Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Βενιζέλος : Χρειάζονται άμεσα μέτρα για τη θωράκιση της χώρας


Βενιζέλος : Χρειάζονται άμεσα μέτρα για τη θωράκιση της χώρας

του Μάκη Πολλάτου

Με μια ευθεία πολιτική παρέμβαση έπειτα από αρκετές εβδομάδες πολιτικής «αφωνίας», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Βαγγέλης Βενιζέλος κάλεσε δημοσίως τον πρωθυπουργό να εφαρμόσει «άμεσα μέτρα βραχυπρόθεσμα, ταχείας απόδοσης».

Κατά τη διάρκεια της σημερινής του επίσκεψης στην έδρα του Α’ Σώματος Στρατού στην Κοζάνη, ο κ. Βενιζέλος άσκησε κριτική εμμέσως στις αποφάσεις του κ. Γιώργου Παπανδρέου επισημαίνοντας ότι «δεν αρκεί να διακηρύσσουμε τα μακροπρόθεσμα μέτρα τα οποία πρέπει να προωθήσουμε και θα προωθήσουμε με γρήγορους ρυθμούς, οφείλουμε να εφαρμόσουμε και άμεσα μέτρα βραχυπρόθεσμα, ταχείας απόδοσης, προκειμένου να θωρακίσουμε τη χώρα απέναντι σε ποικίλες πιέσεις οι οποίες ξεκινούν να έχουν χαρακτήρα χρηματοοικονομικό και καταλήγουν φυσικά να έχουν όπως συμβαίνει πάντα χαρακτήρα πολιτικο-διπλωματικό».

Προχωρώντας μερικά βήματα ακόμη το συλλογισμό του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έδωσε τη δική του ερμηνεία στην προειδοποίηση του πρωθυπουργού ότι λόγω της οικονομικής κρίσης η χώρα κινδυνεύει να απολέσει κυριαρχικά δικαιώματα. Προσδιορίζοντας ποιο είναι το νόημα της διαχείρισης της κρίσης και το νόημα της κυριαρχίας στις μέρες μας, ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι το νόημα είναι «η ικανότητα διαχείρισης κρίσεων και η διαφύλαξη του μεγαλύτερου δυνατού περιθωρίου διακριτικής ευχέρειας που πρέπει να έχει μια κοινωνία, ένας λαός, ένα Κοινοβούλιο, μια Κυβέρνηση που είναι δημοκρατικά νομιμοποιημένη».

Η παρέμβαση αυτή του κ. Βενιζέλου αποκτά βαρύνουσα σημασία καθώς γίνεται μόλις δύο μέρες μετά τη νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από το διεθνή οίκο standard and poor’s και μόλις τρία 24ωρα πριν την έναρξη της συζήτησης για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2010.

Υποστηρίζοντας ότι «βρισκόμαστε σε συνθήκες εθνικής κρίσης», ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «χρειάζεται μια πανεθνική προσπάθεια, μια ειλικρινής ενεργός συστράτευση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε, όχι απλά και μόνον το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας ή το πρόβλημα της διεθνούς οικονομικής αξιοπιστίας της χώρας, αλλά να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της εθνικής ανομίας η οποία δυστυχώς μας έχει καταβάλλει, προκαλώντας απαισιοδοξία στον ελληνικό λαό».

Κατά τον υπουργό Άμυνας, «αποστολή της Κυβέρνησής μας και εντολή του ελληνικού λαού είναι να αλλάξουμε το κλίμα και αυτό μπορεί να το πετύχει η ίδια η κοινωνία εάν στο σύνολό της ενεργοποιηθεί και αναλάβει αυτή την προσπάθεια. Δεν πρόκειται για μια προσπάθεια κρατική ή κυβερνητική, ούτε για μια προσπάθεια που μπορεί να αναληφθεί μόνον από τις δυνάμεις της αγοράς». Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος κάλεσε όλους τους Έλληνες να βοηθήσουν στην προσπάθεια ανάταξης επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν πράγματα που ανήκουν στην ευθύνη του κράτους και άρα του πολιτικού συστήματος και πρωτίστως της Κυβέρνησης και αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη αυτού του τμήματος. Υπάρχουν άλλα τα οποία ανήκουν στην ευθύνη του κάθε πολίτη, του εργαζόμενου, του ελεύθερου επαγγελματία, του επιτηδευματία, του μικρομεσαίου.

Υπάρχουν άλλα, πολύ σημαντικά, που ανήκουν στην ευθύνη του συντελεστή κεφάλαιο, της εργοδοσίας, του επιχειρηματικού κόσμου, του τραπεζικού συστήματος. Όλοι πρέπει να αναλάβουν τη δική τους ευθύνη. Και βεβαίως, πρέπει να δημιουργηθεί η αίσθηση της προσδοκίας για όλους, γιατί στόχος μας είναι να διαφυλάξουμε το επίπεδο ζωής, κυρίως των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, να αποκαταστήσουμε τους μηχανισμούς κοινωνικής δικαιοσύνης».

.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: