Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Εβδομαδιαίες απώλειες-ρεκόρ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Στη σκιά της κρίσης χρέους

Στη δίνη της κρίσης και πάλι οι αγορές
Στη δίνη της κρίσης και πάλι οι αγορές (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες μετά την μεγάλη κρίση που ξέσπασε πριν από τρία χρόνια με την πτώχευση της Lehman Brothers συμπλήρωσαν την Παρασκευή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω της κρίσης χρέους στην Ισπανία και την Ιταλία αλλά και της αναιμικής διεθνούς ανάπτυξης.

Αρνητικό το άνοιγμα και τη Νέα Υόρκη που ανεκαμψη αργότερα. Ανήσυχοι εμφανίζονται οι επενδυτές από την έλλειψη σχεδίων από την ηγεσία της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Το Λονδίνο έκλεισε στις 5.246,99 μονάδες με τον FTSE να καταγράφει πτώση 2,78%.

Πλήγματα δέχτηκαν οι μετοχές του τραπεζικού τομέα με την Royal Bank of Scotland να υποχωρεί 6,9% μετά την ανακοίνωση των ζημιών του δεύτερου τριμήνου οι οποίες προσέγγισαν τα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια, λόγω αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και των ιρλανδικών καταναλωτικών δανείων.

Καθοδική ήταν και η πορεία του DAX στη Φρανκφούρτη που έκλεισε στις 6.236,16 μονάδες με πτώση 2,87%.

Μικρότερη από τις προηγούμενες 10 ημέρες ήταν η πτώση στο Παρίσι όπου ο CAC40 διαμορφώθηκε στις 3.278,56 μονάδες έχοντας υποχωρήσει 1,28%, αν και πάλι βρίσκεται σε χαμηλό δύο ετών.

Πτώση 2,20% είχε στη Ζυρίχη ο SMI που διαμορφώθηκε στις 5.172,06 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurofirst300 που καταγράφει τις κορυφαίες μετοχές υποχώρησε κατά 1,7% στις 976,10 μονάδες, το χαμηλότερο των τελευταίων 13 μηνών. Μέσα στην εβδομάδα η πτώση ήταν 9,8%, υποχώρηση που έχει να καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2008 στο ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Πτωτική πορεία είχαν οι δείκτες στη Νέα Υόρκη αν και λίγο πριν από το μέσο της συνεδρίασης ανέκτησαν έδαφος και βρέθηκαν στα επίπεδα όπου έκλεισαν την προηγούμενη ημέρα.

Όπως επισημαίνει στο Reuters αναλυτής, οι επενδυτές αξιολογούν αρνητικά την έλλειψη σχεδίου από την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης για την Ισπανία και την Ιταλία –που πιέζονται από τις αγορές τις τελευταίες ημέρες.

Σε απάντηση στις πιέσεις από τις αγορές, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Θαπατέρο και τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συνομίλησε με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Χ.Θαπατέρο.



Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: