Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Δήλωση Κ. Μίχαλου για το φορολογικό

Σε γενικές γραμμές κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος της χώρας, σύμφωνα με την εκτίμηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας αλλά όπως προσθέτει σε δήλωσή του ο πρόεδρός του κ. Κ. Μίχαλος ''η μεταρρύθμιση δε θα πρέπει να συνοδευτεί, ιδιαίτερα αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την εθνική μας οικονομία, από αυξήσεις υπαρχόντων φόρων, επαναφορά παλαιών ή καθιέρωση νέων φορολογικών επιβαρύνσεων''.

Ο κ Μίχαλος δήλωσε συγκεκριμένα: "Σήμερα ακούσαμε από τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, μια σειρά από εξαγγελίες για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος της χώρας, οι οποίες σε γενικές γραμμές κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει για την ανάγκη της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ωστόσο, το Ε.Β.Ε.Α. επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα έχει επισημάνει ότι η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος δε θα πρέπει να συνοδευτεί, ιδιαίτερα αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την εθνική μας οικονομία, από αυξήσεις υπαρχόντων φόρων, επαναφορά παλαιών ή καθιέρωση νέων φορολογικών επιβαρύνσεων.

Το Ε.Β.Ε.Α. αναμένει μέσα στους επόμενους τρεις μήνες την ολοκλήρωση του διαλόγου για το νέο φορολογικό νόμο και ευελπιστεί ότι η κυβέρνηση δε θα επιβαρύνει με ακόμη περισσότερους φόρους τους συνεπείς φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις, από τις οποίες όλοι περιμένουμε να στηρίξουν την απασχόληση και την προσπάθεια ανάκαμψης.

Άλλωστε, όλοι οι διεθνείς οργανισμοί υποστηρίζουν ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να προέλθει κατά 70% από την περικοπή των κρατικών δαπανών και κατά 30% από την ενίσχυση των εσόδων. Υπάρχουν τα περιθώρια για να γίνει αυτό και το ξέρουμε όλοι".
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: