Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Κινητοποίηση στην κυβέρνηση για να διασφαλιστεί η στήριξη Στις Βρυξέλλες πηγαίνουν Σαμαράς-Στουρνάρας

Η νέα καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ που έχει ανάψει «φωτιές» στο  πολιτικό σκηνικό κινητοποιεί την  κυβέρνηση που θέλει να διασφαλίσει  από κάθε πλευρά τη στήριξη της  χώρας, ιδίως από τη στιγμή που  το σύνολο των προαπαιτούμενων υποχρεώσεών  μας καλύπτεται – με κόστος για  τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Η σεναριολογία για την εκταμίευση προκάλεσε την άμεση αντίδραση του οικονομικού επιτελείου, με τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα να διαβεβαιώνει από το βήμα της Βουλής πως η δόση θα δοθεί και πως ουδείς λόγος ανησυχίας υπάρχει.
Ο υπουργός Οικονομικών όμως δεν μένει στις λεκτικές διαβεβαιώσεις  και ετοιμάζεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες για την συνεδρίαση του Εurogroup, προσδοκώντας σε αυτή τη φάση σε μια «πολιτική δήλωση» για την Ελλάδα και τη στήριξή της από τους εταίρους μας.
Μάλιστα από το Υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται καθησυχαστικοί και διαβεβαιώνουν ότι ακόμη και αν δεν πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα η πολιτική δήλωση, αυτό θα γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενδεχομένως σε ένα έκτακτο Eurogroup, ίσως και πριν από την προσεχή Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, ημέρα κρίσιμη καθώς τότε θα πρέπει να πληρωθούν/αναχρηματοδοτηθούν τα ομόλογα που λήγουν. Κάτι που σε κάθε περίπτωση θα συμβεί και μέσω δημοπρασίας εντόκων γραμματίων που έχει ήδη προκηρυχθεί.
Τις απόψεις που εξέφρασε ο κ. Στουρνάρας από τη Βουλή ήρθε να … ενισχύσει με δηλώσεις του τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι η Ευρωζώνη θα δράσει άμεσα για την Ελλάδα αμέσως μόλις οριστικοποιηθούν όλα τα σχετικά στοιχεία (Σ.Σ: υπονοώντας την περιβόητη έκθεση της Τρόικας, την οποία μάλιστα έψεξε για την καθυστέρηση!), όσο και η δήλωση του προεδρεύοντος του EuroWorking Group, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, ούτε κατά λάθος, ούτε εκ προμελέτης, ούτε με τη λήξη του ομολόγου στις 16 Νοεμβρίου».
Την «εθνική προσπάθεια»  θα ενισχύσει πάντως και ο ίδιος  ο πρωθυπουργός. Ο κ. Σαμαράς θα βρεθεί την Τρίτη στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει σε μια συνάντηση με θέμα τη συνοχή της ΕΕ.
Ωστόσο θεωρείται βέβαιο πως στο περιθώριο της σύσκεψης αυτής θα πραγματοποιήσει επαφές με υψηλόβαθμους Ευρωπαίους παράγοντες. Πληροφορίες μάλιστα, θέλουν τον πρωθυπουργό να έχει ξεκινήσει ήδη γύρω τηλεφωνικών επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: