Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Όλο το σχέδιο της κυβέρνησης για τους φόρους

18 Δεκεμβρίου 2009, 13:17

Όλο το σχέδιο της κυβέρνησης για τους φόρους

Του Κωστή Πλάντζου

Με διαδικασίες εξπρές προωθούνται οι μεγάλες αλλαγές στη φορολογία που θα ισχύσουν από το Μάρτιο. Παρουσιάζοντας συνολικά το σχέδιό του για τις αλλαγές στη φορολογία, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε μεγαλύτερα βάρη σε εισοδήματα και μερίσματα, προαναγγέλλοντας ακόμα και … προείσπραξη των μελλοντικών φόρων στα ακίνητα –από όσους έχουν τη δυνατότητα να τους προκαταβάλουν με αντάλλαγμα κάποια έκπτωση ή και μελλοντική απαλλαγή.

Επιπλέον, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως η κυβέρνηση μελετά και αυξήσεις στους ειδικούς φόρου σε ποτά, τσιγάρα αλλά και καύσιμα.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, από το 2011 καταργούνται τα έντυπα δηλώσεων που τυπώνονται και αποστέλλονται κάθε χρόνο σε 5 εκατ. φορολογουμένους. Οι δηλώσεις θα υποβάλλονται πλέον ηλεκτρονικά, από το σπίτι, τα ΚΕΠ ή από πιστοποιημένα λογιστικά γραφεία.

«Όλοι γνωρίζουμε πως το σύστημα είναι άδικο. Η κυβέρνηση τολμά να το αλλάξει» δήλωσε χαρακτηριστικά και προανήγγειλε για τα φυσικά πρόσωπα:

Ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα
Φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών στην κλίμακα των φυσικών προσώπων
Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και χαριστικών φοροαπαλλαγών
Γενίκευση των ελέγχων πόθεν έσχες στις φορολογικές δηλώσεις
Λογιστικό προσδιορισμός όλων των εισοδημάτων
Νέο σύστημα έκπτωσης φόρων μέσω αποδείξεων
Φορολόγηση της υπεραξίας από βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές με συμψηφισμό των ζημιών.
Απέφυγε πάντως, εν όψει της διαβούλευσης, να αποκαλύψει εάν θα προχωρήσει σε αύξηση του ανώτατου συντελεστή φορολόγησης. Επεσήμανε πάντως ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, εκτός εκείνων που απολαμβάνουν χαριστικές φοροαπαλλαγές και ειδικό τρόπο φορολόγησης.

Για τα νομικά πρόσωπα το σχέδιο Παπακωνσταντίνου προβλέπει:

Διαχωρισμό διανεμόμενων και αδιανέμητων κερδών
Υποχρέωση διατήρησης επαγγελματικών λογαριασμών στις τράπεζες, με διασύνδεση με τα πληροφοριακά συστήματα και πρόσβαση των φορολογικών υπηρεσιών (ΓΓΠΣ).
Κατάργηση χαριστικών φοροαπαλλαγών προς επιχειρήσεις
Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων
Φορολόγηση των συναλλαγών με εξωχώριες εταιρίες
Αποτελεσματικός έλεγχος των ενδοομιλικών συναλλαγών

Για τα Ακίνητα προβλέπεται επίσης:

Εφαρμογή από το 2010 της προοδευτικής φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας
Επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών με υψηλότερο αφορολόγητο
Φορολόγηση των offshore ακινήτων
Συμφωνία Δημοσίου με τους Φορολογούμενους για την προπληρωμή φόρων –ακόμα και εφάπαξ για όλα τα χρόνια ιδιοκτησίας, προφανώς έναντι κάποιων εκπτώσεων (εν είδει εσωτερικού δανεισμού από τους φορολογουμένους).

Ο κ.Παπακωνσταντίνου παραδέχτηκε πως με τα νέα μέτρα που πρωθεί η κυβέρνηση οι εργαζόμενοι στο δημόσιο θα δουν μεσοσταθμικά μείωση μισθού 3%-4%. Διευκρίνισε πάντως ότι η μείωση αφορά μόνο τα υψηλά εισοδήματα, αναφέροντας σαν τάξη μεγέθους τα 3000 ευρώ και πάνω.

Όλα τα μέτρα στοχεύουν στην αντιστροφή του κλίματος και μια πιθανή νέα υποβάθμιση από Moody’s, για την οποία προϊδέασε και ο ίδιος ο υπουργός -παρατηρώντας πως «έχει καιρό να προβεί σε υποβάθμιση» όπως και η S&P- αν και διευκρίνισε πως «η κυβέρνηση δεν είχε τέτοια πληροφόρηση» για τις προθέσεις της. Χαρακτήρισε αναμενόμενη την υποβάθμιση από την Standard and Poor's και δήλωσε : "Οι αξιολογήσεις κρίνονται και οι ίδιες. Η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας δεν είναι κάτι που θα γίνει σε μία νύχτα. Όσο δύσκολα καταρρέει η αξιοπιστία μιας χώρας, τόσο δύσκολα θα γίνει η ανάκτηση".


Απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να υπάρξει προδανεισμός και έκδοση ομολόγων με ιδιωτική τοποθέτηση.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε και στοιχεία που δείχνουν ότι περισσότεροι από 2 στους 3 φορολογούμενους δηλώνουν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο, καθώς και στοιχεία σύμφωνα με τα οποία «πιάσαμε πάτο» διεθνώς στα έσοδα από φόρους εισοδήματος. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι:

· Τα χαμηλά δημόσια έσοδα είναι μέρος του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας. Τα έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ έχουν μειωθεί από το 40,9% στο 37,3% του ΑΕΠ από το 2001 έως σήμερα.

· Τα φορολογικά έσοδα έχουν μειωθεί από το 21,8% το 2001 στο 2004 στο 19,6% και σήμερα είναι στο 19% του ΑΕΠ. Από τα χαμηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην Ευρωζώνη ο μέσος όρος είναι 25%.

· Η συμβολή των φορολογικών εσόδων στο σύνολο (49%) είναι η δεύτερη χαμηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27.

· Το πρόβλημα βρίσκεται στα έσοδα από άμεσους φόρους. Είμαστε κοντά σε χώρες όπως η Σλοβακία και η Ρουμανία, με έσοδα στο 7,7% του ΑΕΠ, όταν στους 27 ο μέσος όρος είναι 13,1%.

· Στην Ελλάδα, για κάθε 1 ΕΥΡΩ άμεσων φόρων, οι Έλληνες πληρώνουν 1,56 ΕΥΡΩ από έμμεσους.

· Η Ελλάδα έχει τον πέμπτο χαμηλότερο συντελεστή φορολόγησης μερισμάτων στον ΟΟΣΑ. Είναι συνολικά στο 32,5%.

· Το 85% εισοδήματα κάτω από 30.000 ΕΥΡΩ.

· Πάνω από 6,6 δις ΕΥΡΩ τα διαφυγόντα έσοδα από τον ΦΠΑ. Έχουν διπλασιαστεί από το 2000

protothema.gr


Read more...

Ας πέσουν οι μάσκες... Νέλλας:΄Ενα στέλεχος παντός καιρού.


Ο κ. Γιώργος Νέλλας είναι Πολιτικός Μηχανικός – Συγκοινωνιολόγος του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Κατέχει επίσης μεταπτυχιακό δίπλωμα στα συγκοινωνιακά, με εξειδίκευση στα οικονομικά και στην επιχειρησιακή έρευνα από το Πανεπιστήμιο Cornell των ΗΠΑ.Ο κ.Νέλλας ,φίλος της κ.Μπιρμπίλη,διορίσθηκε μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ.Από την διαδρομή του φαίνεται ότι είναι στέλεχος παντός καιρού καί πάσης εξουσίας.Οι δε κρατικές του θητείες κοστίζουν στον έλληνα φορολογούμενο.
yperpasok


Οδοιπορικό ανδρός παντός καιρού…

Από τον Σπύρο Κρανιώτη

Υπήρξε Γενικός Διευθυντής της ΤΡΑΜ Α.Ε επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ (2002), την περίοδο, που η χωρίς έγκριση του ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) οριοθέτηση της γραμμής στο ύψος της Πύλης του Αδριανού και το εν συνεχεία αναγκαστικό ξήλωμα του εργοταξίου και η επαναχάραξη της γραμμής, επιβάρυναν το Δημόσιο με 2,3 εκ. ευρώ και οκτάμηνη περίπου καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου. (Ελευθεροτυπία 1-10-2002). Για τον λόγο αυτό και αποπέμφθηκε από την ΤΡΑΜ Α.Ε.
Υπήρξε Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ μέχρι πρόσφατα, διορισμένος από την Νέα Δημοκρατία και σε αγαστή συνεργασία με τα εκεί κομματικά στελέχη της, παραγκώνισε έμπειρα στελέχη που υπηρέτησαν με αυταπάρνηση την Εταιρεία από την ίδρυσή της, επειδή ανήκαν στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Σε συνεργασία με την...

πολιτική ηγεσία του ΥΠΜΕ, λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές, προέβη στην πρωτοφανή για την ιστορία της ΕΡΓΟΣΕ, αλλαγή των αποφαινομένων οργάνων επί Αιτήσεων Θεραπείας, καθιστώντας τον τότε Υπουργό κ. Στυλινίδη αρμόδιο για την εκδίκασή τους!!!! Ανέχθηκε και συμμετείχε μέχρι πρόσφατα, στην λειτουργία του Τεχνικού Συμβουλίου της ΕΡΓΟΣΕ, όταν η νέα Διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ ακόμη δεν έχει τοποθετηθεί!!! Μήπως ήθελαν τετελεσμένες καταστάσεις για τους επερχόμενους;
Aπό 15-12-2009, (ΝΕΑ 16-11-2009), ο κ. Γεώργιος Νέλας, ο πρωταγωνιστής των ανωτέρω, τοποθετείται μετά από τέτοια λαμπρή πορεία στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ… προφανώς ως αποτυχημένος manager της ΕΡΓΟΣΕ, γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν υπήρχαν λόγοι για μία ακόμη αποπομπή του από την Εταιρεία!
Κύριε Πρωθυπουργέ… κάποιοι παίζουν περίεργα παιχνίδια πίσω από την πλάτη σου…κι αν όπως ισχυρίζεσαι δεν οφείλεις τίποτε σε κανένα… πάρε κεφάλια, πριν να είναι αργά…



Read more...

Αλαλούμ με τον ΟΠΑΠ



του Δημήτρη Παφίλα

Αναζητείται manager για μεγάλη κρατική εταιρεία τυχερών παιχνιδιών, πληροφορίες Υπουργείο Πολιτισμού – Οικονομικών… Κάπως έτσι διαμορφώνεται η εικόνα στην ΟΠΑΠ, καθώς στην έκτακτη Γενική συνέλευση της εταιρείας εμφανίστηκε εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού- Οικονομικών, ο οποίος αρκέστηκε να δηλώσει ότι η γενική συνέλευση του οργανισμού αναβάλλεται για τις 30 Δεκεμβρίου.

Τα σχόλια των ξένων επενδυτών όπως και των αναλυτών είναι εξόχως αρνητικά διότι το δημόσιο για μια ακόμη φορά ρεζιλεύει την Ελλάδα στο εξωτερικό αφού ούτε μπορεί να διορίσει νέο μάνατζερ, αλλά κυρίως αγνοεί τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης και το ποσοστό μετοχών που κατέχουν (52%).

Η αδυναμία εξεύρεσης νέου διευθύνοντος συμβούλου ή και προέδρου- κατά το πρότυπο που εισήγαγε εκ νέου η σημερινή κυβέρνηση στις υπόλοιπες ημικρατικές εταιρείες – ήταν εμφανής από την Τετάρτη καθώς ούτε η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού ήταν σε θέση να ανακοινώσει κάτι, ούτε η κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι, την αναζήτηση νέου manager για την ΟΠΑΠ είχε αναλάβει ο υπουργός Πολιτισμού καθώς συνεργάτες του είχαν συναντηθεί πρόσφατα με την απελθούσα διοίκηση του Οργανισμού.

Πέραν, όμως, της δυστοκίας που εμφανίζεται να βρεθεί ο κατάλληλος διαχειριστής για την ΟΠΑΠ, πληροφορίες φέρουν το δημόσιο να διαθέτει συγκεκριμένη πολιτική για την ΟΠΑΠ η οποία πιθανότατα να συνδέεται με μια ενδεχόμενη πώληση σημαντικού ποσοστού του δημοσίου στον ΟΠΑΠ.

protothema.gr


Read more...

Βενιζέλος : Χρειάζονται άμεσα μέτρα για τη θωράκιση της χώρας


Βενιζέλος : Χρειάζονται άμεσα μέτρα για τη θωράκιση της χώρας

του Μάκη Πολλάτου

Με μια ευθεία πολιτική παρέμβαση έπειτα από αρκετές εβδομάδες πολιτικής «αφωνίας», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Βαγγέλης Βενιζέλος κάλεσε δημοσίως τον πρωθυπουργό να εφαρμόσει «άμεσα μέτρα βραχυπρόθεσμα, ταχείας απόδοσης».

Κατά τη διάρκεια της σημερινής του επίσκεψης στην έδρα του Α’ Σώματος Στρατού στην Κοζάνη, ο κ. Βενιζέλος άσκησε κριτική εμμέσως στις αποφάσεις του κ. Γιώργου Παπανδρέου επισημαίνοντας ότι «δεν αρκεί να διακηρύσσουμε τα μακροπρόθεσμα μέτρα τα οποία πρέπει να προωθήσουμε και θα προωθήσουμε με γρήγορους ρυθμούς, οφείλουμε να εφαρμόσουμε και άμεσα μέτρα βραχυπρόθεσμα, ταχείας απόδοσης, προκειμένου να θωρακίσουμε τη χώρα απέναντι σε ποικίλες πιέσεις οι οποίες ξεκινούν να έχουν χαρακτήρα χρηματοοικονομικό και καταλήγουν φυσικά να έχουν όπως συμβαίνει πάντα χαρακτήρα πολιτικο-διπλωματικό».

Προχωρώντας μερικά βήματα ακόμη το συλλογισμό του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έδωσε τη δική του ερμηνεία στην προειδοποίηση του πρωθυπουργού ότι λόγω της οικονομικής κρίσης η χώρα κινδυνεύει να απολέσει κυριαρχικά δικαιώματα. Προσδιορίζοντας ποιο είναι το νόημα της διαχείρισης της κρίσης και το νόημα της κυριαρχίας στις μέρες μας, ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι το νόημα είναι «η ικανότητα διαχείρισης κρίσεων και η διαφύλαξη του μεγαλύτερου δυνατού περιθωρίου διακριτικής ευχέρειας που πρέπει να έχει μια κοινωνία, ένας λαός, ένα Κοινοβούλιο, μια Κυβέρνηση που είναι δημοκρατικά νομιμοποιημένη».

Η παρέμβαση αυτή του κ. Βενιζέλου αποκτά βαρύνουσα σημασία καθώς γίνεται μόλις δύο μέρες μετά τη νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από το διεθνή οίκο standard and poor’s και μόλις τρία 24ωρα πριν την έναρξη της συζήτησης για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2010.

Υποστηρίζοντας ότι «βρισκόμαστε σε συνθήκες εθνικής κρίσης», ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «χρειάζεται μια πανεθνική προσπάθεια, μια ειλικρινής ενεργός συστράτευση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε, όχι απλά και μόνον το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας ή το πρόβλημα της διεθνούς οικονομικής αξιοπιστίας της χώρας, αλλά να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της εθνικής ανομίας η οποία δυστυχώς μας έχει καταβάλλει, προκαλώντας απαισιοδοξία στον ελληνικό λαό».

Κατά τον υπουργό Άμυνας, «αποστολή της Κυβέρνησής μας και εντολή του ελληνικού λαού είναι να αλλάξουμε το κλίμα και αυτό μπορεί να το πετύχει η ίδια η κοινωνία εάν στο σύνολό της ενεργοποιηθεί και αναλάβει αυτή την προσπάθεια. Δεν πρόκειται για μια προσπάθεια κρατική ή κυβερνητική, ούτε για μια προσπάθεια που μπορεί να αναληφθεί μόνον από τις δυνάμεις της αγοράς». Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος κάλεσε όλους τους Έλληνες να βοηθήσουν στην προσπάθεια ανάταξης επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν πράγματα που ανήκουν στην ευθύνη του κράτους και άρα του πολιτικού συστήματος και πρωτίστως της Κυβέρνησης και αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη αυτού του τμήματος. Υπάρχουν άλλα τα οποία ανήκουν στην ευθύνη του κάθε πολίτη, του εργαζόμενου, του ελεύθερου επαγγελματία, του επιτηδευματία, του μικρομεσαίου.

Υπάρχουν άλλα, πολύ σημαντικά, που ανήκουν στην ευθύνη του συντελεστή κεφάλαιο, της εργοδοσίας, του επιχειρηματικού κόσμου, του τραπεζικού συστήματος. Όλοι πρέπει να αναλάβουν τη δική τους ευθύνη. Και βεβαίως, πρέπει να δημιουργηθεί η αίσθηση της προσδοκίας για όλους, γιατί στόχος μας είναι να διαφυλάξουμε το επίπεδο ζωής, κυρίως των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, να αποκαταστήσουμε τους μηχανισμούς κοινωνικής δικαιοσύνης».

.protothema.gr


Read more...

Κοπεγχάγη: Η ώρα της αλήθειας

Ώρα μηδέν στην Κοπεγχάγη καθώς ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα και το ερώτημα είναι αν οι μεγάλοι ρυπαντές θα υπογράψουν έστω μια πολιτική διακήρυξη για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε στην Κοπεγχάγη τους ηγέτες του πλανήτη να καταλήξουν σε μία συμφωνία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ακόμα και αν, όπως είπε, η συμφωνία αυτή "δεν είναι τέλεια". Ωστόσο ο αμερικανός πρόεδρος δεν προσφέρθηκε να προχωρήσει σε νέες δεσμεύσεις για τη μείωση των ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, κάτι που ορισμένοι θεωρούν κρίσιμο θέμα για τη σύναψη μιας συμφωνίας.

Απευθυνόμενος στους μετέχοντες, ο Ομπάμα επανέλαβε τις αμερικανικές προτάσεις, ζήτησε να υπάρξει διαφάνεια στον τρόπο ελέγχου της μείωσης εκπομπών αερίων και τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να μάχονται κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της διάσκεψης. "Η εποχή των συζητήσεων τελείωσε", είπε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες ώστε η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη να μην ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα "οφείλουν απλούστατα να κάνουν αυτό που τους αναλογεί. Αν όχι, δεν θα είναι δυνατό να επιτύχουμε τον στόχο των 2 βαθμών Κελσίου", δήλωσε ο σουηδός πρωθυπουργός και προεδρεύων της ΕΕ, Φρέντρικ Ράινφελντ, μιλώντας στην ολομέλεια της διάσκεψης για το κλίμα στην Κοπεγχάγη.

Οι συνομιλίες μεταξύ των αρχηγών κρατών επί του σχεδίου συμφωνίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής πυροδοτούν "πολλές εντάσεις", ωστόσο "κάτι κινείται", διαβεβαίωσε από την Κοπεγχάγη ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί είναι ακόμα "μακρύς και δύσκολος" μέχρι να επιτευχθεί μία συμφωνία για το κλίμα και πρόσθεσε ότι οι δυσκολίες "υποτιμήθηκαν".

Η Κίνα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Ο κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο δήλωσε ότι η Κίνα είναι αποφασισμένη να τηρήσει, "ίσως ακόμη και να ξεπεράσει" το στόχο που έχει θέσει για περιορισμό των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μέχρι το 2020.

"Θα τηρήσουμε το λόγο μας με πραγματικές πράξεις", δήλωσε ο Γουέν σε ομιλία του στο πλαίσιο της διάσκεψης στην Κοπεγχάγη. "Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της διάσκεψης αυτής, δεσμευόμαστε πλήρως να τηρήσουμε, ακόμη και να ξεπεράσουμε το στόχο που έχουμε θέσει". Η Κίνα έχει θέσει ως στόχο τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ανά μονάδα ΑΕΠ κατά 40-45% μέχρι το 2020, σε σχέση με τα επίπεδα του 2005.

Το σχέδιο συμφωνίας

Τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μετά τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης για την υιοθέτηση μιας ή περισσοτέρων συνθηκών το αργότερο στο τέλος του 2010 προτείνει το σχέδιο συμφωνίας το οποίο βρίσκεται υπό διαπραγμάτευσιν στην πρωτεύουσα της Δανίας.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου επάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, ότι χρειάζονται δραστικές περικοπές στην εκπομπή αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ενώ δεν συγκεκριμενοποιείται αριθμητικά η αναγκαία μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέχρι το 2020 ή το 2050.

Στο σχέδιο συμφωνίας υποστηρίζεται ο στόχος της χορήγησης 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως ως κλιματική βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες μέχρι το 2020 και η χορήγηση 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες ανάμεσα στο 2010 και το 2012. Οι αναπτυσσόμενες χώρες συμφωνούν, σύμφωνα με το σχέδιο συμφωνίας, σε κάποιου βαθμού έλεγχο του περιορισμού των εκπομπών αερίων.

Φόρο άνθρακα και θεσμοθέτηση πράσινου ομολόγου πρότεινε ο Γ. Παπανδρέου που βρίσκεται στην Κοπεγχάγη
.nooz.gr

Read more...

Δήλωση Κ. Μίχαλου για το φορολογικό

Σε γενικές γραμμές κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος της χώρας, σύμφωνα με την εκτίμηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας αλλά όπως προσθέτει σε δήλωσή του ο πρόεδρός του κ. Κ. Μίχαλος ''η μεταρρύθμιση δε θα πρέπει να συνοδευτεί, ιδιαίτερα αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την εθνική μας οικονομία, από αυξήσεις υπαρχόντων φόρων, επαναφορά παλαιών ή καθιέρωση νέων φορολογικών επιβαρύνσεων''.

Ο κ Μίχαλος δήλωσε συγκεκριμένα: "Σήμερα ακούσαμε από τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, μια σειρά από εξαγγελίες για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος της χώρας, οι οποίες σε γενικές γραμμές κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει για την ανάγκη της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ωστόσο, το Ε.Β.Ε.Α. επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα έχει επισημάνει ότι η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος δε θα πρέπει να συνοδευτεί, ιδιαίτερα αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την εθνική μας οικονομία, από αυξήσεις υπαρχόντων φόρων, επαναφορά παλαιών ή καθιέρωση νέων φορολογικών επιβαρύνσεων.

Το Ε.Β.Ε.Α. αναμένει μέσα στους επόμενους τρεις μήνες την ολοκλήρωση του διαλόγου για το νέο φορολογικό νόμο και ευελπιστεί ότι η κυβέρνηση δε θα επιβαρύνει με ακόμη περισσότερους φόρους τους συνεπείς φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις, από τις οποίες όλοι περιμένουμε να στηρίξουν την απασχόληση και την προσπάθεια ανάκαμψης.

Άλλωστε, όλοι οι διεθνείς οργανισμοί υποστηρίζουν ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να προέλθει κατά 70% από την περικοπή των κρατικών δαπανών και κατά 30% από την ενίσχυση των εσόδων. Υπάρχουν τα περιθώρια για να γίνει αυτό και το ξέρουμε όλοι".
nooz.gr

Read more...

Πρόταση για εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση Βατοπεδίου

Και τέταρτη πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, αυτή τη φορά για την υπόθεση της Μόνης Βατοπεδίου- μετά τη Siemens, τα δομημένα ομόλογα και το Χρηματιστήριο- κατατέθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Στην πρόταση σημειώνεται ότι το μικρό χρονικό διάστημα του ενός περίπου μηνός (Νοέμβριος ’08) που αφιερώθηκε σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, «λόγω της πρόθεσης της τότε πλειοψηφίας της Βουλής να το συγκαλύψει», δεν επέτρεψε να διαφωτιστούν κρίσιμες πτυχές του.

Οι πτυχές αυτές, σημειώνεται, συναρτώνται κυρίως με διακίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών με άγνωστους παραλήπτες, με ύποπτες χρηματιστηριακές συναλλαγές και επενδυτικές δραστηριότητες της Μονής Βατοπεδίου και των συνδεδεμένων με αυτή φυσικών και νομικών προσώπων, με περίεργους δανεισμούς πολύ μεγάλων χρηματικών ποσών από τη Μονή και τα ανωτέρω πρόσωπα, με τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Μονής κλπ.

Προστίθεται ακόμη ότι δεν ικανοποιήθηκαν αιτήματα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για έλεγχο των δεκάδων τραπεζικών λογαριασμών της Μονής που διενεργήθηκαν από την Τράπεζα Ελλάδος, ενώ απεδείχθη πλημμελής και ανεπαρκής ο έλεγχος που έγινε λόγω του περιορισμένου χρόνου που είχαν στη διάθεσή τους οι ελεγκτές.

Πέραν αυτών, συμπληρώνεται, η προηγούμενη κυβέρνηση παρά τα αδιάσειστα στοιχεία και τις αποκαλύψεις, όχι μόνον δεν μερίμνησε για την επιστροφή των ακινήτων στο ελληνικό δημόσιο, αλλά μεθόδευε και συμβιβασμό με την Μονή.

«Εξ αυτών όχι μόνον επιβεβαιώνεται η αναμφισβήτητη εμπλοκή στο σκάνδαλο της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά αναδεικνύεται περαιτέρω η διαρκής προσπάθεια της για συγκάλυψη, καθώς και οι ευθύνες και η έλλειψη ευαισθησίας για την προστασία της δημόσιας περιουσίας».
nooz.gr

Read more...

Κοπεγχάγη: Η ώρα της αλήθειας

Ώρα μηδέν στην Κοπεγχάγη καθώς ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα και το ερώτημα είναι αν οι μεγάλοι ρυπαντές θα υπογράψουν έστω μια πολιτική διακήρυξη για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Πηγές του Reuters στην Κοπεγχάγη αναφέρουν ότι σε σχέδιο διακήρυξης, που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αναφέρεται ότι οι πλούσιες χώρες δεσμεύονται να δώσουν βοήθεια ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2020 στις φτωχές χώρες, για να τις στηρίξουν στην προσπάθεια προσαρμογής των οικονομιών τους και στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Η ομάδα των περίπου 25 ισχυρών ηγετών του κόσμου είχε εποικοδομητικές συνομιλίες στην τελευταία μέρα της διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή, δήλωσε ο Δανός πρωθυπουργός, που φιλοξενεί τους ηγέτες.

Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε στην Κοπεγχάγη τους ηγέτες του πλανήτη να καταλήξουν σε μία συμφωνία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ακόμα και αν, όπως είπε, η συμφωνία αυτή "δεν είναι τέλεια". Ωστόσο ο αμερικανός πρόεδρος δεν προσφέρθηκε να προχωρήσει σε νέες δεσμεύσεις για τη μείωση των ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, κάτι που ορισμένοι θεωρούν κρίσιμο θέμα για τη σύναψη μιας συμφωνίας.

Απευθυνόμενος στους μετέχοντες, ο Ομπάμα επανέλαβε τις αμερικανικές προτάσεις, ζήτησε να υπάρξει διαφάνεια στον τρόπο ελέγχου της μείωσης εκπομπών αερίων και τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να μάχονται κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της διάσκεψης. "Η εποχή των συζητήσεων τελείωσε", είπε.

Οι συνομιλίες μεταξύ των αρχηγών κρατών επί του σχεδίου συμφωνίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής πυροδοτούν "πολλές εντάσεις", ωστόσο "κάτι κινείται", διαβεβαίωσε από την Κοπεγχάγη ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Η Κίνα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Ο κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο δήλωσε ότι η Κίνα είναι αποφασισμένη να τηρήσει, "ίσως ακόμη και να ξεπεράσει" το στόχο που έχει θέσει για περιορισμό των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μέχρι το 2020.

"Θα τηρήσουμε το λόγο μας με πραγματικές πράξεις", δήλωσε ο Γουέν σε ομιλία του στο πλαίσιο της διάσκεψης στην Κοπεγχάγη. "Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της διάσκεψης αυτής, δεσμευόμαστε πλήρως να τηρήσουμε, ακόμη και να ξεπεράσουμε το στόχο που έχουμε θέσει". Η Κίνα έχει θέσει ως στόχο τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ανά μονάδα ΑΕΠ κατά 40-45% μέχρι το 2020, σε σχέση με τα επίπεδα του 2005.
.nooz.gr

Read more...

Θαπατέρο υπέρ Παπανδρέου...

...και κατά διεθνών οίκων αξιολόγησης. Τα 'ριξε για τα καλά στους ...Μοοdys, Standard-Poors, κ.λ.π.

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com/

Στο επίκεντρο της ισπανικής πολιτικής επικαιρότητας βρέθηκε η Ελλάδα. Εντάξει... στο περίπου, μια και οι οικονομικές δυσκολίες και των δύο σοσιαλιστικών κυβερνήσεων βρίσκονται στην ίδια σχεδόν απόσταση απ΄ το χείλος του γκρεμού. Με τον Θαπατέρο να μη μπορεί να συνέλθει από το ...τούβλο (ladrillo), την φούσκα της οικοδομής που έσκασε προ τριετίας και ανεβάζει την ανεργία στο 20%, με αποτέλεσμα να αυτοσχεδιάζει και...

να κάνει ό,τι μπορεί για να περάσει στην εξουσία την επόμενη διετία η συντηρητική αντιπολίτευση (αυτό δείχνουν όλες οι μετρήσεις και παραδέχονται μέχρι και πρώην υπουργοί του).
Στο τελευταίο του τετ α τετ με τον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος στη Βουλή, ο Ισπανός πρωθυπουργός ενημερώνοντας το Σώμα για τα αποτελέσματα της πρόσφατης σύνοδο των Βρυξελλών και την γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας του, τα ΄ριξε για τα καλά:
-Στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης (αυτούς που υποβαθμίζουν και τις δικές μας οικονομικές επιδόσεις), αμφισβητώντας τις εκτιμήσεις τους, αφού βάζουν την Ισπανία επικεφαλής των χωρών με “δείκτη μιζέριας”. Επί πλέον, επεσήμανε ότι δεν πρόβλεψαν την επερχόμενη οικονομική κρίση, συνεπώς δεν μπορούν να θεωρούνται “μαντείο”, πέρα από το γεγονός ότι οι οίκοι αυτοί χρησιμοποιούν στις αξιολογήσεις τους ένα βαρόμετρο του 1990 που έχει ελάχιστη αξιοπιστία και σοβαρότητα.
-Πήρε το μέρος του ομολόγου του και προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, του Γιώργου Παπανδρέου, η χώρα του οποίου είναι στο στόχαστρο των παραπάνω οίκων με αυτές “τις πιθανώς υπερβολικές” διαβαθμίσεις, μια και προκάλεσαν σοβαρές δυσκολίες στην Ελλάδα. Είπε χαρακτηριστικά ότι “Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε να εκφράσει την υποστήριξη όλων των χωρών-μελών προς την Ελλάδα και προειδοποίησε για τον αντίκτυπο της αξιοπιστίας ορισμένων αναλύσεων, πιθανώς υπερβολικών, που δεν ξέρουμε τι συμφέροντα εξυπηρετούν, αλλά έχουν επιδράσεις στην σταθερότητα και φερεγγυότητα μερικών οικονομιών”.
Τέλος, υπενθύμισε πως οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης των οικονομιών κάθε χώρας βρίσκονται σε αναμονή ενός νέου κανονισμού στα πλαίσια του πακέτου μεταρρύθμισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Λίγες ημέρες πριν η Ισπανία αναλάβει την εξάμηνη προεδρία της Ε.Ε., με όλους τους νέους περιορισμούς της συνθήκης της Λισαβόνας, το βέβαιο είναι ότι Θαπατέρο και Παπανδρέου έχουν μπροστά τους κοινά προβλήματα.




Read more...

Στο ηγετικό σχήμα Σαμαρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης



του Σπύρου Γκουτζάνη

Τους υπόλοιπους τομεάρχες ανακοίνωσε σε δύο δόσεις σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς. Το ενδιαφέρον είναι ότι ενώ έχει αρχίσει η εσωκομματική μάχη με τον κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη ο κ. Σαμαράς ανέθεσε τον τομέα Περιβαλλοντικής Πολιτικής στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Επίσης ανέθεσε τον τομέα Τουριστικής Ανάπτυξης στην κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη η οποία στην ηγετική αναμέτρηση είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ της κ. Μπακογιάννη. Ενσωματώνοντας τον νεότερο Μητσοτάκη στέλνει το μήνυμα ότι δεν έχει πρόβλημα συνολικά με την οικογένεια ούτε με τους υποστηρικτές της και το ευρύτερο μητσοτακικό στρατόπεδο όπως δείχνει η ανάθεση ρόλων στην κ. Κεφαλογιάννη και νωρίτερα στον κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Ο κ. Σαμαράς απομονώνει την κ. Μπακογιάννη και τον πατέρα της και τους αποδυναμώνει ενσωματώνοντας τους βασικούς παράγοντες του μητσοτακικού στρατοπέδου στο νέο ηγετικό σχήμα. Παράλληλα διαμηνύει προς την κομματική βάση ότι εκείνος επιδιώκει την ενότητα εν αντιθέσει προς τον κ. Μητσοτάκη και την κ. Μπακογιάννη που δημιουργούν προβλήματα.

Στους άλλους τρεις τομείς που ανακοίνωσε στην πρώτη δόση ο κ. Σαμαράς έβαλε βουλευτές που είναι κοντά στον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο. Συγκεκριμένα ανέθεσε τον τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων στην κυρία Ελίζα Βόζενμπεργκ, τον τομέα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων στον κ. Μιχάλη Γιαννάκη, Βουλευτή Βοιωτίας και τον τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης στον πρώην υφυπουργό και βουλευτή Κοζάνης κ. Γιώργο Κασαπίδη. Δύο ώρες αργότερα ανακοίνωσε και τους άλλους οκτώ:

Ο Τομέας Δημοσίων Έργων στον κ. Μιχάλη Χαλκίδη, Βουλευτή Ημαθίας, ο Τομέας Πολιτικής Ευθύνης Μεταφορών και Επικοινωνιών στον κ. Σταύρο Καλαφάτη, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης, ο τομέας Υγείας στον κ. Μάριο Σαλμά, Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας., ο τομέας Δικαιοσύνης στον κ. Τάσο Νεράντζη, Βουλευτή Β΄ Πειραιώς, ο τομέας Πολιτισμού στον κ. Αθανάσιο Δαβάκη, Βουλευτή Λακωνίας, ο τομέας Αθλητισμού στον κ. Κώστα Κουκοδήμο, Βουλευτή Πιερίας, ο τομέας Περιφερειακής Πολιτικής στον κ. Δημήτρη Σταμάτη, Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, ο τεομέας Εμπορικής Ναυτιλίας στον κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, Βουλευτή Λασιθίου.
Ορισμένοι συνδέουν την ανακοίνωση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με την εσωκομματική αντιπαράθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη και που ξεκίνησε με τις δηλώσεις του επίτιμου προέδρου της ΝΔ για την οικονομία. Στον επίτιμο απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Κώστας Μαρκόπουλος. Σήμερα ήλθε η αντίδραση του κ. Μητσοτάκη ο οποίος μέσω του γραφείου του εξέδωσε μία ειρωνική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «ζητά συγγνώμη γιατί έκανε δηλώσεις για την οικονομία χωρίς προηγουμένως να ρωτήσει τον κ. Μαρκόπουλο και προσθέτει ότι ο πρώτος που είχε πει στον κ. Μητσοτάκη ότι «δεν δικαιούται δια να ομιλεί ήταν ο Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας». Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απαντά σε βουλευτή δείχνοντας ότι η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών θα κλιμακωθεί.
protothema.gr

Read more...

Άρχισε ο διάλογος για το φορολογικό

Την έναρξη διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος κήρυξε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο υπουργείο Οικονομικών επισήμανε ότι τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνονται.

Συγκεκριμένα, το 2001 τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν 21,8%. Το 2004 μειώθηκαν στο 19,6% και το 2009 στο 19%. Πρόκειται από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ, το σύνολο των εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους στην Ελλάδα είναι κάτω του 20%, ενώ στην Ευρωζώνη είναι 25% και στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 26%.

Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε -μεταξύ άλλων- ότι τα δημόσια έσοδα μπορούν και πρέπει να ενισχυθούν διότι είναι πολύ χαμηλά και ότι το κύριο μέρος των φορολογικών εσόδων προέρχεται από ένα μικρό ποσοστό φορολογουμένων, κυρίως μισθωτών μεσαίων εισοδημάτων και υπάρχει ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Οι μισθωτοί δηλώνουν μέσο εισόδημα 14.400 ευρώ, οι συνταξιούχοι 11.800 ευρώ, οι επιχειρηματίες 10.400 ευρώ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες 9.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η υστέρηση των φορολογικών εσόδων οφείλεται:

-στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή

-στην περιορισμένη προοδευτικότητα της φορολογικής κλίμακας

-στους ελλιπείς ελεγκτικούς μηχανισμούς

-στις στρεβλώσεις που προκαλεί το ίδιο σύστημα φορολόγησης π.χ. αυτοτελής φορολόγηση, απαλλαγές χωρίς στόχευση, κλπ) και

-στην απουσία ισχυρών κινήτρων συμμόρφωσης και αποκάλυψης της φορολογητέας ύλης.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε επίσης, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ένα φορολογικό πλαίσιο, σύμφωνα με έξι συγκεκριμένες αρχές: Το νέο φορολογικό πλαίσιο θα πρέπει να είναι δίκαιο, αναδιανεμητικό, αποτελεσματικό, αποδοτικό, απλό και διαφανές. Η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος θα απλωθεί παντού, όπως στη φορολόγηση φυσικών προσώπων, στη φορολόγηση επιχειρήσεων, στη φοροδιαφυγή, στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και τις αλλαγές στη φορολογική διοίκηση και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Οι κατευθύνσεις για τη φορολόγηση των φυσικών προσώπων είναι οι εξής:

-γενίκευση του "πόθεν έσχες" στις φορολογικές δηλώσεις

-ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα

-κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης και χαριστικών φοροαπαλλαγών

-φορολόγηση των διανεμομένων κερδών στην κλίμακα των φυσικών προσώπων

-λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων

-σύστημα έκπτωσης φόρου μέσω αποδείξεων και

-φορολόγηση της υπεραξίας από βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές με συμψηφισμό των ζημιών.

Σε ό,τι αφορά τις κατευθύνσεις για τη φορολόγηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας ο κ. Παπακωνσταντίνου προσδιόρισε τις εξής:

-Διαχωρισμός διανεμομένων και αδιανέμητων κερδών

-Υποχρέωση διατήρησης επαγγελματικών λογαριασμών στις τράπεζες, διασύνδεση με τα πληροφοριακά συστήματα και δυνατότητα πρόσβασης στους λογαριασμούς των φορολογικών υπηρεσιών, κατάργηση του κώδικα βιβλίων και στοιχείων και φορολόγηση των συναλλαγών με off-shore.

Ειδικά για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας οι κατευθύνσεις είναι:

-επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών με υψηλότερο αφορολόγητο από εκείνο που ίσχυε.

-εφαρμογή από το 2010 της προοδευτικής φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Τέλος, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών οι βασικές κατευθύνσεις είναι:

-Έλεγχος του "πόθεν έσχες" σε όλους τους εφοριακούς και παύση καθηκόντων σε όσους αποδεικνύεται ότι δεν δικαιολογούνται τα περιουσιακά τους στοιχεία από τα εισοδήματά τους.

-Ηλεκτρονική παρακολούθηση της αγοράς καυσίμων για την πάταξη του λαθρεμπορίου.

-Κατάρτιση από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων ενός προγράμματος στοχευμένων διασταυρώσεων και διεξαγωγή φορολογικών ελέγχων στη βάση των ευρημάτων.

-Δημοσιοποίηση εισοδημάτων και φόρου από εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερα επαγγέλματα στο διαδίκτυο (εφαρμογή νόμου 2238/1994).

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε στο σημείο αυτό, ότι θα γίνει πρώτα συνεννόηση με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Την ερχόμενη Τρίτη συγκαλείται η πρώτη συνάντηση των συντονιστών διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, την επομένη (Τετάρτη) θα γίνει συνάντηση των ομάδων εργασίας και ταυτόχρονα αρχίζει και η δημόσια διαβούλευση, η οποία θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιανουαρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι αρχές Μαρτίου θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου στη Βουλή.
nooz.gr

Read more...

Εξεταστικές για Ομόλογα, Siemens και Χρηματιστήριο

Τρεις προτάσεις για σύσταση ισάριθμων εξεταστικών επιτροπών με τα "δομημένα ομόλογα", την υπόθεση Siemens και την υπόθεση του Χρηματιστηρίου κατατέθηκαν προς τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο με υπογραφές 128 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Η πρόταση κατατίθεται τρεις ημέρες μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για τη διαφθορά, όπου υπήρξε κατ' αρχήν συμφωνία Παπανδρέου- Σαμαρά για τη συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών. Πάντως η συγκρότησή τους πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αφού απαιτούνται 120 ψήφοι και επομένως το πολιτικό ενδιαφέρον εστιάζεται στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπόθεση ομολόγων

Για την υπόθεση των ομολόγων, οι βουλευτές σημειώνουν ότι η υπόθεση της έκδοσης από το υπουργείο Οικονομίας της κυβέρνησης της ΝΔ ειδικών ομολόγων υψηλοτάτου κινδύνου με τελικό αποδέκτη ασφαλιστικά ταμεία, προκάλεσε δικαιολογημένη ανασφάλεια, ανησυχία και αγανάκτηση στους Έλληνες πολίτες και "κατεγράφη ως ένα οργανωμένο σχέδιο, ως ένα σκάνδαλο μεγάλων διαστάσεων, με στόχο τη λεηλασία της περιουσίας των ταμείων".

Όπως αναφέρεται στην πρώτη πρόταση, η έκδοση των σχετικών ομολόγων από το υπουργείο Οικονομίας της κυβέρνησης της ΝΔ και η αγορά τους από τα Ασφαλιστικά Ταμεία έγινε με παραβίαση των αρχών της νομιμότητας και διαφάνειας και μέχρι να καταλήξουν στα Ασφαλιστικά Ταμεία ακολούθησαν "ειδικές διαδρομές" με στόχο την καταβολή υψηλών και παράνομων προμηθειών (μαύρο χρήμα) σε υψηλά ιστάμενα στελέχη χρηματιστηριακών επιχειρήσεων. Στην εξέλιξη της όλης υπόθεσης εμπλέκονταν και εποπτικές αρχές και αναδεικνύονται τεράστιες ευθύνες τους.

Κεντρικοί πρωταγωνιστές του εγκλήματος, αναφέρεται στην πρόταση, φέρονται να είναι ξένη εταιρία με προνομιακές σχέσεις με την τότε κυβέρνηση, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών -η λεγόμενη παρέα του Λονδίνου- που επίσης έχουν στενή σχέση με τη Νέα Δημοκρατία.

Οι προτείνοντες βουλευτές σημειώνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προσπάθησε εξ αρχής να μεταθέσει τις ευθύνες της σε "ανίδεες διοικήσεις ταμείων" ή σε "άπληστες χρηματιστηριακές εταιρίες" με σκοπό της συγκάλυψη της υπόθεσης, με αποκορύφωμα την περιφρόνηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας με τη μη κατάθεση στη Βουλή των πλήρων συμβάσεων όλων των ομολόγων, αλλά και των σχετικών εγγράφων.

Επίσης, προστίθεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επιχείρησε να συγκαλύψει με νόμο τη ζημιά που είχαν υποστεί ορισμένα ταμεία μεταθέτοντας τη ζημία στους φορολογούμενους, αντί να αναζητηθούν και αποδοθούν πολιτικές, διοικητικές και ποινικές ευθύνες.

Κατά την πρόταση, στο ίδιο σχέδιο εντάσσεται και η συμπεριφορά οργανισμών και επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Αγροτική Τράπεζα που επένδυσαν και σε δομημένα ομόλογα υψηλού κινδύνου, τα οποία εκδόθηκαν ειδικά γι' αυτούς που απέδωσαν τεράστιες προμήθειες σε τρίτους.

Συμπληρώνεται ότι δεν υπήρξε άμεση και αποτελεσματική δικαστική διερεύνηση, ούτε αξιοποιήθηκαν σχετικά πορίσματα που είχαν εκδοθεί και διαβιβαστεί στη Δικαιοσύνη από τον τότε πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Γιώργο Ζορμπά, γεγονός που γεννά υπόνοιες για τυχόν ανοίκειες κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Κατόπιν αυτού, η πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ θέτει δεκατέσσερα ζητήματα προς διερεύνηση:

1. Τις πολιτικές ευθύνες των κυβερνητικών παραγόντων της περιόδου 2004-2007 που σχεδίασαν, υλοποίησαν ή ανέχτηκαν το σκάνδαλο των ομολόγων.

2. Γιατί η Κυβέρνηση της ΝΔ προώθησε στα Ασφαλιστικά Ταμεία ομόλογα υψηλού κινδύνου και εγκατέλειψε την πολιτική των σταθερών και εγγυημένων αποδόσεων;

3. Γιατί η έκδοση των "αμαρτωλών" ομολόγων έγινε με αδιαφανείς διαδικασίες;

4. Γιατί, με ποιους και πώς έγινε η διακίνηση των δομημένων ομολόγων πριν ακόμη αυτά εκδοθούν;

5. Πόσα από τα συγκεκριμένα ομόλογα απορροφήθηκαν από τα Ασφαλιστικά Ταμεία και πόσα από άλλους φορείς και ποιους;

6. Γιατί η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν δημοσιοποίησε τους ακριβείς όρους έκδοσης όλων των σχετικών συμβάσεων που αφορούν δομημένα ομόλογα;

7. Γιατί αδρανοποιήθηκε ο νομίμως προβλεπόμενος έλεγχος από την Τράπεζα της Ελλάδος;

8. Πώς και γιατί την 6.7.2005 οι διοικήσεις οκτώ (8) Ασφαλιστικών Ταμείων και την επομένη (7.7.2005) ακόμη πέντε (5) Διοικήσεις αποφάσισαν ταυτοχρόνως να "σπάσουν" ομόλογα σταθερής απόδοσης και να επενδύσουν σε δομημένα ομόλογα υψηλού ρίσκου;

9. Ποια Ασφαλιστικά Ταμεία αγόρασαν, από τις αρχές του 2005 μέχρι σήμερα, σύνθετα δομημένα ομόλογα, σε ποια τιμή, σε ποιες ημερομηνίες, μέσα από ποιες διαδικασίες και ποιο είναι το ποσόν των προμηθειών που έχουν καταβληθεί, από κάθε Ταμείο για κάθε συναλλαγή χωριστά; Ποια Ασφαλιστικά Ταμεία εκποίησαν, την ίδια περίοδο, ομόλογα σταθερής απόδοσης;

10. Ποιες χρηματιστηριακές εταιρείες, τράπεζες ή επενδυτικοί οργανισμοί του εσωτερικού ή του εξωτερικού, συνέπραξαν για την αγορά των σύνθετων δομημένων ομολόγων και με ποια διαδικασία επιλέχτηκαν από τις διοικήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων;

11. Ποια Ασφαλιστικά Ταμεία συνήψαν δάνεια, με Ελληνικές και ξένες Τράπεζες, με ποιους όρους και μέσα από ποιες διαδικασίες;

12. Ποιοι δημόσιοι οργανισμοί αγόρασαν την ίδια περίοδο ή απέκτησαν με οποιονδήποτε τρόπο, δομημένα ομόλογα;

13. Πού βρίσκονται σήμερα οι τεράστιες και παράνομες προμήθειες τις οποίες φέρεται ότι καρπώθηκαν - χρησιμοποιώντας ακόμα και βαλίτσες - οι διάφοροι ενδιάμεσοι;

14. Γιατί δεν αναζητήθηκαν ευθύνες και η αποκατάσταση της ζημίας που υπέστη το Δημόσιο από εκείνους που με παράνομες πράξεις ή παραλείψεις συμμετείχαν με οποιοδήποτε τρόπο στο σκάνδαλο των ομολόγων;

Υπόθεση Siemens

Η δεύτερη πρόταση για τη διερεύνηση της υπόθεσης Siemens αναφέρει ότι οι σοβαρές αποκαλύψεις για παράνομες δραστηριότητες της εταιρείας σε διάφορες χώρες, όπως και στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με καταγγελίες για εμπλοκή πολιτικών προσώπων, διοχέτευση πολιτικού χρήματος σε κομματικά ταμεία και δωροδοκίες κυβερνητικών αξιωματούχων και υπηρεσιακών παραγόντων πλήττουν το πολιτικό σύστημα.

Και για την υπόθεση αυτή, οι υπογράφοντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ότι δεν υπήρξε άμεση και αποτελεσματική δικαστική διερεύνηση, ενώ εγείρονται υπόνοιες για κυβερνητικές παρεμβάσεις, ενώ δόθηκε η δυνατότητα σε πρόσωπα-κλειδιά να διαφύγουν στο εξωτερικό και πέραν αυτού απετράπη με επιλεκτικές διαρροές η έρευνα για την περίοδο μετά το 2004.

Κατά την πρόταση, η πορεία των ερευνών για την υπόθεση χειραγωγήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση με σκοπό να συγκαλυφθούν οι ευθύνες για το δικό της πολιτικό χώρο. Ήδη, συμπληρώνεται, τους τελευταίους μήνες αναζητούνται ευθύνες του ανακριτή της υπόθεσης για τον τρόπο που την χειρίστηκε.

"Δεν είναι εξάλλου τυχαίο", σημειώνεται στην πρόταση "ότι η προηγούμενη κυβέρνηση κατήργησε την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, μόλις πληροφορήθηκε ότι ερευνούσε ύποπτους λογαριασμούς".

Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται στην πρόταση, η υπόθεση που επιχείρησε να συγκαλύψει η προηγούμενη κυβέρνηση πρέπει να διερευνηθεί στο σύνολό της και σε βάθος χρόνου για να φωτιστούν όλες οι πτυχές και να καταλογιστούν οι πολιτικές ευθύνες σε όλους όσοι ενέχονται ή συνήργησαν με οποιοδήποτε τρόπο, τόσο στις παράνομες δραστηριότητες της εταιρείας, όσο και στην επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών για την μετά το 2004 περίοδο.

Υπόθεση Χρηματιστηρίου

Η τρίτη και τελευταία πρόταση αφορά στην υπόθεση των χρηματιστηριακών συναλλαγών, κυρίως της περιόδου 1998-2008, "που απασχόλησε την κοινή γνώμη εξαιτίας ακραίων συμπεριφορών και πρακτικών που επέδειξαν και μεταχειρίστηκαν επαγγελματίες της χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας και εξαιτίας των οποίων πολλοί μικροεπενδυτές υπέστησαν οικονομικές ζημιές από την άνοδο και πτώση των μετοχών που αγόρασαν και μεταπώλησαν υπό το κράτος ευφορίας ή του πανικού που δημιουργήθηκε και τροφοδοτήθηκε από τους κερδοσκόπους".

Στην πρόταση αναφέρεται ότι με πτυχές της υπόθεσης έχει ασχοληθεί και ασχολείται η Δικαιοσύνη, αλλά κρίνεται επιβεβλημένη και έρευνα από τη Βουλή για τον τυχόν εντοπισμό ευθυνών προς κάθε κατεύθυνση. Ταυτόχρονα ζητείται να αποκαλυφθούν οι αδυναμίες και τα κενά του νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου και της λειτουργίας των εποπτικών και ελεγκτικών αρχών.

Η διαδικασία σύστασης των εξεταστικών επιτροπών

Σύμφωνα με το άρθρο 144 του Κανονισμού της Βουλής, οι τρεις προτάσεις θα εγγραφούν στην ημερήσια διάταξη συνεδρίασης κοινοβουλευτικού ελέγχου, προφανώς μετά την επανάληψη των εργασιών της Βουλής τον Ιανουάριο. Προκειμένου να αποφασιστεί η συγκρότηση των επιτροπών απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 120 θετικές ψήφους. Με την ίδια απόφαση θα ορίζεται ο αριθμός των μελών των επιτροπών και η προθεσμία υποβολής των σχετικών πορισμάτων. Οι εξεταστικές επιτροπές έχουν όλες τις αρμοδιότητες των ανακριτικών αρχών και του εισαγγελέα πλημμελειοδικών.
nooz.gr

Read more...

Κόπηκε στη μέση η Ελλάδα, στα Τέμπη...



Το έργο που εγκαινίασε ο Σουφλιάς...
Συνεχείς κατολισθήσεις με τεράστιους όγκους βράχων, κόψαν την Ελλάδα στα Τέμπη, ενώ ένας Ιταλός πολιτικός μηχανικός καταπλακώθηκε με το αυτοκίνητό του , βρίσκοντας τραγικό θάνατο.
Ο...

δρόμος στο σημείο αυτό θα είναι κλειστός για περισσότερο από ένα μήνα, ενώ η συγκοινωνία θα γίνεται μέσω της παλιάς Εθνικής οδού Ελασσόνας.
Το πολυδιαφημιζόμενο έργο του του Σουφλιά στα Τέμπη, κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος...

nonews-news.


Read more...

«Στόχος το 8,7% για το έλλειμμα το 2010»

Στο 8,7% του ΑΕΠ θέλει να μειώσει το έλλειμμα η κυβέρνηση το 2010. Αυτό προκύπτει απ’ τις δηλώσεις του υπ. Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου στο Bloomberg. Με τον τρόπο αυτό το οικονομικό επιτελείο αναθεωρεί τον αρχικό στόχο που είχε θέσει για μείωση του ελλείμματος στο 9,1% του ΑΕΠ.

«Ο στόχος είναι για μείωση τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων», δήλωσε στη συνέντευξη του ο υπουργός. Πρόκειται για «πιο επιθετικό στόχο» απ’ τον προηγούμενο, συμπλήρωσε.

Να σημειωθεί ότι φέτος το έλλειμμα ανήλθε στο 12,7% του ΑΕΠ.

Η κατά 9 δισ ευρώ μείωση θα προέλθει ισόποσα απ’ τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων αντίστοιχα. Ο κ.Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στη μείωση κατά 10% του λειτουργικού κόστους της κυβέρνησης με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει συγχωνεύσεις δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών.

Τα περίπου 4,5 δισ ευρώ που φιλοδοξεί να αντλήσει από φορολογικά έσοδα η κυβέρνηση, θα προέλθουν από διεύρυνση της φορολογικής βάσης και απ’ την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης.

Ερωτηθείς για το «σφυροκόπημα» που δέχονται τα ελληνικά ομόλογα ο υπουργός δήλωσε: «το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η έλλειψη αξιοπιστίας. Δυστυχώς αυτό δεν μπορείς να το διορθώσεις μέσα σε μία μέρα. Είναι κάτι που παρακολουθούν οι αγορές σε ημερήσια, εβδομαδιαία και μηνιαία βάση».
nooz.gr

Read more...

Κλειστά τα ΤΕΙ

Στο συμβολικό κλείσιμο των ΤΕΙ όλης της χώρας προχωρούν σήμερα οι διοικήσεις των ιδρυμάτων και οι σπουδαστές, διεκδικώντας την έκδοση 25 προεδρικών διαταγμάτων για την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε ισάριθμες ειδικότητες των ΤΕΙ.

Μάλιστα, εαν το αίτημα δεν υλοποιηθεί, τότε είναι ορατός ο κίνδυνος τα ιδρύματα να κλείσουν επ αόριστον, από το επόμενο εξάμηνο.

nooz.gr

Read more...

ΣΤΑ ΔΥΟ Η ΕΛΛΑΔΑ - ΦΟΝΙΚΗ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ...


Χωρισμένη στα δυο η Ελλάδα. Κλειστή η εθνική Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο ύψος των Τεμπών λόγω κατολισθήσεων. Χθες το πρωί σκοτώθηκε στο σημείο ο ιταλός επικεφαλής της κοινοπραξίας που κατασκευάζει το οδικό τμήμα, όταν καταπλακώθηκε από βράχο. Δύο ακόμη άτομα... τραυματίστηκαν ελαφρά. Σήμερα στην περιοχή θα μεταβεί κλιμάκιο ελβετών ειδικών στη σταθεροποίηση πραβνών για να καθοριστεί ο τρόπος ταχύτερης αντιμετώπισης του φαινομένου. Η κυκλοφορία γίνεται από παρακαμπτηρίους.

fimotro

Read more...

ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ



Επειδή πάντα στη Δημοκρατία το ισχυρότερο όπλο είναι ο διάλογος, ώστε η γνώμη του λαού να ακούγεται και φυσικά να γίνεται σεβαστή, προσπαθούμε, γνωστοποιώντας τις απόψεις μας, να αναδείξουμε τα προβλήματα και τις ανάγκες των συμπολιτών μας.

Η εξυπηρέτηση του πολίτη, ο σεβασμός των αναγκών του και των δικαιωμάτων του, όπως αυτά απορρέουν από το Σύνταγμα, είναι χρέος κάθε δημοκρατικής πολιτείας. Για τις ανάγκες του πολίτη υπεύθυνοι είναι, ασφαλώς, η κυβέρνηση αλλά και οι πιο άμεσοι εκπρόσωποί μας στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ένα ζήτημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης στην περιοχή του Γαλατσίου είναι η ίδρυση δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών. Ήδη υπάρχει δέσμευση από τη Δημοτική Αρχή ότι θα προχωρούσε στη δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα.

Η έλλειψη των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών θίγει την καθημερινότητα εκατοντάδων συνδημοτών μας, καθώς πολλές μητέρες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την εργασία τους, μόλις φέρουν στον κόσμο ένα παιδί. Αυτό συμβαίνει άλλοτε επειδή δεν έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους και άλλοτε επειδή το κόστος για έναν ιδιωτικό σταθμό αποτελεί σοβαρό οικονομικό πλήγμα για νεαρά ζευγάρια που προσπαθούν να ορθοποδήσουν και να οργανώσουν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό.

Η εργαζόμενη μητέρα αντιμετωπίζει σήμερα πολλά προβλήματα σε ότι αφορά την ανατροφή των παιδιών. Οι οικογένειες θα πρέπει να βρίσκουν από το Δήμο φροντίδα, βοήθεια και συμπαράσταση στο δύσκολο έργο τους. Τα παιδιά μας είναι το μέλλον της κοινωνίας μας. Φτάνουν οι δυσκολίες που η σύγχρονη πόλη μας παρουσιάζει καθημερινά. Δε χρειάζεται να δυσκολεύουμε την καθημερινότητά μας με δικές μας πράξεις και παραλείψεις.

Η μη δημιουργία και λειτουργία δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών στην πόλη μας φανερώνει την έλλειψη σωστού σχεδιασμού και προγραμματισμού όσον αφορά στην οργάνωση και λειτουργία εκείνων των υπηρεσιών που θα διευκολύνουν τη ζωή των συμπολιτών μας.

Θεωρούμε ότι από όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες που θα πρέπει να παρέχει ο Δήμος, η διευκόλυνση των εργαζόμενων γονέων και ιδιαίτερα των μητέρων για τη φύλαξη και ανατροφή των παιδιών είναι η σημαντικότερη και χρήζει άμεσης λύσης και ιδιαίτερης μέριμνας.

Χρειαζόμαστε καινοτόμα έργα που θα ανακουφίσουν το δημότη μας και θα αναδείξουν την περιοχή μας και όχι άλλη μια επανάληψη πελατειακής συνεργασίας προς ίδιον όφελος.

Προτεραιότητα έχει ο δημότης και το Γαλάτσι και προς αυτή την κατεύθυνση δε θα σταματήσουμε να αγωνιούμε και να αγωνιζόμαστε.

Έλενα Ζέρβα





Read more...