Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Ξεκίνησε ελέγχους η Οικονομική Αστυνομία – Δικογραφίες για μη έκδοση αποδείξεων

newpost.gr
Ξεκίνησε ελέγχους η Οικονομική Αστυνομία – Δικογραφίες για μη έκδοση αποδείξεων
Δικογραφίες σχηματίσθηκαν από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε βάρος δύο ιδιοκτητών καταστημάτων και ενός ιατρού για τη μη έκδοση αποδείξεων παροχής υπηρεσιών, καθώς και άλλων συναφών φορολογικών παραβάσεων, ύστερα από καταγγελίες πολιτών στο τηλεφωνικό κέντρο 110112.



Από αστυνομικούς φορολογικούς ελέγχους διαπιστώθηκε ότι σε καφετέρια στο Νέο Ηράκλειο, δεν εκδόθηκαν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών σε 17 περιπτώσεις, συνολικής αξίας 201,50 ευρώ. Επίσης, σε σνακ μπαρ στη Νίκαια, δεν εκδόθηκαν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών σε 12 περιπτώσεις, συνολικής αξίας 507 ευρώ.

Στους παραπάνω ελέγχους διαπιστώθηκαν ακόμα, κατά περίπτωση, ελλείψεις αδειών εργασίας από εργαζομένους, καθώς και ατομικού βιβλιαρίου υγείας.

Δικογραφία σχηματίσθηκε, όμως, και σε βάρος ενός ιατρού - χειρουργού ορθοπεδικού, για τη μη έκδοση αποδείξεων παροχής υπηρεσιών και άλλων συναφών φορολογικών παραβάσεων.

Ύστερα από τηλεφωνική καταγγελία, πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε ασθενή, κατά την έξοδό του από το ιατρείο του εν λόγω ιατρού. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν είχε εκδώσει απόδειξη παροχής υπηρεσιών. Από περαιτέρω έλεγχο στα βιβλία του ιατρείου, διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούσε ορθά τα Βιβλία Εσόδων - Εξόδων και Επισκέψεων των ασθενών.

Οι σχηματισθείσες δικογραφίες και για τις τρεις περιπτώσεις, μετά την ολοκλήρωση της προανάκρισης, θα υποβληθούν στις Εισαγγελίες Πλημμελειοδικών Αθηνών και Πειραιά. Παράλληλα, θα ενημερωθούν και οι αρμόδιες ΔΟΥ, ως προς την κίνηση της διοικητικής διαδικασίας για την επιβολή των σχετικών προστίμων.

Το προανακριτικό υλικό συλλέγεται στο πλαίσιο των φορολογικών ελέγχων για αυτεπάγγελτα ποινικά αδικήματα.
Read more...

Πενταετές σχέδιο φέρνει σαρωτικές αλλαγές στις εφορίες

«Μακριά και αγαπημένοι» πολίτης-εφοριακός


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )Απομάκρυνση των πολιτών από τα γραφεία των εφοριακών, ριζικές αλλαγές στον ελεγκτικό και εισπρακτικό μηχανισμό, δημοσιοποίηση ονομάτων φοροφυγάδων, αναδρομική φορολόγηση «αδικαιολόγητων» ή μη δηλωθέντων καταθέσεων εξωτερικού, εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών στα ακίνητα, προσέγγιση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με τον φόρο στο πετρέλαιο κίνησης, περιλαμβάνονται μεταξύ των μέτρων που επιστρατεύει η κυβέρνηση για να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να γεμίσει τα κρατικά ταμεία.

Αναλυτικά το σχέδιο δράσης περιγράφεται στο πενταετές σχέδιο για τη φορολογική διοίκηση, που ενέκρινε ο Ευ.Βενιζέλος και τίθεται άμεσα σε εφαρμογή 15 ημέρες πριν έρθει η τρόικα για νέο έλεγχο.

Μεταξύ των ρυθμίσεων περιλαμβάνεται ακόμη η δημοσιοποίηση καταλόγων με τα ονόματα μεγάλων φοροφυγάδων και οφειλετών του δημοσίου με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ, ο εντοπισμός μέσω αεροφωτογραφιών φορολογούμενων με αδήλωτες πισίνες και η συγχώνευση ή κατάργηση τουλάχιστον 180 εφοριών με τη μεταφορά σημαντικού μέρους του προσωπικού τους στις μεγάλες Δ.Ο.Υ.

Στα ΚΕΠ θα μεταφερθεί επίσης, από τις εφορίες, ένα μεγάλο μέρος των τυποποιημένων συναλλαγών με τους φορολογούμενους.

Ειδικότερα την Παρασκευή δημοσιοποιήθηκε το πενταετές Στρατηγικό Σχέδιο 2011-2015 για την αλλαγή της ελληνικής Φορολογικής Διοίκησης, που εγκρίθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στόχος του σχεδίου, σύμφωνα με τους εμπνευστές του και τον υπουργό, είναι να περιορίσει δραστικά τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία, να βελτιώσει αποφασιστικά την αποτελεσματικότητα στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων, να εξαλείψει τη διαφθορά, ώστε να αποκαταστήσει την αξιοπιστία των φορολογικών αρχών και την εμπιστοσύνη των φορολογούμενων, να ενισχύσει την εθελούσια φορολογική συμμόρφωση μειώνοντας το κόστος για τους φορολογουμένους καθώς και να υποστηρίξει την αναδιανεμητική και αναπτυξιακή διάσταση του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, που «αποτελεί κορυφαία επιλογή» της κυβέρνησης.

«Η νέα φορολογική διοίκηση θα είναι ένα ισχυρό όπλο κατά της κοινωνικής αδικίας που επιφέρουν η φοροδιαφυγή και η διαφθορά» επισημαίνει σε σημείωμά του ο υπουργός και τονίζει:

«Το Στρατηγικό Πλαίσιο δεν είναι ένα θεωρητικό κείμενο. Είναι επίσημη δέσμευση της πολιτείας για την οποία θα λογοδοτεί σε τακτά διαστήματα και με συγκεκριμένα στοιχεία για τη πρόοδο που επιτυγχάνεται. Αντίστοιχα ζητάμε από τους πολίτες και όλους τους φορείς της οικονομίας να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια».

Ακόμη ο υπουργός επαναλαμβάνει ότι «βασικός μας στόχος είναι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2011 να παρουσιάσουμε το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, μια νέα φορολογική νομοθεσία που θα σέβεται τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά στο πλαίσιο των στόχων αυτών, θα κάνει επιλογές ισορροπημένες, δίκαιες και με αναπτυξιακό προσανατολισμό».

Οι αλλαγές που επιφέρει το σχέδιο

Οι αλλαγές που επιφέρει το σχέδιο για τη φορολογική διοίκηση και τα μετρα που προβλέπει είναι:

  • Εφαρμογή του εντατικού προγράμματος είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών από μεγάλους οφειλέτες, μέσω καινοτόμων μεθόδων στόχευσης και αναγκαστικής είσπραξης.
  • Επιτάχυνση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που εισήγαγε η πρόσφατη φορολογική νομοθεσία.
  • Εξασφάλιση καλύτερης φορολογικής συμμόρφωσης και αποτελεσματικότερων ελέγχων επί των 1000 μεγαλύτερων επιχειρήσεων.
  • Αντιμετώπιση φοροδιαφυγής Φυσικών Προσώπων Μεγάλης Οικονομικής Επιφάνειας και Ελεύθερων Επαγγελματιών Υψηλού Εισοδήματος μέσω ενεργειών επιβολής συμμόρφωσης βάσει ανάλυσης κινδύνου και παραδειγματικής τιμωρίας σημαντικών παραβατών.
  • Υιοθέτηση κεντρικά διευθυνόμενου συστήματος ως προς τους ελέγχους και τις ενέργειες επιβολής συμμόρφωσης στους υπόχρεους υποβολής δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων.
  • Πλήρης ενεργοποίηση των νέων υπηρεσιακών μονάδων ανάλυσης κινδύνου που συστήνονται στη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων.
  • Αξιοποίηση του νέου σώματος ελεγκτών που συγκροτείται με ειδικά προσόντα και συμβόλαια αποδοτικότητας.
  • Ανάπτυξη ετήσιου προγράμματος ελέγχων που θα εμπεριέχει μίγμα προσεγγίσεων, περιλαμβανομένων των ελέγχων γραφείου, των ελέγχων επί συγκεκριμένων ζητημάτων, εμπεριστατωμένων συνολικών ελέγχων και στοχευμένων ερευνών βάσει κινδύνου.
  • Ολοκλήρωση και γενίκευση εφαρμογής του λογισμικού συστήματος επιλογής και διαχείρισης υποθέσεων ELENXIS καθώς και συναφών συστημάτων επιχειρησιακής υποστήριξης.
  • Διαμόρφωση συνεχούς προγράμματος επαγγελματικής ανάπτυξης για το ελεγκτικό προσωπικό.
  • Παροχή της δυνατότητας στη φορολογική διοίκηση να εφαρμόζει διεθνώς αναγνωρισμένες μεθόδους έμμεσου ελέγχου και στατιστικού προσδιορισμού βεβαιούμενων φόρων για όσους παραλείπουν να υποβάλουν δηλώσεις.
  • Αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων άντλησης πληροφοριών από το τραπεζικό σύστημα και διασταύρωση στοιχείων μέσω κατάλληλων πληροφοριακών συστημάτων.
  • Ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού του ΣΔΟΕ με την ανανέωση και αύξηση του προσωπικού του.
  • Πολλαπλασιασμός των προληπτικών ελέγχων και των ορατών περιπολιών για την αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών.
  • Αύξηση της ταχύτητας και του ποσοστού ανταπόκρισης στις καταγγελίες των πολιτών.
  • Ανάπτυξη κοινών επιχειρησιακών σχεδίων με το νέο σώμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος της ελληνικής αστυνομίας, το λιμενικό σώμα, τα τελωνεία, τη δημοτική αστυνομία κλπ. για τη ριζική πάταξη του παραεμπορίου και λαθρεμπορίου.
  • Νέα μέθοδος σήμανσης τσιγάρων και αλκοολούχων ποτών, εγκατάσταση συστημάτων μέτρησης εισροών-εκροών στα βενζινάδικα, και ενεργοποίηση περιπολιών του ΣΔΟΕ με θαλάσσια μέσα.
  • Εφαρμογή συστημάτων αεροφωτογράφησης για εντοπισμό αδήλωτων κολυμβητικών δεξαμενών και πολυτελών κατοικιών.
  • Σταδιακή προσέγγιση της τιμής πετρελαίου θέρμανσης με τη τιμή πετρελαίου κίνησης με παράλληλη επιδότηση κόστους στους καταναλωτές.
  • Εντοπισμός περιπτώσεων 'επιδεικτικής κατανάλωσης' δηλαδή φυσικά πρόσωπα που απολαμβάνουν πολυτελή διαβίωση τέτοια που δεν δικαιολογείται βάσει των φόρων που καταβάλουν.
  • Αύξηση του αριθμού διεθνών συμβάσεων ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών περιλαμβανομένων και ειδικών συμφωνιών με χώρες υποδοχής τραπεζικών καταθέσεων (Ελβετία, Λιχτενστάιν κ.α).
  • Σταδιακή προσέγγιση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων προς τις επικρατούσες τιμές αγοράς.
  • Ανασχεδιασμός σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο των υπηρεσιακών μονάδων που ενεργοποιούνται στην αναγκαστική είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.
  • Ταχεία ενεργοποίηση το νέου σώματος ελεγκτών αναγκαστικής είσπραξης που επιλέγεται βάσει ειδικών προσόντων και γνώσεων.
  • Ταχύρρυθμα προγράμματα εκπαίδευσης των ελεγκτών αναγκαστικής είσπραξης.
  • Αξιοποίηση εξωτερικών συμβούλων που σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες φορολογικές υπηρεσίες θα εντοπίζουν περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών για την εξασφάλιση των απαιτήσεων του δημοσίου.
  • Τακτική δημοσιοποίηση των μεγάλων ληξιπρόθεσμων οφειλετών με χρέη άνω των 150.000 ευρώ όπως προβλέπεται σε πρόσφατη νομοθετική διάταξη.
  • Ενεργοποίηση των διατάξεων προσωρινής κράτησης για μεγάλους φοροφυγάδες.
  • Ταχεία στελέχωση και ενεργοποίηση των υπηρεσιών του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, ο οποίος θα ιεραρχήσει τις ενέργειές του ξεκινώντας από τους μεγάλους φοροφυγάδες.
  • Συγκρότηση συστήματος στατιστικής παρακολούθησης των αποτελεσμάτων των νέων δικονομικών διαδικασιών.
  • Συστηματική δημοσιοποίηση των ονομάτων μεγάλων παραβατών.
  • Εντατικοποίηση των διοικητικών ποινών αναστολής λειτουργίας επαγγελματικών εγκαταστάσεων.
  • Συγκέντρωση στοιχείων για καταθέτες εξωτερικού (περιλαμβανομένης και της χρήσης πιστωτικής κάρτας αλλοδαπής τράπεζας) για τους οποίους δεν δικαιολογείται η προέλευση των πόρων ή δεν δηλώθηκαν οι αποκτηθέντες τόκοι. Ειδικότερα θα προβλεφθεί η αναδρομική επιβολή φόρου επί του κεφαλαίου και των τόκων τέτοιων περιπτώσεων.
  • Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και ενσωμάτωση των απαραίτητων διατάξεων στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
  • Εξορθολογισμός του Κώδικα Ποινών και κλιμάκωση των ποινών με βάση το φορολογικό παρελθόν του φορολογούμενου.
  • Ανάθεση όλων των εισπράξεων και πληρωμών των ΔΟΥ στο Τραπεζικό σύστημα.
  • Διεξαγωγή αυτοματοποιημένων ελέγχων εξ αποστάσεως με ηλεκτρονική διαβίβαση των στοιχείων της επιχείρησης
  • Κατάργηση μεγάλου αριθμού ΔΟΥ και μεταφορά στα ΚΕΠ ή σε "Παράθυρα Φορολογικής Εξυπηρέτησης" όσων συναλλαγών πολιτών δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν εξ αποστάσεως με ηλεκτρονικό τρόπο.
  • Διεξαγωγή μελέτης για το φάσμα και τις μεθόδους παροχής πληροφοριών και εξατομικευμένης εξυπηρέτησης στους φορολογούμενους. Περιλαμβάνεται μελέτη οργάνωσης των ενδοϋπηρεσιακών διαύλων παροχής πληροφοριών στην ανωτέρω υπηρεσία.
  • Ανάπτυξη προσωπικού, εξοπλισμού και υποδομών της πιο πάνω υπηρεσίας εξυπηρέτησης.
  • Κλαδικά στοχευμένες εκστρατείες ενίσχυσης της φορολογικής συμμόρφωσης μέσω Επιμελητηρίων και λοιπών συλλογικών φορέων.
  • Εισαγωγή προγραμμάτων διαμόρφωσης φορολογικής συνείδησης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
  • Παροχή κινήτρων για επίδειξη υψηλού βαθμού φορολογικής συμμόρφωσης: σήμα συνεπούς φορολογούμενου για εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες (που αποδίδεται μετά από 2 διαδοχικούς ελέγχους χωρίς ευρήματα) και παροχή φορολογικών εκπτώσεων ή διευκολύνσεων πληρωμής.
  • Πλήρη ενεργοποίηση του Σώματος Φορολογικής Διαιτησίας.
  • Οργάνωση και εφαρμογή της διαδικασίας διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών εντός του Υπουργείου Οικονομικών.
  • Σύσταση της νέας υπηρεσιακής μονάδας εσωτερικών υποθέσεων στις Δ.Ο.Υ που θα υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Οικονομικών.
  • Γενικευμένη χρήση του πληροφοριακού συστήματος ELENXIS για την εκ των υστέρων αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των ελέγχων.
  • Υποκατάσταση ελεγκτικών διαδικασιών από τα φορολογικά πιστοποιητικά που συντάσσονται από λογιστές και ορκωτούς ελεγκτές.
  • Απλοποίηση και διευκρίνιση των φορολογικών διατάξεων ιδιαίτερα ως προς την τήρηση των βιβλίων και στοιχείων της επιχείρησης και του ορισμού των παραγωγικών δαπανών.
  • Διεξαγωγή τακτικών προγραμμάτων κατάρτισης για τους υπαλλήλους και τα διευθυντικά στελέχη ώστε να υπάρξει ευαισθητοποίηση σχετικά με το τι νοείται ως ανάρμοστη συμπεριφορά.
  • Ενεργοποίηση των πρόσφατων διατάξεων για πειθαρχικά συμβούλια με νέα σύνθεση που τα καθιστά ανεξάρτητα από τους εκπροσώπους των εργαζομένων.
  • Ενεργοποίηση των πρόσφατων διατάξεων που επιβάλουν κακουργηματικές ποινές στους υπαλλήλους του υπουργείου που θα συλληφθούν με τη κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας ανεξάρτητα ποσού.
  • Επιτάχυνση των διαδικασιών παραπομπής επίορκων υπαλλήλων αξιοποιώντας το νέο θεσμό του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος
  • Δημιουργία ισχυρού πλαισίου προστασίας πολιτών που να εξασφαλίζει πλήρως τη δυνατότητα καταγγελίας και ενημέρωσης για τη πορεία της χωρίς να αποκαλύπτεται η ταυτότητα του καταγγέλλοντος.
  • Συστήνεται νέο σώμα φορολογικών ελεγκτών βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης οι οποίοι θα δεσμεύονται με συγκεκριμένα "συμβόλαια" επίτευξης στόχων.
  • Συγκροτείται νέα Γενική Διεύθυνση Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων με στόχο να αποκτήσει και επιχειρησιακές αρμοδιότητες αλλά και ικανότητα σχεδιασμού, ανάλυσης κινδύνου και παρακολούθησης του ελεγκτικού και εισπρακτικού έργου.
  • Συγκροτείται ειδικό Σώμα Φορολογικών Διαιτητών ως ανεξάρτητη αρχή για την εξωδικαστική επίλυση φορολογικών διαφορών.
  • Κατάργηση ή συγχώνευση τουλάχιστον 180 ΔΟΥ βάσει συγκεκριμένων αντικειμενικών κριτηρίων και συγκέντρωση αρμοδιοτήτων και στελεχιακού δυναμικού σε μεγάλες ΔΟΥ στη πρωτεύουσα κάθε νομού με (εξαίρεση Αθήνα, Θεσσαλονίκη και νησιά).
  • Μεταφορά από τις ΔΟΥ στα ΚΕΠ του συνόλου των τυποποιημένων συναλλαγών των πολιτών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αναστολή των κινητοποιήσεων μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες ταξί

Έλυσαν χειρόφρενο

(Φωτογραφία: Phasma )
Αθήνα
Την αναστολή των κινητοποιήσεων μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες ταξί μετά τη μαραθώνια γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί και Αγοραίων.

Στην ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία τονίζει ότι καθοριστικό ρόλο στη λήψη της απόφασης έπαιξε η καθολική αποδοχή των αιτημάτων της από όλα τα πολιτικά κόμματα, η πρόταση διαλόγου του πρωθυπουργού, αλλά και η έμπρακτη συμπαράσταση των Περιφερειαρχών.

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Συνεχίζουμε τον διάλογο και ελπίζουμε ότι έως τις 5 Σεπτεμβρίου θα έχουμε επιτέλους και τις προτάσεις του υπουργού».

«Η απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί με κανόνες, προχωρά απολύτως» τονίζει ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Ραγκούσης σε ανακοίνωσή του. Ακόμη μιλά για αναιτιολόγητη ταλαιπωρία που ευτυχώς έληξε και παραδίδει στην κρίση του λαού όσους την στήριξαν.

«Η αναιτιολόγητη ταλαιπωρία της χώρας έληξε, αφήνοντας στην κρίση των πολιτών όσους την ενθάρρυναν και την στήριξαν. Όπως εξαρχής έχουμε ανακοινώσει, η απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί με κανόνες, προχωρά απολύτως σύμφωνα με τη διαδικασία διαλόγου και το χρονοδιάγραμμα που έχουμε γνωστοποιήσει» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.

Νωρίτερα, μιλώντας στη ΝΕΤ ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ Θ.Λυμπερόπουλος είχε δηλώσει: «Δεν υφίσταται λόγος σε κενό χρόνο να συνεχίζουμε την απεργία.

» Έχω κάνει την πρόταση για λήξη της απεργίας, κάτι που συμφέρει τον κλάδο. Εάν δεν εισακουστώ ας αναλάβουν άλλοι την ευθύνη να οδηγήσουν τον κλάδο στην καταστροφή».

Στη διάρκεια της συνεδρίασης διατυπώθηκαν διαφορετικές προτάσεις ιδίως από τους εκπροσώπους του κλάδου της Περιφέρειας, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων.

Τελικά από την ψηφοφορία προέκυψε ότι 13 μέλη του ΔΣ τάχθηκαν υπέρ της λήξης, έναντι 6 κατά και 2 απουσίες (από τη Ρόδο και στη Σάμο).

Υπέρ της συνέχισης της απεργίας ψήφισαν οι εκπρόσωποι των σωματείων από τη Σπάρτη, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και την Πάτρα, καθώς και δύο συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ από την Αθήνα.

Αντιδράσεις από τα κόμματα

Η ΝΔ διά του εκπροσώπου της Γιάννη Μιχελάκη σημείωσε ότι οι απεργοί απέδειξαν υπευθυνότητα, μπροστά στην κυβερνητική ανευθυνότητα.

«Και οι περιφερειάρχες της χώρας μπόρεσαν, μέσα σε δύο ώρες να κάνουν αυτό που δεν έκαναν ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Ραγκούσης για σχεδόν ένα μήνα.»

Ο ΛΑΟΣ τονίζει: «Τώρα που ανεστάλη η απεργία των ιδιοκτητών Ταξί, καλό θα ήταν ο αρμόδιος υπουργός κ. Ραγκούσης να πιάσει το τιμόνι για κανένα μήνα, ώστε να μάθει όσα δεν ξέρει για αυτό το εξειδικευμένο επάγγελμα.»

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Εβδομαδιαίες απώλειες-ρεκόρ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Στη σκιά της κρίσης χρέους

Στη δίνη της κρίσης και πάλι οι αγορές
Στη δίνη της κρίσης και πάλι οι αγορές (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες μετά την μεγάλη κρίση που ξέσπασε πριν από τρία χρόνια με την πτώχευση της Lehman Brothers συμπλήρωσαν την Παρασκευή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω της κρίσης χρέους στην Ισπανία και την Ιταλία αλλά και της αναιμικής διεθνούς ανάπτυξης.

Αρνητικό το άνοιγμα και τη Νέα Υόρκη που ανεκαμψη αργότερα. Ανήσυχοι εμφανίζονται οι επενδυτές από την έλλειψη σχεδίων από την ηγεσία της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Το Λονδίνο έκλεισε στις 5.246,99 μονάδες με τον FTSE να καταγράφει πτώση 2,78%.

Πλήγματα δέχτηκαν οι μετοχές του τραπεζικού τομέα με την Royal Bank of Scotland να υποχωρεί 6,9% μετά την ανακοίνωση των ζημιών του δεύτερου τριμήνου οι οποίες προσέγγισαν τα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια, λόγω αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και των ιρλανδικών καταναλωτικών δανείων.

Καθοδική ήταν και η πορεία του DAX στη Φρανκφούρτη που έκλεισε στις 6.236,16 μονάδες με πτώση 2,87%.

Μικρότερη από τις προηγούμενες 10 ημέρες ήταν η πτώση στο Παρίσι όπου ο CAC40 διαμορφώθηκε στις 3.278,56 μονάδες έχοντας υποχωρήσει 1,28%, αν και πάλι βρίσκεται σε χαμηλό δύο ετών.

Πτώση 2,20% είχε στη Ζυρίχη ο SMI που διαμορφώθηκε στις 5.172,06 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurofirst300 που καταγράφει τις κορυφαίες μετοχές υποχώρησε κατά 1,7% στις 976,10 μονάδες, το χαμηλότερο των τελευταίων 13 μηνών. Μέσα στην εβδομάδα η πτώση ήταν 9,8%, υποχώρηση που έχει να καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2008 στο ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Πτωτική πορεία είχαν οι δείκτες στη Νέα Υόρκη αν και λίγο πριν από το μέσο της συνεδρίασης ανέκτησαν έδαφος και βρέθηκαν στα επίπεδα όπου έκλεισαν την προηγούμενη ημέρα.

Όπως επισημαίνει στο Reuters αναλυτής, οι επενδυτές αξιολογούν αρνητικά την έλλειψη σχεδίου από την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης για την Ισπανία και την Ιταλία –που πιέζονται από τις αγορές τις τελευταίες ημέρες.

Σε απάντηση στις πιέσεις από τις αγορές, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Θαπατέρο και τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συνομίλησε με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Χ.Θαπατέρο.



Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Υπό εξέταση και το ευρωομόλογο, δηλώνει ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Όλι Ρεν

Έκθεση αξιωματούχων το φθινόπωρο

O Όλι Ρεν ζήτησε να αξιολογείται συνεχώς η χρηματοδοτική ικανότητα του μηχανισμού διάσωσης EFSF
O Όλι Ρεν ζήτησε να αξιολογείται συνεχώς η χρηματοδοτική ικανότητα του μηχανισμού διάσωσης EFSF (Φωτογραφία: Reuters )
Βρυξέλλες
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ θα πρέπει να αξιολογούν συνεχώς τη χρηματοδοτική ικανότητα του μηχανισμού διάσωσης EFSF, ενώ θα εξετάσουν την ιδέα των ευρωομολόγων μαζί με άλλες επιλογές, δήλωσε την Παρασκευή ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο Όλι Ρεν δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ θα εξετάσουν τις μακροχρόνιες επιλογές για την δομή της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της ιδέας των ευρωομολόγων και σημείωσε ότι θα παρουσιάσουν την έκθεσή τους μετά το καλοκαίρι.

Ερωτηθείς για το εάν το ταμείο διάσωσης χρειάζεται να έχει σημαντικά μεγαλύτερη χρηματοδοτική ικανότητα από τη σημερινή, προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές, ο Ρεν απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένους αριθμούς, ωστόσο παρατήρησε:

«Για να είναι αποτελεσματικό, το EFSF χρειάζεται να είναι αξιόπιστο και σεβαστό από τις αγορές. Και κατά συνέπεια, χρειάζεται να το αξιολογούμε συνεχώς, μόλις συσταθεί και αρχίσει να λειτουργεί, στην αντικειμενική του μορφή έχοντας υπόψη αυτούς τους στόχους» σημείωσε ο Ρεν.

Ο Επίτροπος σημείωσε ακόμη ότι το βασικό μήνυμα του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες την Πέμπτη ήταν να επισπεύσουν την εφαρμογή της συμφωνίας για την Ελλάδα.

«Είναι πλέον σημαντικό να επιταχυνθεί η εφαρμογή και οι εγκρίσεις των κρατών-μελών προκειμένου να υλοποιηθεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα. Νομίζω ότι είναι προφανές ότι αυτό χρειάζεται να γίνει» τόνισε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κρεσέντο κινδυνολογίας για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα...



Του Aντώνη Γαλανόπουλου
Με ένα κρεσέντο κινδυνολογίας για το συνολικό τραπεζικό σύστημα της χώρας, υπό τη σκιά των δυσμενών εξελίξεων σε Ισπανία και Ιταλία, επιχείρησε να διαφύγει ο Ευάγγ. Βενιζέλος χθες στη Βουλή από την... πολιτική κατηγορία της αντιπολίτευσης -πλην ΛΑΟΣ- για τους χειρισμούς του σε σχέση με την Proton Bank, μετά τα δημοσιεύματα της «Ε».
Με πολλές και οξύτατες σε αρκετά σημεία παρεμβάσεις του στη Βουλή , κατά των αντιδρώντων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. κυρίως, απέφυγε επιμελώς να απαντήσει στο ακανθώδες ερώτημα γιατί έφερε στο χθεσινό νομοσχέδιο ρύθμιση, που απαλλάσσει αναδρομικά τον εαυτό του και όλους τους υπουργούς ώς πίσω, το 1997, για τις πριμοδοτήσεις των τραπεζών από τα διαθέσιμα του Δημοσίου.

Τα διαθέσιμα αυτά καθορίζεται επακριβώς υπό ποίες προϋποθέσεις δίνονται, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Διευθυντικά στελέχη του ΓΛΚ διαφώνησαν πλήρως με την πριμοδότηση της Proton, θεωρώντας την επισφαλή για το Δημόσιο.

Η επιμονή του υπουργού στη γραμμή των μη εξηγήσεων διατηρήθηκε αναλλοίωτη ακόμα και όταν βουλευτές υπενθύμισαν στον υπουργό ότι παρόμοια έγιναν και με την υπόθεση Κοσκωτά και ζήτησαν την απόσυρση της ρύθμισης.

Ο υπουργός, μάλιστα, έφτασε στο σημείο να παραποιήσει συνειδητά τα δημοσιεύματα της «Ε», παρουσιάζοντας την εφημερίδα να βάλλει κατά του συνόλου του τραπεζικού συστήματος, ενώ δεν δίστασε να αφήσει υπαινιγμούς για αμαρτωλές σχέσεις μεταξύ ΜΜΕ και τραπεζικών ομίλων, αφήνοντας ποταπή αιχμή για την «Ε».

Ρύθμιση

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών, μετά τις αποκαλύψεις της «Ε» για την επισφαλή μεταχείριση της Proton στα μέσα Ιουλίου του 2011, κατέθεσε την ύστατη στιγμή και μία μέρα πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου φωτογραφική ρύθμιση με αναδρομική ισχύ από το 1997, βάσει της οποίας το υπουργείο Οικονομικών σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος μπορεί να τοποθετεί για τον αναγκαίο χρόνο τα διαθέσιμα κατά τρόπο που να διασφαλίζει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και τα στρατηγικά χρηματοοικονομικά συμφέροντα του Δημοσίου.

Λίγη ώρα μετά την έναρξη της χθεσινής συζήτησης του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο είχε ενταχθεί η ρύθμιση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης έθεσε αρχικά το θέμα, ζητώντας εξηγήσεις από το κυβερνητικό στέλεχος τόσο για την αναδρομικότητα της διάταξης όσο και για το περιεχόμενό της.

«Τι υπηρετεί αυτή η τροπολογία; Να μπαλωθεί εκ των υστέρων το πράγμα; Ναι, είναι μια ακόμη επιβεβαίωση ότι το σύστημα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη δουλεύει για τις τράπεζες», υποστήριξε ο βουλευτής, για να πάρει τη σκυτάλη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μ. Κεφαλογιάννης, που σε εντονότατο ύφος καταλόγισε στον υπουργό σωρεία τυπικών και νομοθετικών παρατυπιών.

Ζήτησε μάλιστα την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής, προκειμένου ο Φ. Πετσάλνικος να αποφανθεί αν έχει δικαίωμα ο υπουργός να καταθέτει επί της ουσίας τροπολογία «πέραν από τον Κανονισμό του Κοινοβουλίου».

Επέκρινε παράλληλα τον κ. Βενιζέλο, καταλογίζοντάς του πως οι διατάξεις τις οποίες παραβίασε, και εκ των υστέρων έρχεται να νομιμοποιήσει, είναι οι διατάξεις του σκανδάλου Κοσκωτά, τις οποίες συνέδεσε και με την αναδρομικότητα της ρύθμισης.

«Προσέξτε τη συνεπαγωγή -ανέφερε μιλώντας προς το Σώμα- με το σκάνδαλο Κοσκωτά: νόμος του '95, για να λήξει αυτή η αταξία των διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου για το πώς δίδονται τα χρήματα στις τράπεζες -δίδονται μόνο σε τράπεζες με κεφαλαιακή επάρκεια. Υπουργική απόφαση του '97, απόφαση του κ. Βενιζέλου να βάλει τα χρήματα σε μία τράπεζα, που δεν έχει κεφαλαιουχική επάρκεια και νόμος εκ των υστέρων».

Ακρα δεξιά χειρ

Τον απόντα εκείνη την ώρα υπουργό εκπροσωπούσαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Χρ. Πρωτόπαπας (όπως όφειλε), αλλά κυρίως η «άκρα δεξιά χείρα της κυβέρνησης» Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος απεφάνθη: «Δεν ξέρει το Κοινοβούλιο τι γίνεται στο μαγειρείον, με το οποίο έπρεπε να ασχολούμαστε, διότι γίνονται πολλά για τις συγχωνεύσεις των τραπεζών και έχουν βγει τα μεγάλα μαχαίρια με γραφίδες και μικρόφωνα που προσπαθούν να κατευθύνουν τα προξενιά».

Η εμφάνιση του υπουργού Οικονομικών στην Ολομέλεια, ο οποίος ζήτησε «δευτερογενή πληροφόρηση» επειδή απουσίασε κατά τις αρχικές τοποθετήσεις, προκάλεσε σφοδρή αντιπαράθεση με τον Μ. Κεφαλογιάννη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. τον αποκάλεσε πρόχειρο νομοθέτη και προχειρολόγο και προς επίρρωσιν των επιχειρημάτων του υπενθύμισε ότι ο κ. Βενιζέλος, ως υπουργός τότε των ΜΜΕ, έφερε διάταξη για την ονομαστικοποίηση των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου, με αποτέλεσμα να σταματήσουν να είναι υπό διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο εξήντα μετοχές τεχνικών εταιρειών.

«Αφήστε λοιπόν την αλαζονεία, φερθείτε ως Βενιζέλος και όχι ως Ευάγγελος Βενιζέλος» συνέστησε.

Ακολούθησε πανδαιμόνιο για αρκετή ώρα, με τον υπουργό να ζητεί να έρθει στην αίθουσα ο Αντ. Σαμαράς, ώστε να γίνει ο διάλογος με ευπρέπεια και θεσμικότητα.

Τελικά όταν τα πνεύματα ηρέμησαν ο κ. Βενιζέλος πήρε το λόγο για να δικαιολογήσει -πλημμελώς, ωστόσο, κατά την αντιπολίτευση- τους χειρισμούς του.

Με βασικό άξονα την οικονομική κρίση σε Ελλάδα και Ευρώπη, ο κ. Βενιζέλος πρόταξε τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος προκειμένου να διασφαλιστεί «η συστημική ευστάθεια και η σταθερότητα της οικονομίας».

Αλλοιώνοντας τις αποκαλύψεις της «Ε» επεσήμανε, αναφέροντάς την ονομαστικά, πως «τις τελευταίες ημέρες αποδύεται σε μια επίθεση συστηματική όχι απλά και μόνο κατά μιας μικρής τράπεζας, που ο βασικός μέτοχός της αυτή τη στιγμή ελέγχεται από τις αρμόδιες διοικητικές και δικαστικές αρχές, αλλά και κατά του τραπεζικού συστήματος συνολικά»!

Και συνέχισε εκτοξεύοντας υπαινιγμούς: «Δεν θέλω να μιλήσω για το τι συμβαίνει στο χώρο των ΜΜΕ, δεν θέλω να μιλήσω για τις σχέσεις ορισμένων επιχειρήσεων ΜΜΕ με το τραπεζικό σύστημα. Πάντως -δήλωσε με νόημα- αυτό το τραπεζικό σύστημα είναι που κρατά στη ζωή πάρα πολλές επιχειρήσεις και στον χώρο των ΜΜΕ».

Προσπαθώντας την ίδια στιγμή να καταδείξει την πολιτική του ακεραιότητα, επικαλέστηκε τον πρωθυπουργό και ανέφερε σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο και στη συνέχεια σε πρώτο ενικό πως «δεν απειλούμαι, δεν εκβιάζομαι, κάνω τη δουλειά μου στο όνομα του έθνους».

Δεν υπάρχει όριο!

Κάλεσε τη Βουλή να του συμπαρασταθεί, με το επιχείρημα ότι το ελληνικό Δημόσιο σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος -και ακολουθώντας τα δεδομένα και τις πρακτικές της διατραπεζικής αγοράς- στηρίζει τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος. Αντέτεινε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία κανονιστική πράξη, η οποία να λέει ότι υπάρχει όριο στην τοποθέτηση των διαθεσίμων, σε αντίθεση με ό,τι επικαλέστηκαν οι δύο υπηρεσιακοί παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου.

Τις απόψεις του δεν υιοθέτησαν οι βουλευτές. Ο Ν. Τσούκαλης από τη Δημοκρατική Αριστερά παρατήρησε ότι ο υπουργός δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις και απευθυνόμενος προς τα υπουργικά έδρανα διερωτήθηκε αν όλα αυτά έγιναν για να καλυφθούν πρόσωπα και ενέργειες.

Ο Αλ. Τσίπρας, που ανέβηκε αμέσως μετά στο βήμα, ήταν το ίδιο καυστικός. «Οι δημόσιες τράπεζες -σημείωσε επικαλούμενος τις φήμες για εξαγορά της Proton από την Τράπεζα Αττικής- δεν υπάρχουν για να διασώζουν τους φίλους τους δικούς σας και του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ από το φαλιμέντο. Υπάρχουν για να υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον. Αν θέλει λοιπόν να εξαγοραστεί η Proton Bank ας παραδεχτεί ότι αξίζει ένα ευρώ και ας συγχωνευτεί και αυτή σε ένα δημόσιο τραπεζικό πυλώνα για να διασωθούν οι καταθέσεις του κόσμου».

«Ποιος σας είπε ότι θα κάνει ασύμφορη επιλογή η Τράπεζα Αττικής. Θα την κάνει προς όφελός της, προς όφελος των μετόχων και καταθετών της εάν ευδοκιμήσουν οι συνομιλίες» απάντησε ο κ. Βενιζέλος.

Και με αφορμή τα όσα είχε δηλώσει νωρίτερα ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ περί διάσωσης φίλων, αντεπετέθη με σκοπό να στρέψει αλλού τη συζήτηση. «Αυτό είναι εξυπηρέτηση σε ποιον; Σε αυτόν που οργάνωσε την εκδήλωση για τον Λ. Κύρκο. Σε αυτή αναφερθήκατε. Το όνομα του Λεωνίδα δεν είπατε. Είπατε ότι ο συγκεκριμένος κύριος που ελέγχεται εισαγγελικά (σ.σ. Λ. Λαυρεντιάδης) οργάνωσε την εκδήλωση, αλλά φαντάζομαι ότι δεν εννοείτε ότι υπάρχει κάποια συμμετοχή του Λεωνίδα Κύρκου στην υπόθεση».

Ο κ. Τσίπρας, όπως ήταν αναμενόμενο, απάντησε αποδίδοντας στο κυβερνητικό στέλεχος πανικό και έλλειμμα επιχειρηματολογίας: «Αντιθέτως -δήλωσε- προσπαθήσατε να βάλετε λόγια που δεν είπα στο στόμα μου».

Μιλώντας για την ουσία των καταγγελιών του, ρώτησε τον κ. Βενιζέλο αν αμφισβητεί ότι η τράπεζα έχει διαπιστωμένο έλλειμμα κεφαλαίου και εξειδικεύοντας περαιτέρω τις θέσεις του κατέληξε:

«Εχει εγκρίνει το Δ.Σ. των μετόχων την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ τον Μάιο που μας πέρασε. Πού είναι αυτή η αύξηση; Την είδατε εσείς; Εμείς δεν την είδαμε ούτε ως προς το σκέλος της καταβολής των μετρητών, των 50 εκατομμυρίων, ούτε ως προς την έκδοση αντίστοιχου μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου».

«Η τράπεζα είναι ασφαλής. Τη διασφαλίζει το ευρωσύστημα, η Τράπεζα της Ελλάδος και κάνουμε το καλύτερο. Δεν θα βρουν οι Ελληνες καταθέτες πιο ασφαλείς τράπεζες, περιλαμβανόμενης και της Proton που τώρα διέρχεται αυτή την κρίση και τα παλαιά μέλη της διοίκησής της ελέγχονται και ο βασικός μέτοχος ελέγχεται και τελεί υπό συγχώνευση. Κανείς δεν πρόκειται να χάσει από αυτό» ήταν η καταληκτική φράση του κ. Βενιζέλου. *
enet.gr



Read more...

Διακοπές …χωρίς διακοπές για πέντε υπουργούς

Σαφείς οι εντολές Παπανδρέου


http://img.protothema.gr/BA7F2FAB47F6473DE4C9493CFF4FEF60.jpg
Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιάννης Ραγκούσης, Ηλίας Μόσιαλος, Άννα Διαμαντοπούλου και Ανδρέας Λοβέρδος έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος των εκκρεμοτήτων που θα πρέπει να διευθετηθούν εντός του Αυγούστου.

Παρά την ολιγοήμερη εξόρμηση του πρωθυπουργού στην Σέριφο, η κεντρική κυβερνητική γραμμή είναι να παραμείνουν σε εγρήγορση όλα τα κυβερνητικά στελέχη και αν επιλέξουν μερικές ημέρες να τις περάσουν σε κάποια παραλία, θα πρέπει να αποφύγουν τις προκλήσεις.

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έχει να επιβλέψει τα έσοδα, την κρίση στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, τις συγχωνεύσεις δημόσιων οργανισμών και γενικότερα την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Παρά το κλείσιμο της Βουλής, όπου η εκεί παρουσία του τού «έτρωγε» τον περισσότερο χρόνο, ο κ. Βενιζέλος δεν σκοπεύει να απομακρυνθεί πολύ από την Αθήνα. Άλλωστε οι εξελίξεις στην Ευρώπη ενδέχεται να είναι ραγδαίες και ίσως επηρεάσουν καθοριστικά τα πράγματα στο εσωτερικό τα χώρας.

Για παράδειγμα ανησύχησε ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση η φήμη πως η Ιταλία προσανατολίζεται να μην συμμετάσχει στον νέο δάνειο προς τη χώρα μας λόγω δημοσιονομικών προβλημάτων. Αν και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Τρισέ χαρακτήρισε το ενδεχόμενο αυτό «παράλογο», η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επαγρυπνά.

Τον νέο νόμο για τα ΤΑΞΙ θα επεξεργαστεί όλο το μήνα Αύγουστο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Ραγκούσης. Η αντιπαράθεση φαίνεται να βαίνει προς το τέλος και ίσως επιχειρηθεί εκ νέου διάλογος των δύο πλευρών. Ο κ. Ραγκούσης έχει δεσμευτεί πως στο τέλος του μήνα, σε τρεις εβδομάδες δηλαδή, θα δημοσιοποιήσει τις προτάσεις του.

Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλίας Μόσιαλος έχει αναλάβει να καταρτίσει ένα νέο πλαίσιο λειτουργία των media, στο οποίο θα περιλαμβάνει και συγχώνευση της ΕΡΤ. Παράλληλα η ενημέρωση των δημοσιογράφων σε μια τέτοια περίοδο δεν σταματάει καθόλου, ενώ η χαρακτηριστική του εργασιομανία πολλές φορές τον οδηγεί τα περισσότερα Σάββατα στο γραφείο του στην Συγγρού.

Η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου ίσως περάσει το πρώτο της «θερμό» φθινόπωρο ως υπουργός Παιδείας. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η υπουργός Παιδείας είναι αποφασισμένη να εφαρμοστεί ο νόμος στην νέα ακαδημαϊκή χρονιά, παρά τις ενστάσεις των καθηγητών. Μέχρι την τελευταία στιγμή θα επεξεργάζεται αλλαγές που έχουν εισηγηθεί φορείς και βουλευτές.

Τέλος ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος έχει δηλώσει πως δεν θα φύγει για διακοπές ούτε αυτός. Στο γραφείο του επεξεργάζεται το νέο πολυνομοσχέδιο – σκούπα με το οποίο θα επανακαθοριστούν κρίσιμα θέματα όπως το πειθαρχικό των γιατρών του ΕΣΥ, το συνταξιοδοτικό κα. Από Σεπτέμβρη έχει να εφαρμόσει τον νέο υγειονομικό χάρτη της Ελλάδα, αλλά επίσης θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό των διοικητών των νοσοκομείων, με βάση αυτόν τον χάρτη.

Read more...

«Ψαλίδι» και στις αποδοχές των ενστόλων


newpost.gr
«Ψαλίδι» και στις αποδοχές των ενστόλων
Από το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών δεν ξέφυγαν ούτε οι ένστολοι αφού μία από τις τροποποιήσεις, που κατέθεσε κυριολεκτικά λίγες ώρες πριν από την ψήφισή του στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, περιλαμβάνει περικοπή του επιδόματος ειδικής απασχόλησής τους κατά 10%.

Ο κ. Βενιζέλος, αργά τη νύχτα προχθές, το είχε προφορικώς προαναγγείλει πριν από την έγγραφη κατάθεση της ρύθμισης, με τη μορφή αλλαγής στο κείμενο του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευεθροτυπίας», το υπουργείο Εθνικής Αμυνας εκδήλωναν χθες έκπληξη οι άνθρωποι του υπουργού Πάνου Μπεγλίτη, μιας και εκείνοι, κυριολεκτικά, επίσης μέχρι την τελευταία στιγμή, υποστήριζαν με απόλυτη βεβαιότητα ότι -προς το παρόν- διατηρείται το ειδικό μισθολογικό καθεστώς των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων: Ρυθμιστικές τροπολογίες δε, επρόκειτο, σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, να κατατεθούν το φθινόπωρο ως μέρος άλλου νομοσχεδίου.

Το απόγευμα, ο υπουργός Αμυνας επιβεβαίωσε το ψαλίδισμα των αποδοχών των ενστόλων, επιμένοντας ωστόσο ότι το μείον 10% αφορά μόνο το επίδομα ειδικής απασχόλησής τους και όχι άλλα, όπως το επίδομα επικινδυνότητας, στο οποίο εντάσσεται και το πτητικό επίδομα των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας:

«Με ρεαλισμό βλέποντας τα πράγματα, κέρδισα το εφικτό για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων», μας είπε ο κ. Μπεγλίτης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης σε σχεδόν ολονύκτιο «παζάρι» με τον υπουργό Οικονομικών για να γλιτώσει ό,τι μπορούσε από τις αποδοχές των ενστόλων.

Ομολόγησε δε ότι υπήρξε άμεσος γνώστης της απόφασης του κ. Βενιζέλου ο ίδιος, αλλά όχι οι συνεργάτες του.

Read more...

Κόντρα κυβέρνησης - ΑΔΕΔΥ για τα περί λευκής απεργίας δημοσίων υπαλλήλων

Προειδοποίηση ακόμη και για απολύσεις

(Φωτογραφία: Action Images )
Αθήνα
Αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΑΔΕΔΥ έχει προκαλέσει η φημολογούμενη λευκή απεργία δημοσίων υπαλλήλων που βρίσκονται σε οικονομικές ή ελεγκτικές υπηρεσίες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος προειδοποίησε ότι μια τέτοια στάση, που υπονομεύει την προσπάθεια ολόκληρου του λαού, θα απαντηθεί με κυρώσεις, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για απολύσεις. Έντονη είναι η αντίδραση της ΑΔΕΔΥ, που διαψεύδει ότι υπήρξε επίσημη παρότρυνση για λευκή απεργία και επιτίθεται στην κυβέρνηση.

Μιλώντας στο Mega το πρωί της Παρασκευής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανήλθε με νεότερες δηλώσεις του, τονίζοντας ότι η λευκή απεργία δεν κατοχυρώνεται. «Δεν είναι δικαίωμα η λευκή απεργία, δεν υπάρχει δικαίωμα στην μη είσπραξη εσόδων, γιατί υπονομεύεται μια προσπάθεια ολόκληρου του λαού» και ξεκαθάρισε ότι «για κάθε παράβαση καθήκοντος θα υπάρξει παραπομπή στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα και θα επιβληθούν κυρώσεις ανάλογα με το αδίκημα».

Ο κ. Μόσιαλος σημείωσε ότι η υστέρηση των πληρωμών δεν είναι μόνο θέμα ύφεσης, αλλά οφείλεται σε δυσλειτουργία και ανεπάρκεια του δημόσιου τομέα. Δεν θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Την Πέμπτη ο κ. Μόσιαλος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι για τους υπαλλήλους που επιλέγουν τη λευκή απεργία ή είναι αργόσχολοι δεν υπάρχει θέμα ένταξής τους στην εργασιακή εφεδρεία, δείχνοντας την «έξοδο» από το Δημόσιο και στέλνοντας σαφές πολιτικό μήνυμα πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ανεχθεί στο εξής τέτοιες εργασιακές συμπεριφορές.

Η τοποθέτηση Μόσιαλου έγινε μετά από δήλωση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Σπύρου Παπασπύρου, ο οποίος φέρεται να παρότρυνε δημόσιους υπαλλήλους που εργάζονται σε οικονομικές ή ελεγκτικές υπηρεσίες να προχωρήσουν σε λευκή απεργία.

Η ΑΔΕΔΥ έχει αντιδράσει έντονα στην απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει εκ νέου επιδόματα στους δημοσίους υπαλλήλους.

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 ο γγ της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος τόνισε ότι ουδέποτε η ΑΔΕΔΥ ή η ΓΣΕΕ έχουν προχωρήσει σε τέτοιου είδους κινητοποιήσεις και επιτέθηκε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, λέγοντας πως «ανακοινώνει απολύσεις, λες και είναι ο ιδιοκτήτητης» του Δημοσίου.

Μιλώντας στο Alter το πρωί της Παρασκευής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ.Πρωτόπαπας ζήτησε διευκρινίσεις για τις δηλώσεις Παπασπύρου και τάχθηκε στο πλευρό του κ. Μόσιαλου. Τόνισε ότι η απεργία είναι αποδεκτή, όχι όμως η λευκή απεργία, που στρέφεται κατά του κοινωνικού συνόλου.

Προσεκτική ήταν η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος σημείωσε πως άλλο η απεργία, άλλο τέτοιου είδους κινητοποιήσεις που υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον. Εξέφρασε, πάντως την άποψη ότι ο Σπ.Παπασπύρος δεν θα παρότρυνε ποτέ για κάτι τέτοιο και επέκρινε την κυβέρνηση που αιφνιδίασε τους δημοσίους υπαλλήλους με την απόφαση για την περικοπή επιδομάτων.

«Η κυβέρνηση με απειλές και τρομοκρατία προσπαθεί να προλάβει και να ανακόψει την καταιγίδα λαϊκών αντιδράσεων και απεργιών που αναμένεται να ξεσπάσουν από τις αρχές του Σεπτέμβρη» σχολιάζει από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δ.Στρατούλης. Προσθέτει, επίσης, ότι προσπαθεί να φορτώσει στους δημοσίους υπαλλήλους τις ευθύνες για την αποτυχία των εισπρακτικών στόχων του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων

Ο Ηλίας Μόσιαλος ζήτησε την Πέμπτη να ληφθούν γενναίες αποφάσεις από το κράτος και τόνισε ότι δεν μπορούν να είναι ανεκτά ανάλογα φαινόμενα από τους δημοσίους υπαλλήλους. Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Οσοι κάνουν λευκή απεργία, όπου υπάρχουν αργομισθίες και λευκές απεργίες, αυτά τα φαινόμενα δεν θα πρέπει να είναι ανεκτά από δω και μπρος».

Επιπλέον, με αφορμή τη συζήτηση περί «λευκής απεργίας» από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς των ΔΟΥ ο κ. Μόσιαλος σημείωσε πως «είναι εις βάρος του ελληνικού λαού το να μην εισπράττονται φόροι, να μη λειτουργεί ο δημόσιος τομέας, να μη λειτουργεί ο δημόσιος λειτουργός επειδή μειώθηκε ένα επίδομα».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να μιλήσει για απολύσεις στο Δημόσιο, επισήμανε χαρακτηριστικά: «Θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Όσοι κάνουν λευκή απεργία δεν έχουν θέση, κατά τη γνώμη μου, στον δημόσιο τομέα. Είναι σαφέστατο το μήνυμα».

Όταν, δε, του επισημάνθηκε τι θα συμβεί σε περίπτωση κατά την οποία διαπιστωθεί ότι κάνουν λευκή απεργία μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι που θεωρούν ότι καλύπτονται από το Σύνταγμα, ο κ. Μόσιαλος σχολίασε αφοπλιστικά: «Τι θα πει μόνιμος; Ο μόνιμος κάνει λευκή απεργία; Συνταγματική κατοχύρωση της Πολιτείας είναι να υπερασπίζει το δημόσιο συμφέρον πάνω απ' όλα. Δεν υπάρχει μονιμότητα σε αυτό τον τομέα. Στο Δημόσιο, μονιμότητα υπάρχει όταν προασπίζεσαι το δημόσιο συμφέρον και όταν το προασπίζεσαι μέσω της παραγωγικότητας και της δημόσιας ευθύνης. Εκεί μόνο υπάρχει μονιμότητα».

Για «μεθοδευμένη προσπάθεια της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Μόσιαλου να δημιουργήσει θέμα που δεν υπάρχει» έκανε λόγο στα «ΝΕΑ» η Δέσποινα Σπανού, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ.

«Ουδέποτε μιλήσαμε για λευκή απεργία. Πρόκειται απλά για επιχείρηση εκφοβισμού των εργαζομένων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, που θέλει να δημιουργήσει κλίμα, γνωρίζοντας ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από τον Σεπτέμβριο με τις νέες περικοπές μισθών. Ο κ. Μόσιαλος προσπαθεί να επιρρίψει προκαταβολικά στους δημοσίους υπαλλήλους ενδεχόμενη αποτυχία των νέων οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης» τόνισε η κ. Σπανού.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Επαφές Σαρκοζί με Μέρκελ και Θαπατέρο μετά τις ασφυκτικές πιέσεις των αγορών

Αναζητείται λύση

Σαρκοζί και Μέρκελ συνομιλούν στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου
Σαρκοζί και Μέρκελ συνομιλούν στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Παρίσι, Γαλλία
Διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Θαπατέρο θα έχει την Παρασκευή ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. Οι τρεις ηγέτες θα επιχειρήσουν να συντονίσουν τις κινήσεις τους προκειμένου να σταματήσουν την ελεύθερη πτώση των χρηματαγορών σε ΗΠΑ, Ασία και Ευρώπη.

Την Πέμπτη, οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και την Γουόλ Στριτ κατέγραψαν νέα αρνητικά ρεκόρ, καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη θα διευρυνθεί και πως η αμερικανική οικονομία θα εισέλθει σε νέα περίοδο ύφεσης. Ίδια είναι η εικόνα και την Παρασκευή, ενώ αναλυτές προβλέπουν πως το αρνητικό κλίμα θα διατηρηθεί και τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία, ο Νικολά Σαρκοζί θα μιλήσει πρώτα με την Άνγκελα Μέρκελ και εν συνεχεία με τον Ισπανό πρωθυπουργό. Πηγή της γαλλικής προεδρίας είπε στο Bloomberg πως την Πέμπτη ο Γάλλος πρόεδρος συνομίλησε με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Ωστόσο, λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της επικοινωνίας δεν έχουν γίνει γνωστές.

Παρά τη συμφωνία για ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν πείσει ότι η Ιταλία και η Ισπανία θα αποφύγουν την ευρω-διάσωση.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αξιωματούχοι της ΕΕ προτείνουν στους Ευρωπαίους ηγέτες να ανακοινώσουν νέα μέτρα θωράκισης της Ευρωζώνης, όπως η αύξηση των διαθέσιμων πόρων του EFSF, και να δημιουργήσουν ένα τείχος ασφαλείας γύρω από την Ιταλία και την Ισπανία.

Ενδεικτική είναι η προτροπή του επικεφαλής της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο προς τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να αναθεωρήσουν «όλα τα στοιχεία» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ επιχείρησε να καθησυχάσει τις αγορές ανακοινώνοντας την διοχέτευση επιπρόσθετων κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα και διαβεβαιώνοντας ότι το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την κεντρική ευρωτράπεζα συνεχίζεται κανονικά.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν την Παρασκευή διεθνείς αναλυτές, ο Τρισέ θα πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα στη μάχη κατά της κρίσης χρέους, καθώς οι αγορές ομολόγων χωρών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα, που πραγματοποιήθηκαν από την ΕΚΤ την Πέμπτη, δεν έφεραν θεαματικά αποτελέσματα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...