων μέχρι το τέλος του χρόνου και 25.000 εντός του 2013.

Υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, απόφοιτοι λυκείου και διοικητικών καθηκόντων που έχουν επιλεγεί στις θέσεις που υπηρετούν εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ, των οποίων θα καταργηθούν οι θέσεις, θα αποτελέσουν τη δεξαμενή των «διαθεσίμων» υπαλλήλων που θα δουν την πόρτα εξόδου από το Δημόσιο, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα που ψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή.

Οι υπάλληλοι θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας για έναν χρόνο, αμειβόμενοι με το 75% των αποδοχών και εάν δεν έχουν μετακινηθεί σε άλλη θέση εντός του 12μήνου, θα απολυθούν.

Την Παρασκευή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης διαβεβαιώνε με εσωτερικό σημείωμα ότι η διαθεσιμότητα σημαίνει μετακίνηση και όχι απόλυση, «προκειμένου να καλυφθούν υπαρκτά κενά στη διοίκηση, ιδίως στην εξυπηρέτηση των πολιτών και να αξιοποιηθεί καλύτερα το διοικητικό προσωπικό».

Ο κ. Μανιτάκης είχε συνάντηση για το θέμα με την ΑΔΕΔΥ, η οποία δεν πείστηκε από τις διαβεβαιώσεις του υπουργού.

«Τις διαβεβαιώσεις του υπουργού τις διαψεύδουν οι ίδιες οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου. Σε λίγο καιρό θα τον διαψεύσει και η πραγματικότητα» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο αυτό η ΑΔΕΔΥ κηρύσσει πανελλαδική στάση εργασίας την Τρίτη 13 Νοεμβρίου από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη της βάρδιας.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...